Härliga Sydindien – kultur och solsemester i Kerala

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev safari, Keralas backwaters och Kochis kolonialhistoria, samt 4 dagars sol- och badsemester på paradisiska stränder

Kerala – en förtrollande mosaik av kokospalmer och risfält, breda stränder och regnskog, sammanbundet av trolska vattendrag som slingrar sig fram i sakta mak. Vi går på safari i nationalparken Periyar - med lite tur ser vi en flock elefanter ta sig ett svalkande dopp! Vi övernattar på en husbåt och glider fram på Keralas kanaler, vi rycks med av den traditionella kathakalidansen och går på upptäcktsfärd i Kochis smala gränder.

Till sist väntar fyra oändligt avkopplande dagar på strandhotell i Kovalam. Låt dig bländas av de palmklädda strändernas tidlösa skönhet, unna dig en ayurvedabehandling eller låt det vattnas i munnen av strandrestaurangernas överflöd av hummer, räkor och färsk fisk.

Följ med till härligt helande Kerala!

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta Indiska rupier

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Kochi
Dag 2 Ankomst till Kochi. Kochi hamn, kyrka och tvättkollektiv
Dag 3 Kochi. Mattancherry-palatset, judisk synagoga, Kochi-fort och kathakali-dans
Dag 4 Kochi – Periyar nationalpark. Kryddplantager och gummiplantager
Dag 5 Periyar nationalpark. Vandringssafari och båttur på Periyar-sjön
Dag 6 Periyar nationalpark – Alleppey. Kerala Backwaters och boende på husbåt
Dag 7 Alleppey – Kovalam. Boende på strandhotell
Dag 8–10 Kovalam. Avkoppling och strandliv
Dag 11 Hemresa

Hotell

Uday Samudra Hotel

 • 227 rum
 • 5 restauranger
 • Wifi på hela resortet
 • Värdeförvaringsskåp på rummet
 • 3 swimmingpooler
 • Luftkonditionering på rummet

Kovalam-området är med sin 17 kilometer långa kuststräcka och tre fantastiska huvudstränder ett badparadis utan dess like. Översatt betyder Kovalam ungefär ’kokospalmlund nära havet’ – mer idylliskt blir det inte! Och låt inte sandens ibland nästan svarta färg avskräcka dig – det är iinte smuts, utan bara den svarta mineral ilmenit som färgar sanden.

Uday Samudra Hotel ligger i kustorten Kovalam på Malabarkusten i södra Indien. Längs strandpromenaden mot Arabiska sjön ligger barer och restauranger som pärlor på rad och erbjuder färsk fisk, hummer och stora räkor – eller kanske en drink i solnedgången kan fresta? Delstatens huvudstad, Trivandrum, ligger endast 15 kilometer bort. Staden (vars officiella namn är Thiruvananthapuram) är omgiven av frodiga gröna backra och självaste  Mahatma Gandhi kallade den för Indiens evigt gröna stad.

Uday Samudra Hotel är officiellt ett 5-stjärnigt hotell. Vi har dock valt att kalla det 4-stjärnigt för att inte göra någon besviken. Hotellet består av 227 rum på 4 våningar. Hotellet har sex rumstyper och vi bor i dubbelrum i kategorin "Deluxe room" med utsikt mot trädgården och poolen. Alla rum har terrass eller balkong, badrum, luftkonditionering, tv, hårtork och minibar. Det finns te- och kaffekokare på rummet, samt Wi-Fi och  värdeförvaringsskåp.

Läs mer på hotellets hemsida: http://www.uds.co.in

Bilder

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Kochi

Vi styr kosan mot den indiska delstaten Kerala och staden Kochi.

Dag 2
Ankomst till Kochi. Kochi hamn, kyrka och tvättkollektiv
Fiskenät i hamnen i Kochi

Vi anländer till den gröna delstaten Kerala och möter omedelbart det spännande och unika Indien.  Här hittar vi ett hav av människor, bilar och tuktuks och kan få syn på en och annan helig ko som ligger och dåsar i vägrenen. Från flygplatsen beger vi oss mot Kocho där vi ska bo de första nätterna. Både ögon och sinnen bombarderas konstant av det varma, unika och färgsprakande Indien som passerar revy utanför bussens luftkonditionerade inre. Här i Kerala kan hela 90 procent av befolkningen läsa och skriva, och den höga utbildningsnivån har bland annat medfört att barndödligheten är den lägsta i hela Indien, och att delstaten har de mest utvecklade sociala förhållandena. Vi anländer till den moderna stadsdelen Ernakulam som ligger på fastlandet, och vi korsar floden för att komma fram till Kochi. Kochi består av en ny och en gammal stadsdel, och är belägen runt en fjord där fullastade färjor transporterar pendlare hela dagarna och varor skeppas fram och tillbaka. Staden har under senare tid koloniserats flera gånger. Först av portugiserna, sedan av holländarna och till slut av engelsmännen innan staden åter föll i indiska händer vid självständighetsförklaringen år 1947. Varje kolonialmakt har satt sin egen prägel på staden.

Vi inleder dagens program med ett besök vid Kochis hamn. Vid inseglingen till hamnen fiskar man med de berömda kinesiska fiskenäten som hänger som stora spindlar. Om vi har tur kan vi se hur de lokala fiskekollektiven använder sig av lodar, trissor och kontravikter för att höja och sänka de stora konstruktionerna. Ett fiskemetod som har använts sedan urminnes tider och som fortfarande fungerar lika bra. Här kan vi njuta av den pampiga, hektiska och exotiska stämningen med utsikt över Arabiska havet. Vi går genom de smala gamla gatorna varav många präglas av att staden har varit en stor handelsstad. En ovanlig aspekt är att kristendomen är utbredd i området, och bland annat hittar vi Indiens äldsta kyrka här. Denna ska vi givetvis titta på och även ett annat, något lustigt, ställe, nämligen tvättkollektiv i det fria, där lokala ”dhobi wallas” (tvättare) tvättar, bankar, torkar och stryker klädet åt stadens invånare. Ett snillrikt system ser sedan till att alla får rätt kläder tillbaka. Efter besöket förstår man varför alla indier alltid har så rena och nystrukna kläder.

Vi har naturligtvis tid att äta lunch innan vi beger oss till vårt hotell som ligger i den mest spännande delen av staden, nämligen den gamla stadsdelen Fort Kochi. Här bor vi väldigt nära vattnet och den lilla hamnpromenaden. Därefter finns det tid för egna äventyr eller avkoppling på hotellet innan vi sammanstrålar på det senare för att äta vår första middag tillsammans på resan.

 

Dag 3
Kochi. Mattancherry-palatset, judisk synagoga, Kochi-fort och kathakali-dans
Kathakalidans

Idag besöker vi Mattancherry-palatset som uppfördes av portugiserna år 1557. Palatset är byggt i traditionell keralastil och har ett speciellt tempel dedikerat åt guden Bhagavati mitt på gårdsplanen. De vackra freskmålningarna på tempelväggarna skildrar det stora hinduistiska eposet Ramayana som handlar om prinsen Rama, Vishnus djunde reinkarnation. Därnäst strosar vi genom den lokala marknaden och besöker den enda judiska synagogan på subkontinenten, samt Kochi-fortet. Vi tittar förbi hos en lokal matthandlare och i slutet av dagen är det dags att besöka ett av Kochis berömda Kathakali-danscentra. Kathakali-dansen är unik för Kerala och den färgglada och temperamentsfulla dansen tar ofta sin utgångspunkt i olika skildringar från de gamla hinduistiska skrifterna.

Kvällens middag intas på egen hand. Det finns många bra matställen med överkomliga priser i Fort Kochi. Hotellets egen restaurang är strålande och även grannrestaurangen är väldigt välbesökt. Den som vill ta en promenad kan besöka trevliga Farmers Café som serverar läckra indiska rätter i härliga omgivningar. Öl och vin står inte på menyn men den färskpressade juicen kompenserar mer än väl för detta.

OBS: Mattancherry-palatset är stängt varje fredag och den judiska synagogan är stängd varje fredag och lördag. Vi försöker stuva om i programmet i största möjliga mån om vi är i Kochi fredag och lördag.

Dag 4
Kochi – Periyar nationalpark. Kryddplantager och gummiplantager

Vi lämnar Kochi och kör inåt landet, till Western Ghats. Här ligger Periyar - Sydindiens mest hyllade nationalpark och viltreservat. På det stora området lever sambarhjort, gauroxe, vildsvin, vilda hundar, apor, elefanter och reservatets stolthet: de pampiga indiska tigrarna, som i stort sett aldrig visar sig. Bussturen är en upplevelse i sig. Vi kör genom små indiska städer och överväldigas av de färgsprakande kläderna och inte minst naturen runt oss. Vi kör upp bland kullarna och passerar exotiska träd och växter. Här finns kokosplantager, gummiträd, kaffebuskar, djungel och teplantager så långt ögat kan nå. Och det blir allt vackrare allt eftersom vi närmar oss Periyar. Längs vägen besöker vi en kryddplantage där vi vandrar genom en grönskande trädgård medan vi med händer, ögon och näsa upplever allt från nejlikor, kardemumma, muskotnöt tebuskar, svartpeppar, kanel och andra spännande växter. Vi ska naturligtvis också titta närmare på en gummiplantage där vi ser hur man tappar träden och får en liten glimt av vägen från trä till gummi.

När vi kommer fram till Periyar kan resten av dagen läggas på att utforska det vackra naturområdet på egen hand eller koppla av på hotellet. Det finns gott om tid för naturupplevelser imorgon.

Middagen intas idag på egen hand. Den som inte vill äta på hotellet kan besöka ett av de många bra matställena i staden, som ofta är belägna i anslutning till andra hotell.

Dag 5
Periyar nationalpark. Vandringssafari och båttur på Periyar-sjön
Periyar nationalreservat

På morgonen ska vi ge oss ut på vandring i nationalparken och uppleva det vilda naturområdet runt knuten. Periyar består mest av grönskande skog och den stora sjön som täcker ett område på 26 kvadratkilometer. Här släcker parkens djur törsten och några av dem kanske tar sig ett dopp. Parkens nyfikna och fräcka apor följer våra rörelser genom området, och vi kan följa hur de helt utan rädsla svingar sig från träd till träd. Vi avrundar vårt besök i nationalparken med en båttur på sjön, där vi framför allt seglar längs brädden. Rundturen på det stilla vattnet är väldigt behaglig, och vi har första parkett till alla djur som kan tänkas komma ner till vattnet och dricka. Även om vi har alla möjligheter att se vilda djur kan vi inte garantera något.

Dag 6
Periyar nationalpark – Alleppey. Kerala Backwaters och boende på husbåt
Keralas backwaters

Vi kör söderut till staden Alleppey. Om klichén Indiens Venedig är berättigad någonstans så är det här. Allepeys bakgård utgörs av Keralas så kallade backwaters, ett enormt område där havet har letat sig in över land och skapat ett helt system av sjöar, laguner och småfjordar. Här står vackra kokospalmer sida vid sida vid kanalerna och det finns många fler kanaler än gator.  Här både sover, lever och transporterar man sig på vattnet. Väldigt många invånare i Alleppey bor på husbåt, och det ska vi också göra! Vi ger oss ut för att uppleva en del av de 900 kilometer långa och ringlande vattenvägarna som utgör backwaters. Det vattenrika området har under flera århundraden använts som Sydindiens motorvägssystem och områdets invånare fraktar än idag runt både sig själva och sina varor med paddelkraft.

Ombord på vår husbåt, som har ett tak av kokosfiber, glider vi stilfullt runt längs de palmbeströdda bräddarna mellan arbetande fiskare och små landsorter som ligger inklämda på bara några få meter breda landtungor. Varje båt innehåller från tre till sex hytter med egen kapten, kock och övrig personal. På natten ligger båten vid kaj.

Dag 7
Alleppey – Kovalam. Boende på strandhotell

Efter frukost kliver vi av husbåten och fortsätter till kuststaden Kovalam där vi checkar in på vårt strandhotell. Kovalamområdet är med sin 17 kilometer långa kuststräcka och tre fantastiska huvudstränder ett semesterparadis av rang. Översatt betyder Kovalam ungefär kokospalmlunden vid havet, och mer idylliskt än så blir det inte! Låt dig inte avskräckas av sandens ibland delvis svarta färg. Den är inte förorenad utan färgad av ett svart mineral som heter ilmenit.

Dag 8–10
Kovalam. Avkoppling och strandliv
Njut av livet i Kovalam

Du har nu tre dagar på dig att njuta av livet här på Sydindiens Malabarkust. Längs strandpromenaden, ut mot Arabiska havet, ligger barer och restauranger som ett pärlband och erbjuder färsk fisk hummer och jätteräkor – och en drink i solnedgången för den som törstar efter en sådan. Du kan även skämma bort dig själv med en behandling enligt den 5 000 år gamla ayurveda-traditionen, som i allra högsta grad lever vidare i Kerala. Ayurveda-traditionen finns nästan överallt i Indien, men i Kerala är man speciellt mån om att följa de gamla föreskrifterna till punkt och pricka. En del restauranger i Kovalam har specialiserat sig på att laga mat enligt ayurvediska regler. Om du vill ta del av stadslivet ligger delstatens huvudstad Trivandrum endast cirka 15 kilometer bort. Staden (vars officiella namn är Thiruvananthapuram) omgärdad av lummiga kullar och blev av Mahatma Gandhi poetiskt kallad för Indiens för evigt gröna stad. Trivandrum är en forskningsby fylld med skolor, tekniska institut och University of Kerala, och staden står för 80 procent av delstatens export av IT-mjukvara. Dessutom har staden en zoologisk trädgård, muséer och gallerier.

Vid midnatt dag 10 påbörjar vi hemresan och kör till flygplatsen i Trivandrum. 

Dag 11
Hemresa

Väldigt tidigt på morgonen lämnar vi Indien och flyger hemåt igen. 

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Kochi med mellanlandning
 • Flyg Trivandrum – Stockholm med mellanlandning
 • Utflykter enligt program
 • Boende på bra hotell i delat dubbelrum
 • 1 natt på 3-stjärnig husbåt
 • Frukost dagligen
 • Lunch dag 2-7
 • Middag dag 2, 5 och 6
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Visum till Indien*
 • Drycker
 • Dricks till guide, chaufför och assistent (räkna med cirka 20 USD per person)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

*Vi rekommenderar att du själv ansöker om e-visum till Indien, vilket är det absolut billigaste sättet, eftersom det endast kostar 50 USD per person. Alternativt kan Albatros Travel hjälpa svenska medborgare att ansöka om visum mot en avgift på 1 148 kronor per person.

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris

Indiskt hantverk

Under resans gång har vi lagt in besök hos lokala företag och kooperativ som tillverkar det hantverk Indien är berömt för: t.ex. tyger, marmor och juveler. Det kommer naturligtvis att finnas möjlighet att göra inköp i samband med dessa besök.

Mer om Indien

Här kan du läsa mer om vaccinationer, tidsskillnad och mycket annat:

www.albatros.se/resmal/asien/indien

 

Visum till Indien

Du ska själv söka visum till Indien.

Klicka här och läs mer: Visum Indien

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter gruppen reseledaren på en av bussens första uppsamlingsplatser. I avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.
 

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros bussresor kan du reservera en specifik plats i bussen, varav några platser reservas mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn.

På våra resor med flyg genomförs transporten på destinationen ofta med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte köpa en specifik plats i förväg.  Däremot kan man under resans gång kommer överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.
 

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Liknande resor

INRTR30ASE