Kryssning på Nilen – Luxor, Assuan och Kairo

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev det bästa av Egypten - Konungarnas dal i Luxor, Assuandammen, pyramiderna i Giza och Kairo

Kryssa på Nilen genom Egyptens 7000-åriga historia och följ med till faraonernas Egypten; till en tid präglad av ofattbara rikedomar, men även konspirationer och intriger mellan rikets mäktiga män och kvinnor, och ett imponerande arv som präglar världshistorien än idag: Drottning Hatshepsuts gravtempel i Konungarnas dal i Luxor, sfinxen och Cheops-pyramiden i Giza som redan de gamla grekerna utropade till världsarv, för att inte tala om vackra Kleopatras bittra öde som satte punkt för den egyptiska eran. 

Resan avrundas med ett par dagar i Kairo.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta Egyptisk pund

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm - Kairo. Vidare med flyg till Luxor
Dag 2 Luxor. Konungarnas dal och Hatsheputs dödstempel. Ombordstigning på fartyget
Dag 3 Luxor - Edfu. Karnaktemplet och Luxortemplet
Dag 4 Edfu – Kom Ombo – Assuan. Horustemplet och Kom Ombo-templet
Dag 5 Assuan. Dammen, Isistemplet och den botaniska trädgården
Dag 6 Assuan – Kairo. Pyramiderna i Saqqara och Giza
Dag 7 Kairo. Det koptiska Kairo, citadellet och basaren
Dag 8 Hemresa

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
26 898:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm - Kairo. Vidare med flyg till Luxor

Vi flyger till Kairo där vi landar tidigt under kvällen. En Albatrosrepresentant möter gruppen och ser till att alla kommer igenom passkontrollen, ser till att alla får visum och sedan går vi över från utrikes- till inrikeshallen.  Det är inte mycket väntetid, men den som är sugen kan ta en sandwich eller något liknande innan vi fortsätter till Luxor. Väl framme i Luxor åker vi till vårt hotell och checkar in.

Dag 2
Luxor. Konungarnas dal och Hatsheputs dödstempel. Ombordstigning på fartyget
Hatshepsuts gravtempel i Konungarnas dal

Efter en god natts sömn och en god frukost lämnar vi hotellet.  

Området runt Luxor är ett av de viktigaste arkeologiska områdena i världen. Kort och gott kan man säga att Luxorområdet spelar samma roll för egyptisk kultur som Aten gör för grekisk kultur och Rom för romersk kultur. Luxor ligger vid Nilens östra strand och är idag en liten provinsstad. En gång i tiden hette den Niut och var Det nya rikets religiösa huvudstad under Egyptens glansperiod 1500-1000 f.Kr. 

Tidigt på morgonen kör vi till Nilens västra strand där vi hittar Konungarnas dal med 65 gravar från ovannämnda period. Vi passerar det odlade området till ökengränsen och tar oss längs en slingrig väg fram till Konungarnas dal. I motsats till tidigare epokers pyramidgravar hittar vi här klippgravar. Och trots att de låg gömda har alla förutom en plundrats. Tutankhamuns lilla grav utgör enda undantag.  Scenerna på väggen visar kungens begravningståg och kungen framför olika gudar. Den andra kungens grav sträcker sig upp mot 100 meter in i berget, och är smyckad med solguden Res färd på underjordens flod. Vi besöker tre gravar i Konungarnas dal. Besöket i Tutankhamuns grav är inte inkluderat i resans pris och sker mot kostnadstillägg.

Nära ingången till Konungarnas dal ligger Deir el-Bahari-komplexet där drottning Hatshepsuts imponerande gravtempel drar blickarna till sig. Drottning Hatsheputs väg till makten gick emot alla konventioner i det dåtida Egypten. Hon var förstahustru och drottning – och för övrigt även halvsyster – till Thutmosis  II som dog runt 1480 f. Kr. Efter konungens död blev hans lille son Thutmosis, som kungen fått tillsammans med en haremsdam, kung till namnet, men hans energiska styvmoder Hatschepsut, tog efter några år över makten. För att rättfärdiga maktövertagandet hävdade hon att guden Amon-Re genom ett orakel förkunnat att hon skulle bli kung. Hon klädde sig som en kung och bar till och med lösskägg, och det egyptiska folket verkade acceptera hennes ovanliga uppenbarelse. Hatshepsuts stannade vid makten i 20 år, och under hennes regeringstid (runt 1470 f.v.t.) blomstrade den egyptiska ekonomin. Hon utökade handelsförbindelserna och byggde praktfulla tempel och restaurerade många andra. Långt om länge växte hennes styvson upp och fick sin rättmätiga titel som farao. Thutmosis III skulle komma att bli den störste av alla faraoner, och kallades senare även för det gamla Egyptens Napoleon. När han kom till makten tog han bort Hatschepsuts namn från tempelväggarna, vilket tyder på att han inte var speciellt förtjust i sin styvmor. Men det faktum att hon lyckades hålla denne listige och karismatiske ynglings ambitioner i schack under så lång tid, ger en viss indikation på hennes karaktär.

Vi ska dessutom besöka Deir el-Medina, som var en stad i det forntida Egypten, där landets bästa hantverkare bodde. Hantverkarna stod utanför lagen och styrdes direkt av den sittande faraon.  Det var inte tillåtet för andra att bara gå in och staden övervakades från tre kontrollposter. Hantverkarna byggde bland annat tempel och gravar åt faraonerna i Konungarnas dal. 

Vi återvänder till Luxor och går ombord på fartyget som ska vara vårt flytande hem de kommande 4 dagarna. Vi äter lunch ombord och njuter av avkopplande eftermiddag ombord innan det har blivit dags för middag.

Dag 3
Luxor - Edfu. Karnaktemplet och Luxortemplet
Världens största tempelkomplex, Karnak-templet

Efter frukost bekantar vi soss med Karnaktemplet som är världens största tempelkomplex. rkeologer har arbetat i över 100 år med att återuppbygga de många sammanstörtade ruinerna, och det finns arbete så det räcker många år framöver. Templets byggnadshistoria sträcker sig över 2 000 år bakåt i tiden och omfattar en yta på cirka 500 x 500 meter, och området är omgärdat av en mäktig mur. På den gamla tiden kom man seglande med båt till templet, och det vet man eftersom franska arkeologer har grävt fram kajplatser. Bland de många spännande detaljerna i templet kan vi nämna den stora pelarhallen med 20 meter höga pelare, Hatshepsuts kapell, de två stora obeliskerna i templets mitt, och slutligen den så kallade botaniska kammaren som innehåller reliefer av de djur och växter som Thutmosis III tog med sig hem från sina många fälttåg i Syrien. 

Sent på eftermiddagen besöker vi Luxor-templet som byggdes av Tutankhamuns farfar, Amenhotep III cirka 1380 f.Kr. Templet utvidgades endast lite under Ramses II. Han byggde till en förgård och templets ursprungliga planlösning framgår tydligt. Templet är väldigt harmoniskt och vackert och det sägs att när Napoleons soldater fick syn på templet tvärstannade de och började applådera! Templets mest spännande reliefer är en nästan 100 meter lång fris som visar hur Tutankhamun firar den årliga Opet-festen där Amon-Re från Karnas besöker Luxortemplet. Templet används än idag. På gården ligger en moské och härifrån utgår fortfarande en årlig procession runt templet, precis som på den gamla tiden. 

Efter besöket i templet får vi en härlig lunch och kan njuta av en avkopplande kryssning på Nilen. Vid Esna kommer vi till en damm med sluss, så vi väntar på att det blir vår tur att slussa. Vi fortsätter vidare mot Edfu och kommer fram tidigt på kvällen. Här äter vi middag och övernattar.

Dag 4
Edfu – Kom Ombo – Assuan. Horustemplet och Kom Ombo-templet
Horus-templet i Edfu, det bäst bevarade av alla Egyptens tempel

Efter frukost besöker vi Horus-templet i Edfu, det bäst bevarade av alla Egyptens tempel. Templet, som grundades av Ptolemeus III år 237 f.v.t. är byggt i falkguden Horus ära. På templets framsida finns det två enorma symmetriska reliefer som visar kungen som hugger ner sina fiender framför Horus. Relieferna och de många hieroglyferna i templet är ovanligt välbevarade, och via dem har man kunnat få en enastående inblick i den urtida egyptiska religionen och tempelkulturen. Den förmodligen mest intressanta reliefserien i templet visar hur Horus kämpar mot sin ärkefiende Seth, som har antagit skepnaden av en flodhäst. På urtiden utfördes den dramatiska kampen utanför templet som en ritual.

Efter besöket i templet kryssar vi vidare på Nilen och njuter av lunch innan vi stannar till vid Kom Ombo-templet. Templet, som byggdes under perioden 180-47 f.Kr.  då de ptolemeiska kungarna regerade i Egypten (den första var Alexander den Stores general Ptolemeus), ligger vackert utmed Nilen. Kom Ombo-templet är ganska enastående eftersom det är byggt i ära åt två gudar, krokodilguden Sobek och falkguden Haroeris. Relieferna går i klassisk egyptisk stil och visar hur kungen offrar till gudarna. Templets präster var kända för sin förmåga att hela sjukdomar och tyda drömmar, och människor vallfärdade dit för att bli helade. Längst in i templet visar en relief dåtidens läkarinstrument. Sobeks heliga djur var krokodilen, och i templet hade prästerna en krokodilfarm. De döda krokodilerna balsamerades och det går att se flera av mumierna. 

Efter besöket kryssar vi söderut och övernattar i Assuan. Några kvällar kommer det vara underhållning på fartyget.

Dag 5
Assuan. Dammen, Isistemplet och den botaniska trädgården
Den enorma Assouan-dammen är 111 meter hög

Efter frukost börjar vi med  ett besök vid den stora Assuandammen som byggdes mellan 1960 och 1971, och som idag fördämmer vattnet från Nilen till den enorma Lake Nasser, uppkallad efter Egyptens dynamiska president Nasser. Nasser, som i samarbete med Sovjetunionen inledde den enorma byggnationen, ville säkra att Egypten fick tillräckligt med vatten så att man kunde odla två till tre grödor per år. Dessutom hämtade man från de enorma turbinerna elektricitet som täckte hela Egyptens behov. Den stora dammen ligger 6 kilometer söder om den första dammen, som uppfördes runt 1900 när britterna befann sig i Egypten. Eftersom den första var alldeles för liten byggde man en ny.

Den stora dammen, som idag är 111 meter hög, har bildat Lake Nasser, som sträcker sig över 500 kilometer ner i Sudan. Utsikten från toppen av dammen är väldigt fascinerande. 

Vi besöker det vackra Isis-templet som ligger mitt i Nilen. Ursprungligen låg templet på ön Philae, men flyttades på 1970-talet till en närliggande ö, där den var mer skyddad mot Nilens vatten. Den stora modergudinnan Isis dyrkades i templet. Templet stängdes så sent som på 400-talet e.v.t. Den sista hieroglyfen från 394 återfinns på templets mur.  

Vi äter lunch ombord på fartyget och under eftermiddagen tar vi en tur med motorbåt till den botaniska trädgården. Åter på fartyget väntar middag och nubisk afton.

Dag 6
Assuan – Kairo. Pyramiderna i Saqqara och Giza
Den mytomspunna sfinxen

Efter frukost beger vi oss till flygplatsen. Vi flyger till Kairo, Afrikas största stad med ca 20 miljoner invånare. I dag ska vi besöka Egyptens största landmärke: pyramiderna i Giza. 

Vi börjar dock med att besöka Saqqara, där vi hittar världens första stenmonument, stegpyramiden till ära för Zoser från 2 650 f. Kr. Hela området är ett större begravningsområde med flera mindre pyramider runt om Zoser-pyramiden. Det är ett stort område och även om de är något medtagna så vittnar de om pyramidernas begynnelse och vad som komma skulle.  Vi besöker även graven under Unas-pyramiden. Unas-pyramiden är mycket sliten, men i gravkamrarna under den ser vi de första blåmålade hieroglyferna och därmed de första skrivna och färgade texterna i gravkammare.  Vi äter lunch i området innan vi fortsätter mot Giza, där vi tillbringar  eftermiddagen.

De tre majestätiska pyramiderna imponerar, både med sin storlek och det mästerliga ingenjörsarbete som ligger bakom. Pyramiderna har länge varit med på Unescos lista över världsarv, och Cheops-pyramiden från cirka 2550 f.v.t. är det enda av den gamla tidens sju underverk som fortfarande är intakt. Vi ser självklart även den stora och mytomspunna sfinxen som vaktar pyramiderna. 

Vi kör till vårt hotell där vi övernattar. Middag är på egen hand i dag.

Dag 7
Kairo. Det koptiska Kairo, citadellet och basaren
Basaren Khan el-Khalili i Kairo

Vi äter frukost och beger oss sedan till den koptiska delen av staden. Här ska vi besöka den så kallade ”Hängande kyrkan”, som är byggd mot ett gammalt romerskt fästningstorn. Kyrkan har anor från 300-talet, förstördes under tidig medeltid, men byggdes sedan upp igen.  I kyrkan kan man se hundratals ikoner.  Vi besöker även det koptiska museet och den judiska synagogan. 

I dag har du tid att själv gå på upptäcktsfärd i basaren och se om du kan hitta några souvenirer.  
Vi ses igen till lunch innan vi upptäcktsfärd i Egyptiska museet, som rymmer världens mest framstående samling av gamla egyptiska föremål från cirka 3 000 års faraonisk historia. En av höjdpunkterna är naturligtvis Tutankhamuns grav, som hittades i Konungarnas dal år 1922. Vi ser bland annat den berömda guldmasken som är tillverkad av inte mindre än 10,2 kg guld. Efterliknar masken ansiktsdragen hos den unge faraon? Det trodde man åtminstone tidigare, men idag menar forskarna att guldmasken har tagit över från en tidigare farao. Man tror att masken föreställer ingen mindre än Nefertiti, som uppträdde som farao i slutet av Akhenatons regeringstid. Om den här teorin tvistar dock de lärde (mumierummet ingår inte). 

I skrivande stund är det oklart vad exakt vi kan se i Egyptiska museet, eftersom det ska flytta och öppna upp under 2021, men exakt när det flyttas permanent är inte säkert än

Vi återvänder till vårt hotell.

Dag 8
Hemresa

Efter frukost åker vi ut till flygplatsen och reser hem efter en vecka fullspäckad av upplevelser.  kører vi til lufthavnen og rejser hjem efter en uge, som var fuld af fantastiske oplevelser.

Prisinformation

Resans pris

Från 26 898:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum

3 198:–

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Kairo t/r med mellanlandning
 • Inrikesflyg Kairo - Luxor
 • Inrikesflyg Assuan - Kairo
 • Utflykter och transport enligt program 
 • 4 nätter på fartyget M/S Tamr Henna i delad dubbelhytt 4*
 • Helpension på kryssningen  
 • 2 nätter på hotell med frukost i Kairo på 4-stjärniga Cairo Pyramids
 • 1 natt på hotell med frukost i Luxor på 4-stjärniga St. George Hotel
 • 2 luncher; dag 6 og 7 och 1 middag; dag 7 
 • Visum vid ankomst 
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris 
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillägg för enkelrum 
 • Entré till det nya museet i Kairo (om det är öppet) ca 37 USD, eller entré till mumierummet i det gamla egyptiska museet (om det är öppet) ca 16 USD
 • Entré till pyramiderna ca 30 USD (Saqqara-pyramiderna, och den stora Giza-  pyramiden invändigt)
 • Entré till Konungarnas gravar, ca. 18 USD för 3 gravar inkl. Tutanchamons
 • Middag dag 1 
 • Drycker
 • Dricks på fartyget: räkna med 10 dollar per person per natt (4 nätter totalt)
 • Dricks till lokalguider och chaufförer, räkna med ca 20 dollar
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”
   

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Inte lämplig för personer med rörelsehinder

Eftersom många av utflykterna företas till fots behöver resedeltagarna vara fullt rörliga och kunna röra sig utan hjälp.

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

Mer om Egypten

Här kan du läsa mer om visum, vaccinationer och tidsskillnad:

www.albatros.se/resmal/afrika/egypten

Kranvatten

Drick inte vatten från vattenkranarna i Egypten - heller inte ombord på fartyget. Du bör heller inte borsta tänderna i kranvattnet.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

21EGRTR02ASE0503