Baltikum – rundresa i Estland, Lettland och Litauen

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev svensk historia i Tallinn, Riga och Vilnius, sagolik landsbygd och Sovjettidens anor

Under nästan 150 år tillhörde Estland Sverige och än i dag innebär Baltikum en resa i tiden: Storstaden Riga med sitt medeltida myller och vindlande gränder, Tallinn med sina tinnar, torn och fästningsmurar, och sist men inte minst Vilnius, med sin vackra renässans- och barockarkitektur. För att inte tala om landsbygden med tusentals sjöar och floder, skogar som gömmer både varg och lo, och de små byarna där hustaken pryds av storkbon. Däremellan skyskrapor från Sovjettiden och anor från svensktiden som syns än idag.

Vi går i Gustav II Adolfs fotspår i Tartu, ser Peter den Stores sommarslott i Tallinn, häpnar över korskullen i Siauliali, och ser svenskporten i Riga. Vi ger oss i kast med Sovjettidens historia på KGB-museum i Vilnius och beundrar det storslagna Rundaleslottet.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm-Tallinn, Estland. Den gamla stadsdelen och välkomstmiddag
Dag 2 Stadsrundtur med bland annat Peter den Stores sommarslott, slottet på Domberget, Alexander Nevsky-katedralen, Danske kungens trädgård och Belägringsmuseet
Dag 3 Tallinn-Sigulda, Lettland. Stadsvandring i universitetsstaden Tartu, sovjetbunkern vid Ligatne och Turaidaborgen
Dag 4 Sigulda Daugavpils – Vilnius, Litauen. Lantliga Baltikum, den gamla stadsdelen Daugavpils och fästningen
Dag 5 Vilnius. Stadsvandring med den gamla stadsdelen och KGB-museum
Dag 6 Vilnius - Riga. Trakaiborgen, korskullen i Siauliali och Rundaleslottet
Dag 7 Riga Stadsvandring med den gamla stadsdelen, svenskporten, kruttornet, svarthuvudenas hus och det centrala torget. Avskedsmiddag
Dag 8 Hemresa

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm-Tallinn, Estland. Den gamla stadsdelen och välkomstmiddag
Vi ska på stadsrundtur i den gamla stadsdelen, Vana Tallinn

Från Sverige styr vi kosan mot de baltiska länderna och landar i Estlands huvudstad, Tallinn. Efter ankomsten kör vi till vårt centralt belägna hotell och checkar in. Efter det går vi en liten orienterande runda till den gamla staden Vanna Tallinn. Här berättar reseledaren om olika sevärdheter, inköpsmöjligheter, matställen och caféer. På kvällen är det välkomstmiddag på en närliggande lokal restaurang.

Övernattning i Tallinn.

Dag 2
Stadsrundtur med bland annat Peter den Stores sommarslott, slottet på Domberget, Alexander Nevsky-katedralen, Danske kungens trädgård och Belägringsmuseet
Peter den Stores sommarslott i Kadriorg-parken

Tallinn, med sitt gynnsamma handelsläge vid Finska viken, växte fram vid foten av den borg som den danske kungen Valdemar Sejr lät uppföra sedan han besegrat esterna vid Lindanäs (det svenska namnet på Tallinn under medeltiden) år 1219. Enligt legenden ska för övrigt Dannebrogen ha fallit ned till kung Valdemar under slaget och räddat de danska korsfararna från undergång.

Under åren har Estland varit inte bara i danska, utan även i tyska och ryska händer, och har även tillhört Sverige i nästan 150 år. Den 6 juni 1561 sände Gustav Vasas son Erik en av Sveriges flottor för att undsätta Estland i kampen mot ryssarna. Det var alltså början till det som esterna senare skulle komma att kalla för "den gamla goda svensktiden". Under Gustav II Adolfs styre fick bönderna större rättigheter (även om de fortfarande var livegna) och i ett led att sprida kristendomen grundades flera gymnasieskolor där även böndernas barn fick studera. Den stora satsningen på folkundervisning ledde till att de flesta estniska ungdomar kunde läsa i slutet av 1600-talet.

Vana Tallinn, som huvudstaden nu kallas, är idag Europas kanske mest välbevarade medeltidsstad. Den gamla staden är i allra högsta grad levande med både bostäder, kontor, kyrkor, museer, konsertsalar, många restauranger, pubar och specialbutiker. Här myllrar det av människor och stämningen är väldigt speciell. På flera platser hittar vi en vacker utsikt över staden, Finska viken och omkringliggande stadsdelar.

Under stadsrundturen ser vi tsar Peter den Stores sommarslott i Kadriorg-parken och fortsätter sedan till Tallinns gamla stadsdel, och vi passerar operan, rådhuset och många andra spännande byggnader. Turen går runt Domberget men innan dess ser vi även parlamentslottet, den rysk-ortodoxa domkyrkan, den lutheranska domkyrkan och flera adelspalats. Från den enorma stadsmuren (1,8 kilometer lång) och dess 26 torn har vi en vacker utsikt över staden. Vi fortsätter till Den danske konungens trädgård och minnesmärket över Dannebrogen.

Dagens utflykt slutar vid belägringsmuseet som berättar historien om Nazityskland och Sovjetunionens belägring av Estland. Därefter har vi dagen på egen hand. Det finns goda möjligheter att shoppa i Tallinns många specialbutiker och storbutiker.

Övernattning i Tallinn.

Dag 3
Tallinn-Sigulda, Lettland. Stadsvandring i universitetsstaden Tartu, sovjetbunkern vid Ligatne och Turaidaborgen
Turaida-borgen i Lettland

Efter frukost åker vi till Estlands näststörsta stad Tartu. Färden går genom Estlands centrala del med djupa skogar och vackra sjöar. Om vi har tur kan vi se både älg och stork. Efter ankomsten till det centralt belägna hotellet tar vi en kort promenad genom den spännande universitetsstaden och avslutar vid rådhuset i stadens centrum.  Det var kung Gustaf II Adolf som grundade Tartus universitet år 1632 som Sveriges andra universitet, efter universitet i Uppsala.

Från Tartu kör vi söderut genom ett vackert och kulligt landskap där vi får känslan av att befinna oss långt ute på landet. Här är det långt både mellan människor och gårdar. Vi passerar gränsen mellan Estland och Lettland och fortsätter mot Ligatne där man under kalla kriget byggde en stor bunker i ett gammalt sovjetiskt kurortsområde. Bunkern skulle användas av Lettlands kommunistiska elit vid ett eventuellt atomangrepp mot Sovjetunionen. Det fanns utrymme för 250 personer och tillräckligt med mat och dryck för att de skulle kunna vistas i bunkern i tre månader. Vi följer med på en guidad rundtur i bunkern där nästan samtliga inventarier fortfarande är intakta och ger en fantastisk inblick i Sovjettiden.

Vi fortsätter mot Sigulda. I ett naturreservat ett par kilometer norr om staden ligger Turaidaborgen. I början av 1200-talet grundades riddarorden Svartbröderna. Svartbröderna var förebilder åt korsriddarna i Det heliga landet och ordens syfte var att kuva de hedniska letterna och estlänningarna. Som tack för hjälpen fick orden överta en stor del av de underkastade områdena från danskarna. Relativt snabbt fick orden kontroll över stora delar av dagens Estland och Lettland. I det heliga landet uppstod en annan mäktig riddarorden, Tyska orden, som snabbt blev en maktfaktor med landvinningar över hela Europa. De två ordnarna slogs ihop år 1236, och 1346 köpte orden hertigdömet Estland av Danmark eftersom konung Valdemar Atterdag var i finansiellt trångmål efter att ha slagit ner ett estländskt uppror. Orden kontrollerade nu stora delar av hela Estland och Lettland. Turaidaborgen uppfördes av Svärdbröderna och övergick senare till Tyska orden. Vi strosar runt på borgområdet som är vackert omgärdat av en skog.

Övernattning i Sigulda.

Dag 4
Sigulda Daugavpils – Vilnius, Litauen. Lantliga Baltikum, den gamla stadsdelen Daugavpils och fästningen
Daugavpils, Lettlands näststörsta stad

Dagen bjuder på en lång resa genom några av Lettlands och Litauens vackraste områden. Vi åker mot Daugavpils, Lettlands näststörsta stad. Under århundradena ändrades namnet flera gånger tills det 1920 blev Daugavpils som vi kallar den idag. Staden med slottet Dinaburg i centrum grundades av den Livländska orden och har styrts av polacker, svenskar, ryssar och tyskar.

Under första världskriget utgjorde staden frontlinje och under andra världskriget var den belägrad av Nazityskland. Staden har en vacker gammal stadsdel som är byggd efter samma princip som Sankt Petersburg, dock i en något mindre skala. Vi strosar runt i den gamla stadsdelen och på kyrkokullen som dominerar staden samt det stora fortet innan vi fortsätter mot Litauen.  Vi passerar gränsen till Litauen och kommer fram till Vilnius sent på eftermiddagen. Här checkar vi in på vårt centralt belägna hotell. Vi tillbringar resten av dagen på egen hand.

Övernattning i Vilnius.

Dag 5
Vilnius. Stadsvandring med den gamla stadsdelen och KGB-museum
Vilnius ligger i betagande vackra omgivningar

Vilnius är otroligt vackert beläget där floderna Neris och Vilnia möts. Staden är den yngsta av de tre baltiska huvudstäderna och enligt legenden grundades den år 1320 av den litauiske storfursten Gedimina. Gedimina drömde om en järnvarg som ylade som 100 vargar och han tydde drömmen som ett tecken på att han skulle uppföra en byggnad på samma plats som drömmen utspelat sig.

Idag ligger resterna av fästningen ovanför Vilnius gamla stadsdel och under medeltiden var den boplats för Tyska orden. Vilnius gamla stad är Europas största och mest välbevarade barockstad och finns med på UNESCO:s världsarvslista. Ortodoxa och katolska kyrkor präglar stadens övre del och kullerstensgatorna och romantiska utsiktsplatser har gjort Vilnius till en av Östeuropas mest sevärda gamla städer.

Under dagen får vi även stifta bekantskap med många olika epoker i stadens historia från medeltiden till Sovjettiden och dagens Vilnius. Den gamla stadsdelen är väldigt kompakt och merparten av sevärdheterna ligger på gångavstånd från varandra. I området strax utanför den gamla stadsdelen ligger det stora katedraltorget som på 1800-talet var stadens marknadsplats. Katedralen byggdes på en gammal kulturplats där man tillbad den litauiske åskguden Perkunas. Litauen blev inte kristet förrän i mitten av 1200-talet och den första kyrkan byggdes 1387. Den gamla träkyrkan ersattes av större kyrkor och dagens kyrka tillika Litauens nationalsymbol stod färdig i det skick vi ser den i idag för cirka 200 år sedan. Från katedralen rör vi oss in mot den gamla stadsdelen. Kullerstensgatan Pilies Gatve (borggatan) leder oss in i staden och fram till Vilnius universitet som grundades 1579.

Vi passerar bland annat den gotiska Sankt Anna från 1400-talet och Vilnius kanske vackraste kyrka. Vi passerar även det gamla biskopspalatset som idag är presidentpalats. I den gamla staden känns det som att vi har hamnat i en annan tid och inte minst kullerstensgatorna bidrar till känslan. Vilnius äldsta gata leder till Gryningsporten som en gång var en del av stadsmuren runt Vilnius (som hade sammanlagt 10 stadsportar). Det här är den enda port som står kvar idag. Vid porten finns ett litet kapell som kallas för Gryningsjungfrun där madonnaikonen är känd för sina mirakulösa gärningar.

Under nazisternas belägring upprättades två judiska ghetton i områdena runt den gamla stadsdelen. Vilnius var en av de viktigaste städerna för judisk kultur i Östeuropa och precis före nazisternas belägring bodde runt 100 000 judar i Vilnius, och 250 000 judar i hela Litauen. En gång i tiden fanns det 100 synagogor i Vilnius. Idag bor det 5 000 judar i Litauen och endast några få synagogor finns kvar. 

Vi avslutar vår rundtur med lite modern historia när vi besöker museet som upprättats till minne av offren för Sovjetregimen. På museet, som ligger i det gamla KGB-huvudkvarteret, berättas det om de tusentals litauer som mördades, deporterades eller fängslades under perioden mellan andra världskrigets slut och fram till 1960-talet. Utställningen visar de hårda villkor man levde under och berättar historien om arbetslägren i Sibirien. I källaren ser vi fångcellerna och avrättningskammaren som användes av KGB. Museet belyser en mörk period i Litauens historia och öde, en historia som de delade med sina baltiska grannar.

Dagen är avsatt till upplevelser på egen hand. Övernattning i Vilnius.

Dag 6
Vilnius - Riga. Trakaiborgen, korskullen i Siauliali och Rundaleslottet
På en ö vid Vilnius ligger Trakai-borgen

Strax norr om Vilnius ligger Galvesjön och vid dess strand hittar vi medeltidsstaden Trakai som med sina trähus och sin trevliga atmosfär är dagens första anhalt. På en ö när staden finns det en vackert restaurerad murstensborg. Från Trakai påbörjar vi vår resa norrut mot Lettland.

Innan vi når gränsen stannar vi vid Korskullen. Enligt legenden reste invånarna ett kors här eftersom man trodde att det hade skett ett mirakel på platsen. Allt fler började besöka platsen, och varje gång satte de dit ett nytt kors. Korskullen blev till slut en helig plats och från början av 1900-talet blev den vallfärdsmål för tusentals pilgrimer. Under sovjettiden avlägsnades korsen tre gånger av bulldozers och varje gång började invånarna sätta dit korsen igen. Idag finns det cirka 5 miljoner kors på kullen och även en liten vacker kyrka som använder utsikten mot Korskullen som altartavla. Vi gör en avstickare till Siauliai där vi gör en paus innan vi kör till gränsen mot Lettland.

Under perioden 1736-1740 byggdes ett av Lettlands mest storslagna barockslott till baron Ernst Johann Biron, hertig av Kurland. Arkitekten och designern bakom slottet, Francesco Bartolomeo Rastrelli, blev sedermera arkitekt vid det ryska hovet och till hans mästerverk kan räknas vinterpalatset i Sankt Petersburg. Runt barockslottet hittar vi den franska trädgården med vackra trädgårdsanläggningar, rosenträdgårdar och springbrunnar signerade Rastrelli. På vår rundtur inne i palatset ser vi hertigens privata gemak, slottets danssal, tronsalen och det stora galleriet. Från Rundale kör vi den sista vägen till Riga.

Övernattning i Riga.

Dag 7
Riga Stadsvandring med den gamla stadsdelen, svenskporten, kruttornet, svarthuvudenas hus och det centrala torget. Avskedsmiddag
Svarthuvudenas hus i Riga

Riga är Baltikums största stad med knappt en miljon invånare och ett pampigt centrum med breda boulevarder, stora parkanläggningar och långa gator med massor av butiker.

Om Vilnius är en gammal barockstad är Rika rikt på art nouveau. Här finns 750 rikt utsmyckade byggnader längs de stora boulevarderna som sträcker sig ut från Rigas borgdistrikt. Den gamla medeltida stadsdelen finns med på UNESCO:s världsarvslista och är ett virrvarr av sagolika hus, slingrande gator och små torg.

Staden grundades 1201 av den tyske biskopen Albert von Buxhoevden som språngbräda för svartbrödernas korståg mot hedningarna i norr, och utvecklades snabbt till en viktig handelsstad mellan Ryssland och Västeuropa. År 1621 erövrades staden av Sverige och Riga blev den rikaste staden i det svenska imperiet. Sverige förlorade området till Ryssland och Riga ingick först i det ryska imperiet och sedan i Sovjetunionen fram till landets självständighet den 21 augusti 1991.

Staden ligger på båda sidor om floden Daugave och den gamla medeltidsstadskärnan ligger på den östra stranden. Utanför den gamla stadsdelen hittar vi art nouveau-byggnaderna. I början av 1900-talet byggde man i Riga cirka 10 enorma hangarer till zeppelinare, hangarerna finns kvar än idag men idag bedrivs det torghandel här.

Dagens stadsrundtur börjar med att vi åker till art nouveau-området för att sedan passera det stora presidentpalatset innan vi fortsätter till den gamla stadsdelen. År 1968, när Riga ingick i det svenska riket, byggdes den svenska porten som en del av stadsmuren. Stadens gamla försvarsverk tittar fram lite här och där, och kruttornet var också en del av det. Idag finns det ett fint museum i kruttornet som vi med fördel kan besöka senare idag.

Vi rör oss vidare genom de trevliga gatorna och passerar bland annat Svarthuvudenas hus. Huset byggdes år 1344 till Svarthuvudsorden som utgjorde logi för ogifta tyska handelsmän.

Vi avslutar vår promenad runt den gamla staden på det centrala torget. Resten av dagen tillbringar var och en på egen hand. Vi rekommenderar att du besöker ett av stadens många museer eller botaniserar i de stora marknadshallarna. På kvällen samlas vi till en gemensam middag på en lokal restaurang.

Övernattning i Riga.

Dag 8
Hemresa
Vi lämnar Baltikum och reser tillbaka till Sverige.

Prisinformation

Tillägg för enkelrum
1 598:-
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm - Tallinn
 • Flyg Riga - Stockholm
 • Utflykter enligt program
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum
 • Frukost alla dagar
 • Lunch dag 4
 • Middag dag 1 och 7
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Drycker
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med cirka 20 EUR)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kronor per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter gruppen reseledaren på en av bussens första uppsamlingsplatser. I avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.
 

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros bussresor kan du reservera en specifik plats i bussen, varav några platser reservas mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn.

På våra resor med flyg genomförs transporten på destinationen ofta med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte köpa en specifik plats i förväg.  Däremot kan man under resans gång kommer överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.
 

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.
Rated 3 out of 5 by from Bra guide Baltikum runt Varför flyga dit via Riga och förlora tid ca 3 timmar, bl a på gr av försenat flyg, ingen kompensation utgick! Detta hade kunnat undvikas med flyg direkt till Tallinn. Det var först när vi fick flygbiljetten som det framgick att vi skulle flyga via Riga, ingen information tidigare i broschyrer eller på nätet. För många besök på slott och kyrkor, det finns väl annat att se, kunde ha skippat slott och kyrkor vid många tillfällen och använt tiden till rundtur i staden med buss. Efterlyser besök vid minnesmärken, ex WWII och nationalparken i Sigulda, samt ordnat ex musik- och teaterunderhållning, besök på SPA osv.
Date published: 2017-10-29
Rated 4 out of 5 by from Tre länder på en vecka Baltikum-resan innehåller främst besök i de tre huvudstäderna men vi fick också se en del av landsbygden från bussfönstret. Det blev många timmar i bussen och emellanåt på rätt skakigt underlag. Men trafiken var gles och chaufförerna skickliga. Tider hölls med stor perfektion. Tartu är en fin stad där vi gärna stannat längre. Vad gäller övriga sevärdheter uppskattade vi särskilt borgen i Trakai och palatset Rundale. Tiden vi spenderade i huvudstäderna var lagom och vi uppskattade att vi hade rätt mycket tid till eget förfogande. Reseledaren var utmärkt - kunnig, omtänksam och hade full koll. Hotellen var bra - särskilt det i Sigulda som även har en mycket bra restaurang. Hotellet vi var minst förtjusta i var det i Vilnius. Sammanfattningsvis: en intressant resa som fungerade väl.
Date published: 2016-09-18
Rated 5 out of 5 by from En resa till grannländer i dåtid och nutid Eftersom de baltiska länderna under större delen av mitt liv inte varit tillgängliga att besöka, på ett mellan grannar normalt sätt, var det intressant att ta del av utvecklingen cirka femton år efter frigörelsen. Att länderna, var och en på sitt sätt, kommit långt i den ekonomiska utvecklingen syntes tydligt särskilt i storstäderna. Resan blev också en innehållsrik historielektion, med svenska förtecken, och samtidigt en intressant lektion i geografi och ekonomi. De baltiska länderna, som egentligen alltid ingått i den nordiska samhörigheten, har genom resan kommit oss betydligt närmare. Vår guide, med både bred och djup kunskap samt engagemang, gjorde att resan blev en stor kulturell upplevelse.
Date published: 2016-11-13
Rated 4 out of 5 by from Intressant resa till våra grannar i Baltikum. En mycket intressant rundresa där guiden visade stora kunskaper i alla tänkbara områden som var av intresse för turen. Mycket tid tillbringades i bussen vid transporter mellan de olika målen. Vid en rundresa i grupp tycker vi att det är trevligt om fler måltider ingår eller arrangeras gemensamt. Det stärker gruppgemenskapen.
Date published: 2016-10-11
Rated 4 out of 5 by from Ett spännande resmål som vi aldrig besökt förut. Det var en välplanerad rundresa med många vackra och sevärda platser på programmet. Min föruppfattning om Baltikum blev helt reviderad. Jag kommer säkert att återkomma till några av platserna. Guiderna var duktiga och engagerade. Dock saknade jag headphones, där man kan höra guiden i hörlurar. På flera ställen var det mycket svårt om inte omöjligt att uppfatta allt vad guide sa, och det var synd. Detta gjorde att inte resan inte fick högsta betyg av mig.
Date published: 2016-10-12
Rated 2 out of 5 by from För mycket buss, slott och kyrkor och för litet kaffe och mat Det var mera som en pliktresa där vi skulle avverka en massa ganska ointressanta historiska monument. Att vi ville ha kaffe- och kisspaus väckte inte gehör och en dag fick vi inte ens tillfälle att äta ett lagat mål mat, utan levde på smörgås under den mycket långa bussresan. Vi hade tänkt oss en behaglig och intressant resa i dagens Baltikum, inte ett tungt arbete där vi allt tröttare vallades runt tillsammans med överentusiastiska lokala guider, timme efter timme. En resa ska vara ett nöje, inte ett hårt och mödosamt arbete under försakelser. Men det var roligt att se de tre huvudstäderna. Där hade vi kunnat stanna längre i stället för att traska runt i slott, särskilt som vägarna dit var både långa och betungande och ökade bussresandet till det absurda.
Date published: 2017-08-30
Rated 5 out of 5 by from Helt fantastisk. Kan verkligen rekommenderas!! Allt var bra! Så kan resan sammanfattas. Och det som satte pricken över i:et var reseledaren Stellans fasta men öppna och humoristiska ledning av densamma.
Date published: 2016-10-31
Rated 5 out of 5 by from En verklig trevlig resa mkt pga av en ypperlig reseledare och bra väder Resan var så väl genomförd och all information var av högsta klass tack vare en Resledare som hade kunskaper ut över det vanliga och som var personlig, omtänksam, hjälpsam och positiv. Hon talade fritt och vi bara insög hennes kunskap. Jag har haft henne som Resledare i Marocko och var glad att återigen få både se och höra henne igen. Vi var några som missade planet i Riga mot Tallin det hade inte framkommit i resehandlingarna att det var tids skillnad och piloten meddelade det inte heller så tyvärr fick vi bekosta 2600:- för en ny flaight. Malou kom och hämtade oxå oss på flygplatsen mitt i natten. Vi var 6 st som missade planet En rekommendation skriv ut tidsskillnaden på ert resedokumenten...
Date published: 2018-09-20
 • y_2019, m_2, d_14, h_1
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.11
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_154
 • loc_sv_SE, sid_EERTR01, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

EERTR01ASE