Viva Mexico!

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Stora upplevelser till ett suveränt pris: pyramider, charmiga kolonialstäder och en inblick i Mexikos unika indiankulturer

På den här rundresan har vi valt ut spännande kulturupplevelser från aztekernas, mayafolkets och zapotekernas stora imperier i Mexiko. Vi startar i Mexico City där tempelstaden Teotihuacán fascinerar med sina arkeologiska fynd. Vi ger oss ut på en båtutflykt i Sumideroravinen och bestiger mayaruinerna i Palenques djupa regnskog, flanerar genom den charmiga kolonialstaden Oaxaca och ser zapotekernas tempelplatå Monte Albán.

Resan kan förlängas med fyra nätter i charmiga Puerto Vallarta vid Stillahavskusten. I priset ingår en utflykt i Banderas-bukten, där du har chans att uppleva dess fascinerande invånare som lever under vattenytan.

I Puerto Vallarta kan du välja mellan två hotell: 3-stjärniga  Paya los Arcos eller 4-stjärniga Now Amber med läcker all inclusive.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Peso

Dagsprogram 12 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Mexico City
Dag 2
Mexico City. Stadsrundtur, Nationalmuseet för antropologi och Teotihuacán
Dag 3
Mexico City – Palenque
Dag 4
Palenque och de berömda mayaruinerna
Dag 5
Palenque - San Cristóbal de las Casas. Kort stadsvandring
Dag 6
San Cristóbal de las Casas. Besök hos indiansamhällen
Dag 7
San Cristóbal de las Casas - kryssning genom Sumideroravinen - Tehuantepec
Dag 8
Tehuantepec – mescal-produktion – lokalt hantverk - Oaxaca
Dag 9
Oaxaca och tempelberget Monte Albán
Dag 10
Oaxaca – Puebla. Stadsrundtur
Dag 11
Puebla - Mexico City. Frida Kahlos hus. Hemresa eller förlängning i Puerto Vallarta.
Dag 12
Hemkomst

Hotell

Ciudad Real Centro Historico

 • 32 rum
 • 0 km till centrum
 • Receptionen öppen dygnet runt
 • Restaurang
 • Bar
 • Gratis Wifi (fungerar inte på rummen)

I hjärtat av San Cristóbal de las Casas, där staden sjuder av liv, ligger Ciudad Real Centro Histórico. Härifrån kommer man enkelt ta sig till alla de stora sevärdheterna till fots. Hotellets klassiska fasad visar med all tydlighet att detta är en byggnad med historia, och redan när du tar det första steget över tröskeln lägger du märke till den härliga stämningen. I hotellets restaurang, Sensaciones de Chiapas, kan du njuta av lokala specialiteter och internationella rätter. Restaurangen ligger i hotellets innergård. På kvällarna spelas ofta levande musik i hotellbaren – med andra ord är det väldigt trevligt att att tillbringa lite tid här under kvällen!

Rummen
Mysiga rum med TV, telefon, luftkonditionering/värme och värdeförvaringsskåp (gratis).

De nämnda hotellen är de vi för det mesta använder på den här resan, men ibland måste vi använda oss av andra hotell. Dessa håller i så fall samma standard.

Ciudad Real Palenque

 • 72 rum
 • 1,5 km till Palenque stad
 • Receptionen öppen dygnet runt
 • Restaurang
 • Bar
 • Pool

Ciudad Real Palenque ligger i närheten av själva staden Palenque. Hotellet är byggt i mexikansk och karibisk stil, och med naturmaterial som trä och sten har man skapat många fina detaljer. Runt hotellet ligger en tropisk trädgård som kan beskrivas som en lugn oas. Här hittar du också en stor pool med hängmattor mellan de skuggande palmerna. I hotellets restaurang kan du njuta av mexikanska och internationella rätter och på kvällen spelas levande musik i hotellbaren.

Rummen
Stora rum med TV, telefon, luftkonditionering och värdeförvaringsskåp.

De nämnda hotellen är de vi för det mesta använder på den här resan, men ibland måste vi använda oss av andra hotell. Dessa håller i så fall samma standard.

Casa Conzatti

 • 45 rum
 • 0 km till centrum
 • Receptionen öppen dygnet runt
 • Restaurang
 • Bar
 • Gratis Wifi (även på rummen)

Casa Conzatti ligger i den historiska stadskärnan i Oaxaca. Hotellet har fått sitt namn efter den italienske naturforskaren och botanikern Cassiano Conzatti, som bodde här i slutet av 1800-talet. Mittemot ligger parken Jardín Conzatti. Det är ett trevligt hotell med inredning i mexikansk stil. När man kommer tillbaka till hotellet efter dagens upplevelser kan man koppla av i baren eller restaurangen som ligger i hotellets innergård.

Rummen
Rummen är stora med inredning i mexikansk stil. På alla rummen finns TV, telefon, luftkonditionering, hårtork, kaffemaskin, strykjärn, strykbräda och värdeförvaringsskåp (gratis).

De nämnda hotellen är de vi för det mesta använder på den här resan, men ibland måste vi använda oss av andra hotell. Dessa håller i så fall samma standard.

Bilder

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Mexico City
Vi anländer till Mexico City under kvällen. Vi åker direkt till vårt hotell och får en god natts sömn. Övernattning i Mexico City.
Dag 2
Mexico City. Stadsrundtur, Nationalmuseet för antropologi och Teotihuacán
Tempelstaden Teotihuacan

Dagen börjar med en stadsrundtur som tar avstamp i Mexico Citys centrala torg, Zócalo och sedan tar vi oss vidare till Cortes Presidentpalats (Palacio Nacional) med sina världsberömda målningar av Diego Rivera. Det här är en bra introduktion till Mexikos historia från 1521 till 1930. (Om det pågår officiella aktiviteter i nationalpalatset är det tyvärr inte möjligt att komma in. )

Vi fortsätter till Nationalmuseet för antropologi som verkligen är en upplevelse i särklass. Den enastående samlingen – och kanske lika enastående inredningsarkitekturen gör detta till ett museum i världsklass. Museet ger oss en fin introduktion till vår resa och en överblick över landets många kulturer, deras speciella egenheter och inbördes påverkan. 

Under eftermiddagen besöker vi det berömda templet Teotihuacán, ett av Latinamerikas största ruinområden. Det kommer att finnas tid till att både studera området och klättra i de många vackra tempelbyggnader och pyramider som finns i Teotihuacán. Byggnaderna är daterade tillbaka till omkring 200 år f. Kr. Området fortsatte att byggas till under långa perioder, och var under en tidsperiod en av världens största städer. Den 62 meter höga Solpyramiden dateras till år 500 f. Kr, och samma gäller Månpyramiden som ligger i änden av den två kilometer långa Avenida de los Muertos (Dödens Aveny). Det är namnet som aztekerna 800 år senare gav stadens huvudväg.

Dag 3
Mexico City – Palenque
Fantastska mayatempel i Palenque

På morgonen tar vi oss till flygplatsen för att flyga söderut till staden Villahermosa. Härifrån tar vi oss vidare till Palenque – känt för sina fantastiska mayatempel. I slutet av 1700-talet började spanjorerna på allvar att intressera sig för området och utförde åtskilliga expeditioner. Mellan 1949 och 1952 utförde Mexikos Nationalinstitut för antropologi och historia, med Alberto Ruz Lhuillier i spetsen, ett antal utgrävningar i Palenque och de senaste 15-20 åren har ytterligare utgrävningar gjorts. Trots det uppskattar arkeologer att endast 5% av den gamla mayastaden har upptäcks.

Övernattning i Palenque.

Dag 4
Palenque och de berömda mayaruinerna
Palenque

Vi besöker de unika mayaruinerna vid Palenque, som ligger vackert omgivna av djungel i den spännande, indiandominerade Chiapas-provinsen. Palenque är höjdpunkten i den senklassiska mayakulturen.  Den viktigaste delen är Inskriptionstemplet, där härskaren Pakals grav upptäcktes 1952. Pakal levde från 603-683 e.Kr. och var den viktigaste regenten i Palenque. Det var den första graven som upptäcktes i hela mayaområdet och ändrade alla teorier om att mayacivilisationen bara hade använt de pyramidliknande plattformarna som tempel. Man började nu undersöka de andra plattformarna och har sedan dess upptäckt över 300 gravar i Palenque – även i andra mayastäder såsom Tikal, Copan och Calakmul har man hittat gravar. Den största byggnaden i Palenque är Palatset – ett labyrintiskt komplex av borggårdar, korridorer och rum och det har även ett torn som har använts observatorium.

Man tar hela tiden nya steg framåt när det gäller tolkningen av de komplicerade mayahieroglyferna. Uppfattningen av denna stora kultur ändras och efterhand som man är kapabel att tolka fler och fler tecken. I perioder har mayafolket betecknats som ett krigarfolk för att sedan bli betraktade som en fredlig civilisation. I dag har man en mer nyanserad åsikt och mayakulturen har också förändrats under sin över tusenåriga storhetsperiod.  Man vet också att det var en kultur med en ovanligt hög intellektuell nivå. Mayafolket var stora astronomer och matematiker och det var de som upptäckte det abstrakta talet noll. 

Övernattning i Palenque.

Dag 5
Palenque - San Cristóbal de las Casas. Kort stadsvandring
Katedralen i San Cristóbal de las Casas

Vi lämnar låglandet och den fuktiga regnskogen runt Palenque, och åker längs slingrande bergsvägar med vacker natur genom flera klimatzoner, upp till den charmiga staden San Cristóbal de las Casas. Den är centrum för den stolta indianska kulturen i Chiapas-provinsen. På vägen stannar vi vid det vackra vattenfallet Misol-ha som med sitt fall på 30 meter är väl värt ett besök . Staden Cristóbal de las Casas är uppkallat efter den berömda munken och biskopen, Bartolomé de las Casas. Kort efter Spaniens erövring av Mexico stöttade han den indianska befolkningens sak, och fick både de spanska härskarna och inkvisitionen att ge indianerna vissa rättigheter. Här i San Cristóbal, på två kilometers höjd över havet, träffas de lokala tzotzil-, chamula- och zinacantek-indianerna, för att handla. Trots att det spanska och kyrkliga inflytandet har pågått under en lång tid, har de lokala indiansamhällena behållit och utvecklat många av sina egna traditioner, något som människorna här är mycket stolta över. Efter ankomsten till San Cristóbal tar vi en kortare promenad på eftermiddagen och njuter av atmosfären i den här charmiga och genuina staden.

Övernattning i San Cristóbal de las Casas.

Dag 6
San Cristóbal de las Casas. Besök hos indiansamhällen
Traditionella kläder i Mexiko

Förmiddagen ägnas åt att besöka de lokala indiansamhällena, chamula och zinacanteker. Vi tar oss till ett par av de indianska samhällena som ligger strax norr om staden. Chamulaindianerna bär tjocka vita ullkoftor med färgrika bälten och halvlånga byxor, medan zinacanteker bär röd- och vitrandiga blusar med färgstarka dekorationer och flata, runda palmhattar med fladdrande band. De förväntar sig att vi respekterar att de inte vill fotograferas, och i kyrkan i San Juan de Chamula är det totalt fotoförbud. Eftermiddagen tillbringar vi på egen hand.

Övernattning i San Cristobal de las Casas.

