Armenien och Georgien - där Europa möter Asien

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Storslagen historia, fängslande natur, gedigna mat- och vintraditioner och storstadspuls i Jerevan och Tbilisi

Under Kaukasus dramatiska toppar väntar ett äventyr utan dess like med urgamla kyrkor och kloster, snötäckta bergstoppar och gröna dalar.  Vi blickar ut över de vackra vyerna från den lilla staden Kazbegi och Georgiens nationalsymbol, den heliga Treenighetskyrkan. Vi utforskar det UNESCO-bevarade Geghard-klostret och pilgrimsmålet Khor Virap-kyrkan med de majestätiska Araratbergen i bakgrunden. I Georgien besöker vi det imponerande grottkomplexet vid Vardzia, det vackra Rabati-slottet i Akhaltsikhe och vi ska naturligtvis också titta förbi det intressanta Stalinmuseet i Gori.

Dessutom tar vi pulsen på huvudstäderna Jerevan och Tbilisi, njuter av georgiskt vin och provsmakar hemlagade specialiteter.

 

 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Georgiska lari och armeniska dram

Dagsprogram 12 dagar
Dag 1
Avresa från Stockholm
Dag 2
Jerevan. Stadsrundtur med Historiska museet, Republiktorget, Operan, Kaskaden och museet för det armeniska folkmordet
Dag 3
Utflykt till Echmiadzin, Khor Virap-kyrkan och den UNESCO-skyddade Zvartnots-katedralen
Dag 4
Utflykt till brandydestilleri, Garni-templet, det UNESCO-skyddade Geghardklostret och Matenadaran
Dag 5
Utflykt till Noratus och Sevan-sjön
Dag 6
Jerevan, Amberdfortet och Vardzia, Georgien
Dag 7
Vardzia. Grottbyn vid Vardzia, Rabati-slottet, Borjomi och Tbilisi
Dag 8
Tbilisi. Stadsrundtur med Metekhi-kyrkan, badhus, Narikala-fortet och historiska museet
Dag 9
Tbilisi. Jvari-klostret, Svetitskoveli-katedralen samt Stalin-museet i Gori och den forntida staden Uplistsikhe
Dag 10
Utflykt till bergsorten Signagi och vinprovning
Dag 11
Tbilisi. Tid på egen hand och avskedsmiddag
Dag 12
Hemresa och hemkomst

Bilder

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa från Stockholm
Vi reser från Stockholm och kommer fram sent på kvällen, och åker då direkt till vårt hotell.
Dag 2
Jerevan. Stadsrundtur med Historiska museet, Republiktorget, Operan, Kaskaden och museet för det armeniska folkmordet
Badhus i Tbilisi

Idag ska vi lära känna Armeniens huvudstad bättre. Jerevan är en av de äldsta kontinuerligt bebodda städerna i hela världen och har haft bebyggelse ända sedan bronsåldern (!). Dagens 1,1 miljoner invånare vet hur man njuter av livet och det märks på stadens välutvecklade cafékultur, många teatrar, gallerier, konsertsalar och spelställen. Under vår stadsvandring passerar vi Republiktorget (f.d. Lenintorget) där bl.a. det nationella konstmuséet, universitetet, den 23 meter höga statyn föreställande Moder Armenien, parlamentet, presidentpalatset Operan och Kaskaden som är ett minnesmärke för 50-årsdagen för det sovjetiska Georgien ligger.

Vi besöker Historiska museet som bland annat har en stor arkeologisk samling från stenåldern till medeltiden. Vi besöker också minnesmärket och museet för det armeniska folkmordet som ligger i en underjordisk betongbunker. Kungariket Armenien etablerades redan på 600-talet f. Kr. och kristendomen antogs som statsreligion år 301. På 1500-talet delades landet mellan perserna och osmanerna och som en kristen minoritet i Det Osmanska Riket utsattes armenierna ofta för diskriminering. Diskrimineringen utvecklades till ren förföljelse under sultan Abdülhamid II, och mellan år 1894-96 förföljdes och mördades mellan 80 000 och 300 000 armenier. Detta var bara upptakten till vad som 1915 skulle utvecklas till ett regelrätt folkmord och som inleddes med mordet på 250 armeniska intellektuella. Efter detta följde massakrer som utplånade hela landsbyar och man räknar med att cirka en miljon armenier mördades mellan 1915-17 medan många tusen drevs på flykt. I synnerhet Frankrike och USA har idag en stor armenisk befolkningsgrupp p.g.a. denna etniska rensning. Sedan har du tid att utforska staden på egen hand. Man kan till exempel ta en kopp kaffe på caféerna i kvarteren runt det vackra operahuset, eller vid Republiktorget, där man kan njuta av den ”sjungande fontänen” som ackompanjeras av både ljusspel och klassisk musik. Dessutom kan man ta en promenad på stadens stora gågata, Norra avenyn. Här finns butiker och caféer som räcker till många timmars underhållning!

Dag 3
Utflykt till Echmiadzin, Khor Virap-kyrkan och den UNESCO-skyddade Zvartnots-katedralen
Sevanavank-klostret vid Sevan-sjön, Armenien

Den apostoliska armeniska kyrkan har sitt administrativa och spirituella centrum i Echmiadzin, som också var landets huvudstad mellan åren 189 och 240. Enligt legenden var det här Gregorius Illuminator i en uppenbarelse såg en gudomlig ljusstråle från himlen till den plats på jorden där han sedermera uppförde Armeniens första nationalkyrka. Det är också han som pekas ut som den som omvände armenierna till kristendomen år 301. Idag finns inte mycket kvar av de ursprungliga kyrkostrukturerna men katedralen har trots de många om- och nybyggnationerna lyckats med att bevara sin utstrålning av helighet. Själva kyrkorummet mäter cirka 20 X 20 meter och i mitten av rummet står en pelare för att markera platsen där Gregorius såg den gudomliga ljusstrålen träffa marken. Vi besöker också katedralens museum där vi bland andra reliker kan beskåda det romerska spjut som sägs ha genomborrat Jesus på korset.

Vi äter lunch hos en lokal förening.

Färden fortsätter i Gregorius fotspår till Khor Virap-kyrkan som är ett lika betydelsefullt pilgrimsmål. På denna plats spärrades Gregorius i 13 års tid in i en underjordisk grotta av den hedniske kung Tradat III och klarade sig på bara den mat som smugglades till honom av kristna sympatisörer. Enligt sägnen botade Gregorius kungens sinnessjukdom varpå han återvann sin frihet. Kanske insåg kungen också att det var strategiskt förnuftigt att sluta fred med landets ökande antal kristna och Gregorius fortsatte efter frisläppandet att sprida kristendomen i hela landet. Khor Virap-kyrkan är byggd ovanpå grottan där Gregorius hölls fången och för den som är pigg i benen och inte har anlag för klaustrofobi är det möjligt att besöka grottan via en stege. Utanför kyrkan har man en vacker utsikt upp till Araratbergets två snöklädda toppar som ligger på andra sidan gränsen i Turkiet. Vi får även se ruinerna efter Zvartnotskatedralen, en av de tidigaste kristna kyrkorna som byggdes på 600-talet. Även om det bara är några få pelare som återstår av de ursprungliga tre våningarna har UNESCO gett kyrkan en plats på Världsarvslistan, tack vare den enastående arkitekturen. Vi återvänder till Jerevan där vi äter middag på egen hand.

Dag 4
Utflykt till brandydestilleri, Garni-templet, det UNESCO-skyddade Geghardklostret och Matenadaran
Republiktorget i Jerevan, Armenien

Brandy är Armeniens nationaldryck och har producerats i landet sedan 1887. Idag lämnar vi staden för att besöka ett av de större destillerierna där vi får en rundvisning och förstås provsmakar de gyllene dropparna. Självaste Winston Churchill föredrog armenisk brandy framför den franska cognacen och det sägs att Stalin brukade skicka honom hela lådor med Ararat-brandy. Vi fortsätter till Garni-templet, ett hellenistiskt tempel tillägnat solguden Mitra på 100-talet. Efter nationens officiella övergång till kristendomen användes templet som sommarresidens för det armeniska kungahuset som också anlade en kyrka och ett badhus på platsen. Dessa kan vi idag se ruinerna av och badhuset har bl.a. en mycket vacker mosaik tillverkad av natursten i 15 olika nyanser. Vi äter lunch i ett privat hem, där vi ska se hur man förbereder och bakar det lokala brödet ”lavsh” i en underjordisk grillugn – en så kallad ”tonir”.

Det UNESCO-bevarade Geghard-klostret är nästa punkt på dagens program. Bara klostrets dramatiska placering i en klyfta med klippor som tornar upp sig på bägge sidor är en upplevelse. Det ursprungliga klostret uppfördes på 400-talet – enligt sägnen av självaste Gregorius Illuminator som var det första överhuvudet för den armeniska nationalkyrkan – på platsen där en helig källa sprang ut från underjorden. En del av klostret är uthugget direkt i klippväggen, bl.a. flera kyrkorum, mindre grottliknande håligheter och många kors. Klostret plundrades och brändes ner till grunden på 800-talet och den nuvarande huvudkyrkan härstammar från år 1215. ”Geghard” betyder ”spjut” och syftar på det spjut Jesus genomborrades med på korset – ett föremål som sägs ha hört till klostrets reliksamling men som idag finns utställt på muséet i Echmiadzin-katedralen som vi ska se under morgondagen. Vi återvänder till Jerevan och avrundar turen vid Matenadaran, vars officiella namn är Mesrop Mashtots Institut for Antikke Manuskripter. Den här blandningen av museum och forskningsinstitut har en imponerande samling böcker och manuskript från medeltiden, bland annat den första bibeln som är skriven på armeniska.

Dag 5
Utflykt till Noratus och Sevan-sjön
Khor Virap-kyrkan med Araratberget i bakgrunden

I dag kör vi norrut för att besöka en av Armeniens små trevliga landsortsstäder; Noratus. Med sitt läge nära till den imponerande Sevan-sjön var staden tidigare en av landets viktigaste bosättningar. Vi ska besöka stadens kyrkogård, där det finns mer khachkars än i någon annanstans i hela världen. En khachkar är en korssten med typiska armeniska symboler. Vi äter en god lunch på en restaurang i närheten av Noratus.

Nu fortsätter vi till Armeniens största sjö, Sevan, med en yta på 940 km2. Med sina 1 900 meter över havet är Sevan också en av de högst belägna färskvattenssjöarna i Euroasien. Sjöns vatten skiftar färg mellan klart azurblått och mörkblått – och alla nyanser däremellan – beroende på vädret och sjöns egna, outgrundliga anledningar. När man under Sovjettiden fördämde Hrazdan-floden som försåg sjön med vatten och därmed sänkte vattenståndet med 20 meter dök 2 000 år gamla byggnader och föremål upp ur sjöns hemlighetsfulla djup. Sedan dess har vattenståndet på artificiell väg höjts med två meter vilket har förbättrat vattenkvaliteten i sjön avsevärt. Vi besöker Sevan-klostret som från början låg på en ö ut i sjön som med tiden har blivit till en halvö. Det isolerade läget i kombination med att kvinnor var bannlysta på ön gjorde klostret lämpat för munkar som avvikit från dygdens smala stig. Vi återvänder till huvudstaden Jerevan. På kvällen är det middag på egen hand i Jerevan.

Dag 6
Jerevan, Amberdfortet och Vardzia, Georgien
Geghardklostret

Vi lämnar Jerevan och beger oss norrut. Vi stannar till vid ruinerna av Amberdfortet, som en gång i tiden var en av de främsta försvarsbastionerna i Armeniska kungariket. Det vi ser i dag är resterna av en byggnad från 600-talet, men på platsen har det funnits ännu äldre konstruktioner. 

Vi fortsätter mot gränsen till Georgien som vi korsar vid staden Bavra. Härifrån fortsätter vi den sista biten till vårt trevliga övernattningsställe, Valodias Guesthouse. Vi äter middag hos Valodia och njuter av solnedgången och den spektakulära utsikten över drottning Tamars grottby, som vi ska besöka imorgon.

Dag 7
Vardzia. Grottbyn vid Vardzia, Rabati-slottet, Borjomi och Tbilisi
Tbilisi by night

Solen går upp över bergstopparna och skiner över ett av Georgiens största historiska monument; drottning Tamars grottby. Arbetet med uppförandet av de många grottorna påbörjades på 1100-talet av Giorgi den 3:e, men tog fart på allvar först under drottning Tamar, som övertog makten efter Giorgis död 1186. De uppemot 80 grottorna med sina över 240 ”rum” rymmer såväl allmänna bostäder som bibliotek och andra kyrkliga institutioner. Alla är de centrerade kring huvudgrottan, där den vackra kyrkan, Church of the Dormition, är placerad. Kyrkan är idag ett viktigt pilgrimsfärdsmål för ortodoxa troende georgier, och lämplig klädsel är naturligtvis ett krav vid ingången till det imponerande grottkomplexet. Då man går runt i området längs med en bestämd rutt kommer man gå igenom grottor med lågt tak och nedför branta trappor. Det krävs därför inte bara ordentliga skor, utan också en god fysik för att delta.

Staden Akhaltsikhe har med sitt läge på bara 20 kilometer från Turkiet erfarit en föränderlig tillvaro. Området har en multikulturell prägel på grund av det växlande ottomanska, ryska eller lokala styrandet. Detta kommer tydligast till uttryck hos stadens imponerande och nyrenoverade slott, Rabati. Det finns inte mycket kvar av det ursprungliga slottet som uppfördes på 900-talet av en lokal krigsherre, men bakom slottets höga murar hittar vi inte bara en ortodox kyrka, utan även en moské och en synagoga.

Härifrån fortsätter vi till Borjomi, som förmodligen är Georgiens mest kända stad. Inte på grund av dess praktfulla huvudgata eller imponerande kyrkor, utan på grund av Borjomi-vattnet. Borjomi-vattnet är ett naturligt källvatten med tillsatt kolsyra, vilket är Georgiens tredje största exportvara. Källvattnet i Borjomi upptäcktes av ryssarna på 1820-talet, och blev snabbt ansett som ett vatten med helande krafter. Tusentals ryska turister besökte Borjomi under 1800-talet, och självaste tsarfamiljen Romanov byggde ett imponerande palats i området. Än idag vallfärdar folk till staden, och vi ska besöka den vackra parken där en av källorna har sitt ursprung. Senare på eftermiddagen fortsätter vi till huvudstaden, Tbilisi.

Dag 8
Tbilisi. Stadsrundtur med Metekhi-kyrkan, badhus, Narikala-fortet och historiska museet
Stalins hus

Efter sen frukost på hotellet har det blivit dags att gå på upptäcktsfärd i staden som slingrar sig längs bergssidorna på bägge sidor av floden Mtkvari. Tbilisi är en gammal stad med en historia som sträcker sig ända tillbaka till 400-talet. Dock har staden flera gånger närapå jämnats med marken av invaderande styrkor, senast 1795 då Persiens Aga Mohammed Khan i princip brände staden till grunden.

Vi tar en promenad i den gamla stadsdelen som med sina slingrande gator och vinda balkonger doftar av gamla tiders Kaukasien. Vi börjar vår vandring vid Metekhi-kyrkan som uppfördes i slutet av 1200-talet men som återuppbyggts flera gånger sedan dess. Redan på 500-talet låg en kyrka uppförd av Kung Vakhtang Gorgasali (enligt legenden är Tbilisis grundare) på platsen. Här finner man bland annat den kvinnliga martyren Sankt Shushaniks gravplats. Hon torterades till döds av sin man år 544 eftersom hon vägrade att ge upp sin religiösa tro. Vi fortsätter till ett av stadens gamla badhus som är uppfört ovanpå en av de varma källor som strömmar upp från underjorden på många platser i Tbilisi.

Ordet ”Tbili” betyder just ”varm” och vattnet i badhusen håller en behaglig temperatur på 38-40 grader. Trots den något speciella lukten från det svavelhaltiga vattnet är badhusen fortfarande populära och stadens invånare söker sig hit för att lindra hudproblem och gikt, få en massage eller bara koppla av. Vi tar oss vidare upp till Sololaki-höjden där Narikala-fortet tronar likt en borg i en riddarroman. Fortet är stadens äldsta med rötter tillbaka till 200-talet men har i likhet med alla andra byggnadsverk i Tbilisi förstörts och byggts upp i flera omgångar. Utsikten härifrån är strålande och ger en god överblick över den gamla stadsdelen. Turen går vidare till stadens största synagoga, till Sioni-katedralen och till stadens äldsta bevarade kyrka, Anchiskhati, som härstammar från 500-talet. Vi avrundar dagen med en promenad längs Rustaveli-stråket, Tbilisis huvudgata, där både parlamentet och flera av stadens stora museer ligger.

Dag 9
Tbilisi. Jvari-klostret, Svetitskoveli-katedralen samt Stalin-museet i Gori och den forntida staden Uplistsikhe
Kaukasus grönskande toppar

Kristendomen blev statsreligion i Georgien år 317, 14 år efter grannlandet Armenien. Kyrkorna i området kring staden Mtskheta hör till de äldsta och mest betydelsefulla i hela Georgien och flera av dem finns också representerade på UNESCO:s världsarvslista. Det gäller bland annat Jvari-klostret som är beläget uppe på en bergstopp med en vacker utsikt över staden och floden Mtkvari som slingrar sig nedanför. Det lilla klostret uppfördes under tidigt 600-tal på en helig plats där antingen Sankt Nino (en kvinnlig evangelist) eller Kung Mirian (som hon omvände till kristendomen) placerade ett stort träkors. Byggnaden är strikt symmetrisk och konstruerad i en korsformation med extra utrymme mellan ”armarna” så att hela grunden bildar en oktogon. Inne i Mtsketa stad hittar vi Svetitskhoveli-katedralen som är den näst största kyrkan i hela Georgien och en av de allra viktigaste. Ärkebiskopen av Mtsketa och Tbilisi har sitt säte här och självaste Jesu kjortel sägs vara begraven under kyrkan. Den ursprungliga träkyrkan från 300-talet ersattes efter 100 år av en stenkyrka som man fortfarande kan se resterna av i dagens kyrka som härstammar från 1000-talet. Katedralen, som framstod som enorm för sin tid, är vackert utsmyckad både inuti och utanpå.

Vi fortsätter uppåt längs Mtkvari-floden tills vi når Gori som var Josef Stalins födelsestad. Här ska vi besöka Stalin-muséet. Övertäckt av en paviljong i grek-romersk stil ligger det anspråkslösa hus där Stalin – på den tiden Ioseb Besarionis dze Jugashvili – tillbringade sina första fyra levnadsår. Museet ligger precis vid sidan av huset och byggdes 1957 som en hyllning till den framlidne USSR-ledaren. Efter Georgiens frigörelse har bilden som framställs av Stalin dock nyanserats en smula och utställningen täcker även de etniska rensningarna, Gulag och pakten med Hitler 1939. Det är ett viktigt kapitel i världshistorien sett utifrån en av nyckelpersonernas livshistoria.

Vår resa fortsätter till forntidsstaden Uplistsiche som huggits direkt ut ur bergväggen. Från 600-talet f. Kr – 100-talet e. Kr. fungerade staden som ett förkristet religiöst centrum där solgudinnan dyrkades. Efter den arabiska invasionen av området år 645 blev Uplistsiche residens för de kristna kungarna som övertog de hedniska templen och gjorde om dem till kyrkor. Det var under denna period som staden hade sin storhetstid med ett invånarantal på som mest 20 000 personer. Det vi kan beskåda idag utgör mindre än hälften av den ursprungliga staden som förstördes av mongolerna 1240. Idag återstår bara resterna av den innersta stadskärnan. Det är dock fortfarande möjligt att beundra det arbete som lagts ner på utformningen av grottrummen för över 2 500 år sedan.

Dag 10
Utflykt till bergsorten Signagi och vinprovning
Vi besöker en vingård i Katheki-regionen

Idag lämnar vi återigen Tbilisi. Denna gång för att besöka en av områdets vackraste byar, Signagi som ligger uppe på en kulle med utsikt över Alazani-dalen och Kaukasus i fjärran. Här är gatorna smala, branta och kullerstensbelagda och kantade av pastellfärgade hus med träbalkonger från 17- och 1800-talet. Den gamla stadsmuren från 1700-talet är fortfarande intakt och det är möjligt att ta en liten promenad ovanpå den.

Georgien har tillverkat vin de senaste 7000 åren och särskilt i Katheki-regionen präglas landskapet av vinodlingarna. Enligt traditionen låter man druvsaften jäsa i lerkrukor som sänks ner i jorden – dock har andra produktionsmetoder och druvsorter från Europa vunnit mark på senare tid. Vi besöker en traditionell vingård i området, ser deras vinproduktion, äter en god lunch och lär oss om hur man bakar georgiskt bröd i underjordiska ugnar. Dessutom får vi se hur den söta ”Churchkhela” görs av grapefruktjuice.

Sedan har det blivit dags att återvända till Tbilisi.

Dag 11
Tbilisi. Tid på egen hand och avskedsmiddag
Njut av dagen på egen hand i Tbilisi – varför inte besöka ett museum eller njuta av ett glas georgiskt vin innan vi ska ses på kvällen till en avskedsmiddag. 
Dag 12
Hemresa och hemkomst

På morgonen beger vi oss till flygplatsen för att flyga hem igen. Vi landar vid lunchtid i Stockholm.

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Jerevan och Tbilisi - Stockholm med mellanlandning
 • Utflykter enligt program
 • Boende på bra, centrala hotell i delat dubbelrum
 • Halvpension (frukost dagligen, lunch dag 2 – 10 och middag dag 6 och 11)
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
• Avbeställningsskydd vid sjukdom, 6 % av resans pris
• Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkringen
• Dricks till lokalguider och chaufförer (beräkna ca 60 USD)
• Tillägg för enkelrum
• Drycker
• Personliga förnödenheter
• Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
• Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Boende

Vi bor på mindre hotell med de mest basala bekvämligheterna. Hotellen är valda p.g.a. sitt läge och sin trevliga atmosfär. Under några av dagarna bor vi på 3-4-stjärniga hotell, som trots sin enkla standard är charmiga och hemtrevliga. Servicenivå och standard är inte helt som det man är van vid i Västeuropa. Oavsett hotellets standard kommer du alltid att ha tillgång till egen dusch och toalett. Slutgiltig hotellista kommer att bifogas ditt avresebrev som skickas ut cirka en vecka före avresa.

Ej lämpad för rörelsehindrade

Eftersom många av utflykterna på denna resa genomförs till fots är det viktigt att samtliga deltagare är pigga i benen och självgående.

Mer om Georgien

Här kan du läsa mer om Georgien: www.albatros-travel.se/resmal/europa/georgien
Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from En lärorik resa med ambitiöst program Många kyrkor, kloster och andra historiska byggnader blir det. Men det är ju inte så konstigt när man rör sig i den kristna historiens "vagga", som dessutom har genomkorsats av en rad makter från olika håll. Även vin- och matkulturen är gammal och rik här, vilket vi fick prova på. Det blir förstås långa bussresor mellan de olika platserna, men det gjorde de kunniga guiderna det bästa av och berättade generöst co intressant om allt ifrån skrönor och sägner till aktuell politik och samhällsfrågor. Omväxlande med vilostunder, som också behövdes förstås.De var också lyhörda för våra frågor och funderingar. Jag skulle kunna tänka mig att färdas från plats till plats och övernatta på fler ställen för att eventuellt spara in några mils resande, ungefär som det blev i Vardzia på väg upp mot Georgien. Men kanske de flesta tycker att det är bekvämare att bo flera nätter på samma ställe? Och att uppleva landet genom ett bussfönster är ju också trevligt... På så vis fick vi se mycket av naturen. Många av besöksmålen låg också på platser där man samtidigt kunde njuta av det storslagna landskapet. Jag hade gärna hört lite mer om dessa områden, djur, natur, geologi etc. Men att genomkorsa två länder på mindre än två veckor har ju sina begränsningar!
Date published: 2018-11-29
Rated 5 out of 5 by from Två spännande länder Mycket intressnta resmål som blev oförglömliga tack vare de kunniga och duktiga guiderna.
Date published: 2018-11-26
Rated 4 out of 5 by from Intressant resa till två spännande och lite annorlunda länder Lagom blandning av aktiviteter, utflykter och vin och mat. Möjligen kunde man ha skippat några kyrkor samt besök på mattaffär.
Date published: 2018-11-12
Rated 3 out of 5 by from Bra inblick i ny kultur och del av Östeuropa Kunniga guider, för mycket kyrkor , resan kan göras mer intressant om den utökas med Azerbaijan och även besök Batumi , samtidigt som ett grottbesök tas bort likaledes strykes besöket i sommarpalatset (även dålig väg i Georgien) i samband med resa till Georgien bör annan väg användas . Vidare kan schemat koncentreras vid besöken i och runt Yerevan och Tibilisi
Date published: 2018-11-08
Rated 5 out of 5 by from Intressant och upplevelserik resa med många nya intryck Intressant att få en inblick i ,för mig, två nya länder så det blev mycket information att ta in och uppleva det vackra landskapet. Både reseledaren och de båda lokala reseledarna var mycket kunniga och angelägna att vi skulle ha det så bra som möjligt under resan. Turism är viktig för dessa länder märker man, framförallt i Armenien. Bussarna var av god standard men inte alltid vägarna. Hotellstandarden var det inget att klaga på men de var på en basnivå, inget lyx alltså. Under de flesta dagar ingick gemensam och mycket god måltid, alltid väldigt mycket och med lokala variationer. Vi hade väldigt tur med vädret och hade därför full sikt över landskapet, för vad jag förstår så är det oftast dimma/dis som hindrar att man kan se högsta topparna. Det gäller att vara rätt klädd, temperaturen kan variera beroende på vilken höjd man är på. Bra skor och friska ben behövs för att kunna tas sig fram, det är väldigt mycket trappor/sluttningar på de olika resmålen och utflykterna. Den lättsamma och goda stämningen som var i gruppen bidrog också till att resan blev en bra upplevelse.
Date published: 2018-11-06
Rated 4 out of 5 by from Historiska vingslag i Kaukasus Fantastisk guidning i två länder. Mycket historia med fokus på tidig kristendom. Lagom tempo och spännande besöksmål.
Date published: 2018-11-06
Rated 3 out of 5 by from Kulturell resa i två kristna inklämda länder men med stressiga inslag Det var en spännande resa men vår "svenske" reseledare var den klart sämsta vi haft på våra resor med Albatros (5 st). Vi har varit vana vid mycket duktiga reseledare på våra resor med Albatros. Denne var snäll och vänlig men hans svenska var svår att förstå (dåligt uttal, fel ordföljd och fel genus) och hans kunskaper om länderna var dåliga. Tack vare två duktiga inhemska guider fick vi ändå veta vad vi ville. Positivt var dock de faktasammanställningar över länderna, som vi fick i början. Tempot gjorde att resan blev onödigt stressande. Flera av de besökta kyrkorna kunde ha undvikits. Näst sista dagen bestod av en alltför många timmars bussresa med tanke på innehållet.
Date published: 2018-11-02
Rated 5 out of 5 by from Jättespännande resa full av skönhetsupplevelser och kunskap. En härlig resa med en toppenbra reseledare - gladlynt, omtänksam och höll fattningen tom när bussen kl 04 am för avfärd hem, dröjde och dröjde.
Date published: 2018-10-31
 • y_2024, m_3, d_3, h_9
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.38
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_9
 • loc_sv_SE, sid_AMRTR04, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor