Albatros 10 tips för att resa med hjärta, hjärna och omtanke

Søren Rasmussen, grundare och ägare av Albatros Travel har formulerat ett par goda råd inför resan
Res med Hjärta, Hjärna och Omtanke

Kom ihåg att det är du som är gäst!

Turismen ökar för varje år. Vi reser mer och längre bort och kontakten mellan människor från olika kulturer ökar. Nedan följer några förslag som kan vara bra att ha i bakhuvudet under din resa för att dessa möten ska bli så positiva som möjligt:

1. Ta dig tid

Många turister rusar ut ur turistbussen, knäpper ett par bilder och hoppar på bussen igen. Om möjligt – dröj dig kvar, hälsa på lokalbefolkningen. Tänk på vilka intryck du lämnar efter dig, och vad du tar med dig hem igen.

2. Bjud på dig själv

Berätta om din bakgrund, din familj och din kultur – och glöm inte att berätta varför just du är här! Lär dig ett par av de vanligaste artighetsfraserna på det lokala språket. Det visar på respekt och engagemang.

3. Fråga om lov innan du tar bilder

Det är inte alla som vill bli fotograferade – fråga om lov, och respektera det svar du får. En trevlig idé är att ta med en gammaldags polaroidkamera på resan du kan ge bort bilder – det brukar vara mycket uppskattat.

4. Respektera lokala seder och bruk

Var uppmärksam på att lokala seder kan skilja sig mycket från det vi är vana vid hemifrån. Detta gäller t.ex. klädsel, artighetsritualer och allmänt uppförande. Vänta alltid på att bli inbjuden innan du deltar i privata ceremonier.

5. Ta inte med dig sjukdomar till avlägsna områden

Även friska resenärer kan bära med sig smitta. Res inte genom epidemiområden innan du ska besöka t.ex. en avlägsen by. Har du feber eller är sjuk på annat vis ska du inte följa med då även ”ofarliga” sjukdomar kan vara livshotande för folkslag som saknar immunitet.

6. Köp hantverk, inte kultur

Varje år försvinner mängder av betydande etnografika och museumsföremål från tredje världen. Om du nöjer dig med att köpa spännande och skickligt utfört lokalt konsthantverk bidrar du till en bättre utveckling i framtiden.

7. Pruta inte i onödan

Det är inte alltid fel att betala ”turistpris” då det hjälper den lokala ekonomin. Tänk på vad din kamera kostade!

8. Använd dina pengar på rätt plats

Spendera ”så nära källan som möjligt”. Köp mat, boende och souvenirer lokalt och bidra till att förbättra lokalbefokningens ekonomi.

9. Res med omtanke och tänk på miljön

Lämna inte något efter dig. Kom ihåg att vatten på många platser är en dyrbar bristvara. Flytta inte sällsynta växter eller djur och köp inte souvenirer som producerats av utrotningshotade arter.

10. Res med insikt

Sök kunskap och förbered dig noga innan du reser. Res med experter som vet vad de sysslar med och håll dig borta från lokala operatörer som arbetar oansvarigt och omoraliskt.