Stöd till orten Welverdiend

Ny skolbyggnad, nya böcker till skolbiblioteket och sponsring av den lokala fotbollsklubben är resultatet av Albatros engagemang i den lilla sydafrikanska orten.

Besök av gäster på safaricamps
Welverdiend är en liten by som ligger nära Albatros två safaricamps Khoka Moya Camp och Mantobeni Camp i Krugerområdet i Sydafrika.  Albatros har flera gånger donerat pengar till orten och stödjer den löpande genom att varje vecka betala ett besök för sina gästers räkning Dessutom lär Albatros upp lokalinvånare från Welverdiend inom hotellbranschen genom att anställa dem på våra camps, och idag kommer 90 procent av de anställda på de två safaricampsen från Welverdiend.

Welverdiend har cirka 12 000 invånare men de har inte räknats officiellt sedan 2002, och siffran är förmodligen inte helt korrekt. Staden var ursprungligen indelad i två delar. I den ena delen bodde flyktingar som flydde från kriget i Moçambique 1995. Idag har de båda delarna smält samman men en del av staden är fortfarande huvudsakligen bebodd av andra generationens moçambiqueianer.

Ny skolbyggnad ochmaterial  till undervisning
Orten har en förskola och fem skolor som går från första klass till högstadiet, ett gymnasium och en skola för funktionshindrade personer. Albatros har primärt stöttat skolorna. En av skolorna har köpt nya böcker till sitt bibliotek, en ny teve och en undervisnings-dvd. På en annan skola färdigställde vi i januari 2016 en helt ny skolbyggnad.

Den nya byggnaden innehåller både bibliotek och datorer och invigdes vid en stor ceremoni där både elever, lärare och föräldrar deltog.

Welverdiend har dessutom ett eget fotbollslag som heter Welverdiend Masters. Albatros har sponsrat deras fotbollsdräkter och vi anordnar regelbundet turneringar mellan Welverdiend Masters och lag från grannbyarna.

Stöd till orten Welverdiend
Flera av Albatros gäster har efter sitt besök i byn velat donera pengar. Å deras vägnar har Albatros tidigare skänkt pengar till en fotbollsturnering för byns elever. Det kan vara svårt att rådge i donationer till byn eftersom vi inte alltid vet vad som behövs. Och vi måste vara säkra på att pengarna uteslutande används i avsett syfte.

Idag finns det möjlighet att bidra med utrustning till den nya skolbyggnaden. Våra gäster kan exempelvis välja att köpa en bok till det nya biblioteket för att se till att pengarna går till ett specifikt ändamål.

Medarbetarna vid Albatros huvudkontor i Köpenhamn har flera gånger samlat in begagnade leksaker och kläder och skickat till invånarna i Welverdiend. Vi uppmanar våra gäster som besöker våra safaricamps i Manyeleti att ta med sig gamla kläder och leksaker om de har några sådana att undvara, och om det finns plats för dem i resväskan. Artiklarna säljs vidare till byns invånare till ytterst förmånliga priser i samarbete med skolan, som får alla intäkter, som i sin tur går till att köpa material och annat.

Kort medellivslängd
Welverdiend har en egen hövding som ser till att upprätthålla lugn och ordning på den lilla orten. Han hjälper invånarna med deras problem, oavsett om de är av personlig eller ekonomisk art, och löser granntvister eller ger tillstånd till att bygga hus. Hövdingen får nuförtiden även en symbolisk ersättning från staten.

De flesta hushåll är självförsörjande och man odlar mango, papaya, majs, bönor och marula. Medellivslängden är 45 år för kvinnor och 44 år för män. Den låga åldern beror primärt på hiv och andra obehandlade sjukdomar som exempelvis diabetes.

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem