Drömmen om Ecuador och Galápagos

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

I Darwins fotspår på de unika Galápagosöarna, med ekolodge i Amazonas regnskog och kulturhistoria i Quito och Otavalo.

Maks. 15 deltagare

Resan börjar på Ecuadors fastland i huvudstaden Quito, där vi strosar i den UNESCO-skyddade gamla stan. I Amazonas regnskog övernattar vi i en eco-lodge, som blir utgångspunkten för promenader i regnskogen och besök i en indiansk by.

I Otavalo besöker vi lokala samhällen där urbefolkningens ättlingar är specialiserade på jordbruk och hantverk och är utmärkta på att spela panflöjtmusik, som är typisk för Anderna.

Vi utforskar det unika Galápagos med ett litet bekvämt kryssningsfartyg och får se Galápagos från vattensidan och landsidan när vi åker på expeditionsresor och närstuderar djurlivet på utvalda öar på vårt härliga expeditionsfartyg. Ta med Albatros till Stillahavets kronjuvel.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Kryssningar , Albatros aktiv

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta USD

Dagsprogram 12 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Quito. Vidare till Otavalo
Dag 2
Otavalo. Lokala indiansamhällen, vulkankratersjö och marknad
Dag 3
Otavalo – Papallacta. Solur vid ekvatorn och termiska bad
Dag 4
Papallacta – Amazonas. Kolibrier i regnskogen och kvällspromenad i den lummiga skogen
Dag 5
Amazonas. Vandring i regnskogen och besök i indianby
Dag 6
Amazonas – Quito. Stadsvandring i Quito och Alabado-museet
Dag 7
Quito – Galápagos. Flyg til Galápagos. Jättesköldpaddor på Santa Cruz och inkvartering på fartyget
Dag 8
Galápagos. North Seymour och Mosquera - blåfotade sulor och sjölejon
Dag 9
Galapagos. Darwin Bay och Prince Philip’s Steps på Genovesa. Rödfotade sulor och sjölejon
Dag 10
Galapagos. Leguaner, Galapagos-öarna och sjölejon på South Plaza och Santa Fe
Dag 11
Galapagos. Korallsandstranden Witch Hill. Flyg till Guayaquil. Hemresa
Dag 12
Hemkomst

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
84 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Quito. Vidare till Otavalo

I dag flyger vi till Quito, Ecuadors huvudstad. Efter ankomst till Quito kör vi till Otavalo, där vi ska övernatta. Otavalo ligger på höglandet i Anderna, och här bor primärt indianer, vilka härstammar från Ecuadors ursprungsbefolkning.

Vi kan nu vila ut efter den långa resan och samla krafter till de kommande dagarnas upplevelser.

Övernattning i Otavalo.

Dag 2
Otavalo. Lokala indiansamhällen, vulkankratersjö och marknad
Cotacachi-Cayapas Nationalpark

I dag ska vi besöka några av de lokala samhällena i området, där befolkningen har specialiserat sig på lantbruk och flera olika former av hantverk, till exempel vävning. Varje liten by har sitt speciella mönster vävt in i dräkterna och många bär distinkta huvudbonader.

Vi besöker en lokal musikerfamilj som visar oss hur de skapar och stämmer panflöjter, och de ger oss också en demonstration av olika instrument från den andinska regionen.

Därefter ska vi besöka Cotacachi-Cayapas Nationalpark, där den vackra, smaragdgröna vulkankratersjön, Cuicocha, ligger. Vi går en vandring på kratern och njuter av den fantastiska utsikten mot sjön och de kringliggande bergen.
Vi gör också ett stopp i byn Cotachachi, som är vida berömd för sin produktion av lädervaror.

Det blir också tid att köpa några souvenirer med hem, när vi ska till den lokala indianmarknaden, där det går att köpa vävda souvenirer, keramik, smycken, träsniderier och mycket mer.

Övernattning i Otavalo.

Dag 3
Otavalo – Papallacta. Solur vid ekvatorn och termiska bad
Hotel Termas Papallacta

På vår väg från Otavalo gör vi ett stopp vid Quitsato-monumentet – ett solur som ligger på ekvatorn. I Ecuador är ekvatorn något helt speciellt. Både därför att landet är uppkallat efter ekvatorn och för att den går genom Cayambe-vulkanen, som är den högsta och den enda snöklädda platsen på jorden på ekvatorn.

Vi fortsätter till Papallacta, som ligger i det speciella och mycket vackra ”Paramó”-landskapet på 3300 meters höjd. Här är växtligheten sparsam och utsikten helt unik.

Vi inkvarterar oss på Hotel Termas Papallacta, som har egna termiska bad och ett stort område med anlagda naturstigar, där du själv kan gå en egen liten vandring.

Vi njuter av eftermiddagen på hotellet, där du kan välja mellan att koppla av eller ge dig ut och se närmare på området.

Övernattning i Papallacta.

Dag 4
Papallacta – Amazonas. Kolibrier i regnskogen och kvällspromenad i den lummiga skogen
Vi seglar kanot till vår ekologiska lodge

Vi styr kosan mot Amazonas, som ligger i Ecuadors östra del och rymmer hälften av landets däggdjur. Detta är den mest tillgängliga delen av regnskogen med över 500 fågelarter, fjärilar och apor.

Det blir en trevlig tur genom bergen där vi stannar längs vägen innan vi når det varma och frodiga låglandet.

Efter vägen stannar vi vid Guango Lodge som ligger i ett regnskogsområde, och här kommer vi ganska nära kolibrifåglar – ibland hela 14 olika arter.

Senare på eftermiddagen anländer vi till Tena, där kanoterna väntar på oss, som ska ta oss de sista 15–20 minuterna till vår ekolodge.

Före middagen ska vi på en kvällspromenad i den täta skogen. Utrustade med ficklampor och gummistövlar ger vi oss in i regnskogen inte så långt från lodgen. Sinnena skärps när det är mörkt och vi upptäcker snart att det är mycket liv den här tiden på dygnet.
Speciellt spindlar, grodor, vandrande pinnar och andra mindre arter är enkla att fånga i ficklampans sken. Efter promenaden äter vi en gemensam middag.

Övernattning på ekolodgen.

Dag 5
Amazonas. Vandring i regnskogen och besök i indianby
Kom tæt på de små kolibrier

Om vädret tillåter, beger vi oss ut tidigt på morgonen på en kort kanottur till en speciell plats, där papegojor och parakiter samlas för att äta mineralrik lera. Det hjälper dem att smälta frukter och frön som de har ätit och det finns ofta hundratals fåglar i de kringliggande trädtopparna, som väntar på att flyga ner för att äta lera.

Efter kanotturen äter vi en ordentlig frukost, så vi är redo för resten av dagens upplevelser.

Vi ska på en 2 timmars djungelvandring i regnskogen, där den lokale naturguiden ska berätta om vad de olika plantorna kan användas till. Vi kommer att se många olika insekter och fågelarter, och – om vi har tur – även reptiler.

På dagens utflykt ska vi också ut i kanoter till Arajuna-bron och besöka Kichwa-folket, som vill visa oss hur de lever och hur de interagerar med regnskogen. Vi får också möjlighet att prova deras drink, gjord av jäst Yucca.

Övernattning i Amazonas.

Dag 6
Amazonas – Quito. Stadsvandring i Quito och Alabado-museet
Basílica-kirken i Quito

Tidigt på morgonen lämnar vi Amazonas-området och beger oss tillbaka mot Quito. Här ska vi utforska Ecuadors huvudstad, som är uppdelad i två stdsdelar – den moderna och den historiska.

Vi koncentrerar oss på den historiska stadsdelen, som av UNESCO räknas till världens kulturarv, och där spanska koloniala palats, byggnader och imponerande kyrkor dominerar. Vi inleder stadsvandringen på det centrala torget, Plaza de la Independencia, där stadens katedral tornar upp sig med sitt vita klocktorn. En av höjdpunkterna är Jesuit-kyrkan La Campañía som med sin utsmyckning av många ton guldplåt överträffar fantasin. 

Vi besöker också ”El Panecillo”, som är en stor kulle mitt i staden, med en pampig utsikt, dels över den gamla stadsdelen och dels mot den nästan 5000 meter höga vulkanen ”Pichincha”.

Vi ska också en tur på Alabado-museet, som är en ren kulturskatt, som hyllar Latinamerikas arv. Museet rymmer en imponerande samling av förcolumbianska konstverk och föremål, som ger en inblick i regionens rika kulturarv. Med en blandning av utställningar och interaktiva upplevelser tar oss museet med på en resa genom regionens historia.

Övernattning i Quito.

Dag 7
Quito – Galápagos. Flyg til Galápagos. Jättesköldpaddor på Santa Cruz och inkvartering på fartyget
Fascinerande jättesköldpaddor på Galápagos

Denna morgon ska vi upp tidigt för att flyga cirka 4 timmar till Galápagos. Vi landar på den lilla ön Baltra vid den större ön Santa Cruz. Den perfekta inledningen på besöket i Galápagos får vi här, där de fascinerande jättesköldpaddorna har sina revir.
Iförda gummistövlar (som fås på plats) kan vi ge oss in i de leriga områdena där sköldpaddorna lever och vi har goda möjligheter att komma nära inpå.

Därefter körs vi med buss till hamnen, där en zodiac (gummibåt) tar oss ut till kryssningsfartyget M/Y Solaris. Vi finner oss till rätta på fartyget och äter en god lunch.

OBS: Beroende på ankomsttidpunkten kan besöket hos sköldpaddorna äga rum efter ankomsten till Galápagos, följt av ombordstigning och lunch.

Lunch, middag och övernattning på fartyget.

Dag 8
Galápagos. North Seymour och Mosquera - blåfotade sulor och sjölejon
Blåfodede suler

North Seymour är en relativt platt ö och en perfekt häckningsplats för flera av Galápagos vackra fåglar. Här vistas fregattfåglar och vi kan se de magnifika hannarna, som putsar sin fjäderdräkt för att locka till sig honorna. Det finns också goda chanser att få syn på de berömda blåfotade sulorna, vars hannar har ett särskilt sätt att imponera på honorna när de visar upp sina fina fötter i en lite klumpig dans. Det är underbart att se naturens skådespel på nära håll. På öns stränder ser vi ofta sjölejon som glatt surfar i de kraftiga vågorna längs med kusten.

Vi njuter av lunchen ombord och går därefter i land på Mosquera, som ligger mellan Baltra och North Seymour. Det är en liten ö med klippor, rev, koraller och en vacker sandstrand, som har ockuperats av en stor flock sjölejon. För oss är stranden den perfekta utgångspunkten för att ta en simtur eller snorkla. Ön rymmer också flera arter kustfåglar, och på klipporna kan vi se de röda lavakrabborna och “Sally Light foot”-krabborna.

Frukost, lunch och middag och övernatting ombord på fartyget.

Dag 9
Galapagos. Darwin Bay och Prince Philip’s Steps på Genovesa. Rödfotade sulor och sjölejon
Søløver på Galápagos

Inne i Genovesas nedsänkta kaldera ligger Darwin Bay, över 1,5 km i diameter, och nästan 200 m djup. Det lilla området är fullt av överraskningar när vi går längs korallsandstranden, korsar karga lavaformationer och bäckar, går förbi tidvattenbassänger och når toppen av klipporna. I dessa fridsamma omgivningar har varje art sin nisch i ekosystemetet utan att påverka eller störa andra. Småspoven och doppingen söker aktivt föda vid kanten av vågorna bredvid slumrande Galápagos-sjölejon. Imponerande fregattfåglar och rödfotade sulor bygger bon i mangroveträden, där du också kan få syn på fåglar som gulsångare, darwinfinkar och fläcktrastar.

På eftermiddagen går turen till Prince Phillip’s Steps. Vi tar en tur i en zodiac (gummibåt) längs kalderans östra sida där vi kommer tätt inpå de 25 m höga klippväggarna, som kan vara helt överväldigande. Ibland har en Galápagospälssäl eller en havsfågel lagt sig att vila på en av klippavsatserna. Vi klättrar uppför branten via trappor när vi stiger i land, upp till buskagen av palo santo-buskar på toppen. De rödfotade sulorna använder helst dessa små häckningsplatser så de inte behöver bygga bon direkt på marken. När du kommer fram till klippkanten, öppnar sig buskaget och du kan  njuta av panoramautsikten, havsbrisen och de otaliga havsfåglarnas flyguppvisningar. Därefter passerar vi förbi nazca-sulorna och når till sist fram till stormsvalornas stora häckningsplatser. Om du har riktigt skarpa ögon får du kanske syn på den välkamouflerade kortörade ugglan på jakt efter föda!

Frukost, lunch och middag samt övernattning ombord.

Dag 10
Galapagos. Leguaner, Galapagos-öarna och sjölejon på South Plaza och Santa Fe
Havleguan

Idag ska vi uppleva en oförglömlig guidad vandring på South Plaza, det bästa stället att möta de endemiska Galápagos-landleguanerna, som är både tålmodiga och fotogeniska modeller. Du ska också hålla utkik efter de unika hybriderna mellan hanhavsleguaner och honlandleguaner.

Från toppen av den 20 m höga klippkanten kan man se hur vågorna slår in mot foten av klipporna. Härifrån gör stormsvalor och bruna noddy-tärnor spektakulära flygningar och ibland ser det ut som om de går på vågorna. Ta din kikare så att du inte missar den rödnäbbade tropikfågeln med sin graciösa långa stjärt och spektakulära parningslekar. Dessa klippor är också häckningsplats för den endemiska svalstjärtade måsen.

Eftermiddagen tillbringar vi på Santa Fe, som anses vara den äldsta av Galápagosöarna. Här bor en del sjölejon och de är inte rädda för människor – tvärtemot. Det bör vara goda chanser för en snorkeltur med lekfulla sjölejon och färgglada tropiska fiskar. På ön bor också några av Galápagos endemiska fåglar Galápagos-höken och Galápagos-fläcktrasten.

Frukost, lunch och middag samt övernattning ombord på fartyget.

Dag 11
Galapagos. Korallsandstranden Witch Hill. Flyg till Guayaquil. Hemresa
Den rødfodede sule

Vi njuter av sevärdheterna medan vi navigerar oss fram till ön San Cristobal. Om vi har tur och håller ögonen öppna kan vi kanske få syn på bläckfiskar, olika hajarter och gröna stillahavssköldpaddor nere i havet.

Vi lägger till vid piren på San Cristobal och börjar vår utflykt till Witch Hill. Den största attraktionen här är korallsandstranden, som är ett utmärkt plats för att simma och snorkla. Witch Hill är resterna av en så kallad vulkanisk ”tuffkon” och var en av de första platserna som Charles Darwin besökte. Det är ett imponerande landskap och det går ofta att se både kust- och flyttfåglar, t.ex. pelikaner, blåfotade sulor och svalstjärtade måsar samt sjölegon och havsleguaner. Periodvis är lagunen helt uttorkad och det kan finnas saltavlagringar på botten. Befolkningen i Puerto Baquerizo Moreno brukar använda lagunen som saltgruva. Och så har det blivit dags att säga farväl till Galápagos! Vi beger oss mot flygplatsen och flyger tillbaka till fastlandet. Här landar vi i staden Guayaquil som är Ecuadors största stad med cirka 3,8 miljoner invånare.

Vi byter plan och flyger hem till Europa

Frukost ombord.

Dag 12
Hemkomst

Prisinformation

Resans pris

Från 84 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
9 998:–
Priset inkluderar
 • Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Quito – Guayaqil - Stockholm med mellanlandning
 • Flyg Quito – Galápagosöarna – Guayaquil
 • Utflykter enligt program
 • Boende i delat dubbelrum på fastlandet
 • Boende i delad dubbelhytt på ”M/Y Solaris” på Galápagos
 • Frukost dagligen
 • Lunch dag 5 samt dag 7-10
 • Middag dag 4-5 samt dag 7-10
 • Transitkortskatt på Galápagos (värde 20 USD)
 • Inträde till Galápagos nationalpark (värde 200 USD)
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extrautflykter
 • Tillägg för enkelrum
 • Övriga måltider
 • Vid flygning via USA krävs ESTA (USD 21,- per person)
 • Dricks (räkna med cirka 60 USD på fastlandet och 45 USD per person och dag på fartyget/för lokala guider på Galapagos*)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

*Observera att dricks alltid är en frivillig fråga. Om du inte vill betala dricks ombord, eller om du vill minska beloppet, kan du kontakta fartygets personal. Reseledaren kan självklart vara behjälplig med detta.

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Om Galápagos

Öarna ligger cirka 1 000 kilometer väster om Sydamerikas kust i den kalla Humboldtströmmen, som med jämna mellanrum värms upp och förvandlas till naturfenomenet El Nino med obehagliga följder för klimatet på många platser på jorden. Det näringsrika vattnet kommer hela vägen från Antarktis och är väldigt kallt, vilket innebär att det innehåller mycket syre. Den höga syrenivån och näringen är själva basen för öarnas enastående växt- och djurliv.

År 1853 anlände Charles Darwin till Galápagos med fartyget Beagle på sin långa odyssé som naturforskare. Här hittade han alla forskares paradis: en riktig orgie av förunderliga naturfenomen med jättekrabbor, rovfåglar, sjölejon, jättesköldpaddor och havsleguaner som alla kunde studeras på mindre än en meters avstånd. Varje art varierade i utseende och beteende från a till ö trots att de högst sannolikt härstammade från en och samma art. Darwin tillbringade många år med att fundera på sina iakttagelser och inte minst konsekvenserna av dem innan han gav ut sitt stora verk: ”Om arternas uppkomst”.

Under den här kryssningen kommer vi så nära fantastiska havsfåglar, sjölejon, pelikaner, havsleguaner och sköldpaddor som Darwin gjorde. Vistelsen på den fascinerande ögruppen är troligtvis den största naturupplevelsen på den sydamerikanska kontinenten för den som uppskattar unik naturhistoria.

Packlista

 • Mindre ryggsäck eller väska för utflykter (när vi går i land på Galápagosöarna kan det hända att vi måste vada med vatten upp till knäna. Därför kan det vara bra att ta med en vattentät ryggsäck)
 • Badkläder (handdukar behövs inte)
 • Snorkelutrustning (det finns utrustning på båten men du kan naturligtvis ta med din egen)
 • Bekväma skor att vandra i, t.ex. gymnastikskor eller vandringsskor
 • Sandaler/praktiska skor (exempelvis sportsandaler) som tål att bli våta vid landstigning i vattnet
 • Vindjacka eller tröja eftersom det kan bli svalt på kvällarna när vi ger oss uppåt bergen
 • Regnjacka och insektsmedel för uppehåll i regnskogen
 • Solcreme, solhatt och/eller solglasögon
 • Sommarkläder (bomull) för dagarna på kryssningsfartyget
 • Kikare
 • Ficklampa

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 10 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Kryssningens färdrutt

Kryssningsfartygets färdrutt kan ändras på grund av vind- och väderförhållanden och därför kan vi behöva ändra nämnda färdrutt. Resan kommer att innehålla samma höjdpunkter men ordningen kan variera.

Fysisk form och höjdsjuka

För att kunna delta på den här rundresan ska du kunna gå på egen hand och vara i genomsnittlig fysisk form. Om du har problem med hjärta och lungor bör du inte delta. Vid vistelse på över 2 500 meters finns det risk för att få höjdsjuka.

Symptomen på höjdsjuka är huvudvärk, yrsel och andnöd. Om du har ihållande eller tilltagande symtom bör du omgående se till att komma ner på lägre höjd. Det är viktigt att dricka 3 - 5 liter vatten om dagen när man befinner sig på hög höjd.

På rundresan besöker vi följande platser som ligger på över 2 500 meters höjd:
Quito: 2 800 meter
Otavalo: 2 600 meter
Papallacta: 3 300 meter

Mer om Ecuador och Galápagos

Här kan du ta reda på mer om Ecuador:
www.albatros.se/resmal/sydamerika/ecuador

Om du vill veta mer om klimat och väder, tidsskillnader, dricks och om du behöver visum eller vaccination kan du läsa mer här.
Läs också vår researtikel om Ecuador och Galápagos – där Anderna möter Amazonas

Handen på hjärtat

Information

Som alltid, när det gäller resor där natur och vilda djur ingår som höjdpunkt, påpekar vi att det aldrig finns någon garanti för att se alla djurarter som nämns i programmet. Men på Galapagos är chansen mycket god.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 3 out of 5 by from Innehållsrik resa med mycket dåligt avslut Intressant resa framförallt Galapagoskryssningen. Resean förlängdes 2 dagar på grund av flyget vilket innebar en tråkig avslutning av resan då vi blev fast 2 dygn utan reseledare i Guayaquil där det råder undantagstillstånd och utegångsförbud nattetid. Vi kan rekomendera resan som den var ursprungligt fram till extradagarna. Hanteringen av detta gjorde dock att vi inte kan rekomendara att resa med Albatros.
Date published: 2022-12-13
Rated 4 out of 5 by from Spännande resmål Kunnig reseledare, spännande resmål trevliga hotell med hjälpsam personal
Date published: 2022-12-12
Rated 5 out of 5 by from Galapagos en dröm som äntligen uppfylldes Äntligen efter tre års väntan på att pandemin skulle ta slut kunde vi åka till Equador och Galapagos. Resan kombinerade regnskog, Anderna högland samt Galapagos. Vi är mycket nöjda med resan samt vår entusiastiska och kunniga guide Christian Aronsson. Ett minne för livet!
Date published: 2022-12-11
Rated 4 out of 5 by from En bra resa med fina upplevelser Intressant och spännande resa med mycket kunnig reseledare
Date published: 2020-02-10
Rated 4 out of 5 by from En mycket mångfasetterad resa med olika miljöer vilket var spännande Mycket kunnig reseledare som var engagerad, hjälpsam och gjorde allt för att resan skulle bli så bra som möjligt. Den lokala guiden var också fantastisk på alla sätt och vis.
Date published: 2020-02-04
Rated 5 out of 5 by from En resa mellan himmel och hav. Mycket varierande miljöer och klimat, ex hav, berg,regnskog, lavaöken, djur.
Date published: 2020-02-04
Rated 4 out of 5 by from Massor av intressanta upplevelser på land och under vattnet. Mycket bra för den djur- och naturintresserade. Galapagos kan inte beskrivas med ord, öarna måste upplevas.
Date published: 2020-02-03
Rated 4 out of 5 by from Fantastisk resa med många udda naturupplevelser Fantastisk resa med många udda naturupplevelser, med en väldigt duktig och kunnig guide
Date published: 2019-12-02
 • y_2024, m_5, d_22, h_5
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_58
 • loc_sv_SE, sid_ECRTR04, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor