An der schönen blauen Donau

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

En förstklassig kryssning på Donau genom Europas hjärta

Ingen annan flod i Europa representerar så många olika kulturer som Donau. Från sin källa i Sydtyskland löper floden österut genom inte mindre än 10 länder för att till slut mynna ut i Svarta Havet.

Vi besöker de imponerande och vackra metropolerna Wien, Budapest och Bratislava på vår resa ombord på fartyget MS Belvedere. Resan tar oss från den ena höjdpunkten till den andra, in i hjärtat av de gamla kulturhuvudstäderna och genom makalösa flodlandskap.

Du behöver bara koppla av och gå på upptäcktsfärd med Albatros svenska reseledare.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Kryssningar , Flodkryssningar

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro, HUF

Dagsprogram 8 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – München, Tyskland. Färd med buss till Passau och incheckning på fartyget
Dag 2
Ybbs, Österrike. Möjlighet att besöka pilgrimskyrkan Maria Taferl. Wachaudalen. Ankomst till Wien
Dag 3
Wien, Österrike. Möjlighet till stadsrundtur med Hofburg-palatset, katedralen och Ringstrasse.
Dag 4
Budapest, Ungern. Möjlighet till stadsrundtur med stadens imponerande arkitektur.
Dag 5
Budapest. Möjlighet till utflykt till den ungerska pusztan.
Dag 6
Bratislava, Slovakien. Möjlighet till stadsvandring i den gamla stadsdelen.
Dag 7
Melk, Österrike. Möjlighet till utflykt till benediktinerklostret Stift Melk
Dag 8
Ankomst till Passau och hemresa från München

MS Belvedere

MS Belvedere är ett komfortabelt och modernt flodkryssningsfartyg med plats för 134 passagerare fördelade på tre däck.

Njut och koppla av ombord på det rymliga fartyget – i den trevliga loungebaren, över en god middag i restaurangen, på det stora soldäcket eller mer privat i din egen hytt.

Det rymliga fartyget (126 meter långt och 11,4 meter brett) kombinerar modern komfort med en trevlig atmosfär. Du kan njuta av utsikten i loungebaren eller koppla av på soldäckets liggstolar. Alla måltider (helpension) serveras i fartygets restaurang, som varierar mellan buffé och bordsservering av vänlig personal.

Läs mer om fartyget på https://www.nicko-cruises.de/flotte/schiff/ms-belvedere/

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
17 498:–
Stockholm
Fullbokad
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – München, Tyskland. Färd med buss till Passau och incheckning på fartyget Avresa kl. 17.00
MS Belvedere

Efter ankomst till Münchens flygplats hämtas vi i buss och kör till staden Passau vid Donaus strand. Här ligger vårt hem för de kommande 8 dagarna, MS Belvedere, vid kajen. Vi går ombord och det finns tid att utforska fartyget, innan vi möts för vår första trevliga middag i fartygets restaurang.

Dag 2
Ybbs, Österrike. Möjlighet att besöka pilgrimskyrkan Maria Taferl. Wachaudalen. Ankomst till Wien Ankomst till Ybbs kl. 06.00, avresa kl. 12.00. Ankomst till Wien kl. 20.30

Ybbs är en idyllisk liten stad vid Donaus strand. Den pittoreska historiska gamla stadsdelen ligger närmare floden än någon annan österrikisk stad, och de stora gröna områdena och de färgrika fasaderna på de vackert renoverade husen inbjuder till en promenad.

Här finns det mysiga caféer och krogar där det passar att äta något gott eller dricka ett glas kallt österrikiskt vitt vin, och om du har lust har staden ett litet fint cykelmuseum som är en upptäcktsresa genom cykelhistorien. Eftermiddagen kan tillbringas antingen på egen hand i Ybbs eller med att delta i fartygets utflykt till Maria Taferl. Denna pilgrimskyrka är ägnad år Jungfru Maria och ligger på en kulle 233 m över Donau. Härifrån är det utsikt över Donaudalen, och en klar dag ser man över 300 km bort till Mostviertel och Alperna. Kyrkans grundsten blev lagd den 25 april 1660, och byggnaden uppfördes först under översyn av den österrikiske arkitekten Georg Gerstenbrand och senare den italienske artikekten Carlo Lurago. Sist men inte minst avslutade arkitekten Jakob Prandtauer projektet. Här finns fantastiska fresker i barockstil och de i taket skildrar skapelsehistorien. Väggarna visar berättelser om mirakulös frälsing och helande.

På eftermiddagen färdas vi genom Österrikes pittoreska Wachau-landskap, som är UNESCO-skyddad natur, innan vi om kvällen anländer till hamnen vid Wien. Från 1500-talet var Nußdorf den viktigaste hamnen i Wien-regionen. Varor fraktades upp och ned för Donau, och eftersom övriga flodrutter till Wien var smala och svårframkomliga, var det här som fartygen lade till. Det gör de fortfarande idag, och det är också i Nußdorf som vi lägger till.

(Dagens utflykt till Maria Taferl är inte inkluderat i resans pris. Utflykten beställs och betalas ombord.)

Dag 3
Wien, Österrike. Möjlighet till stadsrundtur med Hofburg-palatset, katedralen och Ringstrasse. Avresa kl. 19.00
Operahuset i Wien

Idag ska vi på stadsrundtur i Österrikes kejserliga huvudstad, Wien. Wiens centrum har imponerande habsburgska palats och gröna parker. Här går tradition och förnyelse hand i hand: Strauss-valser spelas även när 20-åringar går på bal, och de tidigare kejserliga stallen har återuppstått som ett överraskande och mycket levande museikvarter.

Wiens gamla stadsdel ligger vackert omgärdat av Ringstrasse-boulevarden med många praktfulla byggnader. Många av byggnaderna ritades av den danske arkitekten Theofil Hansen, adlad von Hansen! Bakom Ringstrasse bjuder dagens Albatros-utflykt på en spännande upptäcktsfärd till fots genom Wiens historiska och charmerande stadskärna.

Här väntar den imponerande, gotiska katedralen Stephansdom och en promenad längs den eleganta Graben – en av Wiens huvudgator. Från Michaelerplatz, där arkeologerna har hittat ruiner helt tillbaka till romartiden, och vidare mot Hofburgkomplexet till Heldenplatz. Här står ryttarstatyer av Österrikes två stora hjältar, prins Eugen och ärkehertig Karl. I Hofburg ligger också den berömda Spanska Ridskolan, där man fortfarande värnar om de gamla ryttartraditionerna, som går 400 år tillbaka i tiden.

(Dagens utflykter ingår inte i resans pris. Ett särskilt utflyktspaket kan köpas, se mer längre ner i programmet.)

Dag 4
Budapest, Ungern. Möjlighet till stadsrundtur med stadens imponerande arkitektur. Ankomst kl. 12.00

Idag ligger fartyget under merparten av dagen vid en av Donau-flodens absoluta höjdpunkter, den UNESCO-skyddade huvudstaden Budapest.

Omkring år 1000, införde Stephan I, kung av Ungern, kristendom. År 1526 intog turkarna handelsstäderna Buda och Pest. Under den följande perioden lät den turkiska Sultan Süleyman I, många kyrkor omvandlas till moskéer och det uppfördes tjusiga badhus i turkisk hammamstil, och försvarsverken moderniserades. Det märks tydligt än idag, att Budapest rymmer talrika spår från den period då den arkitektoniska inspirationen hämtades från Orienten.

Budapest är ursprungligen en sammanslutning av städerna Buda och Pest, men den moderna huvudstaden består av tre städer: Buda, Pest och Óbuda (som betyder ”Gamla Buda”). De tre förenades till en stad år 1872. Här inleddes stadens guldålder, som kulminerade då Europas första underjordiska järnväg (nutidens tunnelbana) öppnades.

Vid slutet av andra världskriget, närmare bestämt från den 13 februari 1945, kontrollerade sovjetiska trupper hela Budapest. Ungern fick ett socialistiskt styre, under sovjetisk kontroll. Cirka 10 år senare förenades först studenterna och därefter många ungrare i demonstrationer mot styret, vilket kulminerade i det stora upproret i Ungern på hösten 1956. Mellan 25.00 och 50.000 ungrare och omkring 7.000 sovjetiska soldater dog, innan demonstrationerna slogs ned.

År 1989 återupplivades bliderna och minnena från 1956, då hundratusen ungrare den 16 juni gick ut på gatan för att hylla den tidigare premiärministern Imre Nagy, som vanärats och avrättats 31 år tidigare. Demonstrationerna förde med sig politiskta förändringar och järnridån lättades vid gränsen mellan Österrike och Ungern. Tusentals össtyskar passade på att fly från DDR denna väg och detta blev startskottet till såväl Sovjetunionens som Järnridåns fall.

På dagens Albatros-utflykt tar vår svenska reseledare oss ut på en gemensam promenad runt i staden.
Budapest har genom århundraden varit känt för sina kurbad. Romarna var de första att upptäcka 118 naturliga källor från vilka mer än 70 miljoner liter varmt, terapeutiskt vatten dagligen väller upp ur jorden, och sedan dess har källorna lockat många resande.

Den ungerska hvudstaden har också mycket annat att bjuda på, vilket vi upplever på vår stadsrundtur i den charmiga tvådelade staden. Buda och Pest ligger på var sin sida om Donaufloden och förbinds av åtta broar. I Buda ligger den gamla stadsdelens två markanta kullar, nämligen Slottskullen med Budaslottet, och Gellertberget med citadellet.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Ett särskilt utflyktspaket kan köpas, se mer längre ner i programmet.)

Dag 5
Budapest. Möjlighet till utflykt till den ungerska pusztan. Avresa kl. 14.00

Idag kan du välja att tillbringa förmiddagen på egen hand i Budapest. Alternativt kan du köpa till en utflykt till den ungerska pusztan. Här ligger det nästan 75.000 hektar stora området som finns på UNESCO’s lista över världskulturarv – pusztan. Det är den stora ungerska slätten, som är ett utmärkt exempel på ett kulturlandskap, som har bevarats intakt. Här har husdjur betat genom årtusenden, och talrika folkslag har migrerat genom Karpaterna och slagit sig ned här.

De utbredda vidderna störs endast ibland av träd, buskar och byar, och det är som om de människoskapade elementen helt försvinner i det harmoniska landskapet. Det finns idag nästan ingen fast befolkning på pusztan, men under betessäsongen från april till oktober sätter boskapsuppfödarna ut sina djur på bete. Under besöket på stäpperna, kan du bl.a. uppleva en traditionell hästshow. Om det blir tillräckligt med deltagare, deltar Albatros reseledare givetvis också i utflykten.

(Denna utflykt ingår inte i resans pris och beställs och betalas ombord.)

Dag 6
Bratislava, Slovakien. Möjlighet till stadsvandring i den gamla stadsdelen. Ankomst kl. 08.00, avresa kl. 14.00

Bratislava är inte bara den största staden i Slovakiet, den är också huvudstad i detta unga land, som i sin nuvarande form upprättades 1993 efter Sovjetunionens fall.

Slovakiet delar gräns med Ungern i söder och med Österrike i väst, och Bratislava breder ut sig som en solfjäder på båda sidor av den mäktiga Donau vid foten av de låga Karpaterna. Här, där berg och flod möts, kan man se vingårdarna pryda sluttningarna. Här finns en lång rad vackra monument i den gamla stadsdelen, som har överlevt både ett österrikiskt-ungerskt rike och ett socialistiskt styre, och det kan vi njuta av idag.

På grund av sin placering på gränsen mellan en mild och en varm klimatzon räknas Bratislava bland de solrikaste platserna i Slovakien med 1.976 solskenstimmer per år i genomsnitt. Vår egen solskensö Gotland har ungefär lika många soltimmar årligen. Så det är stor chans att vi får en solig vistelse i staden, som inte är så välbesökt som Prag och Budapest, men med lika mycket att bjuda på.

Den gamla staden och slottet är några av höjdpunkterna i Bratislava. Den gamla staden är full av muséer (t.ex. stadsmuséet som har en hemsk tortyrkammare).

Slottet, som ligger ovanför Donaus strand, var en av romarrikets utposter från 00-talet till 400-talet. Det är värt hela turen att bege sig upp till slottet för att njuta av utsikten, och på slottet finns också Slovakiets historiska museum.

På dagens Albatros-utflykt beger vi oss ut på en guidad tur till fots genom den gamla stadsdelen, Staré Mesto, och vi ska uppleva de vackra barock- och rokokokyrkorna, som står sida vid sida med de imponerande palatsen. Vi kommer bland annat förbi den gamla domkyrkan St. Martin, som från 1563 till 1830 var kröningskyrka för den ungerska kungen.

Skulpturer och gatukonst märks i gatubilden, och folklivet utspelar sig i och omkring shopping- och restauranggatan St. Michaels Gata och den tillhörande St. Michaels Port, den enda bevarade stadsporten i den gamla medeltida befästningen. På toppen av den 51 meter höga tornbyggnaden, som omgärdar porten, finns det en staty av St. Michael. I tornet finns det idag ett vapenmuseum.

Vi avslutar turen vid bron Novy Most. Här, 95 meter uppe i luften, ligger det UFO-liknande observationsdäcket varifrån man njuta utsikten över staden och floden. Tio meter under observationsdäcket hittar man restaurangen, där man kan köpa förfriskningar (entré till UFO-tornet ingår inte i resans pris).

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Särskilt utflyktspaket kan köpas, se mer längre ner i programmet.)

Dag 7
Melk, Österrike. Möjlighet till utflykt till benediktinerklostret Stift Melk Ankomst kl. 7.30, avresa kl. 13.30

Vi gör ett stopp i den lilla österrikiska staden Melk, som först och främst är känd för sitt välbevarade benediktinerkloster, Stift Melk. Klostret som tronar majestätiskt på en kulle ovanför staden, grundlades år 1089. På 1100-talet anlades det en skola i klostret som fortfarande används. Klosterbiblioteket var på medeltiden berömd för sin stora samling manuskript, och Umberto Eco namnger i sin berömda bok ”Rosens Namn”, filmatiserad med Sean Connery i huvudrollen, huvudpersonen Adso från Melk som en hyllning till det berömda medeltida biblioteket.

På 1700-talet blev klostret som då hade förfallit, återuppfört i klassisk barockstil och framstår idag som ett av Europas finaste och bäst bevarade barockbyggnader.

Klosterparken var en väsentlig del av klosterlivet och trädgårdarna utgör tillsammans med klosterbyggnaderna en vacker helhet. Parken, som den ligger idag, anlades år 1750, och de flesta plantor stammar från 1822 då man anlade parken med en engelsk trädgård som förebild.

Trädgårdspaviljongen är utsmyckad med stor fantasi; arkitekten Johann W. Bergl skapade barockfresker med exotiska djur och plantor, djungler och ursprungsbefolkningar. Paviljongen är ett exotiskt inslag i en annars traditionell europeisk trädgård. Sist men inte minst kan klosterträdgården bjuda på en avdellning med det fina namnet Paradisets Trädgård, där plantor och blommor vilka gör gott för synen, näsan och kroppen är samlade. Paradisets Trädgård är skapad efter teckningar från 800-talet.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Särskilt utflyktspaket kan köpas, se mer längre ner i programmet.)

Dag 8
Ankomst till Passau och hemresa från München Ankomst kl. 9.30

Efter frukost på fartyget checkar vi ut och kör till flygplatsen i München, där flyget hem till Sverige väntar.

Utflyktspaket

 • Halvdagsutflykt i Wien med stadsrundtur i Kejserliga Wien
 • Halvdagsutflykt i Budapest med stadsvandring.
 • Halvdagsutflykt med stadsvandring i Bratislavas gamla stadsdel.
 • Halvdagsutflykt till klostret i Melk.

Pris: EUR 148 per person

Stephansdomen i kulissen

Prisinformation

Tillæg for enkeltkahyt
 • Main Deck, SGL - 10.998,- kr pr pers.
 • Middle Deck w/french balcony, SGL - 17.998,- kr pr pers.
 • Upper Deck w/french balcony, SGL - 23.898,- kr pr pers.
Opgradering af kahyt
 • Middle Deck w/french balcony - 3.798,- kr pr pers.
 • Upper Deck w/french balcony - 6.798,- kr pr pers.
Prisen inkluderer
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – München t/r
 • Transfer vid ankomst och avresa 
 • 7 nätters kryssning på MS Belvedere i delad dubbelhytt med fönsterglugg på Main däck. 
 • Helpension på fartyget från middag dag 1 till frukost dag 8
 • Kaffe och te till måltiderna på fartyget 
 • Daglig rengöring av hytten 
 • Handdukar i hytten
 • Skatter och avgifter
Prisen inkluderer ikke
 • Avbeställningsförsäkring 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/ komplement till hemförsäkring
 • Utflyktspaket och eventuella extra utflykter och arrangemang 
 • Tillägg för enkelhytt
 • Tillägg för uppgradering av hytt
 • Eventuella måltider i land
 • Övriga drycker 
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (beräkna totalt 5 euro per person vid köp av utflyktspaketet)
 • Dricks till personalen på fartyget (vi rekommenderar 10-13 euro per person och natt) 
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift på 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under Priset inkluderar

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en bra idé att ha med en mindre ryggsäck eller väska till dagsturer/utflykter och resdagar, då du oftast inte ser ditt bagage förrän om kvällen. Det är inte nödvändigt att ta med handduk. Det är absolut en bra idé att ta med kikare – man missar en hel del utan.

Vem kan delta?

För att delta på denna flodkryssning är det ett krav att du är mobil och kan färdas utan hjälp till fots i städer och på gångvägar i parker. Personer under 18 år måste resa och bo tillsammans med personer över 18 år.

Särskilda hälsovillkor

Enligt rederiets regler måste du informera Albatros Travel om ev. sjukdom, hälsotillstånd, handikapp, graviditet, eller andra förhållanden som kan ha betydelse för ditt välbefinnande eller ditt hälsomässiga tillstånd under kryssningen.

Ej lämpligt för rörelsehindrade

Några av våra utflykter och rundturer i städerna föregår till fots, och vi går ofta från fartyget till städernas centrum. Många av städernas gamla delar är skyddade och har smala kullerstensgator och det går inte att köra med buss. Vi upplever också mycket mer och kommer tätt inpå staden när vi går till fots. Vi kan också använda kollektivtrafik som spårvagn och tunnelbana. Som deltagare i turen måste du därför räkna med att gå upp till 6 km om dagen i ett lugnt tempo på stadsrundturerna som varar mellan 1,5 och 2,5 timme. Du måste alltså vara rörlig och kunna färdas utan hjälp.

Utflykter – Halvdag och heldag

Det är normal praxis att skilja mellan halv- och heldagsutflykter. Detta betyder inte nödvändigtvis att utflykterna varar exakt en halv eller en hel dag. En halvdagsutflykt tar vanligtvis plats antingen på förmiddagen eller på eftermiddagen och sträcker sig inte över en måltid. Således är man oftast hemma så det passar med lunch eller middag. Utflykterna varar typiskt i 2-4 timmar. En heldagsutflykt kan däremot vara 5-9 timmar, och sträcker sig typiskt över en huvudmåltid, som dock inte behöver vara inkluderad. Detta anges dock i utflyktsbeskrivningen.

Handen på hjärtat

Information

Nicko Cruises är ett tyskägt rederi som driver 3- och 4-stjärniga fartyg, där komfort och service kan liknas vid ett hotell i samma kategori. Det skiljer mellan fartygens ålder, faciliteter och hytter, så man bör läsa fartygsbeskrivningarna på varje resa. Upplevelsen ombord när det gäller service och gastronomiska upplevelser ligger nog ett bra bit ovanför vad man är van vid i vardagen hemma.

Gästerna ombord på fartyget kommer primärt från Norden och Tyskland. Huvudspråket är ofta tyska och på vissa avgångar engelska. Det finns alltid en svensk reseledare med som ansvarar för Albatrosgruppen och vårt program. Personalen på båten talar både engelska och tyska.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from En trevlig och bra resa En lärorik resa
Date published: 2022-09-27
Rated 4 out of 5 by from En bra resa En bra resa dock mycket seglande på natten.
Date published: 2022-09-20
Rated 4 out of 5 by from vacker, varm resa Det var en resa som överträffade våra förhoppningar. Trevlig stämning ombord, men hytten lite trång. Utmärkt personal
Date published: 2019-11-03
Rated 4 out of 5 by from En trevlig resa med många intressanta städer att besöka En intressant resa mycket tack vare vår fantastiska reseledare som med sin entusiasm levandegjorde städerna och länderna och dessutom tog väl hand om oss resenärer. Med hennes hjälp klarade alla flygets incheckningsterminaler och att själva hitta tillbaka till båten efter egna promenader.
Date published: 2019-11-03
Rated 5 out of 5 by from En avkopplande resa med många nya upplevelser och erfarenheter Det var en upplevelserik resa med många intressanta stopp. Vår reseledare var en kunnig, positiv, nyfiken, outtröttlig, mångsidig tjej.
Date published: 2019-11-01
Rated 5 out of 5 by from En kunskapshöjande resa med god mat och vackra vyer Ett bra upplägg med transporter på natten och dagliga utflykter i nya städer med kunnig, entusiasmerande och engagerad guide.
Date published: 2019-11-01
Rated 5 out of 5 by from En härlig resa med många fina upplevelser! En mycket givande resa, med vackra vyer, förbi små byar och slott, och strandhugg i både småstäder och stora huvudstäder! En fantastisk och kunnig reseledare, som verkligen månade om oss alla, och såg till att vi fick ut så mycket som möjligt av resan , efter våra olika förutsättningar!
Date published: 2019-10-31
Rated 5 out of 5 by from En skön blandning av kultur och avkoppling Mycket bra upplagd resa och en fantastisk reseledare, Ewa Carlsson
Date published: 2019-10-30
 • y_2023, m_6, d_2, h_24
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.35
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_4, tr_106
 • loc_sv_SE, sid_ATCRI08, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor