An der schönen blauen Donau

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Stämningsfull kryssning på Donau med besök i Wien, Budapest och Bratislava

Vi färdas på valskungen Johann Strauss sköna Donau på en kryssning genom idylliska, UNESCO-skyddade landskap med riddarborgar, gröna flodstränder, medeltida byar och mjukt böljande berg. Vi besöker tre huvudstäder – njut av det sprudlande folk- och kulturlivet i Bratislava, provsmaka ungerska specialiteter i Budapests saluhall och se en hästshow på pustan som garanterat tar andan ur dig!

I Strauss födelsestad Wien känner vi konstens hjärta slå, besöker Schönbrunn slott och smakar kanske en bit Sachertårta på ett av stadens klassiska konditorier?

Utflykterna på den här resan är en del av utflyktspaketet som bokas separat.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Kryssningar , Flodkryssningar

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro, ungerska forint

Dagsprogram 8 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – München, Tyskland. Med buss till Passau och incheckning på fartyget
Dag 2
Melk och Wien, Österrike. Möjlighet för utflykt till benediktinerklostret Stift Melk
Dag 3
Wien, Österrike. Möjlighet för stadsrundtur i Wien och besök på Schönbrunn slott
Dag 4
Budapest. Möjlighet till stadsrundtur till bland annat gotiska Mattiaskyrkan och Hjältarnas torg
Dag 5
Budapest och Esztergom, Ungern. Möjlighet för utflykt till pustan med hästshow
Dag 6
Bratislava, Slovakien. Möjlighet till stadsvandring och åktur i minitåg i den gamla stadsdelen
Dag 7
Dürnstein, Österrike. Promenad i gamla stan
Dag 8
Ankomst till Passau, buss till München och hemresa

Select Explorer

Select Explorer är ett bekvämt och modernt flodkryssningsfartyg med plats till 170 passagerare på tre däck.

Njut av det tillbakalutade livet ombord – i den behagliga loungebaren, över en god middag i restaurangen, på det stora soldäcket eller mer privat i din egen hytt. Fartyget har 85 hytter och en liten butik.

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – München, Tyskland. Med buss till Passau och incheckning på fartyget Avgång kl. 17

Efter ankomst till flygplatsen i München kommer bussen och kör oss till Passau. Här ligger vårt flytande hotell för de kommande dagarna, Select Explorer, vid kaj. Vi går ombord och gör oss hemmastadda på fartyget innan det är dags att träffas till middag i fartygets restaurang. 

Dag 2
Melk och Wien, Österrike. Möjlighet för utflykt till benediktinerklostret Stift Melk Ankomst till Melk kl. 8.00, avgång kl. 12.00. Ankomst till Wien kl. 19.00
Benediktinerklostret i Melk

Idag gör vi vårt första stopp i den österrikiska staden Melk, som framför allt är känd för sitt välbevarade benediktinerkloster Stift Melk tillika dagens utflyktspaket. Klostret, som tronar pampigt på en kulle över staden, grundades år 1089. På 1100-talet anlades en skola i klostret, och denna används än idag. Klosterbiblioteket var under medeltiden berömt för sin stora manuskriptsamling. I sin berömda roman Rosens namn döpte Umberto Eco en av huvudpersonerna till Adso av Melk för att hylla det berömda medeltidsbiblioteket. Boken filmatiserades med Sean Connery i huvudrollen.

På 1700-talet blev klostret, som innan dess hade förfallit totalt, återuppfört i klassisk barockstil. Idag är det ett av Europas finaste och mest välbevarade byggnadsverk från barocken.

Klosterparken var en viktig del av klosterlivet och tillsammans med klosterbyggnaderna utgör trädgårdarna en vacker helhet. Parken, där den ligger idag, anlades 1750. Merparten av växterna stammar från 1822 när man anlade en engelsk trädgård.

Trädgårdspaviljongen är fantasifullt utsmyckat av arkitekt Johann W. Bergl, som skapade barocka kalkmålningar av exotiska djur och växter, djungellandskap och etniska folkgrupper. Paviljongen är ett exotiskt inslag i en för övrigt traditionellt europeisk trädgård.

Sist men inte minst bjuder klosterträdgården på en del som kallas för Paradisträdgården. Här har man samlat växter och blommor som är välgörande både för ögon, näsa och kropp. Paradisträdgården är uppförd efter skisser från 800-talet.

Dagens Albatrosutflykt utgörs av ett besök i klostret och den tillhörande klosterträdgården.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Du kan boka ett separat utflyktspaket, läs mer längre ner i programmet).

När vi har lämnat Melk åker vi tillbaka genom Österrikes pittoreska Wachaulandskap och tidigt på kvällen kommer vi fram till Österrikes kejserliga huvudstad Wien, närmare bestämt i förorten Nußdorf. Från 1500-talet var Nußdorf den viktigaste hamnen i Wien-regionen. Varor fraktades på Donau och eftersom övriga båtrutter till Wien var smala och svårframkomliga var det här fartygen lade till. Det gör de än idag, och det är i Nußdorf vi ligger vid kaj.

Efter ankomst är det möjligt att gå på upptäcktsfärd i staden på egen hand eller koppla av ombord på fartyget.

Dag 3
Wien, Österrike. Möjlighet för stadsrundtur i Wien och besök på Schönbrunn slott Avgång kl. 18.00
Heldenplatz och nationalbiblioteket i Wien

Wiens centrum består av imponerande habsburgska palats och gröna parker, och här går tradition och förnyelse hand i hand. Strauss vals spelas alltid, även på studentbaler, och de gamla kejsarstallarna har återuppstått i ett överraskande och i högsta grad levande museikvarter.

Wiens gamla stadsdel är vackert omgärdad av Ringstrasse-boulevarden som kantas av många pampiga byggnader. Flera av byggnaderna ritades av den danske arkitekten Theofil Hansen, senare adlad till von Hansen. Bakom Ringstrasse bjuder dagens inkluderade utflykt på en spännande stadsvandring genom Wiens historiska och charmiga stadskärna.

Här väntar den gotiska Sankt Stefans-katedralen och en promenad längs eleganta Graben, ett av Wiens huvudstråk. Från Michaelerplatz, där arkeologerna har hittat ruiner som går hela vägen tillbaka till romartiden, går vi igenom Hofburgkomplexet till Heldenplatz. Här hittar vi två ryttarstatyer över Österrikes stora hjältar, Prins Eugen och ärkehertigen Karl. I Hofburg finns även den berömda spanska ridskolan där man följer 400-åriga traditioner.

På eftermiddagen ska vi besöka Schönbrunn slott, som var sommarresidens för habsburgfamiljen och särskilt kejsarinnan Elisabeth, även kallad Sisi. Slottet är på UNESCO:s lista över världskulturarv och består av 1441 rum. Det är ett av Österrikes viktigaste kulturella och historiska monument. Slottets historia spänner över 300 år och visar de olika monarkernas smak och intressen.  Vi går på en guidad tur genom några rum och salar, och efter rundvisningen finns det tid att på egen hand flanera genom slottsparken.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Du kan boka ett separat utflyktspaket, läs mer längre ner i programmet).

Dag 4
Budapest. Möjlighet till stadsrundtur till bland annat gotiska Mattiaskyrkan och Hjältarnas torg Ankomst kl. 11.00
Budapest

I dag ankommer fartyget till en av Donaus absoluta höjdpunkter, den UNESCO-skyddade huvudstaden Budapest.

Budapest är egentligen en förening mellan städerna Buda och Pest, medan den moderna huvudstaden egentligen består av tre städer: Buda, Pest och Óbuda (som betyder ”Gamla Buda”). De tre städerna förenades till en och samma stad år 1872. Här inleddes stadens guldålder som kulminerade när Europas första underjordiska järnväg (dagens metrosystem) invigdes.

Vid slutet av andra världskriget, närmare bestämt från och med den 13 februari 1945, kontrollerade sovjetiska trupper hela Budapest. Ungern fick socialistiskt styre under sovjetisk kontroll. Cirka tio år senare förenades först studenterna och sedan många ungrare i demonstrationer mot den sittande regeringen. Demonstrationerna utmynnade i ett stort folkuppror i Ungern under hösten 1956. Mellan 25 000 och 50 000 ungrare och cirka 7 000 sovjetiska soldater dödades innan upproret kvästes.

År 1989 väcktes minnena från 1956 till liv igen när hundratusentals ungrare den 16 juni gick man ur huse för att hylla den gamle premiärministern Imre Nagy, som hade vanärats och avrättats 31 år tidigare. I demonstrationernas kölvatten följde politiska förändringar och järnridån vid den österrikisk-ungerska gränsen lättade något. Tusentals östtyskar utnyttjade tillfället att fly från DDR, vilket utgjorde startskottet för Sovjetunionens och järnridåns fall.

Vid dagens Albatrosutflykt reser vi tillsammans med vår svenska reseledare ut på en busfärd till stadens två delar. 

Budapest har under flera århundraden varit känt för sina kurbad. Romarna var de första som upptäckte de 118 naturliga källorna varifrån 70 miljoner liter varmt, terapeutiskt vatten dagligen väller upp från underjorden. Källorna har lockat till sig många besökare under årens lopp.

Den ungerska huvudstaden har mycket mer att erbjuda, något vi får uppleva under vår stadsrundtur i den charmiga, tvådelade staden. Buda och Pest ligger på varsin sida av Donaufloden och binds samman av åtta broar. I Buda ligger den gamla stadsdelens två framträdande kullar, Borghöjden med Budaslottet och Gellérberget med citadellet.

Här besöker vi den gotiska Mattiaskyrkan och Fiskarbastionen som ligger bredvid kyrkan. I Pest passerar vi den imponerande nygotiska parlamentsbyggnaden som med sin storlek och många pelare och spiror kan jämföras med parlamentet i London. I Pest hittar vi även Hjältarnas torg som anlades 1896 för att markera att ungrarna funnits i området i tusen år.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Du kan boka ett separat utflyktspaket, läs mer längre ner i programmet).

Dag 5
Budapest och Esztergom, Ungern. Möjlighet för utflykt till pustan med hästshow Avgång från Budapest kl. 13.15, ankomst till Esztergom kl. 18.15, avgång från Esztergom kl. 19.15.
Esztergom

I dag har du möjlighet för att följa med på en utflykt till den ungerska stäppen, pustan. Ungrarna och deras hästar har under flera århundraden varit legendariska. Erövrandet av stäppområden för över 1000 år sedan genomfördes på hästrygg och sedan dess har ungrarna hållit fast i sin skicklighet på hästryggen och de traditioner som är förbundna med det. I dag kan du bekanta dig med både talang och traditioner när vi lämnar Budapest och ger oss ut på pustan. Här ska vi bland annat uppleva en hästshow där vi ser hur en man kan styra fem hästar på en gång när han står upp på deras ryggar -barbacka. 

Mitt på dagen fortsätter fartyget från Budapest till Esztergom i norra Ungern mot gränsen till Slovakien. Här kommer gästerna med utflyktspaket ombord på fartyget igen och får därmed glädjen av en imponerande syn, nämligen Ungerns största kyrka, domkyrkan i Esztergom och dess koppargröna kupol. Inte att undra på att kyrkan är stadens största landmärke. Kullen domkyrkan ligger på har alltid spelat en viktig roll i den ungerska nationens historik. Det unika läget beror inte bara på att det ligger otroligt vackert bland kullarna och Donauknät, men även för att det är så lättillgängligt.

Historiska anteckningar vittnar om att det under medeltiden låg hela sju kyrkor på kullen. Idag återstår endast en. I gengäld övertrumfar den alla traktens kyrkor i både storlek och utformning. Det är svårt att inte låta sig imponeras när man står framför den katolska kyrkans högborg i Ungern – domkyrkan i Esztergom är ett äkta mästerverk i klassicistisk stil. Kyrkan var färdig 1869 och byggdes med inspiration från Peterskyrkan i Rom.

Vi har tid att ta några bilder innan vi fortsätter vår kryssning mot Bratislava.

Gäster utan utflyktspaket kryssar med fartyget från Budapest till Esztergom.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Du kan boka ett separat utflyktspaket, läs mer längre ner i programmet).

Dag 6
Bratislava, Slovakien. Möjlighet till stadsvandring och åktur i minitåg i den gamla stadsdelen Ankomst kl. 06.30, avgång kl. 16.00
Slovakiens huvudstad Bratislava

Inte nog med att Bratislava är Slovakiens största stad, den är även huvudstad i det ungerska landet som i sin nuvarande form upprättades 1993 efter Sovjetunionens fall.

Slovakien gränsar mot Ungern i söder och mot Österrike i väster, och Bratislava breder ut sig som en fjäder längs båda stränderna av Donau, vid foten av de låga Karpaterna. Här där flod och berg möts ser vi hur vinodlingarna löper längs sluttningarna. Den gamla stadsdelen innehåller ett stort antal vackra monument som har överlevt både ett österrikiskt-ungerskt herradöme och ett socialistiskt styre, något vi ser spåren av idag.

Tack vare sin placering på gränsen mellan en mild och en varm klimatzon är Bratislava en av Slovakiens mest solsäkra städer med i genomsnitt 1 979 soltimmar per år. Detta kan jämföras med vår egen solskensö Öland, som i genomsnitt bjuder på 1 875 soltimmar per år. Vi har därför alla möjligheter att lapa sol vid vårt besök i en stad som inte är lika välbesökt som Prag och Budapest, men som inte desto mindre har mycket att erbjuda.

Den gamla staden och slottet är några av Bratislavas höjdpunkter. Den gamla staden är fylld av museer (bland annat stadsmuseet som har en förskräcklig tortyrkammare).

Slottet, som höjer sig över Donaus strand, var en av romarrikets förposter mellan 00- och 500-talet. Bara utsikten i sig gör turen upp väl värd ansträngningen, och här hittar vi även Slovakiens historiska museum.

Vid dagens Albatrosutflykt ger vi oss ut på en guidad tur till fots genom den gamla stadsdelen Staré Mesto. Här upplever vi de vackra barock- och rokokokyrkorna som samsas bredvid pampiga palats. Vi passerar bland annat den gotiska domkyrkan Sankt Martin som mellan 1563 och 1830 var kröningskyrka för de ungerska konungarna.

Skulpturer och gatukonst gör sig påminda i gatubilden, och folklivet är koncentrerat runt butiks- och restauranggatan Sankt Mikaels-gatan och tillhörande Sankt Mikaels-porten som är den enda kvarvarande porten i den gamla medeltidsfästningen. Längst upp i det 51 meter höga tornet som flankerar porten, står en staty över Sankt Mikael. Idag finns ett vapenmuseum i tornet.

Vi avslutar vår promenad vid bron Novy Most. 95 meter upp i luften hittar vi en UFO-liknande utsiktsplattform. Tio meter under utsiktsdäcket hittar vi en restaurang där vi kan köpa förfriskningar.

(Dagens utflykt ingår inte i resans pris. Du kan boka ett separat utflyktspaket, läs mer längre ner i programmet).

Dag 7
Dürnstein, Österrike. Promenad i gamla stan Ankomst kl. 03.00, avgång kl. 12.00
Dürnstein

Idag lägger vi till I den lilla medeltida staden Dürnstein, som ligger i hjärtat av den UNESCO-skyddade naturen. Från kajen kan vi gå direkt till den historiska stadskärnan. Från kajen kan man gå direkt till den historiska stadskärnan – längs med stadsmuren och genom stadsporten till Prangertorget. Här har vi en vacker utsikt mot lämningarna efter borgen Kuenringer, där den engelska konungen Rikard Lejonhjärta satt fängslad mellan 1192 och 1193. Passa på att njuta av stadens avslappnade stämning. Även om det fortfarande är tidigt på dagen kan den som vill smaka på ett glas lokalt vin. Wachau är nämligen Österrikes mest kända vinområde, och här hittar du bland annat njuta av ett glas Riesling (ingår inte i resans pris).

Dag 8
Ankomst till Passau, buss till München och hemresa Ankomst kl. 08.00

Efter frukost på fartyget checkar vi ut och kör till flygplatsen i München där vi går ombord på vårt flyg. 

Utflyktspaket

 • Halvdagsutflykt i Melk med besök i klostret och klosterträdgården
 • 2 x halvdagsutflykt i Wien med stadsrundtur i  Wien och besök på Schönbrunn slott
 • Halvdagsutflykt i Budapest med bl.a. saluhallen, Mathiaskyrkan och Hjältarnas torg
 • Halvdagsutflykt till pustan med hästshow
 • Halvdagsutflykt med stadsvandring och minitåg i Bratislavas gamla stadsdel

Pris: 2018 kr

Utflyktspaketet ska bokas tillsammans med resan. Det kan bara köpas som ett samlat paket och genomförs vid minst 20 deltagare.

Melk, Österrike

Prisinformation

Priset inkluderar

• Svensk reseledare

 • Flyg Stockholm – München t/r
 • Sju nätters kryssning på Select Explorer i delad dubbel standardhytt med fönster på Lower-däck
 • Informationsmöten och föredrag som hålls av reseledarna
 • Transfer vid ankomst och avresa
 • Helpension på fartyget från middagen dag 1 till frukosten dag 8
 • Isvatten, kaffe och te till måltiderna
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring vid sjukdom, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring eller komplement till hemförsäkring
 • Tillägg för enkelhytt
 • Tillägg för uppgradering av hytt
 • Utflyktspaket och övriga utflykter på land
 • Minibar och övriga drycker ombord
 • Ev. måltider och drycker på land
 • Dricks till personalen på fartyget (vi rekommenderar 7 euro per person om dagen)
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med 10 euro per person vid bokning av utflyktspaket )
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
Tillägg för hyttuppgraderingar

Läs mer om hyttkategorierna under Information om resan

 • Tillägg för utvändig Comfort hytt på Middle-däck  498 kr per person
 • Tillägg för utvändig Superior hytt på Middle-däck  1698 kr per person
 • Tillägg för utvändig Deluxe hytt på Upper-däck  2298 kr per person
 • Tillägg för utvändig Deluxe Suite på Upper-däck  4298 kr per person

Tillägg för enkelhytt
 • Tillägg för utvändig Standard enkelhytt på Lower-däck  3998 kr
 • Tillägg för utvändig  Comfort enkelhytt på Middle-däck  4698 kr
 • Tillägg för utvändig  Superior enkelhytt på Middle-däck  6298 kr
 • Tillägg för utvändig  Deluxe enkelhytt Upper-däck  7298 kr
 • Tillägg för utvändig deluxe enkelsuite på Upper-däck  10298 kr
Upplev mer
Utflyktspaket, 2 018 kr per person

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Hur är hytterna?

Från de ljusa och rymliga hytterna från 14 m2 till21 m2 har du fin utsikt över floden och omgivningarna. Hytterna har två enkelsängar/dubbelsäng; badrum med toalett och dusch; telefon, hårtork, värdeförvaringsskåp, värme/luftkonditionering och tv med internationella kanaler.

Standardhytt på Lower-däck

Utvändig hytt med två fönster högt upp, befinner sig akterut och mitt på fartyget på Lower-däck. 2 enkelsängar. 14 m2.

Comforthytt på Middle-däck

Utvändig hytt med två mindre fönster (kan inte öppnas) längst fram på Middle-däck. 2 enkelsängar.

14 m2.

Superiorhytt på Middle-däck

Utvändig hytt med två mindre eller ett stort fönster (kan öppnas) på Middle-däck. 2 enkelsängar. 14 m2.

Deluxehytt på Upper-däck

Utvändig hytt med fransk balkong på Upper-däck. Dubbelsäng. 14 m2.

Deluxe Suite på Upper-däck

Utvändig hytt med fransk balkong på Upper-däck. Dubbelsäng. 21 m2.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

Information om hälsa och välbefinnande inför kryssningen

Enligt rederiets regler är du skyldig att informera Albatros om ev. sjukdomar, handikapp, graviditet eller andra förhålnnanden som kan ha betydelse för ditt välbefinnande under kryssningen. 

Vem kan delta?

För att delta på den här flodkryssningen ska du kunna röra dig fritt på egen hand utan hjälp av rullator eller liknande. Du ska gå genom större och mindre städer och på stigar genom parker. Personer under 18 år ska resa tillsammans med och bo tillsammans med personer över 18 år.

Mer om dina resmål

Handen på hjärtat

Inte möjligt att använda rullstol eller rollator

På våra utflykter i land ser vi städerna till fots och vi går till centrum från fartyget. Eftersom många gamla stadskärnor är K-märkta i respektive länder och dessutom har mycket smala gränder är det inte möjligt att arrangera stadsrundturer med buss. Dessutom föredrar vi att uppleva atmosfären till fots. På de platser där det inte är möjligt att gå till centrum tar vi offentlig transport som spårvagn eller tunnelbana. Du ska därför räkna med att gå upp till 6 km om dagen i ett lugnt tempo på en stadsvandring på 1½ till 2 timmar. Du ska kunna klara dig själv och gå utan hjälp i ev. ojämn terräng.

Fartyget är inte byggt för funktionshindrade som inte kan förflytta sig på egen hand. Detta handlar först och främst om säkerheten eftersom rederiet kräver att alla ska kunna gå från en båt till en annan utan hjälp från personal eller passagerare. 

Av säkerhetstekniska skäl får rullstolar eller rullatorer inte tas med ombord på fartyget. Det ska vara fri passage på samtliga gångarealer och dyl.

Kajplats

När flodkryssarna ligger vid kaj förtöjs fartygen långsides bredvid varandra. Det betyder att man kan uppleva att man tittar in i sidan på ett annat fartyg när man ligger vid kaj, istället för att ha utsikt över landskapet eller en stad. Det betyder dessutom att ska gå över andra båtar för att komma i land – eller att andra passagerare går igenom Select Explorer.

Vi försöker i så stor omfattning som möjligt att få kajplats i centrum av de städer vi besöker. Det är tyvärr inte alltid möjligt och även om en kajplats är bokad och bekräftad förbehåller sig hamnen ändå rätten att flytta vårt fartyg upp till få timmar före ankomst. Om kajplatsen ligger utanför gångavstånd från centrum beställer vi busstransfer eller använder oss av offentlig transport när vi ska förflytta oss i samband med de utflykter som ingår i utflyktspaketet. Om man inte har bokat utflyktspaketet eller vill åka på egna utflykter får man själv betala för transport till och från fartyget.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 3 out of 5 by from Flodkryssning på Donau! Intressanta upplevelser i Budapest och Bratislava!
Date published: 2024-04-28
Rated 4 out of 5 by from Härlig resa med fina utflyktsmål Summa summarum var vi nöjda med resan
Date published: 2024-04-24
Rated 3 out of 5 by from Fartyget var perfekt Fin resa men bristande information från reseledaren
Date published: 2024-04-24
Rated 5 out of 5 by from Utomordentligt bra resa Reseledaren var kunnig, ansvarstagande och tydlig.
Date published: 2024-04-23
Rated 4 out of 5 by from En skön resa. En trevlig resa med en mycket duktig reseledare⁶
Date published: 2023-09-12
Rated 5 out of 5 by from Fantastisk resa med många upplevelser. Mycket bra flodkryssning på Donau. Fantastisk båtfärd, Guider, utflykter, mat, besättning mm. Vi bara njöt under dessa 8 dagar.
Date published: 2023-08-26
Rated 4 out of 5 by from Donaukryssning Utmärkt mat i båtens restaurang och många fina vyer under färden. Dock är systemet med dricks på båten helt förkastligt. Utflykterna kunde ha innehållit mer tid för att själv utforska vissa objekt och mindre tid för bussåkande.
Date published: 2023-08-22
Rated 4 out of 5 by from En trevlig och bra resa En lärorik resa
Date published: 2022-09-27
 • y_2024, m_5, d_23, h_5
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_4, tr_113
 • loc_sv_SE, sid_ATCRI08, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor