Nibelungens ring i Leipzig

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Wagners mästerverk Nibelungens ring – 4 operaföreställningar i världsklass i Leipzigs anrika operahus

Under en vecka i maj spelar operahuset i Leipzig Richard Wagners storslagna musikdrama Nibelungens ring i sin helhet – det vill säga med möjlighet att njuta av hela historien under loppet av en vecka. I Wagners episka mästerverk möter de fornnordiska gudasagorna den tyska mytologin i berättelsen om den gyllene ringen; skapad av guldet från Rhens botten. Vi får höra om guden Wotans lidanden, njuta av den mäktiga Valkyrieritten, och lära oss mer om jättarna som byggde Valhalla. Kampen för kärlek och makt mellan gudar och människor kan börja.

Som pricken över i kan du se fram emot några fina dagar i Leipzig där många stora musiker som Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn och inte minst Richard Wagner - har studerat, bott och satt sina avtryck.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresa, Operaresa, City break

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Berlin. Vidare till Leipzig
Dag 2 Musikalisk stadsvandring i Leipzig och introduktion till Ringen och Rhenguldet. Operan Rhenguldet
Dag 3 St Thomas kyrka och Bach-museet. Introduktion till Valkyrian. Operan Valkyrian med pausmåltid
Dag 4 Museibesök och introduktion till Siegfried. Operan Siegfried med pausmåltid
Dag 5 Introduktion till Ragnarök och tid på egen hand. Operan Ragnarök med pausmåltid
Dag 6 Hemresa

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avreseflygplats OBS:
16 198:–
Stockholm
På förfrågan
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Berlin. Vidare till Leipzig
Augustusplatz i Leipzig

När vi har landat i Berlin tar vi bussen till Leipzig där vi checkar in på hotellet och får en introduktion till de närmaste dagarna. Vi kommer att utnyttja allmänna transportmedel och även promenera runt i Leipzigs centrum. Efter de fyra föreställningarna tar vi en direktbuss tillbaka till hotellet på kvällarna.

Leipzig är en riktig musikstad där de stora musikerna har studerat, bott och spelat, och är känd för sina fina operaföreställningar där stadens stolthet Gewandhaus Orchester, huserar. Under säsongen 2017/18 firar orkestern 275-årsjubileum och spelar världen runt. Den ligger på samma nivå som Berliner- och Wiener-filharmonikerna. Staden anordnar dessutom en Bach-festival i juni 2018.

Resan är självklart tillägnad Richard Wagners stora operaserie Nibelungens ring och dess fyra operor, men vi kommer inte desto mindre i kontakt med både Grieg, Mendelsohn, Bach och Mahler för att nämna några.

Leipzig är huvudstad i den tyska delstaten Sachsen och dess historia är lång och ärefylld. Staden falnade under DDR-tiden men är idag på nytt en blomstrande och ekonomiskt viktig stad med cirka 600 000 invånare. Leipzig var en viktig handelsstad och därmed en ekonomisk faktor som drog till sig en annan, mer kulturellt intresserad publik.

Efter återföreningen revs många av de sämsta och fulaste byggnaderna och stadskärnan byggdes upp på nytt. Dessutom byggde man ett spårvagns- och tunnelbanenätverk som idag är ett av Tysklands största.

Dag 2
Musikalisk stadsvandring i Leipzig och introduktion till Ringen och Rhenguldet. Operan Rhenguldet
Introduktion till Richard Wagners univers

Vi promenerar runt i centrala Leipzig och ser var de berömda musikerna höll till. Richard Wagner föddes i Leipzig, Johann Sebastian Bach var kantor vid Thomaskyrkan där han också är begravd, och kompositören Felix Mendelsohn arbetade och dog i Leipzig. Edward Grieg studerade i Leipzig och både Mahler och Schumann var verksamma i den musikaliska staden. Sedan 1840 har Leipzigs operahus varit ett av Europas främsta, och dess orkester Gewandhaus Orchester räknas till en av de mest framstående. Vi äter lunch och laddar upp inför kvällens föreställning.

Nibelungens ring är en sammanhängande föreställning som Richard Wagner, som levde 1813-1883 skrev och komponerade över en period på 26 år. Det är en fantasiföreställning som hämtat sin inspiration i nordiska och tyska myter och berättelser som utspelar sig i en annan tid och slutar med gudarnas undergång.

Rhenguldet inleder hela operatetralogin och är den kortaste av de fyra föreställningarna. Det handlar om makt och begär, om att äga och begära, och om älskog och hat. Magiskt guld som göms i Rhen och vaktas av Rhendöttrarna stjäls av dvärgen Albereich, vilket blir ingången till massor av förvecklingar mellan dvärgarna, gudarnas härskare Wotan och den förbannelse som lagts på ringen som Albereich smider av guldet innan han överlämnar det till Wotan. Rhenguldet består av en akt.

Föreställningen börjar klockan 17.00 och vi träffas i centrum eller vid operan i god tid, antingen efter en sen lunch eller en tidig middag.

Dag 3
St Thomas kyrka och Bach-museet. Introduktion till Valkyrian. Operan Valkyrian med pausmåltid
Staty av Johann Sebastian Bach

Efter frukost beger vi oss in till staden för att besöka Bach-museet och Thomas-kyrkan. Johann Sebastian Bach, som anses som en av barockens allra främsta kompositörer, anställdes 1723 som rektor på en skola och som organist i Thomaskyrkan. Förutom att bli organist fick han därmed också ansvaret för Thomaner-kören, en gosskör som bildades 1212, och som fortfarande idag är världsberömd för sina framföranden i sin karakteristiska Kieler-sjömansuniform, „Kieler Blusen“. Bach var väldigt produktiv, men behövde ett fast arbete för att kunna livnära sin familj, eftersom han med sin första hustru, som också var hans kusin, fick 7 barn och med sin andra hustru fick 13 barn. Därför kunde hans musikaliska produktion möjligtvis varit mycket större, men han lämnade ändå en stor och minnesvärd samling kompositioner efter sig. Vi besöker Bach-museet som ligger vid kyrkan, och museet ger en bra bild av en musikalisk familj och en stor kompositör.

Den andra operan vi ska se är Valkyrian som tar vid där Rhenguldet slutade, om än med nya aktörer som tvillingarna Siegmund och Sieglinde, som övertar scenen tillsammans med Brünhilde. Det framgår tydligt att operan är inspirerad av nordiska sagor som Völsungarna. Valkyrian är indelad i tre aktier varav den mest kända är Valkyrieritten från den tredje akten.

En lättare måltid serveras i en av pauserna.

Föreställningen börjar klockan 17.00 och vi träffas i centrum eller vid operan i god tid, antingen efter en sen lunch eller en tidig middag.

Dag 4
Museibesök och introduktion till Siegfried. Operan Siegfried med pausmåltid
På upptäcktsfärd i Leipzig

Idag introduceras vi för Siegfried innan vi ger oss iväg på museibesök. Föreställningen börjar klockan 17.00 och vi träffas i centrum eller vid operan i god tid, antingen efter en sen lunch eller en tidig middag. Siegfried är en föreställning i tre akter och vi har nu kommit fram till den tredje generationen, eftersom Siegfried blir barnbarn till gudakungen Wotan och dotter av Sieglinde. Han utnyttjas av Albereich för att ta tillbaka skatten eftersom Siegfried är den enda som inte är rädd, och det krävs mod för att hämta svärdet Notung.

En lättare måltid serveras i en av pauserna även denna kväll.

Dag 5
Introduktion till Ragnarök och tid på egen hand. Operan Ragnarök med pausmåltid
Leipzigs berömda operahus

Efter frukost presenteras Ringens avslutning, Ragnarök. Resten av dagen tillbringas på egen hand. Besök gärna Leipzigs zoo som är känt för att vara en av de bästa zoologiska trädgårdarna i Europa, titta in i konstmuseet, upplev Stasi-museet Museum in der ”Runden Ecke”, besök andra intressanta eller historiska delar av staden eller gå på en shoppingtur innan den sista delen av Nibelungens ring. Föreställningen börjar klockan 17.00 och vi träffas i centrum eller vid operan i god tid, antingen efter en sen lunch eller en tidig middag. Avslutningen är inte mindre förvirrande än berättelsen i övrigt, och till sist dör alla, och ringen och Rhenguldet återvänder till Rhen.

En lättare måltid serveras i en av pauserna även denna kväll.

Dag 6
Hemresa

Du kan njuta av dagen på egen hand innan det har blivit dags att ta bussen till flygplatsen i Berlin under eftermiddagen. 

Prisinformation

Tillägg för enkelrum
2 598:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm– Berlin t/r
 • 5 nätter med frukost på bra 4-stjärnigt hotell
 • Lunch dag 2
 • Operabiljetter till 4 föreställningar, kategori 3
 • Lättare pausmåltid (olika) med ett glas vin till föreställningarna 2, 3 och 4
 • Busstransport från Berlin till och från Leipzig
 • Busstransport från operan till hotellet efter föreställningarna
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Tillägg för enkelrum
 • Övriga måltider och drycker
 • Dricks till lokalguider, chaufförer med mera (räkna med 300 kronor per person)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning) 
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Om operaföreställningarna

Vi har biljetter till kategori 3 = rad  9 – 11, eller på balkong rad 5 - 6.

Samtliga fyra föreställningar börjar klockan 17.00. Vi tar allmänt färdmedel till centrum eller till operan, och träffas när det börjar. Vi har inkluderat en pausmåltid med ett glas vin till de tre sista föreställningarna. Eftersom det inte ingår någon paus i Rhenguldet och den slutar tidigt kan man äta på hotellet eller ute på stan.

Hotell

Vi bor på Balance Hotel Leipzig Alte Messe, ett bra, trevligt 4-stjärnigt hotell strax utanför centrum. Allmänna färdmedel ingår i vistelsen och det tar cirka 20-25 minuter att ta sig in till centrum. Vi tar allmänt färdmedel till våra förmiddagsaktiviteter i centrum och till föreställningarna, men har bokat busstransport tillbaka till hotellet efter alla fyra föreställningar.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Bagage

Man får ta med 1 bagage på max 20 kg + handbagage (max 8 kg) per person. Handbagagets storlek får maximalt utgöra 118 cm totalt (längd x bredd x höjd=exempelvis 55 cm x 40 cm x 23 cm).

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

Klädsel

Operahuset i Leipzig har ingen specifik dresscode, men det kan ju vara trevligt att klä upp sig lite ändå.

Läs mer Tyskland

Här kan du läsa mer om din spännande destination:

www.albatros.se/resmal/europa/tyskland

 

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan.

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning.

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen innan avresa, eller vid ankomst till destination. På avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.

På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.

Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet.

Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.

Tillägget framgår av vårt material på respektive resa.

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.

USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Anslutning med inrikesflyg

Om du bokar anslutningstransport, rekommenderar vi att du har minst 2,5 timmar mellan byte av anslutning och flygresan med oss. Boka gärna en ombokningsbar biljett, så att du kan boka om vid en eventuell tidtabelländring/flygförsening.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.

Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för detta. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Placering i bussen

Albatros erbjuder inte fasta platser på bussen, och det går därför inte att köpa en viss plats före avresa. Genom att inte erbjuda köp av bestämda platser riskerar man inte att tidpunkten för köpet av resan avgör vilken plats på bussen man får tillgång till. Däremot kan man under resans gång kommer överens om att göra rockader så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar.

Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.

Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Omdöme av resan

Här kan du se omdömen från andra gäster som har varit på resan. Vi hoppas att du kan använda dig av vad de har skrivit; bra förslag, ris och ros, och att du kan skapa dig en bild av vad som väntar dig på resan – så att du kan välja den resa som känns rätt för dig. Alla omdömen hanteras av ett externt företag som är din garant för omdömenas trovärdighet. Läs mer här 

Tänk på att flygbolag, flygrutt, hotell, reseledare och/eller resrutten kan variera från avgång till avgång och därmed kan en och samma resa skilja sig lite åt när det gäller ovanstående. 

Du kan även ställa frågor som handlar om själva resan eller läsa vad andra har frågat om.  De andra gästernas omdömen kommer efter avsnittet med frågor och svar.

Liknande resor

18DEVCB02ASE0905