Dag 7
San Cristóbal de las Casas - kryssning genom Sumideroravinen - Tehuantepec
Sumideroravinen

Efter frukost stiger vi ombord på bussen och efter ca en timme är framme vid den vackra Sumideroravinen som anses vara en av Centralamerikas mest fascinerande naturfenomen. Ravinen har under 35 miljoner år blivit skapad av sprickor i jordens yta och erosion som orsakats av Grijalvafloden och vi gör en båttur genom ravinen, där de vertikala klippväggarna sträcker sig lodrätt upp ur vattnet 1 000 meter upp på båda sidor om floden. Vi får uppleva en del av djurlivet som finns i området, bland annat fåglar. Från Sumidero fortsätter vi till Tehuantepec, där vi övernattar.

Dag 8
Tehuantepec – mescal-produktion – lokalt hantverk - Oaxaca
Mescal-butik, Oaxaca

Idag fortsätter vi vår resa genom provinsen Oaxaca. På vägen till Oaxaca kör vi på små vägar som slingrar sig utmed bergväggarna - utsikten är helt underbar så långt ögat når. Innan vi kommer fram till Oaxaca ser vi hur man producerar agavebrännvinet mescal och besöker en av hantverksstäderna i området, där det tillverkas mattor enligt gamla traditioner. I omgivningarna runt Oaxaca hittar man några av de mest intressanta historiska arven från de högklassiska indiankulturerna. Den vackra staden är präglad av välbevarade byggnader i typisk spansk kolonialstil och små gränder med charmiga butiker. Runt rådhusplatsen, el zócalo, finns det många små mysiga caféer och restauranger. De besöks också ofta av lokalinvånarna. På kvällen rekommenderar vi en middag på zócalon, där man kan uppleva stadens atmosfär på nära håll.

Övernattning i Oaxaca.

Dag 9
Oaxaca och tempelberget Monte Albán
Monte Alban, Oaxaca

Dagens utflykt går till en av områdets största sevärdheter; zapotekernas heliga tempelberg Monte Albán. Denna konstgjorda platå på 2 000 m höjd var zapotekernas huvudstad och kulturella centrum för över 2 000 år sedan. Det intressanta och välbevarade området hade sin storhetstid från omkring år 100 f.Kr. till år 800 e.Kr. På Monte Alban har man funnit många stenplattor med hieroglyfer och tecken som påminner om de mer kända mayatecknen. Man har också funnit reliefer med märkliga vridna former, som i likhet med mycket annat från Mexikos dunkla forntid, måste betraktas som stora, och hittills olösta gåtor.

På eftermiddagen har du tid på egen hand till att utforska Oaxaca eller bara koppla av på hotellet.

Övernattning i Oaxaca.

Dag 10
Oaxaca – Puebla. Stadsrundtur
Mysiga Puebla

Under förmiddagen åker vi norrut till charmiga staden Puebla, som är den största staden i delstaten med samma namn. Den historiska delen av staden är ett utmärkt exempel på arkitektur från kolonialtiden, och den delen är också med på UNESCO:s Världsarvslista. Många vackra byggnader är bevarade och vi tar oss runt bland de gamla gatorna, förbi katedralen och Plaza de la Constitución. Längs med vägen beundrar vi de många barockbyggnaderna och kakelutsmyckade fasaderna. Puebla är känt för sin keramiktillverkning som blomstrade under 1600- samt 1700-talet. Stilen kallas Talavera efter de hantverkare som under 1500-talet kom hit från Talavera la Reina i Spanien för att lära ut sin teknik. De lokala krukmakarna bidrog med indianska mönster och motiv, och tillsammans blev det en succé. Utöver sin keramik är Puebla känt för sin sås – mole, som görs av bland annat choklad och nötter.

Dag 11
Puebla - Mexico City. Frida Kahlos hus. Hemresa eller förlängning i Puerto Vallarta.
Frida Kahlos hus

Vi njuter av förmiddagen i Puebla, innan vi tar oss till Mexico City och den trevliga förorten Coyacán där Frida Kahlo-museet, det Blå huset, ligger. Huset var både hennes barndomshem och den plats hon bodde tillsammans med Diego Rivera, fram till hennes död 1954. Museet rymmer en intressant samling av mexikanskt konsthantverk och antikviteter. En del av hemmet är i precis samma skick idag som vid hennes död 1954 och särskilt i köket, matrummet och sovrummet kan man än i dag känna hennes starka personlighet.

Från museet tar vi oss till flygplatsen i Mexico City där vi på kvällen påbörjar resan hemåt.

Har du bokat förlängning i Puerto Vallarta, åker du med buss från Puebla till flygplatsen i Mexico City där en inrikesflygning till Puerto Vallarta väntar. Besök i Frida Kahlos hus är därför inte inkluderat denna dag. I Puerto Vallarta blir du väl mottagen av en engelsktalande lokalguide som hjälper dig till hotellet. Du kan läsa mer under ”Förläng din resa”. 

Dag 12
Hemkomst

Prisinformation

Tillägg för enkelrum
3 998 kr
Tillägg för uppgradering på förlängningen

Tillägg för hotell Now Amber i delat dubbelrum

Pris: 3 498 kr per person

Tillägg för Now Amber i enkelrum:

Pris: 2 498 kr

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm - Mexico City t/r med mellanlandning
 • Inrikesflygning Mexico City - Villahermosa
 • Utflykter och entréer enligt program
 • Boende i delat dubbelrum (tillägg för enkelrum)
 • Frukost dagligen
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring 6% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Dricks till chaufförer och lokalguider (beräkna ca  75 USD/person)
 • Enkelrumstillägg
 • Övriga måltider (beräkna ca 200-250 kr per dag)
 • Eventuella extra arrangemang
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift: 150 kr per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under "Priset inkluderar".

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Handen på hjärtat

Långa bussturer

Det finns så mycket spännande att se i Mexiko och vi har tagit fram ett ambitiöst program för att visa dig så mycket som möjligt på den här resan. Eftersom Mexiko är ett stort land innebär det att vissa dagar är präglade av långa bussturer. Å andra sidan kan du se fram emot att du får bästa möjliga upplevelse av Mexikos kultur och natur.

Information om resan

Packlista

 • Mindre ryggsäck eller väska till utflykter
 • Sommarkläder
 • Badkläder och handduk
 • Vindjacka och tröja, det kan vara kyligt på morgonen
 • Regnkläder
 • Praktiska skor (sportskor och sandaler)
 • Solkräm, solhatt och/eller solglasögon
 • Myggsprej
 • Ficklampa
 • Handsprit

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

Tänk på att det kan förekomma stora temperaturskillnader under resans gång och att vi under vissa dagar – när vi kör från tempererat klimat i höglandet till subtropiskt klimat i låglandet – börjar dagen med 15 grader på morgonen och slutar med 30 grader på eftermiddagen. Därför är det en god idé att ta med kläder som fungerar i lager på lager, samt en jacka till kvällar och tidiga morgnar. Dessutom är det en god idé att ta med sig både sandaler och bekväma vandringsskor.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Om hotellen

Vi övernattar på mellanklasshotell. Ett mellanklasshotell i Mexiko håller inte samma standard som ett hotell i samma kategori i Asien eller Afrika. Men hotellen är mysiga och alla rum har eget badrum. Ofta ligger de i den historiska stadskärnan och det är därför enkelt att gå till sevärdheterna till fots. Vi bor på bekväma hotell, men vi har valt att lägga fokus på reseupplevelser istället för lyxhotell. 

Valuta i Mexiko

Den mexikanska valutan heter pesos (MXN) och finns i både mynt och sedlar. Tänk på att många sedlar och mynt liknar varandra och lätt kan förväxlas. Den bästa valutan att ta med är mexikanska pesos, som du kan beställa och köpa hos en bank eller ett växlingskontor hemma. Alternativt kan du ta med USD, men den mexikanska regeringen har infört restriktioner för hur mycket man får växla. Detta innebär att utländska turister endast får växla 300 USD per dag och inte mer än 1500 USD per månad. Det finns inte restriktioner på andra valutor, som t.ex. EUR.

MasterCard, Visa, Diners och American Express går att använda som betalningskort på de flesta stora hotellen och i vissa butiker. MasterCard och Visa kan användas för att ta ut kontanter i de flesta städer. Diners och American Express-kort är inte vanligt förekommande i Mexiko och kan därför inte rekommenderas.

Mer om Mexiko

Här kan du läsa mer om Mexiko:

www.albatros.se/resmal/centralamerika/mexiko/fakta

Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Förläng din resa

Förläng din resa till Puerto Vallarta

Typ Reseförlängning
Längd 4 dagar
Pris Från 5 998:–
Njut av 4 dagar i Puerto Vallarta – en av Mexikos vackraste kustorter som sjuder av autentisk stämning

Staden ligger vackert i Banderas-bukten som är en av de största i världen. Puerto Vallarta blev känt på 60-talet när Hollywood-filmen ”The Night of the Iguana” (”Iguanans natt”) skulle produceras här. Stora stjärnor som Richard Burton, Deborah Kerr och Ava Gardner stod på rollistan och kastade strålglans över staden som snabbt förvandlades till en populär semesterort för amerikanska kändisar. Richard Burton och hans fru, Elizabeth Taylor, blev så förtjusta i Puerto Vallarta att de köpte hus här och återkom till staden under lång tid.  I dag är Puerto Vallarta fortfarande en fin semesterort med en trevlig hamnpromenad, restauranger, barer och butiker med konsthantverk i olika former – glas, mattor, trämöbler och mycket annat.

Dagsprogram

Dag 11 (sista dag på rundresan). Puebla – Mexico City. Flyg till Puerto Vallarta

Vi njuter morgonen i Puebla innan vi kör ut till flygplatsen i Mexico City. Härifrån tar vi inrikesflyget till  Puerto Vallarta vid Stillahavskusten. På plats i Puerto Vallarta väntar vår engelsktalande chaufför som kör dig till hotellet.

Dag 12. Sol och bad i Puerto Vallarta

Njut av livet i Puerto Vallarta! Utforska den historiska stadskärnan med de små mysiga gränderna och ta en titt i katedralen med det vackra klocktornet. På kvällen är det mysiga att flanera på hamnpromenaden som sjuder av liv och mysig atmosfär. Runt hamnpromenaden finns en mängd restauranger och staden är känd för kulinariska upplevelser av hög kvalitet.

Dag 13 - Puerto Vallarta. Utflykt i Banderas-bukten

Den här morgonen väntar en utflykt i Banderas-bukten där du kan stifta bekantskap med några av buktens fascinerande invånare.

OBS: Om du är i Puerto Vallarta från den 24 mars till och med den 7 december ingår utflykten med observation av delfiner om du är i Puerto Vallarta från den 8 december till och med den 23 mars ingår observation av valar. Bägge utflykter genomförs med engelsktalande biolog som är expert på området.

Observation av delfiner (period: 24 mars – 7 december):

I Banderas-bukten lever en rad olika delfinarter och innan du går ombord på båten ger biologen en introduktion till de arter som du kan ha tur att möta på dagens utflykt. En av de mest utbredda och älskade delfinerna är flasknosdelfinen sin är känd för att den är så nyfiken och snäll.

Med lite tur kan vi se delfinmammor med nyfödda ungar, delfinpar och större grupper som leker tillsammans.  Hursomhelst blir det en fantastisk upplevelse med fina fotomöjligheter. På den här utflykten kan man också snorkla, beroende på väder och vind. Utflykten tar 5 timmar och genomförs med en mindre båt med plats till 12 personer. Under utflykten serveras något att dricka och lite tilltugg (ingår i priset). 

Observation av valar (period: 8 december – 23 mars):

På den här utflykten möter du några av naturens mest fascinerande skapelser; de imponerande knöllvalarna, som varje år simmar ner till Banderas-bukten för att para sig eller yngla. En vuxen knölval kan bli 19 meter lång och väga hela 30 ton! Knölvalen är en aktiv val – den kastar sig upp ur vattnet och när den dyker ner igen sticker den stora svansfenan upp över vattenytan. Hannarna sjunger en komplex sång som man tror är en del av deras parningsritual och de kan sjunga i flera timmar.  På båten finns en hydrofon och med lite tur kan vi höra valarna sjunga. Innan båten stävar ut i bukten håller biologen ett föredrag om knölvalar.  Utflykten varar 4 timmar från start till slut och genomförs med en båt som är speciellt framtagen för observation av valar, med plats till 12 personer. Ombord serveras kaffe, vatten och kex (ingår i priset).

Praktisk information: Du ska själv ta en taxi från hotellet till marinan där utflykten startar. Före avresa kommer du att motta alla detaljer angående tider, pris på taxi och mötesplats.

Dag 14 - Puerto Vallarta. Dag på egen hand

Njut av stranden, koppla av vid poolen eller ta en promenad genom Puerto Vallarta. 

Dag 15. Hemresa

Förmiddagen är på egen hand och sedan har du transport till flygplatsen i Puerto Vallarta, varifrån vi flyger hemåt.

Dag 16. Ankomst

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

Under vistelsen i Puerto Vallarta bor du på följande hotell:

Hotel Playa los Arcos
Ett mysigt hotell i mexikansk stil. Här får du både bästa möjliga läge i gamla stan och en av de bästa stränderna i Puerto Vallarta, Playa del Sol. Dessutom ligger hotellet på gångavstånd till hamnpromenaden. Hotellet har 2 mindre swimmingpooler som ligger som ligger bredvid varandra och en jacuzzi med havsutikt. Från poolområdet kan du gå ner till stranden där det finns solstolar och parasoller till fritt förfogande.

Hotellet har mycket att bjuda på när det handlar om kulinariska upplevelser: ”Mi pueblito”-restaurangen erbjuder mexikanska och internationella rätter, och flera gånger i veckan väntar middag med mexikansk show. I gourmetrestaurangen ”Kaiser Maximilian Restaurant and Café” får du europeiska rätter av hög kvalitet. I strandbaren Palapa kan du både köpa snacks och dricka under dagen och på kvällarna spelas levande musik i baren. Hotel Playa los Arcos har dessutom spa, vattensportaktiviteter på stranden, (mot betalning), och det finns gratis Wi-Fi överallt på hotellet.

Alla rum är inredda i mexikansk kolonialstil med handgjorda trämöbler. På rummet finns en stor dubbelsäng eller två enkelsängar, telefon, luftkonditionering, strykjärn, hårtork, TV och värdeförvaringsskåp. Alla rum har privat balkong eller terrass.

Tillägg för enkelrum

Pris: 1.498 kr

Priset inkluderar
 • Inrikesflyg från Mexico City till Puerto Vallarta t/r
 • Engelsktalande chaufför/lokalguide på transporten tur/retur från flygplatsen till hotellet
 • 4 nätter på 3-stjärnigt hotell inkl. frukost
 • Utflykt i Banderas-bukten med engelsktalande biolog
Priset inkluderar inte
 • Svensk reseledare
 • Tillägg för enkelrum
 • Drycker
 • Övriga måltider
 •  Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”
Bokning
Reseförlängningen ska bokas tillsammans med bokning av själva resan, eller senast 75 dagar före avresa. Vi rekommenderar att du bokar din förlängningen att du rekommenderar din förlängning i så god tid som möjligt, eftersom vi inte kan garantera platser på hotell och flyg på samtliga avresedatum. Priset på förlängningen kan variera beroende på utbud och efterfrågan.
Rated 4 out of 5 by from En stressig resa resa med många fina upplevelser Vi hade ett digert program program och en ambitiös reseledare som gärna ville att vi skulle se 'lite mer'. Vi fick se väldigt mycket av vad Mexico har att erbjuda och det var mycket som var intressant. Vår reseledare Stellan var duktig men lite av en tidsoptimist Luncherna borde varit förbokade och de tog oftast för lång tid bl a för att alla skulle beställa sin mat och att var och en sedan också skulle betala. Mexico är ett varmt land och den oftast höga höjden gjorde att avsaknaden av tillgång till vatten på bussen märktes tydligt. Oftast brukar det finnas vattenflaskor och annat till försäljning eller gratis på bussarna.
Date published: 2018-03-30
Rated 2 out of 5 by from För mycket resor, för lite innehåll I början var resan mycket ostrukturerad, nonstop resande utan inslag av mat- och toastopp. Dålig praktisk information. Alla hotellrum utom Tehuantepec hade svartmögel. För mycket bussresande, dag 3-4 snitthastighet 35 km/tim.
Date published: 2019-02-13
Rated 5 out of 5 by from Fantastisk resa med historia, kultur och natur - och en jordbävning! Vår tiodagarstur i Mexico väl en bra blandning av gammal och ny historia, gammal och ny kultur samt en i många avseenden fantastisk natur. Hög höjd, nästan hela tiden, cirka 2 500 möh som högst. Mexico city ligger något högre än Kebnekajses högsta topp. Rätt pustigt då och då. Ett axplock: Ett flertal enastående museibesök, Frida Kahlos hem, Diego Riveras väggmålningar i presidentpalatset, arkeologiska utgrävningar i både regnskog och på högplatåer, mestiser, zapoteker, azteker, mayas, lite vilda djur här och var. Och mycket annat. Samt ett jordskalv, 5,3 på Richterskalan! Suveräna lokalguider stöttade vår ännu suveränare reseledare Lena E. Bekväm buss med bra chaufför. Det behövdes, för vissa dagsturer var riktigt långa. Men den enastående naturen gjorde dem korta. Enkla men fullt acceptabla hotell med bekväma sängar. Centralt belägna i de flesta fall.
Date published: 2020-02-03
Rated 4 out of 5 by from Lärorik rundresa i underbara Mexico med en lagom stor grupp Albatros resebeskrivning var utmärkt men det var roligt att vår reseledare lade in extra programpunkter var och varannan dag, t ex ett vattenfall vi passerade, att vi fick se lärorika filmer i bussen, besök hos en läkare som var engagerad i ursprungsbefolkningens hälsa och skolgång.osv. I Mexicos högland är det riktigt kalla morgnar så tänk på att ha med en varm tröja.
Date published: 2018-11-26
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk resa En fantastisk och omväxlande resa med vår fantastiska Guide Lena. Mycket infromation att ta in och lära av bla. det magiska talet 9. Från gammalt till nytt. Jordbävning på toppen av äventyret. Något långa busstransporter. Bra att gruppen bestod av 18 personer.
Date published: 2020-01-23
Rated 4 out of 5 by from Fin resa i indiankulturernas spår Bra introduktion till Mexikos gamla och nuvarande kulturer. Fina utflyktsmål men med, ofrånkomligt, långa bussresor. Hotellen var trevliga, lagom stora med en personlig stil, t.ex. i San Christóbal. Trevlig reseledare som skapade god stämning i gruppen.
Date published: 2018-04-07
Rated 4 out of 5 by from Innehållsrik rundresa med skiftande upplevelser En spännande resa med en reseledare som kunde spanska mycket bra och var bosatt i landet - ett klart plus! Denna ville verkligen bjuda på många upplevelser och få oss att känna det mexikanska livet. Frukostarna var för det mesta rikliga och bra.
Date published: 2018-11-28
Rated 5 out of 5 by from Bra upplägg, proffsig guide, många fina upplevelser på kort tid Mycket bra information innan resan och under resan. Guiden Stellan oerhört kunnig; historia och nutid. Empatisk och trevlig. Bjöd på sig själv. Gjorde "det lilla extra" ibland. Följde med och berättade. Utan honom - ingenting.
Date published: 2018-05-09
 • y_2023, m_2, d_6, h_22
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.34
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_32
 • loc_sv_SE, sid_MXRTR07, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor