Höstkänslor i Toscana

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Språk, kultur och trevligt umgänge under två sköna veckor i Toscana och Umbrien.

På den här resan till Italiens mest berömda region duggar upplevelserna tätt: Du får allt från en lätt introduktion till det italienska språket, till matlagningskurser och kulturupplevelser av högsta klass. Vi lär oss laga pasta och soppor på toskanskt vis, strosar på den lokala marknaden som bågnar av allsköns frukt och grönt och låter oss frestas av världens kanske bästa glass i charmiga San Gimignano.

Dessutom ger vi oss ut på vandringar, tar en avstickare till Umbrien och medeltidspärlan Siena, och besöker naturligtvis en vingård.

Utgångspunkt för våra sköna italienska sommardagar är en av Toscanas klassiska kurorter, Chianciano Terme, där vi bor på ett trestjärnigt hotell.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Vin och mat

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram 15 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Rom – Chianciano Terme. Promenad i staden
Dag 2
Medeltidsstaden Siena
Dag 3
Vandring i omgivningarna runt Chianciano Terme och italienskundervisning
Dag 4
Pastakurs fram till lunch och tid på egen hand
Dag 5
Cykeltur i det toskanska landskapet
Dag 6
Ledig dag – upplev mer av Toscana
Dag 7
Assisi – den helige Franciskus stad. Besök i San Francesco-kyrkan med rundvisning
Dag 8
Italiensk marknad och etruskiskt museum
Dag 9
Vinprovning och en eftermiddag i charmiga San Gimignano
Dag 10
Dag på egen hand. Möjlighet för utflykt till renässansstaden Arezzo och medeltidspärlan Cortona
Dag 11
”Det italienska köket” – vi dyker ner i matkulturen
Dag 12
Ledig dag
Dag 13
Den vackra renässansstaden Pienza, vandring till Capella di Vitaleta och Montalcino
Dag 14
Den döende staden; Civita di Bagnoregio och Bolsenasjön
Dag 15
Hemresa

Hotell

Hotel Miralaghi eller liknande

Vårt hotell ligger i den gamla kurorten Chianciano Terme, som italienare i århundraden har vallfärdat till för att få kurbehandlingar. Hotellet serverar en utmärkt halvpension med italiensk frukost och middag med italiensk husmanskost som den skulle serveras i en italiensk familj. Det familjeägda Hotel Miralaghi har en vacker utsikt över den umbriska-toskanska landsbygden.
Vi bor i standardrum som har TV, Wi-Fi och hårtork. Badrummen har antingen badkar eller dusch.

Hotel Miralaghi
Viale della Libertà, 190
Chianciano Terme - 53042 - Tuscany
Phone+39 0578 64546
info@miralaghi.it
https://www.miralaghi.it/it/hotel/posizione/11-0.html

Bilder

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
16 998:–
Stockholm
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
16 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Rom – Chianciano Terme. Promenad i staden
Vi bor i kurorten Chianciano Terme

Från Stockholm flyger vi till Rom där vi kliver på bussen och inleder vår resa genom regionen Lazio och norrut in i vackra Toscana. Vi bor i den gamla kurorten Chianciano Terme. Staden har sedan romartiden varit ett kurbadscentrum och än idag strömmar besökare till de många termiska orterna i det vackra området. Innan vi kommer fram till vårt hotell stannar vi till så att den som vill kan avnjuta en kopp kaffe och lite tilltugg.

Väl framme på vårt hotell i den gamla kurorten checkar vi in. På den här resan äter vi de inkluderade middagarna på hotellet. Här serveras vällagad italiensk husmanskost vid borden.

Dag 2
Medeltidsstaden Siena
Domkyrkan i Siena är en av Italiens vackraste

Idag besöker vi en av Italiens vackraste kulturstäder, fantastiska Siena. Här kan vi känna den italienska historiens vingslag i den vackra staden som är ett konstverk i sig. Vi strosar längs stadens gator och kommer fram till det imponerande musselskalsformade torget Piazza del Campo som en gång var stadens marknadsplats. Det är på det här torget som den berömda hästkapplöpningen Il Palio äger rum varje sommar. Siena ligger längs pilgrimsvägen mot Rom, något som har bidragit till stadens välstånd. Här grundades Italiens äldsta bank, Banca di Siena. Siena låg under många århundraden i strid med Florens både vad gällde bankväsende och textilhandel. Båda städerna hade stora intressen inom de här branscherna och stadens bankfolk kunde under medeltiden låna ut pengar både till europeiska kungar och furstar.

Piazzan domineras av rådhuset som uppfördes i slutet av 1200-talet. Mellan 1881 och 1882 vistades den danske arkitekten Martin Nyrop i staden och använde sedermera rådhuset som förebild när han ritade Köpenhamns rådhus. Vi går längs smala gator förbi senmedeltida palats och patricierhus och beundrar domkyrkan, som många anser vara Italiens vackraste. Domkyrkans randiga exteriör i svart och vit marmor stammar från 1200-talet och en del av dekoren på fasaden har gjorts av den berömde konstnären Giovanni Pisano. Här hittar vi även Ospedale S. Maria della Scala som ursprungligen grundades som härbärge för pilgrimerna från Francigenas pilgrimsväg på 900-talet men senare blev ett av Europas första sjukhus.

Efter vår stadsvandring äter vi lunch på egen hand och hinner kanske med ett besök i den vackra domkyrkan som byggdes på 1200-talet och stadens konstmuseum (inträde 8 euro från och med januari 2016) med en bländande utsikt över staden. Du kan också besöka ett av Piazza del Campos många caféer och följa folklivet på det vackra torget.

Sent på eftermiddagen är vi tillbaka i Chianciano Terme där vi äter middag.

Dag 3
Vandring i omgivningarna runt Chianciano Terme och italienskundervisning
Vi går på vandring i omgivningarna runt Chianciano Terme

Idag snörar vi på oss vandringskängorna och går rakt ut i naturen. Inte långt från staden börjar skogen som väntar på oss med stenekar, grusstigar och kuperad natur och kanske ett litet kloster. Vi vandrar i ett par timmar och återvänder sedan till hotellet för att avnjuta en välförtjänt lunch. (Vi vandrar för det mesta mellan 6 och 7 kilometer, beroende på vädret).

Den som vill kan handla med sig en liten picknick att avnjuta ute i det fria.

Sent på eftermiddagen får vi några timmars undervisning i det italienska språket. Vi lär oss de vanligaste orden så att vi lättare kan beställa mat, fråga efter vägen och inte minst småprata med lokalinvånarna.

På lördagar brukar det finnas många mogna italienare i stan som är här för att avnjuta ett av de många kurbaden och komma bort från värmen vid kusten. Inne i landet är temperaturen och luften vanligtvis väldigt behagliga. På ett av stadens caféer brukar det vara dans och italienarna tar sig gärna en svängom, så följ gärna med reseledaren ut efter middagen och bjud upp till dans på italienska.

Dag 4
Pastakurs fram till lunch och tid på egen hand
Lär dig laga pasta på italienskt vis

Italien har spännande mat och idag får vi lära oss att laga pasta i hotellköket. Vi tillagar den lokala pastan pici som är en toskansk specialitet. När pastan är klar avnjuter vi den självklart till ett glas vin.

Efter lunch vankas det ytterligare två timmars språkundervisning och resten av eftermiddagen står till eget förfogande.

Chianciano Terme har varit kurort i flera tusen år och även idag lever staden primärt på alla som besöker de helande källorna. Staden är speciellt känd för sitt vatten som kan bota leversjukdom och andra sjukdomar.

Men de varma källorna kan även bjuda på upplevelser för både kropp och själ. Den som vill kan prova på vattnets effekt på det eleganta spacentrat Parco Acqua Santa. Här i det moderna kurbadet Terme Sensoriali kan man för 45 euro (lördag och söndag 50 euro, priser från och med maj 2023) få tillgång till de härliga baden, aromaterapi-rum, lermasker, de tropiska duscharna, isbad, bubbelbad och tre olika typer av sauna. Ett fantastiskt sätt att skämma bort sig själv och njuta av de lugna omgivningarna.

Den som vill kan prova på utomhusbaden som exempelvis Terme Theia. Här avnjuter du ett varmt utomhusbad i den vackra naturen, visst tar det emot att lämna det varma vattnet! Pris 29 euro för 4 timmar (31 euro på helgen, priser från maj 2023). Badtofflor bör medtas eller kan köpas billigt på plats.

Dag 5
Cykeltur i det toskanska landskapet
På cykeltur i det böljande landskapet

I dag ska vi uppleva Toscanas fantastiska landskap på cykel allt medan vi har vinden i håret och doften från naturen i näsborrarna. Du kan antingen cykla en runda med våra reseledare eller trampa på själv i eget tempo.

Reseledaren hjälper dig gärna att lägga upp en rutt som passar dig. Besök gärna Montepulciano (totalt cirka 18 kilometer) där du kan avnjuta ett glas lokalt vin och en härlig lunch på torget. Eller köp lite bröd, ost, skinka och dryck och avnjut en lätt lunch vid vägkanten medan du beundrar olivlundarna och vinrankorna. Du kan även göra en utflykt till La Foce som ligger nära staden och lockar med sina vackra cypresser. Ett härligt sätt att komma nära naturen!

Cykelrutterna kan vid en första anblick te sig mer komplicerade än de egentligen är. De rekommenderade utflykterna är inte längre än att du kan bitvis kan leda cykeln (12-18 kilometer totalt). Du blir rikligt belönad när du ljudlöst rör dig genom landskapet med vinden i håret och de många doftintrycken som medresenärer. Cyklarna är nya och har sex växlar och handbromsar. Om du vill ha cykelhjälm bör du ta med en hemifrån. Om vädret inte lockar till en cykeltur kan reseledaren föreslå andra aktiviteter i området.

Dag 6
Ledig dag – upplev mer av Toscana
Vackra landskap i Toscana

Idag har vi en ledig dag. Du kan välja att njuta av livet i Chianciano Terme och eller utforska någon av de små byarna som enkelt nås med lokalbuss. Du kan även ta lokalbussen till Chiusi och fortsätta med tåget till Florens. Eller varför inte hyra en cykel och bege dig ut på ännu ett cykeläventyr?

Middagen intas på egen hand och vi kan varmt rekommendera den lilla restaurangen Il Buco. Här äter du bra mat till rimliga priser och i fönstret hänger en skylt som berättar att Guide Michelin under många år har rekommenderat restaurangen med ägaren Silvano vid rodret.

Dag 7
Assisi – den helige Franciskus stad. Besök i San Francesco-kyrkan med rundvisning
Assisi

I dag ger vi oss av till den vackra regionen Umbrien. Medan Toscana blomstrade under renässansen och nästan hela regionen stod under familjen Medicis inflytande, så förblev Umbrien under påvemaktens styre. Därför är det heller inte överraskande att religionen har satt sin prägel på området. Det var även här som den senare så berömde Francesco, Franciskus av Assisi, grundade sin munkorden i början av 1200-talet. De grå tiggarmunkarna, eller gråbröderna, fick senare mycket stor betydelse för det religiösa livet i den västliga världen. Umbrien är i dag fyllt med kloster i olika storlekar, allt från de gigantiska i Assisi, till de pyttesmå uppe i bergstrakterna.

Först besöker vi staden Assisi, som var Franciskus av Assisis hemstad, med den vackra San Francesco-kyrkan och de berömda freskerna. Kyrkan drivs av franciskanermunkar som visar runt oss i kyrkan och berättar om den helige Franciskus.

Assisi är en vacker stad där de antika och medeltida inslagen smälter ihop. Staden ligger på en sluttning med vackra vyer över den omgivande dalen och vi tar oss även tid att stanna till i en av Umbriens små städer innan vi vänder kosan hem igen till vårt hotell efter ännu en upplevelserik dag.

Dag 8
Italiensk marknad och etruskiskt museum

Idag är det marknad i stan och precis som italienarna promenerar vi till marknaden (1,5 km var väg) för att ta en titt på de lokala varorna. Den som har lust kan slå sig ihop och dela på en picknick som handlas på marknaden och så äter vi den tillsammans på en trevlig plats i närheten. På marknaden kan du använda dig av några av de fraserna som vi tidigare har lärt oss och vem vet – kanske du lär dig något nytt?

Efter en stund på marknaden besöker vi det etruskiska muséet. Museet anses vara ett av de bästa museerna om etruskerna. Etruskernas område Etrurien (från ca 800 f. Kr. till 300 f- Kr.) låg norr om Rom från Tibern i söder upp till floden Arno i norr. När romarriket expanderade blev etruskerna sakta, men säkert en del av den romerska kulturen, men inte helt utan att lämna spår efter sig. Den väldigt välutvecklade etruskiska kulturen var nämligen en stor inspirationskälla för romarna.  Chianciano har ett väldigt bra museum där reseledaren berättar mer om den spännande kulturen.

Vår förmiddag slutar vid 13-tiden. De som har lust att äta gemensam picknick-lunch hittar en trevlig plats (om vädret tillåter). Sedan kan man återvända till hotellet för en välförtjänt siesta.

Under eftermiddagen kan de som känner för det följa med på en liten vandring till gamla stan i Chianciano Terme. Vi strosar runt i de smala gränderna, njuter av utsikten över dalen och den som har lust, gör som italienarna och slår sig ner på en bar och njuter av en aperitivo (ca 4 km vandring totalt).

Dag 9
Vinprovning och en eftermiddag i charmiga San Gimignano
San Gimignano - staden med tornen

På morgonen går färden mot staden med tornen, San Gimignano. Stadens placering på pilgrimsvägen Via Francigena (Vägen från frankernas land), som löpte mellan Canterbury och hela vägen till Rom, gjorde den till handelscentrum på medeltiden, något som bringade den lilla staden stor rikedom. Staden var redan då känd för sin produktion av det härliga och sammetslena vitvinet Vernaccia di San Gimignano, och de ädla dropparna kan avnjutas än idag.

Innan vi besöker själva staden tar vi en liten promenad (1,5 kilometer) längs en del av den gamla pilgrimsvägen upp till den praktfulla vingården Fattoria di Fugnano, som Albatros har samarbetat med i många år, en praktfull plats som många av våra resenärer väljer att återvända till med våra vingårdsresor. Vingården har en fantastisk belägenhet med en makalös utsikt över det böljande landskapet och San Gimignanos berömda torn. Gården drivs av tre driftiga kvinnor och de berättar om vingården och platsen och naturligtvis smakar vi på vingårdens vin: det berömda vita vinet Vernaccia, deras Chianti Colli Senesi och inte minst deras Supertoscaner, fatlagrat Sangiovese, ett vin som de flesta förälskar sig i.

Till vinprovningen avnjuter vi en lättare picknicklunch och den som vill kan köpa med sig lite vin hem. Efter besöket återvänder vi till vår buss, och den här gången går det lättare eftersom vi går i nerförsbacke och vinet förmodligen har piggat upp benen lite.

Vi ska naturligtvis även besöka själva San Gimignano, en stad som får sina besökare att tro att de har tagit ett kliv tillbaka till medeltiden. Det är underbart att gå runt och insupa de svalkande och skuggiga gatorna, besöka den vackra kyrkan, tortyrmuseet eller bara äta en glass i solen på torget. När vi är tillbaka på vårt hotell på eftermiddagen har vi tid på egen hand tills vi äter middag på hotellet.

Dag 10
Dag på egen hand. Möjlighet för utflykt till renässansstaden Arezzo och medeltidspärlan Cortona
Medeltidspärlan Cortona

Idag kan du följa med på en extrautflykt till Arezzo och Cortona. Den som hellre vill koppla av tillbringar dagen på egen hand.

Vi kör norrut mot staden Arezzo som har etruskiskt ursprung. Idag är staden provinshuvudstad och härifrån kommer många framstående renässanskonstnärer, bland annat Piero della Francesca, Vasari och inte minst den berömde författaren Petrarca. Piero della Francescas huvudverk, fresken ”Legenden om det heliga korset” kan beskådas inne i San Francesco-kyrkan. Staden har ett vackert torg, som du kanske känner igen från Roberto Benignis härliga film, ”Livet är underbart”.

På väg tillbaka stannar vi till i den lilla staden Cortona. Här har etruskerna byggt en ringmur runt staden. Cortona är en äkta medeltidsstad och stadens kyrka visar stolt upp helgonet Santa Margheritas grav. Från staden har man fantastisk utsikt Lago Trasimeo, där slaget mellan Hannibal och den romerska konsuln Caius Flaminus utkämpades 217 f. Kr. Romarna förlorade slaget och 15 000 romerska soldater god vid brädden av sjön.

Lago Trasimeno ligger i regionen Umbrien. Vi stannar till vid sjön, som även den danske författaren H.C. Andersen passerade förbi på sin resa till Rom år 1833.

Under eftermiddagstimmarna återvänder vi till hotellet och äter middag.

Pris: 300 kr per person om du bokar utflykten hemifrån. Du kan även boka utflykten på plats till 30 EUR/pers. Utflykten genomförs med minst 20 deltagare.

Dag 11
”Det italienska köket” – vi dyker ner i matkulturen
Vi lär oss mer om italiensk mat idag

Dagen börjar med ett litet föredrag om italiensk mat. Här kan vi få många bra tips som vi kan använda oss av när vi kommer hem igen! Det finns faktiskt även många små regler som gör sig gällande när man vill umgås med italienare. Vad är skillnaden mellan parmiggiano och grana-ost? När använder man vilken pasta? Vad är polenta? Odlar man ris i Italien?

Sedan ska vi träffa vår kock som idag ska lära oss att tillaga den toskanska brödsoppan ribollita som är fantastiskt god och näringsrik. Soppan består av vita bönor, palmkål (italienarna kallar den för calo nero (svartkål). Soppan tillsätts till gårdagens nu torra bröd och det är brödet som ger soppan dess grötaktiga konsistens. Förr i tiden var soppan en klassisk rätt på fredagen som var köttfri dag. Vi får många bra tips och lär oss mycket om italiensk mat. Efter vår förmiddag i matens tecken har det blivit dags att äta just ribollita. Sedan tillbringas resten av dagen på egen hand.

Dag 12
Ledig dag

Innan vi reser hem igen hinner vi med ännu en ledig dag och den som vill kan passa på att köpa några sista delikatesser. Kanske vill du bara njuta av en lugn dag i ditt eget tempo.

Middagen intas på egen hand såvida ingen har hittat ett bra matställe i den gamla stadsdelen.

Dag 13
Den vackra renässansstaden Pienza, vandring till Capella di Vitaleta och Montalcino
Vi besöker Pienza

Vi inleder dagen med ett besök i staden Pienza som ursprungligen var bondestad tillika påve Pio II:s (1405-1464) födelsestad. Staden är en äkta liten pärla och UNESCO har upptagit den på sin lista över världens kulturarv. Den fantastiska stadskärnan uppfördes under påve Pio II som fick arkitekten Bernardo Rossellino att uppföra den perfekta renässansstaden.

Utsikten över det omkringliggande landskapet är fantastisk och det är ett sant nöje att vila blicken på frodiga vinodlingar och mörkgröna cypresser lugnar ögat. Staden är även känd för sin läckra, lagrade fårost pecorino. Här finns den i alla former, från mild till en starkare variant med pepparkorn eller chili.

Idag promenerar vi från renässansstaden Pienza mot medeltidsstaden San Quirico d’Orcia. Vi rör oss ner genom den UNESCO-bevarade dalen Val d’Orcia.  Här rör vi oss genom ett av Italiens mest fotograferade landskap och vi går på grusvägar som leder oss längs fält med en underbar utsikt över den fridlysta dalen. Långt bort i fjärran ser vi den gamla vulkanen Monte Amiata och halvvägs längs vår 6 kilometer långa vandring möts vi av vackra Capella di Vitaleta. Det pittoreska kapellet (som ofta förevigas på bild) är omgivet av långa mörkgröna cypresser som likt lojala soldater skyddar det ensamma kapellet som tillbringar sina dagar i ensamt majestät mitt i det toskanska landskapet.

Vi fortsätter till staden Montalcino där man producerar det världsberömda vinet Brunello di Montalcino. Här kan den som vill själv avlägga ett besök i den lokala enotecan som ligger i stadens stora borg. Smaka gärna på ett av de lokala vinerna, bland annat vinröda Brunello som görs på Toscanas mest kända druva, Sangiovese. I den trevliga staden äter vi lunch och tillbringar lite tid på egen hand.

(Ordningsföljden på dagens program kan variera beroende på hur vädret är. Du kan läsa mer under avsnittet Information om resan.)

Dag 14
Den döende staden; Civita di Bagnoregio och Bolsenasjön
Cività di Bagnoregio

Idag beger vi oss via Umbrien in i Lazio till Den döende staden, Civita di Bagnoregio, som ligger mitt i den vackra Tiberdalen. Området består av typiskt vinderoderat vulkanlandskap som för tankarna till månlandskap eller filmen Star Wars. Vi åker till den lilla staden Bagnoregio och går genom staden fram till klippkanten. Härifrån kan vi blicka ner över den pampigt belägna orten.  Den gamla staden klamrar sig desperat fast längs klippväggen som om den vore en båt mitt ute på ett stormigt hav. Staden grundades av etruskerna för över 2 500 år sedan, men idag har vind och vatten forslat bort den gamla förbindelsen till fastlandet och på dess plats finns en 500 meter lång och imponerande landbro som leder upp till den lilla staden vars dagar är räknade eftersom den i det långa loppet inte kan stå emot naturens krafter. Idag har invånarantalet reducerats till 12 personer på vintern och cirka 100 personer på sommaren, men trots stadens dramatiska tillvaro är den väl värd ett besök, och bjuder på en upplevelse för livet.

Den välbevarade medeltidsstaden med sina vackra byggnader i mjuk sten, små soldränkta piazzor, små kullerstensgator utsmyckade med blommor och små trädgårdar gör det hela till ett oförglömligt besök. Vi behöver gå en del men det går också att ta en minibuss fram till den långa bron. Vi kommer att behöva gå cirka 4 kilometer).

På väg hem kör vi förbi den fina lilla sjön Lago Bolsena som är Europas största kratersjö och som uppstod efter ett våldsamt vulkanutbrott för länge sedan. De många källorna under marken fyllde på med färskt källvatten och sjön anses vara en av de renaste i hela Europa – det går faktiskt att dricka vattnet i sjön. Sjöns vulkaniska förgångna ses tydligt i de frodiga sluttningarna. Den vulkaniska jordmånen ger både mineraler och en passande fuktighet till att pryda omgivningarna med frukt och blommor.

Sjön var redan under Dante Aligheris tid känd för att man kunde fiska ål här och än i dag finns här gott om fisk. Dante skriver i sitt berömda verk Den gudomliga komedin att den franske påven Martin IV (1281-1285), levde av Bolsena-ål som marinerades i Vernaccia-vin. Man lade ner levande ål i vintunnor med Vernaccia-vin och marinerade dem levande. Sedan grillade man dem över öppen eld. Detta var en populär delikatess och det sägs att påve Martin IV åt så många ålar att han till sist åt ihjäl sig. Frossa var en av de sju dödssynderna, vilket direkt ledde honom till skärselden och frossans avsats.  Här var han nu tvungen att avhålla sig från all mat och dricka. Och precis som Dante lämnade skärselden, lämnar vi nu Lago Bolsena och återvänder hem vid den antika romerska vägen Via Cassia.

Dag 15
Hemresa

Idag har det blivit dags att återvända hem. Vi åker till flygplatsen i Rom där vårt plan väntar på oss. Avresetiden från hotellet kan variera, beroende på när flyget går.

Boka utflykt till renässansstaden Arezzo och medeltidspärlan Cortona

Unna dig det lilla extra och boka en extrautflykt till Arezzo och Cortona. Dagens program är följande:

Vi kör norrut mot staden Arezzo som har etruskiskt ursprung. Idag är staden provinshuvudstad och härifrån kommer många framstående renässanskonstnärer, bland annat Piero della Francesca, Vasari och inte minst den berömde författaren Petrarca. Piero della Francescas huvudverk, fresken ”Legenden om det heliga korset” kan beskådas inne i San Francesco-kyrkan. Staden har ett vackert torg, som du kanske känner igen från Roberto Benignis härliga film, ”Livet är underbart”.

På väg tillbaka stannar vi till i den lilla staden Cortona. Här har etruskerna byggt en ringmur runt staden. Cortona är en äkta medeltidsstad och stadens kyrka visar stolt upp helgonet Santa Margheritas grav. Från staden har man fantastisk utsikt Lago Trasimeo, där slaget mellan Hannibal och den romerska konsuln Caius Flaminus utkämpades 217 f. Kr. Romarna förlorade slaget och 15 000 romerska soldater god vid brädden av sjön.

Lago Trasimeno ligger i regionen Umbrien. Vi stannar till vid sjön, som även den danske författaren H.C. Andersen passerade förbi på sin resa till Rom år 1833.

Under eftermiddagstimmarna återvänder vi till hotellet och äter middag.

Pris: 300 kr per person om du bokar utflykten hemifrån.

Du kan även boka utflykten på plats till 30 EUR/pers. Utflykten genomförs med minst 20 deltagare.

Prisinformation

Resans pris

Från 16 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
2 600:–
Om enkelrummen

Begränsat antal. Enkelrummen är typiska enkelrum som är mindre än dubbelrummen.

 

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Rom t/r
 • Utflykter och transport enligt program
 • Cykeluthyrning på cykeldagen
 • Boende på hotell i dubbelrum
 • Halvpension (italiensk frukost varje dag, två luncher och 12 middagar)
 • Picknicklunch med vinprovning i San Gimignano
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Personlig dricks till exempelvis chaufför (räkna med cirka 10 euro)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kronor per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 24 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Om vandringarna

På de dagar när vi vandrar kan det hända att lägger om rutten efter väder och vind. Om det är väldigt varmt går vi normalt sett som första programpunkt på dagen.

Det kan även förekomma att vi vandrar från San Quirico till Bagni Vignoni istället för från Pienza till San Quirico. Här finns det lite mer skugga på en solig dag. Om det har regnat och marken är våt flyttar vi möjligtvis vandringen till Bagni Vignoni, eftersom vandringslederna här består av grus och inte jord.

Vandringsbeskrivning vid vandring till Bagni Vignoni: Vi börjar vår vandring i San Quirico d’ Orcia, som är en av de små orterna på Pilgrimsrutten. Härifrån vandrar vi till den lilla kurorten Bagni Vignoni, där vi kan varma källor som kommer upp ur marken. Vi går på den gamla Pilgrimsrutten på mysiga grusvägar med utsikt över Bagni Vignoni som ligger på toppen av en liten backe. I Bagni Vignoni kikar vi på den fascinerande kvarndalen, där det vulkaniska vattnet har strömmat ner över klipporna under flera årtusenden. Här kan det vara skönt att dopparna de trötta vandrarfötterna i det ljumma vattnet!

Den här vandringen är cirka 6 km.

Hotell

Vi har valt att bo på bra mellanklasshotell som vi har arbetat med under många år. Hotellen är trevliga och gör allt för att våra gäster ska känna sig som hemma. Hotellen vi använder oss av är trestjärniga.

De inkluderade middagarna serveras på hotellet.  Maten är vällagad italiensk husmanskost som serveras vid borden.

Det händer väldigt sällan att det blir så varmt i Chianciano Terme att det behövs luftkonditionering. Därför är detta inte standard, även om det kan finnas på vissa rum. Det kan dock kosta en extra avgift att använda sig av dessa.

Som regel finns det inte kylskåp på rummen, men om man behöver det för att ställa in medicin eller liknande är personalen på hotellet gärna behjälplig.

Chianciano Terme

Syftet med den här resan är att vi bor på en och samma plats och då är Chianciano Terme en perfekt utgångspunkt. Orten ligger väldigt bra när man ska ge sig ut på utflykter i området och besökare har faktiskt sökt sig hit i över 2 000 år – till och med de gamla romarna hade den som kurort. Den italienska staten subventionerade under många år rekreationsvistelser i kurorter som Chianciano Terme. Det läkande vattnet och den klara luften satte orten på kartan. När subventionerna plötsligt minskade dramatiskt genomgick staden stora förändringar och idag håller man på att förvandla många av de gamla kurhotellen till lägenhetskomplex. Därför ser man tomma byggnader som väntar på sitt öde. Staden är dock i full gång med en förvandling och sakta, men säkert hittar den sin nya roll. Man arrangerar musik- och filmfestivaler, satsar på wellness och nu börjar staden återuppstå som en samlingspunkt. Det är inte med andra ord inte en slump att många italienska par återvänder hit år efter år – staden ger helt enkelt mersmak.

Läs mer om Italien

Här kan du läsa mer om ditt spännande resmål: www.albatros.se/resmal/europa/italien

Läs också vår artikel om vin i Toscana: Toscana – 40 år och en vecka i vinets tecken. Om du letar efter inspiration till fler sommarresor ska du läsa vår artikel: Vart ska jag resa i sommar?

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 2 out of 5 by from trevliga och bra utflyckter det var en bra reseledare, men hotellet var inte i Albatross klass. dusch och toalett var inte bra, badkaret var lagat med plasticpading och det satt en död stor spindel i taket som verkar suttit ett bra tag. Ena sänglampan hängde i sladden och var inte säker att tända. Nycklarna till rummen låg på disken som var obemannad mesta tiden, så vem som helst skulle kunna plocka nycklarna, Det skulle finnas en pool på hotellet men den fanns inte. Har rest med Albatross tidigare och det har varit bra hotell. Markisen på balkongen vågade man inte röra för man visste inte vad som skulle ramla ner och det borde finnas två stolar på balkongen när det är ett dubbelrum.
Date published: 2023-12-07
Rated 5 out of 5 by from Resan ger härliga bilder och minnen av Toscanas geografi och historia Det var en spännande resa med bra utflykter och en superb reseledare, som livligt delade med sig av sin digra kunskap och idérikedom.
Date published: 2023-10-27
Rated 3 out of 5 by from Fina upplevelser i vackra Toccana. Trevligt program, Medioker halvpension
Date published: 2023-10-26
Rated 2 out of 5 by from Fina utflykter Tack vare vår reseledare Sofia blev resan ändå helt Ok Hotellet var däremot inte bra.
Date published: 2023-10-23
Rated 1 out of 5 by from Två veckor på uselt hotell i Toscana Vi har tidigare rest med Albatros till Peloponnesos och Cala de Mijas. Båda resorna har varit till full belåtenhet ur alla aspekter. Därför blev vi mycket besvikna på ert hotell i Chinciano Terme; Sole, som blev ett verkligt bottennapp. Gammalt, slitet hotell i akut behov av helrenovering. Den utlovade poolen har aldrig funnits, inte heller AC på rummen. Duschen i vårt rum gav en smal stråle, som från en kran. Dessutom läckte vatten från den ut på golvet. Toalocket stod upprest mot duschkabinen under hela vår vistelse. En skada på den gröna väggen var övermålad med vit färg Obefintlig ljudisolering i dörren, man hör tydligt när nån pratar i rummet på andra sidan korridoren. Vilket var en pina när busslaster med tonåringar bodde på hotellet. Ibland väsnades dessa till långt in på småtimmarna. En sen eftermiddag hade man hyrt ut baren till ett disco. Öronproppar hjälpte inte. Vi har aldrig tidigare varit med om att en halvpension utesluter middag en gång i veckan. Eftersom stan är mer eller mindre avfolkad. är det svårt att hitta en restaurang i närheten. Maten som serverades var av låg klass. Salladsbordet ynkligt. När vi sista dagen betalade notan för vin och vatten fick vi ingen specifikation, bara en slutsumma. På plussidan var utflykterna, reseledarna och städningen av rummet. Men totalt blev den här resan under all kritik. Vi har tidigare rekommenderat alla våra vänner att resa med Albatros efter våra resor till Grekland och Spanien. Nu kommer vi istället att varna dem för er. Och själva kommer vi i fortsättningen att välja andra researrangörer.
Date published: 2023-10-22
Rated 4 out of 5 by from Innehållsrik trevlig resa En bra och trevlig resa med fina utflykter men också egen tid för att kunna utforska omgivningarna eller bara vila en dag.
Date published: 2023-10-21
Rated 1 out of 5 by from Rekommendation! Boka inte denna resa!! Efter att ha rest många gånger med Albatross och varit mycket nöjda var detta ett absolut bottennapp! Hotellet var rent med utslitet! Skulle finnas pool! Fanns dock inte! Ligger i ett område utan möjlighet till inköp i närheten! Första dagen skulle vi köpa lite skinka, bröd och dryck! Fick gå en timme och trekvart! Tvungna att ta taxi tillbaka för 17 euro! Hotellet hyrdes ut till ungdomsgrupper som bodde en natt och levde rövare hela natten! Lyhört så man hörde allt från grannrummet! Första lördagen var det raveparty till 4.30. Endast basgången hördes fönstren skallrade, även jalusierna! Basgången tryckte mot hjärtat! Dagen därpå fick vi ställa in utflykten eftersom vi inte fick sova något under natten! Ni borde varna för att det är så mycket promenerande! Affärerna som fanns var lyxaffärer! En nykelring för 155 euro t ex! Personalen gjorde dock sitt bästa med de förutsättningar de hade! Solterassen var trasig och smutsig! Dusch funkade inte. 3 solstolar samt trasiga bord! Maten var under all kritik! Torrt bröd varje frukost! På balkongen i dubbelrum fanns 1 stol!
Date published: 2023-10-20
Rated 4 out of 5 by from Trevlig resa med mycket bra ressällskap, många fina upplevelser Reseledare Sofia Levander var fantastiskt kunnig och trevlig. De första dagarna hade vi en annan reseledare David Fanciulli mkt trevlig och kunnig men inte lika professionell som Sofia Levander som kom efter några dagar Vi fick se mkt intressant samt gjorde trevliga vandringar och cykeltur
Date published: 2023-10-20
 • y_2024, m_5, d_24, h_6
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_27
 • loc_sv_SE, sid_ITRTR67, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor