Reseledarna berättar

En reseledare med en grupp gäster på Svalbard
Ingen kan världen som Albatros reseledare! Och få har fler resehistorier att berätta. Här kan du läsa några utvalda reseledares berättelser från vida världen.

Albatros Travels över 800 reseledare är utspridda över hela jordklotet. Varje dag, året runt är minst en av dem upptagen med att visa upp sin favoritdestination för en grupp Albatros-gäster. Våra reseledare brinner verkligen för sina destinationer och känner dem bättre än sina egna bakfickor. Och de har alltid en god historia att berätta. Här kan du läsa om några få utvalda reseledares upplevelser.

Blir du själv sugen på att uppleva något liknande, klicka på länken under reseledarens historia och se ett urval av resor till destinationen. Dock kan vi naturligtvis inte garantera att varken reseledare eller upplevelser blir de samma…

Reseledarna berättar om coronatiden

Följ Albatros reseledare i deras vardag i en coronastängd värld, där optimismen så smått börjar spira.  
Reseledarna berättar om corona i deras länder

Helena – Indien

Min relation med Indien har varat i snart 30 år, och landet slutar inte att fascinera mig! Indien liknar inte något annat land i världen. Sättet man lever på är helt unikt, kulturen går flera tusen år tillbaka i tiden, och färgrikedomen är helt otrolig – både bokstavligen och bildligt talat.
Helena på tigersafari i Rajasthan
Indiens historia är både gammal och fascinerande. Arkeologiska fynd i västra Indien vittnar om en av världens äldsta civilisationer, Induskulturen – som var mästare inom stadsplanläggning och kloaksystem. Flera århundraden före Kristi födelse blomstrade de hinduiska rikena, många med komplicerade politiska system, en beundransvärd ekonomi och lagar för skydd av naturen. Men i Indien behöver du inte besöka de gamla sevärdheterna för att få en känsla av det förflutna. Det indiska folket har bibehållit sitt kulturarv och än idag kan man möta historien i konsthantverk, musik, dans och textiltradtitioner.
Helena på hästryggen vid färgrika Jodphur
Som besökande i landet kan du få nästan alla tänkbara önskningar uppfyllda. Från några av världens högsta berg till tropiska stränder i syd. Från Tharöknen i delstaten Rajasthan till det enorma floddeltat Sundarbans mot gränsen till Bangladesh. Alla världens klimatzoner är representerade i Indien, och landet är fullt av kontraster – från djur och växter till indierna själva och inte minst alla sevärdheter. Den mest berömda sevärdheten av dem alla, Taj Mahal, ger mig trots över 100 besök samma magiska känsla som när jag stod här första gången. Byggnaden är naturligtvis helt omänskligt vacker, med det som är så speciellt med området är stämningen, som alla de människor som kommer hit från hela världen - klädda i sina finaste och färgrikaste kläder, bidrar till.
Sarier i vackra färger framför Taj Mahal

Det finns otaliga intressanta platser att besöka i Indien och tyvärr finns det inte plats att beskriva de här, men jag rekommenderar verkligen alla att komma och besöka detta vidunderliga land.

Helena rekommenderar: resor till Indien

Tina – Kroatien

Bara ett par timmars flygning från Köpenhamn ligger ett helt fantastiskt land ut mot det oändligt blå och klara Adriatiska havet, som på Kroatiens sida för övrigt är ett av Europas renaste badvatten. Man kan ju undra om de inte är lite avundsjuka på den Italienska sidan? Italienarna söker sig i alla fall i stor grad till Kroatien om sommaren, och det ska väl ändå lite till för att lämna härliga Italien.

Kroatien har för mig blivit lite av en kärlekshistoria. Landet har en fantastisk historia som avspeglas i imponerande och välbevarade byggnadsverk uppförda av romare, venetianer och österrikare – för att bara nämna ett par av de civilisationer som liksom mig fått upp ögonen för Kroatien genom årens gång. Arkitekturen är liksom det kroatiska köket präglad av de många olika härskarna. Gemensamt för de både är dock att inspirationen från Italien är dominerande. Både då och nu lockar livsnjutarelement som vin och olivolja, och på senare år även ost i världsklass, Prsut (skinka) och gott öl.

På simtur i det härliga kroatiska vattnet

Frågar man en av de runt 4 miljoner kroater, hur man bäst upplever Kroatien, vill de med största sannolikhet säga – från vattnet. Och de har rätt. Men nära 1200 öar och skär och det nästan en självklarhet att uppleva landet från just vattnet. De dramatiska kalkstensbergen reser sig stolt längs med kusten och på öarna. Däremellan ser man små bebyggelser med charmerande hus i ljus kalksten och röda tak. Ursprungligen byggde man välskyddat längre in i landet, men under medeltiden uppkom de karakteristiska befästa städerna vid kusten – och de dominerar fortfarande.

Det vackra visuella intrycket kryddas av havets alltid skiftande blå färg, och efterhand som man kommer söderut dyker små vinodlingar upp på de branta bergen. Det vilar ett särskilt lugn över livet vid och på havet. Livet har sin stilla gång och begreppet livsnjutare smyger sig på om och om igen. Även en liten espresso kan avnjutas under många timmar.

Utsikt från staden Komiza på ön Vis

Kroatien har oändligt mycket att bjuda på, och man blir aldrig riktigt färdig med detta land, om det så är upplevelser på land eller till sjöss. En sak är dock säker: är man glad för vatten kommer man sakna ett dopp i det klara kroatiska vattnet när temperaturen sjunker här i norr. Och vinet, ja det kan man som tur är hitta här hemma – så länge man vet var man ska leta.

Tina rekommenderar: Resor till Kroatien

Anne Kari – Pilgrimsvägen till Santiago de Compostela

Jag började som reseledare 1990 och har sen dess gjort klassiska och kulturella rundresor i Turkiet, Egypten, Italien, Albanien, Grekland och Spanien.

En av mina favoritresor är "Längs pilgrimsvägen till Santiago de Compostela". På denna berömda nordspanska pilgrimsrutt följer vi pilgrimmernas fotspår genom vidunderliga landskap och medeltidsstäder med vackra kyrkor och mer än 1000 års historia. Som reseledare önskar jag ge gästerna den absolut bästa upplevelsen och att det ska vara en resa man minns i många, många år. Under vägen besöker vi några av de mest intressanta platserna, vandrar på någon av de vackraste lederna och höjdpunkter är självklart när vi kommer till vårt mål – pilgrimsmässan i Santiago de Compostela.

Vi reser genom Baskien, får en introduktion till tjurrusningen i Pamplona – som för övrigt är ett av mina favoritställen under vår resa. I Rioja smakar vi på vin och i Galicien köper jag alltid ost, korv och choklad att ta med hem. Resen är helt perfekt för mig som är intresserad av historia, kultur, mat och vin. I tillägg tycker jag om att hålla mig i form, och det är det verkligen upplagt till på denna resa där det finns gott om möjlighet att gå längs med pilgrimsvägen. Det är lätta vandringar, och det går självklart bra att ta bussen om det passar bättre.

Vi besöker de mäktiga katedralerna i Burgos och Leon, som båda är på UNESCOs världsarvslista, och byggdes av de många pilgrimmer som följde rutten till Santiago de Compostela. Det var ett fantastiskt marknadsföringstrick som de kristna gjorde på 900-talet för att stå upp mot morerna och islam som hade brett ut sig långt norrut i dagens Spanien.

Gård i Burgos-katedralen, Spanien

Pilgrimsturen passar alla – för den som är intresserad i historia, arkitektur, kultur, om man läst romanen Tisdagsdamerna eller sett filmen The Way. Alla kan genomföra sin egen variant av caminon. ¡Buen camino!

Anne Kari rekommenderar: Längs pilgrimsvägen till Santiago de Compostela

Längs pilgrimsvägen Santiago de Compostela

Camilla - Skottland

När någon frågar mig vilket land i Europa jag tycker mest om att resa i har jag otroligt svårt att svara. Alla länder har något särskilt att erbjuda och det går verkligen att jämföra. Men ett land som har en helt speciell plats i mitt hjärta är definitivt Skottland. Redan på våren börjar jag glädja mig, för i juni startar säsongen för Skottlandsresor. Och när jag äntligen sätter fötterna på skotsk jord och insuper den friska, skotska luften, sänker jag mina axlar och inom kort känner jag mig som hemma.

Skottland är med sin speciella kustlinje och sitt oförglömliga högland ett av de mest natursköna länderna i Europa. Naturen har en dramatik som även avspeglas i den skotska historien och den lokala whiskeyn. På en rundresa i Skottland får man möjlighet att uppleva hela naturen; låglandet, kusternas öar, höglandet, de små byarna ute på landet – där livet har sin stilla gång, och storstäderna med Europas mysigaste huvudstad Edinburgh som höjdpunkt.

Skottlands historia är lång och tidvis blodig och vittnar om ett stolt och frihetskrävande folk. På mina resor möter jag alltid en varm och öppen lokalbefolkning och jag känner historiens vingslag medan vi reser runt. Plötsligt förstår jag var de berömda legenderna och fantastiska berättelserna kommer ifrån.

Jag älskar den skotska naturen, den skotska historien, äventyret, de skotska städerna och den skotska folksjälen. Och naturligtvis är ingen resa fulländad utan smaken av en god skotsk whiskey på tungan.

Camilla rekommenderar: Resor till Skottland

Kasper - New York

New York är för mig städernas stad, och USAs största med sina 8.3 miljoner invånare. Staden sätter på många sätt standarden för andra amerikanska städer med sin rika kultur, mat och underhållning. I New York känner jag att jag befinner mig mitt i världens centrum, och överallt ser jag hoppfulla konstnärer, finansvärldens opportunister och immigranter från hela världen som alla vill ta ett bett av The Big Apple. New York är centrum för mode, teater, mat, musik, reklam och finans. Utöver allt detta finns ett hav av museum, parker och säregna kvarter som jag älskar att gå på upptäcktsfärd i.
Många förstagångsbesökare  upplever staden som överväldigande, men jag har lärt mig att om man bara kastar sig ut i den är det som att öppna ett paket fullt av upplevelser. I New York hinner man aldrig uppleva allt – det finns hela tiden en ny park, en ny restaurang eller ett event för något nytt och spännande som lockar. Varje kvarter har sin egen karaktär och historia, och på en kort promenad hinner man uppleva allt från Italien till Kina.

Staden utvecklas konstant och är USAs gastronomiska centrum. Man kan få fantastiska måltider på trestjärniga Michelin-restauranger eller en lika fantastisk, klassisk New York-bagel med lax på en av Manhattans många delis. Sen finns det ju alltid möjlighet att skölja både mat och upplevelser ner med en god, amerikansk öl. Och då menar jag inte en Budweiser, utan en öl från ett av de lokala mikrobryggerierna i Brooklyn.

New York är staden som har allt.

Kasper rekommenderar: Resor till USA

Philip – Mexiko

Mexiko är verkligen ett underskattat resland på många plan. Jag flyttade till Mexiko 2007 sedan dess har jag älskat landet – även om jag idag flyttat hem igen. Att kunna ta en spårvagn eller en kort bussresa från centrum av världens största stad och plötsligt befinna sig i ett ruinområde med två jättepyramider – det är verkligen unikt! Det är fantastiskt att besöka ett land med en så väldokumenterad historia, ett så aptitretande kök, så stor mångfald, så fantastiska människor, så brokiga miljöer – och så många smaskiga ölsorter! Dessutom har jag alltid mötts av stora leenden, trevliga människor och gästfrihet på hög nivå under mina resor i landet. Allt detta i kombination gör Mexiko till mitt favoritland.
Philip brevid ett stenhuvud från olmeker-kulturen, den äldsta kulturen i hela Amerika.

Man bör aldrig åka hem från Mexiko utan att först ha upplevt huvudstaden Mexico City med alla monument och den historiska stadskärnan.  Antropologiska museet är en upplevelse som jag verkligen kan rekommendera. Det ger ett fint smakprov på några av de fantastiska upplevelser som man kan vara med om när man senare reser runt i landet. Och det väntar otroliga upplevelser i hela Mexiko. Under en valsafari i västra Mexiko (Puerto Vallarta) kom jag vid ett tillfälle så nära en knölval att jag kunde klappa den på huvudet. Det var ett otroligt ögonblick som jag delade med detta jättelika djur.

 

Jag tycker mycket om mat – och dryck, och jag kan verkligen rekommendera att man provar riktiga lokala tacos med en Negra Modelo-öl till  – avnjutes kall, och i gott sällskap!

 

26. oktober 2013

Mexico Citys stadskärna, Zocalon, med katedralen i bakgrunden.

Anna B – USA

Jag jobbar främst med Albatros USA-resor och i synnerhet med det bästa av västra USA, vilket jag tycker är en fenomenal resa! Du får se och uppleva så mycket under rundresan och det är en verkligt kontrastrik tur:

Vi upplever storstäderna: Mysiga San Francisco, Glittrande Las Vegas och så Los Angeles som förstås är Hollywood och Beverly Hills - men också så mycket mer:  t.ex. kan man se på förstklassig konst på Getty Center.

Anna i Bryce Canyon

Dessutom besöker vi fantastiska nationalparker – från de storslagna och välkända Grand Canyon, Death Valley och Yosemite till de dolda diamanterna Bryce Canyon och Zion i Utah. Och så har vi ju mixen av de mysiga, fina små städerna längs med Kaliforniens Stilla Havskust och ställena längs Historical Route 66!

Amerikanerna är i allmänhet otroligt trevliga och serviceinriktade. Ibland får jag frågan om jag inte tröttnar på att köra den här resan, men hur skulle jag kunna göra det? Varje resa är ju unik – olika årstider, nya upplevelser, alltid något lite nytt eller annorlunda som vi upplever eller ser – för att inte tala om alla härliga gäster man får möta.

Längs Route 66 ligger många fina små städer

Anna E – Afrika

Jag har arbetat för Albatros som reseledare sedan 2006. Mitt intresse för djur och natur föddes tidigt under uppväxten på en älgfarm i Blekinge och detta utvecklades med åren då jag arbetade som ”älgsafari-guide” för våra tyska besökare. Jag reste till Sydafrika med min mor, och sedan var det kört! Människorna, naturen och inte minst det fantastiska djurlivet fick mig att vilja återvända. Kärleken till Afrika var född och sedan dess har det blivit mitt andra hem. Att få dela med mig av mina erfarenheter och min kunskap om dessa länder är underbart. Varje resa bjuder på unika upplevelser och det är fantastisk att få dela detta med en grupp likasinnade. Jag älskar mitt jobb, speciellt när mina gäster åker hem med ett leende och när de har samma känsla av att bara vilja återvända, då vet jag att jag gjort ett bra jobb!
Anna där hon trivs bäst, mitt i Afrikas vilda natur

Ett av mina starkaste minnen är från en Albatros-safari i Sydafrika då vi var ute och letade efter en lejonhona som nyligen fått ungar. Vi stannade till i ett område där flocken senast setts till och spanade efter tecken. Plötsligt ser jag två ögon i buskaget nära vår öppna safari-jeep. Jag hinner inte öppna munnen och förvarna mina gäster innan lejonhonan ryter åt oss så håret reste sig på armarna. Jag vet inte vem som hoppade högst där bak i jeepen av mina gäster, men det är helt klart en upplevelse som alla kommer bära med sig resten av livet.

Mäktigast är nog annars elefanternas kungarike Botswana, att njuta av den magiskt röda solnedgången med hundratals elefanter som badar och leker i floden nedanför slår det mesta!

En lejonhona vilar ut efter nattens jakt