Costa Ricas vilda natur

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Utforska Costa Ricas fantastiska natur som lockar med tropisk regnskog, majestätiska vulkaner och ett rikt djurliv

Max. 24 deltagare

En resa till Costa Rica bjuder på ett unikt möte med orörd natur – vi reser genom landskapet i några av Costa Ricas vackraste nationalparker, ser solen gå upp över havet och väcks av vrålapor tidigt på morgonen. 

På vandringar genom regnskogen hittar vi vattenfall och varma källor där vi kan ta ett dopp. I Tortuguero nationalpark kommer vi nära fåglar, apor och andra av regnskogens djur när vi ger oss ut på härliga båtturer i området. I Arenal tittar vi på den imponerande vulkanen med samma namn när vi går över hängbroar mellan trädtopparna. Vi avrundar resan med några avkopplande dagar vid Manuel Antonio nationalpark, som bjuder på en fantastisk blandning av regnskog och paradisstränder vid Stilla havets kust.

Under resans gång övernattar vi på härliga hotell och lodger med ett perfekt läge mitt i den vackra naturen. 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta US dollar, costarikansk colon

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – San José
Dag 2 San José – Tortuguero. Båttur genom djungeln till vår lodge i regnskogen. Tortuguero stad och sköldpaddscenter
Dag 3 Tortuguero. Kanalbåttur i Tortuguero nationalpark. Eftermiddagen på egen hand
Dag 4 Tortuguero – La Fortuna. Tirimbina regnskogscenter och choklad-utflykt
Dag 5 La Fortuna. Vattenfall och lunch hos jordbrukarna Aguinaldo och Felicidad
Dag 6 La Fortuna. Hängbroar i regnskogen och simtur i varma källor
Dag 7 La Fortuna – Manuel Antonio. Krokodilsafari i Tárcolesdeltat
Dag 8 Manuel Antonio. Vandring i Manuel Antonio nationalpark. Eftermiddagen på egen hand
Dag 9 Manuel Antonio. Avkopplande dag vid Stilla havet
Dag 10 Manuel Antonio – San José. Avkoppling vid Stilla havet och vidare till San José
Dag 11 San José. Stadsrundtur och Guldmuseet. Lunch på kaffefarm. Hemresa
Dag 12 Hemkomst

Hotell

Wyndham Garden Escazu

 • 111 rum
 • 7 km till centrum
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang
 • Bar
 • Hiss
 • Uppvärmd inomhuspool
 • Gym
 • Wi-Fi (gratis – överallt på hotellet)
 • Liten butik

Ett modernt och trevligt hotell som ligger en av San Josés mer exklusiva stadsdelar.

Hotellet bjuder på bra faciliteter såsom restaurang, bar, butik, gym och en uppvärmd inomhuspool. Det är gratis Wi-Fi överallt på hotellet. Det finns gratis transport till närmaste shoppingcenter.

Läs mer om hotellet här: https://www.wyndhamhotels.com/wyndham-garden/san-jose-costa-rica/wyndham-garden-san-jose-escazu/overview

Rum
Stora rum med dubbelsäng eller två enkelsängar. Luftkonditionering, TV, värdeförvaringsskåp och hårtork. Gratis Wi-Fi på rummet.

Evergreen Lodge

 • 55 rum
 • Receptionen öppen dygnet runt
 • 1 restaurang
 • 1 bar
 • 1 utomhuspool, jacuzzi och gratis handduksservice
 • Wifi (i begränsad omfattning)

Evergreen Lodge är en charmig tropisk oas som ligger mitt i regnskogen vid det omfattande flodsystemet i Tortuguero nationalpark. Här är du verkligen ett med naturen!

När solen går ner kan du njuta av en drink i baren, som bjuder på en fantastisk utsikt över floden. På lodgen finns en restaurang där samtliga måltider serveras och i swimmingpoolen kan man ta ett dopp och koppla av efter dagens äventyr.

Läs mer på: evergreentortuguero.com/

Rummen
Vi bor i bungalower som ligger utspridda i området och med regnskogen precis utanför fönstren. Här kan du njuta av den intensiva naturupplevelsen och djurens alla ljud. Rummens inredning avspeglar omgivningarna och det finns varken teve på rummen eller andra störande element. Det finns myggnät framför alla fönster och takfläkt.

De nämnda hotellen är de vi för det mesta använder på den här resan, men ibland måste vi använda oss av andra hotell. Dessa håller i så fall samma standard.

Hotel Tilajari

 • 76 rum
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang
 • Bar
 • Swimmingpool och jacuzzi
 • Wi-Fi (gratis)
 • Spa
 • Tennisbanor
 • Gym
 • Botanisk trädgård
 • Fjärilsträdgård

Charmigt hotell i ett frodigt områden vid brädden av San Carlos-floden. Hotellet byggdes från början som ”country club” med massar av plats till utomhusaktiviteter och pickick i det gröna. 1991 byggde man till hotellrum och nu är det ett populärt hotell i La Fortuna. Hotellets bar och restaurang har en helt unik placering nere vid floden, och man kan alltid se fåglar i träden vid flodbrädden. Här finns spa, gym, swimmingpool, jacuzzi, en fjärilsträdgård och en botanisk trädgård. Det finns gratis Wi-Fi på hotellet.

Läs mer om hotellet här: http://www.tilajari.com/ 

Rum
Stora rum med två dubbelsängar, TV, telefon, takfläkt, luftkonditionering, kaffemaskin och hårtork. Gratis Wi-Fi på rummet. 

Shana Hotel

 • 27 rum
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang
 • Bar
 • Hiss
 • Swimmingpool och spa
 • Wi-Fi (gratis)

Hotellet har en enastående placering i utkanten av regnskogen i Manuel Antonio och med vackra vyer över Stilla havet. Det är den perfekta utgångspunkten för att utforska nationalparkens djurliv och vackra stränder. Hotellets restaurang  ”El Gusto” ligger på en terrass med utsikt över regnskogen och havet,. Här kan du njuta av goda rätter från a la carte-menyn.  Här finns även ett spa, swimmingpool och gratis Wi-Fi.

Läs mer om hotellet här: http://shanahotel.com/ 

Rum
Eleganta rum med dubbelsäng, TV, minibar, värdeförvaringsskåp, luftkonditionering, telefon, kaffekokare och hårtork. Gratis Wi-Fi. Rummen har balkong och utsikt mot regnskogen.

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – San José

När vi har landat i Costa Rica fortsätter vi till vårt hotell i San José, Costa Ricas huvudstad. Hela Costa Rica ligger i den tropiska klimatzonen, men eftersom San José befinner sig 1 100 meter över havet är det kallare här. Staden har en sydeuropeisk prägel som står i kontrast till de frodiga, skogklädda bergen den omges av.

Övernattning i San José.

Dag 2
San José – Tortuguero. Båttur genom djungeln till vår lodge i regnskogen. Tortuguero stad och sköldpaddscenter
Båttur genom regnskogen

Tidigt på morgonen lämnar vi hotellet och kör först mot nordöst, till den karibiska kusten. Längs vägen går rutten genom Braulio Carrillo nationalpark som består av 90 procent primärskog, det vill säga naturlig växtlighet, från tropiskt lågland till dimskog på hög höjd.  Man tror att det finns över 6 000 olika växtarter, bland annat cyatheor, palmer, färgsprakande hummerkloväxter och bromelia. Efter frukost i den lilla byn Guápiles kör vi till hamnen La Pavona vid floden och fortsätter resan med båt. Här väntar en behaglig båttur genom djungeln tills vi når vår lodge. På eftermiddagen besöker vi Tortuguero stad och ett sköldpaddscenter där vi får höra mer om arbetet med att skydda den gröna havssköldpaddan.

Dag 3
Tortuguero. Kanalbåttur i Tortuguero nationalpark. Eftermiddagen på egen hand
På tu man hand med Costa Ricas flora och fauna

Idag tittar vi närmare på Tortuguero nationalparks fantastiska natur. Nationalparken bildades först som en fridlyst plats för stränderna där den atlantiska gröna havssköldpaddan lägger ägg. Nationalparken är 51 870 hektar stor och omfattar ett av Centralamerikas största områden med tropisk regnskog.

Vi inleder dagen med att gå ombord på mindre båtar som tar med oss djupare in längs några av flodens många kanaler. Vi kommer väldigt nära djuren och fåglarna som bor i området. Här lever bland annat trädapa, spindelapa, vrålapa och kapucinapa. Och om vi har tur ser vi även uttrar, kajmankrokodiler, sköldpaddor, ödlor och grodor i våtmarkerna längs floden. Även fågellivet är rikt och här finns bland annat åtta papegojarter. På eftermiddagen kan den som vill koppla av vid poolen eller ta en promenad i området för att titta närmare på växter och träd.

Övernattning på lodge i Tortuguero.

Dag 4
Tortuguero – La Fortuna. Tirimbina regnskogscenter och choklad-utflykt
Arenal-vulkanen

Efter frukosten tar båten oss tillbaka till La Pavona. Vi äter lunch i Guápiles och fortsätter till Tirimbina regnskogscenter som täcker ett stort område fridlyst regnskog. Här på centret bedrivs en del forskning inom biomångfald, och dagens tema är choklad. Vi besöker en före detta kakaoplantage, får höra mer om kakaoväxtens kulturhistoria och ser hur kakaobönan förbereds för att omvandlas till choklad. Givetvis får vi också smakprov på olika lokalt framställda chokladsorter.

Vi lämnar Tirimbina och fortsätter norrut tills vi kommer fram till La Fortuna stad. Området är känt för sin nationalpark som rymmer den 1 633 meter höga Arenalvulkanen. Fram till 2010 var vulkanen Costa Ricas mest aktiva, men är just nu sovande. De fantastiska naturscenerna som omger den är däremot i allra högsta grad levande.

Övernattning i La Fortuna.

Dag 5
La Fortuna. Vattenfall och lunch hos jordbrukarna Aguinaldo och Felicidad
Vattenfallet La Fortuna

Den här morgonen promenerar vi bort till La Fortuna-vattenfallet som ligger mitt i den frodiga regnskogen vid foten av den sovande Chatovulkanen. Vattnet kommer från Arenafloden och faller 75 meter ner i en naturlig pool. Den som vill har möjlighet att ta ett dopp i det kalla vattnet, så ta gärna med badkläder. Vid lunchtid ska vi besöka makarna Aguinaldo och Felicidad som har en gård där de odlar olika grödor som bland annat matbananer och papaya. Här tittar vi på deras sockerrörsmölla och smakar på den söta sockerrörsjuicen. Besöket avrundas med en härligt lantlig och klassisk lunch som tillreds av familjen.

Övernattning i La Fortuna.

Dag 6
La Fortuna. Hängbroar i regnskogen och simtur i varma källor
Vulkanuppvärma källor väntar!

Idag får vi möjlighet att se regnskogen ovanifrån när vi ger oss ut på en vandring längs hängbroar. I ett privat naturreservat som täcker 250 hektar tropisk regnskog i närheten av Arenalvulkanen har man anlagt ett system av broar och hängbroar i kombination med stigar. Därför är det möjligt att ta en promenad i regnskogens täta gröna värld och samtidigt få en god överblick över landskapet. Broarna är byggda med minimal påverkan på naturen och med högsta säkerhet i fokus. Vandringen innebär att vi går både upp och ner och i väldigt skiftande terräng, och det är viktigt att ha god fysik för att kunna delta.

Eftermiddagen tillbringas i de varma baden i La Fortuna. Här kan vi ta ett dopp i bassänger med vulkanuppvärmt vatten på 30-40 grader Celsius, och låta oss översköljas av vattenkaskaderna från ett litet vattenfall. Det finns ombytesutrymmen och handdukar lämnas ut på plats (men kom ihåg badkläderna).

Övernattning i La Fortuna.

Dag 7
La Fortuna – Manuel Antonio. Krokodilsafari i Tárcolesdeltat
Vassa tänder...!

Vi lämnar La Fortuna och beger oss ut till kusten igen. Dagens höjdpunkt består av krokodilsafari i Tárcolesdeltat. Floddeltat är omgivet av mangroveskog och vi ger oss ut på en båttur för att titta på naturen från sjösidan. Vi håller utkik efter flodens kallblodiga invånare. Här finns ett stort bestånd av krokodiler, en centralamerikansk krokodilart som vanligtvis blir cirka 4 meter lång och som väger upp mot 400 kilo. Medan båten glider fram på det stilla vattnet som flyter fram mellan träden ska vi komma ihåg att lyfta blicken från vattenytan. Deltat bebos nämligen av många spännande fågelarter. Här lever kolibrier och andra färgsprakande fåglar året runt, och om vi har tur ser vi den otroligt vackra och stora arapapegojan. Efter en spännande resa genom krokodilens rike och en trevlig lunch fortsätter vi till Manuel Antonio nationalpark, och vi övernattar på ett hotell i närheten av denna.

Övernattning i Manuel Antonio.

Dag 8
Manuel Antonio. Vandring i Manuel Antonio nationalpark. Eftermiddagen på egen hand
Vi vandrar genom Manuel Antonio nationalpark

Manuel Antonio nationalpark vetter ut mot Stilla havet på Costa Ricas västkust, och det här är en av landets vackraste nationalparker. Här lever 109 olika djurarter, och få andra platser i världen kan erbjuda en större mångfald än denna. De frodiga gröna skogarna sträcker sig hela vägen ner till stränderna som är långa, vita och idylliska. På förmiddagen får vi en guidad rundtur i nationalparken, och på eftermiddagen kan den som vill utforska området på egen hand.

Övernattning i Manuel Antonio.

Dag 9
Manuel Antonio. Avkopplande dag vid Stilla havet
Njut av de vita stränderna och det blå havet

Dagen tillbringas på egen hand med vandring eller avkoppling på stränderna i Manuel Antonio nationalpark. Vår buss står till förfogande och vår reseledare anordnar gratis bussfärd från hotellet till ingången till Manuel Antonio nationalpark och tillbaka igen. Det sker vid fasta tider under dagens lopp. Vi vill be dig notera att det kostar 15 USD per person och dag att komma in i nationalparken (inträde betalas direkt vid ingången).

Om du inte vill äta i restaurangen på hotellet på kvällen är det enkelt att ta en taxi till stan, där man kan välja mellan en rad olika restauranger.  En taxi kostar 10 USD och reseledaren är gärna behjälplig med att koordinera detta. 

Övernattning i Manuel Antonio.

Dag 10
Manuel Antonio – San José. Avkoppling vid Stilla havet och vidare till San José
Tid till ett sista dopp

Vi njuter av förmiddagen i Manuel Antonio och på eftermiddagen kör vi till Costa Ricas huvudstad San José som ligger i landets centrala del. Staden grundades 1738, men utnämndes inte till huvudstad förrän 1823, vilket gör den till en av Latinamerikas yngsta huvudstäder. Idag är San José en modern och levande stad med spännande muséer, kulturupplevelser och bra restauranger.

Övernattning i San José.

Dag 11
San José. Stadsrundtur och Guldmuseet. Lunch på kaffefarm. Hemresa
Kolonialarkitektur i San José

Vi tar en kort promenad i staden och tittar bland annat på det centrala torget och katedralen. Sistnämnda byggdes 1802 men förstördes under en jordbävning och ersattes av en ny katedral 1871. Arkitekturen är en blandning mellan olika stilarter, bland annat neoklassisk och grekisk-ortodox stil, och det mest imponerande är katedralens interiör där vackra klinkergolv och färgade glasfönster skapar en unik atmosfär.

Vi besöker också Guldmuseet som har en imponerande samling guldskatter från den förkolombianska perioden (cirka 500-1500). Här kan vi beundra vackra figurer och smycken som visas som stolta exempel på dåtidens konsthantverk. Sedan njuter vi av vår lunch på en kaffeplantage, där vi dessutom ska ut på en rundvisning. Kaffe är landets äldsta gröda som har exporterats sedan 1790-talet. På 1820-talet stimulerade den costaricanska regeringen produktionen genom att distribuera gratis kaffeplantor till de familjer som ville odla kaffe. Detta tilltag resulterade i en grupp små producenter som trots den ökande konkurrensen från stora odlare, har lyckats säkra en inkomstkälla. Costaricanskt kaffe är känt för sin höga kvalitet och effektiva produktion och är en av landets viktigaste exportvaror. Vi ger oss ut på en rundvisning på den familjeägda gården som odlar och skördar kaffet traditionsenligt. 

Efter besöket har det blivit dags att bege sig till flygplatsen.

 

Dag 12
Hemkomst

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – San José – Stockholm med mellanlandning
 • Utflykter enligt program
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
 • Lunch dag 2-5 samt dag 7 och 11
 • Middag dag 2 och 3
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Övriga måltider (räkna med cirka 200 kronor per dag)
 • Dricks till chaufförer och lokalguider (räkna med cirka 80 USD per person)
 • Administrationsavgift: 150 kr (bortfaller vid onlinebokning)
 • Personliga förnödenheter
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Packlista

 • Mindre ryggsäck eller väska till utflykter
 • Sommarkläder
 • Badkläder (handdukar behövs inte)
 • Tröja eller lätt jacka
 • Regnkläder
 • Praktiska skor (sportskor och sandaler)
 • Solkräm, solhatt och/eller solglasögon
 • Myggsprej
 • Ficklampa
 • Kikare
 • Handsprit

Bagage

Om du vill låsa din resväska ska du använda ett TSA-lås. Bagaget kontrolleras av The Transportation Security Administration på flyget från och till USA. De har en huvudnyckel som kan öppna alla TSA-lås. Om du har låst väskan med ett annat lås förbehåller de sig rätten att bryta upp låset. Detta gäller även inbyggda lås i väskan. TSA-lås kan köpas i de flesta väskbutiker och finns både som hänglås och väskrem.

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Kom ihåg att packa  bra vandringsskor -sandaler, badkläder och en handduk.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Fysisk form

Den här resan innebär en del vandring. Det är viktigt att de som deltar i resan är i allmänt god fysisk form och kan röra sig utan hjälp. Den här resan lämpar sig därför inte för personer som har svårt för att gå eller är i behov av rullator eller rullstol.

Klimat och temperatur

Under resans gång får vi uppleva olika typer av klimat. För det mesta är det torrt och varmt eller väldigt varmt med temperaturer på 25-30 grader och ibland upp till 35 grader. Vi besöker även platser där det kan vara så kallt som 10-12 grader, och i regnskogen är det fuktigt och regnigt. Ta gärna med en regnjacka.

Mer om Costa Rica

Du kan läsa mer om tidsskillnad, visum och annat här:

www.albatros.se/resmal/centralamerika/costa-rica

 

 

Före avresa

ESTA - inresetillstånd till USA

På vissa avresedatum går ut- eller hemresan via USA (se din resplan). I så fall ska du senaste 72 timmar före avresa ansöka om inresetillstånd (ESTA) till USA.

Det gör du genom att klicka här:  https://esta.cbp.dhs.gov

Här får du ett preliminärt inresetillstånd och ett nummer som du ska printa ut eller skriva upp och ha med dig under hela resan, eftersom flygplatsmyndigheterna i Sverige och USA kan kräva att få se det. Det kostar ett mindre belopp, ca. 14 dollar, som du betalar med kreditkort. Inresetillståndet gäller i två år eller till ditt pass utlöper om detta sker inom två år.

Krav om visum om du har besökt Irak, Iran, Syrien och Sudan

Om du som svensk medborgare har rest till Irak, Iran, Syrien eller Sudan efter den 1 mars 2011, kan du inte längre resa in i USA på ESTA-godkännande. Du ska istället ansöka om visum hos den amerikanska ambassaden i Stockholm. Detsamma gäller medborgare med dubbelt medborgarskap i antingen Irak, Iran, Syrien eller Sudan.

Du kan läsa mer på den amerikanska ambassadens hemsida https://se.usembassy.gov/

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from Upplev en natur helt olik den du är van vid Jag åkte för första gången ensam och var lite orolig hur det skulle gå, särskilt detta med att gå på hängbroar.... men med en reseledare som Lena Edman var ingenting omöjligt. Hon höll mig i handen och sen gick det bra. En mera kunnig och rakt på sak samt tillmötesgående ledare ska ni vara glada för att ni har. En alldeles utmärkt resa för att uppleva naturen.
Date published: 2017-12-04
Rated 4 out of 5 by from En bra resa med välfyllt program Resan var väl planerad och genomförd. Aktiviteterna under resan höll hög kvalitet och intressant innehåll. Costa Rica är ett vackert land med intensiv grönska i det tropiska klimatet. Bra reseledare och härligt väder förgyllde resan. Enda lilla besvikelsen var att vi hade hoppats se mer djur.
Date published: 2020-03-17
Rated 4 out of 5 by from En resa vars förväntningar uppfylldes förutom lite lite djur Bra förhandsinformation både från Albatros och reseledaren. Vår reseledare ordnade alltid det bästa för oss. T ex om mat inte ingick på utflykten ordnade hon med förbeställning i bussen till något matställe hon kände till. Mycket smidigt.
Date published: 2017-12-04
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk resa med mycket upplevelser Rundresan gjorde att vi fick en bra inblick i Costa Ricas natur och djurliv för djur såg vi mycket av och mest av allt olika apor och färggranna fåglar. Även krokodiler, sengångare, tvättbjörnar, leguaner mm. Tortugueras fantastiska logde i väglöst land dit man bara tog sig flodvägen var en upplevelse i sig. Våran guide Lena Edman var mycket trevlig och kunnig tillsammans med lokalguiden "Baloo" ett bra team. Inte att glömma vår tålmodiga chaffis som styrde oss runt tryggt och säkert.
Date published: 2019-03-11
Rated 5 out of 5 by from En omväxlande resa med fina naturupplevelser och trevlig samvaro Vår svenska reseledare var kunnig, omtänksam och mån om detaljerna. Den lokala reseledaren kompletterade den svenska reseledaren på ett utmärkt sätt och hade stor kunskap om Costa Ricas djur och natur. Gruppens chaufför körde bussen lugnt och föredömligt. Bussen hade kunnat vara mer bekväm (t.ex. benutrymmet). Alla hotellen höll en mycket god standard! Program och upplevelser var genomgående väl balanserat. När det gäller den första dagen i San José var besöket på kaffeplantagen intressant men eftermiddagen i staden gav väldigt lite. Trevligt med guldmuseet men vi hade velat se mer av staden, antingen enskild tid eller guidning i grupp. Tortugero gav en fantastisk regnskogsupplevelse. Vi uppskattade också besöket på kakaoplantagen på väg till La Fortuna och de efterföljande upplevelserna där och i Manuel Antonio.
Date published: 2020-03-21
Rated 4 out of 5 by from En härlig resa med många fina upplevelser Fantastisk natur och utmärkt reseledare. Av de tre huvudresmålen var Tortuguero och Manuel Antonio mest sevärda. Vid la Fortuna var besöket vid reservatet med hängbroar en besvikelse. Vackert, men litet, och inga djur samt 20 minuters kö vid varje bro pga andra besökares fotografering av varandra på broarna. Föreslår byte av denna del till Monte Verde-området där skogen är mycket mer spännande och större och där man enligt vänner till mig ser mycket mer fåglar.
Date published: 2018-02-21
Rated 5 out of 5 by from Fantastiksa upplevelser i Costa Ricas regnskogar Resan är fullproppad med upplevelser, inget för 7-sovare! Otroligt innehållsrik, vi besökte tre nationalparker. Tortuguero med sina kanaler och hus på pålar i våtmarken var den bästa. Arenal med vulkanen och hängbroar var lite mer turistmättad och sist men inte minst Manuel Antonio på västkusten. Vi har sett krokodiler, apor, sengångare, myrslok, ormar och fåglar av alla upptänkliga sorter. Reseledare var Lena Ericsson och hon var helt enkelt bäst!
Date published: 2018-11-24
Rated 5 out of 5 by from Drömresa till värmen med härlig natur- och djurupplevelser Resan var bra på alla sätt. Costa Rica har underbar natur främst i sina alla nationalparker. Vi har sett otroligt många djur (även om inte jag såg alla). Växtligheten i regnskogen får man inte nog av. Vår svenska guid var mycket bra, vilket jag visste innan. Den lokala guuiden var mycket duktig om allt, vilket ahn kunde förmedla bra. Han var dessutom rolig. fina hotel hela tiden.
Date published: 2018-02-21
 • y_2020, m_5, d_24, h_14
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.8
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_2, tr_25
 • loc_sv_SE, sid_CRRTR03, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

CRRTR03ASE