Armenien och Georgien - där Europa möter Asien

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Kaukasus lockar! Storslagen historia, fängslande natur och charmiga storstäder – välkommen till Georgien och Armenien

Under Kaukasus dramatiska toppar – precis där Europa möter Asien – väntar ett äventyr utan like.

Vår rundresa tar oss till urgamla kloster – från sägenomspunna helgedomar med reliker från Jesu dagar till aktiva nunnekloster. Vi kommer till den sällsamma Sevan-sjön i Armenien vars föränderliga blå vatten i två millennier ruvade på en osannolik skatt. Och vi besöker pittoreska konstnärsbyar och det forntida Uplistsikhe – som uthugget direkt ur klippan mest liknar något från yttre rymden.

Resan bjuder också på huvudstadspuls – från det historiespäckade Tbilisi med de varma källorna till sprudlande Jerevan där livet går sin gilla gång med Ararats snötäckta toppar i bakgrunden.

Dessutom ska vi förstås smaka på ländernas delikatesser – gyllene brandy och  vin, bl.a. med besök på vinslott och ett destilleri

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Georgiska lari och armeniska dram

Dagsprogram 11 dagar
Dag 1
Avresa från Stockholm
Dag 2
Ankomst till Tbilisi, Georgien. Stadsrundtur med Metekhi-kyrkan, badhus, Narikala-fortet och historiska museet
Dag 3
Tbilisi – det UNESCO-skyddade Haghpat-klostret – bergsbyn Dilijan – Sevan-sjön, Jerevan, Armenien
Dag 4
Jerevan. Stadsrundtur med Historiska museet, Republiktorget, Operan, Kaskaden och museet för det armeniska folkmordet
Dag 5
Utflykt till Echmiadzin, Khor Virap-kyrkan och den UNESCO-skyddade Zvartnots-katedralen
Dag 6
Utflykt till brandydestilleri, Garni-templet, det UNESCO-skyddade Geghardklostret och Matenadaran
Dag 7
Jerevan – Amberdfortet – Tbilisi, Georgien
Dag 8
Utflykt till Mtskheta, Jvari-klostret, Svetitskoveli-katedralen samt Stalin-museet och den forntida staden Uplistsiche
Dag 9
Utflykt till bergsorten Signagi, Bodbe-klostret och vinprovning
Dag 10
Utflykt till bergen med Ananuri-fortet och vinslott
Dag 11
Hemresa

Bilder

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa från Stockholm
Dag 2
Ankomst till Tbilisi, Georgien. Stadsrundtur med Metekhi-kyrkan, badhus, Narikala-fortet och historiska museet
Badhus i Tbilisi

Vi landar i Tbilisi och åker direkt till vårt hotell där vi får några välbehövliga timmars vila.

Efter lunch på hotellet har det blivit dags att gå på upptäcktsfärd i staden som slingrar sig längs bergssidorna på bägge sidor av floden Mtkvari. Tbilisi är en gammal stad med en historia som sträcker sig ända tillbaka till 400-talet. Dock har staden flera gånger närapå jämnats med marken av invaderande styrkor, senast 1795 då Persiens Aga Mohammed Khan i princip brände staden till grunden.

Första anhalten är Tbilisis Historiska museum i en restaurerad karavanseraj – alltså ett vandrarhem för karavanresenärer från Sidenvägens dagar (!) Här kan vi beundra några av museets över 50 000 föremål från fornhistorisk tid fram till idag, här finns såväl arkeologiska som etnografiska fynd, konstverk, fotografier och arkivmaterial.

Vi tar en promenad i den gamla (äldsta) stadsdelen som med sina slingrande gator och vinda balkonger doftar av gamla tiders Kaukasien. Vi börjar vår vandring vid Metekhi-kyrkan som uppfördes i slutet av 1200-talet men som återuppbyggts flera gånger sedan dess. Redan på 500-talet låg en kyrka uppförd av Kung Vakhtang Gorgasali (enligt legenden är Tbilisis grundare) på platsen. Här finner man bland annat den kvinnliga martyren Sankt Shushaniks gravplats. Hon torterades till döds av sin man år 544 eftersom hon vägrade att ge upp sin religiösa tro.

Vi fortsätter till ett av stadens gamla badhus som är uppfört ovanpå en av de varma källor som strömmar upp från underjorden på många platser i Tbilisi. Ordet ”Tbili” betyder just ”varm” och vattnet i badhusen håller en behaglig temperatur på 38-40 grader. Trots den något speciella lukten från det svavelhaltiga vattnet är badhusen fortfarande populära och stadens invånare söker sig hit för att lindra hudproblem och gikt, få en massage eller bara koppla av. Vi tar oss vidare upp till Sololaki-höjden där Narikala-fortet tronar likt en borg i en riddarroman. Fortet är stadens äldsta med rötter tillbaka till 200-talet men har i likhet med alla andra byggnadsverk i Tbilisi förstörts och byggts upp i flera omgångar. Utsikten härifrån är strålande och ger en god överblick över den gamla stadsdelen.

Turen går vidare till stadens största synagoga, till Sioni-katedralen och till stadens äldsta bevarade kyrka, Anchiskhati, som härstammar från 500-talet.

Vi avrundar dagen med en promenad längs Rustaveli-stråket, Tbilisis huvudgata, där både parlamentet och flera av stadens stora museer ligger.

Efteråt har vi tid på egen hand innan det är dags för middag på en restaurang med typiska georgiska rätter.

Dag 3
Tbilisi – det UNESCO-skyddade Haghpat-klostret – bergsbyn Dilijan – Sevan-sjön, Jerevan, Armenien
Sevanavank-klostret vid Sevan-sjön, Armenien

Vi checkar ut från hotellet och beger oss mot gränsen till Armenien. Efter att ha korsat gränsen besöker vi Haghpat-klostret som finns med på UNESCO:s lista över världskulturarv. Klostret uppfördes på 900-talet och utgör en milstolpe i religiös armenisk medeltidsarkitektur. Trots spåren av tidens tand, jordskalv och angrepp från invaderande styrkor är stora delar av den ursprungliga strukturen intakt, bl.a. huvudkyrkan som är tillägnad klostrets upphovsman Sankt Nishan, och det tre våningar höga, fristående klocktornet.

Sedan sätter vi kurs mot bergsbyn Dilijan i ett område som brukar kallas ”Armeniens Schweiz”. Dilijan är en trevlig och pittoresk by som präglas av gamla stenhus och utsirade träbalkonger och som ligger i natursköna omgivningar vid Aghstev-flodens strand omgiven av stora skogar.

Under Sovjettiden kom många konstnärer, musiker och filmskapare till byn för att få arbetsro och låta sig inspireras av de vackra omgivningarna och den kreativa atmosfären är fortfarande påtaglig även om byn idag främst besöks av ”vanliga” turister.

Nu fortsätter vi till Armeniens största sjö, Sevan, med en yta på 940 km2. Med sina 1 900 meter över havet är Sevan också en av de högst belägna färskvattenssjöarna i Euroasien. Sjöns vatten skiftar färg mellan klart azurblått och mörkblått – och alla nyanser däremellan – beroende på vädret och sjöns egna, outgrundliga anledningar. När man under Sovjettiden fördämde Hrazdan-floden som försåg sjön med vatten och därmed sänkte vattenståndet med 20 meter dök 2 000 år gamla byggnader och föremål upp ur sjöns hemlighetsfulla djup. Sedan dess har vattenståndet på artificiell väg höjts med två meter vilket har förbättrat vattenkvaliteten i sjön avsevärt. Vi besöker Sevan-klostret som från början låg på en ö ut i sjön som med tiden har blivit till en halvö. Det isolerade läget i kombination med att kvinnor var bannlysta på ön gjorde klostret lämpat för munkar som avvikit från dygdens smala stig.

Vi fortsätter till huvudstaden Jerevan där vi checkar in på vårt hotell. På kvällen äter vi middag på en restaurang som är typisk för området.

Dag 4
Jerevan. Stadsrundtur med Historiska museet, Republiktorget, Operan, Kaskaden och museet för det armeniska folkmordet
Republiktorget i Jerevan, Armenien

Idag ska vi lära känna Armeniens huvudstad bättre. Jerevan är en av de äldsta kontinuerligt bebodda städerna i hela världen och har haft bebyggelse ända sedan bronsåldern (!) Dagens 1,1 miljoner invånare vet hur man njuter av livet och det märks på stadens välutvecklade cafékultur, många teatrar, gallerier, konsertsalar och spelställen. Under vår stadsvandring passerar vi Republiktorget (f.d. Lenintorget) där bl.a. det nationella konstmuséet, universitetet, den 23 meter höga statyn föreställande Moder Armenien, parlamentet, presidentpalatset Operan och Kaskaden som är ett minnesmärke för 50-årsdagen för det sovjetiska Georgien ligger.

Vi besöker Historiska museet som bland annat har en stor arkeologisk samling från stenåldern till medeltiden. Vi besöker också minnesmärket och museet för det armeniska folkmordet som ligger i en underjordisk betongbunker.

Kungariket Armenien etablerades redan på 600-talet f. Kr. och kristendomen antogs som statsreligion år 301. På 1500-talet delades landet mellan perserna och osmanerna och som en kristen minoritet i Det Osmanska Riket utsattes armenierna ofta för diskriminering. Diskrimineringen utvecklades till ren förföljelse under sultan Abdülhamid II, och mellan år 1894-96 förföljdes och mördades mellan 80 000 och 300 000 armenier. Detta var bara upptakten till vad som 1915 skulle utvecklas till ett regelrätt folkmord och som inleddes med mordet på 250 armeniska intellektuella. Efter detta följde massakrer som utplånade hela landsbyar och man räknar med att cirka en miljon armenier mördades mellan 1915-17 medan många tusen drevs på flykt. I synnerhet Frankrike och USA har idag en stor armenisk befolkningsgrupp p.g.a. denna etniska rensning.

Sedan har du tid att utforska staden på egen hand. Man kan till exempel ta en kopp kaffe på caféerna i kvarteren runt det vackra operahuset, eller vid Republiktorget, där man kan njuta av den ”sjungande fontänen” som ackompanjeras av både ljusspel och klassisk musik. Dessutom kan man ta en promenad på stadens stora gågata, Norra avenyn. Här finns butiker och caféer som räcker till många timmars underhållning! Vi ses igen på kvällen och äter middag på en av stadens restauranger. 

Dag 5
Utflykt till Echmiadzin, Khor Virap-kyrkan och den UNESCO-skyddade Zvartnots-katedralen
Khor Virap-kyrkan med Araratberget i bakgrunden

Den apostoliska armeniska kyrkan har sitt administrativa och spirituella centrum i Echmiadzin, som också var landets huvudstad mellan åren 189 och 240. Enligt legenden var det här Gregorius Illuminator i en uppenbarelse såg en gudomlig ljusstråle från himlen till den plats på jorden där han sedermera uppförde Armeniens första nationalkyrka. Det är också han som pekas ut som den som omvände armenierna till kristendomen år 301. Idag finns inte mycket kvar av de ursprungliga kyrkostrukturerna men katedralen har trots de många om- och nybyggnationerna lyckats med att bevara sin utstrålning av helighet. Själva kyrkorummet mäter cirka 20 X 20 meter och i mitten av rummet står en pelare för att markera platsen där Gregorius såg den gudomliga ljusstrålen träffa marken.  Vi besöker också katedralens museum där vi bland andra reliker kan beskåda det romerska spjut som sägs ha genomborrat Jesus på korset.

Färden fortsätter i Gregorius fotspår till Khor Virap-kyrkan som är ett lika betydelsefullt pilgrimsmål. På denna plats spärrades Gregorius i 13 års tid in i en underjordisk grotta av den hedniske kung Tradat III och klarade sig på bara den mat som smugglades till honom av kristna sympatisörer. Enligt sägnen botade Gregorius kungens sinnessjukdom varpå han återvann sin frihet. Kanske insåg kungen också att det var strategiskt förnuftigt att sluta fred med landets ökande antal kristna och Gregorius fortsatte efter frisläppandet att sprida kristendomen i hela landet. Khor Virap-kyrkan är byggd ovanpå grottan där Gregorius hölls fången och för den som är pigg i benen och inte har anlag för klaustrofobi är det möjligt att besöka grottan via en stege. Utanför kyrkan har man en vacker utsikt upp till Araratbergets två snöklädda toppar som ligger på andra sidan gränsen i Turkiet.

Vi får även se ruinerna efter Zvartnotskatedralen, en av de tidigaste kristna kyrkorna som byggdes på 600-talet. Även om det bara är några få pelare som återstår av de ursprungliga tre våningarna har UNESCO gett kyrkan en plats på Världsarvslistan, tack vare den enastående arkitekturen. 

Vi återvänder till Jerevan där vi äter middag på en restaurang inne i stan.

Dag 6
Utflykt till brandydestilleri, Garni-templet, det UNESCO-skyddade Geghardklostret och Matenadaran
Lunch i friska luften

Brandy är Armeniens nationaldryck och har producerats i landet sedan 1887. Idag lämnar vi staden för att besöka ett av de större destillerierna där vi får en rundvisning och förstås provsmakar de gyllene dropparna. Självaste Winston Churchill föredrog armenisk brandy framför den franska cognacen och det sägs att Stalin brukade skicka honom hela lådor med Ararat-brandy.

Vi fortsätter till Garni-templet, ett hellenistiskt tempel tillägnat solguden Mitra på 100-talet. Efter nationens officiella övergång till kristendomen användes templet som sommarresidens för det armenska kungahuset som också anlade en kyrka och ett badhus på platsen. Dessa kan vi idag se ruinerna av och badhuset har bl.a. en mycket vacker mosaik tillverkad av natursten i 15 olika nyanser. Nu har det blivit dags för lunchpaus och vi intar vår måltid i en trevlig trädgård som ägs av en lokal familj. Här får vi en demonstration i hur man tillagar lavash, det lokala flatbrödet som bakas i lerugnar.

Det UNESCO-bevarade Geghard-klostret är nästa punkt på dagens program. Bara klostrets dramatiska placering i en klyfta med klippor som tornar upp sig på bägge sidor är en upplevelse. Det ursprungliga klostret uppfördes på 400-talet – enligt sägnen av självaste Gregorius Illuminator som var det första överhuvudet för den armeniska nationalkyrkan – på platsen där en helig källa sprang ut från underjorden. En del av klostret är uthugget direkt i klippväggen, bl.a. flera kyrkorum, mindre grottliknande håligheter och många kors. Klostret plundrades och brändes ner till grunden på 900-talet och den nuvarande huvudkyrkan härstammar från år 1215. ”Geghard” betyder ”spjut” och syftar på det spjut Jesus genomborrades med på korset – ett föremål som sägs ha hört till klostrets reliksamling men som idag finns utställt på muséet i Echmiadzin-katedralen som vi ska se under morgondagen.

Vi återvänder till Jerevan och avrundar turen vid Matenadaran, vars officiella namn är Mesrop Mashtots Institut for Antikke Manuskripter. Den här blandningen av museum och forskningsinstitut har en imponerande samling böcker och manuskript från medeltiden, bland annat den första bibeln som är skriven på armeniska.

Vi tar farväl av Armenien med en avskedsmiddag på en traditionell restaurang med folkmusik.

Dag 7
Jerevan – Amberdfortet – Tbilisi, Georgien
Detalj från badhus i Tbilisi

Vi lämnar Jerevan och beger oss norrut. Vi stannar till vid ruinerna av Amberdfortet, som en gång i tiden var en av de främsta försvarsbastionerna i Armeniska kungariket. Det vi ser i dag är resterna av en byggnad från 600-talet, men på platsen har det funnits ännu äldre konstruktioner.

Vi fortsätter mot gränsen till Georgien som vi korsar vid staden Sadakhlo. Sedan fortsätter vi till Tbilisi och checkar in på vårt hotell.

Resten av dagen har vi tid att koppla av på egen hand.

Dag 8
Utflykt till Mtskheta, Jvari-klostret, Svetitskoveli-katedralen samt Stalin-museet och den forntida staden Uplistsiche
Stalins hus i Gori

Kristendomen blev statsreligion i Georgien år 317, 14 år efter grannlandet Armenien. Kyrkorna i området kring staden Mtskheta hör till de äldsta och mest betydelsefulla i hela Georgien och flera av dem finns också representerade på UNESCO:s världsarvslista. Det gäller bland annat Jvari-klostret som är beläget uppe på en bergstopp med en vacker utsikt över staden och floden Mtkvari som slingrar sig nedanför. Det lilla klostret uppfördes under tidigt 600-tal på en helig plats där antingen Sankt Nino (en kvinnlig evangelist) eller Kung Mirian (som hon omvände till kristendomen) placerade ett stort träkors. Byggnaden är strikt symmetrisk och konstruerad i en korsformation med extra utrymme mellan ”armarna” så att hela grunden bildar en oktogon.

Inne i Mtsketa stad hittar vi Svetitskhoveli-katedralen som är den näst största kyrkan i hela Georgien och en av de allra viktigaste. Ärkebiskopen av Mtsketa och Tbilisi har sitt säte här och självaste Jesu kjortel sägs vara begraven under kyrkan. Den ursprungliga träkyrkan från 300-talet ersattes efter 100 år av en stenkyrka som man fortfarande kan se resterna av i dagens kyrka som härstammar från 1000-talet. Katedralen, som framstod som enorm för sin tid, är vackert utsmyckad både inuti och utanpå.

Vi fortsätter uppåt längs Mtkvari-floden tills vi når Gori som var Josef Stalins födelsestad. Här ska vi besöka Stalin-muséet. Övertäckt av en paviljong i grek-romersk stil ligger det anspråkslösa hus där Stalin – på den tiden Ioseb Besarionis dze Jugashvili – tillbringade sina första fyra levnadsår. Museet ligger precis vid sidan av huset och byggdes 1957 som en hyllning till den framlidne USSR-ledaren. Efter Georgiens frigörelse har bilden som framställs av Stalin dock nyanserats en smula och utställningen täcker även de etniska rensningarna, Gulag och pakten med Hitler 1939. Det är ett viktigt kapitel i världshistorien sett utifrån en av nyckelpersonernas livshistoria.

Vår resa fortsätter till forntidsstaden Uplistsiche som huggits direkt ut ur bergväggen. Från 600-talet f. Kr – 100-talet e. Kr. fungerade staden som ett förkristet religiöst centrum där solgudinnan dyrkades. Efter den arabiska invasionen av området år 645 blev Uplistsiche residens för de kristna kungarna som övertog de hedniska templen och gjorde om dem till kyrkor. Det var under denna period som staden hade sin storhetstid med ett invånarantal på som mest 20 000 personer. Det vi kan beskåda idag utgör mindre än hälften av den ursprungliga staden som förstördes av mongolerna 1240. Idag återstår bara resterna av den innersta stadskärnan. Det är dock fortfarande möjligt att beundra det arbete som lagts ner på utformningen av grottrummen för över 2 500 år sedan.

På väg tillbaka till Tbilisi tar vi vägen förbi Borjomi vars syrligt salta mineralvatten är berömt i hela det gamla Sovjet. Vattnet strömmar upp från underjorden med hjälp av sitt naturliga koldioxidinnehåll. När det når jordens yta är det fortfarande varmt – 38 – 41 grader – varför det kyls ner innan det tappas på flaska. Sedan 1890 har man sålt mineralvatten på flaska från Borjomi och idag transporteras vattnet till över 40 länder. Vi får naturligtvis möjlighet att smaka!

Sedan återvänder vi till vårt hotell i Tbilisi.

Dag 9
Utflykt till bergsorten Signagi, Bodbe-klostret och vinprovning
Georgien har en lång vintradition

Idag lämnar vi återigen Tbilisi. Denna gång för att besöka en av områdets vackraste byar, Signagi som ligger uppe på en kulle med utsikt över Alazani-dalen och Kaukasus i fjärran.  Här är gatorna smala, branta och kullerstensbelagda och kantade av pastellfärgade hus med träbalkonger från 17- och 1800-talet. Den gamla stadsmuren från 1700-talet är fortfarande intakt och det är möjligt att ta en liten promenad ovanpå den. Vi besöker också ortens museum, tillägnat den naivistiske målaren Niko Pirosmani som skildrade georgiskt vardagsliv kring tiden för förra sekelskiftet.

Georgien har tillverkat vin de senaste 7000 åren och särskilt i Katheki-regionen präglas landskapet av vinodlingarna. Enligt traditionen låter man druvsaften jäsa i lerkrukor som sänks ner i jorden – dock har andra produktionsmetoder och druvsorter från Europa vunnit mark på senare tid. Vi besöker en lokal vingård och smakar på vinerna från området.

Sista punkten på dagens program är ett besök i Bodbe-klostret, tidigare hem åt Sankt Nino. Klostret ligger vackert på en brant sluttning över Alanzani-dalen omgivet av höga cypresser och fungerar i motsats till många av de andra heliga byggnader vi sett under resan fortfarande som kloster. Här bor och verkar cirka 30 nunnor som också bidragit till den omfattande renovering som klostret har genomgått på senare år.

Dag 10
Utflykt till bergen med Ananuri-fortet och vinslott
Georgiska specialiteter

Idag åker vi upp i Kaukasus-bergen längs den s.k. Georgiska Militärhuvudvägen som anlades i den svåra bergsterrängen under 1800-talet när landet besattes av Ryssland. Trots det föga smickrande namnet bjuder vägen på en mycket naturskön rutt genom de storslagna bergslandskapen. Vårt första stopp är Ananuri-fortet precis vid Jinvari-reservoaren. Fortet tillhörde de hertigar av Aragvi som regerade området från 1200-talet fram till 1739 då angripare från ett rivaliserande hertigdöme tog livet av alla på fortet. De sista medlemmarna av Aragvi-familjen mötte döden uppe i det kvadratiska tornet som det är möjligt att gå upp i.

Vi beger oss neråt igen och stannar till vid vinslottet Chateau Mukhrani. Slottet byggdes av prins Ivane Mukhrani 1873-85, som efter en resa till Bordeaux och Champagne började producera vin på egendommen. Mukhrani-vinerna var väldigt berömda en gång i tiden och 2003 tog en grupp entreprenörer på sig uppdraget att återuppliva vinslottets storhet. Efter en rundvisning och en vinprovning återvänder vi till Tbilisi. Resten av dagen är på egen hand.

På kvällen ses vi på en restaurang och äter en traditionell georgisk middag innan det är dags att återvända hem igen under morgondagen.

Dag 11
Hemresa

Prisinformation

Tillägg för enkelrum
2 498 kr
Priset inkluderar
• Svensk reseledare
• Flyg Stockholm – Tbilisi t/r, via München
• Utflykter enl. program
• Boende på bra hotell i delat dubbelrum
• Halvpension
• Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
• Avbeställningsskydd vid sjukdom, 6 % av resans pris
• Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkringen
• Dricks till lokalguider och chaufförer (beräkna ca 60 USD)
• Tillägg för enkelrum
• Drycker
• Personliga förnödenheter
• Administrationsavgift: 150 kr.
• Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Besök i ortodoxa kykor

Då man besöker en ortodox kyrka hör det till god sed att kvinnorna täcker håret med en sjal. Det är därför en bra idé att ta med en sådan till utflykterna. Männen bör inte bära någon form av huvudklädsel i kyrkan. 

Flyg

Vi flyger med Air Baltic, som har nattflygningar till Tbilisi. Vi har självklart inkluderat hotell vid både ankomstdag och avresedag, så flygningen ska gå så smidigt som möjligt. 

Deltagerantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Anslutning med inrikesflyg

Det är inte möjligt att boka inrikesflyg

Boende

Vi bor på mindre hotell med de mest basala bekvämligheterna. Hotellen är valda p.g.a. sitt läge och sin trevliga atmosfär. Under några av dagarna bor vi på 3-stjärniga hotell, som trots sin enkla standard är charmiga och hemtrevliga. Storleken på rummen varierar alltid på mindre hotell, vilket är något man får räkna med. Oavsett hotellets standard kommer du alltid att ha tillgång till egen dusch och toalett. Slutgiltig hotellista kommer att bifogas ditt avresebrev som skickas ut cirka en vecka före avresa.

Då vi bor på hotellen som ligger inne i den gamla stadsdelen kan bussen inte köra hela vägen fram till huvudingången. Bussen stannar då så nära hotellet som möjligt och bagaget transporteras den sista biten av hotellets personal. 

Ej lämpad för rörelsehindrade

Eftersom många av utflykterna på denna resa genomförs till fots är det viktigt att samtliga deltagare är pigga i benen och självgående.

Mer om Georgien

Här kan du läsa mer om Georgien: www.albatros-travel.se/resmal/europa/georgien
Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum.

Ortodox påsk

Den ortodoxa påsken är en av de största helgdagarna i området. Festligheterna kan påverka programmet något under de dagarna, men vi försöker naturligtvis genomföra alla besök som planerat. 
Om det inte skulle vara möjligt kommer vi att informera om ev. mindre ändringar i samband med att avresebreven skickas ut, senast 14 dagar före avresa.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from . En fullspäckad resa genom mycket vackra landskap. Tbilisi och Jerevan, två trevliga och intressanta storstäder. God mat, bra hotell (även om hotellen i Tbilisi var lite svårtillgängliga - låg i Gamla stan med branta, ojämna gator - inget för personer som har svårt att gå). Många sevärdheter låg också på höga höjder - som sagt inget för personer som har svårt att gå. Många intressanta museum-besök både i Georgien och Armenien. Reseledaren en mycket trevlig,glad och serviceinriktad tjej.
Date published: 2019-10-31
Rated 4 out of 5 by from Georgien och Armenien är intressanta resmål Resan håller högt tempo med många förflyttningar. Det man får se är lätt värt ansträngningen. Hissnande landskap och tidsperspektiv förhöjer upplevelsen.
Date published: 2019-10-30
Rated 4 out of 5 by from En härlig resa med många fina upplevelser Många vackra och intressanta platser. Skönt att kunna gå omkring i Tbilisi och Jerevan utan att behöva se sig över axeln, dvs trygg miljö.
Date published: 2019-10-27
Rated 3 out of 5 by from En krävande resa med en mängd upplevelser Det var en intressant resa i annorlunda länder. Vi hade en utmärkt reseledare som var kunnig, hjälpsam och mycket trevlig. Tyvärr kunde hon inte vara med vid framkomsten och hemresan. Vi hade tre guider, två i Georgien och en i Armenien. Vår armeniska guides engelska var tyvärr väldigt bristfällig och var samtidigt väldigt ambitiös med mycket utförlig info vilket blev ibland övermäktigt. De georgiska guiderna var betydligt bättre och lättare att lyssna på. Gruppen, 31 resenärer, fungerade väl och hade trevligt tillsammans. Bussresorna blev många och långa och vid ett tillfälle fick vi byta till 4-hjulsdrivna suvar för att kunna komma till en högt belägen kyrka. Vi bytte hotell ofta vilket blev jobbigt i längden. Vi bodde i Tbilisi och Jerevan som var fantastiska städer, men mycket olika varandra. Vi såg väldigt mycket i städerna men även landskapen med de höga bergen och slätterna. Vi gjorde ett besök hos en spännande konstnär och hans partner i en by. Trädgården var en konstutställning. Vi var några som besökte Ararat destilleriet och dess museum och fick smaka armenisk brandy. Vi var även i Gori på Stalinmuseet. En intressant upplevelse. Vi såg kyrkor, tempel, ruiner, städer mm.
Date published: 2019-10-27
Rated 4 out of 5 by from Resa till fjärran länder En resa till länder långt borta men som ändå kändes som hemma. Så vackra landskap och så rik kultur!
Date published: 2019-10-27
Rated 4 out of 5 by from Spännande resa till 2 för oss ganska okända länder och kulturer. Mycket fin resa och vår reseledare var alltid glad, trevlig och omtänksam.
Date published: 2019-10-27
Rated 4 out of 5 by from Väldigt, väldigt fin resa I programmet stod det att det skulle vara svensk guide, och det fanns det också förvisso, men hon fick ingen plats att ta, även om hon verkligen gjorde sitt yttersta. Så 95 % av all information under vistelsen i Armenien var således på rätt knagglig engelska, och även om vår är bra så orkade man till slut inte lyssna längre, och några i gruppen hade nog svårt att förstå allt. Det bör nog påpekas i programbladet att mycket information, i alla fall i Armenien, inte är på svenska, trots svensk guide. Till det positiva: Vår svenska guide samt de vi hade i Georgien var väldigt bra, och informativa och framför allt trevliga och positiva. Gjorde vår resa väldigt bra. Hotellen höll bra nivå, med ett extra plus till Ani Plaza i Jerevan, och lägesmässigt låg de alla bra placerade. Ett väldigt fint och varierat urval av utflykter, med många höjdpunkter som vi alltid kommer att minnas (fast vingården 3 timmar bort från Tbilisi kanske man skulle kunna byta bort mot en på närmare håll, det blev väldigt mycket bussåkande för rätt litet utbyte). Vi är väldigt nöjda med resan. Både Tbilisi och Jerevan var positiva överraskningar som storstäder, och vi hoppas att vi en dag kan återkomma till dem. Avslutningsvis: Chaufförerna vi hade i både Georgien och Armenien kan inte nog hyllas för sin körskicklighet. Det är lätt att glömma bort dessa yrkeskategorier, men vi hoppas att vårt beröm når fram till dem.
Date published: 2019-10-26
Rated 5 out of 5 by from Berg, kultur, värme och god mat i Kaukasus Så spännande att få upptäcka länder i området mellan Svarta havet och Kaspiska havet. Många länder har velat erövra dessa länder p gr av dess läge ich det har satt sina spår här. Man överväldigas av alla fina kyrkor som man får möjlighet att besöka och de flesta ligger ju mycket naturskönt på toppen av ett berg eller djupt inne i en dal. Glöm inte huvudbonad och kjol för damer i Georgien. Men det är inte bara det gamla utan du får veta mycket om dessa länders kamp för frigörelse av sakkunniga lokalguider. Hur armeniska blir en sammanhållande faktor, med besök av manuskriptmuseum, och flera andra platser som visar på detta. Sedan bergen som finns där överallt , när vi åkte var det höstfärger. Djur som går lösa överallt och då förstår man varför köttet är så gott. Maten är värd en egen resa. Roligt att märka vilka bra plaster guiderna valt ut för våra gemensamma måltider.
Date published: 2019-10-26
 • y_2023, m_3, d_30, h_22
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.35
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_82
 • loc_sv_SE, sid_GERTR02, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor