Malta och Gozo– Medelhavets pärlor

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Känn den romantiska tidlösheten på de gyllene Medelhavsöarna Malta och Gozo, och upplev några av världens äldsta och mest imponerande kulturhistoriska skatter

Gör som Odysseus, korsriddarna och fenicierna – följ med till Malta och låt dig svepas med av den lilla öns stora upplevelser. Här väntar inte bara kristallklart vatten och vackra stränder, utan även en mängd historiska höjdpunkter som tar öns besökare med storm. Visste du att Malta har ruiner som är äldre än pyramiderna?

På den här resan får du chansen att uppleva medeltidsstaden Mdinas sagolika stämning, vi utforskar UNESCO-listade huvudstaden Valletta med St. Johns Cathedral och Caravaggios berömda målning, tar båten till pittoreska grannön Gozo, besöker fiskebyn Marsaxlokk och tar en titt på Blå grottorna om vädret tillåter. Dessutom har vi gott om tid att njuta av Maltas sköna stämning på egen hand. Vi ska också vandra i den vackra maltesiska naturen.

Med andra ord: Vi lovar att du får en underbar vecka på den gyllene ön Malta.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Fly Stockholm – Malta. Ankomst och avslappning
Dag 2 Stadsrundtur i UNESCO-listade Valletta med Grandmaster’s Palace
Dag 3 Besök på megalitiska templet Hagar Qim, Blå grottan och fiskeorten Marsaxlokk
Dag 4 Mosta kyrka, St. Paulus grotta, medeltidsstaden Mdina, lokalt maltesiskt konsthantverk och San Anton Gardens
Dag 5 Heldagsutflykt till ön Gozo. Capypso-grottorna och Ramla Bay, Citadellet i Victoria och Xlendi-bukten
Dag 6 Tid på egen hand
Dag 7 Historiska Vittoriosa, små byar, klippkuster och en härlig vandring (6-8 km)
Dag 8 Flyg till Stockholm

Hotell

Il-Palazzin Hotel

Il Palazzin är officiellt sett ett 4-stjärnigt hotell, men vi har valt att kalla det 3-plus för att inte göra våra gäster besvikna. Det här lilla trevliga hotellet ligger vid strandpromenaden i Qawra. Hotellet har en trevlig restaurang och bar/café, bägge med en utomhusterrass, som är omgiven av en trädgård. Dessutom har hotellet även en utomhus- och inomhuspool, samt en liten bastu. Det centrala läget i ett av Maltas mest populära områden vid St. Paul’s Bay och Bugibba bjuder på restauranger, vinbarer och butiker bara ett stenkast från hotellet.  Med andra ord: Vi lovar att du får en underbar vecka på den gyllene ön Malta.

Hotellet består av 79 rum på 6 våningar. Hotellet har fyra rumstyper: rum med begränsad havsutsikt, rum med utsikt över poolen (Pool View), rum med utsikt över trädgården (Garden View), samt familjerum med plats till tre personer, antingen med Pool View eller begränsad havsutsikt. Vi bor i dubbelrum i kategorin Pool View. Alla rum har balkong, eget badrum, luftkonditionering, tv, hårtork och minikylskåp. Wi-Fi är gratis på hela hotellet. Värdeförvaringsskåp finns att tillgå på rummen mot en mindre avgift. 

Läs mer på hotellets hemsida http://www.palazzinhotel.com/

Bilder

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
8 998:–
Stockholm
Fullbokad
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Det kan ske ändringar i det planerade programmet. Själva programinnehållet blir inte ändrat, men ordningen på utflykterna kan variera beroende på öppettider osv.

Dag 1
Fly Stockholm – Malta. Ankomst och avslappning
Velkommen til Malta

Öriket Malta består av tre bebodda öar, Malta, Gozo och Comino, men den sistnämnda har färre invånare än du kan räkna till på dina fem fingrar. Även om Malta är ett modernt europeiskt land har man lyckats bibehålla en känsla av romantisk tidlöshet, och inte bara på grund av de täta relationerna till riddarhistorien. Maltas vackra huvudstad Valletta grundades på 1500-talet och har nyligen fått nya byggnader designade av Renzo Piano, bland annat parlamentet och ett friluftsauditorium som byggts ovanpå ruinerna av stadens gamla operahus. Framförallt på Gozo går det fortfarande att stöta på häst och vagn på landsvägarna, och de många och mäktiga romersk-katolska kyrkorna tornar upp sig över små landsorter. 

Det som bidrar till att förstärka intrycket av romantisk tidlöshet är att hela öriket badar i ett gyllene sken året runt, vilket beror på reflexionerna från Medelhavet, som aldrig befinner sig långt bort, i kombination med de karakteristiska gula kalkstenshusen som ligger tätt utplacerade över hela öriket. Alla folkslag som genom tiderna har belägrat Malta på grund av öns strategiskt viktiga geografiska läge har naturligtvis också satt sin prägel. Malteserna själva är ett varmt, gästvänligt och humoristiskt folk. Landets historia som en före detta brittisk koloni har präglats av britternas hövlighet och svarta humor, uppblandat med italienska, franska och engelska ord, och maten har en siciliansk och orientalisk prägel som i en härlig förening blandas med lokala ingredienser som kanin och honung. Ute på landsbygden blandas italiensk arkitektur med röda engelska brevlådor och telefonkiosker. Öriket är genomsyrat av historia in i minsta detalj. Även de små lokala fiskebåtarna bär prägel av det, speciellt fören på båtarna är smyckade med målade ögon efter de feniciska förlagorna för flera tusen år sedan. De målade ögonen var tänkta att agera skydd mot onda ögat och förbannelser.

Efter ankomsten till flygplatsen på huvudön Malta kör vi till vårt hotell och tilldelas våra rum. På kvällen intas middagen, precis som de följande dagarna, på hotellet.

Dag 2
Stadsrundtur i UNESCO-listade Valletta med Grandmaster’s Palace

Idag kör vi till Maltas huvudstad Valletta, som är en av de få bebodda städerna i världen som fortfarande har sin ursprungliga stadsplan fullständigt bevarad. Staden byggdes av Johanniterriddare som fästningsstad efter Den stora belägringen år 1565 och är idag huvudsäte åt regeringen. Här finns många av landets viktigaste museer och monument, faktiskt så många att UNESCO har utnämnt Valletta till världsarv, med motiveringen att staden är en av världens mest historiska platser. Det är enkelt att gå på upptäcktsfärd i Valletta och det myllrar av charmiga gränder och torg samt butiksfasader som liknar brittiska fasader från 1930-talet.

Vi går runt till fots och börjar med Grandmaster’s Palace, ursprungligen byggt på 1500-talet, då som huvudkvarter åt Johanniterordens stormästare, därnäst som huvudsäte är de engelska guvernörerna från tiden när Malta var en brittisk koloni, och nuförtiden som parlamentsbyggnad och presidentbostad. Ingången till höger om palatset leder till Prins Alfreds gård, där två stenlejon vaktar. Ingången till vänster leder till Neptuns gårdsplats, namngiven efter bronsfiguren över havets härskare som vaktar här.
Vi fortsätter vår vandring i den vackra staden till fots och för dem som vill finns det också tid att besöka den stora St. Johns katedral som är värt ett besök för historiskt intresserade, alternativt kan du välja att njuta av en kopp kaffe eller en förfriskning i solen. (Ingång till katedralen ca 15 €).

St. John’s Cathedral, som designats av Girolam Cassar och byggdes mellan 1572 och 1577 som ordenskyrka för Johanniterriddarna. På insidan är kyrkan en imponerande uppvisning i barockkonst och arkitektur, där varje vägg och pelare är rikt utsmyckade och det maltesiska korset och vapenskölden kan ses från alla vinklar, oavsett var i kyrkan man befinner sig. Golvet är ett långt färgglatt marmorgolv i svart, blå, röd, rosa och gul, som vid en närmare titt visar sig vara gravstenar i marmor, var och en med en historia om en riddares liv och ve. Takvalvet är täckt av målningar gjorda av Mattia Preti, som illustrerar händelser från Johannes Döparens liv. I kyrkan tittar vi Caravaggios berömda målning, The Beheading of St. John the Baptist”, ett världsberömt mästerverk som nästan suger in sina åskådare i själva motivet. Malteserna är katoliker och det är viktigt att vara ordentligt klädd när du besöker en kyrka. Shorts, korta klänningar eller ärmlösa blusar är inte tillåtet.

Vi avrundar vårt Valletta-besök med att avnjuta panoramautsikten från Upper Barrakka Gardens, en vacker trädgård värd att se. Härifrån har vi en fantastisk utsikt över den stora och hektiska hamnen, och ser de vackra befästa halvöarna Vittoriosa och Senglea i hamnens sydöstra del. Härifrån kan vi se de imponerande fästningar, några av öns vackra klipp- och sandstränder, kupolerna på Maltas många kyrkor och säkert också många av de små fiskebåtarna Luzzu, med de ditmålade ögonen på fören.

Dag 3
Besök på megalitiska templet Hagar Qim, Blå grottan och fiskeorten Marsaxlokk

Efter frukost beger vi oss ut på nya äventyr. Vi inleder med ett besök i det megalitiska templet Hagar Qim, ett av de mest välbevarade och stämningsfulla förhistoriska templen på Malta. Templet har anor från 3600-3000-talet f.Kr. och är därmed den äldsta stenkonstruktionen i världen, äldre än pyramiderna i Egypten. Ingången till Hagar Qim har restaurerats men ger fortfarande ett intryck av hur den såg ut en gång i tiden. En gång i tiden hade templet ett tak av trä, men det försvann för länge sedan. Efter tempelbesöket kör vi till den lilla fiskeorten Wiex iz-Zurrieg där man hittar Blå grottan, som är en imponerande och naturligt skapt välvning i klipporna. Härifrån kan man se den lilla obebodda ön Filfla ute i havet. Om vädret tillåter kan vi åka in i grottan med vår båt (ingår inte i priset) och se några av grottorna på nära håll, men det kräver att havet är någorlunda lugnt. Härinne kan man varje dag från och med soluppgången och långt in på dagen åtnjuta en fantastisk syn av hur solljuset skär genom vattnet, och solen i kombination med grottans belägenhet samt undervattensfloran skapar ett stort antal blå och fosforescerande färger.

Åter på land fortsätter dagens upplevelser och vi kör till fiskeorten Marsaxlokk. Trots moderna ingrepp har den gamla fiskeorten bevarat sin maltesiska prägel. Gamla låga hus omringar stadens hamnfront och en flotta av färgglada fiskebåtar, luzzu, guppar i hamnen. Den dagliga marknaden vid hamnen säljer mest souvenirer men är fortfarande en spännande upplevelse. Här i Marsaxlokk låg den turkiska flottan för ankar under Den stora belägringen år 1565, och även Napoleons här landsteg här under Franska belägringen 1798. Den lugna hamnen har även varit skådeplats åt flera internationella händelser sedan dess, bland annat år 1989, Mikhail Gorbatjov och Georg Bush den äldre möttes här.

Dag 4
Mosta kyrka, St. Paulus grotta, medeltidsstaden Mdina, lokalt maltesiskt konsthantverk och San Anton Gardens
Mdina

Vi startar dagen i Mosta, där vi besöker Mirakelkyrkan, Europas tredje största kupolkyrka. Det tog invånarna i Mosta 27 år att bygga kyrkan, men resultatet är också ett riktigt praktexemplar och ett imponerande byggnadsverk. Därefter besöker vi St. Paulus grotta i Rabat. Det sägs att det var här St. Paulus bodde när han kom till ön 60 år efter Jesu födelse, efter ett skeppsbrott under en resa från Kreta till Rom, och det var härifrån han predikade och spred kristendomen till Malta. Därför är grottan än idag en populär destination för pilgrimer från hela världen.

Därefter besöker vi Mdina där vi ger oss ut på en promenad på de lugna gatorna. Staden ligger på en 213 meter hög platå, och från stadens bastioner råder en fantastisk utsikt över nästan hela ön. Fenicierna grundade Mdina år 1000 f.Kr., och på den tiden hette den Malet. Därnäst byggde romarna Melita ovanför Malet och när araberna till slut anlände på 800-talet gick staden sitt nuvarande namn Mdina, som på arabiska betyder belägrad stad. Man byggde en vallgrav och en stor mur som skulle separera staden från resten av landet. På medeltiden var staden även känd som den adliga staden och den lugna staden. Den var nämligen landets huvudstad och den maltesiska aristokratins favoritstad samt huvudsäte åt universitetet och regeringsrådet. När Johanniterriddarna kom till Malta byggde de som bekant Valletta och hamnen, och Mdina förlorade sin status. Vi ser bland annat St. Paulus katedral, stadens imponerande kyrka, där Paulus enligt legenden döpte den romerska ståthållaren Publicus. Vi tittar också närmare på maltesiskt konsthantverk i Ta’ Qali Crafts Village och besöker San Anton Gardens. Trädgården är öppen för allmänheten, men palatset innanför murarna är officiell bostad åt Maltas president.

Dag 5
Heldagsutflykt till ön Gozo. Capypso-grottorna och Ramla Bay, Citadellet i Victoria och Xlendi-bukten
Xlendi-bukten

Efter frukost styr vi kosan mot Maltas norra del, till Cirkewwa. Härifrån tar vi färjan till den lugna och gröna grannön Gozo. Trots att ön endast utgör en tredjedel av öriket Malta har Gozo cirka 30 000 invånare. Öns huvudsakliga livnäring består av lantbruk och fiske och vardagslivet pågår i ett lugnare tempo än på systerön Malta. Överfarten tar cirka en halvtimme och längs vägen passerar vi den ännu mindre ön Comino och Blå lagunen som verkligen lever upp till sitt namn med sitt kristallklara vatten som ser ut som om det vore hämtat från Karibiska havet. För den dykintresserade är öriket rena paradiset eftersom området har några av världens bästa dykplatser att bjuda på. 

Vid ankomsten till Gozo och hamnen i Mgarr ger vi oss direkt ut på upptäcktsfärd. Vi kör till den berömda Calypso-grottan, som man menar är den som den vackra nymfen Calypso höll Odysseus fången i i sju år. Utöver den spännande kopplingen till Odyssén är faktiskt själva grottan inte så imponerande, varken utifrån eller inuti, men den fantastiska utsikten över Gozos vackra röda sandstrand Ramla Bay gör besöket väl värt. Härefter fortsätter vi till Gozos huvudstad Victoria, som förvirrande nog även kallas för Rabat. Det beror på att staden döptes om till Victoria år 1897 i samband med den engelska drottningen Victorias diamantjubileum. Vi upptäcker staden till fots och besöker citadellet varifrån vi har en sagolik utsikt över staden. Den nuvarande strukturen byggdes mellan 1697 och 1711 ovanpå en kyrka som förstördes under en jordbävning år 1693, men det finns fynd som visar att det funnits byggnation på platsen redan under stenåldern. Det nuvarande citadellet uppfördes av Lorenzo Gafa som också stod bakom St. Paulus Katedral i Mdina. På grund av ekonomiska problem blev kupolen aldrig färdig, men föreställningen om hur den skulle bli finns bevarad på insidan på en målning.

Vi besöker på vägen en lokal butik med maltesiska specialiteter och handgjorda traditionella varor och fortsätter därefter till den trevliga fiskebyn Xlendi som är vackert placerad vid vattnet. Här kan vi äta en god lunch på ett av de många matställena längs havet. Efter lunch lämnar vi Gozo och styr kosan mot Malta. Efter en kort färjeöverfart och en bussfärd kommer vi tillbaka till vårt hotell.

Dag 6
Tid på egen hand

Dagen är vikt åt upplevelser på egen hand och möjligheterna är många. Du kan bland annat besöka en av öns många sandstränder, där Ghajn Tuffieha, Golden Sands, Ghadira Bay eller Paradise Bay är bland de mest populära. Du kan också åka till Sliema, som från början var en liten fiskeby men som idag är en av Vallettas finare förstäder. Här har du fantastisk utsikt över Vallettas gamla stadsdel, och området bjuder på ett rikt café och affärsliv med bra shoppingstråk längs havet och hamnen.

Dag 7
Historiska Vittoriosa, små byar, klippkuster och en härlig vandring (6-8 km)

Vi tar en promenad runt Vittoriosa, en av de tre historiska städerna Vittoriosa, Cospicua och Senglea. Det kan ibland vara lite förvirrande när man hör lokalinvånarna prata om de tre städerna eftersom de, förutom sina latinska namn, även har maltesiska namn: Birgu, Bormla och Isla. Det var i fiskeorten Vittoriosa (Birgu) som Johanniter-riddarna först slog sig ner vid ankomsten till Malta år 1530.

Det innebar att just denna plats blev målet för turkarna när de attackerade Malta 1565. Den berömda stormästaren Jean de la Valette ledde riddarna mot ottomanerna under lång tid, men efter belägringen insåg de att de var tvungna att hitta en säkrare plats och de valde sedan att bosätta sig i Valletta. Birgu förlorade sin betydelse men fick namnet: Civitas Victoriosa - Victory City. Idag har staden en ny vacker småbåtshamn med superbåtar och en härlig hamnpromenad.

I 1941 och -42, under andra världskriget, bombades de tre städerna dagligen med stor förödelse som resultat. Nuförtiden utgör de tre städerna ett stort och sammansvetsat samhälle som huvudsakligen livnär sig på fartygsdrift.

Vittoriosa är en liten och väldigt trevlig stad som endast är 800 meter lång och 400 meter bred på det bredaste stället. Som om det inte räckte med namnförvirringen har man även sett till att alla gatuskyltar i staden är på maltesiska, men man delar endast ut turistkartor på engelska. En uppfriskande och charmig introduktion till en stad där det annars finns en ganska enkel vardag.

Det kommer att finnas tid för en liten lunch på egen hand innan några av Maltas små mysiga byar väntar. Vi besöker ett par av de mindre byarna där vi stannar och låter vår nyfikenhet utforska städerna till fots efter behag och får också njuta av vacker utsikt längs den imponerande maltesiska klippkusten. Under eftermiddagen har vi planerat en vandring på ca. 6-8 km.(1.5 – 2 timar)

Den som önskar kan fortsätta med bussen till ankomstplatsen och vänta på gruppen. Om du inte tycker att du går så bra, finns det en möjlighet att träffa gruppen på vägen och därmed gå en förkortad version. Det förväntas att du kan gå relativt bra i normala bra skor.

Dag 8
Flyg till Stockholm

Prisinformation

Resans pris

Från 8 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
1 600:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Malta t/r
 • Utflykter och entréer enligt program
 • Boende på hotell i delat dubbelrum
 • Halvpension på hotellet (frukost och middag)
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Tillägg för enkelrum
 • Dricks till chauffören (räkna med cirka 7 euro)
 • Drycker
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar” 

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Opplysninger om reisen

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Vill du veta mer om Malta?

Här kan du läsa mer om Malta: https://www.albatros.se/resmal/europa/malta

Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och om du behöver visum eller vaccineras innan resan. Eller följ med reseledare Niels Lauridsen i hans reseblogg från Malta: https://www.albatros.se/upptack/reseblogg-fran-malt

Handen på hjärtat

Flyg

På de flesta avgångarna har vi valt att flyga med mellanlandning. Flyget tar sammanlagt en timme längre, men priset har varit så fördelaktigt att vi är säkra på vår sak.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 3 out of 5 by from Sol, värme och sköna bad och trevlig samvaro Resan mycket trevlig p g a mitt ressällskap och klimatet. En del intressant att titta på. Att låta den lokala guiden sköta all guidning och sen översätta allt var, tycker jag, att göra det lätt för sig för svenska guiden och mycket långsamt och tråkigt för resenärerna. Miljön i matsalen på hotellet förfärlig, även om maten var okey. Reseledaren glad och snäll. Besviken på att vårt resesällskap på fyra personer på samma bokning inte fick rum på samma våningsplan utan på plan 8 resp 3. Dumt att Albatros gäster (norska, svenska, danska m m) åker till samma ställe samtidigt. Det blir trångt, mycket folk och svårt att få bord på restaurang.
Date published: 2017-10-24
Rated 4 out of 5 by from Fint att få se detta lilla land och få det presenterat för sig. Bra avvägning av utflykter och aktiviteter, vi fick se mycket men hann ändå få "egen tid". Vår reseledare var utmärkt: kunnig, tydlig, personlig och talade så jag hörde bra. Gruppen var för stor, men alla var trevliga och passade tiderna, så det gick bra. Vår reseledare samlade oss fint. Jag saknade deltagarlista, jag vet att det är er policy, men ni kan förbereda så att de som vill kan göra en sådan när man är på plats. Det blev för mycket mat. Det var trevligt med de två gemensamma luncherna (som ju inte ingick) men de hade kunnat bytas ut mot något enklare. Hemresan med 6 timmars väntetid i München drog ner betyget på resan..
Date published: 2017-11-26
Rated 3 out of 5 by from Mycket bussresor, korta stopp. Resan var späckad med information, som reseledaren översatte med en personlig touch. Den lokala guiden hade stor kännedom och kunde svara på frågor av vitt skilda slag. Men det var lite "korvstoppning", korta stopp, springa runt, snabbfika och om man skulle ha velat köpa nå´t på butikerna fick man spontanhandla. Vilodagen kanske skulle ha varit lite "mitt i" programmet. Hotellet var fint, buffeen riklig. Hissarna underdimensionerade. ´ Men i stort, en bra insikt i korsriddarnas Malta.
Date published: 2018-11-21
Rated 2 out of 5 by from En resa som hade kunnat vara betydligt bättre Mycket besviken på maten på hotellet. Undermåligt. Både frukost och framför allt middag. Åt ute sista kvällarna. Även matmiljön var dålig. Grupper med ungdomar på hotellet. Kändes vissa kvällar som att vi var ett gäng seniorer som hamnat på en skolbespisning (såväl mat som ljudnivå). Dåligt organiserat - när invasion av ungdomarna stängdes dörren till matsalen så flera i vårt sällskap fick vänta på att komma in. Hade hoppats ta ett dopp. Hotellet låg dock i skugga så inte läge i poolen. Och stranden närmast hotellet svårtillgänglig. En del utflykter till mål som inte var öppna. Går det inte att ta reda på så vi inte behövt åka dit? Marknad i Marsaxlook m sedvanligt krimskrams hade jag kunnat vara utan. Hade gärna fått guidning i lokalområdet och vad som finns där dag 1, senast 2. Mer tid i Victoria på Gozo Valletta, Mdina, båttur i Vallettas hamnar och besöket i byn sista dagen var höjdpunkter. Och att få ta del av Maltas intressanta historia. Och lätt att ta sig fram på egen hand med buss. Och att alla kan engelska.
Date published: 2018-10-30
Rated 2 out of 5 by from En resa med alldeles för mycket busstransport Snuttifierat, bara stormän och riddare i en enda röra. Resan skulle vinna på att banta antal bussturer. Varför inte låta historiens årtal vara den röda tråden för att skapa bilden av Maltas historia.
Date published: 2018-11-26
Rated 2 out of 5 by from HISTORISKT/BIBLISKT INTRESSANT Historiskt intressant det jag hann höra men fördystrades av akut tandvärk och en oacceptabelt oanträffbar, ouppmärksam och glömsk guide . Jag ordnade hemresa
Date published: 2018-04-16
Rated 4 out of 5 by from Trevlig resa med en trevlig grupp Qawra Palace var ett bra hotell att bo på. Skönt att få bo på samma hotell hela tiden och ändå göra en "rundresa". Trevliga utflykter, ibland dock lite för mycket kristendom. Vår reseledare var glad och trevlig men lite dåligt uppdaterad . Trist att man måste ta ett tidigt morgonflyg från Arlanda för att sen komma till hotellet långt innan incheckningstiden kl 14.00 så man fick vänta tills rummen var klara.
Date published: 2019-04-14
Rated 4 out of 5 by from Mycket bra upplagd resa! Malta är ett fint resmål! Mycket bra program. Trevligt hotell med spatiösa rum - fin utsikt, eftersom vi hade betalt extra för havsutsikt. Balkongerna med havsutsikt låg avskilda från varandra. Rummen som ingick i grundpriset var mot en innergård och det var det alldeles för nära till balkong-grannen! Vilket många i gruppen talade om! Trevlig professionell personal. God mat. Guiden trevlig, humoristisk och social, men hade något knapphändig kunskap. Litet för långa kaffe-stop på utflykterna och vi var ofta tillbaka på hotellet före planerad återkomst - man undrade litet över vad som mer kunde berättats om Malta ur olika perspektiv. Vi blev förvånade över att inte lokalguiden, som hade 3-årig guide-utbildning på universitetsnivå, aldrig talade själv inför vår grupp. Alldeles för stor grupp, 40 personer - det var något oväntat med denna stora grupp. Dock mycket positivt att hela gruppen passade tiden vid alla stop.
Date published: 2018-04-24
 • y_2021, m_10, d_13, h_23
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.19
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_7, tr_89
 • loc_sv_SE, sid_MTRTR02, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

21MTRTR02MSE1211