Adriatiska kusten i Italien

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Emilia-Romagna, Le Marche och San Marino

I kustregionerna Emilia-Romagna och Le Marche hittar vi så mycket mer än bara långa sandstränder: Vi får uppleva små orter uppe i bergen med stolta borgar, medeltida städer med bysantinska kyrkor klädda med vacker mosaik - och till och med ett lilleputtland. Längs vägen får vi höra berättelser om Julius Caesar och konstnären Rafael, vi ska självklart smaka på vinet i Ancona-området och så tar vi oss ner till underjordiska grottor med anor från tempelriddartiden. 

Vi lär känna den bysantinska staden Ravenna – staden där Dante Alighieri är begravd och där vacker mosaik väntar på oss, beger oss på utflykt till den lilla republiken San Marino och går på italiensk marknad i Rimini. 

Den som är upplagd för ännu mer äventyr kan besöka hertigstaden Urbino med dess vackra palats.

På den här resan bor vi på Hotel Tridentum som ligger endast 150 meter från stranden.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram 8 dagar
Dag 1
Köpenhamn – Bologna. Vi åker till Cesenatico vart vi ska bo
Dag 2
Conero-kusten med Sirolo, grottstaden Osimo och vingård
Dag 3
Bysantinernas Ravenna
Dag 4
Möjlighet till utflykt till hertigens renässansstad Urbino
Dag 5
Republiken San Marino och San Leo
Dag 6
Rimini och Cattolica
Dag 7
Tid för egna äventyr
Dag 8
Hemresa från Bologna

Hotell

Hotel Tridentum

Vi har valt att bo på detta härliga 4-stjärniga hotell i Cesenatico vid Adriatiska kusten. Hotellet ligger bara 150 meter från stranden och cirka 3 kilometer söder om Porto Canale. Hotellet har en utomhuspool som är öppen men ouppvärmd. Hotellet har också en mysig restaurang och bar.

Rummen är mindre till storleken, men trevliga och enkla och har de bekvämligheter som kan förväntas: Wifi, kassaskåp (mot avgift), TV, luftkonditionering / uppvärmning. Alla rum har balkong.

Hotel Tridentum
Viale Michelangelo Buonarroti, 25, 
47042 Cesenatico FC, Italien 
Telefon: +39 371 390 1720
https://www.michaelhotels.com/tridentum/en-GB

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
13 998:–
Stockholm
Hotel Tridentum
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
13 998:–
Stockholm
13 498:–
Köpenhamn
Hotel Tridentum
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Köpenhamn – Bologna. Vi åker till Cesenatico vart vi ska bo
Välkommen till Italien!

Vårt flyg styr kosan mot Emilia-Romagnas huvudstad, universitetsstaden Bologna. När vi har landat beger vi oss söderut längs den antika romerska vägen Via Emilia som med sina 260 kilometer sträcker sig över Poslätten från Piacenza i norr till Rimini.

Vi kör av vid Cesenatico som är en liten och charmig badort vid Adriatiska kusten, som är känd för den berömda hamnen i Porto Canale, som designades av Leonardo da Vinci. Vårt mysiga hotell Tridentum drivs av familjen Pollarini. Hotellet ligger nära stranden och kommer att vara vårt hem under en händelserik vecka. 

Vi samlas i restaurangen där vi äter vår första gemensamma middag på hotellet.
Vid sen ankomst serveras lite kallskuret.

Dag 2
Conero-kusten med Sirolo, grottstaden Osimo och vingård
Upplev vidunderliga kuststräckor

I dag åker vi söder för att besöka den italienska regionen Le Marche. Vi börjar dagen med något som i romertiden hadde varit ödesdigert. Vi ska korsa den legendariska floden Rubicon som under antiken utgjorde gränsen mellan sub-alpina Gallien och forntida Rom. Vi beger oss söderut för att besöka nästa italienska region, Le Marche. Det var här som Julius Caesar en fuktig januari dag år 49 f.Kr. med orden "Alea iacta est", tärningarna är kastade, valde att korsa floden med sina trupper. För oss är handlingen ganska ofarlig; men för Caesar var det förknippat med dödsstraff när han valde att korsa floden Rubicon med sin armé.

