Indokinas Mekong – norra Thailand, Laos och Kambodja

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Kryssa på Mekongfloden från Thailand via Laos till Kambodja och upplev bland annat Gyllene triangeln och utforska gåtfulla Angkor Wat

Följ med på en resa till Indokinas själ och hjärta - upptäck något nytt varje dag på vår färd från Gyllene triangeln i Thailand, till de leende barnen i Laos och sagolika Kambodja.

Låt dig omslutas av regnskogens ljud och ljus när vi sakta kryssar på den mäktiga Mekongfloden till de tusentals antika buddhafigurerna i Pak Ou-grottorna och vidare till stämningsfulla Luang Prabang i Laos. Häpna över munkarnas morgonvandring, se hur gryningsljuset reflekteras i de saffransfärgade dräkterna och träd in i en värld full av magi och mystik. 

Se hur Khmerrikets bortglömda tempelstad Angkor Wat har återuppstått i djungelns omslutande famn. Bli vittne till Pol Pots grymma regim vid Killing Fields och upplev imponerande kungapalats och rökelsebeslöjade tempel i Phnom Penh.

Det är en resa med fokus på fantastiska upplevelser och möten genom tre spännande och vackra länder med rik historia och kultur.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Nej

 • Valuta THB, USD

Dagsprogram
Dag 1 Avresa från Stockholm
Dag 2 Ankomst till Chiang Rai, Thailand. Välkomstmiddag
Dag 3 Gyllene triangeln. Wat Rong Khun-templet och opiummuseum
Dag 4 Mekongkryssning: Huay Xai – Pak Beng, besök hos bergfolk
Dag 5 Mekongkryssninig: Pak Beng – Pak Ou-grottarna – Luang Prabang
Dag 6 Luang Prabang. Munkarnas morgonvandring, stadsrundtur, vackra tempel och kungapalats
Dag 7 Luang Prabang. Kuang Si-vattenfallet och eftermiddagen på egen hand
Dag 8 Luang Prabang. Flyg till Pakse i södra Laos. Lokal marknad
Dag 9 Champassak - Don Khong. Wat Phou-khmertemplet. Cykeltur på ö i Mekongfloden
Dag 10 Don Khong. Båttur genom De fyra tusen öarnas rike
Dag 11 Don Khong – Preah Vihear i Cambodia. Preah Vihear-templet och besök i lokal by
Dag 12 Preah Vihear – Siem Reap via Anlong Veng, de Röda Khmerernas huvudkvarter
Dag 13 Siem Reap. Angkor Wat
Dag 14 Avresa från Siem Reap
Dag 15 Ankomst till Stockholm

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
29 998:–
Stockholm
29 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa från Stockholm

Vi flyger till Thailand där vi landar nästa dag.

Dag 2
Ankomst till Chiang Rai, Thailand. Välkomstmiddag

Vi landar i Chiang Rai, huvudstaden i den nordthailändska Chiang Rai-provinsen nära gränsen till Burma och Laos.  Vid ankomst till Chiang Rai checkar vi in på vårt hotell och under resten av dagen har vi tid att koppla av eller se liten av staden på egen hand. På kvällen träffas vi till en välkomstmiddag på hotellet.
Övernattning i Chiang Rai.

Dag 3
Gyllene triangeln. Wat Rong Khun-templet och opiummuseum
Det vita sagotemplet Wat Rong Khun

Inte långt från Chiang Rai ligger det vita ”sagotemplet” Wat Rong Khun som vi besöker innan vi med buss fortsätter norrut genom landskap som är präglade av berg och grönskade dalar.  Målet är Gyllene triangeln, där gränserna mellan Thailand, Burma och Laos möts. Området är känt som centrum för Asiens produktion av opium, men på den thailändska sidan har det illegala odlandet av opiumvallmo i stort sett försvunnit de senare åren. I dag är det mest souvenirer, konsthantverk och olika grödor som dagligen korsar Mekongfloden. I byn Baan Sop Ruak besöker vi ett opiummuseum och lär oss mer om den euforiserande och smärtstillande växtens historia, produktion och betydelse för området. Härifrån fortsätter vi till Chaing Khong, en liten ort på gränsen till Laos där vi checkar in på vårt hotell och har resten av kvällen till fritt förfogande.
Övernattning i Chiang Khong.

Dag 4
Mekongkryssning: Huay Xai – Pak Beng, besök hos bergfolk
Gränsen vid Gyllene Triangeln

I dag börjar vår tvådagarskryssning på Mekongfloden som utgör gränsen till Laos. När vi har klarat av formaliteterna vid gränsen och har kommit fram till den laotiska gränsorten Huay Xai, stiger vi ombord på flodbåten som är vår bas för de kommande dagarnas lugna resa på vattnet. Den traditionella båten gör flodkryssningen till en autentisk upplevelse. Vi glider fram i stilla mak genom frodig laotisk djungel och besöker en ort på landsbygden. Vi kommer fram till den lilla byn Pak Beng ganska sent, en idyllisk plats vid floden som klamrar sig fast vid en sluttning. Ortens placering mitt emellan den lite större staden Luang Prabang och den thailändska gränsen gör den till en naturlig anhalt på vägen. Vi övernattar på ett enkelt hotell och får chansen att ta del av vardagslivet här. 
Övernattning i Pakbeng.

Dag 5
Mekongkryssninig: Pak Beng – Pak Ou-grottarna – Luang Prabang
Utsikt över Mekongfloden från Pak Ou-grottorna

Branta bergsluttningar och tät djungel väntar på oss under dagens sträcka. Vi gör strandhugg vid Pak Ou-grottorna, där några av Laos viktigaste kulturskatter finns i form av tusentals antika Buddhafigurer som har samlats genom flera århundraden i hela landet. De största figurerna håller mänskliga mått, de minsta är bara ett par centimeter stora. Det är en fascinerande upplevelse att gå runt mellan det stora antalet Buddhafigurer och grottorna är samtidigt välbesökta av lokala pilgrimer.Den lugna flodkryssningen fortsätter tills vi tidigt på kvällen kommer fram till stämningsfulla Luang Prabang – Laos näststörsta ort som finns med på UNESCO:s lista över kulturarv.

Under de kommande tre nätterna övernattar vi på ett hotell som ligger centralt. Kvällen är till fritt förfogande - varför inte avlägga ett besök den lokala nattmarknaden, eller på de trevliga restaurangerna som ligger i närheten av vårt hotell? 

Övernattning i Luang Prabang.

Dag 6
Luang Prabang. Munkarnas morgonvandring, stadsrundtur, vackra tempel och kungapalats
400-500 munkar på morgonvandring genom Luang Prabang

Om du är morgonpigg har du möjlighet att vara med om en helt speciell upplevelse. Tidigt på morgonen (omkring kl. 5.30) är det dags för den dagliga morgonritualen då buddhistiska munkar vandrar genom staden och samlar in allmosor från den troende befolkningen. Laos är det enda buddistiska landet som har bibehållit traditionen med den dagliga processionen och som regel deltar runt 400-500 munkar i ceremonin. Att se hur munkarna i sakta mak rör sig genom staden i sina saffransfärgade dräkter är en unik upplevelse. Luang Prabang ligger vid brädden av Mekongfloden i en dal omgiven av berg. 

Orten är UNESCO-bevarad tack vare sina många buddistiska tempel och den vackra arkitekturen och älskas till och med av garvade Asienresenärer för sin avslappnade stämning och blandning av olika folkslag och kulturer. Man får en omedelbar känsla av den franska och vietnamesiska atmosfären från den gången Laos var en del av Franska Indokina. Den slitna franska kolonialarkitekturen och de många kaféerna och restaurangerna med inspiration från Vietnam och Frankrike vittnar om de mer än 50 åren som fransk koloni. Innan vägen till huvudstaden Vientiane var färdig för cirka 15 år sedan, var staden närmast avskuren från omvärlden. De enda trafikförbindelserna var med flyg eller flera dagars resa med båt. Den nya vägen har satt igång utvecklingen och turismen, men det är ganska begränsad motortrafik. Vi bekantar oss med Luang Prabangs största sevärdheter som bland annat omfattar de överdådiga templen Wat Sensoukarahm, med sin rubinröda och gyllene fasad, och Wat Xieng Thong, där gulddekorationer pryder varje vägg, pelare och dörr. På eftermiddagen besöker vi stadens kungliga palats som byggdes 1904 under den franska kolonialtiden för kung Sisavang Vong och hans familj. Arkitekturen är en blandning av traditionella laotiska och franska Beaux-Arts stilarter och palatset är dekorerat med mosaiker, marmor och statyer. 1975 störtades monarkin av den kommunistiska regeringen och palatset förvandlades sedan till nationalmuseum.

Övernattning i Luang Prabang.

Dag 7
Luang Prabang. Kuang Si-vattenfallet och eftermiddagen på egen hand
Det vackra vattenfallet Kuang Si

Inte långt ifrån Luang Prabang ligger det vackra vattenfallet Kuang Si i natursköna omgivningar. Vi åker hit efter frukosten. Kom ihåg att ta med badkläderna om du vil bada i en av de turkosa bassängerna som skapas av vattenmassorna. Vi tillbringar ett par timmar här, och den som vill hinner ta en promenad i området. Vi dukar upp till picknick vid vattenfallet innan färden åter går mot Luang Prabang. På vägen tillbaka stannar vi till vid några av de mindre byarna och ser oss omkring.

Eftermiddagen är på egen hand och du bestämmer själv om du vill ta en promenad på stan eller kanske bara koppla av på hotellet. Reseledaren hjälper gärna till med förslag på aktiviteter

Övernattning i Luang Prabang.

Dag 8
Luang Prabang. Flyg till Pakse i södra Laos. Lokal marknad

Vi tar förmiddagsflyget till Pakse i södra Laos. De kommande dagarna ska vi utforska detta orörda område, som är en av resans höjdpunkter.  När vi har kommit fram till Pakse besöker vi en liten lokal marknad. Pakse är den största staden i södra Laos och härifrån handlas det med allsköns varor i hela regionen.

Efter vi har ätit lunch på en lokal restaurang åker vi båt till en liten ö mitt i floden. Här hittar vi vårt härliga där vi ska bo i de fina rummen som vetter ut mot floden. Vi har eftermiddagen att njuta av de vackra omgivningarna i och runt resortet.

Dag 9
Champassak - Don Khong. Wat Phou-khmertemplet. Cykeltur på ö i Mekongfloden
Utsikt över tempelruinerna Wat Phou

Vi startat dagen med en trevlig cykeltur runt ön, över fälten och genom de små byarna. Vi lämnar vårt trevliga resort och beger oss med buss vidare till Wat Phou-tempelkomplexet. Här stiftar vi bekantskap med tempelruiner från det mäktiga khmerriket, som sträckte sig långt bortom Kambodjas gränser. Wat Phou-tempelkomplexet dateras tillbaka till de tidiga kungarna och är vackert beläget vid Mekongfloden och omgärdat av berg. Huvudtemplet ligger på en lägre höjd varifrån man belönas med en makalös utsikt över dalen, risfälten, Mekongfloden och de omgärdande bergen. 

Härifrån beger vi oss med buss söderut till ett område som kallas De fyra tusen öarnas rike. Här i södra Laos är floden väldigt bred, ända upp till 11 kilometer. Floden har under flera årtusenden skurit sig fram genom landskapet, och i dess kölvatten har massor av öar i olika storlekar uppstått. Det är även i detta område som övre och nedre delen av Mekongfloden avskiljs av totalt vattenfall varav vi besöker de två vackraste. Vi ska bo på en av de större öarna, Don Khong, där vi inkvarteras på ett trevligt hotell.

Dag 10
Don Khong. Båttur genom De fyra tusen öarnas rike
Fiskare på Mekong

Idag ger vi oss ut på en utflykt i denna sagolikt vackra del av Laos. Bussen tar oss lite längre söderut innan vi stiger ombord på en båt för att ta en liten tur i området. Vi går i land på Don Khong som är en av de mindre öarna i området. Storleken till trots har ön ändå fått sin plats i historieböckerna. Ön har vattenfall på båda sidor och den norra delen av ön har tillgång till den övre delen av Mekongfloden, och sydspetsen har tillgång till den nedre delen. Eftersom vattenfallen gör det omöjligt för båtarna att ta sig igenom fick de franska kolonialherrarna idén om att anlägga en mindre järnväg på ön. På det viset kunde varorna transporteras till den ena sidan av ön, transporteras med järnvägen till den andra sidan av ön och härifrån lastas om på båtarna igen. Den gamla järnvägen har försvunnit för länge sen, men grunden till järnvägen finns fortfarande kvar sedan tiden då man högg sig genom djungeln. Vi åker på tuk-tuktur längs den gamla järnvägen. På öns södra del kan vi om vi har tur få syn på Irrawaddy-färskvattendelfiner som håller till i området. Vi ska naturligtvis även se de vackra vattenfallen som omgärdar ön innan vi med båt och buss återvänder till vårt hotell på Don Khong-ön.

Dag 11
Don Khong – Preah Vihear i Cambodia. Preah Vihear-templet och besök i lokal by
Sidentillverkning

I dag är det dags att säga farväl till Laos och hej till Kambodja! Vi åker den korta sträckan till gränsen mellan de två länderna och efter inreseformaliteterna fortsätter vi mot den kambodjanska staden Preah Vihear. Vi äter lunch på en lokal restaurang längs med vägen och framme i Preah Vihear besöker vi Preah Vihear-templet som 2008 kom med på UNESCO:s världsarvslista. Templet är från Khmer-tiden och ligger på en 525 meter hög kulle där man har en vacker utsikt ut över landskapet. Dagens sista sista stopp är vid en liten by vid foten av berget. Vi ser oss om i byn och hälsar på lokalbefolkningen.

Dag 12
Preah Vihear – Siem Reap via Anlong Veng, de Röda Khmerernas huvudkvarter
Bayon-templet

Vi lämnar Preah Vihear och åker mot Siem Reap. På vägen gör vi en avstickare och dyker ner i den kambodjanska mörka historian under Pol Pot. Vi besöker Anlong Veng som var de Röda Khmerernas huvudkvarter. 

Det var här som Pol Pot dömdes för ”folkmord och brott mot mänskligheten” av FN:s domstol. Efter flera års inbördeskrig intog den kommunistiska guerillarörelsen Röda Khmererna den kambodjanska huvudstaden den 1 april 1975. Kort efter blev stadens cirka en miljon invånare tvångsförflyttade till landet för att skapa planen om ett kommunistiskt bondesamhälle. Extrema arbetsförhållanden, sjukdom och svält tog livet av tusentals människor, medan invånare som tidigare styrt landet samt intellektuella och minoritetsgrupper behandlades som potentiella fiender av den nya staten Demokratiska Kampuchea. Nästan en fjärdedel av Kambodjas befolkning dog under Röda Khmerernas regim. 

Här i staden ligger Pol Pot och en annan framträdande medlem av styret Ta Mok (även känd som ‘Brother number 4’) begravda. Vi ser Ta Moks hus, gravplats och Röda Khmerernas sista huvudkvarter som låg här. 

Efter denna dystra inblick i Kambodjas historia lämnar vi Anlong Veng och åker mot Siem Reap, som är vår bas när vi ska uppleva det fantastiska Angkor Wat.

Siem Reap är en trevlig stad med trädprydda boulevarder och gamla, franska hus. Vi bor på ett centralt hotell och tillbringar resten av dagen med att koppla av eller upptäcka staden. 

Övernattning i Siem Reap.

Dag 13
Siem Reap. Angkor Wat
Vackra detaljer i Angkor Wat

I dag ska vi utforska det gigantiska tempelområdet Angkor Wat. Vi börjar med att besöka Angkor Thom, den sista huvudstaden i khmerriket, som uppfördes på 1200-talet under kung Jayavarman VII. Ruinstaden på nio kvadratkilometer är omgärdad av en kvadratisk, åtta meter hög mur. När vi har passerat entréporten som är flankerad av imponerande elefanter beger vi oss in till Bayon-templet, som ligger precis mitt i staden. Templet har 54 torn med utskurna, gåtfulla ansikten, som symboliserar de 54 provinserna i det stora Khmerriket. Vackra reliefer ska vi också se på Elefanternas terrass och den Spetälske Kungens terrass.

Vi tar oss även förbi det minnesvärda och pittoreska Ta Prohm-templet som har bevarats som det en gång återfanns – i ruiner och överväxt av djungelns träd och plantor. Det är helt fantastiskt att se hur naturen långsamt har tagit platsen tillbaka.

På eftermiddagen byter vi ut bussen mot tuk-tuks och åker vi till den fantastiska tempelstaden Angkor Wat. Hela tempelkomplexet täcker 20 x 50 kilometer och var på 800–1300-talet huvudstad för det mäktiga Khmerriket, vars makt och kulturella inflytande nådde långt in i de omliggande länderna. Själva Angkor Wat är bara det största av många tempel, även om det har gett namn till hela området. Angkor Wat är en av de byggnader som förbluffar sina besökare och det råder inga tvivel om Khmerrikets historiska storhetstid.

Om vädret tillåter så njuter vi av solnedgången över risfälten från det vackra tempelområdet innan vi återvänder till hotellet.

Dag 14
Avresa från Siem Reap

Du har det mesta av dagen till att besöka några av stadens sevärdheter eller göra dina sista inköp innan vi åker till flygplatsen och sätter kursen hemåt.

Dag 15
Ankomst till Stockholm

Vi landar hemma i Sverige igen.

Prisinformation

Resans pris

Från 29 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
6 998:–
Priset inkluderar
 • Svensktalande reseledare
 • Flyg Stockholm – Chiang Rai och Siem Reap – Stockholm med mellanlandning
 • Flyg Luang Prabang – Pakse
 • Utflykter och transport enligt program
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum 
 • Frukost dagligen
 • 11 luncher dag 3-13
 • 3 middagar dag 2, 4 och 13
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Övriga måltider än ovan nämnda (räkna med ca 100-150 kr per dag)
 • Drycker
 • Visum till Laos, utfärdas vid inresa (för närvarande 35 USD). Kom ihåg att ta med ett passfoto.
 • Visum till Kambodja, utfärdas vid inresa (för närvarande 30 USD). Kom ihåg att ta med ett passfoto.
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med cirka 70 USD)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte är nämnt under "Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen.
Det kan vara lite kyligt under vintermånaderna i december-februari i Laos, speciell på morgonen och kvällen. På båtturen på Mekong är den en bra idé att ta med en varm fleece eller liknande så du inte blir kall. På dagen är vädret typiskt varmare.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Mer om dina resmål

Här kan du läsa mer om vaccinationer, tidsskillnad och annat:

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor

21THRTR17ASE2710