10 tapasrätter du inte får missa

¡Buen provecho!

Tapas. Det härliga spanska köket serveras på klassiskt vis med många små rätter. I Andalusien hittar du ett brett urval av tapasrestauranger. Vårt tips är att gå till samma restauranger som lokalinvånarna. Det är här de stora kulinariska upplevelserna gömmer sig. Här får du lite hjälp med vad du ska beställa.

1. Jamón serrano: Saltad, vindtorkad skinka som hängs upp för att utveckla färg, konsistens och smak. Det bästa är jamón de pata negra, jamón de bellota eller svartfotsskinka. Samtliga skinkor kommer från svarta grisar av den halvvilda ibericorasen. Grisarnas föda består uteslutande av ekollon. Skinkan serveras alltid rumstempererad och äts med fingrarna. Bestick göra sig icke besvär.

2. Tortilla española: Klassisk spansk ägg- och potatisomelett tillagad i en stor järngryta. Grovt skuren potatis steks försiktigt i olivolja och vänds därefter i vispat ägg. Så snart ytan börjar stelna vänder kocken ut grytans innehåll på  en tallrik och gräddar färdigt i ugnen. Serveras i rumstemperatur som tapas skuren i munsbitar.

3. Croquetas: Små kroketter tillagade av tjock béchamelsås som ofta är gjord på buljong istället för mjölk. Smaksätts med hackad skinka, räkor eller ost och paneras och steks spröda. Serveras rykande varma.

4. Gambas al ajillo: Nyskalade räkor tillagade i olivolja med vitlök och chili i en cazuela. Räkorna serveras rykande heta med trägaffel så att du inte bränner tungan. Riktiga lyxtapas! Även kända som gambas pil-pil för det fräsande ljudet av räkorna när de serveras i en riktigt varm olja.

5. Patatas bravas: Mellanstora potatisbitar som antingen hårdsteks, kokas eller sauteras och smaksätts med chili med eller utan tomat och vitlök. Serveras med vitlöksaioli. Kanske den enklaste och mest ekonomiska tapasen men även en av de mest populära.

6. Boquerones en vinagre: Färska ansjovisfiléer som är lätt inlagda i ättika med salt och vitlök. Serveras utan lag dekorerade med finhackad vitlök och hackad persilja. Och så lite god olivolja.

7. Albondigas da salsa: Läckert kryddade små fläsk- och oxköttsbullar bräserade i en sås som baseras lätt kryddade tomater och persilja. Väldoftande saffran eller mandlar kan också ingå.

8. Higados de pollo al vino de Jerez: Kycklinglever bräserad i sherry. En gudomlig kombination.

9. Pinchitos morunos: Tärnat fläskkött i olja, vitlök och kryddor som spiskummin, koriander och gurkmeja och chili. Köttet träs på spett och grillas. En andalusisk specialitet.

10. Pulpo a la gallega: Bläckfisk med söt pimentón (paprika). Bläckfisken skärs i små bitar och vänds i olivolja, finhackad vitlök och en generös mängd pimentón.

¡Buen provecho!

Läs mer om Andalusien och Spanien här:
Resor Spanien – Rundresor Spanien – Klimat Spanien – Fakta Spanien – Långtidssemester i Andalusien

Tema om Andalusien

Vi älskar Andalusiens varma klimat, kulturutbud och sköna och avslappnade stämning. Därför har vi samlat lite av det bästa den spanska regionen har att erbjuda:

Guide: 10 tapasrätter du inte får missa
Guide:
Lär dig mer om Málagavin
Artikel:
På långtidssemester för nionde gången
Blogg:
Reseblogg från Andalusien

Vin, tapas och 3 000 solskenstimmar om året – följ med til Andalusien