Djurvälfärd på resan

Hur Albatros arbetar med resor och djurvälfärd

Vilda djur som underhållning

Vilda djur används på många håll i världen för att underhålla turister. Det kan vara delfiner och späckhuggare i delfinarier, cyklande papegojor, eller elefanter som du antingen kan rida på eller som uppträder genom att till exempel spela fotboll eller måla tavlor. Andra former av djurunderhållning kan vara att fotograferas med en tiger, simma med delfiner, se björnar dansa eller uppvisningar med tränade apor i kedjor.

Dessa vilda djur är antingen infångade från naturen eller har fötts upp för ändamålet. Vilda djur är inte domesticerade (som t.ex. hästar, kor och hundar) och lider i fångenskap eftersom deras behov inte kan tillgodoses. Späckhuggare i det vilda simmar upp till 160 kilometer per dag, dyker ner till 60 meters djup, och lever i grupper med komplexa sociala strukturer. Dessa behov är omöjliga att tillgodose i djurparkernas bassänger.

Albatros Travel anser inte att vilda djur ska leva ett liv i fångenskap för att underhålla turister. Vi vill inte att de ska tas från det vilda eller avlas för ett liv i fångenskap. Därför har vi inga aktiviteter på våra resor där djur ingår som en del av underhållningen.

Tjurfäktning 

Tjurfäktning är en gammal tradition i ett antal europeiska och latinamerikanska länder. Det finns olika varianter men gemensamt för dem alla är att tjuren lider en långsam och smärtsam död. Generellt möter tjurfäktning ett ökat motstånd och det är redan förbjudet t.ex. i den spanska provinsen Katalonien.

Albatros Travel vill inte stödja underhållning där djur aldrig kan vinna och alltid betalar med sina liv. Vi anser att det är viktigare att förhindra djurplågeri än att upprätthålla den här sortens traditioner. Vi har aldrig tagit med våra gäster på tjurfäktning, och besöker inte heller längre arenor och museer där inträdesavgiften går till att anordna tjurfäktning. Men däremot fortsätter vi gärna att upplysa om tjurfäktning och erbjuder fortfarande besök på arenor där vi inte på något sätt stödjer evenemangen ekonomiskt.

Elefantridning och shower

Turridning och uppvisningar med elefanter är vanligt på många håll i Asien, och innebär på många sätt ett hårt liv för elefanterna. Det är inte naturligt för elefanter att bära folk på ryggen eller att spela fotboll, stå på bakbenen eller måla tavlor.

Bara i Thailand lever runt 3400 asiatiska elefanter i fångenskap, och de allra flesta berövas möjligheten att att umgås med andra elefanter i familjegrupper, att söka föda i skogen och vandra långa sträckor varje dag. Eftersom elefanter är potentiellt farliga djur står de i många elefantläger bundna med korta kedjor och får heller inte tillräckligt med skugga mellan ridturer och shower. Både den brutala träning de utsätts för och de förhållanden de lever under i fångenskap innebär stort lidande och kan leda till att dessa mycket intelligenta och sociala djur utvecklar posttraumatiskt stressyndrom.

Albatros Travel erbjuder varken elefantridning eller elefantshower på våra resor, eftersom vi inte kan garantera att elefanterna lever under goda förhållanden. Men vi inser också att de befintliga elefanterna i fångenskap innebär försörjning för sina ägare och att de behöver vård och omsorg så länge de lever. Vi stöder därför attraktioner där turister kan uppleva elefanter i naturliga miljöer och där djuren får bete sig naturligt på sina egna villkor.

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem