Costa Ricas vilda natur

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Utforska Costa Ricas fantastiska natur som lockar med tropisk regnskog, majestätiska vulkaner och ett rikt djurliv

En resa till Costa Rica bjuder på ett unikt möte med orörd natur – vi reser genom landskapet i några av Costa Ricas vackraste nationalparker, ser solen gå upp över havet och väcks av vrålapor tidigt på morgonen. 

På vandringar genom regnskogen hittar vi vattenfall och varma källor där vi kan ta ett dopp. I Tortuguero nationalpark kommer vi nära fåglar, apor och andra av regnskogens djur när vi ger oss ut på härliga båtturer i området. I Arenal tittar vi på den imponerande vulkanen med samma namn när vi går över hängbroar mellan trädtopparna. Vi avrundar resan med några avkopplande dagar vid Manuel Antonio nationalpark, som bjuder på en fantastisk blandning av regnskog och paradisstränder vid Stilla havets kust.

Under resans gång övernattar vi på härliga hotell och lodger med ett perfekt läge mitt i den vackra naturen. 

 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta US dollar, costarikansk colon

Dagsprogram 12 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – San José
Dag 2
Stadsrundvandring med guldmuseum och besök på kaffeplantage
Dag 3
San José – Tortuguero. Båttur genom djungeln till vår lodge i regnskogen. Tortuguero stad och sköldpaddscenter
Dag 4
Tortuguero. Kanalbåttur i Tortuguero nationalpark. Eftermiddagen på egen hand
Dag 5
Tortuguero – La Fortuna. Tirimbina regnskogscenter och choklad-utflykt
Dag 6
La Fortuna. Vattenfall och lunch hos jordbrukarna Aguinaldo och Felicidad
Dag 7
La Fortuna. Hängbroar i regnskogen och simtur i varma källor
Dag 8
La Fortuna – Manuel Antonio. Krokodilsafari i Tárcolesdeltat
Dag 9
Manuel Antonio. Vandring i Manuel Antonio nationalpark. Eftermiddagen på egen hand
Dag 10
Manuel Antonio. Avkopplande dag vid Stilla havet
Dag 11
Manuel Antonio – San José. Avkoppling vid Stilla havet. Hemresa
Dag 12
Hemkomst

Hotell

Våra hotell

Här kan du se de hotell som våra gäster på resan bor på. Vänligen uppmärksamma att hotelländringar kan förekomma. I så fall kommer hotellet hålla samma eller högre standard.

Studio Hotel

 • 82 rum
 • Reception med öppet dygnet runt
 • 2 restauranger
 • Bar
 • Hiss
 • 1 utomhus swimmingpool
 • Gratis Wifi
 • Litet fitnesscenter

Studio Hotel är en elegant oas med läge i det exklusiva kvarteret Santa Ana i San José. Hotellets inredning är unik med över 100 konstföremål – tavlor och skulpturer av lokala konstnärer – präglar atmosfären. Det finns två restauranger på hotellet med kvällsöppet samt room service. Dessutom hittar man ett litet fitnesscenter och en swimmingpool på hotellets takterrass. 

Läs mer på: http://www.costaricastudiohotel.com/ 

Rum
Stora rum med elegant inredning. Alla rum har TV, telefon, hårtork och luftkonditionering.

De nämnda hotellen är de vi för det mesta använder på den här resan, men ibland måste vi använda oss av andra hotell. Dessa håller i så fall samma standard.

Evergreen Lodge

 • 55 rum
 • Receptionen öppen dygnet runt
 • 1 restaurang
 • 1 bar
 • 1 utomhuspool, jacuzzi och gratis handduksservice
 • Wifi (i begränsad omfattning)

Evergreen Lodge är en charmig tropisk oas som ligger mitt i regnskogen vid det omfattande flodsystemet i Tortuguero nationalpark. Här är du verkligen ett med naturen!

När solen går ner kan du njuta av en drink i baren, som bjuder på en fantastisk utsikt över floden. På lodgen finns en restaurang där samtliga måltider serveras och i swimmingpoolen kan man ta ett dopp och koppla av efter dagens äventyr.

Läs mer på: evergreentortuguero.com/

Rummen
Vi bor i bungalower som ligger utspridda i området och med regnskogen precis utanför fönstren. Här kan du njuta av den intensiva naturupplevelsen och djurens alla ljud. Rummens inredning avspeglar omgivningarna och det finns varken teve på rummen eller andra störande element. Det finns myggnät framför alla fönster och takfläkt.

De nämnda hotellen är de vi för det mesta använder på den här resan, men ibland måste vi använda oss av andra hotell. Dessa håller i så fall samma standard.

Hotel Tilajari

 • 76 rum
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang
 • Bar
 • Swimmingpool och jacuzzi
 • Wi-Fi (gratis)
 • Spa
 • Tennisbanor
 • Gym
 • Botanisk trädgård
 • Fjärilsträdgård

Charmigt hotell i ett frodigt områden vid brädden av San Carlos-floden. Hotellet byggdes från början som ”country club” med massar av plats till utomhusaktiviteter och pickick i det gröna. 1991 byggde man till hotellrum och nu är det ett populärt hotell i La Fortuna. Hotellets bar och restaurang har en helt unik placering nere vid floden, och man kan alltid se fåglar i träden vid flodbrädden. Här finns spa, gym, swimmingpool, jacuzzi, en fjärilsträdgård och en botanisk trädgård. Det finns gratis Wi-Fi på hotellet.

Läs mer om hotellet här: http://www.tilajari.com/ 

Rum
Stora rum med två dubbelsängar, TV, telefon, takfläkt, luftkonditionering, kaffemaskin och hårtork. Gratis Wi-Fi på rummet. 

Shana Hotel

 • 27 rum
 • Dygnsöppen reception
 • Restaurang
 • Bar
 • Hiss
 • Swimmingpool och spa
 • Wi-Fi (gratis)

Hotellet har en enastående placering i utkanten av regnskogen i Manuel Antonio och med vackra vyer över Stilla havet. Det är den perfekta utgångspunkten för att utforska nationalparkens djurliv och vackra stränder. Hotellets restaurang  ”El Gusto” ligger på en terrass med utsikt över regnskogen och havet,. Här kan du njuta av goda rätter från a la carte-menyn.  Här finns även ett spa, swimmingpool och gratis Wi-Fi.

Läs mer om hotellet här: http://shanahotel.com/ 

Rum
Eleganta rum med dubbelsäng, TV, minibar, värdeförvaringsskåp, luftkonditionering, telefon, kaffekokare och hårtork. Gratis Wi-Fi. Rummen har balkong och utsikt mot regnskogen.

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
42 998:–
Stockholm
42 998:–
Stockholm
42 998:–
Stockholm
42 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – San José

När vi har landat i Costa Rica fortsätter vi till vårt hotell i San José, Costa Ricas huvudstad. Hela Costa Rica ligger i den tropiska klimatzonen, men eftersom San José befinner sig 1 100 meter över havet är det kallare här. Staden har en sydeuropeisk prägel som står i kontrast till de frodiga, skogklädda bergen den omges av.

Övernattning i San José.

Dag 2
Stadsrundvandring med guldmuseum och besök på kaffeplantage
Kaffeproductionen är viktig i Costa Rica

Vi åker på en kort stadsrundvandring i San José som är centralt beläget i landet. Staden grundades 1738 men blev utnämnd till huvudstad först 1823 och är därför en av de yngsta huvudstäderna i Latinamerika. Idag är San José en modern stad med spännande museer, kulturupplevelser och bra restauranger. Vi ser bland annat det stora torget och katedralen, som har en dramatisk historia. Den byggdes 1802 men blev förstörd av ett jordskalv, varpå den ersattes med en ny 1871. Arkitekturen är en blandning av flera stilar, bland annat neoklassisk och grekisk ortodox. Det mest imponerande är dock katedralens insida, där vackra plattor och glasmålningar skapar en unik stämning. 

Vi besöker även Guldmuseet, som rymmer en imponerande samling guldskatter från den förcolombianska tiden (cirka år 500-1500). Här ser vi vackra figurer och smycken som är fantastiska exempel på dåtidens konsthantverk. 

Sedan njuter vi av en lunch på en kaffeplantage där vi även ska få en rundvisning. Kaffe är landets äldsta lantbruksprodukt och har exporterats sedan 1790-talet. På 1820-talet uppmuntrade den costaricanska regeringen produktionen av kaffe genom att distribuera gratis kaffeplantor och erbjuda skattelättnader till de familjer som var intresserade av att odla kaffe. Detta resulterade i många små kaffeproducenter som trots den ökande konkurrensen från stora odlare kunde säkra sin inkomst. Costaricanskt kaffe är känt för sin höga kvalité och effektiva produktion och det är en av landets viktigaste exportvaror. Kaffefarmen vi besöker är familjeägd och här rostar man kaffet på traditionellt vis. 

Övernattning i San José 

Dag 3
San José – Tortuguero. Båttur genom djungeln till vår lodge i regnskogen. Tortuguero stad och sköldpaddscenter
Båttur genom regnskogen

Tidigt på morgonen lämnar vi hotellet och kör först mot nordöst, till den karibiska kusten. Längs vägen går rutten genom Braulio Carrillo nationalpark som består av 90 procent primärskog, det vill säga naturlig växtlighet, från tropiskt lågland till dimskog på hög höjd.  Man tror att det finns över 6 000 olika växtarter, bland annat cyatheor, palmer, färgsprakande hummerkloväxter och bromelia.

Efter frukost i den lilla byn Guápiles kör vi till hamnen La Pavona vid floden och fortsätter resan med båt. Här väntar en behaglig båttur genom djungeln tills vi når vår lodge. På eftermiddagen besöker vi den lilla staden Tortuguero. Här finns ett forskningscenter där frivilliga och anställda skyddar stranden under de månader när soppsköldpaddorna kommer in och lägger ägg och ungarna kläcks. Sköldpaddorna mäts och får ett märke så att man kontroll på beståndet. För det mesta finns det inte sköldpaddor här när vi är på besök, men vi får en fin inblick i sköldpaddornas livsvillkor.

Övernattning på lodge i Tortuguero 

Dag 4
Tortuguero. Kanalbåttur i Tortuguero nationalpark. Eftermiddagen på egen hand
På tu man hand med Costa Ricas flora och fauna

Idag tittar vi närmare på Tortuguero nationalparks fantastiska natur. Nationalparken bildades först som en fridlyst plats för stränderna där den atlantiska gröna havssköldpaddan lägger ägg. Nationalparken är 51 870 hektar stor och omfattar ett av Centralamerikas största områden med tropisk regnskog.

Vi inleder dagen med att gå ombord på mindre båtar som tar med oss djupare in längs några av flodens många kanaler. Vi kommer väldigt nära djuren och fåglarna som bor i området. Här lever bland annat trädapa, spindelapa, vrålapa och kapucinapa. Och om vi har tur ser vi även uttrar, kajmankrokodiler, sköldpaddor, ödlor och grodor i våtmarkerna längs floden. Även fågellivet är rikt och här finns bland annat åtta papegojarter. På eftermiddagen kan den som vill koppla av vid poolen eller ta en promenad i området för att titta närmare på växter och träd.

Övernattning på lodge i Tortuguero.

Dag 5
Tortuguero – La Fortuna. Tirimbina regnskogscenter och choklad-utflykt
Arenal-vulkanen

Efter frukosten tar båten oss tillbaka till La Pavona. Vi äter lunch i Guápiles och fortsätter till Tirimbina regnskogscenter som täcker ett stort område fridlyst regnskog. Här på centret bedrivs en del forskning inom biomångfald, och dagens tema är choklad. Vi besöker en före detta kakaoplantage, får höra mer om kakaoväxtens kulturhistoria och ser hur kakaobönan förbereds för att omvandlas till choklad. Givetvis får vi också smakprov på olika lokalt framställda chokladsorter.

Vi lämnar Tirimbina och fortsätter norrut tills vi kommer fram till La Fortuna stad. Området är känt för sin nationalpark som rymmer den 1 633 meter höga Arenalvulkanen. Fram till 2010 var vulkanen Costa Ricas mest aktiva, men är just nu sovande. De fantastiska naturscenerna som omger den är däremot i allra högsta grad levande.

Övernattning i La Fortuna.

Dag 6
La Fortuna. Vattenfall och lunch hos jordbrukarna Aguinaldo och Felicidad
Vattenfallet La Fortuna

Den här morgonen promenerar vi bort till La Fortuna-vattenfallet som ligger mitt i den frodiga regnskogen vid foten av den sovande Chatovulkanen. Vattnet kommer från Arenafloden och faller 75 meter ner i en naturlig pool. Den som vill har möjlighet att ta ett dopp i det kalla vattnet, så ta gärna med badkläder. Vid lunchtid ska vi besöka makarna Aguinaldo och Felicidad som har en gård där de odlar olika grödor som bland annat matbananer och papaya. Här tittar vi på deras sockerrörsmölla och smakar på den söta sockerrörsjuicen. Besöket avrundas med en härligt lantlig och klassisk lunch som tillreds av familjen.

Övernattning i La Fortuna.

Dag 7
La Fortuna. Hängbroar i regnskogen och simtur i varma källor
Vulkanuppvärma källor väntar!

Idag får vi möjlighet att se regnskogen ovanifrån när vi ger oss ut på en vandring längs hängbroar. I ett privat naturreservat som täcker 250 hektar tropisk regnskog i närheten av Arenalvulkanen har man anlagt ett system av broar och hängbroar i kombination med stigar. Därför är det möjligt att ta en promenad i regnskogens täta gröna värld och samtidigt få en god överblick över landskapet. Broarna är byggda med minimal påverkan på naturen och med högsta säkerhet i fokus. Vandringen innebär att vi går både upp och ner och i väldigt skiftande terräng, och det är viktigt att ha god fysik för att kunna delta.

Eftermiddagen tillbringas i de varma baden i La Fortuna. Här kan vi ta ett dopp i bassänger med vulkanuppvärmt vatten på 30-40 grader Celsius, och låta oss översköljas av vattenkaskaderna från ett litet vattenfall. Det finns ombytesutrymmen och handdukar lämnas ut på plats (men kom ihåg badkläderna).

Övernattning i La Fortuna.

Dag 8
La Fortuna – Manuel Antonio. Krokodilsafari i Tárcolesdeltat

Vi lämnar La Fortuna och beger oss ut till kusten igen. Dagens höjdpunkt består av krokodilsafari i Tárcolesdeltat. Floddeltat är omgivet av mangroveskog och vi ger oss ut på en båttur för att titta på naturen från sjösidan. Vi håller utkik efter flodens kallblodiga invånare. Här finns ett stort bestånd av krokodiler, en centralamerikansk krokodilart som vanligtvis blir cirka 4 meter lång och som väger upp mot 400 kilo. Medan båten glider fram på det stilla vattnet som flyter fram mellan träden ska vi komma ihåg att lyfta blicken från vattenytan. Deltat bebos nämligen av många spännande fågelarter. Här lever kolibrier och andra färgsprakande fåglar året runt, och om vi har tur ser vi den otroligt vackra och stora arapapegojan. Efter en spännande resa genom krokodilens rike och en trevlig lunch fortsätter vi till Manuel Antonio nationalpark, och vi övernattar på ett hotell i närheten av denna.

Övernattning i Manuel Antonio.

Dag 9
Manuel Antonio. Vandring i Manuel Antonio nationalpark. Eftermiddagen på egen hand

Manuel Antonio nationalpark vetter ut mot Stilla havet på Costa Ricas västkust, och det här är en av landets vackraste nationalparker. Här lever 109 olika djurarter, och få andra platser i världen kan erbjuda en större mångfald än denna. De frodiga gröna skogarna sträcker sig hela vägen ner till stränderna som är långa, vita och idylliska. På förmiddagen får vi en guidad rundtur i nationalparken, och på eftermiddagen kan den stanna kvar och utforska området på egen hand. I givet fall måste man arrangera egen hemtransport till hotellet (transport inte inkluderad). Altenativt är eftermiddagen på egen hand.

Övernattning i Manuel Antonio.

Dag 10
Manuel Antonio. Avkopplande dag vid Stilla havet
Njut av de vita stränderna och det blå havet

Dagen tillbringas på egen hand med vandring eller avkoppling på stränderna vid Manuel Antonio nationalpark. Vår buss står till förfogande och vår reseledare anordnar bussfärd från hotellet till stranden och tillbaka igen. 

Om du inte vill äta i restaurangen på hotellet på kvällen är det enkelt att ta en taxi till stan, där man kan välja mellan en rad olika restauranger.  En taxi kostar  från ca 10 USD och reseledaren är gärna behjälplig med att koordinera detta. 

Övernattning i Manuel Antonio.

Dag 11
Manuel Antonio – San José. Avkoppling vid Stilla havet. Hemresa

Vi njuter av förmiddagen i Manuel Antonio och kör sedan direkt till flygplatsen i San José.

Dag 12
Hemkomst

Prisinformation

Resans pris

Från 42 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
9 798:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – San José – Stockholm med mellanlandning
 • Utflykter enligt program
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
 • Lunch dag 2-6
 • Middag dag 3 och 4
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 7 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Övriga måltider (räkna med cirka 200 kronor per dag)
 • Dricks till chaufförer och lokalguider (räkna med cirka 80 USD per person)
 • Administrationsavgift: 150 kr (bortfaller vid onlinebokning)
 • Personliga förnödenheter
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Packlista

 • Mindre ryggsäck eller väska till utflykter
 • Sommarkläder
 • Badkläder (handdukar behövs inte)
 • Tröja eller lätt jacka
 • Regnkläder
 • Praktiska skor (sportskor och sandaler)
 • Solkräm, solhatt och/eller solglasögon
 • Myggsprej
 • Ficklampa
 • Kikare
 • Handsprit

Bagage

Om du vill låsa din resväska ska du använda ett TSA-lås. Bagaget kontrolleras av The Transportation Security Administration på flyget från och till USA. De har en huvudnyckel som kan öppna alla TSA-lås. Om du har låst väskan med ett annat lås förbehåller de sig rätten att bryta upp låset. Detta gäller även inbyggda lås i väskan. TSA-lås kan köpas i de flesta väskbutiker och finns både som hänglås och väskrem.

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Kom ihåg att packa  bra vandringsskor -sandaler, badkläder och en handduk.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Fysisk form

Den här resan innebär en del vandring. Det är viktigt att de som deltar i resan är i allmänt god fysisk form och kan röra sig utan hjälp. Den här resan lämpar sig därför inte för personer som har svårt för att gå eller är i behov av rullator eller rullstol.

Klimat och temperatur

Under resans gång får vi uppleva olika typer av klimat. För det mesta är det torrt och varmt eller väldigt varmt med temperaturer på 25-30 grader och ibland upp till 35 grader. Vi besöker även platser där det kan vara så kallt som 10-12 grader, och i regnskogen är det fuktigt och regnigt. Ta gärna med en regnjacka.

Mer om Costa Rica

Du kan läsa mer om tidsskillnad, visum och annat här:

www.albatros.se/resmal/centralamerika/costa-rica

 

 

Före avresa

ESTA - inresetillstånd till USA

På vissa avresedatum går ut- eller hemresan via USA (se din resplan). I så fall ska du senaste 72 timmar före avresa ansöka om inresetillstånd (ESTA) till USA.

Det gör du genom att klicka här:  https://esta.cbp.dhs.gov

Här får du ett preliminärt inresetillstånd och ett nummer som du ska printa ut eller skriva upp och ha med dig under hela resan, eftersom flygplatsmyndigheterna i Sverige och USA kan kräva att få se det. Det kostar ett mindre belopp, ca. 14 dollar, som du betalar med kreditkort. Inresetillståndet gäller i två år eller till ditt pass utlöper om detta sker inom två år.

Krav om visum om du har besökt Irak, Iran, Syrien och Sudan

Om du som svensk medborgare har rest till Irak, Iran, Syrien eller Sudan efter den 1 mars 2011, kan du inte längre resa in i USA på ESTA-godkännande. Du ska istället ansöka om visum hos den amerikanska ambassaden i Stockholm. Detsamma gäller medborgare med dubbelt medborgarskap i antingen Irak, Iran, Syrien eller Sudan.

Du kan läsa mer på den amerikanska ambassadens hemsida https://se.usembassy.gov/

Handen på hjärtat

information

När du reser i Latinamerika är det framför allt för att uppleva en annan kultur än vår egen. Och där måste vi konstatera att costaricanerna levererar och gör inte besvikna. Det finns många saker som definitivt inte är som hemma, och det här är så absolut också vad som är charmigt med att resa.
Det betyder att det ofta kan bli förändringar program längs vägen. Kanske ändrar vi ordningen i programmet eller på dagens program för att få ett smidigare genomförande av resan.

Vid betalning med USD accepteras endast små valörer. Därför måste du se till hemifrån att största sedeln är 20-dollarssedeln. Så 1-, 2-, 5-, 10- och 20-dollar är rimliga i daglig handel.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from Många fina naturupplevelser Costa Rica bjuder på många naturupplevelser och tack vare duktig lokalguide fick vi se en hel del specifika djurarter. Trevliga positiva medresenärer skapade god stämning. Hälften av tiden bestod boendet av isolerade totalt charmlösa hotell med casino.
Date published: 2023-03-23
Rated 5 out of 5 by from Kanonfin resa med superbra program, reseledare och medresenärer! Resan till Costa Ricas vilda natur var upplagd på ett sätt som gav otroligt mycket upplevelser, utan att kännas stressigt. Allt flöt på bra och leddes med professionalitet och gott humör av våra engagerade reseledare. Till detta var vår grupp ett gäng trevliga, roliga och fina reskamrater. Sammantaget var resan över en redan hög förväntan. Ett minne för livet!
Date published: 2023-03-23
Rated 4 out of 5 by from Costa Rica fåglar apor och leguaner Bra avvägt och varierat program. Vi personligen hade önskat även en tidig/innan frukost kanaltur i Tortuguero förutom den tur efter frukost som ingick i programmet. Kanske hade vi kunnat fixa detta på plats om vi själva varit mer på att ordna detta. Ta gärna med någon liten ficklampa så kan ni gå på egen kvällstur i resortens omgivning, det finns bl.a. ett litet bältdjur som bökar vid sidan av stigarna på kvällen. Vi hade nog i efterhand prioriterat bort sköldpaddscentret och lagt mindre tid i Tortuguero stad och istället lagt egen tid på att paddla själva i kanalområdet. Alternativt bytt em promenad för att kolla utsikten över kanaldeltat och flodmynning till havet (tillval) mot egenpaddling i kanaldeltat. Det hade varit spännande om Monte Verde (molnregnskog ) ingått i Arenalpaketet, men omöjligt att veta om det varit värt att byta mot bad i varma källor då vi ej besökt Monte Verde. Tänk på att både Arenal/hängbroar och Manuel Antonio park är välbesökta områden av oss turister, vilket påverkar djurlivet och ställ in er på fantastisk natur. Ta såklart gärna med kikare för att se alla fåglar och håll i ryggsäcken för nyfikna apor i Manuel Antonio. Tillval (ingår ej men går att ordna på plats) nattvandring i Manuel Antonio gillade vi skarpt. Tarcolesdeltat med fåglar och krokodiler uppskattade vi mycket, glöm inte kikaren.
Date published: 2023-03-08
Rated 5 out of 5 by from en fantastiska resa med mycket natur uplevelse. ni vet att jag alltid tycker om era resor, det var spännande och fantastisk resa, mycket upplevelse, jag är jätte nöjd, men jag önskar att det ska vara lite mer som saknar
Date published: 2023-03-08
Rated 4 out of 5 by from En lärorik resa med breda insikter och fina upplevelser En lärorik resa som gav breda insikter om Costa Ricas djur, natur och kultur. Resans upplägg med fina upplevelser vid Karibien, vulkanområdena och Stilla havskusten gav tillsammans med reseledarens gedigna erfarenhet och den lokale guidens expertkunskaper en god förståelse för landet som helhet.
Date published: 2023-03-05
Rated 5 out of 5 by from En spännande och innehållsrik tesa Trevlig resa med många fina upplevelser. Duktig, engagerad reseledare och duktig inhemsk guide.
Date published: 2023-03-05
Rated 5 out of 5 by from Spännande land och en fantastisk natur Intressant resa där vi hade turen att få se många djur. Lite långa transporter med buss ibland. Vore bra med lite fler vandringar. Duktiga reseledare som bjöd på sig själva.
Date published: 2023-02-12
Rated 4 out of 5 by from överlag en bra resa med en utmärkt guide Vssa delar var inte så bra tyvärr. Besök på lantgård var mer show än något vettigt . Sista besök på nationalparken manuel antonio var ganska dålig ur djurssynpunkt.
Date published: 2023-02-08
 • y_2023, m_3, d_30, h_22
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.35
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_2, tr_37
 • loc_sv_SE, sid_CRRTR03, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor