Fakta Estland

Här hittar du praktisk information i samband med resor till Estland
  • Språk Estniska
  • Huvudstad Tallinn
  • Invånarantal 1, 3 miljoner
  • Religion Olika former av kristendom
  • Valuta Euro
  • Yta 45 000 km2

Värt att veta

Tidsskillnad

+1 timme

Estland är en timme före svensk tid.

Transport

På Albatros Travels rundresor i Estland använder vi oftast chartrad buss. Bussarna i Estland håller i princip samma nivå som vi är vana vid från Sverige.

Om du använder allmänna transportmedel i Tallinn ska du veta att stadens egna invånare inte behöver betala något för att åka i innerstaden, medan stadens besökare ska köpa biljett.

Prisnivå

Prisnivån i Estland är lägre än i Sverige. En måltid mat på en genomsnittlig restaurang kostar cirka 150 kr och en kopp kaffe på ett café cirka 20 kr.

På rundresor där halvpension eller övriga måltider ingår i resans pris står du normalt själv för dryckerna.

Dricks

På restauranger avrundar man normalt notan uppåt eller lägger på 5–10 procent i dricks. Hotellpersonal, taxichaufförer och andra uppskattar också om man uttrycker sin uppskattning. Det är självklart alltid frivilligt att ge dricks.

Vid kryssningar gäller andra regler, se det särskilda programmet för din resa.

Valuta och kreditkort
Valutan i Estland är euro . Du kan växla både hemifrån och i Estland. De vanliga kreditkorten kan användas som betalningsmedel i princip överallt. I samtliga städer finns det bankomater där du kan ta ut kontanter.
Elektricitet
I Estland använder man 230 V/50 Hz. Kontakterna är av samma typ som vi använder i Sverige, så det är inte nödvändigt att ta med adapter.
Telefon och internet
Estlands internationella landskod är +372. Det kan vara dyrt att ringa hem och använda internet via mobiltelefonen, så kontrollera gärna med din egen mobiloperatör om täckning och samtalspriser från Estland. Nästan samtliga hotell, restauranger, caféer, köpcenter etc. har trådlöst internet som du kan använda. Oftast är det gratis. Internetcaféer är inte så vanliga i Estland, men förekommer i större städer.
Hygien
I Estland är toaletterna ungefär som i Sverige. Det kan ändå vara klokt att ha med sig handdesinfektion i väskan.
Seder och bruk
Estländarna är mentalt i princip på samma våglängd som svenskar och det är inte svårt att ta sig fram i landet.
Rökning
Under flygning och transport råder absolut rökförbud. Liksom i Sverige får man inte röka inomhus på offentliga platser såvida det inte finns ett speciellt rökrum.