An der schönen blauen Donau

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Stämningsfull kryssning på Donau med besök i Wien, Budapest och Bratislava

Vi färdas på valskungen Johann Strauss sköna Donau på en kryssning genom idylliska, UNESCO-skyddade landskap med riddarborgar, gröna flodstränder, medeltida byar och mjukt böljande berg. Vi besöker tre huvudstäder – Bratislava, Budapest och Wien - på vår resa ombord på fartyget MS Bellissima.

I Strauss födelsestad Wien känner vi konstens hjärta slå och smakar kanske en bit Sachertårta på ett av stadens klassiska konditorier?

Vissa av utflykterna på den här resan är en del av utflyktspaketet som bokas separat.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Kryssningar , Flodkryssningar

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro, ungarska forint

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – München, Tyskland. Med buss till Passau och incheckning på fartyget  
Dag 2 Krems, Österrike. Möjlighet för utflykt till benediktinerklostret Goettweig och rundtur i Krems  
Dag 3 Esztergom och Budapest, Ungern. Vandring till domkyrkan eller tid på egen hand  
Dag 4 Budapest, Ungern. Möjlighet för stadsrundtur med operahuset  
Dag 5 Bratislava, Slovakien. Möjlighet för stadsvandring i gamla stan
Dag 6 Wien, Österrike. Möjlighet för stadsrundtur med Hofburg-palatset, katedralen och Ringstrasse  
Dag 7 Ybbs, Österrike. Möjlighet att besöka pilgrimsplatsen Maria Taferl
Dag 8 Ankomst till Passau, buss till München och hemresa

M/S Viktoria

Njut av det tillbakalutade livet ombord på det stora fartyget - i den behagliga loungebaren, över en god middag i restaurangen, på det stora soldäcket eller mer privat i din egen hytt.

Fartyget är 126,7 meter långt och 11,4 meter brett. Här får du både modern komfort och trevlig stämning på en och samma gång. Njut av en god drink i loungebaren eller koppla av på soldäckets solstolar.  Alla måltider (helpension) serveras i fartygets restaurang, som skiftar mellan buffé och bordsservering.

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Klicka på "Boka" för att se lediga rum
Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
17 698:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program
Klicka på "Boka" för att se lediga rum

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – München, Tyskland. Med buss till Passau och incheckning på fartyget   Avgång kl. 21:30
MS Bellissima

Efter ankomst till flygplatsen i München kommer bussen och kör oss till Passau. Här ligger vårt flytande hotell för de kommande dagarna, MS Viktoria, vid kaj. Vi går ombord och gör oss hemmastadda på fartyget innan det är dags att träffas till middag i fartygets restaurang.

Dag 2
Krems, Österrike. Möjlighet för utflykt till benediktinerklostret Goettweig och rundtur i Krems   Ankomst kl. 12.15, avgång kl. 18.15.
Krems an der Donau

Under morgonen/förmiddagen kryssar vi genom det pittoreska landskapet Wachau och vid lunchtid kommer vi fram till Krems an der Donau.

Vi stannar till i den lilla österrikiska staden Krems, som först och främst är känt för sitt välbevarade benediktinerkloster, Goettweig, som ingår i dagens Albatros utflyktspaket. Klostret, som tronar majestätiskt på en höjd över staden, grundades 1083. På 1100-talet anlades en skola i klostret som är i bruk än i dag.  
På 1700-talet blev klostret, efter en brand, återuppfört i klassisk barockstil, och anses vara ett av Europas främsta och mest välbevarade barocka byggnader. Klostrets fina bibliotek, vars samling på över 130 000 verk överlevde andra världskriget på nästan mirakulöst vis.  

Dagens Albatrosutflykt inkluderar ett besök på klostret och en vandring runt i staden Krems. 

Krems i Österrike ligger vackert vid Donau ca 70 km väster om Wien. Staden har ca 24 000 invånare och är den äldsta staden i Nieder-Österreich. Stadskärnan stammar från medeltiden, med en mängd välbevarade gamla byggnader i natursköna omgivningar med backar och kullar. Vinodlingarna sträcker sig ner mot staden och utgör underlaget för den stora vinindustrin i området.  

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Du kan boka ett separat utflyktspaket, läs mer längre ner i programmet).

Dag 3
Esztergom och Budapest, Ungern. Vandring till domkyrkan eller tid på egen hand   Ankomst kl. 10:30, avgång kl. 15.30. Ankomst Budapest kl. 19.30
Esztergom, Ungern

På förmiddagen ankommer fartyget till Esztergom i norra Ungern mot gränsen till Slovakien. Här kommer vi få glädjen av en imponerande syn, nämligen Ungerns största kyrka, domkyrkan i Esztergom och dess koppargröna kupol. Inte att undra på att kyrkan är stadens största landmärke. Kullen domkyrkan ligger på har alltid spelat en viktig roll i den ungerska nationens historik. Det unika läget beror inte bara på att det ligger otroligt vackert bland kullarna och Donauknät, men även för att det är så lättillgängligt.

Historiska anteckningar vittnar om att det under medeltiden låg hela sju kyrkor på kullen. Idag återstår endast en. I gengäld övertrumfar den alla traktens kyrkor i både storlek och utformning. Det är svårt att inte låta sig imponeras när man står framför den katolska kyrkans högborg i Ungern – domkyrkan i Esztergom är ett äkta mästerverk i klassicistisk stil. Kyrkan var färdig 1869 och byggdes med inspiration från Peterskyrkan i Rom.
Reseledaren anordnar en vandring i Esztergom till domkyrkan för de gäster som vill följa med. 
På kvällen kommer vi fram till Budapest och den som har lust kan följa med på en kort kvällsvandring i närområdet. 

Rederiet erbjuder också en vandring till domkyrkan i Esztergom samt en kvällsutflykt i Budapest. Utflykterna bokas och betalas ombord och om det finns tillräckligt många anmälningar deltar även den svenska reseledaren och tolkar. 

Dag 4
Budapest, Ungern. Möjlighet för stadsrundtur med operahuset   Avgång kl. 20.45
Världsarvet Budapest

I dag ligger fartyget under den största delen av dagen vid en av Donaus absoluta höjdpunkter, världsarvet och tillika huvudstaden Budapest.

Budapest är egentligen en förening mellan städerna Buda och Pest, medan den moderna huvudstaden egentligen består av tre städer: Buda, Pest och Óbuda (som betyder ”Gamla Buda”). De tre städerna förenades till en och samma stad år 1872. Här inleddes stadens guldålder som kulminerade när Europas första underjordiska järnväg (dagens metrosystem) invigdes.

Vid slutet av andra världskriget, närmare bestämt från och med den 13 februari 1945, kontrollerade sovjetiska trupper hela Budapest. Ungern fick socialistiskt styre under sovjetisk kontroll. Cirka tio år senare förenades först studenterna och sedan många ungrare i demonstrationer mot den sittande regeringen. Demonstrationerna utmynnade i ett stort folkuppror i Ungern under hösten 1956. Mellan 25 000 och 50 000 ungrare och cirka 7 000 sovjetiska soldater dödades innan upproret kvästes.

År 1989 väcktes minnena från 1956 till liv igen när hundratusentals ungrare den 16 juni gick man ur huse för att hylla den gamle premiärministern Imre Nagy, som hade vanärats och avrättats 31 år tidigare. I demonstrationernas kölvatten följde politiska förändringar och järnridån vid den österrikisk-ungerska gränsen lättade något. Tusentals östtyskar utnyttjade tillfället att fly från DDR, vilket utgjorde startskottet för Sovjetunionens och järnridåns fall.

På dagens Albatrosutflykt ger vi oss ut på en stadsvandring tillsammans med reseledaren, och besöker bland annat stadens vackra operahus. 

Budapest har under flera århundraden varit känt för sina kurbad. Romarna var de första som upptäckte de 118 naturliga källorna varifrån 70 miljoner liter varmt, terapeutiskt vatten dagligen väller upp från underjorden. Källorna har lockat till sig många besökare under årens lopp.

Den ungerska huvudstaden har mycket mer att erbjuda, något vi får uppleva under vår stadsrundtur i den charmiga, tvådelade staden. Buda och Pest ligger på varsin sida av Donaufloden och binds samman av åtta broar. I Buda ligger den gamla stadsdelens två framträdande kullar, Borghöjden med Budaslottet och Gellérberget med citadellet.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Du kan boka ett separat utflyktspaket, läs mer längre ner i programmet).

Dag 5
Bratislava, Slovakien. Möjlighet för stadsvandring i gamla stan Ankomst kl. 13.45, avgång kl. 23.00.
Bratislava, Slovakien

Inte nog med att Bratislava är Slovakiens största stad, den är även huvudstad i det unga landet som i sin nuvarande form upprättades 1993 efter Sovjetunionens fall.

Slovakien gränsar mot Ungern i söder och mot Österrike i väster, och Bratislava breder ut sig som en fjäder längs båda stränderna av Donau, vid foten av de låga Karpaterna. Här där flod och berg möts ser vi hur vinodlingarna löper längs sluttningarna. Den gamla stadsdelen innehåller ett stort antal vackra monument som har överlevt både ett österrikiskt-ungerskt herradöme och ett socialistiskt styre, något vi ser spåren av idag.
Tack vare sin placering på gränsen mellan en mild och en varm klimatzon är Bratislava en av Slovakiens mest solsäkra städer med i genomsnitt 1 979 soltimmar per år. Detta kan jämföras med vår egen solskensö Öland, som i genomsnitt bjuder på 1 875 soltimmar per år. Vi har därför alla möjligheter att lapa sol vid vårt besök i en stad som inte är lika välbesökt som Prag och Budapest, men som inte desto mindre har mycket att erbjuda.
Den gamla staden och slottet är några av Bratislavas höjdpunkter. Den gamla staden är fylld av museer (bland annat stadsmuseet som har en förskräcklig tortyrkammare).

Slottet, som höjer sig över Donaus strand, var en av romarrikets förposter mellan 00- och 500-talet. Bara utsikten i sig gör turen upp väl värd ansträngningen, och här hittar vi även Slovakiens historiska museum.
Vid dagens Albatrosutflykt ger vi oss ut på en guidad tur till fots genom den gamla stadsdelen Staré Mesto. Här upplever vi de vackra barock- och rokokokyrkorna som samsas bredvid pampiga palats. Vi passerar bland annat den gotiska domkyrkan Sankt Martin som mellan 1563 och 1830 var kröningskyrka för de ungerska konungarna.

Skulpturer och gatukonst gör sig påminda i gatubilden, och folklivet är koncentrerat runt butiks- och restauranggatan Sankt Mikaels-gatan och tillhörande Sankt Mikaels-porten som är den enda kvarvarande porten i den gamla medeltidsfästningen. Längst upp i det 51 meter höga tornet som flankerar porten, står en staty över Sankt Mikael. Idag finns ett vapenmuseum i tornet.

Vi avslutar vår promenad vid bron Novy Most. 95 meter upp i luften hittar vi en UFO-liknande utsiktsplattform. Tio meter under utsiktsdäcket hittar vi en restaurang där vi kan köpa förfriskningar. (entré till UFO-tornet ingår inte i resans pris).

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Du kan boka ett separat utflyktspaket, läs mer längre ner i programmet).
I Bratislava erbjuder rederiet en kvällsutflykt med stadens minitåg. Utflykten bokas och betalas ombord och om det finns tillräckligt många anmälningar deltar den svenska reseledaren och tolkar. 

Dag 6
Wien, Österrike. Möjlighet för stadsrundtur med Hofburg-palatset, katedralen och Ringstrasse   Ankomst kl. 06.30, avgång kl. 19.00
Stephansdomen i Wien

Ankomst kl. 06.30, avgång kl. 18.30

dag kommer vi fram till Österrikes kejserliga huvudstad Wien, närmare bestämt i förorten Nußdorf. Från 1500-talet var Nußdorf den viktigaste hamnen i Wien-regionen. Varor fraktades på Donau och eftersom övriga båtrutter till Wien var smala och svårframkomliga var det här fartygen lade till. Det gör de än idag, och det är i Nußdorf vi ligger vid kaj.

Wiens centrum består av imponerande habsburgska palats och gröna parker, och här går tradition och förnyelse hand i hand. Strauss vals spelas alltid, även på studentbaler, och de gamla kejsarstallarna har återuppstått i ett överraskande och i högsta grad levande museikvarter.
Wiens gamla stadsdel är vackert omgärdad av Ringstrasse-boulevarden som kantas av många pampiga byggnader. Flera av byggnaderna ritades av den danske arkitekten Theofil Hansen, senare adlad till von Hansen. Bakom Ringstrasse bjuder dagens inkluderade utflykt på en spännande stadsvandring genom Wiens historiska och charmiga stadskärna.

Här väntar den gotiska Sankt Stefans-katedralen och en promenad längs eleganta Graben, ett av Wiens huvudstråk. Från Michaelerplatz, där arkeologerna har hittat ruiner som går hela vägen tillbaka till romartiden, går vi igenom Hofburgkomplexet till Heldenplatz. Här hittar vi två ryttarstatyer över Österrikes stora hjältar, Prins Eugen och ärkehertigen Karl. I Hofburg finns även den berömda spanska ridskolan där man följer 400-åriga traditioner.

Under eftermiddagen kan man på egen hand besöka t.ex.  Schönbrunn slott, som var sommarresidens för habsburgfamiljen och särskilt kejsarinnan Elisabeth, även kallad Sisi. Slottet är på UNESCO:s lista över världskulturarv och består av 1441 rum. Det är ett av Österrikes viktigaste kulturella och historiska monument. Slottets historia spänner över 300 år och visar de olika monarkernas smak och intressen.  

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Du kan boka ett separat utflyktspaket, läs mer längre ner i programmet).
I Wien erbjuder rederiet en utflykt med buss till området runt  Wien med Klosterneuberg. Utflykten bokas och betalas ombord och om det finns tillräckligt många anmälningar deltar den svenska reseledaren och tolkar.

Dag 7
Ybbs, Österrike. Möjlighet att besöka pilgrimsplatsen Maria Taferl Ankomst kl. 7.00, avresa kl. 13.00

Ybbs är en idyllisk liten stad vid Donaus strand. Den pittoreska, historiska gamla stadsdelen ligger närmare floden än någon annan österrikisk stad, och de stora grönområdena och de färgrika fasaderna på de vackert renoverade husen inbjuder till en promenad.

Här finns mysiga caféer och värdshus, där det passar att äta något gott och dricka ett glas kallt österrikiskt vitt vin, och om du har lust, har stan ett fint litet cykelmuseum som är en upptäcktsresa genom cykelhistorien. Eftermiddagen kan antingen tillbringas på egen hand i Ybbs eller på Albatros utflykt till Maria Taferl. Denna pilgrimskyrka är tillägnad Jungru Maria och ligger på en kulle 233 m över Donau. Härifrån kan man se ut över Donau-dalen och en klar dag kan man se 300 meter bort till Mostviertel och Alperna. Kyrkans grund lades den 25 april 1660, och byggnaden uppfördes först under tillsyn av den österrikiske arkitekten Georg Gerstenbrand och senare under den italienske arkitekten Carlo Lurago. Sist men inte minst, avslutade arkitekten Jakob Prandtauer byggnadsprojektet. Här finns fantastiska fresker i barockstill och de på vinden skildrar skapelsehistorien. Väggarna visar berättelser om mirakulös frälsning och läkning.

(Dagens utflykter ingår inte i resans pris. Ett särskilt utflyktspaket kan köpas till, se mer längre ner i programmet).

Dag 8
Ankomst till Passau, buss till München och hemresa Ankomst kl. 00.01

Efter frukost på fartyget checkar vi ut och kör till flygplatsen i München där vi går ombord på vårt flyg. 

Utflyktspaket

 • Stadsrundvandring i Krems med besök på benediktinerklostret Goettweig
 • Stadsrundvandring i Budapest med operahuset 
 • Guidad tur i den gamla stadsdelen Staré Mesto i Bratislava 
 • Stadsrundvandring i Wien med Hofburg-palatset, katedralen och Ringstrasse
 • Halvdagsutflykt i Ybbs med besök på pilgrimsplatsen Maria Taferl

Pris: 1 598 kr 

Prisinformation

Resans pris

Från 17 698:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelhytt
 • Tillägg för utsides standard enkelhytt på Main däck, från 10.898 kr
 • Tillägg för utsides enkelhytt med fransk balkong på Middle Deck, 14.598 kr
 • Tillägg för utsides enkelhytt med fransk balkong på Upper Deck, 22.998 kr
Tillägg för hyttuppgradering
 • Tillägg för utsideshytt med fransk balkong på Middle deck, 3.498 kr per person
 • Tillägg för utsideshytt med fransk balkong på Upper Deck, 6.398 kr per person.
Priset inkluderar
 • Flyg Stockholm – München t/r
 • 7 nätters kryssning på MS Viktoria i delad dubbelhytt med fönster på Main-däck (kat. B).
 • Transfer vid ankomst och avresa
 • Helpension på fartyget från middagen dag 1 till frukosten dag 8
 • Kaffe och te till måltiderna
 • Daglig rengöring av hytten
 • Handdukar i hytten
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/ komplement till hemförsäkring
 • Utflyktspaket (1598 kr per person) och eventuella extra utflykter och arrangemang
 • Tillägg för enkelhytt
 • Eventuella måltider på land
 • Övriga drycker
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med 3,50 EUR per person totalt)
 • Dricks till personalen på fartyget (vi rekommenderar 7-10 EUR per person per dag)
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Personliga förnödenheter
 • Allt som inte nämn under priset inkluderar

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

Ta gärna med en kikare!

Hälsokrav för deltagare på kryssningen

Enligt rederiets regler har är du skyldig att informera Albatros Travel om ev. sjukdom eller åkomma, handikapp, graviditet eller andra förhållanden som kan ha betydelse för ditt välbefinnande ombord på kryssningen.

Vem kan delta? 

För att delta på den här flodkryssningen är det ett krav att du kan gå själv utan hjälp av andra när vi är på stadsvandring och dylikt i städer och på mindre stigar genom parker.  Personer under 18 år ska resa och bo tillsammans med personer över 18 år. 

Mer om dina resmål

Här kan du läsa mer om dina spännande destinationer: 

Österrike: www.albatros.se/resmal/europa/osterrike

Ungern: www.albatros.se/resmal/europa/ungern

Slovakien: www.albatros.se/resmal/europa/slovakien

Resan är inte lämpad för rörelsehindrade

På våra utflykter i land ser vi städerna till fots och vi går till centrum från fartyget. Eftersom många gamla stadskärnor är K-märkta i respektive länder och dessutom har mycket smala gränder är det inte möjligt att arrangera stadsrundturer med buss. Dessutom föredrar vi att uppleva atmosfären till fots. På de platser där det inte är möjligt att gå till centrum tar vi offentlig transport som spårvagn eller tunnelbana. Du ska därför räkna med att gå upp till 6 km om dagen i ett lugnt tempo på en stadsvandring på 1½ till 2 timmar. Du ska kunna klara dig själv och gå utan hjälp i ev. ojämn terräng.

Fartyget är inte byggt för funktionshindrade som inte kan förflytta sig på egen hand. Detta handlar först och främst om säkerheten eftersom rederiet kräver att alla ska kunna gå från en båt till en annan utan hjälp från personal eller passagerare. 

Av säkerhetstekniska skäl får rullstolar eller rullatorer inte tas med ombord på fartyget. Det ska vara fri passage på samtliga gångarealer och dyl.

Utflykter – halvdag och heldag 

Vanligtvis anordnas halv - och heldagsutflykter. Det innebär inte nödvändigtvis att utflykterna varar exakt en halv eller en hel dag. En halvdagsutflykt görs vanligtvis antingen på förmiddagen eller på eftermiddagen, och brukar inte inkludera en måltid. Därför är man oftast tillbaka igen lagom till lunch eller middag. Utflykterna varar vanligtvis 2-4 timmar. En heldagsutflykt varar cirka 5-9 timmar och sträcker sig över en huvudmåltid, som inte alltid är inkluderad i priset. Det här anges i 

Handen på hjärtat

Nicko Cruises

Nicko Cruises är ett tyskägt rederi som driver 3 till 4-stjärniga fartyg, där komfort och service kan liknas med hotell i samma kategori. Beroende på fartygets ålder är det skillnad på faciliteter och hytter, så se därför fartygsbeskrivningen för respektive resa. Hur som bjuder upplevelsen ombord på en service och en gastronomisk upplevelse som skiljer sig från vardagen därhemma. 

Gästerna ombord på fartyget kommer primärt från Skandinavien och Tyskland. Huvudspråket ombord är ofta tyska och ibland även engelska. Det kommer alltid att finnas en reseledare från Albatros med som tar hand om gruppen. Personalen på båten talar både engelska och tyska.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from En bra resa, som dock inte var så bra som 2015 Resan var som sagt bra, men inte lika bra som förra året! Heldagsturerna är inte så poppis bland dom äldre! MEN, hemresedagen var utomordentlig DÅLIGT planerad!!!! Hur kan ni köra Paxen till Wien kl.0900 på morgonen och låta dom stappla omkring i Wien när det är 33° varmt, och hämtar dom igen 16.30 ifrån Schwedenplatz?Det går ett flyg 12.35 ifrån VIE till ARN.Mycket dåligt planerat! Att det blev som det blev, var tur i oturen, att bussen var 3 timmer försenad och som plåster på såren fick vi transport och inträde på Schloss Schönbrunn, som bussbolaget står för.
Date published: 2016-06-30
Rated 4 out of 5 by from Dety var en mycket trevlig resa Resan var mycket trevlig, vår guide var väldigt trevlig och kunnig och personalen på båten mycket tillmötesgående. Vi hade gärna haft lite mer tid i Wien Tidpunkten för hemresan var inte acceptabel, vi lämnade fartyget kl 04-00! allrahelst som våra andra medtrafikanter - också Albatrosgäster - hade mycket senare flyg hem och då hann med att titta lite mer på Wien. Det minst intressanta av resmålen var väl Kalosca och Mohacs. Hästshowen var både långrandig och tråkig. Maten var däremot bra på hästgården. Utflykten till Visigrad var trevlig och lunchstället utmärkt - bra utsikt. Exztergom och Szentender var trevliga upplevelser. Marsipanmuseet var spektakulärt.
Date published: 2016-09-11
Rated 5 out of 5 by from Härligt En väldigt trevlig resa på Donau. Allt fungerade över vår förväntan trots missödet med slussolyckan som gjorde att vi inte kom till Budapest. Helt plötsligt blev det en spännande överraskningsresa. Vi kom till städer som vi nog aldrig besökt annars. Vår norska guide Rune och svenska guide Daniella var helt fantastiska att klara av situationen. Båten helt suverän, personal gäller alla, artiga trevliga roliga glada, för att inte tala om all den goda maten. Stor variation som nog tilltalade de flesta av oss ombord. hoppas kunna åka med er flera gånger.
Date published: 2016-09-21
Rated 2 out of 5 by from Motsvarade inte förväntningarna. Med tanke på priset. Resan har stor potential men mycket kan förbättras. Alla i besättningen var tjänstvilliga och hjälpsamma. Standard på hytt och båt utmärkt. Orimliga restider, tidig utresa 6:00 med sen återkomst 23:00, bör anges innan bokning. Likaså behöver intresserade resenärer före bokning informeras om att ”det är en tysk båt”. All information, underhållning, etc. var enbart på tyska. Menyutbud och måltidskvalitet levde inte upp till betyget ”gourmet”. Vore bra om Albatros utflykter kunde köpas separat, inte bara i paket. Alla kanske inte vill/orkar vara med på allt. Att reseledarna inte få "fler stjärnor" beror kanske mer på oförutsedda händelser i planeringen än på vad de skulle ha presterat med mer förberedelsetid. "Men vi hade i alla fall tur med vädret."
Date published: 2018-09-16
Rated 5 out of 5 by from Intressant och trevlig kryssning på Donau mellan Wien och Budapest genom flera årtusenden. Daniella kan inte nog berömmas - stort engagemang, fantastiska kunskaper och tydlig röst. T.o.m danskarna i vår grupp var toppennöjda. Servicen och personalen på båten var oxå excellent.
Date published: 2016-09-27
Rated 5 out of 5 by from Utmärkt. Mycket bra resa med många sevärda kulturella och ståtliga byggnader,och en fantastiskt duktig reseledare Daniela Zak.likaså personalen på båten var vänliga,trevliga och glada.Maten var också bra liksom vinet.hytten cckså bra.det enda nekativa var väl priset på resan i dyraste laget.
Date published: 2016-10-03
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk resa på Donau Det var vår guid Daniella som gjorde resan helt fantastiskt. Hennes kunskaper och engagemang gjorde resan sagolik.
Date published: 2016-09-27
Rated 3 out of 5 by from Det var inte det bästa jag sett. Flygtiderna mitt i natten borde framgå innan bokning. Resan hem var också mitt i natten. Efter att gått upp på natten kl 2 för att flyga kl 6 och därefter 2 1/2 tim bussresa borde ni se till att resenärerna borde få någon form av förtäring och dryck i bussen. Varför måste man lämna båten kl 10 för att flyga åter hem kl 20.50. Tack vare en driftig reseledare fick vi ett lyckat lunchstopp i Landshut. På flyget serverades bara en söt kaka.
Date published: 2018-09-11
 • y_2022, m_7, d_1, h_21
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.32
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_3, tr_104
 • loc_sv_SE, sid_ATCRI08, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor