Albatros stora kryssning till norra Grönland

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev norra Grönland - en av världens sista orörda vildmarker, med isbergens huvudstad Ilulissat, Diskobukten och Gyllene cirkeln på Island

Naturen i de här delarna av världen är väldigt vacker, tystnaden är slående och ofta får du känslan av att vara den enda levande personen i världen. Här kommer vi nära glaciärlandskap, valar och otillgängliga bygder.

Allt detta och lite till får du uppleva på denna förstklassiga Albatrosresa där vi färdas med det 4-stjärniga kryssningsfartyget Ocean Diamond och följer de gamla grönländska skärgårdsrutterna längs den vackra kuststräckan. En resa som Albatros för övrigt är en av väldigt få i världen som arrangerar.

Vi får naturligtvis uppleva alla de klassiska höjdpunkterna: isbergens huvudstad, Ilulissat, vid den UNESCO-bevarade Isfjord, Diskoöns vackra basaltberg och de fantastiska islandskapen runt Eqip Sermia i Diskobukten. Vi ska även uppleva Islands enastående natur och tusenåriga historia.

Alla hytter och sviter på Ocean Diamond är utsides så att du kan njuta av de spektakulära landskapen under hela kryssningen.

Resan inleds och avslutas i isländska Reykjavik.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ

 • Reseledare Skandinavisk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Danska kronor, isländska kronor

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm-Island. Utflykten till Gyllene cirkeln med vattenfallet Gullfoss, Geysir och nationalparken Þingvellir. Flyg till Kangerlussuaq, Grönland
Dag 2 Sisimiut. Stadsvandring och möjlighet till vandring
Dag 3 Qeqertarsuaq på Diskoön. Trevlig stund med kaffemik och möjlighet till vandring
Dag 4 Upernavik – porten till Nordgrönland
Dag 5 Vackert belägna Uummannaq med stadsvandring Besök vid bygden Niaqornat
Dag 6 Vackra Saqqaq och sagolika Eqi med den kalvande glaciären Eqip Sermia
Dag 7 Storslagna islandskap. Morgonvandring till Sermermiutslätten i isbergens huvudstad, Ilulissat. Möjlighet till båttur till den UNESCO-bevarade Isfjord (extrautflykt)
Dag 8 Ilulissat. Helikoptertur (extrautflykt) och vandring längs isfjorden
Dag 9 Båttur mot Kangerlussuaq
Dag 10 Kangerlussuaq. Utflykt till Renglaciären och flyg till Island
Dag 11 Flyg Keflavík – Stockholm

Ocean Diamond

4-stjärniga Ocean Diamond är ett klassiskt, mindre kryssningsfartyg med god plats och härliga ytor utomhus
Ocean Diamond är ett expeditionsfartyg med härliga hytter, rymliga sviter och stilfulla gemensamma ytor - allt med känsla för detaljer. Med en besättning på över 70 personer är servicenivån ombord mycket god. 2004 genomgick fartyget en mindre renovering, och 2015 genomfördes en genomgående modernisering av de översta 10 sviterna.
Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avreseflygplats OBS:
44 998:–
Stockholm
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
49 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm-Island. Utflykten till Gyllene cirkeln med vattenfallet Gullfoss, Geysir och nationalparken Þingvellir. Flyg till Kangerlussuaq, Grönland
Det vackra vattenfallet Gullfoss på Island

Vid ankomsten till Island får vi uppleva den makalöst vackra och dramatiska isländska naturen på en heldagsutflykt längs den klassiska rutten Gyllene cirkeln. Vi inleder med nationalparken Þingvellir som bildade ram om världens äldsta parlament som dateras hela vägen tillbaka till år 930. Tillsammans med sjön Þingvallavatn har dalen och slätten gjorts till nationalpark och finns med på UNESCOs lista över världens naturarv.

Härifrån beger vi oss till vattenfallet Gullfoss som kanske är Islands största attraktion. Det vackra vattenfallet faller hela 32 meter ner i två plan och ner i den djupa klyftan som klyver landskapet i två delar.

En liten bit från Gullfoss ligger Geysir som har gett namn åt resten av världens gejsrar. Geysir hade sitt första utbrott på 1300-talet men den 60 meter höga vattenpelaren avtog under vårt århundrade. Precis i närheten hittar man Strokkur-gejsern som cirka var åttonde minut häver ur sig sina vattenmassor över 20 meter upp i luften.

Vi åker till flygplatsen och flyger till Kangerlussuaq på Grönland. Härifrån kör vi cirka 12 kilometer till den lilla hamnen väster om flygplatsen där vårt fartyg Ocean Diamond ligger för ankar. I gummibåtar av zodiactyp åker vi i mindre grupper ut till fartyget som ligger cirka en kilometer ute i fjorden. Flytvästar lämnas ut i hamnen och en sjöman hjälper till med ombordstigningen i gummibåten från kajen. Tillträde till fartyget sker via en trappa på sidan av fartyget. Ombord på fartyget anvisas alla till sina hytter, säkerhetsprocedurerna gås igenom, och medan vi avnjuter en middag i den vackra salongen inleder vi båtturen ut genom den cirka 160 kilometer långa fjorden.

Dag 2
Sisimiut. Stadsvandring och möjlighet till vandring
Sisimiut

Vi kommer fram till Sisimiut tidig eftermiddag, och efter frukost ska vi dyka ner i det moderna Grönland. Sisimiut är Grönlands nordligaste stad med isfri hamn under vintersäsongen, och är dessutom den sydligast belägna staden där det är tillåtet att ha slädhundar. Med sina knappt 5 400 invånare är Sisimiut Grönlands näststörsta stad efter Nuuk.

Sisimiut har bebotts av människor i cirka 4 500 år: Saqqaq-, Dorset- och Thulekulturens folk kom ursprungligen från Kanada och livnärde sig främst på fisk, fågel och däggdjur som val, säl och ren. På 1600-talet kom de första europeiska valfångarna till Sisimiut-området. De hade endast en sporadisk kontakt med landets befolkning, och det var inte förrän efter den norska missionären Hans Egedes kolonisering av Grönland 1721, som det etablerades en fast kontakt mellan inuiter och européer. År 1756 upprättades en koloni med namnet Holseinsborg efter Greve Johan Ludvig Holstein, och Sisimiuts gamla stadsdel består av hus från kolonins första hundra år. Det äldsta huset i staden är från 1756 och en av de mest framstående byggnaderna är den blå kyrkan 1775.

Idag är Sisimiut en viktig utbildnings- och industristad, och bland fabrikerna är det värt att nämna Royal Greenlands fiskefabrik, som är den största i sitt slag på Grönland, och en av världens mest moderna. Vi ger oss ut på en spännande stadsvandring då vi framför allt tittar på den gamla kolonialtidsstadsdelen med muséet och den vackra kyrkan, men vi svänger även förbi stadens sjudande centrum där vi hittar ett antal moderna butiker.

Efter lunch kan den som vill vara med på en vandring till Teleön (cirka 4,5 km).

På eftermiddagen fortsätter vi vår sjöresa vidare norrut: Under kvällen passerar vi fjorden Sisimiut Isortuat, Nordre Strømfjord, bygderna Attu och Ikerasaarsuk samt den lilla orten Kangaatsiaq. Under loppet av den ljusa natten passerar vi Aasiaat (Egedesminde) och når den södra delen av Diskobukten innan vi styr kosan mot den berömda Diskoön med sina karakteristiska 1 000 meter höga berg. Vi befinner oss långt norr om polcirkeln, nätterna är fortfarande ljusa och den morgonpigga kan med fördel avnjuta åsynen av isbergen, Diskobuktens jättar som pressas ut ur Ilulissat Isfjord.

Dag 3
Qeqertarsuaq på Diskoön. Trevlig stund med kaffemik och möjlighet till vandring
Dans i nationaldräkt, Qeqertarsuaq

På morgonen möts vi av de första isbergen, som likt vita jättar skymtar i horisonten på väg ut i Davissundet med den södergående strömmen. Under Diskoöns 1 000 meter höga basaltberg har vi gått in i en skyddad naturhamn som med all rätt bär det danska namnet Godhavn och på grönländska Qeqertarsuaq som helt enkelt betyder Den stora ön.

Qegertarsuaq var fram till 1950 den viktigaste staden norr om Nuuk, och endast på grund av det stora antalet valar. På 1700-talet bringade valfisket välstånd till Diskoön, men idag är den på väg in i glömskans korridorer med ökande arbetslöshet och brist på förbindelser till fastlandet. Vi går genom staden med den speciella åttkantiga kyrkan, som i folkmun kallas för Vorherres Blaekhus. Under vistelsen i Qeqertarsuaq bjuds vi på traditionell grönländsk Kaffemik med kaffe, kaka och trevligt samtal. En enastående möjlighet att uppleva den berömda grönländska gästfriheten på nära håll!

Efter kaffemiken kan den som vill delta i en vandring till Kuanneq (cirka 11 kilometer).

Sent på eftermiddagen styr fartyget ut i bukten igen, med kurs norrut. På kvällen går fartyget väster om Diskoön och passerar Harön. Under resans gång ser vi hela tiden isbergen, det ena mer dramatiskt än det andra.

Dag 4
Upernavik – porten till Nordgrönland
Upernavik
Vi styr kosan mot Upernavik, som blir vår första skymt av ett Nordgrönland som inte speciellt många har möjlighet att besöka. Vi håller utkik efter de stora valarna som inte sällan passerar dessa farvatten. Vi får sällskap av den lilla stormfågeln som växlar mellan lä och lovart för att få fart och dynamik på dess flygtur bakom fartyget. Upernavik ligger på en ö med samma namn i den södra delen av Upernavik Isfjord. Upernavik betyder Vårplatsen, vilket hänvisar till att det var hit man kom på våren när isen bröt upp, dels för att handla och dels för att fiska och bedriva fångst på öppet hav. Staden ligger på öns söndra del, där havet vanligtvis är lugnt, oavsett väder. Vad gäller det industriella är Upernavik en blandning av gammal fångstkultur och högteknologisk fiskeindustri där den traditionella hundsläden och den moderna snöskotern samsas bredvid varandra. Själva staden grundades år 1772 som dansk kolonialstation, men områdets historia går, precis som resten av Västgrönland, cirka 4 500 år tillbaka i tiden. Då reste jägare och samlare längst kusterna av Alaska, Kanada och slutligen Grönland. Vi besöker bland annat det lilla spännande museet som är världens nordligast belägna friluftsmuseum. På kyrkogården ovanför museet ligger den danske upptäcktsresanden Peter Freuchens grönländska hustru, Navarana, begravd. På eftermiddagen har vi möjlighet att bege oss ännu längre norrut mot Melvillebukten, alternativt följa med en zodiacbåt i en av Upernariks många skärgårdar. Detta beror på om kaptenen och expeditionsledaren anser att vind, väder och sjöförhållanden tillåter det.
Dag 5
Vackert belägna Uummannaq med stadsvandring Besök vid bygden Niaqornat
Dimma över Uummannaq

På morgonen befinner vi oss vid Uummannaqfjorden på väg mot Uummannaq. Båtturen dit befinner sig i världsklass och bör avnjutas från däck, oavsett vilken tid skeppsuret må slå. Orten ligger på en 12 km2 stor ö och utsikten domineras av det imponerande 1 175 meter höga hjärtformade fjäll som gett staden dess namn. Från staden erbjuds en imponerande utsikt över Storöns 1 000 meter höga klippsidor, till Nuussuaqhalvöns snötäckta tinnar i söder och ut över floden. Här flyter stora isberg i alla tänkbara former majestätiskt förbi i långsam takt, styrda av vindar och strömmar. Hela fem aktiva ismassor i slutet av fjorden ser till att det finns massor av isberg att titta på.

Uummannaq anlades först som koloni år 1758 inne på Nuussuaqs fastland, men redan år 1763 flyttade orten ut på ön, eftersom sälfångsten var mer gynnsam där. Vi ger oss ut på en promenad genom ortens branta gator och tittar bland annat på ett gammalt torvhus som varit i bruk fram till för några årtionden sedan.

Det var i Uummannaq-distriktet på Nuussuaq-halvön vid Qilakitsoq (där himlen hänger lågt) som man hittade de berömda Qilakitsoq-mumierna. De sex kvinnorna och två barnen tros ha drunknat i en båtolycka och sedan begravts i en torr och kall klippgrotta för 600-700 år sedan. Mumierna finns idag på Nuuks nationalmuseum.

Till tillbringar förmiddagen inne i orten som med sitt stabila arktiska klimat med 2 000 soltimmar och endast 100 millimeter nederbörd per år med all rätt kan kalla sig för Grönlands riviera!

Vid middagstid träffas vi i hamnen för att stiga ombord på vår båt och sedan resa vidare till Diskobukten. Om det inte blåser för mycket lägger kaptenen till vid den lilla orten Niaqornat på Nuussuaqs nordsida. Här bor cirka 40-50 personer som livnär sig på renjakt och fångst. När vi har möjlighet att ta oss i land välkomnas vi med öppna armar och får en god inblick i livsvillkoren på en av Grönlands minsta boplatser.

Dag 6
Vackra Saqqaq och sagolika Eqi med den kalvande glaciären Eqip Sermia
Eqip Sermia-glaciären

Saqqaq ligger, som alla grönländska bygder, med enkel tillgång till havet och dess levande resurser. Vattenvägen är det primära sättet att ta sig från en plats till en annan i landets yttre områden.

Med Nuussuaqhalvöns berg i norr, utsikt över den vackra Diskoön och strandade isberg utanför orten, ligger Saqqaq, som betyder solsidan. Även om solen inte lyser när vi är där, är detta en vacker plats. Historiskt sett är den känd för den så kallade Saqqaq-kulturen, som var en invandring av inuitiska jägare från Kanada mellan 2500 och 800 f.Kr. I modern tid är bygden känd för den botaniske och forskande utpostsutkiken Hannibal Fencker, som förutom att vara utsiktspost i Saqqaq mellan 1942 och 1970 även hade flera imponerande växthus där han planterade subtropiska växter, kål och potatis, och kunde visa upp en uppsjö av olika blommor.

Runt lunchtid reser vi mot Eqi dit vi förväntas anlända sent på eftermiddagen.

Den enorma glaciären Eqip Sermia i Diskobuktens nordöstra hörn är en av resans höjdpunkter ur naturperspektiv. Denna glaciärfront cirka 50 sjömil norr om Ilulissat har blivit en mindre kändis, och det kommer dagligen många turbåtar hit. Här hade det gamla expeditionsfolket sin bas, bland annat den franske etnologen och polarforskaren Paul-Émile Victor som byggde ett övervintringshus som han använde i samband med sina utflykter in på inlandsisen mellan 1948 och 1953.

Vi rör oss så nära iskanten som möjligt, däremot på tryggt avstånd från nedstörtande isblock och de våldsamma vågor som uppstår vid kalvningen. Tidig kväll gör vi oss redo för avgång och styr nu kosan mot Ilulissat där vi lägger till sent på kvällen. För säkerhets skull vill vi nämna att Ataafjorden in till Eqip Sermia då och då fylls så mycket med glaciäris att det inte går att passera med fartyget. I så fall ändras dagsprogrammet exempelvis till övergivna kolgruveorten Qullissat.

Med ännu en fantastisk dag i naturens tecken i kroppen fortsätter vi mot Ilulissat.

Dag 7
Storslagna islandskap. Morgonvandring till Sermermiutslätten i isbergens huvudstad, Ilulissat. Möjlighet till båttur till den UNESCO-bevarade Isfjord (extrautflykt)
Vacker utsikt vid Sermermiut

Tidigt på morgonen kommer vi fram till Ilulissat. Ilulissat är grönländska för isberg och stadens smeknamn är med all rätt isbergens huvudstad. I Diskobukten, strax utanför Ilulissats kust, tronar de gigantiska isbergen. De kommer från Isfjorden, cirka en halvtimmes promenad söder om Ilulissat, och de föds 70 kilometer längre in i fjorden av den enorma Sermeq Kujalleq-glaciären, som med en bredd på 10 kilometer och tjocklek på 1 000 meter är den mest produktiva ismassan utanför Antarktis. Där de flesta andra ismassor endast kalvar med en hastighet på cirka en meter per dygn, kalvar Ilulissat ismassa med en hastighet på 25 meter. Det här innebär i praktiken att ismassan producerar över tio procent av alla Grönlands isberg, vilket motsvarar 20 miljoner ton per dygn. Allt det här har bidragit till att Isfjorden har tagits upp på UNESCOs världsarvslista.

I de över 250 år som har gått sedan Ilulissats grundande har staden vuxit och är idag Grönlands tredje största med över 4 500 invånare. Det är en väldigt levande och trevlig stad med ett förhållandevis rikt utbud av kulturattraktioner. Det var i Ilulissat som polarforskaren Knud Rasmussen föddes, såväl som hans goda vän, den eminente hundkusken Jørgen Brønlund som deltog i och omkom under Danmarksexpeditionen. Vi promenerar genom staden och avslutar med den cirka två kilometer långa turen ut till Sermermiutslätten, varifrån vi kan njuta av stillheten och den vackra utsikten över Isfjord.

Du kan även följa med på en spännande båtutflykt till Isfjorden (varar cirka 2,5 timmar) där vi upplever det fantastiska isscenariot på nära håll. Båtturen bjuder på en upplevelse utöver det vanliga och är något du sent ska glömma. Kom ihåg varma kläder!

(Utflykterna till Isfjorden ingår inte i resans pris, utan bokas separat. Läs mer under prisinformation).

Om vi mot all förväntan inte kan ta oss in till Ilulissat på grund av is vid inseglingen till hamnen besöker vi istället orterna Qasigiannguit och Aasiaat söder om Ilulissat.

Dag 8
Ilulissat. Helikoptertur (extrautflykt) och vandring längs isfjorden
Ilulissat sett från vattnet

Idag kan du utforska Ilulissat på egen hand. Vi erbjuder även en vandring längs Isfjorden där vi återigen besöker Sermermiutslätten, men går längre längs Isfjorden för att uppleva den fantastiska naturen i dagsljus (cirka 10,5 kilometer).

Du kan dessutom boka en helikoptertur över Isfjorden. Denna extrautflykt ska bokas hemifrån och kostar 3 798 kr per person.

Sent på eftermiddagen ger vi oss återigen ut i Diskobukten och fortsätter vårt äventyr söderut. Innan vi lägger isbergen bakom oss hoppas vi på att stöta på knölvalarna som håller till utanför Aasiaat. Knölvalar brukar kunna erbjuda en fantastisk föreställning där vi kan se både ryggfena och stjärt, och ibland hoppar de rakt upp ur vattnet.

Dag 9
Båttur mot Kangerlussuaq
Håll utkik efter valar
SFartyget har fortsatt söderut under natten, och vi har nu lagt Diskobukten bakom oss. Vi lägger den sista dagen ombord på att beundra den fantastiska utsikten över Grönlands västkust och hoppas att vi ska stöta på valar eller andra däggdjur på vår väg mot Søndre Strømfjords mynning.
Dag 10
Kangerlussuaq. Utflykt till Renglaciären och flyg till Island
Blomstrande Kangerlussuaq

Under natten har vi rest längs 160 kilometer långa Søndre Strømfjords och på morgonen anländer vi till utflyktens slutdestination, Kangerlussuaq.

Kangerlussuaq har den största av Grönlands två internationella flygplatser för civil trafik. Kangerlussuaq har 4-5000 fast bosatta varav de flesta är knutna till flygplatsen. Här finns en matbutik, en post, en restaurang (på hotellet) samt Polar Lodge som fungerar som Albatros’ Grönlandskontor, hotell och souvenirbutik, beläget endast 100 meter från flygplatsbyggnaden.

Efter frukost ombord på fartyget tackar vi fartygsbesättningen och ger oss in till land i zodiacbåtar. Innan vi fortsätter till Island kan den som vill följa med på en spännande utflykt till den mäktiga grönländska inlandsisen. Utflykten varar cirka fyra timmar.

Personer med dålig rygg och nacke bör vara uppmärksamma på att utflykten till inlandsisen utgörs av grusväg och en bitvis ojämn terräng).

Vi flyger härifrån till Island. Vi äter middag på Island efter ankomst. Sent på kvällen åker vi till Keflavik flygplats där flyget hem väntar.

Dag 11
Flyg Keflavík – Stockholm
Vi landar tidigt på morgonen i Stockholm

Extra utflykter på Grönland

Helikoptertur från Ilulissat till hjärtat av den UNESCO-bevarade isfjorden
Delta i en fantastisk helikoptertur till den 7 kilometer breda Kangiaglaciären som producerar isbergen till Ilulissats UNESCO-bevarade isfjord. Med 43 miljoner ton is och en hastighet på 50 meter om dagen är Ilulissats glaciär den mest producerande på norra halvklotet. Vi flyger över isfjorden och landar på den yttersta bergskanten framför den gigantiska glaciären i cirka 30 minuter. Helikoptern kommer troligtvis vara av typen Bell 212 med plats för 11 personer.

Pris: 3 798 kronor per person

(Helikoptrarna fylls på i den ordning ni har bokat, och vi kan tyvärr inte garantera att man kan flyga tillsammans med den/dem har bokat resan med.

Båttur mellan isbergen i Ilulissat

Det finns möjlighet att delta i en spännande båttur till isbergen vid Ilulissat.

Utflykten leds av en guide från vår lokala agentur.

Pris: 798 kr per person

Väder-, vind- och strömförhållanden kan medföra att det förekommer justeringar/ändringar i utflykterna. Utflyktspaketet ska bokas och betalas senast 45 dagar före avresa.

Upplev naturen på vandring!

Under din kryssningsresa runt Grönland kommer du få möjligheten att delta på olika vandringar. Vandringarna är för dig som utöver kryssningen längs Grönlands kust gärna vill se lite mer av det grönländska landskapet och njuta av att vandra i naturen.

Sisimiut: Vandring till Teleøen, där dåtid och nutid möts (2-3 timmar, ca 4,5 km)

Qeqertarsuaq: Vandring till Kuanneq – Basaltsøjlerne (4-5 timmar, ca 11 km)

Ilulissat: Vandring längs Isfjorden – utsikt mot isfjällen (4-5 timmar, ca 10,5 km)*

Vandringarna är lätt krävande. Det förväntas att du utan hjälp kan ta dig fram i terrängen, som kan vara stenig och ojämn, samt gå över vattendrag. Du ska kunna gå i 4-5 i ett jämnt tempo.

Anmälan till vandringarna sker ombord, och det är inte möjligt att boka hemifrån. Vandringarna är gratis och arrangeras av vårt expeditionsteam ombord.

*Om du har köpt utflykten med issegling eller helikoptertur i Ilulissat, finns det inte alltid möjlighet att vara med på vandring. Du kan få närmare besked av vårt expeditionsteam ombord.

Prisinformation

Resans pris

Från 44 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för uppgradering av hytt

Läs mer om hyttkategorierna under Information om resan.

 • Hyttskategori O med skymd sikt : 3 998:- per person
 • Hyttskategori D: 15 998:- per person
 • Suitekategori B: 23 998:- per person
 • Suitekategori A: 27 998:- per person
Tillägg för enkelhytt
 • Hyttskategori P med hyttglugg: 18 998:-
 • Hyttskategori D: 35 998:-

(endast möjligt i kat. P og D)

Barnrabatt 2-11 år

50 % av grundpriset vid minst 2 betalande vuxna i samma hytt (endast möjligt i kategori T och B).

OBS: Det finns ingen barn- extrasäng för barn, och barnet måste därför dela säng med de vuxna eller sova i en av enkel- vuxensängarna. Fartyget är inte inrett för barn och har inte utrustning och barnsäng och barnstol. Det tar man själv med för egen räkning.

Kontakta oss om ni vill resa med barn.

Rabatt vid 3 eller 4 personer i hytten

Om ni bor 3 eller 4 vuxna (12+ år) i samma hytt får ni följande rabatt:

Kategori T: 2 000:- i rabatt för tre personer
Kategori B: 5 000:- i rabatt per person för person nummer 3 och 4

(det går endast att vara tre personer i kategori T och tre eller fyra personer i kategori B)

Kontakta oss om ni vill bo tre eller fyra personer i samma hytt.

Priset inkluderar
 • Skandinavisktalande expeditionsteam
 • Flyg Stockholm – Kangerlussuaq via Island t/r
 • Transport till och från flygplatsen på Island och Grönland
 • Hamnnära stads- och bygdevandringar i Sisimiut, Qeqertarsuaq, Upernavik, Uummannaq, Niaqornat, Saqqaq och Ilulissat
 • Möjlighet till vandring i Sisimiut, Qeqertarsuaq och Ilulissat
 • Besök på museum i Sisimiut, Qeqertarsuaq, Upernavik och Ilulissat
 • Besök i kyrkan i Sisimiut, Qeqertarsuaq och Upernavik
 • Kaffemik i Qeqertarsuaq
 • Utflykt till Renglaciären
 • Informationsmöten och föredrag med reseledaren.
 • 10 dagars kryssning med Ocean Diamond i delad Utsides dubbelhytt kategori P med dusch/toalett
 • Helpension på kryssningsfartyget
 • Kaffe, te och isvatten på kryssningsfartyget
 • Middag i Reykjavik dag 10
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Båttur mellan isberg i Ilulissat dag 11, 798:- per person
 • Helikoptertur från Ilulissat till hjärtat av den UNESCO-bevarade Isfjord, 3 798:- per person
 • Tillägg för enkelhytt och uppgradering av hytt
 • Eventuella måltider och drycker på land
 • Dryck utöver kaffe, te och isvatten på kryssningsfartyget
 • Dricks till besättningen på Ocean Diamond (cirka 13,5 USD per dag och deltagare)
 • Övriga måltider under vistelsen på Island
 • Personliga förnödenheter
 • Expeditionsavgift 130:- per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”
Upplev mer
 • Båttur mellan isberg i Ilulissat dag 7
 • Helikoptertur från Ilulissat till hjärtat av den UNESCO-bevarade Isfjord dag 8

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Om att resa på Grönland

Vad är en polarkryssning?

En polarkryssning skiljer sig avsevärt från vanliga turistresor och kryssningar eftersom vi inte har samma möjligheter att planera resan i detalj. Många inslag är oförutsägbara och ruttbeskrivningen och programmet ska ses som ett mål medan vind, is och strömmar oundvikligen kommer att medföra ändringar i programmet.

Det finns inte speciellt många turister i de norra delarna av Grönland. En stor del av den sträcka vi planerar att färdas längs har ingen organiserad form av turism, och väldigt få fartyg lägger till här. Vi är helt beroende av Albatros egen erfarenhet och de nya vi får längs vägen. Expeditionsledaren lägger tillsammans med fartygets kapten upp rutt och dagsprogram längs vägen, och ser till att vi får största möjliga utbyte av resan under aktuella förhållanden. Och möjlighet att se valar eller andra arktiska djur.

På den här kryssningen gör vi merparten av våra landstigningar från fartygets solida zodiacbåtar. Vi kliver ombord på Zodiacbåtarna från en solid plattform akter om Magellan-däcket. Här tar vi oss även ombord på fartyget igen. Fartygets matroser hjälper till med ombordstigningen och är utbildade i att köra Zodiacbåtar.

Viktiga regler vid landstigningar och utflykter

När vi vistas på land är det självklart väldigt viktigt att på alla sätt och vis värna om den unika naturen, det vill säga att agera efter devisen: Lämna inte något annat än dina fotspår och ta inte med dig något annat från naturen än dina egna minnen. Vi vill också be samtliga att hålla sig i närheten av den övriga gruppen. Framför allt under en expedition i Arktis, där det inte är helt ovanligt att stöta på en isbjörn. Isbjörnen är ett av de farligaste rovdjuren för människan. På sommaren, när det är svårt för den att jaga sälar, kan den vara otroligt hungrig. En isbjörn kan utan problem gömma sig bakom ett isblock, en jägarhytt eller i en liten sänka. Det är även väldigt viktigt att noggrant följa expeditionsledarens instruktioner, och det finns absolut ingen möjlighet att gå runt på egen hand.

Särskilda säkerhetsregler

1. Informera reseledaren om du vill gå i land på egen hand.

2. Gå inte in i ett hus eller en byggnad om du inte uttryckligen är inbjuden.

3. Gå inte själv i obebodda områden, se till att du alltid ser gruppen och kom ihåg att vädret kan skifta plötsligt och försämra sikten.

4. Håll säkerhetsavstånd till djur och fåglar (minst fem meter).

5. Håll koll på klockan och när fartyget lämnar igen. Se till att din klocka visar samma tid som fartyget.

6. Notera alltid på påmönstringstavlan när du lämnar båten och när du kommer tillbaka ombord.

Klädsel

En fartygsresa till Grönland kräver en ganska varierande klädsel. På mellersta Grönland kan vi på land förvänta oss temperaturer på upp till 7-10 grader och i Upernavikdistriktet 0-5 grader. Men på havet krävs varma och vindtäta kläder, mössa och vantar. Ta med kombinationskläder som långärmad ylletröja underst, tröja eller fleece som mellanlager och vatten- och vindtät jacka ytterst. Tätt vävda fritidsbyxor samt vattenavvisande och vindtäta överdragsbyxor. Kraftiga och halksäkra vandringskängor är perfekta ombord på båten, för promenader i de olika orterna och för flygresan hem.

Skydd mot myggor och insekter

Det är myggsäsong på Grönland i juni och juli och knotten kommer i augusti. Oftast finns inte myggen och knotten inne i orterna, men kan ändå förekomma där också. Om du ska ge dig ut på vandring i naturen rekommenderar vi att du tar med ett myggnät som skyddar hela huvudet. Eftersom vi befinner oss i augusti är antalet insekter begränsat. Det finns inte mygg på Island.

Solkräm

Trots att vi befinner oss långt norrut är solens strålar förhållandevis starka, både på dagen och natten (när det är midnattssol). På grund av de arktiska förhållandena och den torra luftfuktigheten är solen faktiskt starkare här än i Sverige. Vi rekommenderar därför att du tar med dig solkräm med hög faktor på resan.

Åksjuketabletter

Trots att vi rör oss i skärgården kan det bli ganska kraftig sjögång. Sjösjukeplåster (Scopoderm eller liknande) fungerar helt eller delvis för de flesta. Åksjuketabletter som alternativ. Tänk på att sjösjuketabletter kan ha en dämpande effekt.
Information om resan

Om hytterna

Svitkategori A: Svit med privat balkong (30m2) på däck 7. Inredd med dubbelsäng eller två separata sängar och soffgrupp. Skjutdörr i glas ut till privat balkong med liggstol, kafébord och två stolar. Badrum med dusch och toalett.

Svitkategori B: Utsides svit med två fönster (37m2) på däck 4. Dubbelsäng och två separata sängar, soffgrupp och två badrum: ett med badkar och toalett, ett med dusch och toalett.

Hyttkategori D: Utsides hytt med fönster (17-19 m²) på däck 4, 5 och 6. Dubbelsäng eller två separata sängar och fönster. Badrum med badkar och toalett. På däck 5 finns det en gångyta som är tillgänglig för alla.

Hyttkategori O: Utsides hytt med begränsad utsikt och fönster (17-19 m²) på däck 5 och 6. Dubbelsäng eller två separata sängar och fönster. Badrum med badkar och toalett. På däck 5 finns det en gångyta som är tillgänglig för alla.

Hyttkategori P: Utsides hytt med fönsterglugg (19 m²) på däck 3. Dubbelsäng och två fönstergluggar. Badrum med dusch och toalett.

Hyttkategori T: Utsides hytt med fönsterglugg (19 m²) på däck 3. Två separata sängar och en överslaf. Två fönstergluggar. Badrum med dusch och toalett.

Vind- och väderförhållanden

Väder-, vind- och strömförhållanden kan medföra att det förekommer justeringar/ändringar i program och båtrutt.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 50 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Vem kan vara med?

För att få vara med på resan måste du vara fullt rörlig och kunna färdas i kuperad terräng utan hjälp, och dessutom ska du vilja uppleva naturen på dess egna villkor. Personer under 18 år måste resa i sällskap av målsman över 18 år.

Ej lämplig för personer med rörelsehinder

Fartyget är tyvärr inte anpassat till personer med rörelsehinder som inte kan röra sig av egen förmåga. Det beror bland annat på säkerhetsmässiga skäl eftersom rederiet kräver att alla ska kunna förflytta sig från en båt till en annan utan hjälp från personal eller medpassagerare.

Av säkerhetsmässiga skäl får rullstolar och rullator inte heller föras ombord på fartyget. Samtliga gångar måste ha fri passage.

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsturer/utflykter. Du behöver inte ta med handduk. Ta gärna med en kikare. Du missar mycket om du inte har en.

Pass och passinformation till Albatros Travel

Svenska medborgare behöver inte visa pass vid resor till Island och Grönland, utan det räcker med giltig legitimation vid incheckning på flygplatsen. På grund av de skärpta säkerhetsreglerna vid flygresor kan flygbolaget ändå kräva att få se ditt pass. Vi rekommenderar därför att du tar med ditt pass! Dessutom kräver rederiet att samtliga gäster i förväg har angett sina passuppgifter (passnummer och förfallodag, födelseort och födelseplats). Vi ber därför att du skickar med en passkopia till Albatros direkt efter en eventuell resebokning. I samband med incheckning på fartyget lämnas pass eller annan giltig dokumentation in och förvaras fram till kryssningens slut.
Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan.

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning.

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen innan avresa, eller vid ankomst till destination. På avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.

På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.

Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet.

Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.

Tillägget framgår av vårt material på respektive resa.

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.

USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Anslutning med inrikesflyg

Om du bokar anslutningstransport, rekommenderar vi att du har minst 2,5 timmar mellan byte av anslutning och flygresan med oss. Boka gärna en ombokningsbar biljett, så att du kan boka om vid en eventuell tidtabelländring/flygförsening.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.

Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för detta. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Placering i bussen

Albatros erbjuder inte fasta platser på bussen, och det går därför inte att köpa en viss plats före avresa. Genom att inte erbjuda köp av bestämda platser riskerar man inte att tidpunkten för köpet av resan avgör vilken plats på bussen man får tillgång till. Däremot kan man under resans gång kommer överens om att göra rockader så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar.

Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.

Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Omdöme av resan

Här kan du se omdömen från andra gäster som har varit på resan. Vi hoppas att du kan använda dig av vad de har skrivit; bra förslag, ris och ros, och att du kan skapa dig en bild av vad som väntar dig på resan – så att du kan välja den resa som känns rätt för dig. Alla omdömen hanteras av ett externt företag som är din garant för omdömenas trovärdighet. Läs mer här 

Tänk på att flygbolag, flygrutt, hotell, reseledare och/eller resrutten kan variera från avgång till avgång och därmed kan en och samma resa skilja sig lite åt när det gäller ovanstående. 

Du kan även ställa frågor som handlar om själva resan eller läsa vad andra har frågat om.  De andra gästernas omdömen kommer efter avsnittet med frågor och svar.

Liknande resor

18GLCSC06ASE1408