Flodkryssning på Rhen med Basel, Amsterdam och Köln

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Njut av den vackra Rhendalen med vinodlingar, riddarborgar och sköna dagar ombord på Rhein Melodie

Sedan romartiden har Rhen fungerat som led mellan södra och norra Europa och med dagens landsgränser flyter den genom hela sex länder. Den här kryssningen går genom fyra av dem – från Basel i norra Schweiz genom Tyskland, Frankrike och hela vägen till Hollands mysiga huvudstad via hansestaden Nijmegen. 

Ombord på vårt bekväma och moderna fartyg Rhein Melodie glider vi stilla förbi det ena vackra flodlandskapet efter det andra. En av resans absoluta höjdpunkter är den sagolika, tyska Rhendalen där bergen övergår i terrassvinodlingar och pittoreska borgruiner. Och kanske får vi höra sirenen sjunga när vi passerar den mytomspunna Lorelei-klippan.

Längs vägen kommer vi till några av Nordeuropas kulturella flaggskepp som Strasbourg i Alsace med sin medeltida och UNESCO-bevarade stadskärna och Köln med domkyrkan Kölner Dom. Vi besöker även Mannheim mitt i Tysklands största vindistrikt samt några av de små trevliga Rhenstäderna som Rüdesheim am Rhein och Koblenz. 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Kryssningar , Flodkryssningar

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro, Schweizer franc

Dagsprogram 8 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Zürich. Transport till Basel/Kembs, Schweiz, incheckning på fartyget. Kort historisk stadsvandring i Basel
Dag 2
Kehl, Tyskland/Strasbourg, Frankrike. Möjlighet att göra en stadsrundtur i den medeltida UNESCO-bevarade stadskärnan
Dag 3
Mannheim-Rüdesheim, Tyskland. Stadsvandring till fots i Mannheim eller extrautflykt till Spreyer
Dag 4
Rüdesheim-Koblenz, Tyskland. Panoramabåttur i romantiska Mittelrhein med Lorelei-passagen. Möjlighet till utflykt med stadsvandring och linbana i Koblenz
Dag 5
Köln, Tyskland. Möjlighet till stadsvandring i Köln med besök i Kölner Dom och ölprovning
Dag 6
Amsterdam, Holland. Möjlighet till kanaltur och vidare till fots runt Amsterdam
Dag 7
Nijmegen, Holland. Stadsvandring till fots i hansestaden Nijmegen
Dag 8
Köln, Tyskland. Frankfurt och hemresa

MS Rhein Melodie

Rhein Melodie är ett bekvämt och modernt flodkryssningsfartyg med plats till 198 passagerare fördelade på tre däck

Njut av det avkopplande livet ombord på det stora fartyget – i den trevliga loungebaren, över en god middag i restaurangen, på det stora soldäcket eller mer privat i din egen hytt. Fartyget har även en liten butik och ett bibliotek/läsrum.

Fartyget är 132 meter långt och 11,4 meter brett och byggdes 2005. Här får du både modern komfort och trevlig stämning på en och samma gång. Njut av en god drink i loungebaren, koppla av på soldäckets solstolar eller med en god bok i biblioteket. Alla måltider (helpension) serveras i fartygets restaurang, som skiftar mellan buffé och bordsservering.

Klicka här för att se hyttplan

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Klicka på "Boka" för att se lediga rum
Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
21 498:–
Stockholm
Endast få platser kvar
22 998:–
Stockholm
22 998:–
Stockholm
22 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program
Klicka på "Boka" för att se lediga rum

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Zürich. Transport till Basel/Kembs, Schweiz, incheckning på fartyget. Kort historisk stadsvandring i Basel Incheckning från kl. 15:00, avgång kl. 19:00

Vid ankomsten till Zürich åker vi direkt till Basel, som ligger ett par timmar bort. Om tiden tillåter arrangerar reseledaren en frivillig stadsrundvandring för de som vill innan vi möts igen för att ta oss till fartyget för att checka in. 

Staden ligger vid Rhen, precis där den franska, tyska och schweiziska gränserna möts. Basel är det närmaste Schweiz har till hamnstad. Härifrån kan hyfsat stora fartyg ta sig upp till Nederländerna och Nordsjön via Rhen. 

Historiskt sett har Basel haft en viktig roll som internationell mötesplats och här har allt från fredstraktat till internationella handelsavtal ingåtts. Basel är idag även en viktig kulturstad som rymmer ett stort antal museer, teatrar och Schweiz äldsta universitet. Bland museerna kan nämnas Basels konstmuseum som har en av världens äldsta konstsamlingar.

Vi ger oss ut på upptäcktsfärd till fots vilket ger oss rikliga möjligheter att njuta av stämningen och den trevliga utsikten längs Rhen. Från den centrala marknadsplatsen ger vi oss ut i den gamla stadsdelen och anländer till torget Münsterplatz vid Basler Münster, där vi hittar stadens vackra medeltidskatedral. Notera gärna de färgglada och vackert mönstrade tegelstenarna som kyrkan är så känd för. Med sin centrala placering vid floden har katedralen varit centrum för en rad stora begivenheter i Basels historia. Vi ser även stadens mer moderna inslag i form av Freie Strasse, som är en av Basels stora shoppinggator.

På kvällen sätter vi kurs mot Strasbourg/Kehl dit vi ankommer följande förmiddag.

Dag 2
Kehl, Tyskland/Strasbourg, Frankrike. Möjlighet att göra en stadsrundtur i den medeltida UNESCO-bevarade stadskärnan Ankomst kl. 09:15, avgång kl. 22.00
Charmiga Strasbourg

På förmiddagen ankommer vi till den tyska staden Kehl, som ligger nära den välbevarade medeltidsstaden Strasbourg, precis på andra sidan gränsen. Strasbourg är regionhuvudstad i Alsaceprovinsen tillika viktig kultur- och handelsstad full med museer, vacker arkitektur och en UNESCO-bevarad gammal stadsdel på vackra ön Grand Île.

Trots ett otal stridigheter genom historien, där staden varit både i tyska och franska händer, är Strasbourg idag en brobyggare mellan de två grannländerna. Framför allt Strasbourgs universitet har skapat förståelse mellan områdets protestanter och katoliker. Strasbourgs universitet är Frankrikes näststörsta och här tillbringade bland annat den tyske poeten Goethe sina ungdomsår. Staden är naturligtvis även känd som hemvist åt Europaparlamentet, Europarådet och Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Som en del av dagens Albatros-erbjudande ger vi oss in till staden för att titta närmare på den gamla stadsdelen. Turen går längs smala gator i det pittoreska kvarteret La Petite France där vackra korsvirkeshus i fyra våningar ligger sida vid sida. Under vår promenad passerar vi även den enorma gotiska katedralen från 1439. Katedralen är vackert belägen på ett av stadens centrala torg, nära floden och det vackra palatset Palais Rohan som byggdes åt stadens biskop i början av 1700-talet.

Efter det kan vi på egen hand besöka katedralen med det karakteristiska tvillingtornet. Eller kanske avnjuta en kopp kaffe eller ett glas svalkande vitt vin på ett av stadens många caféer medan du betraktar folklivet (katedralen stänger kl. 17 så planera att besöka den i tid).

Vi återvänder till fartyget för att äta lunch. För dem som vill stanna i stan och äta lunch på egen hand kan man även göra det. På kvällen styr fartyget kosan mot Mannheim.

(Fartyget ligger vid kaj på den tyska sidan i Kehl. Från kajen i Kehl kan man ta tåget in till centrum. Reseledaren informerar mer om detta under resan).

(Dagens utflykt med stadsrundtur i Strasbourg ingår inte i resans pris. Speciellt utflyktspaket kan köpas till, se mer information längre ner i programmet).

Dag 3
Mannheim-Rüdesheim, Tyskland. Stadsvandring till fots i Mannheim eller extrautflykt till Spreyer Ankomst Mannheim kl. 06.00, avgång kl. 13.00. Ankomst Rüdesheim kl. 19.00
Friedrichsplatz i Mannheim

Idag anländer vi till kulturstaden Mannheim som ligger i den tyska delstaten Baden-Württemberg och har cirka 315 000 invånare.

Förutom de många muséerna, teatrarna och institutionerna är staden också enkel att hitta i tack vare dess vinkelräta gator som ligger utplacerade i ett kvadratiskt nätverk. Staden grundades i början av 1600-talet och har sedan dess byggts upp igen löpande när krig har förstört infrastrukturen, framför allt under andra världskriget var staden ett favoritmål för de allierade styrkornas bombningar.

I Mannheim finns bland annat det barocka Mannheim-slottet, telekommunikationstornet Fernmeldeturm och det 60 meter höga barocka vattentornet som ligger vid Friedrichplatz. Albatros reseledare anordnar en frivillig stadsvandring i Mannheim.

Rederiet anordnar även en extrautflykt till närliggande Speyer, känt för sin UNESCO-bevarade domkyrka. Domkyrkan ligger i en liten park som sträcker sig hela vägen ner till floden. Den imponerande basilikan (med tre flyglar) är byggd i röd standsten och utgör det bästa av romansk arkitektur, och anses som ett av de viktigaste arkitektoniska monumenten för sin tid. Konrad II, kejsare av tyska-romerska riket, beställde den största kyrkan i den kristna västliga världen år 1024. Kyrkan blev platsen dit han fördes till sin sista vila. Kyrkan invigdes år 1061, och varken Konrad II eller hans son hann se den färdigställda kyrkan: båda begravdes i den medan den fortfarande var under uppförande.

Domkyrkan är bland annat känd för att vara den näststörsta byggnaden med välvt tak norr om Alperna, en design som efter det fick stor betydelse för den romanska arkitekturen på 1000- och 1100-talet. Domkyrkan har utökats sedan dess och även byggts om i flera etapper. Trots det har den i stort sett bevarat sitt utseende sedan början av 1200-talet. Domkyrkan var under en period gravplats för de habsburgska kejsarna och kungarna, och hela åtta krönta konungar och deras hustrur ligger idag begravda i kyrkan som därmed blev symbol för imperialmakten.

Utflykten till Speyer bokas betalas ombord. Om tillräckligt många anmäler sig följer även vår svenska reseledare med.

På kvällen kommer vi fram till den lilla trevliga orten Rüdesheim am Rhein, där vi ligger för ankar större delen av natten. Staden är bland annat känd för Drosselgasse, som är en smal gata späckad med barer och restauranger. Här sjuder det alltid av liv! Rüdesheim am Rheins mest besökta attraktion är det imponerande Niederwald-monumentet som ligger på en kulle över staden i Niederwald Landskabspark. Niederwald-monumentet uppfördes under åren 1871-1883 med anledning av Tyska kejsardömet.  Vid ankomsten går reseledaren runt i staden, och alla som vill är välkomna att följa med.

Det går även att göra en utflykt med Vintner Express (minitåg) och besöka Siegfrieds mekaniska musikkabinett som innehåller 350 mekaniska musikinstrument.

Utflykten med Vintners’s Express och Siegrieds kabinett bokas och betalas ombord. Om tillräckligt många anmäler sig följer även vår svenska reseledare med.

Dag 4
Rüdesheim-Koblenz, Tyskland. Panoramabåttur i romantiska Mittelrhein med Lorelei-passagen. Möjlighet till utflykt med stadsvandring och linbana i Koblenz Avgång kl. 09:00 Rüdesheim, ankomst 13:00 Koblenz, Avgång 20:00
Vackra Koblenz

Morgon och förmiddag är avsatta åt att uppleva den UNESCO-bevarade floddalen Mittelrhein, som nästan verkar hämtad ur en saga. Här smälter bergslandskap ihop med terrassvinodlingar längs sluttningarna. Och på varje bergstopp finns pittoreska ruiner generöst utspridda. På båda sidor av floden finns det små byar som väcker liv i områdets långa historia och rika kulturarv. Området är med all rätt känns som den romantiska delen av Rhen efter Goethes beskrivning av sin resa på floden på 1770-talet.

Ett besök på soldäck rekommenderas varmt. Efter några timmars båttur anländer vi till Lorelei som är Rhens mest mytomspunna plats. En nästan lodrät skifferklippa reser sig 132 meter över havet, och sägen säger att det bor en mystisk siren här, vars sång leder sjömän ner i döden i flodens lömska strömmar. Här mellan Schweiz och Nordsjön är Rhen som smalast, och det är förmodligen den smala passagen som är upphov till legenden.

Eftermiddagen är avsatt för att uppleva en av de äldsta och vackraste städerna i Tyskland: Koblenz, vars historia går över 2 000 år tillbaka i tiden. Koblenz ligger vid Deutsches Eck, platsen där Rhen och Mosel rinner ihop, och fortsätter norrut mot Rhen. Staden ligger mellan fyra höjder som mest består av skogar och ängar, men Rhen är naturligtvis också en väldigt viktig del av området.

Dagens Albatros-utflykt består av en rundtur i den gamla staden, samt en tur med linbanan upp till Ehrenbreitstein-slottet där vi tar för oss av den vackra panoramautsikten i området.

(Dagens utflykt med stadsrundtur och linbana i Koblenz ingår inte i resans pris. Speciellt utflyktspaket kan köpas till, se mer information längre ner i programmet).

Dag 5
Köln, Tyskland. Möjlighet till stadsvandring i Köln med besök i Kölner Dom och ölprovning Ankomst Köln kl. 01:00 och avgång Köln kl. 14:00
Domkyrkan i Köln

Efter frukost erbjuder Albatros en stadsvandring i den gamla romerska staden. Köln var en av de största städerna utanför Rom och heter Colonia Claudia Ara Agrippinensium. Det romerska inflytandet syns överallt i stadsbilden. Till och med i parkeringsgaragen stöter man ofta på rester av romerska byggnationer.

Vi börjar i den gamla stadsdelen Altstadt som ligger nere vid Rhen. Kölns Altstadt är inte lika imponerande som i många andra tyska städer, men det är väldigt trevligt att strosa runt längs de slingrande gatorna. Här finns ett litet stämningsfullt torg, Alter Markt, och en del historiska byggnader. Dessa är dock inte originalbyggnader, utan uppfördes efter andra världskriget under vilket Köln praktiskt taget jämnades med marken. Det finns en historia som säger att när invånarna kom upp från sina skyddskällare efter de sista bombningarna såg de sig runt och började prata om huruvida de skulle bygga upp staden igen eller flytta någonannanstans. Men när de såg att Kölner Dom, som av ett mirakel, stod kvar, beslutade de sig för att stanna. Och bara därför.

Vi tittar naturligtvis på den imponerande domkyrkan som är ett ypperligt exempel på gotisk arkitektur och i övrigt är den största gotiska kyrkan i Nordeuropa. Kölner Dom finns med på UNESCOs lista över världens kulturarv, och är en av Tysklands mest välbesöka sevärdheter.

Efter stadsrundturen kan den som vill fortsätta utforska Köln på egen hand, och kanske avnjuta ett glas av den lokala ölen Kölsch, som smakar som en pilsner och serveras i höga, smala glas. Lunchen är idag på egen hand (eller ombord på fartyget). 

På eftermiddagen fortsätter vi med båten mot Amsterdam, dit vi anländer nästa morgon.

Mosels och Rhens över 40 borgar och slott stammar från en tid då floden var en av de viktigaste handelsvägarna mellan Central- och Nordeuropa, och skeppsfarten behövde säkras mot överfall. Floden hade på 1400-talet bland annat flera strömmar och vattenfall som gjorde seglatsen krävande. Idag förenklar slussar framfarten avsevärt. Vi kommer att passera slussar under hela resan.

(Dagens utflykt med stadsvandring i Köln ingår inte i resans pris. Speciellt utflyktspaket kan köpas till, se mer information längre ner i programmet).

Dag 6
Amsterdam, Holland. Möjlighet till kanaltur och vidare till fots runt Amsterdam Ankomst kl. 08.00 och avgång kl. 00.00
Amsterdams mysiga kanaler

Idag har du som en del av utflyktspaketet möjlighet att delta i en stämningsfull guidad kanaltur genom Amsterdams många kanaler. Du ser husbåtar och de karakteristiska smala packhusen som präglar stadskärnan.

Om trafiken längs kanalerna tillåter kommer vi att åka förbi ett av Amsterdams största dragplåster i form av Anne Franks Hus. Huset ligger vid kanalen Prinsengracht nära kyrkan Westerkerk. Här, i huset där Anne Frank tecknade ner sin berömda dagbok, återges den skakande historien om den judiska flickan och hennes familj som i flera år gömde sig i ett hemligt rum i huset på Prinsengracht tills de avslöjades och skickades till koncentrationsläger.

Under stadsrundturen beger vi oss till fots runt i den färgsprakande kanalstaden, som under renässansen blev en av Europas viktigaste sjöfarts- och handelsstäder. Staden visar sig från sin bästa sida i det gamla arbetarkvarteret Jordaan. De små gatorna mellan de tre stora kanalerna är även kända under namnet ”de nio små gatorna” (De negen straatjes) och är hemvist åt ett antal spännande designers. De är i gott sällskap av specialbutiker, gallerier och de så kallade bruna kaféerna som är gamla, patinerade värdshus med god holländsk och belgisk öl i sitt sortiment.

Amsterdam är en spännande museistad och hemvist åt många av världshistoriens största konstnärer vilket innebär imponerande samlingar på museiväggarna. Gå gärna på upptäcktsfärd runt Museumplein (museikvarteret) där du hittar stadens mest prominenta konstmuseer. Rijksmuseum Amsterdam rymmer en stor samling holländska mästerverk: från religiös konst till guldåldermålningar och verk av bland annat Rembrandt. På Van Gogh-museet presenteras världens största Van Gogh-samling med över 200 målningar och 500 skisser av den stora mästaren.

Den moderna konsten har sitt hem på Stedelijk-museet medan ett antal andra utställningsbyggnader och museer var och en på sitt sätt medverkar till att kasta ljus över Hollands historia som flottnation och kolonialmakt. Det gäller bland annat Amsterdams spännande historiska museum som interaktivt berättar historien i byggnaden på Kalverstraat.

Vid midnatt styr vi ut på Rhen med kosan mot Nijmegen, som vi förväntas anlända till följande dag. Från Amsterdam reser vi genom den holländska provinsen Utrecht och anländer till provinsen Gerderland. Vi anländer till Nijmegen vid Gelderse Poort under natten. Här möts de stora holländska floderna Waal, Ussel och Neder Rijn (Nedre Rhen).

(Dagens utflykt med kanaltur ingår inte i resans pris. Speciellt utflyktspaket kan köpas till, se mer information längre ner i programmet).

Vänligen notera: Vi försöker i största möjliga mån hitta en kajplats i Amsterdams centrum. Tyvärr är detta inte alltid möjligt, och även om kajplatsen redan är bokad och bekräftad förbehåller hamnen sig alltid rätten att flytta fartyget upp till bara några få timmar före ankomst. Om kajplatsen befinner sig långt från centrum och utanför gångavstånd bokar vi en busstransfer i samband med stadsrundturerna som ingår i utflyktspaketet. Den som inte deltar i det planerade programmet eller vill lägga till egna programpunkter står själv för transportkostnaden från och till fartyget.

Dag 7
Nijmegen, Holland. Stadsvandring till fots i hansestaden Nijmegen Ankomst kl. 04:30, avgång kl. 14.30
Chamiga staden Nijmegen

På morgonen kommer vi fram till Nijmegen som är Hollands äldsta stad. Vi kan njuta av utsikten över de gamla kyrkspirorna och den vackra Hansaarkitekturen.

Albatros reseledare erbjuder en frivillig stadsrundtur till fots. Denna avslutas runt den historiska stadskärnan Grote Markt där det finns massor av caféer som kan dämpa kaffebehovet längs vägen. Man kan även besöka nationalcykelmuseet Velorama. På tre våningsplan berättar man om cykelns tillkomst och utveckling med åtskilliga små berättelser och anekdoter om tvåhjulingen.(éntre inte inkluderad)

Ett populärt ställe att besöka för både lokalinvånare och turister som vill ha en mer avslappnad upplevelse är parken Kronenburgerpark, som ligger mitt i staden. Vackra fontäner, änder, hägrar, välansade gräsmattor och en trevlig atmosfär dominerar parken. Stadens andra kända park Valkhof Park ligger också ganska nära centrum, dock i motsatt riktning. Här kan man se ruinerna av den gamla borgen samt borgkapellet som fortfarande står kvar. Summa summarum är parken väl värd ett besök.

Efter lunch styr vi kosan mot Tyskland, närmare bestämt Köln dit vi anländer nästa morgon.

Dag 8
Köln, Tyskland. Frankfurt och hemresa Ankomst kl. 08:00, utcheckning innan kl. 09:00

Efter en sista frukost ombord på fartyget säger vi tack för denna gång till besättningen och åker till flygplatsen där flyget hem till Stockholm väntar på oss. 

Utflyktspaket

Endast för Albatros gäster erbjuder vi ett utflyktspaket som leds av vår svenska reseledare. Ska bokas hemifrån senast 45 dagar före avresa

Utflyktspaketet inkluderar

 • Halvdagsutflykt i Strasbourg med stadsvandring i medeltida stadskärna
 • Halvdagsutflykt med stadsvandring i Koblenz och linbana
 • Halvdagsutflykt i Köln med stadsvandring med besök i Kölner Dom och ölprovning
 • Halvdagsutflykt med kanaltur i Amsterdam

Pris
2024: 1 998 kr per person
2025: 2 098 kr per person

Utflyktspaketet ska bokas i samband med resan, kan endast köpas som ett samlat paket och genomföras med minst 20 deltagare.

Prisinformation

Resans pris

Från 21 498:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelhytt

2024:

 • Tillägg för utsides enkelhytt på Main-däck kategori C. Från 12 798 kr
 • Tillägg för utsides enkelhytt på Main-däck kategori D. Från 11 598 kr
 • Tillägg för utsides enkelhytt på Middle-däck. Från 18 598 kr
 • Tillägg för utsides enkelhytt på Upper-däck. Från 26 698 kr

2025:

 • Tillägg för utsides enkelhytt på Main-däck kategori C. Från 11 198 kr
 • Tillägg för utsides enkelhytt på Main-däck kategori D. Från 8 298 kr
 • Tillägg för utsides enkelhytt på Middle-däck. Från 16 998 kr
 • Tillägg för utsides enkelhytt på Upper-däck. Från 21 398 kr
Tillägg för hyttuppgradering

2024:

 • Tillägg för utsides hytt på Middle-däck - 2 998 kr per person
 • Tillägg för utsides hytt på Upper-däck - 7 298 kr per person

2025:

 • Tillägg för utsides hytt på Middle-däck - 3 298 kr per person
 • Tillägg för utsides hytt på Upper-däck - 5 798 kr per person
Rabatt för hyttkategori - delade dubbelhytter

2024: rabatt för hytt på Main-däck kategori D 800 kr per person

2025: rabatt för hytt på Main-däck kategori D 600 kr per person

Utflyktspaket

2024: 1 998 kr per person
2025: 2 098 kr per person

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Zürich och Frankfurt – Stockholm 
 • Frivilliga promenader, informationsmöten och föredrag av reseledaren
 • 7 nätters kryssning med Rhein Melodie i delad dubbelhytt med fönster på däck 1; kategori C.
 • Transport enligt program
 • Utflykter enligt program
 • Helpension på kryssningsfartyget
 • Kaffe och te till måltiderna på fartyget
 • Välkomst- och avskedsdrink
 • Daglig städning av hytten
 • Handdukar i hytten
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 7 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Utflyktspaket och eventuella extra utflykter och arrangemang
 • Tillägg för enkelhytt
 • Eventuella måltider i land
 • Drycker (förutom de som nämns i Priset inkluderar)
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med totalt 8 euro per person)
 • Dricks till fartygsbesättningen (rederiet rekommenderar 10-13 euro per person och dag)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Flygtider

På de flesta kryssningar har fartygen en fast avgångstid på den första dagen. För att vara på den säkra sidan att vi kommer fram i tid försöker vi på resor med längre transfertid att flyga tidigt till resmålet. På det sättet minskar vi risken för att fastna i trafikköer eller liknande.  Det samma gäller för hemresan; vi försöker få lite senare flygtider så att vi har gott om tid att komma till flygplatsen.

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk. Ta gärna med en kikare. Du missar mycket om du inte har en.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Hur är hytterna?

Från de ljusa och rymliga hytterna på mellan 10 m2 och 14,5 m2 har du fin utsikt över floden och dess omgivningar. Hytterna är utrustade med två enkelsängar eller en dubbelsäng. Badrum med toalett och dusch; telefon, hårtork, värdeförvaringsskåp, värme/luftkonditionering och tv.

Övre däck (Kat. A)
Utsides hytt på däck 3 med panoramafönster och skjutdörrar (fransk balkong). 2 enkelsängar. 14,5 m2.

Mellandäck (Kat. B)
Utsides hytt på däck 2 med panoramafönster (kan öppnas). 2 enkelsängar. 14,5 m2.

Huvud-däck (Kat. C)
Utsides hytt på däck 1 med fönster (kan inte öppnas). 2 enkelsängar. 11,5 m2.

Huvud-däck akter (Kat. D)
Utsides hytt på däck 1 (akterdäck) med fönster (kan inte öppnas). 2 enkelsängar i form av en bäddsoffa och en tältsäng. 10 m2.

Särskilda hälsovillkor

Enligt rederiets regler är du förpliktad att informera Albatros om eventuell sjukdom eller handikapp, graviditet eller andra omständigheter som kan ha betydelse för ditt välbefinnande eller hälsotillstånd under kryssningen.

Ej lämplig för personer med rörelsehinder

Vid några av våra utflykter och rundturer i städerna promenerar vi, och vi går ofta från fartyget till stadskärnan. Många av städernas gamla stadsdelar är kulturmärkta och har kullerstensgator, och här går det inte att köra buss. Vi får å andra sidan uppleva mycket mer av atmosfären när vi närmar oss staden till fots. Vi kan även resa med allmänna färdmedel som spårvagn och tunnelbana. Som deltagare av den här resan ska du räkna med att gå upp till cirka 6 kilometer om dagen i ett lugnt tempo på stadsvandringarna. Dessa varar mellan 1,5 och 2,5 timmar. Du ska vara fullt rörlig och kunna ta dig fram utan hjälp.

Fartyget är tyvärr inte anpassat för personer med rörelsehinder som inte kan röra sig på egen hand. Det beror bland annat på säkerhetsmässiga skäl eftersom rederiet kräver att alla ska kunna förflytta sig från en båt till en annan utan hjälp från personal eller medpassagerare.

Av säkerhetsmässiga skäl får rullstolar och rullator inte heller föras ombord på fartyget. Samtliga gångar måste ha fri passage.

Kajplats

När flodkryssningsfartyget lägger till förtöjs fartygen på utanför varandra. Det innebär att det kan hända att utsikten byts ut mot ett annat fartyg istället för ett landskap eller en stad. Dessutom kan det hända att du behöver gå igenom andra fartyg för att stiga i land, eller att andra passagerare måste passera vårt fartyg.

Vi försöker i största möjliga mån hitta en kajplats i centrum av städerna vi besöker. Tyvärr är detta inte alltid möjligt, och även om kajplatsen redan är bokad och bekräftad förbehåller hamnen sig alltid rätten att flytta fartyget upp till bara några få timmar före ankomst.

Om kajplatsen befinner sig långt från centrum och utanför gångavstånd bokar vi en busstransfer i samband med de i programmet arrangerade stadsrundturerna och utflyktspaketet. Den som inte deltar i det planerade programmet eller vill lägga till egna programpunkter står själv för transportkostnaden från och till fartyget.

Soldäck

Fartyget är utrustat med ett stort och härligt soldäck där det finns möjlighet att vistas när vi ligger för ankar eller sakta glider fram i det vackra landskapet.
Vänligen notera att både soldäck och båtrutter periodvis kan vara stängda på grund av att vi passerar låga broar eller slussar.

Utflykter - halvdag och heldag

Det är vanligt förekommande att skilja mellan halv- och heldagsutflykter. Detta innebär inte nödvändigtvis att utflykterna varar exakt en hel eller halv dag. En halvdagsutflykt genomförs för det mesta under förmiddagen eller eftermiddagen och sträcker sig heller inte över en måltid. Därför är man för det mesta tillbaka efter utflykten så att det passar med lunch eller middag. Utflykterna varar 1,5-4 timmar.

En heldagsutflykt varar för det mesta ca 5-9 timmar och sträcker sig ofta över en huvudmåltid som dock inte alltid ingår i priset. Detta anges i så fall i utflyktsbeskrivningen.

Vem kan delta?

För att få delta i flodkryssningen måste du vara fullt rörlig och kunna färdas utan hjälp till fots i städer och på stigar i parker. Personer under 18 år måste resa i sällskap av målsman över 18 år.

Handen på hjärtat

Tidsangivelser i programmet

Tids- och hamnangivelserna i resans program är med förbehåll för ändringar från rederiets sida. Det brukar inte förekomma många ändringar angående hamnarna vi ankommer till, men vissa tidsändringar förekommer på nästan alla kryssningar, beroende på väder och vind. Det är för det mesta slusstider, vattennivå och flodtrafik som påverkar tiderna. Vi väljer dock alltid att ha med tiderna i programmet, eftersom det ger en bra bild av hur mycket tid man förvänta sig att ha till förfogande i hamn/på land. Det är givetvis en del av upplevelsen när man kryssar på en flod!

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 3 out of 5 by from Resa som från början till slut innehöll dåligt väder och stora förseningar Resan uppfyllde inte alltid de förväntningar som fanns pga dåligt väder och stora förseningar till och från flygplatserna. Båten kunde inte lägga till på fler ställen som innebar att vi inte kunde ta oss till det som var planerat. Bra reseledare (Lisa) som kämpade tappert. Vackra vyer och sevärdheter som förstördes av dåligt väder. Bra mat och service på båten.
Date published: 2024-06-23
Rated 4 out of 5 by from En givande resa, trots vädrets makter. Totalt en intressant resa där vår reseledare Lisa ställdes på många prov, som hon alltid redde ut till det bästa.
Date published: 2024-06-05
Rated 5 out of 5 by from Toppenresa på floden Rhen Härligt resa med många upplevelser med den förträffliga reseledaren Jimmy.
Date published: 2023-11-06
Rated 4 out of 5 by from Trevlig flodresa med spännande utflykter. Omsorgsfull reseledare med humor och påläst om utflykter och allmänt trevlig.
Date published: 2023-10-15
Rated 5 out of 5 by from Trevlig kryssning på Rhen Jättetrevlig resa med många sevärdheter och en proffsig och kunnig reseledare. Bra guider.
Date published: 2023-10-12
Rated 5 out of 5 by from Mysig kryssning på Rhen med alla dess pråmar. Vår reseledare var mycket kunnig, tillmötesgående och omtänksam om oss alla. Fixade det lilla extra vid några tillfällen. Uppskattades!
Date published: 2023-10-11
Rated 4 out of 5 by from En välarrangerad och intressant resa Flodkryssning är ett intressant sätt att resa. Lärde mig mycket om Europas historia och flodernas stora betydelse. Fartyget och servicen ombord var utmärkt. Maten var högklassig. Enda problemet var att fartyget saknade hiss ( ett problem för mig som har lite svårigheter att gå i trappor). Vår reseledare var engagerad och kunnig och dessutom mycket trevlig .
Date published: 2023-10-10
Rated 4 out of 5 by from En jättefin resa med många stopp.på fina platser Resan var en fin upplevelse med många vackra platser och en fantastisk guide. Han bjöd verkligen på sig själv och var mycket kunnig.
Date published: 2023-10-09
 • y_2024, m_7, d_19, h_7
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_29
 • loc_sv_SE, sid_CHCRI05, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor