Israel - Kanaans land

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev Jerusalem, Genesarets sjö, Nasaret, Tel Aviv och Döda havet. Med Västbanken, bl.a. Betlehem och Qumran

Följ med på en häpnadsväckande färd genom historien som inte lämnar någon oberörd. Vi utforskar bibliska platser som Genesarets sjö, Nasaret och Betlehem. I Jerusalem – som är helig för tre världsreligioner – tar vi oss upp till toppen av Oljeberget, ser Klagomuren och Knesset. Vi utforskar Födelsekyrkan i Betlehem, tar linbanan till Herodes klippfästning Masada, ser grottorna i Qumran - där de berömda Dödahavsrullarna hittades - och tar ett dopp i Döda havet. Dessutom lär vi oss mer om det moderna Israel när vi besöker en kibbutz och flanerar genom kosmopolitiska Tel Aviv.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Israeliska shekel

Dagsprogram 8 dagar
Dag 1
Flyg till Tel Aviv. Vidare till Jerusalem
Dag 2
Jerusalem. Den gamla stadsdelen
Dag 3
Minnesmärket över förintelsen; "Yad Vashem", Johannes Döparens födelsestad Ein Kerem, Knesset och födelsekyrkan i Betlehem
Dag 4
Jerusalem. Heldagsutflykt till grottorna i Qumran, Masada-klippan och ett dopp i Döda havet
Dag 5
Jerusalem – Tiberias. Besök på kibbutz, Tabgha, Genesarets sjö och Tiberias
Dag 6
Tiberias – Tel Aviv. Nasaret, korsriddarstaden Akko, Haifa, Caesarea och Tel Aviv
Dag 7
Tel Aviv på egen hand
Dag 8
Hemresa

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
22 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dagsprogrammet kan variera beroende på heldagar och öppettider. De enskilda avgångar kommer därför inte nödvendigvis att vara exakt lika, men vi ser allt som nämns I programmet, även om vi byter lite runt på dagarna.

Dag 1
Flyg till Tel Aviv. Vidare till Jerusalem

Vi flyger till Tel Aviv och fortsätter direkt efter ankomst vidare till Jerusalem. Beroende av tid på ankomstdagen besöker vi Oljeberget i östra Jerusalem, antingen samma dag eller tidigt morgonen efter. Här har man har en fantastisk utsikt över den gamla stadsdelen, som är uppdelad i fyra kvarter: Den judiska, den muslimska, den armeniska och den kristna. Berget består i huvudsak av en judisk gravplats från biblisk tid som används än i dag. Här ligger Pater Noster – en katolsk kyrka som sägs vara byggd på den plats där Jesus lärde lärjungarna bönen Herrens bön, även kallad Fader vår. Vi checkar vi in på vårt hotell och äter middag tillsammans.

Dag 2
Jerusalem. Den gamla stadsdelen
Klippmoskén i Jerusalem

Idag ska vi bekanta oss med Jerusalem och alla dess religiösa sevärdheter. Vid foten av Oljeberget ligger Getsemane örtagård, platsen där Judas gav Jesus den ökända kyssen. Olivträden i trädgården är upp till 900 år gamla - en ovanligt hög ålder för olivträd. Om trädgården är öppen passar vi på att gå runt på denna historiska plats.

Vid Getsemane örtagård besöker vi en ortodox kyrka som är byggd över en gravkammare, som sedan 1100-talet betraktas som jungfru Marias grav. Det var dock inte förrän år 455 som bysantinerna isolerade graven och byggde en kyrka runt den, som i sin tur sedan har byggts om flera gånger.  Efter att Saladin besegrade korsriddarna 1187, förstörde han den översta delen av kyrkan och använde stenarna till att reparera stadsmuren. Men själva gravkammaren som ligger 47 trappsteg under kyrkan och som fortfarande består av ursprunglig bysantisk tegelsten, är än idag intakt. Gravkammaren, som vi kommer ner i, är mörk, och väggarna och taket har färgats av flera hundra års rök från stearinljus och oljelampor. Rummet är rikt smyckat med ortodoxa ikoner och ljuskronor, lanternor och girlanger som hänger ner från taket. Jungfru Marias gravplats är även viktig för muslimer, eftersom Mohammed under sin resa från Mecka till Jerusalem såg ett ljus över Marias grav. År 1161 begravdes Jerusalems drottning Melisande i kyrkan. 

Det har blivit dags att gå på upptäcktsfärd i den gamla stadsdelen som vi har sett uppe från Oljeberget. Vi kommer att gå in i den gamla delen av Jerusalem genom ”dyng-porten”. Den tros ha fått sitt namn av att det var genom den här porten som stadens avfall transporterades genom, under Jerusalems tidiga dagar. Porten ligger bara en kort promenad från Klagomuren, som är judendomens allra heligaste plats. Klagomuren kallas också den västra muren eftersom det var stödmur på den västra sidan av judarnas stora tempel. Det går en evig ström av judiska pilgrimer förbi på denna sista lämning av tempelkomplexet. Pilgrimerna sörjer vid den uråldriga stenen och sticker in sina små lappar med nedskrivna böner på i sprickorna i den 15 meter höga muren.

Vi tar oss från Klagomuren vidare upp på Tempelberget som är Jerusalems största sevärdhet (besöket kan bli inställt!). Berget är uppkallat efter Herodes tempel. Judarna förlorade templet då romarna plundrade staden och enligt historien var det här som Abraham nästan offrade Isak och David placerade förbundsarken. Det var också här som Muhammed tog sig till himlen på sin ädla springare, vars avtryck fortfarande kan ses på klippan. Tempelberget har under tidens gång blivit hemvist för många heliga byggnader. Efter att romarna förstörde Salomos tempel byggde de ett romerskt tempel på platsen. Under det islamiska herraväldet blev det romerska templet ersatt med en moské, som i sin tur omvandlades till en kyrka när Jerusalem kom i korsriddarnas händer. Efter sultanen Saladins erövring av staden 1187 blev kyrkans kors åter igen ersatt med en stjärna. Sedan dess har klippdomen med sin gyllene kupol varit den viktigaste muslimska helgedomen utanför Mecka. Bredvid Klippdomen ligger Al Aksa-moskén med sin silverglänsande kupol. Detta är den tredje viktigaste moskén efter Mecka och Medina. 

När vi tagit oss ner från Tempelberget går vi en promenad längs en historisk stig som de flesta av oss har hört talas om på religionstimmarna i skolan. Vi kan inte besöka Israel utan att gå längs Via Dolorosa, den historiska vägen där Jesus tvingades att släpa sitt kors på för mer än 2 000 år sedan. Vägen börjar i de muslimska kvarteren, fortsätter förbi "de nio stationerna på korsets väg” och slutar i de kristna kvarteren i Gravkyrkan, där de sista fem stattionerna är. Kyrkan byggdes på den plats där Jesus enligt historien korsfästes och begravdes. Som så många andra religiösa byggnader i Jerusalem har Gravkyrkan byggts om och rivits otaliga gånger. Den kyrka som vi ser i dag byggdes av korsriddarna år 1149, och sedan dess har den både byggts om och mer har byggts till. Från Gravkyrkan går vi genom de två sista kvarteren i den gamla stadsdelen, de judiska och armeniska, till Sions berg som ligger strax utanför den gamla stadsmuren.

Jerusalem var under många år en symbol för det judiska hoppet om en hemstat, och anhängarna bildade den nationella befrielserörelsen. Här ser vi den plats där Jesus och hans lärjungar enligt historien intog den sista måltiden, Coenaculum. Den stora salen med sitt välvda tak som vi ser i dag möjligtvis byggd av 1100-talets korsriddare. Här står även Dormition-klostret, byggd på platsen där Jungfru Maria påbörjade sin ”eviga sömn” – därav namnet. Vi besöker även Kung Davids symboliska grav som också befinner sig på Zions berg. Vi går tillbaka in i den gamla stadsdelen och fortsätter upp till Jaffa-porten igenom det armeniska kvarteret.

Dag 3
Minnesmärket över förintelsen; "Yad Vashem", Johannes Döparens födelsestad Ein Kerem, Knesset och födelsekyrkan i Betlehem
Födelsekyrkan i Betlehem

Idag ska vi också se en annorlunda sida av Jerusalem - en sida som visar en modern stad som pulserar av liv. (Detta gäller dock inte från solnedgången fredag kväll till solnedgången på lördag kväll, eftersom också det ”nya” Jerusalem är en judisk stad där man helgar sabbaten).

I västra Jerusalem besöker vi en plats som brukar ge kommer ett mycket starkt och bestående intryck - nämligen att besöka Yad Vashem, det officiella minnesmärket över offren för Förintelsen. Besöket är informativt, men det är svårt att hålla känslorna i schack när man går runt i det enorma komplexet. Vi får bland annat se den av salarna i Yad Vashems där namnen på de sex miljoner judiska offren finns inristade. Nästa punkt på dagens program kommer också att vara mycket intressant. Vi ska åka till staden Ein Kerem - under biblisk tid var detta en liten by, men i dag känns det nästan som en del av Jerusalem. Det var på den här platsen som Johannes Döparen föddes. Den exakta platsen är markerad med en stjärna i ett av mosaikgolven som finns i Johannes Döparens kyrka. Denna katolska kyrka är bara en av otaliga kyrkor och kloster som finns i denna stad där mannen, som evangelierna ser som en föregångare till Jesus, växte upp. Vi besöker Johanneskyrkan och tar en promenad runt i de vackra omgivningarna med sina branta bergssluttningar. Hit kommer miljoner pilgrimer varje år.

Vi fortsätter till det israeliska parlamentet Knessets yttre. Utanför Knesset ser vi statyn av den sjuarmade ljusstaken (en så kallad menorah), som är dekorerad med scener från den judiska historien. Namnet Knesset är hebreiska för "församling" och det sägs att namnet till begivenheten Knesset Ha-Gdola (den stora församlingen), där 120 judar träffades i Jerusalem och samlade ihop texterna till det Gamla testamentet. Som sin bibliska motsvarighet har det moderna israeliska parlamentet 120 medlemmar. Det är inte ett enda parti som har lyckats med att få en absolut majoritet i Knesset, och den israeliska regeringen har sedan bildandet år 1948 bestått av koalitioner.

Under eftermiddagen åker vi den korta resan söderut till Betlehem (som ligger på Västbanken) där Jesus föddes och David smordes av Samuel. Vårt besök i staden börjar vid Herdarnas fält där ängeln förkunnade Jesu födelse för herdarna. Sedan tar vi oss till platsen där allt började, nämligen Födelsekyrkan, som sägs vara byggd över den grotta där Jesus föddes. Det är en av de äldsta kyrkorna i världen som fortfarande är i bruk. Vi går genom ödmjukhetens dörr, som endast är en meter hög. En trappa i kyrkan leder ner till grottan i Födelsekyrkan, där en silverstjärna i golvet markerar den exakta platsen för Jesu födelse. Här finns dessutom en krubba som sägs vara precis den krubba som vi alla har hört talas om i julevangeliet.

Dag 4
Jerusalem. Heldagsutflykt till grottorna i Qumran, Masada-klippan och ett dopp i Döda havet
Grottorna i Qumran

Från Jerusalem, som ligger 800 meter över havet, tar vi oss i dag ner till den djupaste punkten på jorden. Vi kommer att göra en utflykt till Döda havet, 400 meter under havsytans nivå. Resan hit går genom det karga, storslagna ökenlandskapet, och vi känner tydligt att det går nedåt – också när det gäller temperaturen. Vår första anhalt blir vid Qumran på Västbanken, några kilometer från den stora saltsjöns stränder. 1947 fann en ung herdepojke som letade efter en förlorad get, en grotta som innehöll några av de rullar som skulle bli världsberömda som Dödahavsrullarna. Man fann sedan 10 andra grottor som även de innehöll liknande handskrifter. 1956 visade man upp de totalt 800 pergament- och papyrusrullarna med bibliska texter, tolkningar av Gamla testamentet och det lokala samhällets lagar från århundraden före och strax efter vår tideräkning. 1990 startades en forskargrupp som fortsatte med det mödosamma arbetet med att tyda skrifterna på rullarna, och i dag finns de på Israels Museum i Jerusalem.

Vi befinner oss nu högt över öknen, när vi åker söderut längs Döda havet. Snart skymtar vi stenfästningen Masada på toppen av en klippa 441 meter över oss. År 73 e.Kr. var detta platsen för ett skeende som för evigt är inristad i den israeliska historien. På toppen av den båtformade steniga platån med fri utsikt över alla väderstreck, uppförde kung Herodes den store ett mäktigt palats och försvarsanläggning. Han var rädd att hans undersåtar skulle göra uppror, och denna ödsliga platå högt över den platta öknen kändes som den perfekta och ointagliga fristaden han behövde. Platsen var perfekt också under den romerska belägringen av Jerusalem, eftersom Masada förblev i judiska händer under många år. Det var dock omöjligt att hålla stånd en längre tid. De cirka 1 000 judiska motståndarna (zeloterna) hade barrikaderat sig i Herodes gammalt palats blev anfallna av en romersk armé på mer än 15 000 soldater. Med hjälp av en enorm ramp invaderades fästningen, och zeloterna var tvungna att se sitt nederlag i ögonen. Hellre än att kapitulera och sluta som romerska slavar begick zeloterna massjälvmord. När de segervissa romarna slutligen nådde fästningen fann de kropparna av försvararna i prydliga rader. Denna mörka historiska händelse har gjort Masada till det moderna Israels symbol för den nationella försvarsviljan.

Vi tar linbanan upp till ruinerna av fästningen. Där får vi en fantastisk utsikt över den värmeflimrande öknen, Döda havets spegelblanka yta och Moab-bergen i bakgrunden. Fästningen är byggd över tre klippavsatser. Kung Herodes palats och de andra byggnaderna har vackra mosaiker, stora förrådskammare och enorma vattencisterner som på ett genialiskt vis blev försörjda med vatten från dammar i öknen. Mycket i området grävdes ut under 1960-talet. Efter att vi har förflyttat oss längs med Döda havet hela dagen, är det nu dags för närkontakt med denna unika sjö. Saltväxter med besynnerliga utseenden, vittrade sandstensformationer och rödgula klippor bildar ett veritabelt sagolandskap runt sjön. Vi hoppar rätt ner i detta naturens hälsocenter, och känner oss upprymda av den märkliga känslan av att simma i det extremt salta och läkande vattnet. Bortsett från några sällsynta organismer är saltsjön helt utan liv - om vi bortser från de andra badgästerna som flyter runt på vattenytan. Vi åker tillbaka genom öknen till Jerusalem, där vi äter middag och övernattar.

Dag 5
Jerusalem – Tiberias. Besök på kibbutz, Tabgha, Genesarets sjö och Tiberias
Vid Genesarets sjö

Idag ska vi göra en utflykt för att se lite närmare på norra Israel. Det är en del av landet som är översållad med ortsnamn som många känner igen från kristendomsundervisningen i skolan: Nasaret, Genesarets sjö och Kana, där det en gång hölls ett bröllop med en mycket berömd gäst.

Vi börjar dagen tidigt med frukost innan vi kör till Shaar HaGolan-kibbutzen som ligger lite söder om Genesarets sjö i Jordandalen med Golanhöjderna i öst och den jordanska gränsen endast en kilometer bort. Det är en äldre kibbutz upprättad 1937 av östeuropeiska utvandrare. Idag bor det omkring 550 personer här, och kibbutzen är en av de traditionella producenterna av jordbruksprodukter. Vi möter en kibbutzmedlem som ger oss en rundvisning och berättar om livet på en kibbutz, ideologin bak kibbutzerna och om hur idéerna översätts i praktiken.

Vi fortsätter vidare till Genesaret (Galileiska sjön) där Jesus gick på vattnet, sedan vidare till Tabgha där Jesus fick fem bröd och två fiskar att räcka till 5 000 hungriga troende. Vi slutar vår rundtur i Kapernaum. Här bodde Jesus en gång, och det var här han utförde fler mirakel än på någon annan plats. Här kan vi se ruinerna av en synagoga från 200-talet. 

I staden finns också resterna av Petrus hus och ruinerna av en gammal kyrka som byggdes på den plats där Jesus levde. Vi avslutar vår dag på den bergskulle där Jesus levererade sin bergspredikan, med utsikt över Genesarets sjö. På platsen finns i dag Salighetsprisningarnas kyrka.

Vi äter middag och övernattar i Tiberias, sjön Genesarets "huvudstad". Staden är ett populärt semestermål för både äventyrliga vattensportsutövare och ortodoxa judar på pilgrimsvandring mellan områdets gravar där judiska rabbiner är begravda.

Dag 6
Tiberias – Tel Aviv. Nasaret, korsriddarstaden Akko, Haifa, Caesarea och Tel Aviv
På besök i Akko

Idag tar vi oss från Tiberias till Tel Aviv genom norra Israel. Vägen från Nazareth till Gennesarets sjö för os genom byn Kana där ett bröllop i en fattig familj plötsligt blev en mycket gladare tillställning när Jesus förvandlade innehållet i vattenkrusen till vin. Området omkring Nasaret och Genesarets sjö är fullt av platser där Jesus ska ha utfört mirakel, och vi ska nu göra en sorts ”mirakel-tur” för att se och uppleva de mest berömda platserna. Vi kommer fram till Nasaret, staden där Jesus växte upp. På den tiden var det en liten ort, men i dag är Nasaret en hektisk stad med 80 000 invånare - och märkligt nog har platsen som kallas kristendomens vagga fler arabiska invånare än någon annan stad i Israel. Vi kommer att få se den imponerande Bebådelsekyrkan, Mellanösterns största kyrka. Kyrkan blev färdig 1969 på den plats där ärkeängeln Gabriel berättade för Maria om hennes förestående födelse. Kyrkan är dekorerad med mosaiker föreställande jungfru Maria, och de har skänkts till kyrkan av flera olika länder. Här kan vi bland annat se jungfru Maria i japansk kimono och med omisskännliga asiatiska drag. Vi kommer också att besöka Marias källa som den grekisk-ortodoxa kyrkan anser vara platsen för bebådelsen, och källan tillskrivs helande krafter.

Vi åker sedan ut till Medelhavskusten till korsriddarstaden Akko, en mycket charmig plats med levande historia. De flesta av korsriddarnas byggnader blev dock lite "förnyade" under stadens ottomanska herravälde. Vi kan se att flera av korsriddarnas skapelser återanvändes som byggnadsmaterial i turkarnas egna 1700-talsbyggnader. Detta gäller bland annat Pasha Ahmed al-Jazzars ("slaktaren") stadsmur, citadellet och även den eleganta al-Jazzar moskén med sin gröna kupol. En bit av korsriddarstaden är kvar orörd under marken. Där nere finns nämligen ett system av tunnlar som förbinder hamnen med ett tidigare korsriddarpalats.

Nästa stopp blir i Haifa, Israels tredje största stad. Under årens lopp har staden växt allt längre upp längs sidorna av berget Karmel, från sin ursprungliga position vid Medelhavets kust. Förutom att vara en modern industristad är Haifa också centrum för Bahá’i-tron. Detta är en av världens yngsta religioner. Den kommer ursprungligen från Iran. En av religionens mer kända ledare var Mirza Ali Muhammad som under 1800-talet utropade sig till al-Bab ("porten") – han ansågs vara en av de budbärare som Gud hade sänt till att föregå den nye profeten som efterträdare till Moses, Buddha, Jesus och Muhammed. De fyra stora världsreligionernas ledare predikade enligt Bahá’i-tron alla samma lära. I dag har Bahá’i-tron ungefär åtta miljoner anhängare, de har dock inte haft någon framträdande ledargestalt sedan al-Bab avrättades för uppvigling år 1850. Han är begravd i en helgedom med gyllene kupol mitt i den överdådiga Bahai-trädgården i Haifa. Han är begravd i en helgedom med gyllene kupol mitt i den överdådiga Bahai-trådgården i Haifa. 

Vi avslutar i staden Caesarea som varit både romersk koloni och korsriddarstad. Herodes den store, vars konstruktionsglädje vi fick glädje av redan i går, grundade staden 22 f.Kr. Herodes gav staden dess namn för att hedra kejsare Augustus. Från denna tid härstammar stadens romerska teater. Den har blivit vackert restaurerad och används under sommaren för konserter och operaföreställningar. 

Efter vårt besök i Caesarea åker vi vidare en kort bit söderut till Tel Aviv, där vi tillbringar natten.

Dag 7
Tel Aviv på egen hand
Tel Aviv by night

Tel Aviv är Israels näst största stad efter Jerusalem, och det är en milsvid skillnad mellan Jerusalems historiska och religiösa atmosfär och Tel Aviv. Här kan man konsten att njuta av livet och man går gärna på barer, restauranger och nattklubbar. Dagarna tillbringas på någon av de vackra stränderna vid Medelhavet. Den shoppinglystne använder gärna sina sheqels på att göra fynd i stadens designbutiker, glittrande köpcentrum och mysiga marknader. Här finns något för alla som njuter av det urbana stadslivet kryddat med avkopplande stunder vid Medelhavets stränder.

För dem som vill ha fler kulturella inslag rekommenderar vi att besöka Beth Hatefutsoth (Museum of Jewish Diaspora). Där får man veta ännu mer om den judiska historien. Ett annat förslag är att strosa runt i staden för att se några av de vita, funktionalistiska Bauhaus-byggnaderna på nära håll. Om du vill kan du följa med reseledaren på en promenad längs havet till Jaffa.

Dag 8
Hemresa
Det är dags att säga adjö till Israel för den här gången. Efter vår sista frukost i Israel åker vi ut till flygplatsen Ben Gurion för att flyga hem igen. För de resor där vår hemresa ligger lite senare under dagen finns det tid att njuta av Tel Aviv på egen hand innan vi beger oss hemåt.

Prisinformation

Resans pris

Från 22 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
7 998:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm - Tel Aviv t/r direkt
 • Utflykter och transporter enligt program
 • 4 nätter på hotell i Jerusalem i delat dubbelrum
 • 1 natt på hotell i Tiberias i delat dubbelrum
 • 2 nätter på hotell i Tel Aviv i delat dubbelrum
 • Frukost dag 2-8
 • Middag dag 1-6
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningssskydd på grund av sjukdom, 7% av resans pris.
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Drycker
 • Dricks beräkna ca 50 USD per person
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under "Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Pass

Vid inresa till Israel kan det uppstå problem om man har stämplar från Syrien, Libanon, Iran eller Irak i sitt pass. Det kan betyda att man blir förhörd innan man får sitt inresevisum. Detta gäller även för svenska medborgare av arabisk härkomst. För svenskar av palestinsk härkomst gäller särskilda regler. Kontakta Israels ambassad för mer information. 

Dessutom ska man vara på uppmärksam på att det både vid in- och utresa utförs en mycket noggrann säkerhetskontroll.  Ofta får man därför en del olika frågor innan man får sitt visum, det gäller även för dem som inte har ovan nämnda stämplar i passet. Vid avresan intervjuas alla resenärer av säkerhetspersonalen på flygplatsen och några resenärer brukar behöva gå igenom en extra säkerhetskontroll.

Efter resan till Israel ska man vara uppmärksam på att en del andra länder inte tillåter stämplar från Israel i passet.  Det gäller bland annat Syrien, Bahrain, Förenade Arabemiraterna och en rad andra länder.

Dricks

Dricks är en del av de lokalas inkomst och anses därför som obligatoriskt, likt i USA. Hotellpersonal, taxichaufförer och restaurangpersonal förväntar sig därför dricks – som normalt ligger på mellan 15 och 20% av beloppet.

Klädsel

Observera att det vid några av de religiösa sevärdheter som vi besöker är viktigt att täcka axlarna, samt använda knälång klädsel. 

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. På den här resan tar vi ett dopp i Döda havet, så ta gärna med badkläder! Observera även att det kan förekomma vassa saltkanter vid Döda havet och att det därför kan vara en bra idé att ta med badsandaler/skor.

Program

Dagsprogrammet ses som en vägledning och kan ändras beroende av de lokala helgdagarna. Vi ser som regel alla ovanstående beskrivna punkter. Dock kan besöket vid Tempelberget ställas in om situationen kräver det.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Läs mer om Israel

Här kan du läsa mer om visum, vaccinationer, klimat etc:

www.albatros.se/resmal/mellanostern/israel/fakta

 

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from En mycket intressant, innehållsrik och, i positiv mening, krävande resa Resan motsvarade våra högt ställda förväntningar. Vår reseledare/guide var oerhört kunnig och gjorde allt för att vi skulle få så många upplevelser som var möjligt under den givna tiden, vilket hon verkligen lyckades med.
Date published: 2023-02-25
Rated 5 out of 5 by from En mycket intressant och trevlig resa Det var en jättebra resa. Vi fick se och uppleva så mycket. Vår reseledare Li var underbar.
Date published: 2023-02-20
Rated 3 out of 5 by from Härlig resa många och fina upplevelser Reseledaren var FANTASTISK Hotel standard ganska normalt vi hade ingen fungerande värme på fyra dagar bland annat
Date published: 2023-02-20
Rated 5 out of 5 by from En fin och mycket informativ resa Reseledaren och guiden var mycket trevlig och kunnig. Ja, hon var utmärkt: utan henne hade det inte blivit toppbetyg på resan.
Date published: 2023-02-20
Rated 4 out of 5 by from En studieresa med många intryck o upplevelser Vår reseledare gjorde verkligen allt för att vi skulle få se så mkt som möjligt och var väldigt kunnig. Hon hjälpte också till med personliga små problem.
Date published: 2023-02-20
Rated 5 out of 5 by from En resa i informationens och upplysnings tema Resan med Albatross var inte en vanlig resa utan det var en resa där vi färdades från historiska platser av en guide som var kunnig, informativ och ytterst påläst. Dagarna gick snabbt och när vi kom hem till hotellen var vi trevligt och tilltalande utmattade. Hotellen var i huvudsak bra, vi bodde på två hotel som var bra, ett hotell var något sämre. Frukostar och middagar var allt från godkända till riktigt bra. Guiden var kunnig och visade en engagerad och en lust att uppriktigt göra ett bra arbete där vi skulle ha det trevligt och en bra tillvaro. Jag är nöjd med resan och kommer kunna rekommendera den till andra med gott samvete.
Date published: 2023-02-20
Rated 4 out of 5 by from En härligt lärorik resa med många intryck och upplevelser. Det var en spännande och intressant upplevelse. Vår reseledare visade en smittande passion i att visa upp sitt land.
Date published: 2023-02-20
Rated 5 out of 5 by from Mycket intressant och härlig resa! Se ovan. Reseledaren Li var mycket kunnig, hjälpsam, trevlig och lyckades göra hela gruppen engagerad och sammansvetsad. väldigt lyckat!
Date published: 2023-02-20
 • y_2023, m_3, d_21, h_22
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.34
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_9, tr_95
 • loc_sv_SE, sid_ILRTR01, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor