Costa Dorada och underbara Katalonien

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

En vecka på Costa Dorada med upplevelser i Katalonien från vinregionen Priorat till romerska Terragona

På denna resa bor vi i den mysiga kuststaden Cambrils på Costa Dorada. Vi bor mitt i stan i en underbar miljö för härliga upplevelser.

I turen ingår en utflykt till den fantastiska staden Tarragona med många romerska lämningar och en fin tur till vinområdet Priorat med ett vingårdsbesök i Escaladei och ett besök i den vackert belägna Siruana med en oförglömlig utsikt över landskapet.

Det går att köpa till två utflykter: En tur till Barcelona med besök i Gaudis Parc Güell och ytterligare en tur till den medeltida staden Montblanc och den unika staden Reus.

Vi bor på Hotel Port Eugeni, ett vackert 4-stjärnigt hotell med pool på taket. Vi bor 150 m. från havet mitt i vackra Cambrils, nära hamnen, trevliga restauranger och butiker. I priset har vi valt att inkludera halvpension.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk/Skandinavisk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta EUR

Dagsprogram 8 dagar
Dag 1
Ankomst till Barcelona och transfer till Cambrils
Dag 2
Promenad i Cambrils – vi utforskar lokalområdet till fots
Dag 3
Priorat med klosterbesök och vinprovning i Escaladai och vackra vyer i Siruana
Dag 4
Upplev det romerska Tarragona i all sin prakt!
Dag 5
Marknadsdag i Cambrils
Dag 6
Frivillig utflykt till Barcelona
Dag 7
Frivillig utflykt till den medeltida staden Montblanc och modernismens Reus
Dag 8
Buss till Barcelona för hemresa

Hotell

Hotel Port Eugeni, Cambrils

Hotel Port Eugeni är ett charmigt 4-stjärnigt stadshotell beläget i den vackra staden Cambrils. Med sitt underbara läge mitt i staden och nära stranden ger hotellet en behaglig och bekväm upplevelse.

Hotellet har en stilfull och modern lobby. Rummen är rymliga, smakfullt inredda och med moderna faciliteter. Varje rum har eget badrum, luftkonditionering, platt-TV, minibar och gratis trådlöst internet.

Hotellet har många faciliteter, bland annat en utomhuspool på hotellets tak, där man kan koppla av och njuta av solen.

Frukost och middag serveras som buffé i hotellets restaurang. Vi har valt att det serveras en ¼ vin och en ¼ vatten till middagen. På ankomstdagar med sen ankomst serveras en kall rätt vid ankomst till hotellet.

Hotellet har också en bar, där man kan få en uppfriskande drink eller en kopp kaffe i en avkopplande miljö. Personalen på hotellet är vänlig, uppmärksam och alltid redo att hjälpa gästerna och se till att vistelsen blir både behaglig och oförglömlig.

Vi bor mitt i centrum och bussen kan inte köra hela vägen fram till hotellet så du får räkna med att behöva släpa ditt bagage en liten bit.

Hotel Port Eugeni, Plaza Aragón, 49, 43 850 Cambrils, Tarragona, Spanien

Telefon: +34 977 36 52 61

 

Vi har 3 rumstyper:

Typ 1: Standardrum utan balkong. Ca 16 m2. Ingår i grundpriset

Typ 2: Trebäddsrum utan balkong. Större rum ca 20 m2. Tillägg se prislista.

Typ 3: Superior rum med balkong. Ca 18 m2. De flesta av dessa rum är Tillägg se prislista

https://porteugeni.com/

Avresedatum

Klicka på "Boka" för att se lediga rum
Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
10 998:–
Stockholm
Fullbokad
11 498:–
Stockholm
Endast få platser kvar, Hotel Port Eugeni
11 498:–
Stockholm
Endast få platser kvar
Klicka på ett datum för att se tillhörande program
Klicka på "Boka" för att se lediga rum

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Ankomst till Barcelona och transfer till Cambrils

Välkommen till Katalonien! Vi börjar vår resa med att flyga till Barcelona, där vårt äventyr inleds med en busstur från Barcelona till den charmiga kuststaden Cambrils.

Efter ankomsten till Cambrils blir vi inkvarterade på vårt central belägna hotell som blir vårt hem den kommande veckan. Här ska vi njuta av en avkopplande atmosfär, ett fantastiskt läge mitt i staden och bara 150 meter från hamnen och havet.

Senare på kvällen samlas vi till vår första middag på hotellet, där det väntar en härlig buffé. Både frukost och middag serveras som buffé med ett rikligt urval. Till middag serveras en ¼ l vin och ¼ l vatten.

Efter middagen kan vi koppla av och vänja oss vid den nya miljön. Det är också ett bra tillfälle att utforska närområdet kring hotellet och ta en liten tur på strandpromenaden.

Dag 2
Promenad i Cambrils – vi utforskar lokalområdet till fots

Idag ska vi på en liten promenad runt i centrum av Cambrils där vi bor. Staden är en populär destination för både lokalbefolkning och turister, som söker en avkopplande semester vid Medelhavet. Staden kombinerar det bästa av världar med sin lugna atmosfär och sitt rika kulturarv.

Staden är känd för sin vackra hamn, en central del av Cambrils identitet. Här finns färgglada både fiske- och nöjesbåtar, som skapar en pittoresk scen. Hamnen är också en viktig del av stadens kulinariska upplevelser eftersom den är berömd för sina utsökta fiskrestauranger som serverar läckra fisk- och skaldjursrätter.

Cambrils är också mycket uppskattad för sina underbara stränder. Den långa kustlinjen bjuder på mjuk, gyllene sand och Medelhavets klara blå vatten.

Vi går en gemensam tur i stadens centrum med sina charmiga gator och torg, där man gärna går runt och njuter av den trevliga atmosfären. Här finns butiker, caféer och restauranger, som bjuder på allt från lokala specialiteter till internationella rätter. Cambrils har också ett rikt kulturellt och historiskt arv. Stadens gamla stadsdel är värt ett besök med sin välbevarade arkitektur, kullerstensgator och historiska byggnader. Här finns också muséer som berättar områdets historia och kultur.

Något som gör Cambrils speciellt är lokalbefolkningen och deras gästfrihet. Lokalinvånarna är vänliga och tillmötesgående och vill gärna dela med sig av sin kärlek till staden till besökare.

Efter rundvandringen kan man välja att äta lunch nära havet eller själv ta sig hem till hotellet. Kanske är det dags för en avkopplande stund på hotellets tak där den trevliga poolen ligger.

Dag 3
Priorat med klosterbesök och vinprovning i Escaladai och vackra vyer i Siruana

Utflykten börjar med en tur till Escaladei, som ligger i vinområdet Priorat i inlandet. Staden är känd för sitt imponerande kloster, med en rik historia som går ända tillbaka till 1100-talet. Klostret grundades av kartusianermunkar och spelade en avgörande roll i etableringen av vinproduktionen i Priorat-regionen, eftersom det var munkarna från klostret som började att odla vin omkring klostret. Munkarna upptäckte att jordmånen och klimatet i området var perfekt för vinproduktion och de började plantera vinstockar och producera vin för religiösa ceremonier.

Orsaken till att munkarna valde just detta område för vinproduktion beror på flera faktorer. Först och främst var området känt för sin unika jordmån som består av bland annat skiffer och kalksten. Dessa jordtyper ger vinet en speciell karaktär och komplexitet. Dessutom låg klostret i en dal omgivet av berg, vilket skapade ett mikroklimat med varma dagar och kyliga nätter, idealförhållanden för druvornas mognad och bevarande av syra.

Munkarna ägnade sig åt att odla och förfina vinproduktionen i området under århundraden. Deras kunskap och erfarenhet fördes vidare genom generationer, och vinerna från Priorat erkändes gradvis för sin kvalitet och karaktär. I dag är Priorat känt som en av Spaniens mest prestigefyllda vinregioner, och klostret i Escaladei står som en symbol för munkarnas bidrag till områdets vindtradition.

Efter besöket i klostret besöker vi den vinproducent som har övertagit munkarnas vinodlingar och produktionshus. Här får vi en unik möjlighet att lära oss om vinproduktionen i Priorat och upptäcker hemligheterna bakom områdets erkända viner. Vinproducenten delar med sig av sin expertis och berättar om vinstockar, odlingstekniker, skörd och vinframställning i Priorat.

Under besöket har vi möjlighet att smaka på olika viner som produceras i området. Priorat är känt för sina kraftfulla och fylliga rödviner, primärt gjorda på druvor som Grenache (Garnacha) och Carignan (Cariñena). Vi får möjlighet att njuta de komplexa aromerna och smaknyanserna som kännetecknar Priorat-viner.

Efter besöket i Escaladei fortsätter vi vår utflykt till den charmiga byn Siruana. Siruana är berömd för sin hänförande utsikt och spektakulära omgivningar. Byn ligger uppe på en klippa med en otroligt vacker panoramautsikt över det kringliggande landskapet, över vackra vinodlingar och berg i Priorat-området.

Vi har tid att utforska Siruana och att njuta av den enastående utsikten. Byn har smala gator och autentisk medelhavsarkitektur, vilket skapar en unik atmosfär. Du har också möjlighet att köpa lokala specialiteter, souvenirer eller bara koppla av på ett pittoreskt café och njuta av stunden.

Dag 4
Upplev det romerska Tarragona i all sin prakt!

Tarragona finns med på UNESCO:s världsarvslista. Vi inleder dagen med en resa tillbaka i tiden och börjar med den imponerande romerska akvedukten. Den en gång så viktiga romerska vattenvägen är i dag utbytt mot trista asfaltvägar, och ljudet från porlande, livgivande och färskt vatten är numera utbytt mot ett evigt buller från lastbilar i fjärran.

Denna mästerliga arkitektoniska skapelse står som en symbol för det gamla Roms förmåga att skapa fantastiska städer, och den tar andan ur oss med sina majestätiska valv och historiska betydelse. Följ med till fots över den smala akvedukten och bli med rätta fascinerad av den storslagna skönheten. Här kan vi beundra den precision med vilken akvedukten byggdes.

Därefter fortsätter vi vår utforskning av det romerska Tarragona med att besöka den berömda romerska arenan, och vi kan föreställa oss spännande tävlingslopp som hölls här en gång i tiden. Vi känner av historiens vingslag och transporteras tillbaka till en tid med storslagna gladiatoruppträdande och oförglömliga händelser.

En av dagens höjdpunkter är ett besök vid den imponerande amfiteatern, som vittnar om det romerska inflytandet på Tarragona. Vi träder in i denna historiska arena och föreställer oss de intensiva gladiatorstriderna som ägde rum här. Vi beundrar amfiteaterns arkitektur och hänförs av dess magnifika aura och inte minst läget med utsikt över havet.

Efter en spännande förmiddag i den romerska världen, är det dags att fortsätta vår upptäcktsresa med att besöka Casa Canals, ett vackert historiskt hem, som transporterar oss tillbaka till en tid av elegans och förfining. Vi beundrar de små underbara detaljerna i detta magnifika hus och förförs av dess atmosfär.

Efter våra upplevelser tar vi en välförtjänt paus med en förfriskning, en autentisk Vermouth. Vi låter vermouthens kryddiga och aromatiska smak dansa på tungan och upplever den sanna essensen av denna lokala specialitet. Vermouth är en aromatisk och kryddig vinbaserad dryck, som ofta avnjuts som en aperitif före måltider. Den har sitt ursprung i Italien och sågs ursprungligen som ett medicinskt elixir.

Efter vår förfriskning har vi tid att på egen hand utforska Tarragona ytterligare. Vi kan promenera genom de pittoreska gatorna, besöka lokala butiker och kanske hitta några spanska specialiteter att ta med hem. Man kan också välja att sätta sig på ett trevligt café och njuta den avkopplande atmosfären som kännetecknar staden.

När eftermiddagen närmar sig, börjar vår resa tillbaka till vår bas i Cambrils.

Dag 5
Marknadsdag i Cambrils

Onsdag är marknadsdag i Cambrils och vi tar en liten promenad till den lokala veckomarknaden. Marknaden är full av livliga stånd som erbjuder en mängd varor. Här hittar man allt från skor, strumpor, kläder och husgeråd, till läckra oliver, korvar och många andra lokala specialiteter.

Vi går runt bland stånden och utforskar det rika urvalet av varor. Kanske hittar vi ett bra erbjudande på ett par skor, eller så faller vi för några färgglada tyger. Det går också att uppgradera köket hemma med en gryta, skål eller panna. Och om du letar efter ett nytt bälte eller ett par nya strumpor så är det stor chans att du hittar det här.

Efter att ha sett oss omkring och gjort våra inköp, sätter vi oss på ett trevligt lokalt café. Här vi kan vi njuta en kopp ’cortado’ eller någon annan spansk kaffedryck.

Efter fikapausen har du möjlighet att utforska Cambrils på egen hand. Staden bjuder på en mängd olika attraktioner, shoppingmöjligheter och matställen. Du kan välja att gå tillbaka till hotellet och koppla av eller kanske ta lokalbussen till den närliggande lilla staden Salou för att gå en tur på de charmiga gatorna och kanske njuta ett par timmar i denna vackra kuststad.

Dag 6
Frivillig utflykt till Barcelona
Vackra vyer över Barcelona

I dag tar vi bussen till Kataloniens huvudstad Barcelona. Den populära storstaden är för många ett glatt återseende och för den som inte varit där finns det mycket att se fram emot. Staden är mycket levande och alla sinnen blir stimulerade när man besöker den underbara staden. Vi startar vår tur med en liten panoramasightseeing genom staden och berättar om många av de saker vi ska uppleva i Barcelona och här i bussens lugn och ro berättar vi om de saker vi kommer att se på vår vandring genom staden.

Vi börjar på den stora boulevarden men beger oss strax in mot Barcelonas romerska förflutna. Vi ser en del av en gammal väg, som ursprungligen gick mot den romerska staden Barcino. Vägen flankeras av gravstenar enligt romersk tradition. Vi korsar Ramblan igen på väg mot den stora marknaden, La Boqueria, där färger, dofter och en flerstämmig kör av försäljare från marknadsstånden ger sig till känna. Här finns allt mellan himmel och jord från alla delar av kostpyramiden – från lufttorkad skinka, färska grönsaker och kryddor till nyfångad fisk, ostar och diverse spanska specialiteter. Sannolikheten är stor att det nog slinker ner en och annan ätbar souvenir med hem i bagaget efter denna uppvisning av läckra varor.

Från marknaden går vi till Plaza Pi i den gamla stadsdelen där man hittar den vackra gotiska kyrkan Santa Maria del Pi, med sina stora, vackra och färgglada fönster.  Kyrkan omtalades i den engelske författaren och journalisten George Orwells bok ”Hyllning till Katalonien”, som är hans personliga berättelse om det spanska inbördeskriget där han själv deltog.

Vi kör även till Gaudís ännu ej slutförda och monumentala katedral, La Sagrada Familia, som idag är den symbol kanske bäst kännetecknar Barcelona. Katedralen påbörjades under 1880-talet och beräknas vara klar efter 144 års arbete under 2026. Byggnationen har överlevt en lång rad byggherrar, som en efter en gått i pension, efter att ha utfört sin del av arbetet utifrån Gaudís originalritningar och planer. Idag står katedralen som ett vackert monument över Gaudís fantastiska verk.

Efter detta börjar vi vår tur till fots i Barcelona med den berömda La Rambla, eller Ramblan på svenska. Ramblan är stadens mest kända boulevard med massor av liv, flanörer, turister och träd utefter den cirka 1,2 kilometer långa sträckan. Man har inte varit i Barcelona om man inte tillbringat minst ett par timmar på La Rambla.

Vi har naturligtvis också tid på egen hand innan vi återvänder till Cambrils och middag på vårt hotell.

(Dagens samlade körsträcka 200 km. – 3 timmar)

Utflykten kostar 700 SEK och beställs och betalas hemifrån.

Dag 7
Frivillig utflykt till den medeltida staden Montblanc och modernismens Reus

Vi börjar dagen med att besöka den vackra medeltida staden Montblanc, omgiven av en välbevarad stadsmur. Vi går en tur på stadens kullerstensgator och upplever den autentiska atmosfären. Montblanc är känd för sin historiska betydelse och imponerande arkitektur. Vi beundrar de gamla stadsportarna, stadens torg och de imponerande kyrkorna som vittnar om stadens historia.

En speciell attraktion i Montblanc är den legendariska berättelsen från 1274 om Sant Jordi, Sankt Göran, och Draken. Vi ser de vackra utsmyckningarna och monumenten som hyllar denna historia, här under det imponerande tornet, som symboliserar kampen mellan hjälten och draken, en historia som reseledaren kommer att berätta mer om.

Efter vårt besök Montblanc avslutar vi dagen med ett spännande besök i Reus. Staden är berömd för sin vackra modernistiska arkitektur och för att här föddes en av världens mest ikoniska arkitekter, Antoni Gaudi. Vi går en trevlig promenad genom stadens gator och upptäcker de imponerande byggnaderna som vittnar om Reus arkitektoniska rikedomar.

Modernismen, också känd som Art Nouveau, var en konst- och arkitektur-riktning, som uppstod i slutet av 1800-talet och blomstrade i början av 1900-talet. Stilarten är förknippade med den ekonomiska och industriella utvecklingen i slutet av 1800- och början av 1900-talet. Många lokala köpmän som blev förmögna på handel och industri, villa förmedla sin framgång genom arkitektur. De försökte skapa innovativa och unika byggnader som kombinerade konstnärliga element med moderna tekniker.

Några av de mer anmärkningsvärda exemplen på modernistisk arkitektur i Reus är Casa Navàs, stadens rådhus Casa Rull och Casa Gasull. Dessa byggnader är kända för sina imponerande fasadutsmyckningar, unika design och innovativa användning av material. Att utforska modernismen i Reus är en både unik och berikande upplevelse.

Efter vår lilla rundvandring i centrum av Reus är det möjligt att på egen hand besöka Casa Navàs som är öppet för allmänheten. (Entré ca. 12€.) Casa Navàs ritades av Lluís Domènech i Montaner, en av de mest berömda modernistiska arkitekterna i Katalonien. Huset är en verklig pärla och visar upp de karakteristiska modernistiska elementen som kännetecknar denna tidsperiod.

Efter vårt arkitektoniska äventyr fortsätter vi våra upplevelser med att besöka ”Vermouth-museet” i Reus, där en barägare har skapat en stor samling av olika vermouth-flaskor och affischer från en svunnen tid. Här introduceras vi till en stolt tradition av vermouth-produktion och får lära oss om olika smakvarianter och om produktionsprocessen. Vi bjuds givetvis på ett härligt glas av husets egen vermouth medan vi njuter av den trevliga miljön.

Sambandet mellan vermouth och staden Reus i Katalonen är djupt rotad i historia och tradition. I mitten av 1800-talet upplevde Reus en period av ekonomisk tillväxt och industriell boom. Staden var känd för sin vinproduktion och handel, och det var under denna tid som vermouth introducerades i området. Reus blev centrum för produktion och distribution av vermouth och drycken blev snabbt populär hos lokalbefolkningen.

Det är flera faktorer som bidrog till vermouthens popularitet i Katalonien. För det första var vermouthen relativt billig och lätt tillgänglig jämfört med andra drycker på marknaden. Det gjorde den till en favorit bland arbetarklassen och bidrog till dess utbredning i Katalonien.

På eftermiddagen återvänder vi till vårt hotell i Cambrils.

Utflykten kostar 420 SEK och den bokas och betalas hemifrån.

Dag 8
Buss till Barcelona för hemresa

Idag ska vi köra till Barcelona för vårt flyg hem, efter en fantastisk vecka i Cambrils. Under veckan har du säkert mött nya människor, upplevt spännande platser och lärt en hel del om både Cambrils, Katalonien och Barcelona.

Extra utflykter:

Utflykt till Barcelona

Priset för utflykten är 700 SEK och beställs hemifrån (minst 24 deltagare för att genomföra turen).

Vackra vyer över Barcelona

Utflykt till den medeltida staden Montblanc och modernismens Reus

Priset för utflykten är 420 SEK och beställs hemifrån (minst 24 deltagare för att genomföra turen)

Extra utflykter ska helst bokas hemifrån. Om det finns plats i bussen, är det möjligt att boka och betala resan kontant i euro på plats.

Prisinformation

Resans pris

Från 11 498:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillæg for enkeltværelse

2 000 ,-

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Barcelona t/r
 • Buss t/r flygplatsen – Cambrils
 • Övernattning i dubbelrum på Hotel Port Eugeni, Cambrils
 • 7 x frukost
 • 7 x middag med vatten och ¼ vin
 • Heldagstur till Tarragona
 • Heldagsutflykt till Priorat med besök i vinkällare, kloster och Siruana
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Utflykt till Montblanc och Reus – se programmet
 • Utflykt till Barcelona – se programmet
 • Dricks till bland andra lokalguide och chaufför (räkna med ca. 10 EUR per person)
 • Övriga måltider och drycker
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura 150 kr (bortfaller vid beställning online)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Handen på hjärtat

Information

Det är höst och vädret kan skifta. Den här tiden på året är det en god att ta med både sommarkläder och lite varmare kläder, samt ev. en vattentät jacka eller paraply, för både badväder och rusk.

Hotellet har goda faciliteter och vi har några fina utflykter på programmet så du får inte tråkigt. Albatros använder hela hotellet som blir en samlingspunkt för likasinnade denna vecka.

På de frivilliga utflykterna kan vi välja att köra med två nationaliteter i bussen. Det beror lite på hur många som anmäler sig till utflykterna. Vi väljer naturligtvis att köra med en full buss i stället för två halvfulla för att skåna miljön och kunna genomföra aktiviteten.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor