Waltzing Maltilda – Albatros Australien

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Australien-äventyret: Res med tåg till Australiens röda hjärta och Ayers Rock. Storstäder som Melbourne och Sydney+unika naturupplevelser längs Great Ocean Road

De flesta av oss drömmer nog om att få uppleva Australien eller landet Down Under, men de flesta kommer dit högst en gång. Därför har vi sett till att du får uppleva det allra bästa av det enorma landet. Vi kommer nära naturen under vandringar i Kings Canyon och på Phillip Island spanar vi efter koalor och pingviner. Vår resa börjar i Melbourne varpå vi kör längs den vackra kuststräckan Great Ocean Road mot staden Adelaide. Här stiger vi ombord på det legendariska tåget The Ghan som tar oss till Australiens röda hjärta där vi bland annat ser solen gå ner över Ayers Rock i det ödsliga outback. Vi byter den röda öknen mot storstadsstämning i Sydney, och här avrundar vi resan med en hamnrundtur och ett besök i det ikoniska operahuset.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta Australiska dollar

Dagsprogram
Dag 1 Avresa från Stockholm
Dag 2 Ankomst till Melbourne
Dag 3 Melbourne. Stadsrundtur och välkomstmiddag
Dag 4 Melbourne. Vingårdsbesök i Yarra Valley och utflykt till Phillip Island på utkik efter koalor och pingviner
Dag 5 Från Melbourne till Warrnambool längs Great Ocean Road
Dag 6 Warrnambool – Mt. Gambier
Dag 7 Mt. Gambier – Adelaide
Dag 8 Adelaide. Stadsrundtur och eftermiddagen på egen hand
Dag 9 Med tåget “The Ghan” från Adelaide till Alice Springs
Dag 10 Ankomst till Alice Springs. Telegrafstationen, The Flying Doctors och School of the Air och ANZAC-monumentet
Dag 11 Alice Springs – Kings Canyon. Vandring Creek Walk på botten av ravinen
Dag 12 Kings Canyon – Ayers Rock. Vandring Rim Walk
Dag 13 Ayers Rock. Soluppgång över Ayers Rock vandring vid The Olgas och middag i öknen
Dag 14 Ayers Rock – Sydney. Flyg till Sydney
Dag 15 Sydney. Stadsrundtur med vandring till Bondi Beach, rundvisning i Sydney Opera House och hamnrundfart
Dag 16 Sydney. Utflykt till Blue Mountains
Dag 17 Sydney. Tid på egen hand
Dag 18 Hemresa
Dag 19 Ankomst till Stockholm

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
69 998:–
Stockholm
Boka senast 11.2 och spara 1000kr.
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa från Stockholm

Vi flyger från Stockholm via Helsinki mot Melbourne. 

Dag 2
Ankomst till Melbourne

Vi landar i Melbourne som är Australiens näststörsta stad och huvudstad i delstaten Victoria. Staden har vunnit flera utmärkelser som Australiens bästa stad att bo i, och har en härlig atmosfär. Melbourne är en hipp och avslappnad, livlig och kreativ stad och många av de 3,7 miljoner invånarna tar sig runt staden på cykel eller med spårvagn. Melbourne är en mångkulturell stad vilket märks extra tydligt på restaurangerna, där man kan avnjuta spännande rätter baserade på färska råvaror från både land och hav. När vi har kommit fram kör vi till hotellet. En god natts sömn förbereder oss för att börja utforska staden nästa dag.

Övernattning i Melbourne.

Dag 3
Melbourne. Stadsrundtur och välkomstmiddag
Med spårvagn i Melbourne

Idag utforskar vi Melbourne med omnejd. Vi inleder med att titta närmare på själva staden innan vi runt lunch ske besöka den populära förorten St Kilda. I själva Melbourne ska vi bland annat se Royal Botanic Gardens som anses vara en av Australiens vackraste trädgårdar. Trädgården, som ligger vid Yarraflodens strand, täcker 38 hektar med en blandning av både ursprungliga och importerade växter som uppnår över 10 000 olika arter. Vi besöker även Federation Square i stadens hjärta. På denna plats hittar vi massor av restauranger, caféer och barer, och när Melbournes stora internationella sportbegivenheter går av stapeln i Melbourne visas de på storbildsskärmar på torget. Bland annat den årliga Formel 1-tävlingen och tennisturneringen Australian Open som spelas varje år i januari. Vi besöker även den livliga gågatan Bourke Street och The Royal Arcade som är en av Australiens äldsta arkader, känd för sin eleganta interiör.

Efter det fortsätter vi till en av stadens södra förorter St Kilda som ligger vid Port Phillip Bay. St Kilda är ett populärt område för både lokalinvånare och turister på grund av den attraktiva strandpromenaden. Här tillbringar vi några timmar och vi har alla möjligheter att både strosa runt i området och hitta någonstans att äta lunch på ett café eller en restaurang.

Vi återvänder till centrum där vi släpps av vid Melbourne Star Observation Wheel som är ett imponerande 120 meter högt pariserhjul mitt i stadskärnan. Härifrån promenerar vi genom Docklands som är Melbournes nya hamnfront med marina, exklusiva butiker och restauranger. Vi äter en välkomstmiddag tillsammans i området innan vi återvänder till hotellet med massor av nya intryck på fickan.

Övernattning i Melbourne.

Dag 4
Melbourne. Vingårdsbesök i Yarra Valley och utflykt till Phillip Island på utkik efter koalor och pingviner

Idag ger vi oss ut på utflykt utanför Melbourne. Vi lämnar storstaden bakom oss och kör först norrut mot Yarra Valley. Här besöker vi vingården DeBortoli som är en cirka 100 år gammal familjeägd vingård. Vi får en guidad rundtur och lär oss mer om de olika vinsorter som tillverkas här. Vi ska naturligtvis även smaka på vinerna när vi äter lunch tillsammans på vingården. 

Efter lunchen beger vi oss mot Phillip Island som ligger cirka 150 kilometer sydost om Melbourne. Ön är känd för sin vackra natur och sina unika djurupplevelser och framförallt koalabjörnen och de små pingvinerna är öns stora dragplåster.

Phillip Island är en mindre ö på cirka 100 kvadratkilometer. Hela ön är ett skyddat naturområde och här hittar vi bland annat vackra kuststräckor där pingviner, sälar och valar vältrar sig i vattnet utanför. 

Phillip Island är en mindre ö på cirka 100 kvadratkilometer. Hela ön är ett skyddat naturområde och här hittar vi bland annat vackra kuststräckor där pingviner, sälar och valar vältrar sig i vattnet utanför. 

Tidig eftermiddag korsar vi den lilla bron som förbinder ön med fastlandet, och vårt första stopp blir vid Koala Conservation Centre. Det går inte att besöka Australien utan att se en koalabjörn. Men precis som många andra djurarter är koalabjörnen idag en hotad djurart eftersom dess naturliga habitat på fastlandet blir allt mindre. Det finns få platser där man kan se de söta djuren i deras naturliga habitat och därför erbjuder centrat en bra chans att se de unika djuren. Centrat är inte en djurpark utan här arbetar man för att bevara koalabjörnen, och vi vandrar runt längs hängbroar i deras naturliga livsmiljö vilket gör att vi ofta kan komma väldigt nära djuren. Vi hittar dem vanligtvis halvsovande eller ätandes i ett eukalyptusträd vars blad de livnär sig på. Koalabjörnen tillbringar större delen av sitt liv med att sova och äta.

När vi har hälsat på de charmiga djuren gör vi en vandring längs kusten. Under denna har vi en bra chans att få se havsfåglar och om vi har tur även sälar och pingviner. 

Vi äter middag på en lokal restaurang (på egen bekostnad). Därefter väntar dagens sista punkt som idag är öns största turistattraktion nämligen ”pingvinparaden”. Varje kväll i solnedgången återvänder pingvinerna till land efter en dags fiske ute i havet. Det är en rolig upplevelse att se hur de små pingvinerna vältrar sig upp i stora drösar genom sanden med siktet inställt på sina reden och hålor bland klipporna.

Det har blivit dags att lämna Phillip Island och återvända till Melbourne. Vi är tillbaka på vårt hotell vid midnatt.

Övernattning i Melbourne.

Dag 5
Från Melbourne till Warrnambool längs Great Ocean Road

Idag kör vi längs kusten och njuter av havsutsikten. Vi passerar bland annat staden Geelong och surfarparadiset Bell’s Beach. Från Torquay rör vi oss in på Great Ocean Road som inte bara löper längs ett vackert kustlandskap utan även är ett krigsminnesmärke över stupade under första världskriget, och byggdes av hemvända soldater mellan 1919 och 1932. Längs vägen passerar vi klippformationen The Twelve Apostles som namnet till trots endast består av åtta fristående klippor utanför kusten. Havets erosion har grävt ut klipporna från kustklipporna och så sent som 2005 slukade havet en av apostlarna som det tidigare fanns nio av. De är ändå en imponerande syn. Lite längre ner längs kusten passerar vi ännu ett vittnesbörd om erosion i form av Loch Ard Gorge. Den ravinliknande viken fick sitt namn efter fartyget Lord Ard som förliste precis här 1878 med endast två överlevande. Även här har havet ätit sig in i klipporna och år 2009 försvann den välvda klippan från ”ingången” till viken och idag finns det istället två separata klippor som kallas för Tom och Eva efter de två överlevande efter skeppsbrottet. När vi kommer fram till Warrnambool checkar vi in på vårt hotell.

Dag 6
Warrnambool – Mt. Gambier

Dagens första stopp är närbelägna Tower Hill som är ett naturreservat som ligger i en slocknad vulkan. Tower Hill är en av Australiens mest fascinerande geologiska formationer, och i området bor koalabjörn, emuer, kängurur, pungråttor och vattenfåglar. Vi fortsätter till staden Port Fairy som är uppkallad efter en valfångare som seglade på dessa farvatten under 1800-talets första hälft. Arkitekturen i den idylliska staden är otroligt välbevarad. Vi fortsätter västerut till Portland som är delstaten Victorias första permanenta europeiska bosättning. staden grundades 1834 och rymmer fortfarande ett antal historiskt spännande byggnader. Dagens slutdestination är staden Mt. Gambier som är södra Australiens näst mest tätbefolkade stad.

Övernattning i Mt. Gambier.

Dag 7
Mt. Gambier – Adelaide

Vi inleder dagen med att besöka The Blue Lake strax utanför staden. Den nästan cirkelformade sjön är känd för att skifta färg två gånger om året. Från december till mars är den strålande koboltblå och från april till november mer grå. Den exakta orsaken till färgskiftet diskuteras fortfarande, men man är överens om att det är kopplat till förändringar i vattenlagrens temperatur. Efter en promenad vid sjön fortsätter vi norrut till staden Hanhdorf som först beboddes av lutheranska emigranter från Preussen. De flesta av dem reste med fartyget Zebra som ankom 1838. Staden har fått sitt namn efter fartygskaptenen Dirk Meinhertz Hahn som kom från Västerland. Hanhdorf är Australiens äldsta överlevande tyska bosättning och det tyska arvet är väldigt närvarande i staden, bland annat i form av korsvirkeshus och restauranger med tyska rätter på menyn. Sent på eftermiddagen kommer vi fram till Australiens femte största stad Adelaide.

Övernattning i Adelaide.

Dag 8
Adelaide. Stadsrundtur och eftermiddagen på egen hand
På besök i Adelaide

Idag bekantar vi oss med staden Adelaide. Under vår stadsrundtur besöker vi bland annat Adelaide Oval, en av världens vackraste cricketbanor. Vi passerar även stadens kulturella centrum med parlamentet, universitet, stadsbiblioteket och vackra South Australian Museum. På eftermiddagen kan vi på egen hand utforska Adelaide som även har massor av grönområden och bra shopping.

Övernattning i Adelaide.

Dag 9
Med tåget “The Ghan” från Adelaide till Alice Springs

Vi får en lugn förmiddag i Adelaide innan det är dags för oss att bege oss till tågstationen. Vid middagstid sätter vi oss till rätta för att påbörja vår odyssé med det legendariska tåget The Ghan som tar oss genom Australiens röda outback till Alice Springs cirka 1 500 kilometer norrut. Namnet på tåget, The Ghan, kommer från den tidens telegraflinje och tågskenorna lades senare mellan Darwin i norr och Adelaide i söder. På den tiden var dromedarer det bästa transportmedlet genom den karga och öde öknen. Dromedarerna fördes in från Afghanistan och drevs av afghans, därav namnet The Ghan.

Ombord på tåget bor vi i privata kupéer i Gold Service Class. Kupéerna är trevliga även om de inte ger så mycket svängutrymme. Däremot finns det gott om plats för det som tågresan handlar om, nämligen att njuta av utsikten när tåget transporterar oss läng kontinenten. När vi har checkat in i våra kupéer och tåget har börjat röra sig ser vi snart landskapet sakta glida förbi fönstren. På dagen fungerar kupén som en bekväm lounge och på kvällen förhandlas den till två sängar med över- och underslaf. Vi avnjuter våra måltider ombord; morgondagens brunch och en trerättersmiddag i vackra Queen Adelaide Restaurant som är uppförd i gammal kolonialstil. Maten är utsökt och varierande med bland annat kött från lokala bönder på menyn. Kanske finns det även möjlighet att smaka på exotiska lokala rätter som känguru. Samtliga måltider på tåget samt vin, öl och icke-alkoholhaltiga drycker ingår i priset.

Det är en väldigt speciell upplevelse att avnjuta en middag i restaurangen medan solen långsamt går ner över Australiens outback. Efter middagen är kupéerna iordningställda och vi kan tryggt somna till tågets monotona dunkande.

Lakan, handdukar och några toalettsaker finns i kupéerna. Samtliga dubbelkupéer har egen dusch och toalett. Det finns några få enkelkupéer på tåget. Dessa har inte egen dusch och toalett utan ett gemensamt badrum i ena änden av tågvagnen. 

Övernattning: Ombord på The Ghan.

Dag 10
Ankomst till Alice Springs. Telegrafstationen, The Flying Doctors och School of the Air och ANZAC-monumentet
Telegrafstationen i Alice Springs

Strax före soluppgången stannar tåget till så att vi kan få uppleva den. Det är väl värt besväret att gå upp tidigt – en soluppgång i Australiens outback är utan tvekan en av de mest spektakulära soluppgångar man kan uppleva. Tillbaka på tåget äter vi frukost medan tåget fortsätter norrut. På eftermiddagen anländer tåget till Alice Springs mellan Darwin och Adelaide. Området runt ”Alice” kallas även för The Red Centre på grund av den röda jorden och den sparsamma vegetationen. I Alice Springs bor det cirka 27 500 personer och staden är en knutpunkt för det glesbefolkade inlandet.

Från tågstationen fortsätter vi direkt till några av stadens sevärdheter. Vi börjar med att besöka den gamla telegrafstationen som var den första platsen européerna bosatte sig på i Alice Springs.

Telegrafstationen upprättades 1872 för att skicka meddelanden mellan Adelaide i söder och Darwin i norr. Det är den mest välbevarade av tolv stationer längs den så kallade Overland Telegraph Line. Stationen användes i 60 år innan den gjordes om till skola för aboriginbarn.

Nästa stopp är Royal Flying Doctor Service (RFDS) som några kanske minns från tv-serien Flying Doctors. Från basen i Alice Springs utgår den flygande läkartjänsten till avlägsna farmer och små samhällen i hela Northern Territory. Den flygande läkarkåren startades 1928 i Queensland och spred sig snabbt till hela landet. 

Vi ska sedan svänga förbi School of the Air som i många år via radio undervisade barn som bodde på avlägsna platser i ett område på över en miljon kvadratkilometer. Projektet började år 1950 med några få timmars radioundervisning i veckan, men med e-postens inträde övergick man år 2000 till internetundervisning och idag använder skolan sig av den senaste tekniken till stor glädje för alla barn som bor på landets mest avlägsna platser.

Vi avrundar dagen med ett besök vid Anzac Hill Memorium som är ett monument som restes 1934 till ära för de australiensiska och nyazeeländska soldater som stupade under första världskriget. ANZAC är en förkortning för en sammanslutning av australiensiska och nyazeeländska trupper, The Australian och New Zealand Army Corps som stred tillsammans under båda världskrigen samt i Korea och Vietnam. Från toppen av kullen har vi en vacker utsikt över staden och det röda landskapet.

Övernattning i Alice Springs.

Dag 11
Alice Springs – Kings Canyon. Vandring Creek Walk på botten av ravinen

Det har blivit dags att lämna ”Alice” och vi kör cirka 300 kilometer västerut mot Kings Canyon. Längs vägen stannar vi för en bensträckare och möjlighet att köpa lite förfriskningar. Den stora ravinen Kings Canyon är cirka 300 meter hög och är en del av Wartarrka nationalpark som är ett större klippområde. 

Vi inkvarteras på en resort nära ravinen och när vi har hittat våra rum möts vi på eftermiddagen för att göra en vandring på botten av ravinen. De flesta kan delta i den cirka 2,5 kilometer långa vandringen. Utflykten tar cirka en timme och vi följer det lilla vattendraget medan vi beundrar de branta röda klippväggarna. Kom ihåg att ta med bra promenadskor och vatten!

När vi är tillbaka på resorten äter vi en gemensam middag innan vi går och knyter oss.

Dag 12
Kings Canyon – Ayers Rock. Vandring Rim Walk

Vi går upp tidigt för att göra en vandring i den vackra ravinen. Idag är vandringen något mer äventyrlig än igår och vi börjar tidigt på morgonen innan solen hinner bli för varm. Idag ska vi ge oss ut på Rim Walk som är en 6 kilometer lång vandring längs toppen av ravinen. Härifrån har vi en makalös utsikt över detta fantastiska naturområde. Här finns massor av utsiktsplatser och här blir alla våra föreställningar om det röda outback verklighet. Den svåraste delen av vandringen är den inledande delen då vi tar oss upp för 500 branta trappsteg. När vi har nått toppen är det däremot kameran som kommer att jobba för fullt. 

Efter vandringen får vi en välförtjänt frukost på hotellet innan vi förbereder oss för att lämna resorten.

Allmänt god fysik och bra promenadskor är ett måste för att kunna genomföra dagens vandring – precis som massor av vatten. Den som inte har lust att delta i utflykten kan passa på att sova ut och ta en lugn morgon på resorten.
Nu beger vi oss mot en av Australiens mest storslagna naturupplevelser. Givetvis talar vi om Ayers Rock eller Uluru som den heter på aboriginska. Denna enorma sten ligger i hjärtat av Australien i den UNESCO-bevarade nationalparken Uluru-Kata Tjuta. Under årens lopp har Ayers Rock tillsammans med Sydney Opera House blivit en äkta symbol för Australien. Ayers Rock är 348 meter hög, 2,4 kilometer lång och cirka nio kilometer i omkrets, och den når hela 3,5 kilometer ner under marken. Ayers Rock omnämns ofta som världens största monolit vilket den nästan också är och endast Mount Augustus i västra Australien är större.

Vi kommer fram till vårt hotell på seneftermiddagen i tid för att uppleva Ayers Rocks storslagna färgskådespel i solnedgången. Den enorma klippan blir nästan självlysande röd precis när solen försvinner bakom horisonten. Medan solen går ner avnjuter vi ett glas bubblor och något lätt att äta.

Övernattning vid Ayers Rock.

Dag 13
Ayers Rock. Soluppgång över Ayers Rock vandring vid The Olgas och middag i öknen
The Olgas i Australien

Vi går upp tidigt för att hinna se när solens första strålar träffar Ayers Rock. Vi fortsätter till foten av den 348 meter höga klippan för att titta närmare på den. Här gör vi bland annat en liten vandring som tar oss förbi grottmålningar och ovanliga stenformationer. Observera att klippans traditionella ägare Anangu-folket av religiösa orsaker inte vill att vi bestiger klippan. Vi äter frukost på ett café vid tillhörande kulturcenter där den som vill kan köpa aboriginkonst och souvenirer.

Därefter kör vi den korta sträckan till nationalparken Kata Tjuta, eller The Olgas som den också kallas för. Här ger vi oss ut på en lättare vandring mellan de imponerande klippformationerna och kommer till slut in mellan de två högsta topparna.

Mitt på dagen återvänder vi till vårt hotell där vi kan ta ett dopp i hotellpoolen innan vi avrundar dagen med att återigen blicka mot den stora stenen.
 
Nu ska vi nämligen få uppleva solnedgången under bar himmel mitt ute i den australiensiska ödemarken. Här dukas det upp till en äkta grillmåltid med bland annat australiensiska delikatesser. När mörkret har lagt sig över Ayers Rock kommer en fantastisk stjärnhimmel fram. Denna del av Australien har förmodligen världens mörkaste och klaraste stjärnhimmel. Vi får en underbar avslutning på dagen när vi efter middagen i lugn och ro kan njuta av ödemarkens glittrande stjärnhimmel utan gatlampor eller andra störande ljuskällor på flera mils omkrets.

Övernattning vid Ayers Rock.

Dag 14
Ayers Rock – Sydney. Flyg till Sydney

Det är dags att lämna Ayers Rock och Australiens outback och köra till den lilla flygplatsen för att sätta kurs mot Sydney. Staden, som grundades av engelska straffångar 1788, har sedan dess vuxit till landets största stad. Sydneys ikoniska landmärke operahuset är ett av världens mest kända landmärken och har blivit en symbol för allt det fantastiska som Australien har att erbjuda. Det råder ingen tvekan om att merparten av landets besökare ser Sydney som en av höjdpunkterna – läget är enastående och sevärdheterna många. Befolkningen kommer från världens alla hörn vilket ger ett enormt utbud av multikulturella arrangemang och hundratals olika caféer och restauranger där du kan prova på många spännande rätter baserade på bra lokala råvaror.
Vi sover i Sydney i fyra nätter, och när vi har kommit fram kör vi direkt till hotellet. På kvällen kan den som vill utforska staden på egen hand. 

Övernattning i Sydney.

Dag 15
Sydney. Stadsrundtur med vandring till Bondi Beach, rundvisning i Sydney Opera House och hamnrundfart
Sydneys berömda strand, Bondi Beach

Australien har fler än 10 000 stränder och många australiensare bosatta längs kusten tillbringar många av dygnets vakna timmar på stranden. Australiens förmodligen mest berömda strand är Bondi Beach som ligger öster om stadskärnan. Vi tar bussen ut till grannstranden Tamarama Beach och går de knappa två kilometrarna längs kusten till Bondi Beach. Under promenaden skäms vi bort med vackra utsiktsplatser och gamla stenristningar uppförda av aboriginerna varav några är flera tusen år gamla. 

När vi är framme på Bondi Beach kan vi njuta av åsynen av den kilometerlånga sandstranden där sydneyborna samlas för att simma, surfa, sola och inte minst titta på folk.

Härifrån tar vi bussen till The Royal Botanic Gardens och utsiktsplatsen vid Mrs Macquarie’s Chair. Den berömda stolen, som egentligen är formad som en bänk, skars ut ur sandstenen av straffångar år 1810 och var en gåva till guvernör Macquires hustru, Elizabeth. Det sägs att hon brukade sitta på stenen timme in och timme ut för att njuta av panoramautsikten och se när fartygen kom seglande från Storbritannien. Utsikten har sedan dess berikats med Sydney Harbour Bridge och Sydney Opera House. Härifrån promenerar vi de cirka en och en halv kilometrarna genom den botaniska trädgården till operahuset. Längs vägen har vi goda möjligheter att få syn på papegojor och andra exotiska fåglar.

Väl framme vid operahuset har det blivit dags för oss att beundra Sydneys världsberömda landmärke ritat av den danske arkitekten Jørn Utzon. Med sina karakteristiska vita takbågar påminner operahuset om ett fartyg för fulla segel och symboliserar på bästa sätt livet i Sydney, som i stor utsträckning levs i och runt den vackra naturhamnen. Sedan den invigdes 1973 har byggnaden bildat kuliss åt några av landets största musik- och teaterbegivenheter, något vi får lära oss mer om under rundvisningen inne i byggnaden. Med påfyllda kunskaper om operahuset är det dags för oss att äta och vi hittar ett trevligt lunchställe i Circular Quay som är ett levande område vid Sydneys hamnfront (lunch på egen bekostnad). 

Mätta och belåtna är vi redo för att uppleva Sydney från sjösidan. Vi ger oss ut på en hamnrundfart och ser stadens skyline och ikoniska byggnader varav en av dem är den enorma stålbron Sydney Harbour Bridge som på ett vackert sätt förbinder stadens norra och södra delar. Vår stadsrundtur slutar vid Darling Harbour som är ett annat populärt och livligt område vid Sydneys hamnfront. Här vimlar det av restauranger och caféer med kök från alla världens hörn. Vi kan gå runt på egen hand eller följa med reseledaren runt området. Det är som upplagt för att äta middag i området innan vi åter igen samlas på kvällen för att köra tillbaka till hotellet.
 
Övernattning i Sydney.

Dag 16
Sydney. Utflykt till Blue Mountains

På dagens program står en naturskön heldagsutflykt till Blue Mountains som ligger cirka 110 kilometer väster om Sydney. Sandstensbergen har fått sitt namn från de många eukalyptusträden vars oljedroppar bildar ett blått skimmer över området när ljuset bryter igenom dem. Bergen är genomskurna av djupa raviner och små vattenfall, och det otroligt vackra området är UNESCO-bevarat.

Vi svänger även förbi Featherdale Wildlife Park som är ett åtta hektar stort bushområde som har gjorts om till djurpark. Djurparken har världens största samling av australiensiska djurarter, över 330 djurarter totalt, som bland annat består av känguru, koalabjörn, wombats, emuer, olika kräldjur och fåglar. Sent på eftermiddagen är vi tillbaka i Sydney.

Övernattning Sydney.

Dag 17
Sydney. Tid på egen hand
Sydney Harbour Bridge

Idag tillbringar du dagen på egen hand. Möjligheterna är många och du kan bland annat strosa runt i det trevliga hamnområdet Darling och utforska de många caféerna.

Övernattning i Sydney.

Dag 18
Hemresa

Idag är det hemresa från Sydney.

Dag 19
Ankomst till Stockholm

The Ghan

Passagerartåget The Ghan trafikerar sträckan mellan Adelaide i söder och Darwin i norr genom Australiens outback. Den traditionsrika rutten följer samma spår över kontinenten som först beträddes av dromedarkaravaner som hämtades till landet för att bli praktiska packdjur. Sedermera anlades järnvägen och den första resan med The Ghan gjordes 1929.

Ombord på tåget finns flera olika kupéer och klasser. På Albatros resor bor gästerna i privata kupéer, Gold Service Class. Dessa kupéer är trevliga och bekväma även om det inte finns så mycket svängutrymme. Däremot finns det väldigt mycket av det som hela resan handlar om – nämligen en härlig utsikt att njuta av medan tåget rör sig genom landskapet. 

På dagen fungerar kupén som en bekväm och privat lounge och på kvällen förvandlas den till två sängar med över- och underslaf. Lakan, handdukar och lite toalettartiklar finns i kupéerna. Samtliga dubbelkupéer har egen dusch och toalett i kupén. Det finns några få enkelkupéer på tåget. Dessa har inte egen dusch och toalett utan ett gemensamt badrum i ena änden av tågvagnen. 

Ombord på tåget är måltiderna inkluderade för Albatros gäster – en trerättersmiddag samt brunch dagen därpå. Måltiderna serveras i vackra Queen Adelaide Restaurant som är uppförd i gammal kolonialstil. Maten är utsökt och varierande och det finns bland annat kött från lokala bönder på menyn. Till alla måltider på tåget serveras vin, öl och icke-alkoholhaltiga drycker. Samtliga är inkluderade i priset.

Prisinformation

Resans pris

Från 69 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
12 998:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Melbourne och Sydney - Stockholm med mellanlandning
 • Inrikesflygning Alice Springs - Sydney
 • 2 dagar/1 natt ombord på The Ghan i delad dubbelkupé i Gold Service.
 • Turistvisum till Australien
 • Utflykter enligt program
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
 • 2 x lunch. Dag 4 och 16.
 • Brunch ombord på The Ghan dag 10.
 • 4 x middag. Dag 3, 9, 11 och 13.
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Eventuell dricks
 • Personliga förnödenheter
 • Expeditionsavgift 130 kr. per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Viktiga saker att packa till resan

 • Mindre ryggsäck eller väska till utflykter 
 • Sommarkläder
 • Tröja/lätt vindjacka
 • Regnjacka 
 • Bra vandringsskor och sportsandaler
 • Badkläder (handduk behövs inte tas med)
 • Ficklampa
 • Myggspray
 • Solkräm med hög solskyddsfaktor, solhatt och solglasögon 

Mer om Australien

Deltagarantal

Resan genomförs med minst 15 deltagare. Vi förbehåller oss rätten att ställa in resan om detta antal inte uppnås. Detta sker i så fall senast 4-6 veckor före avresedatum. I enlighet med Lag (1992:1672) om paketresor är Albatros Travel som researrangör endast skyldiga att återbetala resans pris och kunden har i sådana fall inget krav på ersättning utöver återbetalning av resans pris.

Strikta tullregler

Tänk på att Australien har väldigt strikta regler för införande av frukt och andra matvaror. Odeklarerade matvaror medför böter i form av 500 australiensiska dollar i kontanter vid inresa. Detta gäller även matvaror från flyget eller avreseflygplatsen.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

22AURTR10ASE2602