Rundresa i Centralasien

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Besök de fem centralasiatiska länderna Uzbekistan, Turkmenistan, Kirgizistan, Tadzjikistan och Kazakstan

Centralasien präglas av en spännande historia som går flera tusen år tillbaka i tiden. Konturerna av Sidenvägens historia och arkitektur framträder som allra tydligast i regionens gamla städer och landskap. Det var här Alexander den Store, Djingis Khan och Timur Lenks riken uppstod, blomstrade och föll.

Ländernas namn har en exotisk och mystisk klang, och leder för de flesta reseintresserade tankarna till Sidenvägskaravaner, exotiskt doftande basarer och magiskt vackra azurblå kupoler. På resan besöker vi bland annat de berömda karavanstäderna Buchara och Samarkand, oasstaden Merv, kör genom Karakum-öknen, ser fantastiska moskéer och mausoléer och besöker den berömda träkyrkan i Kazakstans huvudstad, Almaty.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta turkmenska manat, uzbekiska som, tadzjikiska somoni, kirgisiska som, kazakiska tenge

Dagsprogram 14 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm - Asjchabad, Turkmenistan
Dag 2
Asjkhabad. Stadsrundtur
Dag 3
Asjchabad. Stadsrundtur, Partiens Nisa, Turkmenbashi Mosk Mausoleum, Jordbävningsmonumentet, Anau Moske-ruinerna. Vidare med flyg till den gamla oasstaden Merv
Dag 4
Merv – Buchara,Uzbekistan, ”Splendor of East”. Besök i den berömda staden på Sidenvägen. Inresa i Uzbekistan till Buchara
Dag 5
Buchara. Stadsrundtur och folkloreshow vid Nodir Devon Begi-madrasen
Dag 6
Buchara - Samarkand. Gijduvan med keramikverkstäder och expresståg till Samarkand
Dag 7
Byrundtur i Samarkand
Dag 8
Samarkand–Penjikent-Khudsjand, Tadzjikistan. Ankomst till Tadzjikistan och den antika staden Penjikent
Dag 9
Khudsjand–Tasjkent. Byrundtur med Timur Maliks fästning, Sheikh Muslihiddin Khudjandis minnesmärke, Panjshanbe-basaren och ”det tadzjikiska havet”
Dag 10
Tasjkent – Sjymkent – Taraz, Kazakstan. Självständighetstorget, Central Park i Shymkent och Aisha Bibi mausoleet
Dag 11
Taraz - Akyrtas – Bisjkek, Kirgizistan. Kazakstans Stonehenge och ankomst samt stadsrundtur i den kirgizistanska huvudstaden Bisjkek
Dag 12
Bisjkek. Tid på egen hand och utflykt till Ala-Archa nationalpark (tillköp)
Dag 13
Bisjkek - Almaty, Kazakstan. Stadsrundtur: Panfilov-parken med den berömda träkyrkan och ishallen Medo, Kok Tobe-berget och panoramautsikt över den vackra stade
Dag 14
Almaty – Stockholm

Bilder

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
42 998:–
Stockholm
42 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm - Asjchabad, Turkmenistan

Vi flyger från Stockholm till Turkmenistans huvudstad Asjchabad där vi landar runt midnatt nästa dag. Efter inreseformaliteterna på flygplatsen åker vi till hotellet för att få en god natts sömn så att vi är redo inför morgondagens äventyr och en spännande stadsrundvandring. 

Dag 2
Asjkhabad. Stadsrundtur Ca. 40km

Asjchabad kallas även för Vita staden eftersom en stor del av stadens arkitektur består av vit marmor. Asjchabad ligger i södra utkanten av Karakum-öknen, och pengar från massiva gas- och oljeintäkter har de senaste åren slängts bort på stora prestigeprojekt. Bland de många nybyggnationerna hittar vi ett nationalmuseum och flera moskéer, bland annat en väldigt naturtrogen kopia av Blå moskén i Istanbul. Man har även pumpat in stora belopp i ett stort, nytt kvarter packat med bostäder och ministerier samt diverse monument. Inte minst Självständighetsmonumentet som byggdes tio år efter att landet blev självständigt år 1991. Och givetvis ska vi se hela rasket! 

Övernattning på hotell i Asjchabad.

Dag 3
Asjchabad. Stadsrundtur, Partiens Nisa, Turkmenbashi Mosk Mausoleum, Jordbävningsmonumentet, Anau Moske-ruinerna. Vidare med flyg till den gamla oasstaden Merv Ca. 40km
Nisa, den gamla huvudstaden i Partien

Efter frukost fortsätter vi vår stadsrundtur i Asjchabad och börjar med den gamla huvudstaden i Partien, Nisa, även känd under namnet Parthaunisa.

Partien var det längst fungerande iranska imperiet som under sin storhetstid sträckte sig från Indien i öster till Syrien i väster, och från Kaspiska havet i norr till Röda havet i söder. Nisa beskrivs som Partiens egentliga huvudstad, men ruinerna är antagligen placerade ovanpå resterna av ännu äldre bebyggelse. Historikerna och arkeologerna är än idag oeniga om Nisas egentliga betydelse. Huruvida det var en nekropol, en fästning, kungabostad eller något helt annat är fortfarande inte fastställt. Det föregår fortfarande utgrävningar på platsen och nya fynd skapar nya teorier.

Efter besöket i Nisa fortsätter vi till moskén som är döpt efter landet första president Niyazov (även kallad Turkmenbashi). Denna storslagna moské i marmor och guldbelagda kupoler ligger cirka 30 minuter med bil från huvudstaden i Ahal-provinsen. Här växte Turkmenbashi upp i en liten närliggande by och han ligger begravd i mausoleet vid sidan av moskén. 

Det finns många speciella monument i Asjkhabad, och ett som utmärker sig lite extra är Jordbävningsmonumentet. Största delen av huvudstaden jämnades med marken 1948 i en kraftig jordbävning, och 1998, på 50-årsdagen av denna händelse invigdes monumentet. Det är en ”evig eld” som brinner för att minnas offren. Dock är det mest iögonfallande marmorstatyn av en tjur som symboliskt frustar i vrede medan en döende mor lyfter sitt barn till himlen och räddar det från tjurens horn. Det är ett känslostarkt monument i mörka färger med det lilla barnet i glänsande guld. 

Vi avslutar vi ruinerna av Anau Moskén, ett museikomplex bestående av rester från en moské från 1500-talet, en religiös läroanstalt för Sufier och ett gammalt fort. Trots att moskén ligger i ruiner vallfärdar de lokala invånarna till platsen för religiösa ceremonier och för att be. 

På eftermiddagen beger vi oss med inrikesflyget till oasstaden Mary, och efter ankomsten till Mary har vi resten av dagen på egen hand. Övernattning på hotell i Mary.

Dag 4
Merv – Buchara,Uzbekistan, ”Splendor of East”. Besök i den berömda staden på Sidenvägen. Inresa i Uzbekistan till Buchara Ca. 360km
Merv, staden längs sidenvägen

Den första punkten på dagordningen är den berömda Sidenvägsstaden Merv, som ligger strax utanför Mary. Staden är en av Sidenvägens mest kända, uråldriga städer, och har en lång och färgsprakande historia. På 1100-talet blev Merv huvudstad i Seldjukerriket, men år 1221 raserades staden av Djingis Khans son Tolui, och efter det återfick det aldrig tillbaka sin forna glans. Merv är idag en av de viktigaste arkeologiska platserna på hela Sidenvägen, och figurerar på UNESCOs lista över världens kulturarv. Vi ser resterna av städerna Alexandria, Antiokhia och Sultan-Kala samt mausoleet för Sultan Sanjar och Ibn Zeid samt ruinerna efter Centralasiens första moské, Beni Makhan-moskén. Dessutom bjuder området på en buddhistisk stupa, ett kloster och medeltidsfästningen Keshk. 

Vi fortsätter till Farab som utgör gränsstation mellan Turkmenistan och Uzbekistan. När vi har korsat gränsen fortsätter vi till platsen där vi ska övernatta i Uzbekistans berömda Buchara. Uzbekistan är i likhet med de övriga centralasiatiska länderna ett gästvänligt land i den kulturella smältdegel som Centralasien utgör, med bekväma hotell och fordon och en vänlig och gästfri befolkning. Detta är det klassiska Transoxiana som rymmer de berömda karavanstäderna Samarkand, Buchara och mäktiga Tasjkent. 

Övernattning på hotell i Buchara.

Dag 5
Buchara. Stadsrundtur och folkloreshow vid Nodir Devon Begi-madrasen Ca. 20km
Vackert traditionellt hantverk

Buchara är Centralasiens mest spännande och stämningsfulla stad längs Sidenvägen, och var redan gammal på den tiden då Alexander den Store erövrade den år 329 f. Kr. Det finns mycket att se fram emot och vi ska besöka de största sevärdheterna. Vi tillbringar hela dagen i Buchara, där vi bokstavligt talat går genom hela stadens historia på väg till de största och mest berömda sevärdheterna. 

I centrum hittar vi den storslagna Ark-fästningen som var en symbol för emirens storhet och egentliga residens. Med sina upp till 20 meter höga murar var fortet en säker bastion för den lokala makthavaren, och under storhetstiden bodde det knappt 3 000 människor innanför murarna. Mittemot Ark-fästningen hittar vi ett av de äldsta monumenten, vackra Ismail Samani Mausoleum. Vidare till Chashma-Ayub-mausoleet, Bolo-Hauz - Emirens moské, Coumpol-basaren och Lab-i-Hauz-torget med den stora bassängen är centrum för staden. Här finns tehus där äldre uzbekiska män dricker grönt te, samtalar och spelar brädspel. På varje sida av bassängen ligger Nodir Divan-Begi-madrasen från 1623. Många av stadens största sevärdheter, härunder vackra moskéer med fantastiska blå kupoler, stadsportar och imponerande torg finns alla samlade i Poi Kalyan-komplexet är även stadens högsta minaret tornar upp sig: Arslan Khan-minareten, även känd som Dödens minaret. Det var här som den härskande emiren fram till för 100 år sedan lät kasta ner rivaler och brottslingar från minaretens topp. Längs vägen har den som vill möjlighet att shoppa lite. Det finns massor av aktiva verkstäder och småbodar som tillverkar lokalt konsthantverk av hög kvalitet, precis som de har gjort i flera århundraden. Vackra handvävda textilier som Centralasien är så berömt för: suzani, siden och ikat. Handgjorda träarbeten, kuddar, mattor och keramik i helt fantastiska färger och kvalitet. 

Vi avslutar vid Mir-i Arab-madrasen som är smyckad med blå kaligrafidekorerade keramikskärvor, som är så typiska för Uzbekistans byggnadsverk. På kvällen är vi välkomna på en folklore-tillställning vid Nodir Devon Begi-madrasen, vilket är en perfekt avslutning på en händelserik dag i vackra Bukhara. 

Övernattning på hotell i Buchara.

Dag 6
Buchara - Samarkand. Gijduvan med keramikverkstäder och expresståg till Samarkand Ca. 100km + tåg
Uzbeckistans berömda keramik

Efter frukost besöker vi staden Gijduvan som första stopp. Här hittar vi det bästa av Uzbekistans berömda keramik som tillverkats i flera generationer. Vi besöker ett museum och kommer även att ha möjlighet att handla den vackra keramiken i de lokala verkstäderna. 

Mitt på dagen kommer vi tillbaka till Bukhara där vi tar tåget vidare mot Samarkand, även kallad Själens trädgård, Islams juvel och Världsspegeln. Denna Centralasiens mest mytomspunna stad har en historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden, som kulturcentrum för Sidenvägen. 

Höghastighetståget är det första i sitt slag i hela Centralasien, och tillryggalägger de 344 kilometrarna till Tasjkent på cirka två och en halv timme. Samtliga vagnar är rökfria och utrustade med bekväma sittplatser. Det finns också en restaurangvagn där man kan köpa förfriskningar och små rätter.

Vid ankomsten checkar vi in på vårt hotell och tillbringar resten av dagen på egen hand.

Dag 7
Byrundtur i Samarkand Ca. 235km
Samarkand i Uzbeckistan

Samarkand har mycket att bjuda på, och det gamla kulturcentret har en ovanligt rik historia. Det historiska centrat rymmer några av Centralasiens mest framstående kulturpärlor, varav den mest berömda utan tvekan är Registan-torget som ligger i centrala Samarkand, och är ett av världens vackraste torg. På tre sidor, i perfekt arkitektonisk harmoni, är torget inramat av byggnader, minareter och madraser. Här ligger Ulugbek-madrasen och Tillya-Kari-madrasen tillsammans med Shir Dor-madrasen som ett enastående arkitektoniskt mästerverk, skyddat av UNESCO. 

År 1220 härjades staden våldsamt av Djingis Khans horder, men från år 1369 upplevde staden ännu en blomstringsperiod under Timur Lenk, som utnämnde den till sin huvudstad.  Förutom Registan-torget ska vi se Bibi Khanum-moskén och Shah-i-Zinda-nekropolen – en samling gravmålningar som nästan utgör en hel liten stad, en av Samarkands vackraste och mest stämningsmättade sevärdheter. Den vackra ingångsportalen med det färgrika kaklet och den smala, cirka 200 meter långa gatan med tättliggande mausoléer på båda sidor är helt makalösa. Gur Emir, eller Emirens gravkammare, är ännu en av Samarkands vackra byggnader. Timur Lenk beordrade år 1404 att Gur Emirs vackra kupol och mausoleum skulle färdigställas i ära till det döda barnbarnet Muhammed Sultan. När Timur Lenk dog år 1405 begravdes han i Gur Emir. Det vilar en viss frid över byggnaderna, och på den vackert utsmyckade kupolen står det poetiskt skrivet: ”Om himlen skulle försvinna skulle kupolen ersätta den”. 

Vi besöker även Ulug Begs observatorium från 1429. Observatoriet var bland de främsta i världen på 1400-talet, och de observationer som gjordes här gäller än idag. Samarkand har genom tiderna alltid framstått som en utpräglad karavanstad där man handlade med siden och lergods, så långt österut som i Japan har man återfunnit metallskålar och glaskar från Samarkand. Det gamla handelscentret har även idea massor av basarer och verkstäder med mattor, textilier, keramik och mycket annat konsthantverk som skulle kunna fresta sin väg hela vägen ner i din resväska.

Dag 8
Samarkand–Penjikent-Khudsjand, Tadzjikistan. Ankomst till Tadzjikistan och den antika staden Penjikent Ca. 310 km
Timur Maliks fästning

Efter frukost kör vi till den uzbekiska-tadzjikiska gränsen. Välkommen till Tadzjikistan! Det vackra landet med den vänliga befolkningen skiljer sig markant från de övriga centralasiatiska länderna. Både kulturellt och språkligt. Här talar man Tajik, en dialekt av persiska (farsi) i motsats till grannländerna där man talar turkiska.

Precis som Kirgizistan utgörs merparten av det 143 000 kvadratkilometer stora området av berg. Landet gränsar mot Afghanistan i söder, Uzbekistan i väster, Kirgizistan i norr och Kina i öster. Efter gränsformaliteter beger vi oss till den sägenomspunna staden Panjakent. Staden är känd för sina många sevärdheter från antiken och sitt vidunderliga rekreationsområdet vid kanten av Zaravshan-floden. Panjakent är en av de äldsta städerna i Centralasien och stadens namn kan översättas till ”fem byar”. Vi ser bland annat utgrävningar av Panjakent-ruinerna – 400-talets ”pompeji”, och Rudakimuseet och den gamla stadsdelen. 

Sent på eftermiddagen kommer vi fram till huvudstaden Khudsjand, som också stavas Khodsjend eller Khodzjent. År 1866 ockuperades området, precis som merparten av Centralasien, av det ryska imperiet. År 1929 införlivades landet i Sovjetrepubliken Tadzjikistan,  efter att ha varit en del av den uzbekiska sovjetiska socialistiska republiken mellan år 1924 och 1929. Staden döptes om till Leninabad den 10 januari 1936 och förblev en del av Sovjetunionen fram till 1991. Det är Tadzjikistans näststörsta stad och huvudstad i den landets norra provins, idag kallad för Sughd. Khujand är en av Centralasiens äldsta städer, och är cirka 2 500 år gammal. Det ligger vid floden Syr Drya vid mynningen till Fergana-dalen, och var en stor stad längs den gamla sidenvägen.

Vi checkar in på vårt hotell i huvudstaden. Övernattning på hotell i Khodzjent.

Dag 9
Khudsjand–Tasjkent. Byrundtur med Timur Maliks fästning, Sheikh Muslihiddin Khudjandis minnesmärke, Panjshanbe-basaren och ”det tadzjikiska havet” Ca. 180km
Tasjkent

Efter en god frukost på hotellet ska vi se närmare på Tadjikistans hovedstad.
Vi besöker bland annat Timur Maliks fästning. Han var en statsman i Khwarazmianska riket och var guvernör för Khunand i regionen Transoxiana. Han är känd för sitt modiga, men till slut misslyckade, försvar av Khujand mellan 1219 och 1220 under de mongoliska invasionerna, och är därmed en nationalhjälte i Tadzjikistan. 

Vi besöker det regionala historiska museet som har ett brett spektrum av artefakter som kan härledas till Sughd-regionen i Tadzjikistan. Därefter fortsätter vi till Muslihiddin Khudjandis minnesmärke som ligger i den historiska delen av staden. Han var härskaren av Kjuhand, en diktare som levde på 1100-talet. Legenden säger att shejk Muslihiddin var en helig mirakelgörare. Först begravdes han i Undzhi (förstad till Khujand) men hans anhängare förde sedermera hans jordiska rester till staden och byggde mausoleet just här. Det var på 1100-talet. Först utgjorde mausoleet en liten gravkammare av bränd mursten smyckad med terrakotta. Graven förstördes under mongolernas invasion. På 1500-talet byggdes mausoleet upp igen. 

Idag är mausoleet över shejk Muslihiddin ett arkitektoniskt byggnadskomplex bestående av katedralmoskén, en minaret samt gamla gravstenar med mausoleet över shejk Muslihiddin som det viktigaste. Mausoleet är placerat på stadens centrala torg vid Pansjhanbe-basaren, en av Centralasiens största täckta marknader. Här finns det gott om möjligheter att studera de vackra tajikerna som är klädda i traditionella och färgsprakande klädnader: Männen i kviltade tunikor, rumol, läderstövlar och Toki-kallapush-hatt. Flickor och kvinnor i färgrika accessoarer som halsband, örhängen och ringar i silver.

Vi fortsätter till det imponerande kulturpalatset Arbob som byggdes på 1950-talet av den beryktade Urukhojaev, ledaren för landets stora lantbrukskollektiver. Byggnaden återfinns i dag på landets 5 dirham sedel och är en symbol för den sovjetiska tiden. Vi får veta mer om denna spännande del av landets historia innan vi fortsätter till det närliggande Kayrakkum vattenreservoar, även kallat ”det tadzjikiska havet”. Det byggdes på 1950-talet med hjälp av sovjetiska ingenjörer och var länge landets viktigaste energikälla. Idag är området också stadens uppskattade rekreationsområde och här finns flera sanatorier, restauranger och temaparker. 

Lite senare kommer vi fram till den tadzjikisk-uzbekiska gränsen och är snart framme vid hotellet i Tasjkent.

Dag 10
Tasjkent – Sjymkent – Taraz, Kazakstan. Självständighetstorget, Central Park i Shymkent och Aisha Bibi mausoleet Ca. 315km
Upptäck den traditionella matkulturen

Vi börjar dagen med en tidig frukost och efter att vi har checkat ut från vårt hotell beger vi oss ut på en kort stadsrundvandring, där vi bland annat ser den imponerande självständighetstorget. Torget hette fram till 1991 Lenin Square, och idag firas alla de största nationella helgdagarna här, bland annat självständighetsdagen den 1 september. Det tolv hektar stora torget är omringat av flera offentliga, administrativa byggnader där parlamentsbyggnaden är den mest imponerande. 

Efter en kort stadsrundvandring går färden vidare mot Kazakstan och gränsövergången vid Zhibek Zholy, som endast ligger 30 kilometer norr om Tasjkent. Vi åker till Kazakstans tredje största stad, Sjymkent, som förr var en viktig knytpunkt längs med sidenvägen. Staden är idag mest känd för sin produktion av kumys, en dryck av jäst mjölk, som än idag dricks av den lokala befolkningen. Vi smakar på den lätt alkoholhaltiga drycken och går på en kort promenad i stadens största park, Central Park. 

Efter lunch fortsätter vi mot Taraz. Längs med vägen stannar vi vid det vackra Aisha Bibi mausoleet som ligger i en liten by 20 kilometer väst om Taraz. Aisha Bibi var enligt legenden systerdotter till den berömda Sufi-poeten Khakim Ata (1100-1200- århundradet) och dog av ett ormbett på vägen mot Taraz, där hon skulle gifta sig med den lokala emiren. Aisha Bibi lockar än idag många nygifta par som kommer hit för att bli välsignade. 

När vi har kommit från till Taraz åker vi direkt till vårt hotell. 

Dag 11
Taraz - Akyrtas – Bisjkek, Kirgizistan. Kazakstans Stonehenge och ankomst samt stadsrundtur i den kirgizistanska huvudstaden Bisjkek Ca. 330km
Bisjkek

Taraz är en av de äldsta städerna i Centralasien och i början av detta århundradet firade man staden 2 000-årsdag. Under 700-talet var staden platsen för ett av de största slagen mellan den kinesiska Tang-dynastin och det arabiska Abbasid-kalifatet. Kineserna förlorade och slaget satte stopp för Tang-dynastins erövrande av området. Idag är det inte mycket kvar av den gamla staden förutom några mausoleer, så vi fortsätter 30 minuter västerut med siktet inställt på Bisjkek. Sex kilometer från den lilla byn Aksholak ligger Akyrtas, även kallad för Kazakstans Stonehenge. De många huggna stenblocken skvallrar om att det här har legat ett imponerande palats, men eftersom sten inte var det främsta byggmaterialet i området finns det många alternativa tolkningar om vad stenblocken egentligen var. 

Härifrån fortsätter vi mot gränsen till Kirgizistan och kommer på eftermiddagen fram till den kirgizistanska huvudstaden Bisjkek. Med lite mer än en miljon invånare är huvudstaden den viktigaste och största staden i Kirgizistan. Bisjkek är enligt centralasiatisk tidräkning en ung stad – den grundades 1825 – och byggnaderna är till största del rysk stil. De vackra Kirgizbergen med sina toppar på över 5 000 meter ligger i utkanten av de mäktiga Tienshan-bergen och bildar en vacker kuliss till staden. Det första intrycket av Bisjkek fås från de stora regeringsbyggnaderna och de vackra parkerna med imponerande, patriotiska minnesmärken. Men här finns det också många pittoreska, små hus i typisk rysk stil. Bisjkek präglas av en trevlig atmosfär vilken förstärks av de många soldagarna. Vi parkerar i stan och strosar genom centrum samtidigt som reseledaren berättar om livet i staden. Vi ser bland annat Panfilov-parken, det vita huset – presidentens kontor, museum samt stadens butiker och marknader. 

Efter middagen, som vi äter på ett trevligt café, är resten av kvällen på egen hand. Övernattning på ett hotell i Bisjkek.

Dag 12
Bisjkek. Tid på egen hand och utflykt till Ala-Archa nationalpark (tillköp) Ca. 85km
Huvudstaden Bisjkek

Vi stannar hela dagen i Bisjkek med omnejd. Dagen är avsatt till egna äventyr, och om du vill handla är Bisjkeks basar platsen du ska vara på. Dessutom är priserna ytterst förmånliga för den svenska plånboken. Här säljs traditionellt hantverk, kinesiska kopior, ullvaror, kalpak-hattar, koreanska vantar, sidenhalsdukar och mycket mer. Basarerna bjuder inte bara på shopping utan även mat.  Här ser besökaren hur traditionella maträtter tillagas och den som vill kan beställa en ovanlig lunch! De svenska reseledarna och den kirgiziska lokalguiden hjälper gärna till med tips om bra ställen att handla på och vilka produkter som finns. 

För den som så önskar kan vi anordna en utflykt till natursköna Ala-Archa nationalpark 25 kilometer söder om Bisjkek. Här finns det möjlighet att sträcka på benen och uppleva de vackra kirgiziska bergen. Efter frukost reser vi med buss till nationalparken, som ligger cirka en timmes resa från centrum. Här ger vi oss ut på en lång vandring i kuperad terräng i cirka 5 timmar. De mest energiska kan ta sig till snögränsen och Adygene-glaciären som ligger på 3 300 meters höjd, och de mindre energiska kan njuta av utsikten från vattenfallet eller bara strosa runt i landskapet. Den tall- och barrskogssmyckade dalgången omges av branta berg. På en vandring från parkeringsplatsen cirka 1 400 meter över havet till berget ända högst upp skiftar landskapet mellan skog längst ner till öppna vidder med alpina växter och barska, rå slätter med flockar av kråkfåglar och Himalaya-gripar som svävar över glaciärerna – och mellan nedstörtade klippblock sitter murmeldjur och följer vår färd. Från stigarna går det att se stenbockar söka efter föda morgon och kväll. 

Sent på eftermiddagen kör bussen tillbaka oss till Bisjkek. På kvällen samlas vi för en gemensam middag på en av stadens bästa restauranger. Övernattning på hotell i Bisjkek.

Dag 13
Bisjkek - Almaty, Kazakstan. Stadsrundtur: Panfilov-parken med den berömda träkyrkan och ishallen Medo, Kok Tobe-berget och panoramautsikt över den vackra stade Ca. 235km
Utsikt över Almaty

Efter frukost kör vi med privatchartrad buss från Bisjkek till Kazakstan och landets tidigare huvudstad Almaty i sydöstra Kazakstan, cirka 200 kilometer norr om den kirgiziska gränsen.

Almaty, eller Alma Mata, är Kazakstans största stad med över 1,2 miljoner invånare. Namnet Almaty kan översättas till äpplets fader, och områdets klimat är fördelaktigt för just denna frukt. Staden var huvudstad mellan 1929 och 1997, varefter titeln övertogs av Astana. Det finns flera förklaringar till flytten. Några anser att den gjordes av geopolitiska skäl medan andra tror att Almatys placering i landets sydöstra hörn var opraktisk.

Vi inleder dagens rundtur centralt i Almaty vid Pamfilovparken med den berömda träkyrkan. I parken finns även ett stort monument ”28 Panfilov Guardsmen” till minne om den ryske härföraren Panfilov och hans division från Centralasien, som stoppade tyskarnas angrepp på Moskva under andra världskriget.

 Almaty är präglat av gamla vackra byggnader och frodiga träd längs de breda boulevarderna. Invånarna i Almaty hyser en villkorslös kärlek till sin stad, och belägenheten vid foten av Tian Shan-bergen, som betyder himmelskt berg, bildar en vacker bakgrundskuliss. Med Tianshanbergen i bakgrunden ligger Almatys berömda ishall Medeo, som har varit platsen för många stora sportevent. Det var länge världens högst belägna ishall (1 691 meter över havet) och den tunna luften medförde att det sattes fler världensrekord i skridskoåkning här än på något annat ställe i världen. Vi avslutar middagen vid Kok Tobe-berget. En kabellift ger smidig tillgång till toppen av det 1 100 meter höga Kok Tobe, och bjuder på en formidabel panoramautsikt över den vackra staden. Den perfekta avslutningen på vår stora centralasiatiska odyssé.

Övernattning på hotell i Almaty.

Dag 14
Almaty – Stockholm

Under natten åker vi till flygplatsen för att resa hem till Sverige, och sätter på så vis punkt för en upplevelserik resa genom Centralasiens fem länder. Välkommen hem!

Prisinformation

Resans pris

Från 42 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum

7 998:- kr

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Asjchabad – Almaty - Stockholm 
 • 1 lokalflygning: Asjchabad – Mary, Turkmenistan
 • Tåg Bukhara - Samarkand (Afrosiyab-expressen)
 • Busstransport enligt program
 • Helpension
 • Boende på hotell i delat dubbelrum
 • Utflykter och entréer enligt program
 • 1–1,5 liter mineralvatten på flaska per dag
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extraarrangemang
 • Bagagehantering på övernattningsplatser
 • Tillägg för enkelrum
 • Visum till Turkmenistan. Räkna med 100–150 USD som betalas kontant vid inresa. Läs mer här
 • Drycker (förutom nämnda för respektive land)
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med cirka 100 USD per person, vanligtvis samlas dricksen in av reseledaren som sedan fördelar pengarna).
 • Foto-och videoutrustning vid attraktioner 
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kronor per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Aktiv resa!

På den här resan ingår en del vandring och det är en förutsättning att man är i allmänt god fysisk form och kan gå utan hjälp.  Det kan bitvis vara ojämn terräng och därför lämpar resan sig inte för personer som har svårt att gå eller använder rullstol eller rullator. 

Klimat

Typiskt ökenklimat som känns behagligt.

Visum

Visum är obligatoriskt vid inresa till Turkmenistan. Man får vitt visum vid ankomst i Ashkabat. Priset kan variera från 75-120 USD och betalas på plats i kontanter.   

Skicka in en tydlig färgkopia av ditt pass (sidan med personlig information), ett passfoto och en ifyllt visumformulär till Albatros så snabbt som möjligt – senast 60 dagar före avresa. Visumformuläret skickas ut till dig när du har bokat resan så att du kan fylla i det. 

OBS: Ditt pass ska vara giltigt minst 6 månader efter hemresa och det ska finnas minst 2 tomma sidor i passet till stämplar. 

Transport

Transporten sker huvudsakligen med turistbussar med de nödvändiga bekvämligheterna. På vissa delar av resan kan det hända att vi använder oss av flera mindre bussar eller fyrhjulingar, vilket innebär att gruppen delas upp. 

I Uzbekistan har vi planerat en tågresa från Samarkand – Tashkent. Denna sker med snabbtåget Afrosiyabexpressen givet att planeringen följs som förväntat. Det händer dock att tåget ställs in i förmån för officiellt bruk, och i så fall åker vi antingen det normala tåget (förväntad restid 4 timmar) eller åker buss till Tashkent. 

Gränsformaliteter

Landsgränserna i Centralasien är en historia i sig. Den omständliga byråkratin är dock bättre än förr och på flera ställen går det förhållandevis snabbt att komma igenom. Det rekommenderas dock att följa reseledarens anvisningar till punkt och pricka, samt att inte ta med inköpta souvenirer som bryter mot införselreglerna. Vid enklare gränsövergångar färdas man över ingenmansland i mindre fordon, och man förväntas själv att ta hand om sitt bagage under transporten. 

Mer om dina resmål

Vill du läsa mer om klimat, tidsskillnad, dricks och veta om du ska ha visum elelr vaccin kan du läsa mer om dina resmål här:

Uzbeckistan:
https://www.albatros.se/resmal/asien/uzbekistan

Turkmenistan
https://www.albatros.se/resmal/asien/turkmenistan

Kirgistan:
https://www.albatros.se/resmal/asien/kirgizistan

Kazakstan:
https://www.albatros.se/resmal/asien/turkmenistan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Inrikesflyg

På den här resan har vi lagt in en inrikesflygning i Turkmenistan mellan Asjchabad och Merv.
Det är det turkmenska flygbolaget som flyger på sträckan och det är tillåtet att checka in bagage på 20 kg och handbagage på 5 kg.

Handen på hjärtat

Om resan

Centralasien är en spännande och för många okänd destination. Turismen är inte så utbredd i stora delar av regionen, och majoriteten av befolkningen pratar endast det lokala språket eller ryska. Allting fungerar inte på samma sätt som vi är vara vid här hemma, och man ska vara beredd på att det kan ske ändringar i programmet längs med resans gång. Albatros och våra samarbetspartners kommer naturligtvis alltid att försöka minimera risken för detta, men blir det ändringar ska det ses som en del av upplevelsen. 

Övernattning

Det är stor skillnad på hotellstandarden i de olika länderna i Centralasien. Standarden är generellt sett högst i  Turkmenistan, Uzbekistan och Kazakhstan, också är de mest välbärgade länderna. 

Uzbekistan har länge varit ett välbesökt resmål och har en mängd olika hotell som är vana vid att ta emot västerländska turister. 

Kazakhstan och Turkmenistan fungerar inte helt på samma sätt och när man reser bortom storstäderna faller både servicenivå och bekvämlighet.

I Tadzjikistan och Kirgizistan är standarden generellt sett lägre än i de övriga länderna och kännetecknande för bägge länder är att estetik inte alltid prioriteras. Så länge alltid fungerar är utseende sekundärt - en bil behöver inte vara fin att se på, de viktigaste är att den kör. Ett hus behöver inte en fin trädgård när man kan fylla den med fruktträd och grönsaker. 

Albatros strävar alltid efter att hitta de bäst lämpade hotellen i förhållande till pris, standard och läge. Den här resan har inte fokus på hotellbekvämligheter, utan på alla spännande upplevelser som de centralasiatiska länderna har i överflöd. 

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from Intressant resa i Centralasien En trevlig och intressant resa där man fick se och lära sig mycket om andra kulturer.
Date published: 2019-10-28
Rated 3 out of 5 by from Spännande resmål med mycket historia och kultur En intensiv resa med få tillfällen till egna promenader och självstudier. Vissa besök som tex till skridskobanan kan tas bort då man inte ens hade tillträde till anläggningen. När det gäller mat så blir det för mycket med 4 rätters till både lunch och middag samt då man starkt blir rekommenderad att inte äta sallad borde restaurangerna blivit informerade om detta innan, det slängdes mycket mat på denna resa! Hade varit trevligt att få mer än enbart 1 utflykt i naturen då denna är mycket vacker i dessa länder.
Date published: 2019-10-26
Rated 4 out of 5 by from Roligt att resa i så många olika länder Resan var bra med ett bra upplägg. Kunniga guider och varierat vad man fick se. Negativt: för stora portioner och lite tråkigt att det alltid var 4 rättersmeny: sallad, soppa, varmrätt och efterrätt. Synd att vi inte litade på grönsakerna så vi kunde äta salladen. Även besviken på den svenska guidens agerande. Hon nedvärderande vissa lokalguider, var ironisk och i en del fall lite bitsk. Även hanteringen av våra pass på grund av gdpr kunde ha gjorts bättre. Varför inte ta fram någon typ av formulär som man kan fylla i om man accepterar att de andra deltagarna kan få se namnlista etc.
Date published: 2019-10-18
Rated 4 out of 5 by from En mycket innehållsrik och intressant resa En väldigt intensiv resa men vi fick se och uppleva mycket. Bussresorna var OK, bättre än att flyga. Gränspassagerna gick smidigt. Bra att alla måltider och vatten ingår.
Date published: 2019-10-17
Rated 4 out of 5 by from Trevlig och lärorik resa Välarrangerat och mycket intressant.
Date published: 2019-10-16
Rated 4 out of 5 by from En äventyrsresa i Sovjetistan En mycket intressant och omväxlande resa i fem länder som både liknar varandra och samtidigt är helt olika. Mycket bra reseledare, resesällskap, lokala guider och busschaufförer. Genomgående välorganiserat med intressanta sevärdheter och för det mesta bra mat och hotell, även om standarden varierade. Rekommenderas för alla som redan sett en hel del av världen men har ett vitt fält i Centralasien.
Date published: 2019-05-20
Rated 4 out of 5 by from En kul men bitvis ansträngande resa. Allt fungerade perfekt, logistik, hotellrum, gränsövergångar. Fantastisk mat. Bra reseledare med en positiv och lösningsfokuserad attityd.
Date published: 2019-05-16
Rated 5 out of 5 by from En lärorik och spännande resa En lärorik och spännande resa med trevliga medresenärer och duktig guide
Date published: 2019-05-11
 • y_2024, m_2, d_21, h_11
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.38
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_24
 • loc_sv_SE, sid_TMRTR02, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor