Apulien – Syditaliens bortglömda klack

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev Apulien och Basilicata med vykortsvackra städer och landskap

Här i södra Italien är solen generös och jorden fruktbar. De knallröda tomaterna smakar som de ska och i september håller vindruvorna på att sprängas av söt saft – allt smakar faktiskt lite bättre i den här delen av Italien. Det är här vi hittar de band som förbinder Italien med Grekland och Orienten, och det är här vi hittar spår efter Apuliens guldålder. 

Under resan utforskar vi grottstaden Matera som med sina hus som har byggts in i grottor i klipporna fascinerar sina besökare. I Lecce häpnar vi över de vackra barockbyggnaderna och i kuststäderna Monopoli och Ostuni släntrar vi genom smala gränder. Däremellan njuter vi av det vackra landskapet som pryds av olivlundar, apelsinträd och vinodlingar. 

Vi har valt att bo vid havet så att vi kan ta ett dopp i det blå efter en dag fullspäckad med upplevelser. 
 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram 8 dagar
Dag 1
Flyg Köpenhamn – Bari. Vidare till Monopoli
Dag 2
Trullistaden Alberobello, vinprovning i Martina Franca och Locorotondo 
Dag 3
UNESCO-världsarv vid Castel del Monte och Bari
Dag 4
Grottstaden Matera och Altamura 
Dag 5
Den vita staden Ostuni
Dag 6
Utflykt till Lecce; södra Italiens Florens, och Otranto
Dag 7
Unika Monopoli och klippstaden Polignano
Dag 8
Hemresa

Hotell

Hotel Torre Egnazia

Hotellet ligger precis vid stranden med direkt tillgång till havet söder om Monopoli, och det finns alla möjligheter att ta ett dopp efter dagens utflykter. Hotellet är ett utmärkt trestjärnigt hotell och rummen går i typisk medelhavsstil med tv, luftkonditionering, minikylskåp, badrum med hårtork, toalettartiklar.

Apulien är en förhållandevis ny pärla på turistkartan, och ligger lite utanför de klassiska turistområdena. Därför finns det ett begränsat antal hotell i området, och de flesta är oftast belägna precis vid vattnet. Här livnär man sig sedan flera årtionden tillbaka på turisterna som kommer hit under sommarsäsongen. Vårt hotell ligger utanför själva stadskärnan och det finns därför inte så många barer, butiker eller restauranger i närheten. I gengäld gör vi längre utflykter varje dag till både städer och platser där vi kan shoppa och avnjuta en kopp kaffe eller ett svalkande glas vin.

Du kan läsa mer på hotellets hemsida: http://torregnazia.it/egnaziaeng.it/

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
14 998:–
Stockholm
Fullbokad
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
14 998:–
Stockholm
Fullbokad
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
14 998:–
Stockholm
Fullbokad
14 998:–
Köpenhamn
Fullbokad
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
15 998:–
Stockholm
Fullbokad
14 998:–
Köpenhamn
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
15 498:–
Stockholm
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
15 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Köpenhamn – Bari. Vidare till Monopoli
På besök i vackra Bari

Vi inleder resan med att flyga till södra Italien. Den här delen av okända södra Italien har inte många flygförbindelser, och vi flyger via München för att ta oss fram till Bari, där vårt syditalienska äventyr börjar.
Från flygplatsen i Bari styr vi kosan söderut, längs kusten. Vi blickar ut över det blå havet, kör längs gröna marker med vita hus, och längs vägen passerar vi ett antal pinjeträd och här och där vittnar en flock palmer om att vi har kommit en bra bit söderut. Efter en timme kommer vi fram till området runt den lilla kuststaden Monopoli där vi ska tillbringa vår vecka vid kusten.

Vi inkvarteras på Hotel Torre Egnazia, som är ett strålande mellanklasshotell beläget vid kusten knappt 7 kilometer söder om Monopoli. Strax utanför hotellet hittar vi en vacker och bred sandstrand och alla badspekulanter kan ta sig ett dopp vid behov. Vi bor med halvpension vilket innebär att vi intar både frukost och middag på hotellet. 

Efter ankomst checkar vi in och äter middag på hotellet. 

Dagens körning 67 km – 1 timme

Dag 2
Trullistaden Alberobello, vinprovning i Martina Franca och Locorotondo 
Trullihusen är byggda av kalksten

Vi beger oss söderut och inåt landet mot dalen Val d’Itria, som skyddas som UNESCO-världsarv. Det är den så kallade Trullidalen, och här hittar vi en enastående samling unika byggnader med koniska tak (trullier) som nästan är formade som en igloo. När vi närmar oss lyser husen upp som i ett älvliknande landskap med grå toppluvor som sträcker sig bort mot horisonten. I staden Alberobello rör vi oss genom kvarteren Rione Monti och Aja Piccola som har över 1 500 trullier. Här hittar vi den största koncentrationen av dessa kalkstensbyggnader som samtliga byggts utan någon form av bindningsmedel. Här har man gjort sitt hus större genom att tillföra en ny sammanhängande trullo. Det här gör att vi hittar hus som byggts av 5 - 7 av de små gulliga, runda husen. Här finns även kyrkor byggda i flera våningar. De tjocka väggarna isolerar bra mot kylan på vintern, och på sommaren stänger de hettan ute. 

På äkta italienskt manér finns det många historier om varför man har byggt så särpräglat, och det finns säkert många olika versioner. Den mest populära versionen är att man lätt skulle kunna ta bort taket för att slippa betala skatt. 

Efter vårt besök i Alberobellos speciella värld ska vi få en snabb grammatiklektion i trullo, som blir flera trulli i plural, och så fortsätter vi till närbelägna Martina Franca.

Nu är det dags att smaka på det lokala vinet i närbelägna Martina Franca. Vi ska även smaka på några av råvarorna som den här delen av landet frambringar.  Här i södra Italien är solen givmild och jorden fruktbar. De knallröda tomaterna smakar som de ska och i september håller vindruvorna nästan på att sprängas av den söta saften; allt smakar bättre i den här delen av Italien. Vindruvorna mognar under sommarens heta strålar och styrkan hos den alkoholhaltiga drycken är en riktig stämningshöjare. Förutom vin ska vi även smaka på de lokala specialiteterna som ost, korv och annat smått och gott. 

Dagen avrundas i den lilla speciella staden Locorotondo, som har en vacker utsikt över det omgivande landskapet. Den runda staden finns med på listan över Italiens vackraste landsorter, I borghi più belli d’Italia. Vi har endast förflyttat oss åtta kilometer från Alberobello och redan är byggnadsstilen helt annorlunda. Den som besöker Locorotondo gör det för att se något speciellt utan för att uppleva den trevliga atmosfären med de små ringlande gatorna med vackra smidesjärnsbalkonger och gränder, och inte minst denna speciella stad som passande nog ska få bilda ram om eftermiddagens kaffestopp.

Dagens körning 70 km – 1 timme, 15 minuter

Dag 3
UNESCO-världsarv vid Castel del Monte och Bari

Vi börjar dagen med att köra norrut till Bari som är huvudstad i Apulien. Några säger så poetiskt att om Paris hade legat vid havet skulle det vara som ett litet Bari. Staden har en vacker hamnpromenad och det var här som medeltidens pilgrimer och korsfarare inledde sin seglats mot Det heliga landet, och vi hittar spår efter det i gatunamnet Via delle Crociate som betyder korsfararnas gata. Stadens små gator och gränder omgärdas av eleganta och raffinerade byggnader, och Bari är perfekt för en promenad eller shopping. 

Vi hittar även en hel gata där italienska damer sitter lugnt i skuggan och gör den berömda orecchiette-pastan, och det är ett sant nöje att se hur detta hantverk utförs mitt i den gamla stadskärnan. 
Här hittar vi även kyrkan St. Nicholas som rymmer benen efter helgonet med samma namn, som i vår del av världen förmodligen är mest känd som Santa Claus. Vi tillbringar eftermiddagen i den trevliga staden, får höra mer om dess historia och njuter av den charmiga stadskärnan. Vi hinner även ta en paus och känna oss lite italienska med ett glas vin på ett litet café och bara insupa ljuden av södra Italien.

Efter vårt besök i Bari sätter vi kurs in mot landet och följs sedan av oändliga fält av grågröna och krokiga olivträd. Man blir nästan hypnotiserad av de många träden, och det verkar som att vi har passerat alla Apuliens över 60 miljoner olivträd. Vi byter till minibussar som tar oss den sista biten upp mot det spännande byggnadsverket; vi tar till vänster och beger oss uppför en liten kulle och in i en tallskog. Vår buss omsveps av pinjeträd på båda sidor av vägen. De öppna paraplyformade träden påminner om en romersk härväg där soldaterna kunde vandra i skugga genom det solstänkta riket. Längst upp på kullen hittar vi den märkvärdiga och fascinerande byggnaden Castel del Monte. Vi ser åtta ortogonala torn som står på var sin sida av en ortogonal borg. Detta mystiska 8-tal finns överallt i byggnaden. Det är symbolen för evighet och återuppståndelse, och kanske är det även därför det ryktas att borgen byggdes för den Heliga gralen. En sak är säker – den imponerande byggnaden rymmer många hemligheter och spännande historier, och vi ska idag få veta mer om normanderna, tempelriddarna och inte minst kejsar Frederik II.

Många känner säkert till den spännande boken ”I rosens namn” av den italienske författaren Umberto Eco. Byggnaden har både inspirerat till biblioteket Aedificium i boken men ingick även i kulisserna till den spännande filmen med Sean Connery. Här ser vi islamiska inskriptioner, nordeuropeiska element och en väldigt annorlunda arkitektur, som alla gör detta till en väldigt spännande plats. Föga överraskande har UNESCO skrivit upp Castel del Monte på sin världslista över platser värda att bevara. Ta en titt i fickan, och se om du hittar ett litet oansenligt 1-centsmynt. På baksidan hittar du borgen som denna spännande kejsare och kung har lämnat efter sig som minnesmärke efter Hohenstaufen-släkten, vars makt försvagades efter Frederik II.

Byggnationen av den imponerande borgen påbörjades år 1240 under kejsar Frederik II:s styre, och stod färdig år 1250. Denna otroligt spännande historiska person var kung över Sicilien, senare kung över Tyskland, kejsare över det tysk-romerska riket, och kunde till slut kalla sig för kung över Jerusalem. Det var under den här perioden som det tysk-romerska riket nådde sin absoluta storhetskulmen, och senare territoriella makt. 
Frederik II lämnade Brindisi till förmån för Jerusalem år 1228 på sitt sjätte korståg, ett segerrikt korståg då den för övrigt exkommunicerade kejsaren via ett fredsavtal tog makten över Jerusalem, Nazareth och Betlehem under hela tio år, något som gjorde att han återigen släpptes in i påvens innersta krets. Möjligtvis var det just det här korståget som inspirerade till borgens speciella utformning och storlek. Trots att Frederik härskade över ett enormt rike och reste runt över hela Europa för att upprätthålla lag och ordning, fick den kunskapstörstande kejsaren även tid att skriva sitt äldsta kända verk om falkjakt ”De arte venandi cum avibus: konsten att jaga med fåglar. Dessutom hann han grunda det första statliga universitetet i Neapel. Frederik var en lärd man som värdesatte konst och vetenskap, han var en krigare som hatade att strida och hans eftermäle vittnar om en mjuk, men samtidigt brutal statsman med en otrolig framsynthet.

(Idag kör vi 200 kilometer – 3 timmar)

Dag 4
Grottstaden Matera och Altamura 
Vackra vyer över Matera

Dagens program börjar med den lilla staden Altamura som utgör en liten bit oförstört Italien. I motsats till många andra städer i Sydeuropa är den inte målad i färgsprakande pastellfärger som man så ofta ser i den här delen av Europa, utan har fått sitt behålla sitt ursprungsutseende i grått och vitt, vilket bidrar till att det känns som att tiden har stått still. Precis som i de flesta syditalienska småstäder är kvaliteten på maten av största vikt. Här utgör Altamura inget undantag, eftersom just här har man en högkvalitativ brödtradition, och brödet från just den här staden är idag berömt över hela Italien, och är en av de få brödtyper som har fått kvalitetsbeteckning DOP av EU. Detta innebär att brödet har högsta möjliga kvalitet. Hela vägen tillbaka till kejsar Augustus tid hyllades brödet av poeten Horats som år 37 f.Kr. utnämnde brödet till världens bästa bröd. Hantverkets hemligheter går i arv från generation till generation, och i Altamura hittar man den berömda ugnen Antico Forno di Santa Chiara, där man har bakat fantastiska bröd sedan 1423. Stadens landmärke är den romanska katedralen där byggnationen påbörjades år 1232 av Frederik II och senare har restaurerats flera gånger.
Ett av stadens spännande fynd i modern tid är den så kallade Altamura-mannen. År 1993 hittade man människofossiler i en grotta strax utanför Altamura, och det har visat sig att de utgör det äldsta DNA-provet från neandertalmänniskan som någonsin har funnits. Man tror att skelettet är mellan 128 000 och 187 000 år gammalt.

Sedan ska vi ta en titt på Basilicata, det gamla antika Lucania. Vårt första stopp blir en av Italiens märkligaste städer, nämligen den labyrintliknande grottstaden Matera som är med på Unescos världsarvslista och som år 2019 utnämndes till Europas kulturhuvudstad. Invånarna i den gamla grottstaden Sassi de Matera flyttades på 1950-talet till följd av bristande hygien i grottorna. Idag har man däremot flyttat tillbaka till de fascinerande grottorna, som nu är omvandlade till moderna och exklusiva bostäder och små lyxhotell. Vi besöker den kuperade staden som är delad i två: Sassi Barisano och Sasso Caveoso där de berömda klippbostäderna klamrar sig fast längs bergssidan. Historien om klippstaden går flera tusen år tillbaka i tiden, och man har grävt ut de omkringliggande klipporna och gjort bostäder i den honungsfärgade och mjuka vulkaniska tuffstenen. När man ser de spännande klippbostäderna och Materas spännande stadsplan skickas man tillbaka i tiden, och det är föga överraskande att Mel Gibsons film Passion of Christ använde Matera som bakgrund.  Vi hinner uppleva den spännande staden och kanske ta ett glas vin i den spännande staden. 

På eftermiddagen återvänder vi hem till Apuliens trygga famn igen, och inte minst vårt hotell som väntar på oss med middag. 

(Idag kör vi 185 kilometer – 3 timmar, 15 minuter)


 

Dag 5
Den vita staden Ostuni
Den vita staden Ostuni

Ostuni anses som en av de vackraste städerna i södra Italien. Staden är mer känd som La Città Bianca, den vita staden. Redan på avstånd bländas vi i morgonljuset av de små vitkalkade husen som tornar upp sig i landskapet, och nästan smälter samman med klippan Le Murge.

Staden sträcker sig i olika nivåer; trappor, gränder och gator avslöjar spår från medeltiden i form av välvda tak, klosterportar, kyrkor och utsikt mot det vackra havet i horisonten. Till fots upplever vi den historiska stadskärnan med katedralen och dess tillhörande piazzetta. Vi hinner titta närmare på de små butikerna och restaurangerna när vi rör oss runt längs de slingriga gatorna bland de vitkalkade husfasaderna. På stadens naturliga mittpunkt, Piazza della Libertà, hittar vi den stora utsmyckade kalkstenspelaren, och med utsikt över stadens mäktiga rådhus och San Francesco-kyrkan kan vi från ett café följa stadslivet över en stark italiensk caffè (Italiens motsvarighet till espresso).

De vita husen smälter samman med de övriga i rosa-bruna färger, och står i bjärt kontrast till det omkringliggande landskapet, med den nästan oändligt gröna naturen och dess azurblå hav. Det är den här kombinationen av det som skapats av människan och naturen som gör Ostuni till ett område väl värt att besöka.
Vi är tillbaka vid hotellet tidigt, och i dag har vi tid att njuta av livet vid vattnet, och om vi har turen på vår sida är vädret så fint att kan ta en promenad på stranden. 

 (Idag kör vi 70 kilometer – 1 timme, 15 minuter)

Dag 6
Utflykt till Lecce; södra Italiens Florens, och Otranto
Otranto grundades av grekerna

Vi styr kosan söderut och kör till Lecce i Salento, där vi inleder dagens äventyr. Rent utseendemässigt sticker den ut med sin elegans, kultur och konstnärliga rikedom. Staden kallas även för Söderns Florens. 
Lecces historia börjar cirka tre kilometer bort, vid havet. Här låg nämligen en grekisk stad som av självaste kejsare Hadrianus flyttades till sin nuvarande placering. När västromerska riket föll härjade olika folkslag runt i staden fram tills dess att den år 549 upptogs i bysantinska riket. Historien är ett äkta nätverk av olika härskare, bland annat saracener, lombarder, slaver och östgoter. En härlig blandning som gör kulturstaden med cirka 95 000 invånare till en tidskapsel i arkitektur och spännande arvegods. Det är just den unika arkitekturen och stadens levande universitetsmiljö som har gjort att allt fler har fått upp ögonen för denna mindre kända del av Italien. 

I Lecces historiska mitt är det barockarkitekturen som dominerar, och just här är den nästan vulgär. Staden är ett strålande exempel på denna stilart där intrikata detaljer utsmyckar fasader och kyrkor, och som besökare blir man överväldigad av åsynen. Under vår promenad genom de smala gatorna ser vi de vackra gula palatsen uppförda i den lokala tuffstenen. Denna mjuka kalksten, även kallad för Lecce-sten, är en av stadens största exportvaror och palatsens vackra utsmyckningar bär vittnesbörd om varför stenen har blivit så populär. Basilica di Santa Croce står stolt med sin imponerande fasad och vid den antika romerska teatern skickr vi tankarna några tusen år tillbaka i tiden. Lecce är oförglömligt med sina vackra bygnader, romerska lämningar, soliga små torg och trevliga kullerstensgator.

När vi har promenerat runt i staden är det dags för lunch på egen hand. Den som vill kan även besöka ett av de många caféerna i staden där vi kan njuta av folklivet på det vackra torget. 
På eftermiddagen beger vi oss till Otranto, en vacker stad med en fantastisk utsikt över Adriatiska havet. Staden består av trånga gator och sträcker sig på flera ställen hela vägen ut till havsklipporna. Otranto grundades av grekerna men både romare och osmaner har naturligtvis också haft ett finger med i spelet här.

Här promenerar vi längs de smala gatorna och svänger även förbi hamnen. Man kan inte annat än att känna historiens vingslag, även om nutiden tränger sig på i form av souvenirbutiker, restauranger och barer. Kanske vill någon titta närmare på Aragonska kastellet känt från boken Slottet i Otranto, av den engelske konsthistorikern Horace Walpole. Denna beskrivs som världens första gotiska roman. Den utspelar sig i och runt Otranto, även om verklighetens slott inte är tillnärmelsevis så ohyggligt som romanens.

Vi har avsatt tid åt att njuta av det azurblå havet som nästan leder tankarna till Maldiverna och Karibiens fjärran kuster. Kombinationen av blått hav och kalkstensklipporna har gjort att det fotogeniska Otranto ofta syns på framsidan till vykort, guideböcker och artiklar om området Apulien.

Det ska även nämnas att det närbelägna fyrtornet Capo d’Otranto är Italiens östligast belägna punkt, och besökare i området befinner sig hela vägen ner i klacken.

Idag kör vi 300 kilometer – 4 timmar

Dag 7
Unika Monopoli och klippstaden Polignano
Kristallklart vatten vid Poligano

Vi kör direkt till staden Monopoli där vi gör ett stopp. Namnet stammar från det grekiska Monos-polis och betyder den unika staden. Staden har genom årtusendena lev på fiske. Vi promenerar runt i den vackra vita fiskeorten som genom tiderna har skyddats mot erövrare utifrån av ett fort med stora pampiga ljusa murar, där kanonerna en gång pekade ut mot havet. Idag är endast en handfull fiskare kvar med sina fiskespön som pekar förhoppningsfullt mot det azurblå havet. Vid den lilla hamnen ser vi stadens vackra blå fiskebåtar som vaggas i takt på Adriatiska havets mjuka vågor. Monopoli kan även stoltsera med en vacker katedral tillägnad Jungfru Maria, och vi promenerar längs hamnpromenaden och de karakteristiska blå båtarna, som erbjuder en vacker väg till den imponerande borgen Castello di Monopoli.

Polignano a Mare ligger högt uppe på den vita klippan, och här grundade grekerna staden Polis Neo som idag heter Polignano. Staden var en gång en stad som levde av navigering och maritim handel, men idag är den primära inkomstkällan turismen. De vitkalkade husen ligger högt upp bland klipporna med en vacker utsikt över havet. Vi strosar runt i stadens historiska nav där alla gottegrisar kan välja på olika glassmaker på en av stadens många gelaterior. Gelato är det italienska ordet för glass, och är ett hantverk som står högt i kurs i de här trakterna. Om vi har tur kan vi få se orädda ynglingar kasta sig ut bland de blå vågorna från de höga klippavsatserna! Under alla omständigheter får vi ta del av den vackra utsikten mot den lilla stranden mitt mellan de höga klipporna. Vi ska med andra ord komma ihåg att ladda mobilen så att vi kan ta många bilder. Kontrasten mellan det kristallklara blå vatnet, de naturligt ojämna klipporna och människans sirligt byggda murar och hus, skapar helt naturliga motiv. Allt medan vi tittar på folk i det vackra Polignano frestas vi kanske att följa Domenico Modugnos exempel och sjunga hans mästerverk Nel blu, dipinto di blu, mer känd som Volare.

Den vackra kuststräckan rymmer en myriad av grottor, bland annat exklusiva Grotta Palazzese: den världskända restaurangen som ligger i en grotta med en fantastisk utsikt över havet. Restaurangen har under flera år i rad korats som Italiens mest romantiska restaurang, och läget är fullständigt unikt, även om priserna är allt annat än prisvärda. För dem som vill äta lunch på en fiskrestaurang kan reseledaren föreslå ett trevligt lokalt stället där pris och kvalitet hänger ihop. Reseledaren tar emot beställningar några dagar i förväg. 

Dagens körning 50 km – 1 timme

Dag 8
Hemresa

Det är dags att vända hemåt och i kör därför till flygplatsen i Bari. Här sätter vi oss återigen tillrätta på flyget som via München ska ta oss tillbaka hem efter en upplevelserik resa i det unika och härliga Apulien. 

Dagens körning 67 km – 1 timme

Prisinformation

Resans pris

Från 14 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
2 900:–
Enkelrum

Begränsat antal platser.

Enkelrummen är typiska enkelrum, och mindre än dubbelrummen.

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Köpenhamn – Bari med mellanlandning
 • Utflykter och transport enligt program
 • Boende på hotell i delat dubbelrum
 • Halvpension (frukost/middag)
 • Vinprovning och lokala smakprov på vingården i Martina Franca
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 7 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Dricks till exempelvis chauffören (räkna med cirka 8 euro) 
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Val av boende

Vi har valt att bo på ett och samma hotell under den här resan, så att vi inte behöver packa, checka ut och checka in igen på ett nytt ställe. En övning som brukar ta några timmar. Vi har istället valt att köra några extra timmar så att det i slutändan går jämnt ut, och i gengäld får våra resenärer en lugnare resa och ett bättre pris. 
 

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 24 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Klimat och klädsel

Under vår och höst kan det vara kyligt på morgnar och kvällar, och det kan också förekomma regnskurar. Vi rekommenderar att man tar med sig en varmare jacka/tröja samt någon regnjacka. När det gäller klädsel på kvällarna till middagen är det inte speciellt formellt, även om man bör byta om till middagen. Vi rekommenderar också att man tar med sig ett par sköna och bekväma skor till promenaderna.

Dagsprogrammet

Ordningsföljden i dagsprogrammet samt boendet kan variera på resan från avgång till avgång.  
 

Mer om Italien

Här kan du läsa mer om Italien: www.albatros.se/resmal/europa/italien

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from En intressant resa En intressant resa med en kunnig reseledare.
Date published: 2024-04-11
Rated 4 out of 5 by from vi hade en underbart duktig guide en härligt spännande resa, synd att hotellet låg så långt bort från någon form av chans till att handla något exempelvis vatten, öl, vin och tilltugg. Men fin strand,
Date published: 2024-04-11
Rated 4 out of 5 by from Vältimad resa när allt börjad blomma. Värdelöst vingårdsbesök, oinspirerad presentatör, intetsägande provning, ointressant gård. Mycket bra besök på olivoljegård, mycket engagerad och kunnig presentatör.
Date published: 2024-04-11
Rated 4 out of 5 by from Fantastisk del av Italien Spännande att resa till ” klacken”, nästan en okänd del av Italien ! Reseledaren Annika var mycket kunnig då det gällde historia ” förr ” och även nutida ! Många intressanta och roliga anekdoter delgav hon oss och även personliga upplevelser som naturligtvis gjorde livet i Italien mycket mer intressant !
Date published: 2024-04-11
Rated 4 out of 5 by from En bra och trevlig resa Resan var bra upplagd, men kunde förbättras. Reseledaren var både personlig och professionell och mycket kunnig. Hotellet låg fantastiskt, maten och rummen var bra och man fick vad som utlovades i reseprogrammet.
Date published: 2024-04-11
Rated 4 out of 5 by from Bra resa, mycket sevärt. Välorganiserad. Nackdelen var tråkiga hotellmiddagar och råga på allt oengagerad serveringspersonal.
Date published: 2023-11-08
Rated 4 out of 5 by from Härligt vecka med trevliga människor och fina utflykter Fantastiska utflyktsmål. Jättetrevlig reseledare, alltid glad och charmig
Date published: 2023-10-30
Rated 4 out of 5 by from En resa med många intryck Många intressanta sevärda platser varje dag
Date published: 2023-10-29
 • y_2024, m_4, d_13, h_5
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.41
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_8, tr_169
 • loc_sv_SE, sid_ITRTR53, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor