Sommar i Skottland

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Klassisk rundresa i Skottlands högland med vacker natur, fascinerande historia, mysiga småstäder och whiskyprovningar

Skottland för tankarna till välsmakande whisky, rutiga kiltar och inte minst sjöodjur, säckpipor och stolta borgar. Men det är också hemlandet för hårdföra klanfolk som länge var bosatta i de oframkomliga bergen.

På den här rundresan spanar vi efter sjöodjur i Loch Ness, besöker Isle of Skye och några av Skottlands mest dramatiska landskap, ser Kingdom of Fife med Skottlands äldsta universitet, S:t Andrews och golfbanan med samma namn. En naturskön resa bland slott, fästningar och medeltida städer med en spännande historia som sträcker sig ända fram till dagens frihetsälskande Skottland – och allt detta presenteras över en single malt.

Resan avrundas med två dagar på ett centralt hotell i Edinburgh.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Brittiska pund

 • OBS: Möjlighet att boka Military Tattoo

Dagsprogram
Dag 1 Stockholm – Edinburgh. Vidare till Glasgow med buss
Dag 2 Glasgow – Fort William. Inveraray-slottet och naturvandring i Glencoe nationalpark
Dag 3 Utflykt till Glenfinnan-monumentet, med färja till Isle of Skye, Armadale-slottet och Portree
Dag 4 Fort William – Inverness. Urquhart-slottsruinen och Loch Ness, fritid i Inverness – Cairngorm nationalpark
Dag 5 Cairngorms nationalpark – Speyside – Aberdeen. Vackra kustorter och destilleribesök i Speyside
Dag 6 Aberdeen - Edinburgh. Historiska S:t Andrews och S:t Andrews klosterruin
Dag 7 Stadsrundtur i Edinburgh och eftermiddagen på egen hand
Dag 8 Hemresa

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
15 498:–
Stockholm
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
15 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Stockholm – Edinburgh. Vidare till Glasgow med buss Ca 64 km
Glasgow

Vi landar i Edinburgh och sätter kurs mot Glasgow. Färden går genom det skotska låglandet som är landets frodigaste och mest folktäta område – 75 procent av invånarna bor i området rund Edinburgh och Glasgow. Denna den nordligaste delen av Storbritannien är rik på både historia och kultur som på många vis skiljer sig från den engelska. Skottarna har också sitt eget keltiska språk, gaeliska och flera olika engelska dialekter. Skottarna är stolta över sitt land och sin kultur och än idag kan man se spår efter den skandinaviska koloniseringen av ön under vikingatiden i t.ex. talspråk och ortsnamn.

Skottland har aldrig helt förenats med England. Medeltidens krig är inte bortglömda och de skotska ”upprors-hjältarna” William Wallace och Robert Bruce firas med stolthet. På samma sätt har man heller inte lagt drottning Elisabeths I:s mord på Mary Stuart bakom sig. Skottarna har än i dag inte accepterat personalunionen med England från 1603 och det gemensamma kungadömet från 1707, även om de har haft ett utbrett självstyre med egen administration, kyrka, skola – och rättsväsen.

Väl framme i Glasgow checkar vi in på vårt hotell. Med lite tur kan vi ha tid till en kort promenad i Glasgow som 1990 fick äran att vara Europeisk Kulturhuvudstad och sedan äter vi middag tillsammans.

Dag 2
Glasgow – Fort William. Inveraray-slottet och naturvandring i Glencoe nationalpark Cirka 210 km
Trossachs nationalpark

Efter frukost lämnar vi Skottlands största stad och reser norrut genom Trossachs nationalpark som på många vis är själva inbegreppet av det vackra skotska landskapet med ljunghedar och frodiga skogsområden som breder ut sig mellan älvarm höjder och kristallklara insjöar.

Vi passerar bland annat Storbritanniens största insjö, Loch Lomond. Här kan vi med egna ögon se om sjöns strand är lika vacker som i den melankoliska folkmelodin med samma namn. Via kustvägen med de karga klipporna i Argyll-regionen kör vi längs en av Skottlands många småfjordar, s.k. ”sea lochs”. Här besöker vi det intagande Inveraray-slottet, hertigen av Argylls hem. Nyligen invaderades slottet av filmfolk och skådespelare då ett av avsnitten till den populära TV-serien Downton Abbey spelades in här.

Efter besöket på slottet åker vi till Inverary för att äta lunch innan vi fortsätter mot Glencoe nationalpark.

Glencoe är ett naturskönt område i höglandet och här ska vi ut och uppleva den vackra naturen och dessutom lära oss lite mer om områdets historia, nämligen massakern i Glencoe från 1692.

Vi ger oss ut på en liten vandring på ca 3 km (45 min- 1 timme beroende på vilken väg vi går). Om vädret är dåligt hittar vi på något annat trevligt sätt att njuta av naturen på. Kom ihåg bra vandringsskor och en flaska vatten.

Vi fortsätter mot staden Fort William, som grundades av engelsmännen som skydd mot de upproriska högländarna. Staden är i dag ett populärt centrum för friluftsentusiaster. Många kommer hit för att bestiga Storbritanniens högsta berg, Ben Nevis (1 344 m) eller vandra i den vackra naturen.

Vi ska tillbringa de kommande två nätterna här.

Dag 3
Utflykt till Glenfinnan-monumentet, med färja till Isle of Skye, Armadale-slottet och Portree Cirka 290 km (inkl. färja)
Glenfinnan-monumentet vid Loch Shiel

I dag ska vi på heldagsutflykt; vi kör norrut till några av de många kustnära öarna längs vägen. Skottland har nästan 1000 öar, bland annat Shetlandsöarna, Orkneyöarna och Hebriderna.

Dagens program är ganska långt, men det är det värt – vi ska nämligen ut på en av de vackraste öarna, Isle of Skye.

Vi stannar till vid Glenfinnam-monumentet utanför staden. Monumentet restes över Charles Edward Stuart – också känd som Bonnie Prince Charlie – som ledde det sista jakobinerupproret 1745 i ett försök att frigöra Skottland från det engelska styret. Monumentet är byggt vid sjön Loch Shiel på den plats där prinsen reste det kungliga baneret för att börja sin kamp mot den engelska övermakten.

Vägen vi följer slutar i fiskeorten Mallaig, där Lars von Triers ”Breaking the waves” spelades in 1996. Generellt sett har Skottlands natur figurerat flitigt i olika filmer, bland i Harry Potter, filmen om Skottlands egen Robin Hood; Rob Roy, samt oscarsvinnaren ”Braveheart” med Mel Gibson i huvudrollen som frihetskämpen William Wallace.

Från Mallaig tar vi färjan till Isle of Skye, som är den största och nordligaste ön i ögruppen Inre Hebriderna. Den 1 665 km² stora Isle of Skye präglas av ljunghedar, branta klippor, sjöar, vattenfall och små bostadsområden där vardagen går sin gilla gång.

Någon känner kanske till öns namn från den berömda malt whiskyn Talisker, som lagras i 10 år innan den hälls på flaska.

Färjeturen till Armadale tar ungefär en halvtimme. Vi ska besöka Armadale Castle Gardens nära färjeläget. Slottshagen består av en slottsruin och en 40 hektar stor trädgård som ligger vackert omringad av skog. Slottet och slottsområdet stod länge övergivna men restaurerades sedan en fond köpte upp egendomen 1971. Egendomen sköts av en fond som ägs av Donald-klanen, som fokuserar på att informera om höglandets och klanernas förflutna, speciellt Donald-klanens.

Det skotska höglandet var tidigare uppdelat i små områden där de olika klanerna bodde som kämpade mot varandra om makten över deras territorier. De olika klanerna, som kan spåras tillbaka i tiden till 1100-talet, namngavs efter klanhövdingen. De bar höglandsdräkter som var tillverkade av det rutiga ulltyg som kallas tartan, vars speciella mönster gjorde det enklare att skilja de olika klanerna från varandra.

Dräkten bestod till en början av en enfärgad kjortel, som man bar tillsammans med en pläd i klanens tartanmönster. Runt 1700-talet började man sy om pläden till en knälång kjol, alltså kilten, som den ser ut i dag. På 1970-talet registrerades 141 standard-tartanmönster som är godkända av ett klanråd. I princip får man bara använda en specifik tartan, om man tillhör den klanen som ”äger” det skotskrutiga mönstret – men dagens modeskapare har spridit tartanmönstret till oss andra. 

Vi kör norrut till staden Portree, en mysiga hamnstad med en hamnpromenad som inbjuder till en kopp kaffe och en liten promenad. 

Efter en upplevelserik dag lämnar vi under eftermiddagen Isle of Skye och återvänder till vårt hotell i Fort William. Det blir en lång sträcka vi lägger bakom oss idag, men hotellen på Isle of Skye lever helt enkelt inte upp till våra kunders förväntningar. Dessutom blir sträckan som vi lägger bakom oss under morgondagen något kortare. 

Vi kommer även att stanna till för en fotopaus utanför det pittoreska slottet Eilean Donan som ligger ute på en liten ö i Loch Duich. Slottet är bl.a. berömt från science fiction-filmen Highlander och ligger fantastiskt i vackra naturområden.

Vi äter middag på hotellet innan vi får en välförtjänt natts sömn.

Dag 4
Fort William – Inverness. Urquhart-slottsruinen och Loch Ness, fritid i Inverness – Cairngorm nationalpark Cirka 150 km
Urquhart-slottsruinen vid Loch Ness

Från Fort William sätter vi kurs mot Loch Ness och Inverness och här följer vi bland annat den geologiska förkastningslinjen Glen Mor.

Namnet Loch Ness känner alla till och innan vi kommer fram till Inverness besöker vi ruinerna av den över 500 år gamla medeltidsborgen Urquhart som ligger på ett litet näs där vi kan njuta av utsikten över den berömda insjön Loch Ness. Det sägs att det är det här sjöodjuret Nessie simmar runt i sjöns djupa mörka vatten. Loch Ness är Skottlands näst största insjö till ytan men på grund av sitt stora djup innehåller den mer färskvatten än alla insjöar i England och Wales – tillsammans!

Vi fortsätter till Inverness som ligger vackert precis där höglandet möter havet. Här har vi eftermiddagen på egen hand för att gå på upptäcktsfärd. Du kan passa på att shoppa i Skottlands nordligast belägna shoppingcenter, utforska några av stadens små kyrkor eller ta en promenad över gångbron som korsar den stillsamma floden Ness som flyter genom staden.

Under eftermiddagen sätter vi kurs mot vårt trevliga hotell i de vackra omgivningarna i Cairngorms nationalpark. Det sägs att det finns spöken på hotellet, men det får du lov att utforska på egen hand…!

Vi checkar in på vårt hotell och äter middag tillsammans.

Dag 5
Cairngorms nationalpark – Speyside – Aberdeen. Vackra kustorter och destilleribesök i Speyside Cirka 210 km
Whisky ska helst lagras på en kylig och torr plats vid stabil temperatur

Kring floden Spey ligger över 50 whiskydestillerier och det klara älvvattnet är en viktig ingrediens i tillverkningen av de gyllene dropparna. Vi får en rundvisning på ett av destillerierna och lär os mer om produktionen av Uisige Beatha, som är gaeliska och betyder livets vatten, och naturligtvis får vi chansen att provsmaka de livgivande dropparna. 

Efter destilleribesöket går färden nu norrut till Moray-kusten genom whiskybyarna Ballindaloch, Craigellachie och Aberlour, och vi kommer fram till kustorten Cullen som har en fantastisk utsikt över Cullen Bay och vid klart väder kan vi kanske se hur delfinerna leker i vattnet.

Från Cullen åker vi utmed kusten till Portsoy, som är känd för sin berömda glass – prova gärna den med saltkola! Vi fortsätter färden utmed de kustnära orterna och njuter av de vackra omgivningarna. Vi stannar till i en av de små orterna för att äta lunch. 

Härifrån fortsätter färden söderut utmed kustvägen till härliga Aberdeen, där vi ska övernatta och äta middag.

Före middagen tar reseledaren med oss ut på en stadsrundtur i Skottlands tredje största stad, Aberdeen. 
 

Dag 6
Aberdeen - Edinburgh. Historiska S:t Andrews och S:t Andrews klosterruin Cirka 205 km
Historiska S:t Andrews

Idag kör vi längs den vackra kuststräckan i det tidigare Kingdom of Fife på väg mot Edinburgh. Vi besöker den lilla byn S:t Andrews som har en viktig plats i golfhistorien. Det är inte helt klarlagt hur golfen uppstod men det kan fastslås att utvecklingen av det moderna golfspelet härstammar från Skottland. Den första golfklubben stiftades här år 1744. Förutom en rik golfhistoria och en aktiv idrottskultur hyser S:t Andrews även Skottlands äldsta universitet (grundlagt 1413). Det var bland annat här som den engelske prins William mötte sin framtida fru, Katherine Middleton medan de båda studerade på skolan. Vi ser slottsruinen S:t Andrews som ligger på en vindpinad klippa. Branten under leder ner till Castle Sands med utsikt över Nordsjön.

Under eftermiddagen anländer vi på nytt till Edinburgh. Här checkar vi in på vårt hotell som ligger i relativt centralt i staden. Vi tillbringar de kommande två nätterna här. Nu när vi har kommit till storstaden är de kommande två middagarna på egen hand så att du själv får chansen att utforska det skotska köket.

Dag 7
Stadsrundtur i Edinburgh och eftermiddagen på egen hand
Slottet i Edinburgh

Efter frukost ger vi oss ut på en spännande stadsrundtur och får en inblick i stadens historia och främsta sevärdheter. Vår vandring tar oss bland annat igenom de UNESCO-skyddade stadsdelarna Old Town och New Town samt till hamnen Leith som härstammar från 1300-talet.

I den gamla stadsdelen besöker vi Edinburgh Castle som ligger högst upp på en av de sju åsar som präglar stadsbilden. Varje dag klockan ett, utom på söndagarna, avfyrar en av slottets kanoner ett brakande skott. Traditionen var ursprungligen en tjänst till sjöfolket ute i hamnen i Lieth så att de kunde ställa skeppsklockan.

New Town byggdes för 200 år sedan och skulle komma att bli en förebild för europeisk stadsplanering. Edinburgh är också berömt för sin kultur och litteratur – både Sir Walter Scott och Sir Arthur Conan Doyle föddes här. Deckarfantaster känner kanske igen staden från bok- och tv-serien om polisdetektiven Rebus, skriven av Ian Rankin.

Under eftermiddagen har du tid att på egen hand gå på upptäcktsfärd i staden och kanske ta vägarna förbi inspektör Rebus älsklingspub, The Oxford Bar som ligger i New Town. På Rose Street ligger också många trevliga pubar där man kan få sig både en bit mat och en hederlig pint. Eller vad sägs om en kopp te och en av goda småkakor som kallas short bread?

På kvällen har du chansen att gå ut och äta i Edinburgh på egen hand.

Dag 8
Hemresa
Idag är det dags att ta farväl av Skottland på klingande gaeliska med orden ”mar sin leat”.

Prisinformation

Resans pris

Från 15 498:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
3 500:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Edinburgh t/r
 • Utflykter och transport enligt program
 • Samtliga entréer och aktiviteter
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum (tillägg för enkelrum)
 • Frukost alla dagar (dag 2-8), 5 middagar (dag 1-5)
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd för sjukdom, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Drycker
 • Personliga förnödenheter
 • Dricks till bland annat chaufför (räkna med ca 6£ per person)
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under "Priset inkluderar"
Om enkelrummen
Vi har ett begränsat antal enkelrum. Det är hotellen som avgör hur många enkelrum vi får. Enkelrummen är ofta klassiska enkelrum som kan vara betydligt mindre än dubbelrummen.

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 24 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Brexit

Storbritannien gick 1 februari 2020 ur EU, och det så kallade Brexit har nu skett. Inresereglerna för EU-medborgare och norrmän ändras inte i 2020, och således är det inget som påverkar våra resenärer fram till 31/12 2020. Man reser fortfarande in i landet med vanligt pass och utan visum. Om det ändras 2021, uppdaterar vi naturligtvis hemsidan och informerar de kunder som bokat en resa med oss.

Elektricitet

Svenska stickkontakter kan normalt sett bara användas i Storbritannien med en adapter som man kan köpa antingen hemma eller i Storbritannien. På vissa hotell kan man dock använda sig av uttaget i badrummet som är tänkt till rakapparater, men vi rekommenderar att man tar med sig en adapter på resan.

 

Hotell i Skottland

Hotellen i Skottland kan utgöra en helt speciell upplevelse under resan och är ofta både charmiga och stämningsfulla. Vi befinner oss långt borta från de stora internationella hotellkedjorna. På vissa av hotellen ska man lära sig hitta rätt bland långa korridorer, tinnar och torn, som är kryddade med knarrande dörrar och kringelkrokar. Så när man tror att man har satt kurs mot restaurangen hamnar man istället via gångar och korridorer i receptionen. Ett ganska underhållande inslag är badrummet – här är det inte ofta som två rum har samma duschar och man får helt enkelt prova sig fram: Ska man dra, vrida eller trycka för att få varmt vatten? Och det lönar sig inte att fråga gästerna i rummet bredvid, de har säkerligen ett helt annat system.

Det här är Skottland på gott och ont- det bästa man kan göra är att ta det med ett leende på läpparna. Kom ihåg att allt fungerar förr eller senare och att alla gäster hittar till restaurangen innan middagen serveras. Du kan naturligtvis alltid fråga reseledaren om hjälp.

Vissa hotell har dubbelsängar som är något smalare än det vi är vana vid, så kallade grand-lits, så om man inte vill sova riktigt mysigt nära varandra kan man ange ”twin beds” vid bokning, så försöker vi boka rum med två enkelsängar, istället för en dubbelsäng.

OBS: Hotellet i Fort William har inte hiss.

Måltider

Vi äter de inkluderade måltiderna på hotellen. Detta beror först och främst på att vi har innehållsrika dagar och att vi inte alltid bor så att det är möjligt att utforska det lokala köket. Till middagarna serveras typisk hotellmat som inte kan förväntas vara en del av resans höjdpunkter. De sista två kvällarna i Edinburgh bor vi centralt och här får du chansen att gå ut och själva hitta restauranger i staden.

Mer om Skottland

Här kan du läsa mer om din spännande destination: www.albatros.se/resmal/europa/skottland

Om du letar efter inspiration till fler sommarresor ska du läsa vår artikel: Vart ska jag resa i sommar?

Handen på hjärtat

Information

När man färdas längre bort från de större städerna har några av hotellen först och främst öppet under sommarsäsongen. Med den korta turistsäsongen som man har här i Skottland är det inte alltid möjligt att få tag i den allra vänligaste hotellpersonalen.  Så det händer att man får räkna till tio och ta det med ett leende på läpparna.

Vi har valt att bo två nätter i Fort William för att undvika att bo på Isle of Skye, där hotellen var lite för ”rustika” för våra gäster. Här har det visat sig att kvalitén på servicen var alltför låg för våra gäster och dessutom blir resans program lite lugnare med en extra natt i Fort William. 

Vi har valt att ha två middagar på egen hand i Edinburgh. Efter 5 kvällar med hotellmat är det trevligt att komma ut och få lite mer spännande upplevelser.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from Fantastiskt vacker natur och vi fick se Ben Nevis topp! När man åker till Skottland kan det vara bra med rekommenderade kläder, t.ex regnjacka/kappa och stövlar! Annars blir man blöt, paraply är inte ett alternativ. Ganska långa transporter med buss. Vi hade gärna stannat på Isle of Sky längre. Reseledaren gav lite för mycket information, vi var inte intresserade av en massa beskrivningar om yta,mängd vatten, och längd på t.ex. Loch Lomond. Vi hade tur med vädret och fick se Ben Nevis, högsta berget i Skottland och det gör man inte ofta. Vår guide blev euforisk över detta så vi förstod att det var något fantastiskt! Resan var en upplevelseresa och Skottland är fantastiskt!
Date published: 2019-06-09
Rated 2 out of 5 by from Skottland runt åt fel håll! Motsvarade inte arrangörens utfästelser. Resrutt i "fel" riktning orsakade onödig omväg till och övernattning i Glasgow. Stoppet i S:t Andrews kunde gjorts bättre för golfintresserade. Besöket i Fraserburgh hoppades över. Resan från Fort William via Isle of Skye till Dalmally blev 12 timmar lång! Ytterligare en dag förlorades på resa från Dalmally till Edinburgh som nåddes först på kvällen. P.g.a "omvänd" resväg utgick två nätter i Oban och innebar fortsatt "boende" i kappsäck. Alltför många transportsträckor gick på motorväg varför den "riktiga" landsbygden missades. Som helhet kunde detta med enkla åtgärder gjorts betydligt bättre av arrangören! Boende i hotell utan hiss är inte acceptabelt och exemplen på engelsk kokkonst frestar inte till återbesök.
Date published: 2017-08-11
Rated 5 out of 5 by from En späckad rundresa i otroligt vackra Skottland Rundresa med stopp på både landsbygden och i flera större städer. otroligt vacker och storslagen natur, i synnerhet på höglandet. Mer regn på östra sidan, men det förtar inte totalupplevelsen. En extremt kompetent och trevlig reseledare N, som verkligen kunde sitt Skottland vid oförberedda frågor. Bussresorna var inte bara en transportsträcka, utan en del av resans höjdpunkter. Mkt intressant besök på whiskydestilleri och storslagna slott. En fantastisk afton i Edinburgh med skotsk musik, sång och dans avslutade resan. Bra med övernattning 2 nätter vid två tillfällen. Olika kvalitet på boendena, men alltid dock helt OK.
Date published: 2019-07-24
Rated 2 out of 5 by from För mycket buss, för många slott och för litet natur och kust En kunnig reseledare som tyvärr gled ut litet för långt från Skottland emellanåt. Dock mycket kunnig i Skottlands och Englands dramatiska klan- och regent- historia. Viss reseledarbrist i att t.ex inte informera om möjligheten att köpa vatten av busschauffören och om hemresemorgonen får hen berätta själv. Ankomsttiden till hotellet i Glasgow flera timmar innan rummen var tillgängliga, och att då inte lägga in någon programpunkt upplevde vi och, vet vi, många andra som mycket dåligt. Vissa dagar innehöll väldigt dåligt med tid till förtäring av lunch mm.
Date published: 2018-08-22
Rated 5 out of 5 by from Scottlandresa med spännande upplevelser. Informationen före resan var bra. Reseledaren var väldigt trevlig, med humor, bra information om Scottland under resans gång. Tog hand gruppen. Scottland bjuder på storslagen natur och många slott och ruiner. Trevligt besök på ett destilleri. Det är bra att ta med sig ordentliga regnkläder då det regnar mycket.
Date published: 2017-08-21
Rated 3 out of 5 by from Bra guide men delvis undermåliga hotell Vi fick en mycket bra inblick i Skottlands historia tack vare en mycket professionell guidning. Helheten dras ned kraftigt av hotellet i Fort William. Hotellet i mycket dåligt skick med mat av halvfabrikat. Läget uselt långt från Fort William. Det finns hotell inne i Fort William som säkert passar bättre. Vid bokning av resa bör man också kunna välja bort halvpension så man själv kan påverka val av restaurang.
Date published: 2017-06-30
Rated 3 out of 5 by from Oorganiserat med bättre innehåll Förväntade oss inte att reseprogrammet skulls ändras så ofta som det blev. Besök som kändes som ett provisorium! Hotell övernattning och hotell som var inte vad som lovades I programmed from början! Skräp och stökig vyer fönster på hotell!
Date published: 2017-08-15
Rated 5 out of 5 by from Vackra Skottland En fullmatad resa som ändå gav tid för att se. Oavsett vad vi stannade till för att se var det avsatt bra med tid för att hinna med. Både att se och till exempelvis mera jordnära måsten som besök till ”Winston Churchill” (WC). Det berömda skotska vädret bjöd på alla sina former. Regn, tunga skyar men också strålande solsken. De gamla stenslotten och ruinerna var resans höjdpunkt. Magiskt. Vår guide Nicklas får fem stjärnor. Tålmodig, lugn och med gedigen kunskap följde han oss under veckan.
Date published: 2019-07-18
 • y_2020, m_7, d_7, h_15
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.10
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_5, tr_143
 • loc_sv_SE, sid_GBRTR04, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

20GBRTR04ISE1308