Midsommarriket Dalarna

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

En resa i Carl Larssons, Anders Zorns och Jussi Björlings fotspår.

Bussresa

Dalarna – den ursprungliga platsen för de svenska midsommartraditionerna. På denna unika bussresa upplever vi allt det bästa som Sverige har att bjuda på – från sommaridyllen längs den vackra sjön Siljan och de många mysiga byarna, till konst och hantverkstraditioner i Mora, Falun och Nusnäs.

Vi bekantar oss med vår kanske mest folkkäre konstnär Carl Larsson i hans och Karins hem Sundborn. Vi besöker Zornmuseet och lär oss om Morapojken Anders Zorn som kom att erövra den internationella konstvärlden med storm. Flera konstnärliga storheter kommer från Dalarna, inte minst sångaren Jussi Björling, djupt beundrad av Pavarotti, som kom att representera Sverige på världens operascener med sin fantastiska och unika röst.

Vi har också inkluderat ett lite annorlunda besök i den imponerande silvergruvan i Sala. Det hela sker i ett tempo där alla kan vara med och det finns tid att lägga märke till detaljerna.

Under turen bor vi samtliga nätter på ett centralt placerat hotell i Falun och vi har givetvis kryddat det hela med goda svenska matupplevelser.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Bussresa

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta SEK

Dagsprogram 3 dagar
Dag 1
Stockholm – Uppsala – Sundborn – Falun. Domkyrkan i Uppsala och besök på konstnärsgården Sundborn
Dag 2
Falun – Rättvik - Nusnäs - Mora – Falun. Sjön Siljan, kyrkan i Rättvik, Dalahästar och Zorn-muséet
Dag 3
Falun – Borlänge - Sala – Stockholm. . Jussi Björlings födelseort och Sveriges äldsta silvergruva

Hotell

First Hotel Grand, Falun

 • 191 rum
 • Restaurant och Bar
 • Centralt läge
 • Modern interiör
 • Gym
 • Gratis WiFi

First Hotel Grand ligger i centrala Falun nära shopping, restauranger och sevärdheter. De flesta av rummen renoverades 2015 och hotellet har gratis gym för övernattande gäster.

Alla rum är rökfria, har kvalitetssängar från Jensen, gratis WiFi och badrum med badkar eller dusch. De flesta rummen är inspirerade av Faluns kulturarv med Falu Koppargruva och erbjuder en varm, färgglad och välkomnade interiör.

https://www.firsthotels.se/hotell/sverige/falun/first-hotel-grand/

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Stockholm – Uppsala – Sundborn – Falun. Domkyrkan i Uppsala och besök på konstnärsgården Sundborn

Vi börjar vår tur i ärkebiskopssätet i Uppsala, som är huvudort i Uppsala län och den fjärde största staden i Sverige. Universitetet i Uppsala grundlades 1477 och är det första universitetet i Sverige. Här förvaras också Silverbibeln, som sägs vara en av Europas äldsta böcker.

Den gamla universitetsstaden har stor historisk betydelse och staden innehåller många sevärdheter. I Gamla Uppsala, fyra kilometer från centrum, ligger tre stora vikingagravar. Här lär ligger vikingarna Aun, Egil och Adil begravna. Här finns också den gamla domkyrkan från 1100-talet.

I själva staden står den stora domkyrkan, som grundlades på 1270-talet, men först stod färdig mer än 200 år senare. Uppsala har sedan år 1164 varit säte för den svenska ärkebiskopen och det svenska ärkestiftet. Domkyrkan är den största kyrkan i Skandinavien och en lång rad svenska kungar och andra kända personer ligger begravna i kyrkan (entré till domkyrkan är inte inkluderat i resans pris).

Vi kör vidare norrut mot gården Sundborn, som beboddes av inga mindre än äkta paret Carl och Karin Larsson, Sveriges mest kända konsnärspar i slutet av 1800-talet. Släktgården Sundborn ligger vackert placerat mitt i natursköna omgivningar och man förstår varför platsen blev Carls och Karins favoritplats efter deras långa vistelse i Paris. Parets åtta barn växte alla upp här och vi får en rundvisning på gården och hör mer om detta intressanta par och deras konstnärliga utveckling.

Sist på eftermiddagen är det dags att styra kosan mot Falun, där vi inkvarterar oss på vårt hotell. Resten av dagen är avsatt till upplevelser på egen hand, innan vi möts på kvällen för en god middag tillsammans.

Dagens totala sträcka är 250 km.

Dag 2
Falun – Rättvik - Nusnäs - Mora – Falun. Sjön Siljan, kyrkan i Rättvik, Dalahästar och Zorn-muséet

Staden Falun är Dalarnas administrativa center och den näst största staden i Dalarna. Tidigare var staden känd för sin stora koppargruva, som dock stängde 1992. I dag rymmer staden ett stort universitet med hela 18.000 studenter, samt här arrangeras också stora internationella skidtävlingar, m.m.

Vi börjar dagen med en god frukost på hotellet, innan vi beger oss ut i den vackra naturen i området kring sjön Siljan. Sjön, som är Sveriges sjätte största sjö, bildades vid ett meteornedslag för mer än 370 miljoner år sedan och ligger i ett mycket vackert naturlandskap. Vi kör genom vackra skogar och pittoreska byar innan vi anländer till den lilla orten Rättvik, känd för sin vackra gamla medeltida kyrka. Kyrkan stammar från 1300-talet och ligger vackert placerad vid stranden av Siljan. Vi går en kort tur i området där vi bland annat får veta mer om de 80 stallbyggnaderna som ligger i omedelbar anslutning till kyrkan.

Vi fortsätter därefter till den närliggande byn Nusnäs, där vi ska besöka Nils Olssons gamla verkstad, som sedan 1928 har producerat de världsberömda Dalahästarna. De vackert snidade och dekorerade hästarna fick sitt internationella genombrott 1937 på världsutställningen i Paris och står i dag som en symbol för svensk hantverkstradition. Vi går runt i de trevliga verkstäderna och lär oss mer om detta fenomen, som ursprungligen endast användes som barnleksaker.

Inte långt från Nusnäs ligger tätorten Mora, som med sina 10.000 invånare är den största orten vid Siljan, idag mest känd för att vara slutmål för det stora Vasa-loppet, som varje år attraherar tusentals skidåkare.

I centrum av Mora finns många mysiga caféer och här hittar vi också Zorngården, där konstnären Anders Zorn och hans hustru Emma bodde, Emma till hennes död 1942. Byggnaderna donerades därefter till den svenska staten och ser precis ut som då paret bodde här. Anders Zorn (1860-1920) var en av dåtidens mest berömde porträttmålare, och väckte särskild uppmärksamhet i USA, som han besökte hela 7 gånger under sitt liv. Anders Zorn föddes och dog i Mora, och man kan besöka hans gravsten vid den lokala kyrkan. Vi besöker det tillhörande muséet, där verk av berömda konsnärer är utställda och man kan höra med om denne lokale världsmedborgare.

Vi reser tillbaka till Falun sent på eftermiddagen och njuter en god middag på vårt hotell innan de mjuka sängarna lockar efter en lång och upplevelserik dag.

Dagens samlade sträcka 195 km.

Dag 3
Falun – Borlänge - Sala – Stockholm. . Jussi Björlings födelseort och Sveriges äldsta silvergruva

Det har blivit dags att ta farväl av Falun och bege oss söderut. Vårt första stopp är Borlänge, som var hemstad för en av Sveriges största operasångare. Johan Jonatan Björling, kallad Jussi, var en av de mest respekterade operasångarna i mitten av 1900-talet och uppträdde regebundet på så fina arenor som Metropolitan i New York, The Royal Opera House i London, samt La Scala i Milano.

Att staden har adopterat Jussi står klart för var och en som stannar vid stadens huvudtorg, där en staty av Jussi Björling står, och där man kan höra Jussis klara röst varje dag ljuda över torget. . Om det passar med tiden kikar vi förbi torget men Borlänge har också många andra referenser till Jussi Björling. Lite utanför staden ligger bl.a. Tunabygdens gammelgård där huset som Jussi Björling föddes i finns och vid Stora Tuna kyrka har Jussi Björling sin gravplats på Stora Tuna Kyrkogård. 

Borlänge var tidigare ett trafiknav på tåglinjen mellan Falun och Ludvika, som öppnade redan 1875. Järnvägen anlades ursprungligen för att frakta malm från gruvorna i området till de kringliggande större städerna. På många platser i landskapet ser man referenser till dåtida stora industrier och vi ska besöka den mest berömda senare under dagen, då vi kikar förbi de imponerande silvergruvorna vid Sala. Här, i nästan 500 år, hämtade man silver och andra ädelmetaller upp ur djupet. Gruvan hade sin storhetstid från 1500- till mitten av 1600-talet, och det antas att det höggs och togs uppemot 5 miljoner ton sten upp ur grunden. Det var också under denna period som gruvan nådde sin största storlek med ett djup på nästan 320 meter och en samlad längd på över 700 m. Idag rymmer gruvan utöver en historisk rundtur, också en restaurang och ett litet exklusivt hotell.

(Vi vill göra er uppmärksamma på att förhållanden i Sala silvergruva INTE är lämpade för rörelsehindrade och att de många trappstegen kan vara både hala och svåra att gå på. Det är hela tiden reseledaren som avgör om man är i tillräcklig god form för att delta på utflykten till gruvan.)

Efter några spännande upplevelser under jord kör vi mot Stockholm, där vi tar avsked av varandra.

Bussresa

Vi vet att bussresor är en populär resform. Du ska bara ta plats och det enda du ska göra är att ha semester. Albatros kunniga reseledare ser till att upplevelserna kommer till dig i bästa Albatros-stil. Det enda du ska göra är att luta dig tillbaka och njuta av resan i lugn och ro. Semestern börjar helt enkelt när du går ombord på bussen. 

Hur är bussarna?

Vi färdas i moderna bussar som är 4-stjärniga och som lever upp till de Europeiska Miljönormerna Euro 6.

Alla bussar har:

Justerbara säten, fotstöd, bord/klappbord, klimatanläggning, minikök, "nöd-toalett, hatthyllor, läslampor, musikanläggning, TV, och 220v-uttag. Alla bussarna är rökfria.

Platsreservation

På bussresor med Albatros har du möjlighet att välja din favoritplats redan vid bokning.

Var vill du sitta i bussen? Vänligen kontakta Albatros för platsreservation.

Rad 1,2,7,8 och 9 kostar 100 kr att reservera för hela resan. 
Rad 3 till 6 och 10 till 14 kostar 75 kr att reservera för hela resan.

Om du inte vill reservera en plats får du din fasta plats vid ombordstigning.
Vänligen uppmärksamma att platsresverationen inte gäller i eventuella transferbusser.

Här kan du se platsöversikt i bussen: https://documents.albatros-travel.com/se/BUS_52PAX_ABCD-seating_SE.jpg

Se upphämtningsplatser och tider under "Inför din resa".

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Rundresa med buss enl. program
 • 2 nätter i delat dubbelrum (enkelrum mot tillägg)
 • Middag dag 1-2
 • Frukost varje dag
 • Utflykter enl. program
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/ komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Personliga förnödenheter
 • Drycker
 • Tillägg för enkelrum
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte är nämnt under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 25 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Boende

Hotellen på resan är generellt mycket moderna med god standard (3- och 4-stjärniga) och bra läge. Det finns snabbt och välfungerande trådlöst och gratis internet på samtliga hotell.

Buss

Vi reser i 4-stjärniga turistbussar, där alla är utrustade med säkerhetsbälten vid varje säte, samt klimatreglering, kök och toalett. Under resan i bussen finns det kalla drycker och kaffe/te till försäljning.

Hälsostatus

Ingen strapatsrik vandringstur – platserna kan upplevas på nära avstånd till bussen. På denna tur är det dock en förutsättning att man är i allmänt god fysisk form och kan röra sig på egen hand.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsturer/utflykter och resdagar då du oftast inte ser ditt bagage förrän på kvällen. Det är inte nödvändigt att ta med handduk..

Upphämtningsplatser

Påstigningsplatser och påstigningstider

Stockholm, Cityterminalen kl.: 09:00
 

Hemkomstplatser och hemkomsttider

Stockholm, Cityterminalen kl.: 17:00

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from Mycket nöjd. En behaglig bussresa med en mycket påläst och trevlig reseledare.
Date published: 2023-09-11
Rated 5 out of 5 by from Eb Dalaresa med stin g Spännaqde och trevlig resa
Date published: 2023-09-09
Rated 4 out of 5 by from Bra resa i lagom tempo med bra guide Guiden var Annika Nilsson
Date published: 2023-09-09
Rated 5 out of 5 by from Mycket bra resa med spännande upptäckter. Resan var lärorik och vår reseledare mycket kunnig och väldigt rolig.
Date published: 2023-09-07
Rated 4 out of 5 by from Skön avkoppling från vardagen. Bra reseledare, lite för höga ryggar på sätena är ju bara dom som sitter främst som ser bra.
Date published: 2023-06-21
Rated 3 out of 5 by from En trevlig resa runt Siljan Intressant resa med förbättringspotential
Date published: 2023-06-18
Rated 5 out of 5 by from En konsthistorisk och kulturresa. Guiden var väl förberedd och var mycket service inriktad.
Date published: 2023-06-17
Rated 4 out of 5 by from Ett trevligt resmål Intressant resa med pǻläst reseledare
Date published: 2023-06-17
 • y_2024, m_5, d_24, h_6
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_4, tr_39
 • loc_sv_SE, sid_SEBUS10, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor