Operahelg med Puccini i Leipzig

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

En operaresa med tre av Puccinis mest älskade verk – Tosca, La Boheme och La Fanciulla del West

Avkopplande och upplevelserik operaresa till Leipzig där temat är Puccini och några av den italienska mästarens mest kända verk – La Boheme, La Fanciulla del West och Tosca. Dessutom kan vi se fram emot några fina dagar i Leipzig, där musiker som Bach, Mendelssohn och Bartholdy – och inte att förglömma Edvard Grieg, Gustav Mahler och Richard Wagner - har studerat, bott och satt sitt avtryck.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Operaresor , City Break

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm - Berlin och vidare med buss till Leipzig
Dag 2 Stadsrundtur, Bach och Thomaskyrkan. Kvällens föreställning: La Fanciulla del West
Dag 3 Mendelssohn Haus. Kvällens föreställlning: Tosca
Dag 4 Förmiddagsbesök vid Völkerschlachtdenkmal. Kvällens föreställning: La Boheme
Dag 5 Hemresa från Leipzig med buss och flyg från Berlin. Ca. 195 km

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
10 998:–
Stockholm
Endast få platser kvar
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
10 998:–
Stockholm
Endast få platser kvar
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm - Berlin och vidare med buss till Leipzig Ca 195 km

När vi har landat i Berlin fortsätter vi till Leipzig, där vi checkar in på vårt hotell. Här får vi en introduktion till de kommande dagarna. Vi kommer att använda oss mycket av kollektivtrafiken och vi kommer även att ta oss fram till fots.

Vårt hotell ligger inte i centrum, men kollektivtrafiken fungerar mycket bra till centrum och operan. 

Leipzig är en riktig musikstad där stora musiker har både bott och spelat. Idag är Leipzig bl.a.  känt för sina fina operaföreställningar där stadens stolthet, Gewandhaus 
Orchester, spelar. Orkestern firade under säsongen 2017/18 sitt 275-års jubileum och spelar över hela världen, och anses hålla samma nivå som Berlins och Wiens filharmoniker. Leipzig stad arrangerar dessutom en Bach-fest varje år i juni. 

Resan ägnas naturligtvis åt Giacomo Puccini och hans stora verk La Fanciulla del West, La Boheme och Tosca, men vi kommer kan inte undvika andra storheter som Wagner, Grieg, Mendelsohn, Bach och Mahler. 

Leipzig är huvudstad i den tyska delstaten Sachsen och dess historia är lång och ärofylld. Staden slocknade något under DDR-tiden men är idag återigen en blomstrande och ekonomiskt viktig stad med cirka 600 000 invånare. Leipzig var en viktig handelsstad och därmed en ekonomisk faktor som drog till sig en annan, mer kulturellt intresserad publik. Efter återföreningen revs många av de sämsta och fulaste byggnaderna och stadskärnan byggdes upp på nytt. Dessutom byggde man ett spårvagns- och tunnelbanenätverk som idag är ett av Tysklands största.

Vi kommer fram sent och efter incheckning är det dags att få en god natts sömn. 

 

Dag 2
Stadsrundtur, Bach och Thomaskyrkan. Kvällens föreställning: La Fanciulla del West
Vi promenerar runt i centrala Leipzig och ser var de berömda musikerna höll till. Richard Wagner föddes i Leipzig, Johann Sebastian Bach var kantor vid Thomaskyrkan, där han också avled och idag finns begravd, och kompositören Felix Mendelsohn arbetade och dog i Leipzig. Edward Grieg studerade i Leipzig och både Mahler och Schumann var verksamma i den musikaliska staden. Sedan 1840 har Leipzigs operahus varit ett av Europas främsta, och dess orkester Gewandhaus Orchester räknas till en av de mest framstående. 
 
Därefter besöker Bach-museet och Thomas-kyrkan. Johann Sebastian Bach, som anses som en av barockens allra främsta kompositörer, anställdes 1723 som skolledare i Leipzig och organist i Thomaskyrkan. Förutom att bli organist fick han därmed också ansvaret för Thomaner-kören, en gosskör som bildades 1212, och som fortfarande idag är världsberömd för sina framföranden i sin karakteristiska Kieler-sjömansuniform, „Kieler Blusen“. Bach var väldigt produktiv, men behövde ett fast arbete för att kunna livnära sin familj, eftersom han med sin första hustru, som också var hans kusin, fick 7 barn och med sin andra hustru fick 13 barn. Därför kunde hans musikaliska produktion möjligtvis varit mycket större, men han lämnade ändå en stor och minnesvärd samling kompositioner efter sig. Vi besöker Bach-museet som ligger vid kyrkan, och museet ger en bra bild av en musikalisk familj och en stor kompositör.
 
Under eftermiddagen anordnas ett litet föredrag om Puccini och kvällens föreställning, La Fanciulla del West. 
La Fanciulla del West eller ”Flickan från vilda västern”, är en opera i tre akter, som Puccini skrev musiken till. Den hade premiär 1910 på The Metropolitan i New York med bland annat Enrico Caruso på rollistan. Det var den första världspremiären på denna nu ikoniska operabyggnad, även känd som The Met. Operan är omskriven omskrevet efter den amerikanske författaren David Belascos Skuespil “The Girl of the Golden West”.
La Fanciulla del West är inte lika känd som några av Puccinis andra operor, men inte desto mindre är den enormt välkomponerad och Puccini kallade den själv ett av sina främsta verk. Musikens huvudtema går igen under föreställningens gång och är därför lättare att komma ihåg än många andra operor. 
 
Som titeln antyder utspelar sig handlingen i en guldgrävarstad i slutet av 1800-talet där vår hjältinna Minne är den revolversvingande salongägaren i ett mansdominerat samhälle. Som enda kvinna i en mils omkrets fungerar hon lite som extramamma till de många guldgrävarna som har kommit för att söka lyckan. De är kanske hårda på utsidan, men mjuka på insidan och Minnie ömsom tröstar dem och ömsom ”uppfostrar” dem. En dag förälskar hon sig i rövaren Johnson, som sheriffen Rance är på jakt efter – och sheriffen är dessutom förtjust i Minnie. Det är som gjort för konflikt, som dock har ett gott slut.
 
Föreställningen börjar kl. 19.30 och innan dess äter vi en tidig middag i centrum. Efter föreställningen tar vi kollektivtrafiken tillbaka till hotellet.
Dag 3
Mendelssohn Haus. Kvällens föreställlning: Tosca
I dag börjar vi dagen med ett besök i Mendelssohn Haus. Vi lär oss mer om Mendelssohns betydelse och ser huset, där han och familjen bodde under många år. 
 
Även idag anordnas en genomgång av Toscaoperan på eftermiddagen. Tosca är en föreställning i tre aktier, ett drama som utspelar sig i Rom under Napoleons storhetstid i början av 1800-talet. Det var en teaterföreställning av La Tosca med berömda Sara Bernhardt som Tosca som fick Puccini att komponera musiken till operan några år senare. Föreställningen bjuder på kärlek, svartsjuka och intriger där Tosca och Cavadarossis kärlek inte kan få något annat än ett grymt och brutalt slut.
 
Föreställningen börjar kl. 19.00. Efter introduktionen äter vi middag på hotellet före föreställningen. Efter föreställningen tar vi kollektivtrafiken tillbaka till hotellet.
Dag 4
Förmiddagsbesök vid Völkerschlachtdenkmal. Kvällens föreställning: La Boheme

Inte långt från hotellet ligger ett storslaget minnesmärke från slaget vid Leipzig under Napoleonkrigen 1813; Völkerschlachtdenkmal. Minnesmärket var färdigt till jubileet 1913, och ligger 15 ca minuter till fots från hotellet.

Även i dag har vi en genomgång av operan La Boheme. Operan är i fyra akter och hade premiär i Torino på Teatro Regio i 1896. Det är ett kärleksdrama där begär och svartsjuka mellan Mimi och Rudolfo utspelar sig i de latinerkvarteren i Paris. Här väntar många förvecklingar innan de till sist återförenas i ett sorgligt, men vackert slut. 

Föreställningen börjar kl. 18.00, så vi ses antingen efter en sen lunch eller före en tidig middag vid operan föreställningen. En lättare måltid serveras i en av pauserna med ett glas vin.  Efter föreställningen tar vi kollektivtrafiken tillbaka till hotellet.

Dag 5
Hemresa från Leipzig med buss och flyg från Berlin. Ca. 195 km

Vi lämnar Leipzig sent under eftermiddagen, så efter en god natts sömn och frukost kan man koppla av på hotellet eller passa på att se de sista av Leipzigs sevärdheter. Kanske du vill se Stasi-museet (gratis entré), Grassi-museet med en stor musikinstrumentutställning, ett mindre museum till minne av Richard Wager, som föddes i Leipzig, det stora konstmuseet eller kanske gå på zoo? Den som vill kan ta en musikalisk rutt och se de platser där alla de kända musikerna har levt och verkat. Det  finns massor av aktiviteter att välja mellan, och man kan antingen ta spårvagnen eller S-Bahn. 

Under eftermiddagen påbörjar vi hemresan och beger oss till Berlins flygplats Schönefeld.

Prisinformation

Resans pris

Från 10 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
1 998:–
Priset inkluderar
 • Flyg Stockholm – Berlin t/r
 • Buss från flygplatsen i Berlin till hotellet i Leipzig t/r
 • Svensk reseledare
 • 4 nätter på Hotel Balance med frukost
 • 3 operabiljetter kategori 3 (kategori 2 mot ett mindre tillägg)
 • 1 middag dag 2 och dag 3
 • Lättare pausmåltid med 1 glas vin till föreställningen dag 4
 • 1 stadsrundtur 
 • 1 entré till Bach-museet och Thomas-kyrkan
 • 1 entré till Mendelssohn Haus
 • Rundvisning vid Völkerschlachtdenkmal
 • Biljetter till kollektivtrafiken 
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Tillägg för enkelrum
 • Övriga måltider och drycker 
 • Dricks till lokalguide, chaufför etc. (räkna med ca 300 kr per person)
 • Personliga förnödenheter
 • Allt som inte nämns under Priset inkluderar

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Operan

Vi har bra biljetter till kategori 3, som är på rad 8 – 13 (kan också vara på balkong) och kategori 2 (mot tillägg). Man ser bra från alla platser. Vi tar kollektivtrafiken till centrum eller operan och möts vid operan där det finns en hållplats precis utanför.

Hotell

Vi bor på Balance Hotel Leipzig Alte Messe, ett trevligt 4-stjärnigt hotell precis utanför centrum. Kollektivtrafik ingår i priset och till centrum tar det ca 10 - 15 min. Vi tar kollektivtrafiken till centrum för förmiddagsaktiviteterna och före och efter föreställningarna. Spårvagnen stannar ett par minuter från hotellet och stannar precis vid operan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Bagage

Man får ta med 1 st. bagage per person. Max 20 kg + handbagage (max 8 kg). Handbagagets dimensioner får vara maximalt 118 cm totalt (längd x bredd x höjd = ex. 55 cm x 40 cm x 23 cm). 
Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till utflykter och resdagar, då man ofta inte har tillgång till sitt bagage igen förrän till kvällen. Det är inte nödvändigt att ta med handduk.

Klädsel

I februari kan det vara kallt precis som i Sverige. Operan har ingen dress code, men tyskarna klär sig för det mesta i en snygg, ledig stil.

Läs mer om

Här kan du läsa mer om ditt spännande resmål: 
www.albatros.se/resmal/europa/tyskland/fakta

Handen på hjärtat

Information

Balance Hotel ligger i ett lugnt kvarter utanför centrum. Det finns en rad restauranger på gångavstånd från hotellet, och hotellet har också en trevlig restaurang. Det är fortfarande prisvärt att äta ute i Tyskland och på de flesta restauranger får man stora portioner till bra priser. På hotellen är priserna något högre.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from En fin resa Bra resa med mycket trevlig och kunnig reseledare.
Date published: 2019-03-19
Rated 5 out of 5 by from Fin blandning av operamusik och en vacker gammal stad Bra hotell med centralt läge. Intressant stadsvandring med guide. Lagom mycket egentid.
Date published: 2019-03-19
Rated 5 out of 5 by from Roligt att komma till Leipzig och intressanta operauppsättningar. Plus/minu Leipzig intressant och operauppsättningarna likaså , med plus och minus på dem
Date published: 2019-03-19
 • y_2019, m_11, d_15, h_12
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.2
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_3
 • loc_sv_SE, sid_DEROP01, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

20DEROP01CSE3001