Under vår väg söderut passerar vi många av de kända och trevliga kuststäder som på sommaren fylls med soltörstande italienare. På högsommaren, närmare bestämt i augusti månad, stänger hela landet ner och italienarna beger sig till havet där de lapar sol med sand mellan tårna och avnjuter spaghetti med havets allehanda läckerheter.

Vi kommer fram till regionen Le Marche. Vi passerar hamnstaden Ancona som är regionens huvudstad, och här börjar landskapet dessutom förändras. Från att ha varit ett flackt kustlandskap med långa ljusa stränder blir landskapet vackert och kuperat. Vi rör oss runt i det pampiga landskapet och stannar i en av kuststäderna där vi hinner få en kopp cappuccino eller espresso innan vi fortsätter vår färd.

Nu rör vi oss inåt landet, närmare bestämt till den lilla medeltida staden Osimo. När vi strosar runt längs stadens kullerstensgator vet vi inte att det under våra fötter finns en nästan magisk underjord av en helt annan värld. Ett nätverk av totalt nio kilometer gångar slingrar sig nämligen i flera nivåer i den mjuka marken, och man skulle nästan kunna tro att en mullvad varit framme. Redan för över 2 500 år sedan började Picenifolket gräva sig ner genom den mjuka sandstenen för att försvara sig, hitta vatten, förvara mat och ja, rätt och slätt, överleva.

Över tid resulterade detta i ett enormt nätverk av grottor som genom tiderna varit hem för allt från hemliga sällskap som har hållit sina invigningsritualer i grottorna till förvaringsplats för vin och mat, och så sent som förra århundradet, under andra världskriget, gömde och vårdade man sårade soldater i de underjordiska grottorna. De smyckade grottorna innehåller spår från Picenitiden, romare, medeltiden och hela vägen fram till vår tid. Här hittar vi grottor med symboler som kan dateras hela vägen tillbaka till Tempelriddarna och vackra hedniska symboler av keltiskt ursprung på väggarna. Det är en spännande upplevelse att bege sig ner under marken. Vi besöker en eller två av grottorna och strosar runt en stund i underjorden. Temperaturen ligger konstant på 12-13 grader och en varm tröja rekommenderas.

På vägen tillbaka till vårt hotell hinner vi besöka en vingård. Här träffar vi vinbonden Maurizio som producerar utsökt vin av de lokala druvsorterna. Le Marche är mest känt för druvor som Verdicchio som omvandlas till ett gott och fruktigt vitt vin. Verdicchio odlas nästan uteslutande i den här regionen och här hittar vi även det röda vinet Conero Rosso som huvudsakligen tas fram på Montepulciano-druvan och en gnutta Sangiovese. Under vårt besök på vingården ska vi naturligtvis smaka på gårdens härliga viner och titta lite närmare på produktionen av vitt vin.

Efter en trevlig dag med massor av upplevelser vid havet, under vattnet och med ett glas vin i handen låter vi bussen köra oss tillbaka till vårt hotell där ännu en middag väntar på oss.

Dag 3
Bysantinernas Ravenna
Världsberömda mosaiker i bysantinska staden Ravenna

Den lilla staden Ravenna har haft en viktig roll i Europas historia. Faktum är att den har varit huvudstad hela tre gånger. Men dess betydelse började när Romarriket delades i två delar. Den östra delen med Konstantinopel som huvudstad och den västra delen som styrdes av Rom. Hösten 401 satte germanska barbarer kurs söderut över de juliska alperna och slog sig ned på Poslätten varifrån de angrep det västra riket. Kejsaren i Rom valde år 402 att fly till Ravenna som var lättare att försvara, och därmed blev staden huvudstad i Västra romarriket fram till dess sammanbrott år 476. 

Perioden innebar en kulturell blomstringstid för Ravenna, något vi hittar spår efter i den fantastiska mosaik som idag finns upptagen på Unescos världsarvslista. Mosaiken i Ravenna räknas som Europas mest välbevarade, och är den största samlingen med 1 500 år gamla mosaiker.

Vi hittar mosaikerna i sju kyrkor och ett kapell. Fasaden på kyrkorna är inte något att skryta med. De uppfördes nämligen under en tid då det var deras inre som skulle imponera, och när man går in i en av dem känns det nästan som att gå rakt in i ett smyckeskrin. Vi besöker några av kyrkorna, bland annat San Vitale som lockar besökare med sin åttkantiga form. Här ser vi mosaik som avbildar kejsar Justinian, och som traditionen föreskriver hittar vi det mesta av bibelhistorien illustrerad med färgade stenblock. Sant’Apollinare Nuovo är ett av stadens mest framstående exempel på mosaikkonst.

Efter vår gemensamma rundvandring hinner vi äta en god lunch på egen hand i den lilla staden, och den nyfikna kan besöka Basilica di San Francesco, gå in i kyrkan och bege sig ner till kryptan. Här kan man kasta ner ett mynt i en låda och så sägs det att ren magi ska uppenbara sig. Kryptans golv är täckt med gammal mosaik som ligger under vatten, och med lite tur får vi syn på ett par guldfiskar som simmar runt i den pampiga omgivningen. 

Ravenna är en fantastisk stad, och här bodde självaste Dante Alighieri, författare till Den gudomliga komedin, de tre sista åren av sitt liv. Dessutom var konstnärer som George Byron, Gustav Klimt och Oscar Wilde även de förälskade i staden.

Vi njuter en gemensam middag på kvällen.

Dag 4
Möjlighet till utflykt till hertigens renässansstad Urbino
Hertigen av Urbinos renässanspalats

Den vackra renässansstaden Urbino har gett italienarna stora personligheter som konstnären Rafael och arkitekten Bramante, som fick i uppdrag att projektera Peterskyrkan i Rom.
Staden, som ligger en bit inåt landet, har Hertigen Federico av Montefeltro att tacka för sin skönhet. Han var en kultiverad och välutbildad man som till och med hade sin egen privata armé. Överallt i området hittas spår efter hertigen som satte staden på den italienska världskartan. Han var en av huvudkrafterna bakom den italienska renässansen men var även stadens tyrann, om än en givmild sådan. 

Han härskade över staden och området och älskade den klassiska tiden och ville hyllas på samma sätt som en gammal kejsare från antiken. Han var hertigen som segrade vart han än drog ut i strid och samtidigt var välutbildad inom allt från krig till retorik, kunskap var det samma som makt i hans ögon.

Vi besöker det enorma palatset som idag är relativt tomt. Här kan vi se den vackra målningen av konstnären Piero della Francesca. På målningen är hertig Federico avbildad tillsammans med sin son och läser en bok som en symbol för kunskap och vetenskap. Målningen ger även en bra bild av hans näsa som deformerades av en lans som gick igenom hans hjälm och trasade sönder hans högra öga. Det finns dock en sägen som säger att den deformerades efter att en kirurg avlägsnar hans näsrygg så att han skulle få en bättre utsikt. Det finns gott om berättelser i Urbino.

I hans lilla studiekammare ser man det vackra trädklädda rummet som tillverkats av de duktigaste av hantverkare. Intarsiaarbete när det är som bäst! Detta är en form av trämosaik som var väldigt populär under renässansen, där olika träsorter och färger bildar fantastiska bilder i trä. Konstnärer som Piero della Fransecca och Botticelli har banat väg för de vackra bilderna.

Efter att ha dykt ner i stadens historia hinner vi äta lunch på egen hand. Om vi har tur får vi smaka på delikatessen Olive Ascolane, som är friterade köttfyllda oliver. Olivsorten heter Tenere Ascolane, och är en alldeles speciell oliv som passar perfekt för den här rätten. 

På eftermiddagen återvänder vi till hotellet där vi äter middag. 
Utflykten ska bokas och betalas senast 45 dagar före avresa och genomförs vid minst 20 deltagare.

Pris 720 kr.

Dag 5
Republiken San Marino och San Leo
San Marino är Europas tredje minsta stat

Vi inleder dagen med att besöka den lilla staden San Leo som av den italienska författaren Umberto Eco kallades för Italiens vackraste stad. Staden San Leo hette tidigare Mons Feretrius och grundades i ett tidigt skede av romarnas styre. Dagens namn San Leo har det fått efter stenhuggaren Leone som tillsammans med vännen Marino grundade närbelägna San Marino. De hade båda flytt från Dalmatien, dagens Kroatien, under kejsare Diocletianus förföljelser av kristna.

Leone slog sig ned i Mons Feretius som genom tiderna har haft många olika härskare. Staden har levat under romarriket, Bysans och lombarderna, och har även bollats fram och tillbaka mellan de mäktiga adelsfamiljerna under Italiens invecklade historia. 

För att komma till stadens historiska stadskärna färdas man på en väg som huggits in direkt i klippan. Staden var en gång i tiden en militärfästning, och det som fascinerar besökarna mest är det strategiskt belägna fortet som går hela vägen tillbaka till striderna mellan bysantinerna och goterna på 500-talet.

Staden är en fantastisk medeltidsstad och på många sätt en spännande kontrast till den närbelägna storebrodern San Marino där vi tillbringar resten av dagen. 

Vi lämnar Italien och beger oss till San Marino som är Europas tredje minsta stat. Det är en självständig republik som med all rätt lyssnar till namnet Serenissima Repubblica di San Marino trots dess ringa storlek på endast 61 kvadratkilometer.

När Marino flydde från Dalmatien slog han sig ned på toppen av Monte Titano där han grundade ett kloster. Ända från början förklarade man sig oberoende, och trots åtskilliga försök att erövra makten över den lilla staten har man alltid lyckats spela sina kort rätt, och förbli en suverän stat mitt i Italien. Även vid Italiens enande, då den italienske folkhjälten Garibaldi mellan 1860 och 1870 försökte förena Italien, lyckades San Marino fortsätta bevara sin status.

Den billösa staden har en fantastisk panoramautsikt över Adriatiska kusten, och att gå runt i staden är en väldigt speciell upplevelse. De branta gatorna slingrar sig längs klippan, och kanske ser vi de vackra militärkläderna på San Marinos egen militär när vi rör oss genom staden på berget. Staden har en alldeles speciell atmosfär, och den lilla republiken på berget bjuder på en unik upplevelse. Staden kan skryta med sina vackra torn, och vi får lära oss mer om styrelseformen och hur det är att bo i en lilleputtstat, som för alla frimärkssamlare är känd för sina färgglada frimärken. Och visste du att San Marino har allt från eget TV-bolag och fotbollsliga till sin egen version av euromynten?

Vi hinner uppleva staden och eventuellt avnjuta en kopp kaffe eller ett glas vin på en av de små serveringarna innan vi återvänder till vårt kusthotell för att äta middag.

Dag 6
Rimini och Cattolica
Vackra staden Rimini

Idag ska vi utforska kuststräckan söder om vår egen lilla stad. Det är lördag vilket innebär marknadsdag i närbelägna Rimini. I Rimini hittar vi den gamla härförarvägen Via Flaminia som under Antiken sträckte sig från Rom till Ariminum, dagens Rimini. Här sammanstrålar den med en annan antik väg, Via Emilia från 187 f.Kr. som är lika rak som om romarna hade ritat den med en linjal, och förbinder Piacenza med Rimini. Staden sjuder alltså av historia och är mycket mer än bara en badort, och har dessutom haft en viktig roll i Italien i flera tusen år. 

Staden har bebotts av både romare, goter, lombarder och franker och blev en självständig kommun på 1200-talet. Dessutom är Rimini den berömda italienska filmregissören Federico Fellinis födelsestad. Vi ger oss ut på en kort vandring till den färgglada stadsdelen San Giuliano, regissörens favoritdel av staden. Här korsar vi den gamla antika bron från år 20 då den romerske kejsaren Tiberius regerade. På lördagen och onsdagen flockas folk på torgen i den historiska stadskärnan. Då fylls den nämligen av över 400 marknadsstånd, och vi har valt att besöka staden just på en marknadsdag. Det finns alltid något vi kan frestas att köpa med oss hem – strumpor, grytslevar eller en elegant italiensk sko till ett rimligt pris – du bestämmer! 

Efter vårt besök i Rimini fortsätter vi söderut och passerar den långsamt flytande floden Tavollo. Här hittar vi gränsen mellan Emilia-Romagna och regionen Le Marche. Vi gör ett kort stopp i kuststaden Cattolica innan vi beger oss inåt landet till den lilla staden Gradara där vi naturligtvis ska unna oss en kopp kaffe eller ett glas vin på en av de lokala barerna. Kanske är det någon som vill titta närmare på den vackra borgen som har en sagolik utsikt över Adriatiska kusten.

Vi är tillbaka på hotellet på eftermiddagen.

Dag 7
Tid för egna äventyr
På besök i Gradara

Idag kan vi ägna oss åt egna äventyr. Reseledaren föreslår en gemensam utflykt till en av de närbelägna städerna. Utflykten presenteras och erbjuds i början av resan. 

Den som vill kan nöja sig med att njuta av vädret. Om solen lyser kanske Adriatiska havets varma vatten lockar till ett dopp.

Kvällens middag intas på egen hand. Reseledaren ger gärna tips på restauranger och andra aktiviteter.

 

Dag 8
Hemresa från Bologna

Efter frukost kör vi till Bologna för att flyga hem igen efter en spännande och lärorik vecka vid Adriatiska kusten.
Beroende på flygtider kan det finnas tid att besöka Bologna innan vi åker till flygplatsen.

Utflykt till hertigens renässansstad Urbino

Den vackra renässansstaden Urbino har gett italienarna stora personligheter som konstnären Rafael och arkitekten Bramante, som fick i uppdrag att projektera Peterskyrkan i Rom.

Staden, som ligger en bit inåt landet, har Hertigen Federico av Montefeltro att tacka för sin skönhet. Han var en kultiverad och välutbildad man som till och med hade sin egen privata armé. Överallt i området hittas spår efter hertigen som satte staden på den italienska världskartan. Han var en av huvudkrafterna bakom den italienska renässansen men var även stadens tyrann, om än en givmild sådan. 

Han härskade över staden och området och älskade den klassiska tiden och ville hyllas på samma sätt som en gammal kejsare från antiken. Han var hertigen som segrade vart han än drog ut i strid och samtidigt var välutbildad inom allt från krig till retorik, kunskap var det samma som makt i hans ögon.

Vi besöker det enorma palatset som idag är relativt tomt. Här kan vi se den vackra målningen av konstnären Piero della Francesca. På målningen är hertig Federico avbildad tillsammans med sin son och läser en bok som en symbol för kunskap och vetenskap. Målningen ger även en bra bild av hans näsa som deformerades av en lans som gick igenom hans hjälm och trasade sönder hans högra öga. Det finns dock en sägen som säger att den deformerades efter att en kirurg avlägsnar hans näsrygg så att han skulle få en bättre utsikt. Det finns gott om berättelser i Urbino.

I hans lilla studiekammare ser man det vackra trädklädda rummet som tillverkats av de duktigaste av hantverkare. Intarsiaarbete när det är som bäst! Detta är en form av trämosaik som var väldigt populär under renässansen, där olika träsorter och färger bildar fantastiska bilder i trä. Konstnärer som Piero della Fransecca och Botticelli har banat väg för de vackra bilderna.

Efter att ha dykt ner i stadens historia hinner vi äta lunch på egen hand. Om vi har tur får vi smaka på delikatessen Olive Ascolane, som är friterade köttfyllda oliver. Olivsorten heter Tenere Ascolane, och är en alldeles speciell oliv som passar perfekt för den här rätten. 

På eftermiddagen återvänder vi till hotellet där vi äter middag. 

Utflykten ska bokas och betalas senast 45 dagar före avresa och genomförs vid minst 20 deltagare. Pris 720 kr.

Palatset i Urbino är ett mästerverk från renässansen

Prisinformation

Resans pris

Från 13 498:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
3 000:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Köpenhamn  – Bologna t/r med mellanlandning
 • Utflykter och transport enligt program
 • Boende på hotell i delat dubbelrum
 • Halvpension förutom dagen på egen hand (frukost varje dag och 6 middagar inklusive ¼ vatten och ¼ vin.)
 • Vinprovning och lokala smakprov på vingården vid Ancona
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Dricks till chauffören (räkna med cirka 8 euro)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Denna resa kräver minst 24 personer. Om detta nummer inte nås förbehåller vi oss rätten att avbryta resan - detta kommer vanligtvis att ske senast 4-6 veckor före det planerade avgångsdatumet. I enlighet med 17 § i paketreselagen. Som researrangör är vi inte ansvariga för skador för eventuella förluster som du som kund kan behöva bli förorsakad till följd av avbokningen. Vi är bara skyldiga att återbetala priset för resan.

Bagage

Du måste ta med 1 st. bagage per person. Max. 20 kg + handbagage (handbagage: Max vikt 8 kg). Dimensionerna på handbagaget får inte överstiga 118 cm i total längd x bredd x höjd = 55 cm x 40 cm x 23 cm.

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Klimat

Under vår och höst kan det vara kyligt under morgon- och kvällstimmarna och regnbyar kan förekomma. Packa därför en varmare tröja och en lätt jacka. Italienarna är inte särskilt formella när det gäller klädsel på kvällstid i restauranger o. likn. Se till att ta med ett par bra promenadskor till vandringar i naturen och i städerna.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from varierat program Bra upplägg, varierat program
Date published: 2024-05-09
Rated 5 out of 5 by from Trevlig resa med många fina utflyktsmål och utmärkt guide! Trevlig resa med fina utflyktsmål!
Date published: 2024-05-08
Rated 3 out of 5 by from En prisvärd resa men dåliga flygtider Omväxlande program och en mycket engagerad och positiv reseledare
Date published: 2024-05-06
Rated 4 out of 5 by from En prisvärd och upplevelserik resa Det var en spännande resa med mycket historia, kultur och god mat 10++ till reseledare Lisa, trevlig mycket kunnig glad med olika överraskning när vädret var kallt med regn
Date published: 2024-04-30
Rated 5 out of 5 by from En mycket innehålls rik äventyr Hela resan var helt fantastiskt. Hela upplägget och resemål / besök var mycket intressanta ett fantastiskt koncept . Var min 12 bussresa genom Europa och den första med er . Hotel Tridentum var en 10 poängare. Bara väldigt kallt på rummen . Säkert beroende på vädret . Vår reseledare Lisa var så kunnig - intressant att lyssna på - hon hade en bredkunskap - varmhjärtad- omtänksam och så social . Satt med oss alla under frukost och middagen . Alla blev sedda av Lisa . Den absolut mest kompetenta guide jag träffat . ( då har det funnits andra så duktiga ) Var rädd om Lisa.
Date published: 2024-04-28
Rated 4 out of 5 by from Fina upplevelser Spännande resa LISA ,härlig Generös positiv kunnig reseledare
Date published: 2024-04-28
Rated 3 out of 5 by from En helt okay resa till Adriatiska kusten. Helt okay men buffématen på kvällarna var inte så spännande. Frukosten var utmärkt. Bra guide.
Date published: 2024-04-28
Rated 4 out of 5 by from En skön resa med vackra sevärdheter! Lisa vår reseledare var underbar, bättre hade det inte kunnat vara!
Date published: 2024-04-28
 • y_2024, m_5, d_24, h_6
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_4, tr_53
 • loc_sv_SE, sid_ITRTR21, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor