Habsburgarnas storhet och fall

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

En resa för historieälskare! Gå i habsburgarnas fotspår genom sex länder

I ett halvt årtusende var huset Habsburg Europas mäktigaste och deras namn är tätt knutet till de flesta europeiska länders historia. På den här resan genom sex länder och fem huvudstäder besöker vi de två huvudstäder som de regerade ifrån; Budapest och Wien, och tar en avstickare till Bratislava, en av Europas minsta, men kulturhistoriskt sett viktigaste huvudstäder. Här ser vi bland annat Sankt Martin-katedralen, där habsburgarna kröntes som kungar av Ungern mellan 1563 och 1830. Resan avslutas i Sarajevo, där attentatet ärkehertig Franz Ferdinand och hans hustru bildade upptakten till första världskriget och slutet på den habsburgska eran. 

Dessutom bjuder resan på vinprovning i vackra Maribor, den osmanska bron i Mostar och Balkans nutidshistoria i Bosnien-Hercegovina.
 

 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro, Bosnien-Hercegovina Convertible Mark

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm - Budapest.
Dag 2 Stadsrundtur i Budapest. Stadsrundtur på Budasidan. Gellérberget. Borghöjden med Mattiaskyrkan och Fiskarbastionen. Båttur på Donau. Vidare till Bratislava
Dag 3 Stadsrundtur i Bratislava med kröningskyrkan St. Martin. Vidare till Wien med den gamla stadsdelen och besök i Schönbrunn
Dag 4 Artstetten slott och klostret Melk. Vidare till Maribor i Slovenien
Dag 5 Stadsrundtur i Maribor och vinprovning på eftermiddagen
Dag 6 Maribor – Zagreb. Stadsrundtur i Zagreb. Zagreb – Banja Luka
Dag 7 Banja Luka – Jajce. På eftermiddagen vidare till Mostar
Dag 8 Mostar – Sarajevo. Museet och den underjordiska tunneln ”Tunnel of Life
Dag 9 Sarajevo. Stadsrundtur
Dag 10 Hemresa

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
15 698:–
Stockholm
15 698:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm - Budapest.
Budapest från ovan
Vi anländer till Budapest och kör till hotellet där vi checkar in. Innan vi stiftar vår första bekantskap med det ungerska köket vid en gemensam middag i Budapest. Här ska vi även övernatta.

Budapest ligger i hjärtat av Centraleuropa, vackert placerad vid Donaus stränder och kantad av Budakullarna i väster och början på den stora ungerska slätten i öster. Redan år 1526 blev den västra delen av Ungern  (Böhmen) en del av det habsburgska riket, när Ferdinand I blev kung. Resten av Ungern erövrades av osmanerna och den här delen blev en del av det habsburgska riket 1699. År 1867 fick Ungern en jämbördig roll i dubbelmonarkin Österrike-Ungern, för att tillfredsställa Ungrarna efter att de förlorade kriget mot Preussen 1866. I mitten av 1800-talet hade man i Ungern till och med haft uppror mot det habsburgska styret och den pompösa överklassen.

Släkten Habsburg regerade över stora delar av Europa under en väldigt lång period som inleddes år 1273 med Rudolf I och avslutades 1918. En del av släkten regerade i 1500-talets Spanien och blev kända som de spanska habsburgarna. De har regerat som hertigar, ärkehertigar, kungar och kejsare men familjen kommer ursprungligen från Schweiz och fick sitt namn efter det dåvarande domicilet Habichtburg som finns än idag och ligger i den schweiziska kantonen Aargau nordväst om Zürich. De törstade konstant efter makt och bildade allianser till höger och vänster med Europas olika kungahus via arrangerade äktenskap. Bland annat giftes Maria Theresias dotter Maria Antoinette bort med den franske konungen Ludvig XVI och båda avsattes och halshöggs under den franska revolutionen. Det finns idag flera levande ättlingar till släkten, som bland annat ärkehertig Karl von Habsburg (född 1961), men hans titel bär ingen tyngd i Österrike. Karl är idag släktens överhuvud. Hans son, ärkehertig Ferdinand Zvonimir von Habsburg, är racerförare – det är fortfarande full fart framåt när det gäller habsburgarna…!
 
Dag 2
Stadsrundtur i Budapest. Stadsrundtur på Budasidan. Gellérberget. Borghöjden med Mattiaskyrkan och Fiskarbastionen. Båttur på Donau. Vidare till Bratislava Ca 225 km
Donau flyter genom Budapest

Den ungerska huvudstaden består av två delar: Det gamla Buda i väster mer historiska kvarter, medeltida gator och kungapalatset samt det moderna Pest i öst med breda boulevarder, jugendstil, parlamentsbyggnaden och shoppingstråk. Donau delar staden i dessa två livliga stadsdelar som binds samman av imponerande och vackra broar. De två stadsdelarna förenades år 1873 och båda bjuder på storslagen arkitektur från slutet av 1800-talet, caféer i wienerstil och sjudande storstadsstämning. 

Vi börjar med att köra över Donau till Budasidan och upp på Gellérberget. Från toppen väntar en fantastisk utsikt över Budapest. Frihetsmonumentet på kullen restes efter andra världskriget till minne av de sovjetiska soldaterna som befriade staden 1945. Statyn föreställer en kvinna som proklamerar frihet till staden och är i blickfånget var man än befinner sig i Budapest. Från Gellérberget kör vi till Borghöjden. På Borghöjden ligger det gamla kungapalatset och merparten av Budapests medeltida byggnader. Vi strosar runt i området och tittar närmare på Mattiaskyrkan och Fiskarbastionen. 

Från Fiskarbastionens terrass Halászbástya har vi en enastående utsikt. Bastionen byggdes egentligen som utsiktstorn under åren 1895 och fram till 1992 för att fira den ungerska statens 1000-årsjubileum. Bastionen är uppförd på den plats där stadens gamla fästning låg från början. 

Mattiaskyrkan är en nygotisk kyrka och Franz Liszts offertorium ”Ungersk kröningsmässa” framfördes i kyrkan vid Franz Josephs kröning år 1867. Han var den förste kejsaren som inte kröntes i Bratislava. Detta var ett politiskt drag och ett försök att visa ungrarna en viss portion sammanhållning. På eftermiddagen ger vi oss ut på en båttur på Donau och ser Budapest från vattnet.

Efter stadsrundturen och en sen lunchpaus fortsätter vi till Bratislava där vi checkar in och äter middag.

Dag 3
Stadsrundtur i Bratislava med kröningskyrkan St. Martin. Vidare till Wien med den gamla stadsdelen och besök i Schönbrunn Ca 80 km
Bratislava
Förmiddagen tillbringas i Bratislava, Slovakiens huvudstad. Här tittar vi närmare på en av Europas minsta, men kulturhistoriskt sett väldigt viktiga huvudstäder, med en historik som går hela vägen tillbaka till yngre stenåldern. Den norra delen av staden är den äldsta och stadsdelen på Donaus södra sida byggdes under kommunisttiden. Och det syns! 

Ett av stadens historiska landmärken är Bratislavas slott som är beläget på en kulle 85 meter över Donau. Slottet brändes ned 1811 och stod i ruiner i över hundra år innan det byggdes upp igen 1950. Vi passerar domkyrkan St. Martin som under en stor del av det habsburgska husets dominans var kröningskyrka för regenterna och där tio kungar och en drottning har krönts. Staden är även fylld av vackra barockbyggnader. Bratislavas mer moderna landmärke är Bron som symboliserar det slovakiska nationella upproret från 1970-talet, och har ett UFO-liknande utsikts- och restaurangtorn. 

Efter den korta rundturen i den lilla men viktiga staden fortsätter vi västerut, korsar återigen Donau och kör till Wien, den nuvarande österrikiska och tidigare habsburgska huvudstaden. Det är en kort körtur. Vi äter lunch, strosar runt i den gamla stadsdelen runt domkyrkan Stephansdom och den tidigare kungliga vinterbostaden Hofburg.
 
Därefter är det dags att se sommarpalatset Schönbrunn där Kaiser Franz Joseph och hans hustru, den vackra och unga kejsarinnan Elisabeth, mer känd som Sissi – vistades. Äktenskapet var ett lyckligt sådant i början och på två år fick de två döttrar och en son. Den äldsta dottern Sophie dog tidigt och deras son kronprinsen Rudolf sköt sin käresta och sig själv vid ett dramatiskt kärleksdrama på jaktslottet Mayerling utanför Wien. Det var 1889. Den högst älskade Sissi mördades 9 år senare av en anarkist i Geneve. Utan manliga arvingar blev Franz Josephs brorson ärkehertig Franz Ferdinand utnämnd till arvinge. Honom kommer vi in mer på senare. Vi får en fin rundvisning med ljudguide. Efter det inkvarteras vi och äter middag i Wien.
 
Dag 4
Artstetten slott och klostret Melk. Vidare till Maribor i Slovenien Ca 450 km
Klostret Melk
Vi börjar tidigt och kör västerut till Artstetten Slot i Niederösterreich. Slottet användes som sommarresidens för den habsburgska släkten och här ligger ärkehertig Franz Ferdinand och hans hustru Sofie av Hohenberg begravda. De bodde nära Böhmen som även var Sofies födelseort. Hon var av god men inte kunglig börd och tronen skulle därför inte kunna gå i arv. Efter mordet på Franz Ferdinand blev kejsare Franz Joseph brorsons son, ärkehertig Karl, tronföljare. Denne unge man blev 1916 kejsare av Österrike som Karl I och kung av Ungern som Karl IV. Med honom slutade den habsburgska eran två år senare 1918.

Vi uppehåller oss här en stund och tittar på Franz Ferdinand-museet innan vi fortsätter till den närbelägna staden Melk där vi besöker det imponerande Benediktinerklostret Stift Melk som i sin nuvarande form byggdes under den habsburgska storhetstiden under 1700-talets första hälft. Idag rymmer den en av de största samlingarna av medeltida manuskript och kyrkans väldigt fina freskmålningar av den kände Johann Michael Rottmayer.
 
Efter lunch i området inleder vi resan söderut till Maribor i Slovenien. Vi färdas genom de stora österrikiska vinområdena i Steiermark och Burgenland innan vi korsar gränsen till Slovenien och kommer fram till Maribor där vi övernattar och äter middag.
 
 
Dag 5
Stadsrundtur i Maribor och vinprovning på eftermiddagen Ca 15 km
Maribor

Maribor är Sloveniens näststörsta stad och är vackert belägen med vinodlingar på stadens ena sida och Pohorjebergen på den andra och Drava-floden som flyter mitt emellan. Staden grundades cirka år 1000 och var i stort sett österrikisk hela vägen fram till 1919 då det österrikisk-ungerska kejsardömet upplöstes efter första världskriget. Här bildades kungariket av serber, kroater och slovener som senare införlivades i Titos folkrepublik Jugoslavien efter andra världskriget. Under den österrikisk-ungerska perioden var Maribor under namnet Marlburg en del av Steiermark där kejsar Franz Josefs gammelfarbror, ärkehertig Johann, bodde. Härifrån bredde vinodlingarna ut sig både i Österrike och i nuvarande Slovenien. Det fanns redan vindruvor i Maribor, något vi vet tack vare världens äldsta vinstock som är över 400 år gammal. Det var ärkehertigen som startade vinproduktionen och förädlingen som idag har stor betydelse för staden och området. Under en stadsvandring ser vi stadens historiska centrum och får lite tid på egen hand innan vi äter lunch. Vinprovning under eftermiddagen.

Vi övernattar återigen i Maribor där vi även äter middag.

Dag 6
Maribor – Zagreb. Stadsrundtur i Zagreb. Zagreb – Banja Luka Ca 315 km
Zagreb

Från Maribor kör vi till Zagreb där vi ger oss ut på en stadsrundtur i den kroatiska huvudstaden. På förmiddagen gör vi en stadsvandring i Zagreb, och framför allt i de äldsta stadsdelarna: Gradec i den övre stadsdelen Gornji Grad och Kapitol, som är världens religiösa centrum. Vi passerar bland annat den medeltida stenporten som förbinder de två stadsdelarna och där en helig madonnafigur sägs uppfylla alla dina önskningar.

Vi ser även katedralen som ursprungligen är från 1200-talet, men som har blivit förstörd flertalet gånger. Den nuvarande kyrkan byggdes 1880-1906 i nygotisk stil och den är med sina två höga ron den högsta kyrkan i hela Kroatien. I Kapitolkvarteret ligger även den stora Dolac-marknaden där färska matvaror bjuds ut från de många bodarna.

Efter lunch fortsätter vi söderut över gränsen till Bosnien-Hercegovina till Banja Luka. Staden är mest känd för att vara det moderna Bosnien-Hercegovinas politiska centrum, men även eftersom staden etniska minoriteter fördrevs och kroater, bosnier och många flyende serber flyttade dit istället. Staden var och är väldigt muslimsk och samtliga moskéer, totalt 16 stycken, förstördes under inbördeskriget på 1990-talet.

Vi tittar lite på staden innan vi äter och sover över här.
 

Dag 7
Banja Luka – Jajce. På eftermiddagen vidare till Mostar Ca 235 km
Pilvafallen
Idag fortsätter vi till Jajce. Området runt Banja Luka är otroligt vackert med många raviner och dalar för sportfantaster aktiverar sig med framför allt cykling och rafting.

Jajce är en relativt ny stad trots att den omges av fästningsdelar och fästningen där de bosniska kungarna kröntes en gång i tiden.  Staden är känd för att det var här som det federativa Jugoslavien uppstod efter andra världskriget och den jugoslaviska kungamakten upplöstes. Ett Jugoslavien som president Tito så vackert styrde fram till sin död men som därefter i samband med Östeuropas upplösning i slutet av 80-talet inte längre kunde hållas samlat. De gamla gränserna revs upp, man bedrev etniska rensningar och familjer slets isär i ett hatiskt och brutalt inbördeskrig som många lider av eftersviterna av än idag. Ett väldigt svart kapitel i det moderna Europas historia. Här finns flera minnen och museer som handlar om Titos och socialismens storhetstid.
Efter lunch fortsätter vi till Mostar.
 
Vi kör genom staden Travnik som under den turkiska perioden huserade deras guvernör. Vi går runt i Mostar där vi tittar på den unika medeltida stadens intakta stadskärna. Självklart ska vi även se bron Stari-Most som byggdes 1556-1566. Den gamla bron är själva symbolen för Mostar och är ett praktexempel på osmansk arkitektur. Mannen bakom det hela är arkitekten Hayreddin, elev till den berömde Sinan som även har ritat några av de viktigaste moskéerna i Istanbul. Nuvarande bro är en rekonstruktion av den ursprungliga bron som förstördes under Balkankriget på 1990-talet. Det UNESCO-bevarade historiska kvarteret runt bron är idag restaurerat och är en charmig stadsdel med många caféer och restauranger. Strosa gärna runt i den gamla stadsdelen och gå över den förnäma bron när endagsturisterna har försvunnit. Mostar ligger vid Neretva-floden och med sina 113 000 invånare är den Bosnien-Hercegovinas femte största stad. Stadens historiska stadskärna som sprider ut sig på båda sidor om Neretvafloden uppfördes under den osmanska perioden.

Vi övernattar och äter middag i Mostar.
 
 
Dag 8
Mostar – Sarajevo. Museet och den underjordiska tunneln ”Tunnel of Life Ca 140 km
Bron Stari Most
Vi inleder med at köra till Sarajevo där dagens utflykt består av att besöka stadens berömda tunnel Tunnel of Life som ligger vid stadens flygplats. Tunneln var en riktig livsådra under belägringen av Sarajevo, och byggdes av den bosniska armén sommaren 1993. Fram till dess hade Sarajevo varit avskuret från omvärlden av serberna, men med tunneln fick de möjlighet att transportera vapen, människor och nödproviant till den nödställda staden. Tunneln fungerar idag som ett museum över krigets fasor och är en både spännande och tänkvärd upplevelse.

Vi inkvarteras på vårt hotell och på eftermiddagen har vi tid på egen hand innan vi ses för en gemensam middag.
 
 
Dag 9
Sarajevo. Stadsrundtur
Sarajevo
Sarajevo är en enda smältdegel av kultur, historia, krig och politik. De senaste 100 åren har Sarajevo tre gånger stått i skottgluggen för Europas och hela världens uppmärksamhet. År 1914 för mordet på den österrikisk-ungerske ärkehertigen Franz Ferdinand, år 1984 då staden stod värd för vinter-OS och under Balkankrigen mellan 1992 och 1995.

Många har fortfarande bilderna av den sönderbombade marknadsplatsen, rapporterna om krypskyttar och svälten hos en befolkning under belägring färskt i minnet. Idag har staden återhämtat sig igen och välkomnar turister med öppna armar. Idag ska vi bege oss in i den gamla delen av staden där vi ska se den ikoniska Latinska bron, där mordet på ärkehertig Franz Ferdinand ägde rum år 1914.

Morden var egentligen inte den direkta orsaken till första världskrigets inbrott. Spänningar och allianser till höger och vänster härjade över hela Europa men morden blev förvisso gnistan som tände den spända situationen och blev slutet för det habsburgska storriket då det österrikisk-ungerska riket upplöstes och stora delar av områdena blev självständiga. Kungarikena Kroatien, Slovenien och Serbien återuppstod en kortare period, Ungern blev självständigt, Tjeckoslovakien uppstod, Sydtyrolen blev italienskt. En gång i tiden var Österrike ett litet tyskspråkigt land utan monarki då den gamle kejsaren Franz Joseph dog under kriget 1916 och hans efterträdare Karl I träder tillbaka efter krigets slut. En era i europeisk historia hade nått sitt slut, ett imperium som vid en viss tidpunkt sträckte sig från Engelska kanalen med Nederländerna till den ryska gränsen i öst, hade nått vägs ände. Idag återstår det fortfarande några förgreningar från det habsburgska huset men 1918 innebar slutet för den österrikiska monarkin då den siste kejsaren, Karl I avgick.

Vi passerar även stadens huvudtorg och basarområde, Bascarsija och det imponerande höghuset Avaaz Twist Tower som har blivit en symbol för det nya Sarajevo.

Vi avslutar vår fantastiska resa med en god middag på en restaurang inne i Sarajevo.
Dag 10
Hemresa
Beroende på avresetid kan det finnas tid över för några sista inköp efter frukost innan vi ger oss av till flygplatsen för att resa hem!
 
 

Prisinformation

Resans pris

Från 15 698:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
2 298:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Budapest och Sarajevo – Stockholm med mellanlandningar
 • Boende på 3- 4-stjärniga hotell med frukost
 • 9 middagar på hotell eller restaurang
 • Utflykter och transport enligt program
 • Vinprovning i Maribor
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring 
 • Tillägg för enkelrum 
 • Övriga måltider och drycker
 • Dricks till lokalguide, chaufför med mera (räkna med 300 kronor per person)
 • Personliga förnödenheter
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs med minst 15 deltagare. Vi förbehåller oss rätten att ställa in resan om detta antal inte uppnås. Detta sker i så fall senast 4-6 veckor före avresedatum. I enlighet med ”lag (1992:1672) om paketresor”  är Albatros Travel som researrangör endast skyldiga att återbetala resans pris och kunden har i sådana fall inget krav på ersättning utöver återbetalning av resans pris.

 

Bagage

Man får ta med 1 bagage på max 20 kg + handbagage (max 8 kg) per person. Handbagagets storlek får maximalt utgöra 118 cm totalt (längd x bredd x höjd=exempelvis 55 cm x 40 cm x 23 cm).  Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

Mer om dina resmål

Om du vill veta mer om klimat, dricks och mycket annat kan du läsa mer här: 

Österrike: www.albatros.se/resmal/europa/osterrike
Ungern: www.albatros.se/resmal/europa/ungern
Slovakien: www.albatros.se/resmal/europa/slovakien
Kroatien: www.albatros.se/resmal/europa/kroatien

Handen på hjärtat

Information

På den här resan får du lite av det hela men inte allt. Vi fokuserar på habsburgarnas storhetstid och besöker 6 länder på 10 dagar inklusive 5 huvudstäder. Vissa dagar är fullspäckade med aktiviteter men i gengäld hinner du se väldigt mycket, och även sådant du vanligtvis inte hade sett på en resa till en av platserna vi besöker.
 
 
Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from En resa genom århundraden som berörde starkt Detta är en resa som ger en förståelse för Balkans komplexa historia. Det är också en resa genom ett spektakulärt landskap och historiska miljöer. Vår guide var otroligt kunnig, kommunikativ och inkluderande. Vi kan faktiskt inte tänka oss en bättre reseledare!!! Ett bra tips är att läsa något om Habsburgarna och/eller Balkan innan resan!
Date published: 2019-11-01
Rated 4 out of 5 by from Historiskt spännande resa Det var bra att vi var en mindre grupp på15 personer. Reseledaren var mycket påläst och kunnig. De lokala guiderna var mycket bra. De lokala förutsättningarna för bussresan med gränskontroller,dåliga vägar etc gjorde att tidsplanen för måltider var för optimistisk. Tiden i Wien var för kort.
Date published: 2019-05-29
Rated 5 out of 5 by from En lärorik och trevlig resa i Habsburgarnas spår Reseledaren Max och chauffören Andy var helt suveräna på att göra det bästa för oss. Vi fick se många historiska platser. Det är mycket promenerande på rundturerna, ibland på gator, ibland på kullersten och i många trappor. Vi är väldigt nöjda med allt vi sett och fått uppleva.
Date published: 2019-09-23
Rated 5 out of 5 by from Intressant, kunskapshöjande, spännande och trevlig. Välorganiserad resa, med spännande resmål som gav utökad kunskap om en komplex region. Reseledaren var kunnig, vältalig, intressant, och hade uppskattade ledaregenskaper och en stor portion humor. Hans insats höjde resans kvalitet från utmärkt till exellent.
Date published: 2019-09-15
Rated 5 out of 5 by from En resa inte lik någon annan som vi gjort Att få se så många historiska platser på en och samma resa. En rerseledare som berättade om Habsburgarna på ett intressant sätt, hon var mycket påläst. Många mil i buss ( ca 160 mil ) men det var det värt.
Date published: 2019-11-01
Rated 5 out of 5 by from En lärorik och intressant resa. Under stadsvandringarna fick vi mycket detaljerad information från engelsktalande guider. Med stor skicklighet simultantolkade och sammanfattade reseledaren vad som sagts. Mycket bra!
Date published: 2019-09-14
Rated 5 out of 5 by from En intressant resa i historien genom vackra länder. En suveränt kunnig och rolig guide, gjorde allt till en bra och intressant upplevelse. Bosnien var en fin upplevelse med natur som var fantastisk.
Date published: 2019-09-14
Rated 5 out of 5 by from En mycket innehållsrik resa med en utomordentlig guide Väl avvägd planering med mycket intressanta platser och fakta, presenterade av en utomordentligt kunnig, engagerad och humoristisk guide.
Date published: 2019-09-15
 • y_2020, m_4, d_7, h_20
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.5
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_14
 • loc_sv_SE, sid_HURTR03, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

20HURTR03BSE0209