Den Stora Marocko-resan

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Kulturresa till de gamla nordafrikanska kungastäderna och de sägenomspunna Atlasbergen, följt av en underbar strandvistelse i Agadir

Följ med Albatros på äventyr i Marocko, där vi går på upptäcktsfärd i livliga basarer, njuter en kopp myntathé, insuper väldoftande kryddor och beger oss in i labyrintliknande medinor – de gamla arabiska stadsdelarna, där tiden verkar ha stått stilla. På det hela taget ska vi ta till oss intrycken från det myllrande och färgrika livet på gatorna, den unika spansk-moriska arkitekturen och den vackra naturen, som följer oss under hela resan.

Navet för resan är Marockos fyra gamla kungastäder: Fès, Marrakech, Meknes och Rabat – landets nuvarande huvudstad. Här har sultaner och kungar genom århundraden härskat, byggt och satt sin helt egna prägel på städerna. Vi går i deras fotspår och upplever palats, moskéer och många andra höjdpunkter.

Vi har dessutom kryddat resan med en Tusen och en Natts-stämning, när vi övernattar i moderna tält mitt i Saharas öken, och vi kommer tätt inpå den unika naturen och de lokala sedvänjorna. Vi avslutar resan med 3 nätter på ett fint strandhotell i Agadir, där det finns gott om möjligheter att koppla av och fylla resväskan med lokala souvenirer.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Marockansk dirham, euro

Dagsprogram 12 dagar
Dag 1
Stockholm – Marrakech. Ankomst till Marocko och välkomstmiddag.
Dag 2
Marrakech. Stadsrundtur med bl.a. Koutoubia-tornet och Bahia-palatset.
Dag 3
Marrakech - Casablanca. Stadsrundtur i Casablanca
Dag 4
Casablanca – Rabat - Fès. Via Marockos huvudstad Rabat till den gamla kungastaden Fès.
Dag 5
Fès - Meknes – Fès. Stadsrundtur i Meknes, UNESCO-skyddad stad Volubilis och Moulay Idriss.
Dag 6
Fès. På äventyr i Fès, inkl. stadsdelen Fès el-Jdid.
Dag 7
Fès – Erfoud – Merzouga. Över bergen till vackra ökenlandskap och övernattning i berbertält.
Dag 8
Merzouga -Tinghrir – Quarzazate. Genom Todra-dalen och 1000 kasba-rutten
Dag 9
Quarzazate - Taroudant – Agadir. Marrakechs mormor och ankomst till Agadir
Dag 10–11
Strandliv och tid till egna äventyr i Agadir
Dag 12
Agadir – Marrakech - Stockholm

Hotell

Hotel Decameron Tafoukt

 • Antal rum: 215
 • Avstånd till strand: 20 m
 • Reception: Dygnsöppen
 • Restaurang: 2
 • Bar: Ja
 • Hiss: Ja
 • Privat strand: Ja
 • Pool: Ja
 • Spa: Ja
 • Wifi: Ja, gratis

Detta fina hotell ligger vid stadens berömda strand och på gångavstånd från Agadirs centrum.

Hotellet har egen privat strand samt ett inbjudande poolområde utomhus. Hotellets Spa & Wellness lockar med massage och andra underbara behandlingar, om man inte hellre vill ta en god drink i hotellet trevliga bar.

De 236 rummen är inredda i klassisk marockansk stil och har alla moderna faciliteter, som luftkonditionering, satellit-TV, minibar, m.m.

Det är all-inclusive inkluderat på hotellet, som serverar såväl internationellt kök som traditionella marockanska rätter.

Vänligen notera
På Hotel Decameron Tafoukt ingår det inkvartering i ’standard’-rum i resans pris. Det är möjligt att uppgradera till Sea View-rum, och som det framgår av namnet ligger rummet på den sida av hotellet som vetter mot stranden. En uppgradering till Sea View-rum måste köpas hemifrån. Läs mer under prisinformation.

Läs mer om hotellet här: https://www.royaldecamerontafouktbeachresort.website/

Avresedatum

Klicka på "Boka" för att se lediga rum
Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
21 988:–
Stockholm
20 998:–
Stockholm
24 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program
Klicka på "Boka" för att se lediga rum

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Stockholm – Marrakech. Ankomst till Marocko och välkomstmiddag.

Vi flyger från Stockholm och anländer till den sägenomspunna staden Marrakech, som var almoravid-dynastins huvudstad på 1100-talet. Förutom att vara en av landets fyra kungastäder, så är Marrakech också känd som ”den röda staden” och utstrålar en genuin äventyrsstämning i bästa Tusen och en Natt-stil. En stad där det väntar magiska upplevelser och nya intryck runt varje gatuhörn.

Vid ankomsten kör vi den korta vägen till vårt hotell där vi checkar in. Om det finns tid, kan de som har lust följa med reseledaren på en kort promenad i Marrakech, innan vi äter middag tillsammans på hotellet.

Dag 2
Marrakech. Stadsrundtur med bl.a. Koutoubia-tornet och Bahia-palatset.

Efter frukost ska vi på upptäcktsfärd i Marrakech och se stadens främsta kännetecken – Koutoubia-tornet – den vackra minareten på Marrakechs största moské, samt Bahia-palatset, som byggdes under sent 1800-tal och ligger vackert omgärdat av väldoftande blomsterträdgårdar.

På eftermiddagen går vi på upptäcktsfärd i medinan och bland soukerna där väldoftande kryddor och marockanskt konsthantverk sänder tankarna till Tusen och en Natt. Det finns läderprodukter, kopparvaror och vackra berbermattor som frestar, och här arbetar konsthantverkarna enligt uråldriga metoder. Det är fascinerande att se deras arbete i de små, lokala verkstäderna.

Vi avslutar på det livliga, centrala torget Djemaa el Fna, som är stadens hjärta. På dagen fylls torget med allt från bodar med färskpressad juice till modiga ormtjusare, medan det på kvällen fylls med fantasifulla historieberättare, magiska trollkonstnärer, jonglörer, dansare och väldoftande matbodar. Vi insuper stämningar och intryck innan vi återvänder till hotellet.

Dag 3
Marrakech - Casablanca. Stadsrundtur i Casablanca

Efter en god natts sömn tar vi avsked av Marrakech och styr kosan mot kuststaden Casablanca, som är Marockos ekonomiska och kulturella centrum och landets modernaste stad.
Staden är förmodligen mest känd för den amerikanska filmklassikern Casablanca, och Humphrey Bogart och Ingrid Bergmans kärlekshistoria har gett staden ett evigt romantiskt skimmer.

Staden har på bara 150 år vuxit från ett par tusen invånare till knappt fyra miljoner, hjälpt på traven av fransmännen under protektoratet under 1900-talets första hälft. Vi börjar vid stadens stora prestigeprojekt: Mohammed V-torget och Hassan II-moskén. Den 210 meter höga minareten som står ute vid Atlanten är världens högsta och med plats för 25.000 troende inomhus och ytterligare 80.000 utomhus är moskéen bland världens största. Hassan II-moskéen skulle ha stått klar till invigning på kung Hassan 11:s 60-årsdag 1989, men byggnaden blev först färdig 1993. Även om moskéens arkitekter bland annat har låtit sig inspireras av den uråldriga klippmoskén  i Jerusalem, så har byggnaden flera moderna särdrag. En laserstråle i toppen av minareten pekar på kvällen mot Mecka, och moskéen har både golvvärme och elektriska dörrar, och vid speciella tillfällen dras det öppningsbara taket åt sidan, så man kan hålla bön under bar himmel. Byggnaden är dessutom designad för att motstå jordskalv.

Vi upplever den imponerande byggnaden utifrån, innan vi tar vägen förbi den livliga och exotiska basaren samt det stämningsfulla konsthantverkskvarteret Habous med smala arkadgator och vackra vitkalkade hus. Området byggdes av fransmännen på 1930-talet med inspiration från de traditionella, arabiska medinorna. 
Arkitekturen är en spännande blandning av traditionell marockansk och europeisk stil.

Vi kör till vårt hotell där vi inkvarteras och äter middag tillsammans på hotellet.

(Marrakech – Casablanca ca. 245 km).

Dag 4
Casablanca – Rabat - Fès. Via Marockos huvudstad Rabat till den gamla kungastaden Fès.

Från Casablanca fortsätter vi resan norrut till Rabat, Marockos politiska huvudstad och faktiskt också en av landets fyra gamla kungastäder. I Rabat ser vi det Kungliga Palatset, kasban, Mohammed V:s mausoleum och Hassan-tornet, en minaret från 1100-talet, som tronar majestätiskt över landskapet – den tillhörande moskén blev aldrig färdigbyggd.

Vi ska också ta en tur i Rabats charmiga gamla stadsdel (medinan) som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Här kan du gå på upptäcktsfärd i de smala gränderna och göra en god affär med exempelvis träsniderier, läderskor och berbermattor, som framställs av berberstammar i norra Afrika.

Det är avsatt tid till en lätt lunch (ej inkluderat i resans pris) innan vi fortsätter mot Fès som vi når sent på eftermiddagen. Staden grundades år 789 e.Kr. omedelbart efter den arabiska invasionen av Nordafrika och Spanien. Fès är känd som Marockos huvudstad för konsthantverk, och inte minst stadens textilhantverkare, träsnidare och keramiker är berömda för sina kreativa talanger. Merparten av Marockos berömda handgjorda keramik framställs här i Fès – och ofta sitter keramiker och andra konsthantverkare och arbetar enligt gamla, traditionella metoder, som inte har påverkats av modernisering.

Det är många som känner till barnboken "Folk och rövare i Kamomilla stad" skriven av den norske författaren Thorbjørn Egner. En omtyckt och folkär bok som senare blivit framförd som både musikal och film. Något som många kanske inte känner till är att det faktiskt var arkitekturen i Fez som inspirerade Egner när han skrev boken.

Staden är den äldsta av Marockos kungastäder och landets tredje största stad. Här stannar vi de kommande tre nätterna.

(Casablanca – Rabat – Fès ca. 295 km).

Dag 5
Fès - Meknes – Fès. Stadsrundtur i Meknes, UNESCO-skyddad stad Volubilis och Moulay Idriss.

Efter en god natts sömn och en stärkande frukost är det dags att bege sig mot det närliggande Meknes, ytterligare en av de sammanlagt 4 kungastäderna. Staden grundlades i slutet av 1600-talet av den mäktiga sultanen Moulay Ismail, Marockos svar på Louis XIV, och Meknes kallas också ibland för ”Marockos Versailles”. Moulay Ismail lyckades förvandla det som en gång var en liten provinsstad, till en spektakulär kungastad med allt vad det innebär av vackra byggnader i den vackra och karakteristiska spansk-moriska stilen.

Vi tillbringar förmiddagen med att se Meknes berömda sevärdheter: De Kungliga Stallen och den imponerande och vackert arbetade Bab Mansour-porten, huvudporten i den 25 kilometer långa stadsmuren, vilken omgärdar stadens medina.*
*Renoveringar av de historiska monumenten i Meknes görs löpande och ändringar i programmet kan därför förekomma.

Vi äter lunch i staden och kör därefter mot den UNESCO-skyddade romerska staden Volubilis, som är en av de bäst bevarade romerska städerna i Nordafrika. Här ska vi bl.a. beundra de välbevarade mosaikerna, en triumfbåge uppförd för den romerske kejsaren Caracalla och ruinerna av en basilika från 100-talet.

Efter besöket i Volubilis kör vi mot staden Fès. På vägen dit stannar vi vid en utsiktsplats, där vi har en fantastisk utsikt ut över staden Moulay Idriss, som består av vitkalkade hus belägna på två kullar. Staden är mycket viktig för marockanerna eftersom det var härifrån som profeten Mohammeds barnbarn Moulay Idris spred den muslimska tron i Marocko.

(Fès – Volubilis – Fès ca. 180 km)

Dag 6
Fès. På äventyr i Fès, inkl. stadsdelen Fès el-Jdid.

Vi ska tillbringa dagen med spännande upplevelser i Fès.

Vi börjar till fots i Fès jättestora och livliga medina, där hela 9.000 smala gator slingrar sig fram och tillbaka i en fascinerande labyrint. Här bombarderas sinnena konstant med ljus, färger och dofter. Vi går på upptäcktsfärd bland vackra, historiska hus, fantastiska fontäner, butiker, souker och majestätiska moskéer, som uppenbarar sig som lugna oaser. Mitt inne i medinan gömmer det sig en jättelik färgorgie med stora kar fyllda med färg, där textiler och läder garvas och färgas. Åsnor lastade med varor och människor går tålmodigt längs de smala gatorna och på vissa ställen känns det som om tiden stått still i flera hundra år.

Vi tar vägen förbi den imponerande och vackert dekorerade Karouine-moskéen, som grundlades år 859 e.Kr., och som är hemstad för Al-Karouine-universitetet, världens äldsta universitet. Med på dagens stadsrundtur är också Bou Inania-madrassan. Den gamla ubildningsinstitutionen byggdes i mitten på 1300-talet och är ett av de bästa exemplen på den dekorativa arkitekturen från marinider-epoken. Byggnaden har fungerat som både moské och utbildningsinstitution och har varit avgörande för att ge Fès status som intellektuellt centrum. Bou Inania var den sista madrassan som mariniderna byggde och den enda madrassan i Fès med en minaret. Vi ser också den berömda fontänen på Nejjarine-torget, konstfärdigt utsmyckad med mosaik i ett fantastiskt, geometriskt mönster.

På eftermiddagen kör vi till stadsdelen Fès Jdid, ”Det nya Fès”, som grundlades redan 1276. Vi går en tur genom denna färgglada och livliga stadsdel, innan vi sent på eftermiddagen vänder tillbaka till hotellet.

Dag 7
Fès – Erfoud – Merzouga. Över bergen till vackra ökenlandskap och övernattning i berbertält.

Idag ska vi stifta bekantskap med några av Marockos vackraste landskap när vi sätter kurs mot de snötäckta Atlasbergen, som skapar en barriär mot Sahara i öst. Första halvdelen av dagens etapp bjuder på storslagna naturscener med bergen som kuliss.

Vi tar oss från Fès på ca. 400 meters höjd upp i Atlasbergen och når på vissa ställen nästan 2.000 meters m.ö.h. Bergskedjan sträcker sig över 2.500 km och går genom Marocko, Algeriet och Tunisien. Bergen skiljer Sahara-öknen från de bördiga områdena längs Medelhavs- och Atlantkusten och indelas i sex mindre bergskedjor, bland andra Mellanatlas och Höga Atlas. Högsta punkten är Toubkal med en höjd på 4.165 m.

Den marockanska delen av Atlasbergen befolkas primärt av berber, som förträngdes först av araberna och senare av fransmännen, och de lyckades i hög grad att bevara sitt språk och kultur i bergskedjans mest ogästfria områden.

Vi beger oss över Höga Atlas och ser närmare på berberkulturen, när vi passerar marknadsstäderna Er-Rich och TiziN'Talghomt. Efter att vi passerat Tizi n-Talremt-passet går turen nerför genom Ziz-dalen till staden Erfoud, en charmig stad vid foten av Atlasbergen. Erfoud används ofta som bas för att utforska det stora ökenområdet öster om staden och här byter vi också ut bussen mot fyrhjusdrivna fordon.

Vi sätter kurs mot oas-staden Merzouga som ligger på kanten av Sahara-öknen endast 50 km från gränsen till Algeriet. Vi anländer till vår öken-camp sent på eftermiddagen med en magnifik utsikt mot öknen och de stora orangegula sanddynerna.

Vi inkvarteras i våra tält med mattor på golvet och riktiga sängar att sova i. Om vädret är med oss väntar det något av en final när vi ser solen långsamt gå ner vid horisonten, innan vi äter en gemensam middag under bar himmel (om vädret så tillåter) – och kanske det också tänds en brasa för en trevlig stund innan vi kryper till kojs i våra tält.

(Fès – Erfoud – Merzouga ca. 460 km)

Dag 8
Merzouga -Tinghrir – Quarzazate. Genom Todra-dalen och 1000 kasba-rutten

Innan soluppgång kör vi åker på kamel till Erg Chebbi där vi ska se soluppgången i Sahara. Ergen, sanddynen eller sandhavet, tornar upp sig över städerna Merzuga och Hassi Libed. Ergen skiftar ständigt form och kan på vissa ställen bli över 160 meter hög, färgerna skiftar mellan orange, rosa, gul eller lila beroende på ljuset.

Efter morgonens upplevelse i Sahara kör vi mot Todra-dalen. Dalen är skapad av en spricka mellan de Höga Atlas-bergen och Sarhro-berget. Vägen in mot dalen går genom staden Tinghrir och sedan genom gröna palmlundar och gulfärgade berberbyar. Ravinen är på vissa ställen 150 meter hög och 10 meter bred. Vi går en tur i området och kommer att se flera lokala invånare med deras åsnor och kameler. Kontrasterna i denna del av Marocko är enorma i jämförelse med storstadslivet i till exempel Casablanca och Tanger.

Från Todradalen kör vi mot ökenstaden Quarzazate och 1000 kasba-rutten. Kasbor byggdes över hela Marocko men i denna del av Marocko och i Atlasbergen antar kasborna en helt annan form än det vi tidigare sett i Rabat och Fès.

Kasban var en befäst byggnad, där den lokala härskaren bodde och där invånarna från närliggande byar kunde söka skydd om de blev angripna. Kasborna är byggda i lersten och många av dem byggdes i mindre oaser. Under vägen går vi uppehåll i Skoura som ligger i en stor palmlund. Skoura har flera otroligt välbevarade kasbor och är en av de mest intressanta oasstäderna i området.

Vid ankomsten till Quarzazate går vi en kort tur i staden och får en uppfattning av hur fransmännen anlade administrativa städer i Marockos provinser. Området omkring Quarzazate har en plats i modern filmhistoria. David Lean filmade delar av ”Lawrence of Arabia” vid Ait Ben Hadou, Martin Scorsese filmade ”The Last Temptation of Christ” och “Kundun” i området, och Ridley Scott har använt de närliggande atlasfilmstudiorna och flera platser i området då han filmade ”Gladiator”, ”Black Hawk Down” samt ”Kingdom of Heaven”. Detta är endast ett litet urval av de filmer som är inspelade i området.

(Merzouga – Tingrir – Todra dalen - Quarzazate ca. 375 km)

Dag 9
Quarzazate - Taroudant – Agadir. Marrakechs mormor och ankomst till Agadir

Efter frukost kör vi mot syväst, där kuststaden Agadir breder ut sig vid foten av Atlasbergen. På vägen stannar vi till i Taroudant, som har fått det lite smickrande smeknamnet Marrakechs mormor. Namnet hänvisar till att staden under 1500-talet under kort tid var huvudstad under Saad-dynastin, innan Marrakech tog över rollen. Dessutom är staden liksom Marrakech omgärdad av en imponerande stadsmur, som till skillnad från Marrakech rymmer merparten av den lokala befolkningen innanför muren.

Vi gör ett kort stopp i den spännande staden, innan vi fortsätter den sista biten mot Agadir, där vi inkvarterar oss på det centralt men lugnt belägna Tafoukt Decameron Hotel. Det 3,5-stjärniga hotellet har ett excellent läge vid strandpromenaden och stranden. Lär mer om hotellet längre ner på sidan.

Agadir påminner inte om några andra marockanska städer. Stadens historia går helt tillbaka till 1400-talet, då portugisiska köpmän grundlade staden för att skapa förbindelser med Saharas karavaner. Men 1960 blev Agadir, som var byggd kring en gammal fästning, totalförstörd av ett jordskalv. Den nya staden byggdes några kilometer söder om den gamla, och idag är Agadir Marockos ledande resedestination. Staden har lugna gator, trevliga caféer och en fin strandpromenad, men Agadirs främsta tillgång är den flera kilometer långa och välhållna strandpromenaden. Förutom att koppla av på stranden eller vid poolen kan du se Agadir från ovan, om du tar en taxi upp till den gamla fästningen, eller ’kasba’, som ligger några kilometer norr om staden, och är en av de få kvarvarande konstruktionerna efter det stora jordskalvet 1960. Fästningen byggdes 1541 av Saadian Sultan Mohammed ech- Cheikh och restaurerades 1740. Inskriptionen vid ingången till fästningen är på både holländska och arabiska (”Tro på gud och respektera konungen”), och markerar början på handeln med Nederländerna.

Om du vill köpa de sista souvenirerna med hem eller uppleva lite marockansk basaratmosfär, är marknadsplatsen Souq al-Had i den sydöstra delen av staden ett bra bud. I de fler än 6.000 små butikerna hittar du allt från matthandlare, färsk frukt och silversmeder till läderförsäljare, kryddbodar och andeutdrivare.

(Quarzazate - Taroudant - Agadir ca. 360 km)

Dag 10–11
Strandliv och tid till egna äventyr i Agadir

Gör på samma sätt som i går och njut av vädret, stranden och vågorna från Atlanten. Om du kan slita dig från strandlivet, besök det lilla muséet Musée du Patrimoine Amazigh, som har en helt underbar utställning med traditionella berberföremål. Eller vad sägs om en promenad i Jardin d’Olhão – en avkopplande trädgård från 1992 vilken representerar vänortsförhållandet till den portugisiska staden Olhão.

Dag 12
Agadir – Marrakech - Stockholm

Du har större delen av dagen att njuta av de sista marockanska solstrålarna. På eftermiddagen kör vi ut till flygplatsen och flyger till Stockholm.

Prisinformation

Resans pris

Från 20 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
4 998:–
Tillägg för uppgradering av rum

Dubbelrum Seaview 998 kr per person
Enkelrum Seaview 5 798 kr 

Priset inkluderar
 • Flyg Stockholm – Marrakech och Marrakech – Stockholm med mellanlandning
 • Svensk reseledare
 • Utflykter, entréer och transporter enl. program
 • Inkvartering på bra hotell i turistklass i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
 • Lunch dag 2, 5 och 7 – 11
 • Middag dag 1 – 4 och 7 - 11
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom, 7%
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkringen
 • Dricks till lokalguider och chaufförer, räkna med ca. 50 euro per resande
 • Drycker
 • Tillägg för enkelrum
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift på kr. 130,- pr. faktura (bortfaller vid onlinebeställning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Ej lämpligt för dem med gångbesvär

Eftersom en stor del av utflykterna på denna resa är till fots, förväntas det att resdeltagarna är mobila och kan ta sig fram på egen hand utan hjälp.

Övernattning

Hotellen är utmärkta mellanklasshotell i kategori 3+ eller 4 med god standard. Det säljs inte alkohol på alla hotell.

I Merzouga har vi lagt in en övernattning i traditionella berbertält. Alla tält har egen toalett och sängar, men förvänta dig ingen lyx. Vi befinner oss långt från allfarvägarna, där läge och autenticitet väger tyngre än allt annat.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen.

Valuta

Valutan i Marocko är den marockanska dirham (MAD). Användningen av elektroniska betalkort/kreditkort blir mer och mer utbrett i Marocko. Det finns bankomater i alla stora städer. De flesta större butiker / hotell / restauranger tar också emot betalkort / kreditkort.

Vi rekommenderar dock att ta med lite kontanter i antingen USD eller EUR.

Anslutning med inrikesflyg

Är tyvärr inte möjligt på denna resa.

Deltagarantal

Vi vill göra er uppmärksamma på att denna resa kräver ett deltagarantal på minst 15 personer. Om detta antal inte nås, förbehåller vi oss rätten att annullera resan senast 14 dagar före avresa.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from Magiska Marocko Härlig resa med underbara Malou. Extra intressant att resa under Ramadan. Direktflyg att föredra. Annorlunda, avkopplande miljö i värmen.
Date published: 2024-03-29
Rated 5 out of 5 by from En resa som innehöĺl det mesta man kan önska sig En innehållsrik resa och stort plus för reseledaren Malou som tog så väl hand om oss. Malou är otroligt engagerande och kunnig både om hur det är att leva i Marocko, byggnader, natur, historik mm. Dessutom en god berättare. Minus för Lufthansa som hade förseningar både vid utresa och hemresa och obefintlig info till resenärerna. Hade önskat direktflyg Arlanda-Marrakech.
Date published: 2024-03-24
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk resa En mycket bra och innehållsrik resa med en fantastisk reseledare, Malou, som tog hand om oss och berättade så mycket om landet och kulturen. .Även lokalguiden Imad var bra, hjälpsam och trevlig.
Date published: 2024-03-23
Rated 5 out of 5 by from Upplevelser från början till slut Fantastisk resa med extra allt ❣️spänning, kultur, roligheter, upplevelser, värme, god mat & en fantastisk guide = Malou❤️
Date published: 2024-03-22
Rated 5 out of 5 by from En väldigt innehållsrik o spännande resa. Vi fick se väldigt mycket o vår guide Malou var fantastiskt. Kunnig massor med energi. Alltid positiv.
Date published: 2024-03-22
Rated 5 out of 5 by from Högt tempo med bra och spännande innehåll Det var en innehållsrik och fullspäckad resa i högt tempo med en utmärkt bra reseledare. En reseledare som dessutom BOR I LANDET, är kunnig, underhållande och lyhörd för sina resenärers önskemål och frågor! Resan genomfördes under Ramadan och vi hade två lokala guider (den ene under utbildning) som generöst delade med sig av sig själva och traditionerna såväl i landet som religiöst. Besöket i moskén i Casablanca bör ingå obligatoriskt i programmet! Det är en upplevelse oavsett religionstillhörighet. Vi lämnade Marocko med en betydligt mer positiv bild än den vi hade innan resan. De två avslutande nätterna på ett "all-inclusive-hotel" i Agadir kändes helt fel efter att ha gjort en resa genom landet och fått uppleva de stora ekonomiska och sociala skillnader som finns i det. Att då hamna på en västerländsk turistort där det är minst sagt lååångt till lokala butiker/caféer och restauranger var inte bra. Det finns direktflyg till Marocko! Det borde Albatross använda sig av!
Date published: 2024-03-22
Rated 5 out of 5 by from Allsidig och omväxlande resa Lärorik, bra organisation och mycket bra, mycket kunnig och engagerad reseledare.
Date published: 2024-03-22
Rated 4 out of 5 by from Intressant Marockoresa Fantastisk reseledare som gjorde resan minnesvärd och innehållsrik.
Date published: 2024-03-03
 • y_2024, m_6, d_18, h_8
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_2, tr_22
 • loc_sv_SE, sid_MARTR08, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor