Julius Caesar och antikens Grekland

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Följ i Julius Caesars spår genom Grekland och Albanien och besök civilisationens vagga i Aten, Delfi och Olympia

Kulturresan för historieälskare – följ med till intet mindre än nio UNESCO-skyddade höjdpunkter i Grekland och Albanien! Bekanta dig med antikens Grekland, romarnas maktkamper och Osmanska rikets storhetstid och se hur det tidigare slutna Albanien har återuppstått.

Vi lär oss mer om Julius Caesars kamp mot Pompejus vid Durrës i Albanien och hans seger över rivalen vid Farsalos i Grekland och besöker Athens och dess kännetecken Akropolis, där Sokrates och Platon levde för över 2 000 år sedan.

Resan bjuder också på det imponerande klipplandskapet i Meteora, där eremiter bodde i grottor i mer än tusen år.

Vi bor på 3- och 4-stjärniga hotell och under resans gång tar vi oss även tid att utforska de gamla städernas myllrande basarer.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Aten. Rundtur med lunch och Akropolis. Vidare till Napflio
Dag 2 Napflio – Den antika staden Epidauros, vackra Nafplio och antikens Mykene. Vidare till Olympia
Dag 3 Tempel och stadion i Olympia. Hamnorten Patras, antikens Delfi och vidare till Kamena Vuorla
Dag 4 Kamena Vuorla. Naturfenomenet Meteora och klosterbesök. Vidare till Ioannina
Dag 5 Ioannina. Vidare till Albanien och UNESCO-bevarede Gjirokastra, antikens Butrint och badorten Sarandë
Dag 6 Sarandë. Apollonia-ruinerna och Berat – staden med tusen fönster
Dag 7 Bysantikens och romartidens Durrës. Museibesesök och basar i Kruja
Dag 8 Kruja. Stadsrundtur och basar i Tirana. Hemresa

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Aten. Rundtur med lunch och Akropolis. Vidare till Napflio Ca 130 km
Imponerande Akropolis

Vi kommer fram till Atens nya flygplats och kör in till miljonstaden, den europeiska civilisationens vagga. Här har modern demokrati och naturvetenskap sitt ursprung och staden var redan under antiken ett attraktivt turistmål. Husens och lägenheternas balkonger pryds av geranier och stadens gator och torg är kantade av apelsinträd. Högröstade gatuförsäljare och färgsprakande marknader påminner om Orientens basarer medan de lätt förfallna neoklassicistiska palatsen för tankarna till en svunnen tid då Aten var känt som Medelhavets pärla. Efter vår ankomst till Aten och en kortare busstur genom centrum börjar vi med att äta innan vi besöker Akropolis. Vägen upp till de UNESCO-bevarade ruinerna tillryggalägger vi till fots.

Från Akropolis har vi fin utsikt över Plaka, som förutom att rymma fascinerande gudaberättelser med Zeus och Pallas Athene i huvudrollerna var den plats där stora filosofer som Sokrates och hans elev Platon levde.

Vi lämnar Aten och gör ett kort uppehåll vid Korinthkanalen. Korinthkanalen, som förkortade sjövägen runt Peloponnesos med cirka 400 km, påbörjades av kejsare Nero men fullbordades aldrig. I slutet av 1800-talet blev den 6,5 km långa och ca 25 meter breda kanalen färdigställd och revolutionerade skeppsfarten för en tid, men idag kommer endast småbåtar igenom.

Från Korinthkanalen fortsätter vi den sista korta biten till den gamla huvudstaden Napflio där vi också inkvarteras. Vi äter middag på hotellet.                 

          

Dag 2
Napflio – Den antika staden Epidauros, vackra Nafplio och antikens Mykene. Vidare till Olympia Ca 300 km
Solnedgång över vackra Nafplio

Efter frukost inleder vi en spännande dag på den stora halvön, som på grund av Korinthkanalen ofta betraktas som en ö. Peloponnesos är idag ett av de mest värdefulla arkeologiska områdena och är ur ett historiskt perspektiv en av de mest spännande platserna att besöka. Dess belägenhet i sydöstra Medelhavet har under flera tusen år varit knutpunkt för handel och krig och området har varit i främmande händer under Rom, Bysans, Venedig och i flera omgångar Osmanska riket.

Första anhalt blir antika Epidauros där vi hittar en av de mest välbevarade amfiteatrarna i världen, och som har en akustik som inte kan jämföras med någon annan. Teatern är otroligt välbevarad och används för uppsättningar varje år. Några av anledningarna till att teatern är så välbevarad är att den är inbyggd i klippan i en ravin och därför naturligt skyddad. Platsen förlorade sin betydelse på 400-talet när kristendomen infördes. Intill dess har den varit hemvist åt läkarvetenskapens gud Asklépios, och det finns välbevarade lämningar från Tholos, en rund byggnad med labyrint (som kan ha varit tänkt som ormgård eftersom ormgift ingick i medicineringen) och Abaton där patienterna väntade på sin behandling.

Från Epidauros fortsätter vi till Nafplio som ligger vid Argosviken. Nafplio är en väldigt vacker stad och var så sent som på 1830-talet huvudstad i Grekland under en kort period. Staden är förmodligen mycket äldre än så men de rester vi hittar idag är från den bysantinska, venetianska och ottomanska perioden. Ute i havet ligger det lilla fortet Burtzi som byggdes av venetianarna, och över staden, på en 200 meter hög klippa, tronar ett fantastiskt venetianskt byggnadsverk i form av Palamidifästningen. En trappa med nästan tusen trappsteg leder upp till fästningen. Fästningen byggdes på 1700-talet som försvar mot fiender från havet. Dessutom finns det ruiner från en inte riktigt lika välbevarad fästning från den östromerska och bysantinska perioden Akronafplio. Staden har många minnen från den turkiska perioden men det finns inte många intakta moskéer kvar.

Innan vi kör över Peloponnesos stannar vi vid det antika Mykene. Här ser vi den första civilisationen som uppfördes på det grekiska fastlandet. Den mykenska kulturen är gammal och kommer från Kreta och fördes sedan vidare till fastlandet, och man räknar med att stadens storhetstid var någon gång mellan 1600 och 1100 år f.v.t. Här byggde man en stad mellan två bergssidor och man kunde bara komma in i den västerifrån. Byggnationen var väldigt avancerad och man konstruerade stora tjocka stadsmurar. Dessutom fick man vatten från underjorden.

Mest känd är Lejonporten som markerar ingången genom stadsmuren. Här ligger tre stora stenar med två uthuggna lejonkroppar utan huvud som vaktar staden. Inne i staden hittar vi den så kallade ”skattkammaren” som uppkallats efter den store sägenomspunne konungen Atreus. Dagens arkeologer tror att det är en gravkammare. Den berömde kung Agamemnons grav har också varit knuten till staden men graven har visat sig vara mycket äldre än så.

Utflykten fortsätter till halvöns västra sida, och här stannar vi vid Olympia för att äta middag och övernatta.

Dag 3
Tempel och stadion i Olympia. Hamnorten Patras, antikens Delfi och vidare till Kamena Vuorla Ca 345 km
Vi besöker Olympia

Idag står två UNESCO-bevarade storheter på programmet, nämligen Olympia och Delfi. Olympia är tillägnad den största av gudarna, nämligen Zeus, som enligt historien satte boplats på det 3 000 meter höga Olympus-berget tillsammans med elva andra grekiska gudar. Det här berget ligger nära östkusten, sydväst om Thessaloniki,

och därför kallades området för Olympia till Zeus ära. Platsen var ursprungligen ett religiöst område där präster bodde eller kom för att be. Det här blev så småningom en årlig tävling bland grekerna och senare till en större begivenhet som avhölls bland gemene grek Olympiska Spelen var födda.

Vi rör oss runt på det arkeologiska området där vi hittar resterna av Zeustemplet, Heratemplet, stadion och de sportområden som användes, bland annat hippodromen där man höll hästkapplöpningar. Området är fridfullt och väldigt spännande, men ett besök i museet ger den bästa överblicken över ruinerna. En stor del av dem föll samman under ett våldsamt jordskalv på 500-talet och resterna täcktes av jord och lera vid ett stort jordskalv och det är därför så mycket fortfarande är intakt.

Eter att ha tillbringat förmiddagen vid en av de största historiska minnesplatserna från den antika grekiska perioden fortsätter färden norrut längs kusten till den stora hamnstaden Patras. Efter det passerar vi sundet på den nästan 3 000 meter långa Rio-Antirio-bron och återvänder till fastlandet.

Vi kör österut längs kusten med Korintiska viken på sydsidan och fram till Delfi. Oraklet i Delfi skulle enligt historien kunna berätta för dig om din framtid, precis som många orakel i det antika Grekland, men oraklet i Delfi var känt för att ha det bästa och mest sannolika svaret. Svaren gavs på vers och framfördes av prästerna som översatte de påverkade orakelkvinnornas sluddrande till vanligt tal. Man tror att de unga kvinnorna sniffade euforiserande ångor.

Antika Delfi är högt beläget, välanlagt och omgärdat av berget Parnassos, med ett perfekt skydd mot eventuella fiender. Här låg Apollon-templet, ett stadion, flera skattkammare och annan bebyggelse bakom stadsmuren. För att komma in färdades man längs en kullerstensbelagd väg, en helig väg, som vi idag använder för att komma fram till oraklet och templen.

Efter det spännande besöket fortsätter vi mot nordost och kommer fram till Kamena Vuorla där vi ska övernatta och äta middag. Nu befinner vi oss på östkusten och vid Evianska viken mellan fastlandet och den stora ön Evia.

Dag 4
Kamena Vuorla. Naturfenomenet Meteora och klosterbesök. Vidare till Ioannina Ca 285 km
Meteora med de berömda klostren

Idag färdas vi i Julius Ceasars fotspår när vi lämnar Egeiska havet och kör mot nordväst och in i Thessalien där vi ser UNESCO-bevarade Meteora med det berömda klostret. Vi passerar inte långt från Farsalos där Julius Ceasars trupper, utmattade efter att ha varit på jakt i månader efter Pompejus och hans styrkor, äntligen besegrade den mycket större armén den 9 augusti 48 f.v.t.

En månad tidigare hade de två fältherrarna inlett det romerska inbördeskriget med slaget vid Dyrrhachium (Dürres) i ett oavgjort slag, men det här var ett farligt land för Julius Ceasar eftersom Balkan och Grekland befann sig under Pompejus herradöme. Pompejus var känd för att vara en duktig politiker och hade den romerska senaten med sig på sin flykt från Ceasars styrkor. Pompejus var ingen stor krigare och med dåligt utrustade och dåligt tränade soldater, varav många var inhyrda från Orienten, led han ett svidande och slutgiltigt nederlag. Pompejus flydde till Egypten där Ceasars gelikar väntade på honom och mördade honom.

Meteora, som vi kommer fram till lite senare på förmiddagen, är ett av de mest imponerande naturfenomenen. Från enorma sjöar har vattnet forsat ner genom bergen och format ett av de mest fascinerande landskap som finns. Det här har skett över en period på flera tusen år eftersom klipporna är upp till 300 meter höga. På några av de här klipporna har det i över tusen år bott eremiter som sökte Guds välsignelse och evigt liv genom att vara nära honom. Grottorna som eremiterna bodde i låg överst på klipporna och kunde endast nås med repstegar eller en ovanligt bra klätterförmåga. Idag besöks klipporna ofta av bergsbestigare.

Senare samlades många av eremiterna och tillsammans byggde de kloster och klandestior, men många av klostren övergavs under turkarnas herradöme och består idag av förfallna ruiner. Det finns fortfarande fem fungerande och bebodda kloster och vi besöker ett av dem.

Sent på eftermiddagen fortsätter vi till Ioannina där vi övernattar och äter middag.

Ioannina är provinshuvudstad i provinsen Epiros och staden ligger vackert belägen vid Pamvotissjön. Det här är en väldigt modern stad som alltid har varit rik på grund av sin guld- och silverproduktion. Under många år, från slutet av 1700-talet och fram till 1822 var den under albanska Ali Pashas styre, innan turkarna slog ihjäl honom.

Dag 5
Ioannina. Vidare till Albanien och UNESCO-bevarede Gjirokastra, antikens Butrint och badorten Sarandë Ca 195 km
Antikens Butrint

Efter frukost fortsätter vi in över gränsen till Albanien där vi styr kosan mot Gijokastra där vi ska besöka staden och den dystra fästningen. Staden är över 2 500 år gammal och väldigt vacker med sina kullerstensgator och de många små husen med skifferstenstak. Staden, som är väldigt poetiskt beskriven i den albanske författaren Ismail Kadares bok ”Chronicles of Stone” var även staden där Albaniens diktator Enver Hoxha kom ifrån. Det här har bidragit till att bevara den vackra staden, eftersom han såg till att den förblivit någotsånär intakt. Efter diktaturens fall föll även husen och idag är det UNESCO som betalar 20 000 USD varje klostertak kostar att underhålla, och som albanerna själva inte har någon möjlighet att betala.

Fästningen och staden är UNESCO-bevarade vilket är anledningen till den hjälp staden får. Staden har en hel del traditionella hantverksbutiker, en gammal stadsdel och en basar.

Utanför staden, på väg till och från Gjirokastra, finns betongbunkrarna från kalla kriget kvar. Vi lämnar den vackra staden och kör längs kusen och in i den stora nationalparken söder om Sarandë där vi hittar en liten halvö där den gamla staden Butrint en gång låg. Butrint var omgiven av vatten och därför lätt att försvara, och trots att staden beboddes långt före grekernas tid, var det grekerna som byggde upp staden och försvarsmuren runt den. Efter grekerna kom först romarna och sedan bysantinerna, och därefter förföll den och övergavs. På 1920-talet började italienska arkeologer återupptäcka staden som idag är ett UNESCO-bevarat område.

Butrint har haft allt från en grekisk teater till ett Akropolis med grekiska och romerska bad, tempel som gjorts om till basilikor eftersom kristendomen inte accepterade de gamla gudarna. Akropolis låg på en kulle och har senare byggts om till fästning varifrån det finns en strålande utsikt över Vivarikanalen och Korfusundet mot Korfu, varifrån grekerna förmodligen kom ifrån. Området är stort och vi behöver lite tid för att ta oss runt innan vi kör upp till Serandë, en något mer modern stad dit gäster från Korfu kommer och som även är en av Albaniens mer populära badorter. Här äter vi middag och övernattar.

Dag 6
Sarandë. Apollonia-ruinerna och Berat – staden med tusen fönster Ca 225 km
Berat – staden med tusen fönster

Vi lämnar Sarandë efter lunch och kör längs med kusten. Resan upp till Vlora är väldigt vacker. Härifrån beger vi oss inåt landet till Apolonnia där vi besöker ruinerna och lämningarna av Apollonia, som uppkallats efter guden Apollon. Staden grundades av tillresande greker från Korinth och Korfu cirka 500 f.v.t. och var ett handelscentrum med bland annat slavhandel under nästan 800 år fram tills att ett större jordskalv förstörde staden och omvandlade det omkringliggande vattenområdet till sumpmark med malariamyggor.

Vi njuter av stadens praktfulla belägenhet och ser hur den skulle ha sett ut om den inte hade förstörts, och bildar oss ett intryck av några av byggnaderna.

Därefter går turen vidare till staden Berat vars historik går hela 2 400 år tillbaka i tiden. Den gamla stadsdelen finns med på UNESCO:s världsarvslista och de historiska husen med de många fönstren, byggda på terrasser längs klippsidan, illustrerar på bästa sätt tilltalsnamnet ”Staden med de tusen fönstren”. Berat har en vacker borg uppe på en kulle och på medelåldern bodde de flesta av stadens invånare innanför borgens område. Invånarna var mestadels kristna och på borgområdet låg det cirka 20 kyrkor som uppfördes på 1300-talet. Några av dem innehåller verk av Albaniens mest berömda ikonkonstnär Onufri som har ett eget museum i Mariakyrkan. Staden rymmer även vackra moskéer, bland annat Kungamoskén som byggdes i slutet av 1400-talet.

Dag 7
Bysantikens och romartidens Durrës. Museibesesök och basar i Kruja Ca 140 km
Här kan man shoppa souvenirer

Vi lämnar Berat efter frukost och kör till Dürres (Dyrrhachium) och avslutar Ceasars segerrutt där den började. Dürres var tidigare Albaniens huvudstad och har varit under grekiskt, romerskt, bysantinskt, venetianskt och ottomanskt herradöme. Här känner vi historiens vingslag eftersom det var här Ceasar landsatte sina trupper i sin kamp mot Pompejus. Trots att han inte hade med sig sina fartyg med mat med sig eftersom dessa var inspärrade i Brindisi i Italien, undslapp hans trupper att svälta och kunde först ta sig ur Pompejus grepp efter att Pompejus hade hållit Ceasars styrkor stångna.

Efter en bitter strid drog de två arméerna vidare till Thessalien där det slutade med att Julius Ceasar besegrade Pompejus.

I Dürres tittar vi på den bysantinska stadsmuren, stadens centrum, det venetianska tornet och den romerska amfiteatern.

Efter besöket i Dürres fortsätter vi till Kruja, till det självständiga Albaniens första huvudstad. Det var från Kruja nationalhjälten Skanderbeg bekämpade ottomanerna och staden har upprättat ett museum i hans minne. Gjergj Kastrioti (1405-1468) var i osmansk tjänst där han fick tilltalsnamnet Skanderberg, som är en sammanslagning av namnet Iskander och den turkiska titeln bey. År 1443 övergick han till kristendomen och ledde därefter Albaniens kamp mot osmanerna ända fram till sin död. Därefter hamnade landet under osmanskt styre fram till början av 1900-talet. Museet ligger lämpligt nog i stadens borg som stod emot hela tre långvariga turkiska belägringar. Här hittar vi historiska föremål från 1400-talets albansk-osmanska rike och på det närliggande etnografiska museet kan vi studera konsthantverk från 1500-talet och framåt. Vi avslutar vårt besök på egen hand i stadens gamla basar där vi kan köpa handgjorda souvenirer och mycket mer. Vi äter middag och övernattar i Kruja.

Dag 8
Kruja. Stadsrundtur och basar i Tirana. Hemresa Ca 53 km
Skanderbegtorget i Tirana

Efter frukost lämnar vi Kruja för att titta närmare på Albaniens största stad, Tirana, som fortsätter att växa på grund av tillströmningen från landsbygden. Vi färdas längs en av stadens huvudleder, boulevarden Deshmoret e Kombit ”nationalmartyrernas boulevard”. Under den italienska belägringen under andra världskriget hette den Mussolinis boulevard. Här finns flera universitet, administrativa byggnader och banker, och vi fortsätter till Skanderbergstorget. Nationalhjälten tronar som ryttarstaty mitt på torget. Från den här perioden stammar Ethem Bey-moskén från 1823. Ovanligt nog för islamisk konst är kyrkan smyckad med naturalistiska träd, broar och vattenfall. Under vår sightseeing passerar vi Moder Teresa-torger som är uppkallat efter den berömda nunnan av albanskt ursprung, som vigde sitt liv åt att hjälpa Indiens fattiga. Hon helgonförklarades 2016.

Vi fortsätter förbi Albaniens nationalmuseum och Pyramiden, som ursprungligen uppfördes som museum för diktatorn Enver Hoxha. Idag är det omvandlat till konferenscenter och sällskapslokaler men står under rivningshot på grund av byggplaner på en ny albansk parlamentsbyggnad. Tiranas stadskärna präglas av olika arkitektoniska stilar som knyter an till olika perioder i landets historia: Här finns pampiga byggnader från 1939-44 när landet var under italiensk belägring och från efterkrigstidens kommunistperiod som dominerades av den sovjetiska monumentalarkitekturen. Under senare år har man utlyst arkitekttävlingar för att förnya stadskärnan och bland vinnarförslagen återfinns projekt av danska Henning Larsens Tegnestue och Bjarke Ingels Group. Kanske får framtidens Tirana en dansk prägel. Vi avslutar vårt besök på egen hand i stadens gamla basar där vi kan köpa handgjorda souvenirer och mycket mer. Efter det kör vi till flygplatsen och påbörjar vår hemresa.

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Aten/Tirana – Stockholm med mellanlandning
 • 7 övernattningar på 3- och 4-stjärniga hotell
 • Frukost och middag varje dag samt 4 luncher
 • Entréer och transport enligt program
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • 4 lunch
 • Drycker
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med cirka kr. 500,-)
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Personliga förnödenheter
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Frukost

Frukosten i Grekland är något enklare än vi är vana vid i Sverige.

Klädsel och skor

Ta med bra skor eller stövlar eftersom vi kommer att gå runt en del bland stenar och damm. Vi går inte så långt åt gången men vägarna består ofta av grus eller sten i varierande nivå. Det gör att du måste vara i god fysisk form och inte ha något rörelsehinder.

Vid kloster och kyrkor ska männen ha långbyxor och kvinnorna bör ta med sig en sjal för att täcka bland annat axlar, byxor och/eller en lång kjol.

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen innan avresa, eller vid ankomst till destination. På avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.

På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.

Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet.
Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Anslutning med inrikesflyg

Om du bokar anslutningstransport, rekommenderar vi att du har minst 2,5 timmar mellan byte av anslutning och flygresan med oss. Boka gärna en ombokningsbar biljett, så att du kan boka om vid en eventuell tidtabelländring/flygförsening.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för detta. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.
Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Placering i bussen

Albatros erbjuder inte fasta platser på bussen, och det går därför inte att köpa en viss plats före avresa. Genom att inte erbjuda köp av bestämda platser riskerar man inte att tidpunkten för köpet av resan avgör vilken plats på bussen man får tillgång till. Däremot kan man under resans gång kommer överens om att göra rockader så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.
Rated 4 out of 5 by from Historiska upplevelser i vacker natur. Mycket att se och uppleva tillsammans med kunniga guider, såväl lokalguider som Albatros egen, Anita, som noggrant skötte kunskapsförmedling och kon- takter med olika hotell, restauranger m m. Anita talade mycket tydligt och med stor entusiasm om resan och dess innehåll. Av de många hotellen var de flesta bra, några mindre bra, vilket även gäller om restaurangerna. Chaufförerna var överlag goda förare och körde lugnt och säkert. Dagsprogrammen var mycket omfattande, och resan skulle kanske ha vunnit på någon/några dagar ytterligare. Då skulle lite mer tid på egen hand ha varit möjligt, t e x en halv dag i Saranda för bad m m.
Date published: 2017-09-16
Rated 5 out of 5 by from En duktig guide gör stor skillnad Att få se de klassiska platserna i Grekland (och Albanien) var något som vi länge velat göra. Nu blev det av! Resan innebar långa dagar i buss på vägar av olika kvalitet - men genom intressant natur. Vår fantastiska guide Anita underhöll oss med fakta och berättelser ur den grekiska och romerska historien under bussresorna och förklarade och levandegjorde alla de antika lämningarna som vi besökte. Tack vare detta, blev resan mycket givande och intressant. Anitas kunskaper om dagens liv i Grekland och Albanien var ett plus. Dessutom gjorde hon och vår trevlige albanske chaufför allt för att resan skulle bli så trevlig som möjligt. Hotellrummen i källarplanet på två hotell (3 nätter) tyckte vi inte om - annars var allt annat ok.
Date published: 2018-09-06
Rated 4 out of 5 by from Mycket buss blev det! Intressant resa till historiska platser medförde l å n g a dagar i buss mellan olika utgrävningar och museer genom ömsom enahanda slättlandskap på motorvägar, och ömsom på hisnade vackra serpentinvägar. Sena ankomster och tidiga avresor gjorde det svårt att få en bild av de orter vi övernattade på. Mycket påläst och hjälpsam guide, Anita. Många mycket bra hotell. Maten enastående bra i Albanien.
Date published: 2017-09-14
Rated 5 out of 5 by from En givande resa med bestående minnen Resan gav en bra repetition av grekisk och romersk historia varför det kan vara bra att förbereda sig med lämplig litteratur. Reseledaren gav bra information om dagens situation i Grekland och Albanien Packa praktiskt då det är övernattningar på 7 olika hotell
Date published: 2017-05-05
Rated 5 out of 5 by from Upplev hisnande natur, bergen, och människans förmåga i historisk tid. Resan uppfyllde mina förväntningar att få se Akropolis i verkligheten och dess storslagenhet. Andra platser som är oförglömliga är Korintkanalen och Meteora- området med sin fantastiska natur och byggnader/kloster på klippornas toppar. Allt blev intressant, mycket på grund av vår reseledare Anita. Hon berättade i bussen vad vi skulle få se och dess historia på ett tydligt och engagerat sätt. Hon översatte till svenska från den lokala guiden så att alla hörde tydligt. Mycket, Mycket BRA.
Date published: 2018-09-04
Rated 4 out of 5 by from En intressant och trevlig resa! Det var en stor upplevelse att besöka flera av de platser som under antiken spelade en central roll i västerlandets historia. Museerna i anslutning till flera av de minnesmärken vi besökte var också utomordentligt intressanta. Synd bara att tiden ofta inte räckte till för några längre museibesök. Bussresorna mellan destinationerna gav en bra uppfattning om landskapets och samhällenas karaktär. De texter om den antika historien och det nuvarande Grekland och Albanien som reseledaren läste under bussresorna var mycket intressanta och spännande. Flertalet hotell där vi övernattade var mycket bra, några var mindre bra. Måltiderna var för det mesta bra eller mycket bra. Reskamraterna och en utomordentligt duktig reseledare förhöjde upplevelsen. Kommande resenärer bör tänka på att man på flera orter går i starkt kuperad terräng. Man går inte så långa sträckor, men det krävs bra skor och en viss benstyrka och kondition. En synpunkt som jag tror delas av många som var med på resan är att resan skulle ha vunnit på att inte innehålla så många sevärdheter att besöka varje dag, alternativt förlängas med några dagar.
Date published: 2017-05-07
Rated 4 out of 5 by from Fin rundresa i lagom vårväder. Då de flesta objekt var från 4-600 år fk var det mesta ju skadat eller raserat o man fick oftast tänka sig den tex frånvarande statyn. Vår reseledare Anita var alldeles utmärkt. Ska man möjligen vara ngt kritisk kan det vara att hennes beskrivningar i bussen kunde låtit lite mer berättande. Nu hördes så klart att hon läste text. Anita var till överdrift noggrann med redovisningen av våra drickspengar. Vi litade alla på att hon inte lurade oss på en enda cent.
Date published: 2018-04-18
Rated 5 out of 5 by from Nu har jag bilder, dofter och smaker av historien Såg och besökte många historiska platser. Nu förstår jag varför vi sprang 60 m i skolan efter att sett löparbanani Olympia! Albanien med dess berg och djur var trevligt att uppleva. Tack vare vår lugna och skickliga chaufför blev inte de branta, slingriga bergsvägarna otäcka. Trevligt att få Ceasars historia uppläst under färden. Mycken annnan info fick vi också av vår strålande reseledare. Några sköna bad hanns med vid ett par hotell.
Date published: 2018-09-04
 • y_2018, m_10, d_18, h_4
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.8
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_32
 • loc_sv_SE, sid_GRRTR02, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

GRRTR02ASE