Sommar i Kirgizistan

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Aktiv semester bland Kirgizistans berg, varma källor, nomader, shopping i basarer och oförglömliga sommarlandskap.

Följ med Albatros på äventyr till Kirgizistans sagolika landskap när det står i sin vackraste sommarskrud. Ljuset är knivskarpt, luften berusande frisk och alpblommorna lägger sitt förtrollande täcke över bergsstäpperna.

Vi gör en rundresa i Kirgizistan och ger oss ut på en lättare vandring i dalarna längs forsande floder, solar, badar i varma, källor i den friska bergsluften och simmar i Issyk-Kul-sjöns kristallklara vatten, träffar nomader och får lära oss mer om deras levnadsvanor och kultur i de karga bergslandskapen.

Dessutom övernattar vi på traditionellt nomadsätt i filttält vid Issyk-Kul-sjön. Vi hinner även med shopping i huvudstaden Bisjkeks basarer där siden, ull och konsthantverk kan köpas till ytterst rimliga priser. Rese- och övernattningsformerna är bekväma och charmiga, och har massor av lokalkänsla - vi känner hur vi blir en del av det lokala livet.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Kirgiziska som

Dagsprogram 9 dagar
Dag 1
Avresa från Stockholm
Dag 2
Ankomst till Bisjkek. Stadsrundtur och tid på egen hand
Dag 3
Bisjkek – Cholpon Ata - Karakol. Issyk-Kul-sjön och hällristningar
Dag 4
Karakol. Lätt vandring i bergen, Przewalski-museet och en rysk-ortodox kyrka
Dag 5
Karakol – Jeti Oghuz –Tamga. De röda sandstensklipporna och ankomst till Tamga
Dag 6
Tamga - Skazka – Tamga. Lokalt byliv ooch de röda sandstensklipporna vid Skazka
Dag 7
Tamga – Kaji-say - Bokonbaeva - Jaichy. Varma källor och övernattning i jurta
Dag 8
Jaichy - Burana – Bisjkek.
Dag 9
Hemresa Bisjkek - Stockholm

Bilder

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa från Stockholm

Vi flyger från Stockholm till Kirgizistans huvudstad, Bisjkek. Kirgizistan är en före detta Sovjetrepublik, ett avlägset land i ett glömt hörn av gamla Sovjetunionen. Geografiskt, naturmässigt och kulturellt har landet både mongoliska, persiska och ryska drag med en egen, inhemsk prägel. Kirgizistan gränsar till Kina i öster, Tadzjikistan i väster, Uzbekistan i väster och Kazakstan i norr. Mycket har förändrats sedan Albatros som första europeiska resebyrå tog med sig gäster till landet år 1995. Idag behöver man inte längre dela en toalett i ett skrangligt skjul ute på gården, använda sporadiskt varmt vatten och sova i en gemensam sovsal tillsammans med stora militärfordon. Sedan dess har standarden på både fordon och övernattningsställen förbättrats och moderniserats, men äventyret är det samma!

Dag 2
Ankomst till Bisjkek. Stadsrundtur och tid på egen hand
Vi ska på stadsrundtur i Bisjkek

När vi har landat il Manas flygplats i Bisjkek, hämtas vi av svensk lokalguide och åker till vårt hotell i Bisjkek. Efter lunch beger vi oss in till centrum. Bisjkek är efter centralasiatiska mått mätt en ung stad. Den grundades 1825 med en övervägande rysk arkitektur. Det första intrycket av staden består av stora regeringsbyggnader, parker med bastanta minnesmärken och liknande, men det finns även många små pittoreska hus i rysk stil. Bisjkek präglas av en trevlig atmosfär som förstärks under stilla sommardagar.

Vi parkerar i centrum och strosar genom stadskärnan där reseledaren berättar om livet i staden och de vackra parkerna, muséerna, stadens varuhus och basarerna. Vi kommer även att ha lite tid på egen hand att strosa runt eller ta en paus på ett kafé.

Efter kvällsmat, som intas på ett trevligt kafé, är resten av kvällen till fri disposition.

Dag 3
Bisjkek – Cholpon Ata - Karakol. Issyk-Kul-sjön och hällristningar
Fantastisk natur

Efter frukost packar vi in vårt bagage i vår buss och kör 220 kilometer österut till den lilla orten Cholpon Ata som ligger på Issyk-Kul-sjöns norra sida, med utsikt över Tien-Shan-bergen.

Snart anar vi en turkos strimma i horisonten – det är den stora bergssjön Issyk-Kul. Med ett djup på mer än 650 meter är sjön jordens näst största bergssjö. Landskapet blir gradvist mer öppet och ger plats till små lantbruk, grässlätter och ett platt stäppland med kor och får. Längs vägen står aprikosträd och mullbärsträd med krokiga trädkronor. Vi passerar också flera muslimska gravplatser.

Vi gör ett uppehåll vid den största staden på den norra sidan av sjön och stannar vid en lokal restaurang på vägen. Här finns ett mindre friluftsmuseum, byggt omkring de många hällristningar som har hittats i området. Några av hällristningarna går så långt tillbaka som 1500 år f.Kr, men de flesta stammar från 700-talet f.Kr fram till det första århundradet e.Kr. De mer än 5 000 stenarna med hällristningar är spridda över en yta på hela 42 hektar, och vi väljer några av de mest intressanta, innan vi fortsätter mot vår destination, Karakol

Karakol är med sina fler än 75 000 invånare, Kirgizistans fjärde största stad. Här finns alla moderna faciliteter, liksom bra restauranger, butiker och nybyggda hotell. Vi inkvarterar oss på vårt hotell, där vi ska bo de följande två nätterna. På kvällen äter vi middag på en av stadens bästa restauranger.

Dag 4
Karakol. Lätt vandring i bergen, Przewalski-museet och en rysk-ortodox kyrka

I bergen öster om Karakol finns några av de vackraste landskapen i Kirgizistan, och efter frukost kör vi upp i bergen och vandrar en lämplig sträcka i den klara bergsluften, där dofterna och landskapet verkligen kommer oss nära. Vi tar med oss lunch och äter ute i det fria.

Ovan den barrträdsklädda dalen tronar de omgivande bergstopparna högt upp i vädret. Längst upp skiftar landskapet mellan skogsområden och öppna vidder med alpina växter och grässlätter med korpar och gamar som svävar över glaciärerna. På vägen stannar vi till vid små källor och vattenfall, tittar på växter och lyssnar på fåglarna.

Därefter återvänder vi till Karakol, där vi besöker Przewalski-museet som rymmer en spännande samling av föremål som den ryske upptäcktsresanden Nikolai Mikhailovich Przevalski tog med sig hem från sina expeditioner i Kina och Mongoliet. Efter museibesöket återvänder vi Karakol och besöker den unika kinesiska moskén från 1910, ett stabilt hantverk utan en enda skarv, samt stadens tjusiga rysk-ortodoxa kyrka.

På kvällen ska vi äta hos en lokal uighur-familj. Uighurerna är ett folkslag som primärt lever i den nordvästra kinesiska provinsen Xinjiang Uighur Autonome Region i västra Kina, granne med Kirgizistan.

Dag 5
Karakol – Jeti Oghuz –Tamga. De röda sandstensklipporna och ankomst till Tamga
Traditionell häst och vagn

Vi besöker den lilla byn Jeti Oghuz, som är mest känd för sina speciella röda sandstensklippor. En av formationerna är känd som ”Det brustna hjärtat”. Vi besöker även det berömda sanatoriet där självständighetsförklaringen mellan Ryssland och Kirgizistan signerades 1991. I dag används sanatoriet till behandling av reumatiska sjukdomar

Vi fortsätter härifrån till den lilla charmiga byn Tamga, där vi inkvarteras på ett komfortabelt gästhus intill vattnet och med en underbar utsikt mot bergen. I gästhuset finns det bastu och under trädgårdens aprikosträd kan man koppla av och läsa.

Dag 6
Tamga - Skazka – Tamga. Lokalt byliv ooch de röda sandstensklipporna vid Skazka

Vi ger oss ut på en dagsutflykt till Barskaun-dalen och dess omgivande berg. Dalen är mest känd för Kumtor-guldgruvan uppe i bergen och det numera förfallna sanatoriet. Sanatoriet hade sin blomstringsperiod för över fyrtio år sedan, när Jurij Gagarin semestrade vid sjön.

Längs hårnålskurvor och den ena spektakulära utsiktspunkten efter den andra tar bussen oss till en stor platå på cirka 4 000 meters höjd. Här kan den som vill ta en promenad i den vackra naturen och njuta av den friska bergsluften.

Senare under dagen återvänder vi till Tamga där vi äter lunch. På eftermiddagen gör vi en liten utflykt till ett särpräglat landskap med röda vinderoderade sandstensklippor. Flera av dem har namngetts och ”lystrar” bland annat till namnen King-Kong och Flodhästen.

På kvällen äter vi en gemensam middag på gästgiveriet – och kanske kan vi locka vår värd att tillaga den berömda pilaffen

Dag 7
Tamga – Kaji-say - Bokonbaeva - Jaichy. Varma källor och övernattning i jurta

Det har blivit dags att ta farväl av vårt trevliga värdpar i Tamga och bege oss vidare på vår centraleuropeiska odyssé.

Dagens första stop är Kaji-Say, och utanför staden ligger en nyanlagd poolanläggning med termiska (varma) källor både utomhus och inomhus. Här får du en vacker utsikt över sjön Issyk-Kul och de snötäckta bergen medan du njuter av det varma mineralhaltiga vattnet.

Härifrån fortsätter vi till landsorten Bokonbaevo. I den lilla byn finns en workshop där lokala kvinnor tillverkar traditionellt filthantverk. Här kan vi följa processen från ull till filt, bl.a. Shyrdak-mattor och vi får en fin inblick i hantverket, som nu är med på UNESCO:s världsarvslista. Det går även att köpa färdiga produkter.

Sent på eftermiddagen anländer vi till vår övernattningsplats, som skiljer sig från alla de tidigare. Vi ska nämligen inkvarteras i en traditionell jurta, också kända från Mongoliet, där filttälten kallas för ger.

Här ska vi leka nomader och övernatta i jurtor som är flyttbara halvkägelformade filttält med en invändig, bärande träställning som kan fällas ihop vid transport. Tälten kan sättas upp eller tas ner på bara ett par timmar. Våra jurtor är uppvärmda och det bor 4 personer i varje, på äkta nomadvis.

Dag 8
Jaichy - Burana – Bisjkek. Burana-minareten, tid på egen hand och avskedsmiddag

Efter frukost kör vi tillbaka till Bisjkek. Vi kör faktiskt på den gamla Sidenvägen och stannar också vid Burana i den gamla Sidenvägsstaden Balasagun, som på 900-talet var en viktig huvudstad för Kara-Khanid-dynastin.

Efter ett spännande stopp fortsätter vi till huvudstaden Bisjkek, där eftermiddagen är på egen hand. Om du vill handla lite ovanliga souvenirer är det Bisjkeks basar du ska gå till. Dessutom är priserna ytterst förmånliga för den svenska plånboken. Räkna med en prisnivå som är cirka tre gånger lägre än i Sverige. Här säljs traditionellt hantverk, kinesiska kopior, ullvaror, kalpakhattar, koreanska vantar, sidenhalsdukar och mycket mer. Basarerna bjuder inte bara på shopping men även mat. De svenska reseledarna och den kirgiziska lokalguiden hjälper gärna till med tips om bra ställen att handla på och vilka produkter som finns.

På kvällen samlas vi för en gemensam middag på en av stadens bästa restauranger.

Dag 9
Hemresa Bisjkek - Stockholm

Vi går upp tidigt på morgonen och kör till flygplatsen. Ankomst till Stockholm samma dag till följd av tidsskillnaden. Välkommen hem!

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensktalande reseledare
 • Flyg Stockholm – Bisjkek t/r med mellanlandning
 • Utflykter enl. program
 • 2 x övernattning i delat dubbelrum på lokalt 4-stjärnigt hotell i Bisjkek
 • 2 x övernattning i delat dubbelrum på gästhus i Tamga
 • 2 x övernattning i delat dubbelrum på lokalt 3-4-stjärnigt hotell i Karakol
 • 1 x övernattning i delat fyrbäddsrum i traditionell jurta
 • Helpension
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/ komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Drycker
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med ca USD 60)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura 150 kr (bortfaller vid beställning online)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Övernattning

I de större städerna bor vi på 3-4-stjärniga hotell, medan i de mindre städerna ofta inte finns så många valmöjligheter. Vi bor på flera platser på mindre hotell och gästhus och det kan ofta förekomma variationer mellan olika rumstyper och -storlekar. I de privata gästhusen ska man inte förvänta sig någon form för lyx och rummen är av mycket varierande storlek. I gengäld är gästfriheten stor och vi får en unik möjlighet att komma nära lokalbefolkningen.

Gästhusen drivs av familjer, och man kan förvänta sig en god, solid kost lagade av husets matmor och trevliga stunder med resten av familjen samt eventuella grannar, hundar, höns och annta gott folk. Rummen har gemensamt badrum i korridoren.

VI har också inkluderat en enkel övernattning i jurta, som är kirgisnomaderna traditionella filttält. Har inkvarteras man i sovrum med upp till 4 personer. Det bör därför förväntas att man kommer att sova tillsammans med andra. Också här är det gemensam toalett och bad.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen.

Ta gärna med

Bra vandringsskor eller -stövlar och kläder som har lämpade till en aktiv semester ute i naturen. Det kan vara varmt på dagarna, men på kvällarna kan det bli svalt när vi är uppe i bergen. Badkläder och badhanddukar till ett dopp i områdets bergssjöar är också bra att ta med sig. Vanliga handdukar och sängkläder behöver du inte ta med.

Mer om Kirgizistan

Här kan du läsa mer om Kirgizistan: https://www.albatros.se/resmal/asien/kirgizistan

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor