Peru och Bolivia - det mäktiga inkariket

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Från Lima till La Paz – med Machu Picchu och Cuzco, Titicacasjön och världens största saltslätt; Uyuni

Max. 24 deltagare

Det här är resan för dig som drömmer om att resa genom Anderna och se den legendariska inkastaden Machu Picchu, utforska inkarikets mysterier och häpna över Bolivias sagolikt vackra natur. 

Vi tar tåget genom Andernas storslagna landskap, tar båten på Titicacasjöns djupblå vatten och njuter av de och oförglömliga vyerna. Resan avrundas med en helt unik upplevelse:

Saltslätten Uyuni - ett drömlikt landskap där himmel och jord smälter samman. Med Andernas kuliss på horisonten känns det nästan som om vi kan nudda molnen om vi bara sträcker oss lite grann.

Det här en reseupplevelse utöver det vanliga. Drömmer inte du också om att följa med?

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Nuevo Sol, boliviano

Dagsprogram 16 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Lima
Dag 2
Lima. Stadsrundtur i Limas gamla stadsdel och San Francisco-kyrkan. Det arkeologiska Larco-mueet
Dag 3
Lima – Cusco – Heliga dalen. Inkaruiner i Pisac. Lunch hos familj
Dag 4
Ollantaytambo. Utflykt med tåg till mytomspunna Machu Picchu
Dag 5
Ollantaytambo – Cusco. Maras och Moray. Indiansk vävning
Dag 6
Cusco. Qenqo-templet, Sacsaywaman, San Pedro-marknaden och Coricancha-templet
Dag 7
Cusco – Puno (Titicacasjön). Genom Anderna
Dag 8
Halvdagsutflykt till Urosöarna på Titicacasjön. Eftermiddagen på egen hand
Dag 9
Puno - Solön. Över gränsen till Bolivia, Copacabana och båt till Solön i Titicacasjön
Dag 10
Solön – La Paz. Månön och lunch i Copacabana
Dag 11
La Paz. Stadsrundtur med indianmarknader och linbana. Eftermiddagen på egen hand
Dag 12
La Paz - Uyuni. Lunch på världens största saltslätt
Dag 13
Uyuni – La Paz. Saltslätten och Tunupa-vulkanen. Kvällsflyg till La Paz
Dag 14
Flyg La Paz - Lima
Dag 15
Lima. Förmiddagen på egen hand. Gemensam lunch. Hemresa
Dag 16
Hemkomst

Hotell

Våra hotell

Här kan du se de hotell som våra gäster på resan bor på. Vänligen uppmärksamma att hotelländringar kan förekomma. I så fall kommer hotellet hålla samma eller högre standard.

Hotel Boutique La Casona

 • 35 rum
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang och bar
 • Wi-fi (överallt på hotellet, gratis)
 • 0 km till centrum
 • Hiss

Charmigt hotell mitt i La Paz historiska centrum. Ett färgstarkt gatuliv, marknader, restauranger och barer är precis utanför dörren. Hotellet byggdes på 1700-talet och kolonialarkitekturen passar perfekt till omgivningarna. La Casona har egen restaurang och en jazzbar. Det är gratis Wi-Fi.

Rum
Trevliga rum med 2 enkelsängar och 1 dubbelsäng. Alla rum har TV, uppvärmning, minibar, värdeförvaringsskåp och hårtork.

Du kan läsa mer om hotellet här:

http://www.lacasonahotelboutique.com/index

Ecolodge La Estancia

 • 15 bungalows
 • Reception
 • Restaurang och bar
 • Wi-fi (på allmänna ytor, gratis)

Trevligt hotell med det absolut bästa läget på Solön i Titicacasjön. Från hotellet har man utsikt över delar av Solön, Titicacasjön och de snötäckta vulkanerna på horisonten. Man har byggt så hållbart som möjligt och använder bland annat solenergi till uppvärmning. Personalen och stämningen på hotellet gör upplevelsen ännu bättre. Hotellet består av flera mindre byggnader. I huvudbyggnaden finns reception, bar och restaurang, där både frukost och middag serveras. Det finns gratis Wi-Fi, som fungerar fint i receptions- och restaurangområdet.

Rum

Rummen är placerade i en av de 15 bungalows som tillsammans med den lilla huvudbyggnaden utgör hotellet. Trevliga och stora med en dubbelsäng eller två enkelsängar. Rummen värms upp med hjälp av solenergi, men det kan ändå vara en en god idé att ha med sig en varm pyjamas och tjocka strumpor att sova i. På rummen finns även badrum med hårtork. 

Du kan läsa mer om hotellet här:

http://www.ecolodge-laketiticaca.com/

Palacio de Sal

 • 42 rum
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang och bar
 • Wi-fi (överallt på hotellet, gratis)
 • Spelrum

Hotellet är övervägande byggt av salt och är det första i sitt slag i världen. Det ligger sagolikt vackert i utkanten av Uyuni-slätten, och det är en helt unik upplevelse att vara här. Hotellet har restaurang, bar, spelrum (med schack och biljardbord), en liten butik, och sittgrupper runt omkring på hotellet så att man kan koppla av och njuta av stämningen.  Det är gratis Wi-Fi överallt på hotellet.

Rum
Charmiga rum med en dubbelsäng eller två enkelsängar. Alla är uppvärmda (med element), och det finns värdeförvaringsskåp, telefon och hårtork. 

Du kan läsa mer om hotellet här:
http://www.palaciodesal.com.bo/en-gb

Casa Andina Miraflores Centro

 • 58 rum
 • 0 km till centrum (Miraflores-stadsdelen)
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang
 • Hiss
 • Wi-fi (gratis)

Väldigt trevligt hotell med centralt läge i stadsdel Miraflores i Lima. Här finns gott om restauranger, barer och butiker. Hotellet har frukostrestaurang, och det finns gratis wi-fi överallt på hotellet. 

Rum 
Ljusa rum med en dubbelsäng eller två enkelsängar. Alla rum har TV, värdeförvaringsskåp och luftkonditionering. Det är gratis wi-fi på rummet.  

Du kan läsa mer om hotellet här: 
https://www.casa-andina.com/en/destinations/miraflores/standard-miraflores-centro/ 

Casa Andina Koricancha

 • 54 rum
 • 0 km till centrum
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang
 • Wi-fi (gratis)

Charmigt hotell med perfekt läge i Cuscos historiska stadsdel. På kort gångavstånd till stadens torg, Plaza Mayor, och det berömda inkatemplet, Coricancha. Hotellet har en frukostrestaurang och det är gratis wi-fi överallt på hotellet. 

Rummen
Trevliga rum med en dubbelsäng eller två enkelsängar. Alla rum har TV, värdeförvaringsskåp och hårtork. Det finns roomservice och gratis wi-fi på rummet. 
Du kan läsa mer om hotellet här:
https://www.casa-andina.com/en/destinations/cusco/standard-cuzco-koricancha/

Jose Antonio

 • 106 rum
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang och bar
 • Wi-fi (gratis)

Trevligt hotell i utkanten av staden Puno med direkt utsikt över Titicacasjön. Det här är en av de bästa övernattningsställena i Puno, och hotellet har en trevlig restaurang och bar. I receptionen står alltid te, så att den som vill njuta av en kopp muño-te, kan göra det när andan faller på. Det är gratis wi-fi överallt på hotellet.

Rum
Stora trevliga rum med dubbelsäng eller två enkelsängar. Alla rum har TV, värdeförvaringsskåp, element, hårtork och gratis wi-fi. Albatros gäster har rum med utsikt mot Titicacasjön.

Du kan läsa mer om hotellet här: http://hotelesjoseantonio.com 

Sol Natura

 • 26 rum
 • 0 km till centrum
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang
 • Wi-fi (gratis)

Litet, charmigt hotell med perfekt läge i centrum av Ollantaytambo – det är 200 meter till stadens centrala torg, där det finns gott om restauranger och caféer. Hotellet har en fantastisk utsikt mot Veronica-bergen med snötäckta toppar. Dessutom är tågstationen på gångavstånd (3 minuter), så det är lätt när man ska ta tåget till Machu Picchu. Det finns en frukostrestaurang och gratis wi-fi överallt på hotellet. 

Rum
Trevliga rum med dubbelsäng, TV, värdeförvaringsskåp och hårtork. 
Du kan läsa mer om hotellet här:
https://sol-natura.hotelvallesagrado.com/en/

Bilder

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Lima
Välkommen till Sydamerika

Vi flyger till Perus huvudstad, Lima. Efter ankomsten kör vi till vårt hotell i den trevliga stadsdelen Miraflores, som ligger vid Stilla havet.

Övernattning i Lima.

Dag 2
Lima. Stadsrundtur i Limas gamla stadsdel och San Francisco-kyrkan. Det arkeologiska Larco-mueet
Vi besöker San Francisco-katedralen i Lima

Lima är Perus huvudstad och grundades år 1535. Den var under många år kontinentens viktigaste stad, och är i dag landets största. Staden har många stolta traditioner och en del byggnadsverk från kolonialtiden, även om utvecklingen och de många moderna byggnaderna efter hand har tagit över gatubilden.

Vi ger oss ut på en stadsrundtur i Limas gamla stadsdel, som förklarats som världskulturarv av UNESCO på grund av de välbevarade byggnaderna i kolonialstil. Vi tittar framför allt närmare på huvudtorget, Plaza de Armas, med regeringspalatset där presidenten håller till. Runt Plaza de Armas finns även stadens rådhus och den pampigt smyckade katedralen med de jordiska resterna av Francisco Pizarro, spansk conquistador och Limas grundare. Han var orsaken till det regerande inkafolkets första svidande nederlag, som skulle bli början på Inkarikets fall. Vi besöker San Francisco kyrka och kloster, ett av de bästa exemplen på spansk barockstil. Byggnationen påbörjades år 1546 och är världsberömd för sitt vackra bibliotek med över 25 000 antika böcker. Men mest kända är förmodligen klostrets och kyrkans katakomber, som återupptäcktes av arkeologer år 1943, när man öppnade upp kyrkans källare. Man tror att över 25 000 personer begravdes i katakomberna under förfärliga omständigheter tills Peru blev självständigt i början av 1800-talet.

Vår dag består även av ett besök på arkeologiska och antropologiska Larco-museet i stadsdelen Pueblo Libre, som bland sina många spännande fynd bland annat kan bjuda på en fin guldsamling. Samlingen ger en god inblick i de oerhörda rikedomar som inkafolket besatt. Samma skatter blev även orsaken till deras kulturs undergång, eftersom det var guldet som var slutdestination för spanjorernas erövringståg och kolonisering av Sydamerika, i jakten på Eldorado som på spanska betyder den gyllene, ett sagoland med ofattbara guldskatter.

Övernattning i Lima.

Dag 3
Lima – Cusco – Heliga dalen. Inkaruiner i Pisac. Lunch hos familj
På besök i Cusco

Vi flyger från Lima till Cusco och ger oss därifrån ut på en bussfärd genom Heliga dalen som ramas in av branta bergsväggar. Längst ner i dalen flyter Urubambafloden fram, och vi inleder dagen med att besöka väldigt vackert belägna Pisac där inkafolket hade en stor anläggning varifrån man administrerade befolkningen i Heliga dalens övre del. Här vaktades även dalingången. Här hittar vi några av Inkarikets mest imponerande terrassanläggningar.

Efter det kör vi genom Heliga dalen som bjuder på utsikt över de snöklädda bergen. På vägen stannar vi till hos en familj där vi får se lantbruk och får en inblick i vardagslivet. Familjen bjuder på lunch, och vi låter oss väl smaka av lokala rätter. 

Vi fortsätter sedan till Ollantaytambo där vårt hotell ligger. Ollantaytambo var precis som Pisac ett administrativt centrum som var strategiskt placerat och vaktade gränsen till riket. Vi bor i Ollantaytambo och har möjlighet att strosa runt i den gamla stadsdelen där ättlingarna till inkafolket har bott sedan inkatiden.

Övernattning i Ollantaytambo.

Dag 4
Ollantaytambo. Utflykt med tåg till mytomspunna Machu Picchu
Med tåg till Machu Picchu

Idag ger vi oss ut på en enastående vacker tågresa norrut genom Heliga dalen. Vi stiger ombord på tåget i Ollantaytambo, vilket leder oss genom landskapet till den lilla staden Aguas Calientes. Härifrån fortsätter vi vidare upp i bergen i en mindre buss, och är nu redo att uppleva en av, inte bara Perus utan hela Sydamerikas absoluta höjdpunkter, i form av den mytomspunna staden Machu Picchu, som tronar majestätiskt längs en bergskam.

Den legendariska inkastaden ligger cirka 2 430 meter över havet på en smal bergsrygg över Urubambafloden, omgiven av frodig och grönskande bergsregnskog, ofta inhöljd i dimma och moln. En perfekt förening av människans och naturens imponerande skaparförmåga.

Staden hade varit bortglömd i många år när den amerikanske historikern Hiram Bingham av en slump hittade komplexet den 24 juli 1911. Han letade efter inkastaden Vilcabamba som räknas som en av inkafolkets sista bastioner i kampen mot spanjorerna. Vilcabamba hittades senare på en annan plats längre in i djungeln.

Machu Picchu är inhöljt i stor mystik. Komplexet nämns inte i spanjorernas många skildringar av deras nya rike, och hittades förmodligen därför aldrig av dem. Machu Picchus existens har därför i flera århundraden endast varit känd bland en handfull quechua-indianer. Machu Picchu byggdes på cirka 30 år med åt inkan Pachacutec, och var förmodligen ett slags heligt lantställe för inkan och hans hov.

Sent på dagen återvänder vi med tåg till Ollantaytambo.

Övernattning i Ollantaytambo.

 

Dag 5
Ollantaytambo – Cusco. Maras och Moray. Indiansk vävning
Traditionell handvävning

Resan mellan Ollantaytambo och Cusco tar strax under en och en halv timme, och vi besöker några väldigt spännande och vitt skilda sevärdheter på vägen.

Första besöket avläggs vid Moray som var inkafolkets lantbruksforskningsanläggning. Man letade troligtvis efter sätt att skapa mikroklimat för att kunna odla grödor som vanligtvis krävde en lägre plats i bergen. Anläggningen är väldigt vackert utformad, ungefär som en amfiteater, ännu en vittnesbörd över inkafolkets estetiska sinne.

Efter det besöker vi Maras som är ett område där man redan före inkafolkets tid började utvinna salt. Saltet kommer från djupt liggande varma och väldigt salta källor som utmynnar vid orten Maras. Det finns cirka 3 000 små saltdammar, där man under torrperioder utvinner det glimrande saltet via uttorkning.

 Vi avslutar med ett besök hos en kvinnogrupp i Chinchero som gjort sig kända för att skapa några av Perus vackraste vävnadsarbeten. De väver med alpacka och lammull, och använder sig av ursprungliga växtfärger och vävar till sina mattor. Metoderna är i stort sett samma som inkafolket använde sig av. Vi får se hur man tvättar, färgar och väver mattorna, och kan även titta på färdiga resultat.

Övernattning i Cusco.

Dag 6
Cusco. Qenqo-templet, Sacsaywaman, San Pedro-marknaden och Coricancha-templet
En paus på torget i Cusco

Idag utforskar vi Cusco som är inkafolkets gamla huvudstad, sagolikt belägen mitt i Anderna. Staden finns med på UNESCOs världskulturarvslista och präglas både av vitkalkade spanska byggnader, storslagna kyrkobyggnader och kulörta hus där spansk och indiansk kultur möts i en nutida, festlig blandning. Cusco är centrum i inkafolkets heliga dal, och området präglas av deras företagsamhet samt deras höga kulturella och byggtekniska nivå. Överallt finns det pampiga ruiner, sinnrika kanaler, konstbevattningsanläggning och odlingsterrasser på branta bergssidor. Inkafolkets huvudstad utformades ursprungligen som en puma, och binds samman av kullerstensgator.

Vi inleder dagen utanför Cusco stad där Qenqo-templet ligger. Detta är utskuret ur ett enormt klippblock och templet är känt för kanalerna som ringlar sig hela vägen genom det. Qenqo betyder labyrint på Quechua-språket. Templet har använts för att tillbe Pachamama (moder jord). I den nedersta, kalla, delen har man förmodligen mumifierat viktiga inkaindianer, och utfört offerritualer med bland annat chicha (ett sorts öl) och blod från djur.

Därefter besöker vi det kolossala fortet, Sacsayhuamán. Fortet är beläget på en kulle med en imponerande utsikt över hela Cusco. Trots ruinområdets ansenliga storlek kvarstår idag endast 20 procent av den ursprungliga strukturen. Övrig del revs ned av de spanska kolonialherrarna som använde stenarna till att bygga kyrkor och hus i Cusco. Spanjorerna lämnade de största stenarna varav en väger så mycket som 200 ton. Anläggningen är ännu en tydlig vittnesbörd om inkafolkets arkitektoniska och ingenjörsmässiga förmågor. De bemästrade till fullo konsten att bygga storslagna byggnadsverk med gigantiska stenar som skars ut och sattes ihop, precis som ett pussel. På flera ställen är stenarna så väl tillpassade och slipade att det inte ens går att sticka in ett rakblad mellan dem. Sacsayhuamán hade troligtvis endast en liten militärisk och framför allt en ceremoniell betydelse.

Efter det besöker vi San Pedro-marknaden där de lokala ”cusqueños” köper frukt, grönsaker, kött, ost och andra dagligvaror. Här möts besökaren av en orgie i färger, främmande dofter och spännande människor. Som upplagt för att testa några av de fantastiska färska juicerna som säljs i många av bodarna.

Efter det beger vi oss till Plaza de Armas, Cuscos centrala torg. Vi avrundar med ett besök i inkafolkets viktigaste tempel, Coricancha, som ligger inne i Santo Domingo-kyrkan. Inkafolkets speciella byggteknik säkerställde att deras byggnader kunde motstå jordbävningar bättre än kolonialmaktens byggnader. Santo Domingo-kyrkan led stor skada under jordbävningarna 1650, 1950 och 1986, men inkafundamenten bestod. Själva ordet coricancha är quechua-indianska och betyder den gyllene trädgården. Tempelväggarna var nämligen en gång täckta av guldbitar som vägde flera kilo styck. Men guldet och andra föremål stals av den spanske erövraren Francisco Pizarros folk, och det enda som finns kvar är stenarbetet som betraktas som något av det mest perfekta Peru kan skryta med.

Övernattning i Cusco.

Dag 7
Cusco – Puno (Titicacasjön). Genom Anderna
Titicacasjön

En händelserik bussfärd genom det så kallade altiplano (Andernas högland) leder oss genom små, autentiska orter, inkaruiner och mark fylld med betande lamor och alpackor. Det blir en dag med spännande upplevelser. Vi gör ett uppehåll i den lilla orten Pukara där vi kan besöka det lilla museet som visar en utställning av en av Perus första civilisationer, Pukara-kulturen, som bodde vid Titicacasjön, innan inkafolket anlände. Man tror att Pukara byggdes för över 2 000 år sedan, och vi kan njuta av den lilla utställningen av deras skulpturer som representerade deras gudar.

Längs vägen äter vi lunch och några timmar innan vi kommer fram till Cusco besöker vi Raqch’i som fungerade som ett viktigt administrativt centrum och lager för livsmedel för rutten mellan Cusco och Titicaca-sjön. Det ligger i en dal som är känd för sina heliga platser, och de flesta inkastrukturerna i dalen var omgärdade av en fyra kilometer lång mur. Den mest imponerande byggnaden och det enorma Wiracocha-templet, som skiljer sig avsevärt från andra Inkatempel och samtidigt är ett väldigt flott exempel på klassisk inkaarkitektur, är ett väldigt fint exempel på klassisk inka-arkitektur. Templet hade en viktig roll för inkafolket, när deras största gud Wiracocha skulle tillbes.

Övernattning i Puno.

Dag 8
Halvdagsutflykt till Urosöarna på Titicacasjön. Eftermiddagen på egen hand
Vassbåtar på Titicacasjön

Dagens utflykt börjar vid hamnen i Puno där vi sätter oss till rätta på vår båt. Den stora Titicacasjön är med sina 9 000 km2 en av rundresans höjdpunkter. Belägenheten, skönheten och atmosfären är inget mindre än helt makalös. Solljuset är starkt, luften klar, vattnet mörkblått och horisonten tycks oändlig.

Vi ger oss ut till en av de flytande vassöarna där några av Perus fattigaste indianer lever. Det finns 87 vassöar i Titicacasjön och livet här är väldigt enkelt. Indianerna bor i små hyddor och deras kost består primärt av fisk som de själva fångar. På ön får vi en liten rundvisning och en förklaring till hur öarna byggdes och vad som krävs för att underhålla dem. Vi tillbringar eftermiddagen på egen hand.

Övernattning i Puno.

Dag 9
Puno - Solön. Över gränsen till Bolivia, Copacabana och båt till Solön i Titicacasjön
Solön

Idag beger vi oss söder om Titicacasjön och in över gränsen till Bolivia. Vi gör flera stopp längs vägen och njuter av landskapet och utsikten mot sjön. Efter formalia vid gränsövergången mellan Peru och Bolivia kör vi den sista biten till staden Copacabana där vi har tid att besöka stadens stolthet, katedralen ”Basílica de nuestra Señora de Copacabana”. Denna är vacker och har en stor samling religiösa reliker, och framför allt är det här vi hittar Bolivias skyddshelgon Virgen de la Candelaria. Från hamnen i Copacabana ger vi oss ut på en timmes båtfärd ut till Solön i Titicacasjöns bolivianska del. Ön är en av sjöns största och rymmer över 180 mindre ruiner från Inkatiden, och enligt inkafolket var det här deras solgud föddes. Båten lägger till vid den klipprika kusten, och vi ska ta oss uppför en hel del trappor innan vi når upp till stigen som leder oss till lodgen där vi ska övernatta. Vi går i ett lugnt tempo och når fram till lodgen efter en timmes vandring i vackra omgivningar. Utsikten mot sjön, ljuset, stillheten och de små lokala husen gör upplevelsen till något alldeles unikt.

OBS: Inför övernattningen på Solön bör ni packa en separat sportväska eller motsvarande, och våra resväskor förvaras i Copacabana. Åsnor hjälper oss att transportera bagaget till och från lodgen, och det enda vi behöver bära är vårt handbagage.

Övernattning på Solön.

Dag 10
Solön – La Paz. Månön och lunch i Copacabana
La Paz i Bolivia

Är du morgonmänniska? Då ska du gå upp i god tid och se den fantastiska soluppgången över Titicacasjön. Efter en bastant frukost vandrar vi ned längs kullarna (stigar och trappor) till hamnen där en båt väntar på oss. Vi seglar vidare ut på Månön. Inkafolkets största gud Viracocha skapade enligt inkafolkets mytologi universum, solen, månen, stjärnorna och över tid även den mänskliga civilisationen. Enligt legenden var det just på Månön han beordrade månen att resa sig och sätta sig på himlen. På Månön gör vi en kort promenad upp till ruinerna efter Iñakuyo-templet, som även det kommer från inkatiden. Efter besöket åker vi tillbaka till fastlandet och Copacabana där vi har tid att äta lunch innan vi kör till Bolivias huvudstad La Paz.

Övernattning i La Paz.

Dag 11
La Paz. Stadsrundtur med indianmarknader och linbana. Eftermiddagen på egen hand
Med linbana i La Paz

Det är inte en underdrift att säga att La Paz är något i särklass. Den skiljer sig helt från de andra orterna som vi besöker på vår rundresa, och stadsbilden präglas inte av spansk kolonialarkitektur eller andra historiska byggnader. Här är det människorna och deras dagliga sysslor som blåser liv i staden, och vi tittar in i en värld som befinner sig väldigt långt från vår egen. Även ortens belägenhet är unik. Den ligger i en skålformad dal varifrån den har vuxit och brett ut sig över den intilliggande kullen och stadsdelen El Alto har tillkommit. Stadsrundturen börjar med en tur med linbanan som uppstod för att knyta ihop de olika delarna och ge en enklare och billigare tillgång till arbete och skola. Vi besöker först kyrkogården och rör oss därefter till fots in i La Paz gatuliv där indiankvinnorna, de så kallade Chulitas, sätter färg på stadsbilden med sina stora färgsprakande kjolar och höga hattar. Här råder en hektisk aktivitet, och många indianfamiljer tjänar sitt levebröd genom att sälja varor på en av stadens många marknader. Varje marknad har sina varor som fiskmarknad, blomstermarknad, fruktmarknad och till och med en marknad med häxdoktorprodukter. Vi besöker flera av marknaderna och insuper atmosfären på varje plats. Den som vill har även möjlighet att köpa stickade varor och annat bolivianskt konsthantverk.

Resten av dagen tillbringas på egen hand.

Övernattning i La Paz.

Dag 12
La Paz - Uyuni. Lunch på världens största saltslätt
Vi ska äta lunch på saltslätten

Vi tar ett tidigt morgonflyg till Uyuni i sydvästra Bolivia. Här hittar vi ett naturfenomen som kan slå undan benen på de flesta. För 25 000 år sedan var ett stort område av Sydamerika täckt av Michin, en väldigt salthaltig sjö. Sjön hade inget utlopp och under flera tusen år blev klimatet allt torrare, och sjöns vatten förångades. Där det tidigare fanns en sjö uppstod istället ett ökenliknande område av salt i både Bolivia, Chile och Argentina. Salar de Uyuni – Uyuni saltslätt – är med sin yta på cirka 10 000 km2 världens största saltslätt, och är utan tvekan en underlig och spektakulär plats. Den enorma och jämna ytan påminner om ett stilla vitt hav, och är så underligt att det nästan känns som att ha landat på en annan planet.

Vi börjar med att besöka den lilla staden Colchani och den lokala saltfabriken där man tillverkar salt på traditionellt manér. På huvudgatan hittar vi många bodar med stickade bolivianska varor och andra produkter.

Efter det ger vi oss ut i det ändlöst vita landskapet som nästan ter sig bländande (solglasögon är ett måste) och vi äter lunch i det fria. Senare besöker vi Incahuasi-ön som är en gammal vulkan under havet. Den gyllene klippön fylls av cirka 10 meter höga kaktusar. Vi strosar runt bland öns branta klippor, där man har gjort stigar och trappor så att det går att röra sig runt. Den som inte vill gå en promenad kan sätta sig på det lilla caféet, inta något förfriskande och njuta av utsikten. På vägen tillbaka till hotellet stannar vi till på saltslätten och riktar blickarna mot horisonten för att njuta av den vackra solnedgången.

OBS: På dagarna i Uyuni kör vi fyrhjulsdrivna fordon med plats för fyra gäster i varje. Bilarna kör i karavan och reseledaren skiftar mellan bilarna i största möjliga mån. 

Övernattning på saltslätten.

Dag 13
Uyuni – La Paz. Saltslätten och Tunupa-vulkanen. Kvällsflyg till La Paz
Saltslätten Uuyuni

Vi beger oss återigen ut på saltslätten och kör till saltslättens ögon (Ojos de sal) där kalla källor från en underjordisk flod från Tunupavulkanen bubblar upp genom saltet. Vi tar bilder i lugn och ro. På den ändlöst vita slätten går det att ta bilder i vinklar som skapar en optisk synvilla. Efter det besöker vi Tunupavulkanen som anses stå som beskyddare av saltslätten. Den sovande vulkanen är vackert belägen i den vita och blå horisonten och på 1 600 meters höjd mätt från saltslättens yta. Vid foten av vulkanen tar vi en promenad och ser ruinerna av Ayque-fortet och den gamla kyrkogården, där mumierna fortfarande vilar.

På kvällen flyger vi till La Paz där vi övernattar.

Dag 14
Flyg La Paz - Lima
Kolonialarkitetktur i Lima

Idag lämnar vi Bolivia och flyger tillbaka till Peru. Vi inkvarteras på hotell i stadsdelen Miraflores där det finns goda möjligheter att gå en promenad och titta på omgivningarna. Här ligger butiker, restauranger och barer sida vid sida.

Övernattning i Lima.

Dag 15
Lima. Förmiddagen på egen hand. Gemensam lunch. Hemresa
Peruviansk hattemager

På förmiddagen kan den som vill koppla av eller ta en promenad i Miraflores. Vid lunchtid hämtas vi av en buss som kör oss till en trevlig restaurang där vi avnjuter en gemensam lunch innan vi fortsätter till flygplatsen för att resa hem.

Dag 16
Hemkomst

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Lima t/r med mellanlandning
 • Flyg Lima - Cusco
 • Flyg La Paz – Lima
 • Flyg La Paz – Uyuni t/r
 • Utflykter enligt program
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
 • Lunch dag 3, 7, 9, 10 och 12
 • Middag dag 9 och 12
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Övriga måltider (räkna med cirka 200 kronor per dag)
 • Drycker
 • Dricks till chaufförer och lokalguider (totalt cirka 85 USD) Betalas längs vägen)
 • Personliga förnödenheter
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Vad ska jag packa?

 • Mindre ryggsäck eller väska för utflykter
 • Sportväska eller motsvarande för övernattning på Solön (se notis under dag 9)
 • Bra vandringskängor. Stövlar rekommenderas
 • Sandaler/praktiska skor (exempelvis sportsandaler)
 • Vindjacka, tröja och långa byxor eftersom det kan bli svalt på kvällarna när vi ger oss uppåt bergen
 • Regnjacka
 • Vantar och mössa för tidig morgon och kväll i bergen
 • Insektsmedel för besök i Machu Picchu (kan även köpas lokalt)
 • Solkräm (väldigt hög skyddsfaktor), solhatt och solglasögon (solen och ljuset är väldigt starka)
 • Ögondroppar och kräm för invärtes bruk i näsan (slemhinnorna kan torka ut)
 • Sommarkläder (bomull) till dagarna i Lima, Machu Picchu och Uyuni
 • Kikare
 • Handsprit
 • Vandringsstav

 

Vi rekommenderar att du tar med skalbara kläder. På vissa platser är det sommartemperaturer och på andra är det riktigt kallt. När vi kommer upp i höjd är det kallt på morgonen och på kvällen.

Vänligen nota: Hotellet erbjuder gummistövlar att låna under den period (januari – mars) när det ligger vatten på saltslätten.

Fysisk form och höjdsjuka

För att delta på den här rundresan ska du vara i god fysisk form, utan gångbesvär. Om du har problem med hjärta och lungor bör du inte delta.

Vid vistelse på över 2 500 meters höjd finns det risk för att få höjdsjuka. Symptomen är huvudvärk, svimningsanfall och andnöd, och om du har ihållande eller tilltagande symptom bör du omgående se till att ta dig ner till lägre höjd. Det är viktigt att dricka flera liter vatten om dagen när du befinner dig på hög höjd. Det finns medicin mot höjdsjuka som kan tas i preventivt syfte. Vi rekommenderar att du pratar med din läkare om olika alternativ innan du ger dig ut på resan.

Vi ber dig att notera att rundresan är planerad för att ge gott om tid att acklimatisera sig efter de olika höjderna, och det därför ovanligt att man drabbas av kraftiga höjdsymptom på den här resan.

Städerna på vår rundresa ligger på följande höjder:

Lima: 0 meter över havet

Titicacasjön: 3 800 meter over havet

Cusco: 3 400 meter over havet

Heliga dalen: 2 800 meter över havet

Machu Picchu: 2 400 meter over havet

La Paz: 3600-4000 meter över havet

Uyuni: 3 600 meter over havet

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Läs mer om Peru och Bolivia

Vill du veta mer om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum, så hittar du mer information nedanför.

Peru

www.albatros-travel.se/resmal/sydamerika/peru

Bolivia

www.albatros-travel.se/resmal/sydamerika/bolivia

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from Intressant resa med många upplevelser En spännande och intressant resa - men ansträngade p.g.a. vistelse många dagar på hög höjd. Omtänksam och trevlig reseledare.
Date published: 2018-11-26
Rated 4 out of 5 by from En spännande resa men jobbig. 9 flighter på 16 dagar. Det fanns inte utrymme för någon egen tid. Intensivt men intressant program. Reseledaren var mycket kunnig men ostrukturerad och tidsoptimist. Flera väldigt tidiga mornar, gick upp 03.30 flera ggr. Borde informeras om vid informationsmötet. Gärna 1 dag till på Solön och dess vackra natur.
Date published: 2018-11-22
Rated 5 out of 5 by from En resa med upplevelser och aktivitet En mycket spännande resa som vår utmärkte reseledare Alberto Casco gav ett innehåll och historia på ett utmärks sätt. Det var en fysisk resa där fötter, knän och höfter fick bekänna att de var friska. Mycket trappor på hög höjd tog på krafterna. De som har problem med kroppen bör nog fundera extra om de ska åka med på resan.
Date published: 2018-11-22
Rated 5 out of 5 by from Det var den totala upplevelsen som var höjdpunkten Mycket bra reseledare. Trevlig, mycket kunnig och ödmjuk. För lång bilresa dag 2 vid saltsjön. Flera, inkl. vi, fick enkelrum med små sängar på hotellet vid saltsjön, dåligt. Ingen kompensation utgick för det, också dåligt. Använd er inte av Air France, ett dåligt bolag med dålig service, trånga säten och röriga flygplatser. Använd uteslutande KLM. Gäller även era resor till Cuba. Mycket dålig frukost från hotellen vid tidig avresa, dålig service.
Date published: 2018-11-20
 • y_2024, m_5, d_27, h_4
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_2, tr_4
 • loc_sv_SE, sid_PERTR08, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor