Albatros arktiska äventyr till Nordkap och Svalbard

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Ombord på vårt eget exklusiva fartyg Ocean Albatros, specialbyggt för expeditioner i Arktis, ger vi oss ut på upptäcktsfärd till Nordkap och Svalbard

Följ med Albatros på en enastående sjöresa från Norges arktiska huvudstad Tromsö, till isbjörnarnas rike. En sällsynt spännande kryssning väntar oss i norra Europas vildmark, insvept i midnattssol under den korta arktiska sommaren.

I Tromsö utforskar vi stadens monument och karakteristiska sevärdheter som Ishavskatedralen och Polarmuseet, innan vi beger oss mot Norges nordligaste punkt. Här utforskar vi beståndet av vilda djur vid öarna Gjesværstappan och vi står vid kanten av det europeiska fastlandet vid legendariska Nordkap.
Med civilisationen bakom oss ska vi sedan ännu längre norrut till Bjørnøya, en ensam ö mellan Svalbard och Norges fastland, som är hem för några av världens mest spektakulära fågelkolonier.

Vårt nästa stopp blir de majestätiska öarna Svalbard, isbjörnarnas rike, där hisnande landskap och arktiskt djurliv utgör ramen för den fascinerande historien om denna otroliga skärgård.

Vi utforskar både på land och till havs och håller utkik efter renar och fjällrävar, som under den korta sommaren har fullt upp med att fylla på med kalorier inför den isiga polarvintern. Klipporna är fulla av liv, befolkade av otaliga fåglar, och om bara några månader kommer en ny generation arktiska sjöfåglar att vara redo att lämna sina bon.

På sandstränderna njuter enorma valrossar av det milda vädret och många valar och sälar rör sig längs kanten av havsisen och stränderna.

Följ med oss ​​på en äkta arktisk expedition.

Observera att landstigningarna på Svalbard kommer att vara beroende av vind-, havs- och isförhållanden.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Expeditionskryssning

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Norska kronor, US-dollar

Dagsprogram 10 dagar
Dag 1
Stockholm – Tromsö och inkvartering på hotell
Dag 2
Tromsö. Stadsrundtur med bland annat utsiktsplatsen Storsteinen, Ishavskatedralen och Polarmuseet, samt ombordstigning och avresa
Dag 3
Gjesværstappan, Skarsvåg och Nordkap
Dag 4
Bjørnøya
Dag 5
Sydvästra Svalbard
Dag 6–8
Nordvästra Svalbard
Dag 9
Longyearbyen. Stadsrundtur och besök vid gruvan
Dag 10
Longyearbyen och hemresa till Stockholm

Ocean Albatros

Det revolutionerande och eleganta fartyget Ocean Albatros har alla fördelar med ett litet expeditionsfartyg i kombination med den stabilitet och komfort som finns på större kryssningsfartyg. Det finns plats för upp till 189 passagerare ombord och den genomarbetade designen skapar en intim atmosfär tillsammans med fantastisk personlig service från fartygets personal. Det är lätt att ta sig runt ombord och du slipper stora människosamlingar och köer. På Ocean Albatros kombineras komforten från större fartyg med modern lyx och bekvämlighet.

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
59 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Stockholm – Tromsö och inkvartering på hotell

Vi flyger från Stockholm till Tromsö, där vi inkvarteras på hotell. Efter ankomst kan du njuta en middag i hotellets restaurang eller i Tromsös trevliga centrum, innan vi på allvar tar itu med vårt reseprogram.

Dag 2
Tromsö. Stadsrundtur med bland annat utsiktsplatsen Storsteinen, Ishavskatedralen och Polarmuseet, samt ombordstigning och avresa Avresa kl. 18.00

I dag börjar vårt äventyr i Tromsö – huvudstad i landsdelen Troms och en levande och färgrik universitetsstad med många caféer och restauranger.

Tromsö är inte bara hemort för världens nordligast belägna universitet, men har också världens nordligast belägna bryggeri och domkyrka. Stadens kännetecken är den vackra Tromsdalen Kirke, också kallad Ishavskatedralen, som stod färdig 1965.

Tack vare Golfströmmens passage nära staden ute i Norska Havet är somrarna oftast milda. Det är därför inte ovanligt att man kan ligga på stranden och sola, trots att vi befinner oss 50 mil norr om polcirkeln!

Arkeologer har funnit tecken på att det fanns liv i Tromsö redan för 9000 år sedan, men fram till 1794 då Tromsö blev köping, var samhället ett enkelt fiskeläge. Tromsö kallades vid 1900-talets sekelskifte för Nordens Paris. Med ökad handel med bland andra Frankrike fick staden mer kontakt med omvärlden och kunde faktiskt börja kalla sig för stad. Det fanns stora ambitioner på att bli urban, helt i tidens anda. Bland annat byggdes ett torg, innan det överhuvud taget försiggick någon torghandel i staden, och man byggde också ett sjukhus innan det fanns en läkare i staden. En lång rad arktiska expeditioner med polarforskare som Fridtjof Nansen och Roald Amundsen förbereddes härifrån på 1800-talet.

Dagens Albatros-erbjudande är en stadsrundtur i Tromsö, inklusive besök vid utsiktsplatsen Storsteinen, som ligger 420 meter över havet. Härifrån går vi en tur i terrängen, innan vi besöker Polarmuseet, där vi fördjupar oss i den intressanta historien om polarexpeditioner och ishavsfångst. Museet ligger i den gamla tullstugan från 1830 i vackra omgivningar i hamnen.

Vi ska också kika in i Ishavskatedralen, innan det är dags att köra till hamnen och gå ombord på expeditionskryssningsfartyget Ocean Albatros, vårt hem de kommande dagarna.

Under dagens utflykt finns det möjlighet att äta lunch på egen hand.

Frukost på hotellet och middag ombord ingår.

Dag 3
Gjesværstappan, Skarsvåg och Nordkap

Tidigt på morgonen den första hela dagen av vår expedition anländer vi till Gjesværstappan, en labyrint av kala öar och skär utanför den lilla byn Gjesværs kust. Dessa öar utsågs till ett naturreservat 1983, och om du utforskar de närliggande vattnen förstår du varför! Öarna rymmer ett otroligt liv med stora kolonier av ejdrar, lommar, alkor, lunnefåglar och havssulor som alla häckar i området.

Ocean Albatros kommer efter lunch att ta sig till den lilla byn Skarsvåg. Skarsvåg är världens nordligaste fiskeby och många invånare arbetar med fiske i det rika, kalla vattnet i norra Skandinavien. 
Från Skarsvåg åker vi på utflykt till Nordkap, monumentet som markerar den nordligaste punkten på norska fastlandet och den europeiska kontinenten. Detta berömda landmärke sänder oss vidare på vår resa när vi lämnar civilisationen på kvällen och beger oss ut mot de vilda arktiska öarna Svalbard.

Frukost, lunch och middag ombord.

Dag 4
Bjørnøya

Mitt i Barents hav mellan norra Norge och södra Svalbard ligger Bjørnøya. Denna karga ö markerar porten till Högarktis, och öns toppar tornar upp sig över horisonten.

Liten och isolerad och sällan besökt, var Bjørnøya en gång hårt exploaterad av valfångare och sälfångare som tog sig till ön från hela Europa för att fånga marina däggdjur. Lyckligtvis är ön och de omgivande vattnen nu skyddade som naturreservat och år efter år återgår ön mer och mer till sin naturliga rikedom. Trots namnet är isbjörnar nästan okända här, men valar och sälar är vanliga i dessa rika vatten. Bokstavligen miljontals sjöfåglar lever på öns branta klippor. De slåss alla om en plats på små klipphyllor, medan hungriga måsar och skarvar kretsar över huvudet i ett evigt sökande efter byte.

Om förhållandena tillåter, kommer vi försöka ge oss ut på en Zodiac-kryssning med vårt duktiga expeditionsteam för att uppleva det otroliga djurlivet på denna avlägsna ö - en riktig pärla för gäster med en förkärlek för att markera platser på världskartan.

Frukost, lunch och middag ombord.

Dag 5
Sydvästra Svalbard

Svalbards sydvästra kuster tar emot varmt vatten som kommer upp genom Atlanten, så vinterisen drar sig generellt tillbaka från detta område först. Det är därför möjligt för oss att gå in i de södra fjordarna i området, även i början av sommaren. Detta är utan tvekan en av de mest spektakulära regionerna i denna fantastiska skärgård. 

I det labyrintiska samspelet mellan fjordar och öar samlas fåglar på höga klippor och renar betar på de bördiga sluttningarna nedanför, medan isberg driver sakta förbi från områdets stora glaciärer. Små prickiga snösparvar fladdrar mellan klipporna, medan perfekt kamouflerade sandsnäppor trippar längs stranden. Om du tittar högre upp i de skogsklädda sluttningarna kan du kanske få syn på gråvita "stenar" som rör sig och framstår som renar i storleken av ett får: en unik underart här på Svalbard. Om du ser en skymt av blåbär och hör fåglarna i närheten skrika, kan det förebåda fjällrävens ankomst. Fjällräven är det enda inhemska landrovdjuret på Svalbard (isbjörnen är klassad som ett marint däggdjur).

Bergens toppar täcks ofta av täta moln, och den östra Spetsbergenströmmen för ofta is in i fjordmynningen. Vi har ett stort utbud av landstigningsplatser som går att utforska, till exempel i området med de enorma fågelklipporna vid Alkhornet och Vårsolbukta, samt de historiska platserna i Calypsobyen och Bambsebu, där prospektörer, jägare och en rad andra äventyrare prövade lyckan

Frukost, lunch och middag ombord.

Dag 6–8
Nordvästra Svalbard

Nordvästra Svalbard, ett av de största skyddade vildmarksområdena i Europa, förklarades som nationalpark 1973. Området är känt för sin historia, som dokumenterar några av de tidigaste mänskliga besöken på Svalbard. Nordiska upptäcktsresanden kan ha skymtat dessa isiga stränder under vikingatiden, men den första dokumenterade expeditionen som kom hit leddes av William Barents, den legendariske holländska upptäcktsresanden som Barents hav är uppkallad efter. 

Området är som sagt idag skyddat från mänskliga ingrepp, men som Barents märkte vid sin ankomst 1596 fanns det ett stort antal valar och sälar. De skulle snart bli offer för engelska och holländska valfångare som anlände inom ett decennium efter Barents för att plundra områdets djurliv. Området ligger i triangeln mellan land, hav och is, och det var därför den perfekta platsen att fånga havets milda jättar. Platserna som användes för att stycka valkropparna och koka dem för att utvinna den värdefulla oljan inkluderar den holländska bosättningen Smeerenburg, där resterna av 1500-talets späckugnar och byggnadsgrunder fortfarande kan ses. På andra håll, som närliggande Ytre Norskøya, dokumenterar den mörkare sidan av denna industrialiserade slakt, där hundratals unga män som hoppades att tjäna en förmögenhet ligger begravda tusentals kilometer från sina nära och kära.

Idag är allt som återstår från denna period enstaka ben och rester av mänskliga bostäder. Sakta återtar den arktiska naturen sitt territorium, och regionen är nu ett paradis för naturälskare. Små arktiska vallmo och lila stenbräcka trotsar de svåra förhållandena för att blomma under den korta sommaren, medan gäss, ejdrar och andra sjöfåglar återvänder till ön för att föda upp sina ungar. Valrossar kan ses ta sig upp på stränderna för en vila, och vi måste alltid hålla utkik efter vandrande isbjörnar i denna vilda region.
Nordvästra Svalbard är utan tvekan ett av de mest spektakulära områdena i Arktis, om inte i hela världen!

Frukost, lunch och middag ombord.

Dag 9
Longyearbyen. Stadsrundtur och besök vid gruvan Ankomst kl. 08.00

Vi lägger till i Svalbards huvudstad Longyearbyen – världens nordligaste... allt! Denna märkliga lilla stad är inte bara världens nordligaste stad (om man bortser från det lilla forskarsamhället Ny-Ålesund, som ligger lite längre norrut på Svalbard), utan rymmer också världens nordligaste civila flygplats, skolor, bank och snabbköp. Stadens oslipade gränskaraktär rymmer en kärna av varm nordisk gästfrihet och mysighet.

Direkt efter att vi kommit till Longyearbyen befinner vi oss i en annan värld. Den svala arktiska brisen kan kännas och så fort man sätter sin fot på marken är det viktigt att komma ihåg hur långt norrut vi faktiskt är – och att man alltid måste hålla utkik efter björnar. Det snöiga berget Hjorthfjellet tornar upp sig över horisonten, och i fjärran kan du se de taggiga topparna och glaciärerna på norra Spetsbergen.

Staden grundades som 'Longyear City' 1906 av den amerikanske entreprenören John Longyear, som drev gruvdrift på Svalbard. Longyearbyen är idag Svalbards administrativa centrum och säte för skärgårdens högsta myndighet, landshövdingen. 

Redan 1916 togs Longyearbyen över av ett norskt kolbolag och gruvdriften har präglat området ända fram till våra dagar. Staden har idag drygt 2 000 invånare, främst norrmän, och den tidigare dominerande gruvdriften är inte längre stadens huvudverksamhet. Longyearbyens invånare sysslar idag mest med forskning, undervisning och den blygsamma turism som finns i området. Om du är förvirrad av att 'Spetsbergen' och 'Svalbard' verkar användas omväxlande, kan detta förklaras med att även om skärgården redan år 1194 döptes till Svalbard i de isländska sagorna, blev Spetsbergen namnet som öarna gavs av Willem Barents 1596, på grund av det karakteristiska landskapet av spetsiga och oländiga berg. Namnet satt fast ända fram till efter första världskriget. Spetsbergen är idag namnet på den största av öarna i skärgården, allmänt känd som Svalbard.

Efter frukost säger vi farväl till personalen ombord och vi hämtas upp och åker på utflykt till Gruva 3. Gruva 3 stängdes 1996 och nu har det gått mer än 25 år sedan de sista kolgruvarbetarna lämnade berget där de hade brutit det svarta guldet. På väg till gruvan passerar vi även Svalbard Global Seed Vault, som är en fröbank med 3 miljoner typer av frön från hela världen. 
Från gruvans inlopp är det en underbar utsikt över Adventfjorden. Längs vägen får vi höra historier om hur livet var för gruvarbetarna i Longyearbyen och hur samhället var här förr. Detta ger oss en sällsynt inblick i en värld som en gång var Svalbards livsnerv.
Därefter går vi en orienteringsrundtur i staden, innan vi checkar in på hotellet. Resten av eftermiddagen och kvällen står till ditt förfogande eller kan spenderas i sällskap med reseledaren.

Frukost ombord ingår.

Dag 10
Longyearbyen och hemresa till Stockholm

Förmiddagen är på egen hand, men reseledaren kommer gärna med förslag på hur du kan spendera tiden. Först på eftermiddagen är det transport till flygplatsen, där flyget till Oslo väntar. Vi byter plan i Oslo och flyger sista etappen hem till Sverige.

Prisinformation

Resans pris

Från 59 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillæg for enkeltkahyt/enkeltværelse
 • Tillägg för Kat. G: 12 998 kr
 • Tillägg för Kat D: 37 298 kr
 • Tillägg för Kat E: 42 498 kr
 • Tillägg för Kat C: 45 598 kr
 • Tillägg för Kat C Superior: 49 698 kr
 • Tillägg för Kat C XL: 54 898 kr
 • Tillägg för Kat B: 74 598 kr
 • Tillägg för Kat A: 109 798 kr
Tillägg för uppgradering av hytt

Läs mer om hyttyper under Praktiska upplysningar

 • Tillägg för Kat E: 2 998 kr
 • Tillägg för Kat C: 4 698 kr
 • Tillägg för Kat C Superior: 7 098 kr
 • Tillägg för Kat C XL: 10 098 kr
 • Tillägg för Kat B: 21 398 kr
 • Tillägg för Kat A: 41 498 kr
3-personershytter

Kontakta Albatros Travel för pris.

Barnrabatt 2–15 år

Kontakta Albatros Travel för pris.  Fartyget är inte barnanpassat och har inte faciliteter som barnsängar eller barnstolar. Det kan man själv ta med för egen räkning.

Kontakta oss, om ni önskar resa med barn.

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare vid minst 15 deltagare
 • Skandinavisktalande och engelsktalande expeditionsteam ombord
 • Flyg Stockholm-Tromsö och Longyearbyen-Stockholm med mellanlandning i Oslo på ut- och hemresa
 • 1 natt på turistklasshotell i Tromsö i delat dubbelrum inkl. frukost
 • 1 natt på hotell i Longyearbyen i delat dubbelrum inkl. frukost
 • Heldagsutflykt i Tromsö med Storsteinen, Polarmuseet och Ishavskatedralen (lunch ingår ej)
 • Halvdagsutflykt till gruvan vid Longyearbyen samt orienterande stadsrundtur
 • Transport flygplats-hotell och hotell-fartyg i Tromsö
 • Transport fartyg-hotell och hotell-flygplats i Longyearbyen
 • Alla utflykter och Zodiac-båtfärder under kryssningen enl. program
 • 7 nätters kryssning med Ocean Albatros i delad utsides dubbelhytt (kategori D) med bad/toalett
 • Utflykter till fots eller med Zodiac med expeditionsteamet när geografi, vind och väder tillåter det
 • Informationsmöten och föredrag av och med expeditionsteamet
 • Helpension under hela kryssningen
 • Kaffe och te samt eftermiddagssnacks på fartyget
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring /komplement till hemförsäkring
 • Tillägg för enkelhytt
 • Tillägg för uppgradering av hytt
 • Ev. måltider i land samt före och efter kryssningen
 • Ev. extra utflykter och arrangemang
 • Drycker förutom kaffe och te dygnet runt samt juice och liknande till frukost
 • Dricks till fartygets personal, lokala guider, och liknande – vi rekommenderar ca. 16 USD per person och natt ombord
 • Utgifter för medicin och andra personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 130 kr per faktura (bortfaller vid beställning online)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Hytter och sviter

Det finns totalt 95 passagerarhytter och -sviter ombord på fartyget. Det finns utsides hytter, balkonghytter och sviter med havsutsikt. Hytterna har två enkelsängar eller en dubbelsäng. Dessutom finns det ett fåtal enkel- och trebäddshytter ombord. Alla hytter har eget bad och egen toalett och individuell temperaturreglering. Det finns också hårtork, tv, säkerhetsbox, kylskåp, flera 230V-stickkontakter och USB-kontakter. Dessutom finns det badrockar, tofflor och toalettartiklar (kroppsolja, kroppslotion, schampo).

Familjesvit på 50 m2 (Brynhilde-sviten)
Den största av alla hytter ombord på Ocean Albatros är familjesviten. Denna svit ligger på däck 7 och har två sammanhängande sviter med fransk balkong. Det finns plats för upp till 5 personer. Hytten har två dubbelsängar och en bäddsoffa.

Premiumsvit på 45 m2 – FS (Freydis-sviten)
Den näst största av alla hytter ombord på Ocean Albatros är premiumsviten. Denna balkongsvit med 2 rum har en dubbelsäng (eller två enkelsängar), en bäddsoffa, bord och stol samt ett rymligt badrum. Beläget på däck 4.

Kategori A – Juniorsvit på 39 m2
De 4 juniorsviterna ombord på Ocean Albatros har en fantastisk utsikt från sitt läge högt upp på fartyget på däck 7. Sviterna har en dubbelsäng eller två enkelsängar, bäddsoffa, sittområde, ett rymligt badrum och en privat balkong. Sviten har plats för upp till 3 personer.

Kategori B – Balkongsvit på ca. 30–32 m2
Ocean Albatros har 2 balkongsviter, som båda ligger på däck 6. Sviterna har en dubbelsäng eller två enkelsängar och ett sittområde, badrum och en stor altan. Det är plats för 2 personer.

Kategori C XL – Stor balkonghytt på ca. 25-30 m2
De stora balkonghytterna ligger på däck 4. Det finns en balkong, en dubbelsäng eller två enkelsängar och ett badrum.
Två av hytterna i kategori C XL är lite större och utrustade med faciliteter för personer med rörelsehinder. Badrum och dörröppningar är lite större så det är lättare att ta sig fram.

Kategori C Superiorhytt – ca. 22–25 m 2
Den vanligaste hyttypen på Ocean Albatros ligger på däck 4 och 6. Hytterna har en balkong, en dubbelsäng eller två enkelsängar och ett badrum. Här finns också ett sittområde med bord och stol. Dessutom är några av hytterna utrustade med en soffa som kan användas som säng för en tredje person i hytten. Om du önskar reservera två hytter med dörr emellan, är det möjligt i denna hyttkategori (på förfrågan).

Kategori Balkonghytt – ca. 18–22 m2
Denna hyttyp ligger på däck 4 och 6. Hytterna har en balkong, en dubbelsäng eller två enkelsängar och ett badrum.

Kategori D med fönsterglugg – 13–22 m2
Standardhytterna på Ocean Albatros ligger nära det så kallade ”Mud room” (fartygets omklädningsrum där det också förvaras gummistövlar och varma ytterkläder), och det är således enkel tillgång till Zodiac-plattformarna vid landstigningar. Hytterna är praktiska om du har begränsad rörlighet och vill ha kort avstånd till Zodiac-båtarna. Alla standardhytter har en dubbelsäng eller 2 enkelsängar och ett badrum. Hytterna ligger på däck 3 och 4. Vänligen notera att hytternas storlek och design kan variera.

Kategori E Hytt med fransk balkong – 14 m2
Hytterna i kategori E har fransk balkong, en queen-size säng (150-x200 cm), fönster från golv till tak och ett badrum. Alla dessa hytter ligger på däck 7.

Kategori F Trebäddshytt med fönsterglugg – 22 m2
Det finns två trebäddshytter med fönsterglugg ombord, båda med egen badrum. Hytterna ligger på däck 3, nära det så kallade ”Mud room” (fartygets omklädningsrum där det också förvaras gummistövlar och varma ytterkläder), och det är således enkel tillgång till Zodiac-plattformarna vid landstigningar. Trebäddshytterna har normalt enkelsängar med det går att ordna en dubbelsäng och en enkelsäng.

Kategori G Singelhytt – 14 m2
Standard enkelhytt, som ligger på däck 3. Hytterna ligger nära det så kallade ”Mud room” (fartygets omklädningsrum där det också förvaras gummistövlar och varma ytterkläder), och det är således enkel tillgång till Zodiac-plattformarna vid landstigningar.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 50 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4–6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangör inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Vädret i Nordatlanten

Resan äger rum under senvåren, då vi kan förvänta oss temperaturer på 12 grader i Skottland och ner till omkring 5 grader på Svalbard. Samtidigt kan vädret vara mycket varierande. Det ena ögonblicket är det strålande sol och lugnt vatten, för att i nästa ögonblick bli höga vågor med regn och snöslask i luften.

Expeditionskryssningskoncept

Albatros har under flera år utvecklat en kryssningsform som är speciellt lämpad för polarförhållanden där is tillsammans med en begränsad infrastruktur och en otillgänglig ödemark kräver resor av en mer expeditionsliknande karaktär, perfekt för den som vill ha en unik reseupplevelse. Det här är en exklusiv naturresa som skiljer sig en del från traditionella kryssningar. De relativt få deltagare innebär att resan känns som en gruppresa eftersom alla kan delta i landstigningar, besök på forskningsstationer, exkursioner, föreläsningar och valsafari.

Resan är relativt bekväm och utan obligatoriska strapatser eller speciella krav på deltagarna. Det förutsätts dock att deltagarna är fullt rörliga och vill uppleva naturen på dess egna premisser. Man bör tänka på att resan skiljer sig från vanliga turistresor eftersom vi inte har samma möjligheter att planera resan i detalj. Det finns många oförutsägbara inslag och rutten avgörs av vind, väder, is och strömförhållanden. Ruttbeskrivningen bör ses som det perfekta målet, men den kommer förmodligen inte att kunna följas även om vi skulle få flera veckor av högtryck och strålande sol.

Expeditionsledaren lägger tillsammans med fartygets kapten upp rutt och dagsprogram längs vägen, och ser till att vi får största möjliga utbyte av resan under aktuella förhållanden. Om vi helt plötsligt stöter på en flock valar kan dagsprogrammet genast ändras.

En viktig del av resan är kryssning och landstigning i medföljande gummibåtar av zodiac-typ. Dessa ska transportera oss in till öde kuster, längs glaciärer och på valsafari. Fartyget är försett med en extern trappa (lejdare) varifrån vi kan kliva i gummibåtarna, som är försedda med en kraftig motor. Fartyget seglar så nära sevärdheter som möjligt och även glaciärer, fågelfjäll och därefter stiger vi ombord på gummibåtarna för att gå i land eller kryssa runt mellan valar, sälar, isberg eller fågelöar. 

Det är tämligen enkelt för alla med full rörlighet, men kan vara ett problem för funktionshindrade personer. Vi kan även uppleva ett ganska kallt och vått klimat. Alla som vill kan stanna på fartyget som är utrustat med ett litet bibliotek. När vi använder ordet expedition bör det tas bokstavligt. Resorna är expeditioner vilket innebär att vi inte kan förutse aktuell resas alla steg in i minsta detalj. Ovanstående dag-för-dag-beskrivning är en grov skiss eller önsketänkande, som med största sannolikhet kommer att ändras.

Resan omfattas av Albatros resevillkor som vi förutsätter att deltagarna har tagit del av. 

”Rutten kan ändras beroende på väder och vind, som kan skifta ganska snabbt i de här trakterna, och därför planeras den här kryssningen så att man kan snabbt kan lägga om planerna. Isens tjocklek och djurlivet påverkar också var vi kan gå i land. Men naturen är också vår medspelare när vi bara är inställda på det. Därför planeras resan i så stor mån som möjligt med ”lös kant”, vilket innebär att våra resenärer därför bör vara inställda på ev. avvikelser i den planerade rutten.”

-Søren Rasmussen, Albatros grundare

Vem kan delta?

För att få vara med på resan måste du vara fullt rörlig och kunna färdas i kuperad terräng utan hjälp, och dessutom ska du vilja uppleva naturen på dess egna villkor. Personer under 18 år måste resa i sällskap av och bo med målsman över 18 år.

Ej lämplig för personer med rörelsehinder

Fartyget är tyvärr inte anpassat efter personer med rörelsehinder som inte kan röra sig av egen förmåga. Det beror bland annat på säkerhetsmässiga skäl eftersom rederiet kräver att alla ska kunna förflytta sig från en båt till en annan utan hjälp från personal eller medpassagerare. Av säkerhetsmässiga skäl får rullstolar och rullatorer inte heller föras ombord på fartyget. Samtliga gångar måste ha fri passage.

Särskilda hälsovillkor

Enligt rederiets regler är du förpliktad att informera Albatros om eventuell sjukdom eller handikapp, graviditet eller andra omständigheter som kan ha betydelse för ditt välbefinnande eller hälsotillstånd under kryssningen.

Pass och passinformation till Albatros Travel

På grund av de skärpta säkerhetsreglerna vid flygresor kan flygbolaget kräva att få se ditt pass. Dessutom kräver rederiet att samtliga gäster i förväg har angett sina passuppgifter (passnummer och förfallodag, födelseort och födelseplats). Vi ber därför att du skickar med en passkopia till Albatros direkt efter en eventuell resebokning. I samband med incheckning på fartyget överlämnas pass eller annan giltig legitimation och förvaras fram till kryssningens slut. 

Ditt pass måste vara giltigt minst 6 månader efter hemresedatum från resmålet. Det här kravet gäller för alla våra resor, även om ett enskilt land kräver kortare giltighet. Som researrangör har vi ett giltighetskrav på 6 månader för att undvika situationer där ett lands giltighetskrav kan ha ändrats mellan bokningen av resan och avresan.

Anslutning med inrikesflyg

Det går tyvärr inte att beställa anslutning med inrikesflyg i Sverige.

Viktiga regler vid landstigningar och utflykter

När vi vistas på land är det självklart väldigt viktigt att på alla sätt och vis värna om den unika naturen. Det innebär att agera efter devisen: Lämna inte något annat än dina fotspår och ta inte med dig något annat än dina minnen från naturen. Vi vill också be samtliga att hålla sig i närheten av den övriga gruppen. Framför allt under en expedition i Arktis, där det inte är helt ovanligt att stöta på en isbjörn. Det är även väldigt viktigt att noggrant följa expeditionsledarens instruktioner.

Allmänna säkerhetsregler

 1. Informera reseledaren om du önskar gå på egen hand i land.
 2. Gå inte in i ett hur/en byggnad, utan att du uttryckligen blivit inbjuden.
 3. Gå inte ensam i obebodda områden, se till att du alltid ser gruppen, och kom ihåg att vädret snabbt kan ändras och därmed försämra sikten.
 4. Håll (säkerhets)-avstånd till djur och fåglar (minst fem meter).
 5. Håll ett öga på tiden och kom ihåg när fartyget ger sig i väg igen. Försäkra dig om att din klocka visar samma tid som fartygets.
 6. Notera alltid på mönstringstavlan när du lämnar fartyget och när du kommer ombord igen.

Goda råd till packlistan

En kryssning på Nordatlanten på våren kräver en varierande klädsel. På land i Island kan temperaturen uppnå 15 grader men ute på Nordatlanten och på Svalbard kan den lätt sjunka till runt 5 grader, trots att solen skiner dygnet runt. Då krävs det varma och vattentäta kläder, mössa och vantar.

Ta med kombinationskläder som långärmad ylletröja underst, tröja eller fleece som mellanlager och vatten- och vindtät jacka ytterst. Tätt vävda fritidsbyxor är att rekommendera. Långkalsonger samt tunna regnbyxor till Zodiakbåtarna är också bra att ha med sig. 

Kraftiga och halksäkra vandringskängor är perfekta ombord på båten och perfekta för promenader i städerna. Ombord på Ocean Albatros finns ett stort urval av gummistövlar för utlåning. De är praktiska att ha vid landstigningarna från gummibåtarna (se nedan). På den här kryssningen är det ingen klädkod ombord. Praktiska reskläder är därför det enda som behövs, även under mer festliga kvällar som vi givetvis anordnar.
Ta gärna med en kikare (se mera nedanför). Handdukar behöver ej medtas.

Sjösjukemedel

Trots att vi rör oss inomskärs kan det bli ganska kraftig sjögång. Sjösjukeplåster (Scopoderm eller liknande) fungerar helt eller delvis för de flesta. Sjösjuketabletter är ett alternativ. Tänk på att sjösjuketabletter kan ha en lugnande effekt.

Fartygets besättning

Förutom Albatros expeditionsteam finns två besättningsteam ombord, som alla arbetar tillsammans för att göra din resa till en helt unik upplevelse. Skeppets kapten, styrmän och matroser har ansvaret för drift och navigation samt sköter arbetet på däck. Intendenten och hotellstaben har ansvar för hytterna, sviterna och maten och de gör sitt yttersta för att tillmötesgå dina behov ombord, och se till att du har en behaglig resa. Bägge besättningsteam är engelsktalande.

Reseledare och internationella gäster ombord

Vi vill göra dig uppmärksam på att det utöver skandinaviska gäster också finns internationella gäster med på kryssningen. Därför består vårt expeditionsteam av både skandinaviska och engelsktalande expeditionsguider som arbetar med alla gästerna. Föredrag och informationsmöten kommer som utgångspunkt hållas på engelska. När vi går i land i grupper kommer det om möjligt tas hänsyn till nationalitet och språk.

Utflykter – Halvdag och heldag

Det är normal praxis att skilja mellan halv- och heldagsutflykter. Detta innebär inte nödvändigtvis att utflykterna varar exakt en hel eller halv dag. En halvdagsutflykt äger vanligtvis rum antingen på förmiddagen eller eftermiddagen och sträcker sig inte över en måltid. Man kommer oftast hem så det passar med lunch eller middag. Utflykterna varar typiskt 2–4 timmar.

En heldagsutflykt varar ca. 5–9 timmar och sträcker sig vanligtvis över en huvudmåltid som dock inte alltid är inkluderad. Detta anges dock alltid i utflyktsbeskrivningen.

Handen på hjärtat

Att vara med på expeditionskryssning

En expeditionskryssning är något helt speciellt. Vi rör oss i områden där flera faktorer som vind och väder kan påverka turen. Några gånger håller vädret oss tillbaka och tjock dimma kan göra att vi kommer fram senare än beräknat – säkerhet framför allt. Andra gånger kan en vänlig ström föra oss snabbare mot målet.

Ibland stannar vi till för att njuta av synen av en lekande val, eller en isbjörn jaga på ett isflak, eller så stannar vi lite längre i en liten grönländsk bosättning för att närvara vid en stadsfest eller en säl som dragits i land.

Därför är tidsangivelserna i programmet vägledande och man får räkna med att de kan flyttas åt ena eller andra hållet eller att ordningen på ankomsttiderna måste ändras. Det är dock alltid vår avsikt att hålla fast vid programmet så mycket som möjligt. Men när du åker på en expeditionskryssning måste du vara beredd på lite av varje. Vi är dock övertygade om att stora upplevelser väntar.

En hjälpande hand

På denna kryssning rör vi oss ibland på öppet hav och vi kan inte undvika viss sjögång. Se därför till att hela tiden ta stöd av de räcken och handtag som finns längs alla korridorer och väggar på fartyget. Vid ombordstigning i en Zodiakbåt är det viktigt att hela tiden ha en hand fri så att man med ett så kallat sjömansgrepp snabbt kan ledas säkert på plats av en av sjömännen. Båda dessa regler gås igenom noggrant vid det första informationsmötet ombord.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor