Malta - korsriddarnas ö

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Känn den romantiska tidlösheten på de gyllene Medelhavsöarna Malta och Gozo, och upplev några av världens äldsta och mest imponerande kulturhistoriska skatter

Gör som Odysseus, korsriddarna och fenicierna – följ med till Malta och låt dig svepas med av den lilla öns stora upplevelser. Här väntar inte bara kristallklart vatten och vackra stränder, utan även en mängd historiska höjdpunkter som tar öns besökare med storm. Visste du att Malta har ruiner som är äldre än pyramiderna?

På den här resan får du chansen att uppleva medeltidsstaden Mdinas sagolika stämning, vi utforskar huvudstaden Valletta med St. Johns Cathedral och Caravaggios berömda målning, tar båten till pittoreska grannön Gozo, besöker fiskebyn Marsaxlokk och tar en titt på Blå grottorna om vädret tillåter.

Dessutom har vi gott om tid att njuta av Maltas sköna stämning på egen hand.

Vi bor på 4-stjärniga Qawra Palace Hotel som ligger vid strandpromenaden med fantastisk utsikt över Salina Bay. Hotellet har både en egen bar, pizzeria, utomhus- och inomhuspool, bastu, jacuzzi och mycket mer. Bara ett stenkast härifrån ligger en uppsjö spännande restauranger, vinbarer och butiker.

Med andra ord: Vi lovar att du får en underbar vecka på den gyllene ön Malta.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram 8 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Malta. Ankomst och avkoppling
Dag 2
Stadsrundtur i UNESCO-bevarade Valletta med St. Johns Cathedral. Färja till Cospicua och stadsrundtur i den historiska staden Vittoriosa
Dag 3
Besök på megalitiska templet Hagar Qim, Blå grottan och fiskeorten Marsaxlokk
Dag 4
Medeltidsstaden Mdina, lokalt maltesiskt konsthantverk och San Anton Gardens
Dag 5
Tid på egen hand eller extrautflykt till Mgarr med besök på lokalt lantbruk
Dag 6
Heldagsutflykt till ön Gozo. Citadellet i Victoria, det azurblå fönstret i Dwejra och Xlendiviken
Dag 7
Tid på egen hand
Dag 8
Hemresa

Hotell

Qawra Palace Hotel

Qawra Palace Hotel är officiellt sett ett 4-stjärnigt hotell, men vi har valt att kalla det 3-plus för att inte göra våra gäster besvikna. Det här trevliga familjeägda hotellet ligger vid Qawras strandpromenad. Hotellet har en trevlig restaurang och från utomhuskafeét har man enastående utsikt över Salina Bay Hotellet har både en egen bar, pizzeria, utomhus- och inomhuspool, bastu, jacuzzi och mycket mer.  Det centrala läget i ett av Maltas mest populära områden vid St. Paul’s Bay och Bugibba bjuder på restauranger, vinbarer och butiker bara ett stenkast från hotellet.  Med andra ord: Vi lovar att du får en underbar vecka på den gyllene ön Malta.

Hotellet består av 392 rum på 8 våningar. Hotellet har fyra rumstyper: rum med obegränsad havsutsikt, rum med begränsad havsutsikt, rum som vetter mot gården (Inland view) med utsikt över palmer och en minigolfbana, samt familjerum med plats till fyra personer som också vetter mot gården. Vi bor i dubbelrum i kategorin Inland view. Alla rum har balkong, eget badrum, luftkonditionering, tv, hårtork och minikylskåp. Det finns vattenkokare och koppar på rummet. Kaffe, mjölk etc. kan köpas i hotellets lilla matbutik. Du kan få Wi-Fi och värdeförvaringsskåp på rummet mot en mindre avgift. 

Läs mer på hotellets hemsida (dock inte helt uppdaterad efter hotellets renovering): http://www.qawrapalacemalta.com/

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Malta. Ankomst och avkoppling
Hamnen i Gozo

Öriket Malta består av tre bebodda öar, Malta, Gozo och Comino. Sistnämnda har däremot färre invånare än du kan räkna till på dina fem fingrar. Även om Malta är ett modernt europeiskt land har man även lyckats bibehålla en känsla av romantisk tidlöshet, och inte bara på grund av de täta relationerna till riddarhistorien. Ute på landsbygden blandas italiensk arkitektur med röda brevlådor och telefonkiosker och blåljus. Maltas vackra huvudstad från Valletta grundades på 1500-talet och har nyligen fått nya byggnader designade av Renzo Piano, bland annat parlamentet och ett friluftsauditorium som byggts ovanpå ruinerna av stadens gamla operahus. Framförallt på Gozo går det fortfarande att stöta på häst och vagn på landsvägarna, och de många och mäktiga romersk-katolska kyrkorna tornar upp sig över små landsorter.

Det som bidrar till att förstärka intrycket av romantisk tidlöshet är att hela öriket badar i ett gyllene sken året runt, vilket både beror på reflexionerna från Medelhavet, som aldrig befinner sig långt bort, i kombination med de karakteristiska gula kalkstenshusen som ligger tätt utplacerade över hela öriket. Alla folkslag som genom tiderna har belägrat Malta på grund av öns strategiskt viktiga geografiska läge har naturligtvis också satt sin prägel. Malteserna själva är ett varmt, gästvänligt och humoristiskt folk. Landets historia som en före detta brittisk koloni har präglats av britternas hövlighet och svarta humor, upplandat med italienska, franska och engelska ord, och maten har en siciliansk och orientalisk prägel, som i en härlig förening blandas med lokala ingredienser som kanin och honung. Öriket är genomsyrat av historia in i minsta detalj. Även de små lokala fiskebåtarna bär prägel av det här, speciellt fören på båtarna är smyckade med målade ögon efter de feniciska förlagorna för flera tusen år sedan. De här målade ögonen var tänkta att agera skydd mot onda ögat, förbannelse.

Efter ankomsten till flygplatsen på huvudön Malta kör vi till vårt hotell och tilldelas våra rum. På kvällen intas middagen, precis som de följande dagarna, på hotellet.

Dag 2
Stadsrundtur i UNESCO-bevarade Valletta med St. Johns Cathedral. Färja till Cospicua och stadsrundtur i den historiska staden Vittoriosa
Valletta

Idag kör vi till Maltas huvudstad Valletta. Staden byggdes av Johanniterriddare som fästningsstad efter Den stora belägringen år 1565 och är idag huvudsäte åt regeringen. Här finns många av landets viktigaste museer och monument, faktiskt så många att UNESCO har utnämnt Valletta till världsarv, med motiveringen att staden är en av världens mest historiska platser. Det är enkelt att gå på upptäcktsfärd i Valletta och det myllrar av charmiga gränder och torg samt butiksfasader som liknar brittiska fasader från 1930-talet.

Vi går runt till fots och börjar med St. John’s Cathedral, som designats av Girolam Cassar och byggdes mellan 1673 och 1578 som ordenskyrka för Johanniterriddarna. På insidan är kyrkan en imponerande uppvisning i barockkonst och arkitektur, där varje vägg och pelare är rikt utsmyckade och det maltesiska korset och vapenskölden kan ses från alla vinklar, oavsett var i kyrkan man befinner sig. Golvet är ett långt färgglatt marmorgolv i svart, blå, röd, rosa och gul, som vid en närmare titt visar sig vara gravstenar i marmor, var och en med en historia om en riddares liv och ve. Takvalvet är täckt av målningar gjorda av Mattia Preti, som illustrerar händelser från Johannes Döparens liv. I kyrkan tittar vi Caravaggios berömda målning, The Beheading of St. John the Baptist”, ett världsberömt mästerverk som nästan suger in sina åskådare i själva motivet. Malteserna är katoliker och det är viktigt att vara ordentligt klädd när du besöker en kyrka. Shorts, korta klänningar eller ärmlösa blusar är inte tillåtet.

Därefter besöker vi Grandmaster’s Palace, ursprungligen byggt på 1500-talet, då som huvudkvarter åt Johanniterordens stormästare, därnäst som huvudsäte är de engelska guvernörerna från tiden när Malta var en brittisk koloni, och nuförtiden som parlamentsbyggnad och presidentbostad. Ingången till höger om palatset leder till Prins Alfreds gård, där två stenlejon vaktar. Ingången till vänster leder till Neptuns gårdsplats, namngiven efter bronsfiguren över havets härskare som vaktar här. Vi avrundar vårt Valletta-besök med att avnjuta panoramautsikten från Upper Barrakka Gardens, en vacker trädgård värd att se. Härifrån har vi en fantastisk utsikt över den stora och hektiska hamnen, och ser de vackra befästa halvöarna Vittoriosa och Senglea i hamnens sydöstra del.

Från den stora naturhamnen Grand Harbour tar vi en liten färja vidare till Cospicua och Vittoriosa. En hamntur är det bästa sättet att bilda sig en uppfattning om allt det som Malta har att erbjuda. Från vattnet ser vi Vallettas imponerande fästning utifrån, vi passerar de många små fiskebåtarna, även kallade för luzzu, med vackra ögon som målats på fören. Vi passerar några av de vackra stränderna, både klipp- och sandstränder, vi ser de tronande kupolerna på de många kyrkorna och mycket mer.

Vi tar en promenad runt Vittoriosa, en av de tre historiska städerna Vittoriosa, Cospicua och Senglea. Det kan ibland vara lite förvirrande när man hör lokalinvånarna prata om de tre städerna eftersom de, förutom sina latinska namn, även har maltesiska namn: Birgu, Bormla och Isla. Det var i fiskeorten Vittoriosa (Birgu) som Johanniter-riddarna först slog sig ner vid ankomsten till Malta år 1530, innan de flyttade till sin nya stad Valletta. I Vittoriosa reparerade och utvidgade riddarna de uråldriga fästningarna i området och här lyckades de stå emot det turkiska angreppet under Den stora belägringen år 1565. 1941 och -42, under andra världskriget, bombades de tre städerna dagligen med stor förödelse som resultat. Nuförtiden utgör de tre städerna ett stort och sammansvetsat samhälle som huvudsakligen livnär sig på fartygsdrift.

Vittoriosa är en liten och väldigt trevlig stad som endast är 800 meter lång och 400 meter bred på det bredaste stället. Som om det inte räckte med namnförvirringen har man även sett till att alla gatuskyltar i staden är på maltesiska, men man delar endast ut turistkartor på engelska. En uppfriskande och charmig introduktion till en för övrigt ganska enkel vardag.

 

Dag 3
Besök på megalitiska templet Hagar Qim, Blå grottan och fiskeorten Marsaxlokk
Den berömda fiskebyn Marsaxlokk

Efter frukost beger vi oss ut på nya äventyr. Vi inleder med ett besök i det megalitiska templet

Hagar Qim, ett av de mest välbevarade och mest stämningsfulla förhistoriska templen på Malta. Templet har anor från 3600-3000-talet f.Kr. och är därmed den äldsta stenkonstruktionen i världen, äldre än pyramiderna i Egypten. Ingången till Hagar Qim har restaurerats men ger fortfarande ett intryck av hur den såg ut en gång i tiden. En gång i tiden hade templet ett tak av trä, men det försvann för länge sedan.

Efter tempelbesöket kör vi till den lilla fiskeorten Wiex iz-Zurrieg där man hittar Blå grottan, som är en imponerande och naturligt skapt välvning i klipporna. Härifrån kan man se den lilla obebodda ön Filfla ute i havet. Om vädret tillåter kan vi åka in i grottan med vår båt (ingår inte i priset) och se några av grottorna på nära håll, men det kräver att havet är någorlunda lugnt. Härinne kan man varje dag från och med soluppgången och långt in på dagen åtnjuta en fantastisk syn av hur solljuset skär genom vattnet i kombination med grottans belägenhet samt undervattensfloran som skapar ett stort antal blå och fosforescerande färger.

Åter på land fortsätter dagens upplevelser och vi kör till fiskeorten Marsaxlokk. Trots moderna ingrepp har den gamla fiskeorten bevarat sin maltesiska prägel. Gamla låga hus omringar stadens hamnfront och en flotta av färgglada fiskebåtar, luzzu, guppar i hamnen. Den dagliga marknaden vid hamnen säljer mest souvenirer men är fortfarande en spännande upplevelse. Här i Marsaxlokk låg den turkiska flottan för ankar under Den stora belägringen år 1565, och även Napoleons här landsteg här under Franska revolutionen år 1798. Den lugna hamnen har varit skådeplats åt flera internationella händelser sedan dess, bland annat år 1989, Mikhail Gorbatjov och Georg Bush den äldre möttes.

Dag 4
Medeltidsstaden Mdina, lokalt maltesiskt konsthantverk och San Anton Gardens
Katedralen i Mdina

Idag besöker vi Mdina där vi ger oss ut på en promenad på de lugna gatorna. Staden ligger på en 213 meter hög platå, och från stadens bastioner råder en fantastisk utsikt över nästan hela ön. Fenicierna grundade Mdina år 1000 f.Kr., och på den tiden hette den Malet. Därnäst byggde romarna Melita ovanför Malet och när araberna till slut anlände på 800-talet gick staden sitt nuvarande namn Mdina, som på arabiska betyder belägrad stad. Man byggde en vallgrav och en stor mur som skulle separera staden från resten av landet. På medeltiden var staden även känd som den adliga staden och den lugna staden. Den var nämligen landets huvudstad och den maltesiska aristokratins favoritstad samt huvudsäte åt universitetet och regeringsrådet. När Johanniterriddarna kom till Malta byggde de som bekant Valletta och hamnen, och Mdina förlorade sin status. I Mdina hittar man även den imponerande St. Paul’s Cathedral, uppkallad efter ett helgon som led skeppsbrott utanför Maltas kust år 60 e. Kr. Enligt maltesisk tradition lade Paulus grundstenen till ett kristet samhälle på Malta när han led skeppsbrott och landsteg på ön.

Efter det här tittar vi närmare på maltesiskt konsthantverk i Ta’ Qali Crafts Village och besöker sedan San Anton Gardens. Trädgården är öppen för allmänheten även om palatset innanför murarna är officiell bostad åt Maltas president.

Dag 5
Tid på egen hand eller extrautflykt till Mgarr med besök på lokalt lantbruk
Hamnen i Valletta

Dagen är avsatt åt upplevelser på egen hand. Om vädret tillåter finns det många sandstränder att besöka på ön. Ghajn Tuffieha, Golden Sands, Ghadira Bay och Paradise Bay är några av de mest populära. Man kan också bege sig till den större staden Sliema, ursprungligen ett litet fiskeläge, men senare utvecklat till en av Vallettas finaste förorter. Här finns en fantastisk utsikt över Vallettas gamla stadsdel och ett rikt kafé- och butiksliv med bra shoppingmöjligheter längs hamnpromenaden och i hamnen. 

Idag kan den som vill följa med på en extrautflykt till orten Mgarr där vi besöker ett lokalt lantbruk (bokas och betalas hemifrån). Vi ser hur några av öns största specialiteter som getost, olivolja och vin tillverkas. Både på Malta och Gozo tillverkas fantastiskt vin som mestadels konsumeras lokalt eftersom man inte producerar tillräckligt mycket för att kunna exportera det. Vi får möjlighet att smaka på de lokala specialiteterna och äter en lätt lunch, en farmer’s lunch, hos bonden.

Dag 6
Heldagsutflykt till ön Gozo. Citadellet i Victoria, det azurblå fönstret i Dwejra och Xlendiviken
Hamnen i Mgarr på Gozo

Efter frukost styr vi kosan mot Maltas norra del, till Cirkewwa. Härifrån tar vi färjan till den lugna och gröna grannön Gozo. Trots att ön endast utgör en tredjedel av öriket Malta har Gozo cirka 30 000 invånare. Öns huvudsakliga livnäring består av lantbruk och fiske och vardagslivet pågår i ett lugnare tempo än på systerön Malta. Överfarten tar cirka en halvtimme och längs vägen passerar vi den ännu mindre ön Comino och Blå lagunen som verkligen lever upp till sitt namn med sitt kristallklara vatten som ser ut som om det vore hämtat från Karibiska havet. För den dykintresserade är öriket rena paradiset eftersom området har några av världens bästa dykplatser att bjuda på. Vid ankomsten till Gozo och hamnen i Mgarr ger vi oss direkt ut på vår utflykt som inleds med ett besök i Gozos huvudstad Victoria, som förvirrande nog även kallas för Rabat. Det beror på att staden döptes om till Victoria år 1897 i samband med den engelska drottningen Victorias diamantjubileum. Vi upptäcker staden till fots och besöker citadellet varifrån vi har en sagolik utsikt över staden. Citadellet byggdes mellan 1687 och 1711 ovanpå en kyrka som förstördes under en jordbävning år 1693. Den uppfördes av Lorenzo Gafa som också stod bakom St. Paul’s Cathedral i Mdina. På grund av pengabristen blev kupolen aldrig färdig, men föreställningen om den finns bevarad på insidan på en målning.

Vi beger oss till Dwejra på öns västkust. Här hittar vi det azurblå fönstret och en av de mest spektakulära kustscenerna Gozo kan frammana. Två enorma underjordiska kalkstensgrottor har kollapsat här och bildat två cirkelformade fördjupningar mellan Dwejra-viken och insjön. Insjön är en lagun förbunden med det öppna havet via en grotta. Grottan sträcker sig 100 meter runt näset vid Dwejras spets. Bara några minuters promenad från insjön hittar vi Blå fönstret, en enorm naturligt bildad kalkstensbåge som är formad som ett fönster.

Vi fortsätter till den trevliga fiskeorten Xlendi som är vackert placerad vid vattnet. Här kan vi äta en god lunch på ett av de många matställena längs havet. Efter lunch lämnar vi Gozo och styr kosan mot Malta. Efter en kort färjeöverfart och en bussfärd kommer vi fram till vårt hotell.

Dag 7
Tid på egen hand
Maten är serverad...!

Dagen är vikt åt upplevelser på egen hand och möjligheterna är många. Du kan bland annat besöka Maltas tredje största ö, Comino, som är mest berömd för Den blå lagunen. Du kan också åka runt i hamnen eller återvända till Valletta. Eller bara njuta av tillvaron i Sliema.

Dag 8
Hemresa

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Malta t/r
 • Utflykter och entréer enligt program
 • Boende på Qawra Palace Hotel i delat dubbelrum i kategorin ”inland view”
 • Halvpension på hotellet (frukost och middag)
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 7 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Extrautflykt till Mgarr med besök på lokalt lantbruk 598 kronor per person (genomförs med svensk reseledare vid minst 20 deltagare och bokas och betalas hemifrån)
 • Uppgradering till dubbelrum med havsutsikt. Från 798 kronor per person (på förfrågan) Uppgradering till enkelrum med havsutsikt 2 898 kronor (på förfrågan)
 • Tillägg för enkelrum
 • Dricks till chauffören (räkna med cirka 5 euro)
 • Drycker
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Program

Av praktiska skäl kan det hända att vi måste ändra lite i programmet och genomföra utflykterna på andra dagar än angett. Slutgiltiga datum för utflykterna upplyses vid ankomst.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Vill du veta mer om Malta?

Följ då med reseledare Niels Lauridsen i hans reseblogg från Malta
Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 2 out of 5 by from Bra guider och intressant program men bedrövligt hotell Albatross har normalt bra hotell men detta var bedrövligt. Bakgata, trist omgivning, sämsta läget i området. Bra frukost men trist middagsmeny. Dock trevlig personal.
Date published: 2021-12-05
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk resa - över förväntan! Vår reseledare Jimmy var bästa tänkbara liksom guiden Tracy.
Date published: 2021-11-23
Rated 5 out of 5 by from Mycket givande och trygg resa Vår reseledare var väldigt duktig med hög social kompetens. Utflykts målen var väl valda.
Date published: 2021-11-22
Rated 4 out of 5 by from Malta för första gången Intressant resa med bra utflykter
Date published: 2021-11-21
Rated 5 out of 5 by from Förväntningarna motsvarades Vi önskade komma bort från tråkiga november i Sverige till ett land med behagligt klimat inte allt för långt bort. Vi valde Malta som tack vare sin strategiska plats i Medelhavet har mycket historia att visa upp på en kompakt yta. Att solen lyste och att regnet lyste med sin frånvaro är inget man kan planera utan det var ren tur. Trevliga medresenärer brukar det inte vara svårt att träffa och det var det inte heller på den här resan. Det lilla negativa är att det finns alltför många bilar på öarna vilket skapar köer men tål man inte det får man väl stanna hemma.
Date published: 2021-11-21
Rated 4 out of 5 by from En bra resa med härliga upplevelser En härlig resa med mycket kompetent och härlig reseledare samt mycket trevlig och kunnig lokal guide
Date published: 2021-11-20
Rated 4 out of 5 by from Innehållsrik Vår reseledare var korrekt och kunnig, men mumlade när han pratade. Enformigt!
Date published: 2020-03-09
Rated 4 out of 5 by from Intressant rundresa på Malta med historiska inslag. Vår lokalguide Tracy var mycket duktig och pratade god engelska. Albtross reseledare höll en mycket låg profil och höll sig för det mesta borta i alla sammanhang, han var en besvikelse.
Date published: 2020-03-09
 • y_2024, m_7, d_13, h_6
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_7, tr_95
 • loc_sv_SE, sid_MTRTR02, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor