Irland - den smaragdgröna ön

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Upplev det bästa Irland har att bjuda på: Connemara, Dublin, Cahir Castle, Ring of Kerry och Cliffs of Moher

Det är svårt att inte älska Irland. Gröna ängar med betande får, små hus på landsbygden med färggranna dörrar och livliga pubar med musik och svart, skummande Guinness. Allt detta är Irland, tillsammans med spektakulära naturupplevelser och fascinerande kultur. Ändlösa, gröna ängar och ett spännande förflutet med storslagna borgar och gamla kyrkor med keltiska kors.

Vi börjar med att bo mitt i den livliga storstaden Dublin innan vi fortsätter söderut till vikingarnas Waterford och upptäcker Irlands medeltidshistoria i Newtown Jerpoint. Vi ser imponerande slott med spännande historier och ger oss sedan på upptäcktsfärd genom västra delen av landet. Här hittar vi både stora och små sevärdheter, den dramatiska Atlantkusten och ljungklädda hedar, de hisnande Cliffs of Moher och pittoreska Connemara.

Naturligtvis besöker vi även ett whiskeydestilleri där vi lär oss mer om hur produktionen går till och provsmakar de gyllene dropparna.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram 8 dagar
Dag 1
Flyg Köpenhamn– Dublin. Stadsrundtur i buss och ministadsvandring
Dag 2
Dublin. Stadsvandring, medeltidsstaden Newton Jerpoint med fårahede-demonstration
Dag 3
Vikingarnas Waterford och Cahir Castle
Dag 4
Ring of Kerry, Muckross Garden
Dag 5
Kerry – Kilmer Ferry – Cliffs of Moher – The Burren – Galway
Dag 6
Pittoreska Connemara, stadsrundtur i Galway
Dag 7
Clonmacnoise – Whiskey-destilleri
Dag 8
Dublin – Köpenhamn

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
17 998:–
Stockholm
Endast få platser kvar
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
17 998:–
Stockholm
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
17 998:–
Stockholm
17 698:–
Köpenhamn
Endast få platser kvar
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Köpenhamn– Dublin. Stadsrundtur i buss och ministadsvandring
Dublin från ovan

Vi flyger från Köpenhamn till Dublin och kastar oss direkt ut i vårt Irlandsäventyr med en panoramasightseeing där vi passerar några av de största sevärdheterna som Trinity College, O’ Connell Street, the Spire och Merrion Square. När vi har sett oss om i staden är det dags för att bege oss till vårt hotell, som ligger centralt på norra sidan av floden Liffey och nära stadens huvudgata. 

Beroende på ankomsttider och på trafiken ger vi oss ut på en liten stadsvandring genom centrala Dublin och får ett första intryck av staden. 

På kvällen äter vi vår första middag tillsammans på hotellet. Efter middagen finns det möjlighet att följa med reseledaren på en liten promenad till andra sidan av floden Liffey för att besöka en av de många pubar i det livliga Temple Bar-området. Här flödar ölet till tonerna av irländsk folkmusik och vi kommer nära den gemytliga irländska folksjälen. Varför inte prova det mörka ölet Guiness innan det är dags att gå tillbaka till hotellet för en skön natts sömn. 

Dag 2
Dublin. Stadsvandring, medeltidsstaden Newton Jerpoint med fårahede-demonstration
Trinity College

Med det gaeliska uttrycket Cead Mile Failte som betyder något i stil med ”hundratusen gånger välkommen" hälsas vi välkomna till Dublin. Idag fortsätter vi vår stadsvandring och lär känna den irländska huvudstaden lite bättre. Dublin grundlades år 841 e. Kr. av vikingarna. Under medeltiden övertog normanderna staden och byggde Dublin Castle som en symbol på engelsmännens herradöme över Irland. Detta varade fram till påskupproret 1916 då Irland blev en självständig republik. Dublin delas i två delar av floden Liffey som rinner rakt genom staden i öst-västlig riktning. I århundraden har floden varit en inte enbart fysisk men också mental gräns mellan den tidigare så förnäma stadsdelen söder om Liffey och den mindre eleganta delen av staden som ligger norr om floden. Norra Dublin expanderade under 1700-talet och trots att området anses som mindre fint och välbärgat är den norra stadsdelen som bär tydligast prägel av 1700-talets fina neoklassicistiska arkitektur. Norra Dublins huvudstråk är den stora shoppinggatan O´Connell Street som kantas av statyer, monument och anrika, vackra byggnader. Vi ser den pampiga boulevarden och tar även vägen förbi det historiska General Post Office där republiken Irland proklamerades 1916.

När vi rör oss söderut från floden Liffey blir omgivningarna än mer sofistikerade med jättelika palats och torg i överdådig georgiansk byggnadsstil. Ett av Dublins finaste georgianska torg är det stora Merrion Square där husen fortfarande har färgglada dörrar i vackert träarbete, utsirade gjutjärnsbalkonger och halvmånsformade fönster över entrén. I det gamla huset på Merrion Square 1 satt Oscar Wilde på 1800-talet och skrev. I denna del av Dublin ligger också det storslagna Trinity College, grundlagt av Elizabeth I 1592. Flera av Irlands litterära giganter är utbildade här och skolan har hyst namnkunniga studenter som Jonathan Swift, Bram Stoker, Oscar Wilde och Samuel Beckett. Mitt emot det vackra gamla universitetet ligger Dublins äldsta stadsdel från medeltiden varifrån staden sedan expanderade. Här ligger bland annat Dublin Castle.

Det är dags att äta lunch på egen hand innan vi möts för att fortsätta vår färd runt om Irland. Vi sätter kurs söderut, förbi Wicklow-bergen och vidare mot Country Kilkenny. Vi kommer fram till det unika området Newtown Jerpoint och här hittar vi en del Irlands historia. Här vid floden Nore grundade man under den tidiga medelåldern en stad som livnärde sig på intäkterna från de handelsresande som korsade floden här. Långsamt växte ett stort samhälle fram runt om bron som gick över floden och man startade ett garveri, ett ölbryggeri, ett tingshus och inte mindre än 14 gästhus. Stadens glansdagar blev dock få och omkring mitten av 1600-talet förlorade staden sin betydelse, förmodligen på grund av ändrade handelsresvägar och nya broar över floden och staden övergavs. Därför är utgrävningarna av staden ett utomordentligt exempel på hur en stad såg ut under medeltiden. 

Staden är även berömd för självaste St. Nicholas, skyddshelgonet för filantropi och generositet som är förebilden för legenden Santa Claus. Han ligger nämligen begravd här i staden, efter att hans döda kropp skickades på en lång resa. Under korstågen blev St. Nicholas kvarlevor fraktade från Myra i Turkiet, till Bari och sedan vidare till Venedig för att till sist komma hit. Man valde att bygga en kyrka till hans ära och vi ser spåren av den kända graven. Har vi tur stöter vi på den excentriske ägaren Joe, som är en pensionerad markägare och den som tar hand om denna del av Irlands historia. Här ska vi också presenteras för det som vi alla förknippar Irland med, nämligen de stora fårflockarna. Här ute på landet styr dessa irländska fårhjordar, och vi får en levande demonstration på hur de duktiga fårhundarna styr fårflocken på det sätt de gjort under århundranden. Besöket avslutas med en klassisk kopp irländsk te som serveras med scones. 

Sedan sätter vi kurs mot vikingastaden Waterford där vi ska övernatta och vi äter middag på hotellet. 

(Idag åker vi 230 km – ca 2 tim. 20 min)

Dag 3
Vikingarnas Waterford och Cahir Castle
Slottet Cahir Castle

Vi startar dagen med en vandring genom Waterford. Staden är en riktig vikingastad och sägs vara grundad 914, och historiska skrifter beskriver att ”en stor, norsk flotta gick iland vid Port Lairge, och de plundrade den nordliga delen av Osfaige och tog sedan med sig många kor och husdjur ombord på sina skepp.” Utgrävningar i området har även visat spår på bebyggelser från både vikingatiden och medeltiden. Precis som andra vikingastäder ligger Waterford strategiskt vid floden Suir, samtidigt som den är belägen så den är lätt att försvara. Staden skyddades av en stor stenmur och en djup vallgrav som var över 8 meter bred. Detta skydd var så starkt att det tog Raymond Le Gros och Strongbows armé tre försök innan de lyckades inta staden. Vi passerar även Reginalds torn, ett av stadens kännetecken, som ska vara byggt ovanpå ett gammalt vikingatorn. 

Vi går en promenad genom Waterfords små gator och reseledaren berättar lite om stadens vikingatid och dess spännande historia medan vi upptäcker staden. För de som har lust finns det tid att besöka något av stadens museer. Efter vår rundvandring i Waterford fortsätter vi turen västerut till området Tipperary. Vi kommer fram till staden Cahir som även den ligger vid floden Suir. Belägen högt upp i det omkringliggande landskapet tronar, nästan magiskt, slottet Cahir Castle som genom århundranden varit maktcenter för den rika och mäktiga Butler-släkten. Slottet är ett lysande exempel på hur slott såg ut på 1200-talet. I över 800 år har det strategiskt välplacerade slottet legat på en liten klippö mitt i Suir-floden, och slottet tros ha varit hem för kungarna av Munster innan kristendomen kom till Irland. 

Byggandet av slottet startade på 1200-talet och har fortsatt genom alla tider. Slottet spelade en viktig roll i striderna mellan England och Irland 1599, då slottets befälhavare James Butler vägrade att överlämna sig själv till den brittiska kronan och drottning Elizabeth I, och stred mot sin egen bror, earlen av Ormond. Belägringen varade bara i tre dagar innan kanonkulorna tog sig igenom muren och James Butler flydde genom att simma längs med floden. Vi besöker det vackra slottet och lyssnar på de spännande historierna som innehåller allt från Oliver Cromwell till filmen Barry Lyndon som Stanley Kubrick spelade in här. Under dagen har vi naturligtvis paus för lunch och på eftermiddagen åker vi till hotellet där vi ska övernatta i County Kerry. 

(Idag åker vi 220 km – ca 3 tim. 30 min)

Dag 4
Ring of Kerry, Muckross Garden
Ring of Kerry

Turen ”Ring of Kerry” runt den vackra halvön Iveragh bjuder på fantastiska panoramautsikter över Atlanten. Kustens små bukter, vikar och klippsprång präglar landskapsbilden på den 170 kilometer långa sträckan. Som kontrast till det dramatiska landskapet står den rika och varierade växtligheten som gynnas av Golfströmmens varma vatten. Här, på den öde men charmerande halvön är det också lätt att föreställa sig det hårda liv med hungersnöd och missväxt som ledde till att så många irländare emigrerade till Amerika. Vi börjar i Killarney och åker härifrån till den lilla fina byn Killorglin, berömd för sin "Puck Fair" där en vild get blir krönt till kung. På färden mot Glenbeigh kan vi sedan njuta av den vackra vyn över halvön Dingle och Dingle-bukten. När vi svänger söderut mot Waterville präglas landskapet av torvmossar.

Från halvöns sydsida åker vi igenom den vackra staden Sneem som är känd för sina färgglada hus och genom bergen till Molls Gap och Ladies View - två utkikspunkter med fantastisk utsikt över de berömda sjöarna i Killarney.När vi har slutit cirkeln kring Kerrys vackraste halvö gör vi ett stopp mitt ute på landsbygden. Det här är de irländska fåraherdarnas marker och med en härlig utsikt över landskapet visar fåraherdarna hur de duktiga fårhundarna smidigt och graciöst arbetar med fårhjorden på samma vis som de gjort i hundratals år.Vi använder eftermiddagen till att besöka trädgården vid det storslagna Muckross House. Godset uppfördes 1843 som bostad åt adelsfamiljen Herbert och trädgården, som breder ut sig på slänten ner mot Killarneys sjöar är en fröjd för ögat. Vi tillbringar eftermiddagen med att strosa runt rhododendronbuskar och sirliga blomsterrabatter.

(Vi åker ca 130 km under dagen).

Dag 5
Kerry – Kilmer Ferry – Cliffs of Moher – The Burren – Galway
Cliffs of Moher

Vi kör norrut till grevskapet Clare där vi ska korsa floden Shannon med färja vid Tarbert. Vi går i land vid Killimer, åker vidare förbi kuststaden Kilkee och sätter nu kursen mot Irlands Atlantkust. Här möter vi en av öns mest spektakulära naturupplevelser: Moher-klipporna eller Cliffs of Moher. Branta klippväggar stupar lodrätt 200 meter ner i Atlanten längs en 8 kilometer lång sträckning. Moher-klippornas skiftande lager av svart skiffer och ljus sandsten är en fascinerande syn och de många fåglar som häckar på klippväggarna bidrar till en storslagen upplevelse. Från toppen av klipporna kan man när vädret tillåter se hela vägen till de tre små kalköarna Aran Islands 20 kilometer ut i Atlanten.

Efter att ha känt suset i magen vid Cliffs of Moher fortsätter vi i till Lisdoonvarna som i över 150 år varit känd för sin årliga "Matchmaking Festival". Den uråldriga traditionen lever fortfarande kvar i Irland och singlar från hela landet kommer i september till Lisdoonvarna för att roa sig – och kanske dessutom hitta en man eller fru. Vi passerar Ballyvaughan och fortsätter genom The Burrens särpräglade landskap.

Burren nationalpark är ett 100 kvadratkilometer stort område med ett egendomligt landskap bestående av stora, flacka kalkstensslätter med djupa klyftor. Platsen beskrivs ofta som ett månlandskap. Namnet The Burren kommer från det irländska Boireann som betyder ungefär "ett stenigt land" - ett passande namn för denna stenöken med mycket begränsad växtlighet. Den engelske statsmannen Oliver Cromwells nära medarbetare Edmund Ludlow ska ha beskrivit området som ”Ett land så villt att där inte finns vatten nog för att dränka en man, inte ett träd att hänga honom i eller jord nog att begrava honom.” Detta smått makabra citat ger en idé om vilket kargt område som väntar oss i The Burren. Platsen är en så kallad karstplatå som består av kalk som avlagrats under koltiden för 350 miljoner år sedan. Genom åren har kalken formats till enorma kalkstensplattor som väder och vind har bearbetat till underliga formationer. Det utpräglade stenlandskapet ser kallt och livlöst ut vid första anblicken men här finns faktiskt en ovanligt varierad flora som rymmer allt ifrån medelhavsväxter till alpblommor – trots att vi befinner oss långt från både Medelhavet och Alperna.

Vi kommer fram till utkanten av trevliga Galway som ofta kallas ”den mest irländska av alla städer”. Staden är charmig  med sina färgstrålande hus, kullerstensgränder och mysiga pubar. Här bor vi under de kommande två nätterna, strax utanför Galway. Vi äter middag på hotellet.

(Vi åker ca 150 km under dagen).

Dag 6
Pittoreska Connemara, stadsrundtur i Galway
Galway-bukten

Vi börjar dagen med en utflykt till den vackra Connemara-regionen. Strömma floder och blanka sjöar klyver landskapet av berg och mossar – här är det inte mycket som har förändrats sen tidernas begynnelse. I Connemaras små byar pryder den smått obegripliga gaeliskan fortfarande alla skyltar och butiksfasader.

Området utgörs av en enorm halvö som avgränsas av den klippiga västkusten och är med sina stengärdsgårdar och halmprydda stugor Irlands kanske mest bildsköna landskap. Vi besöker Dan O´Haras stuga där vi får en inblick i hur hårt livet kunde vara för en irländsk bonde på 1800-talet. Vi visas runt på den lilla gården och ger oss därefter ut på den omkringliggande mossen i en traktordragen vagn. Här på den stora, flacka mossen får vi en demonstration i hur man skär torv. Irländarna har i århundraden använt torv som bränsle och många gör det än idag. Sedan har det blivit dags för en stadsrundtur i Galway genom de smala gatorna mellan gamla trähus, fina restauranger och livliga pubar.

Förutom det aktiva studentlivet får staden sin bohemiska prägel av de många konstnärer och musiker som bor här. Vår rundtur i Galway börjar på Eyre Square – en tjusig park omgiven av imponerande 1800-talsbyggnader. Vi ser den fina domstolsbyggnaden som är ett ombyggt nunnekloster från medeltiden och Salmon Wei Bridge där stora stim av lax varje år trotsar Corrib-flodens strömmar för att leka längre upp i floden. Vi ser också den bastanta katedralen som byggdes så sent som 1965 och därför är en av Europas yngsta av sitt slag och The Spanish Arch från 1500-talet vars ursprungliga syfte ingen riktigt känner till.

Efter en skön dag i fantastiska Connemara äter vi middag tillsammans på hotellet i Galway.

(Vi åker ca 140 km under dagen).

Dag 7
Clonmacnoise – Whiskey-destilleri
På besök i Clonmacnoise

Det är nu dags att åka tillbaka till den östra delen av Irland och vi gör ett par stopp på vägen. Vi börjar vid Clonmacnoise som en gång i tiden var Irlands viktigaste munkkloster. Spridda över floden Shannons grönskande, vackra strandbank ligger kyrkor, torn, minnesmärken och jättelika stenkors. Klostret började byggas år 575 e. Kr. och från dess kyrkböcker har historikerna fått viktig information om medelålderns politiska och religiösa liv.

Ingen Irlandsresa är komplett utan ett besök på ett whiskeydestilleri och på vår väg tillbaka till östkusten gör vi naturligtvis ett stopp på ett av de många beömda destillerierna. Vi får veta mer om hur processen fungerar och lyssnar på historier om hur britterna får sin andel av de många tusen liter whiskey som ligger och väntar i de stora lagren. Detta berättas med audiovisuella hjälpmedel och med en gammaldags, irländsk charm.

Efter några timmar i whiskyens tecken är vi redo att åka den sista vägen mot vårt hotell, som ligger norr om Dublin flygplats. Här äter vi vår sista middag tillsammans.

(Vi åker cirka 210 km på dagens rutt)

Dag 8
Dublin – Köpenhamn

Vi äter vår sista frukost på den gröna ön Irland och sedan är det blivit dags att ta farväl och vi åker till flygplatsen för att flyga hem till Sverige. 

Prisinformation

Resans pris

Från 17 698:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
3 600:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Köpenhamn – Dublin t/r 
 • Utflykter och transport enligt program
 • Boende på hotell i delat dubbelrum
 • Frukost alla dagar (dag 2-8) och 7 middagar (dag 1-7)
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring vid sjukdom, 6% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Drycker
 • Personliga förnödenheter
 • Tillägg för enkelrum
 • Dricks, räkna med ca 11 euro/pers
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämnts under ”Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 24 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Ordningsföljden på dagsprogrammet

Det är möjligt att vi på vissa avgångar vänder på dagsprogrammet så att vi först bor i Galway-området och därmed byter runt på dagarna i mitten av rundresan. Innehållet är dock exakt samma, det är bara ordningsföljden som ändras.

Läs mer om Irland

Här kan du läsa mer om ditt resmål:

www.albatros-travel.se/resmal/europa/irland

 

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from Mycket bra resa Intressant och givande resa. Guiden var helt enastående!!! Mycket kunnig, talade klart och tydligt
Date published: 2024-06-16
Rated 5 out of 5 by from Så bra som förväntat efter tidigare upplevelse. Reseledaren fyllde fantastiska naturupplevelser med högkvalitativ kunskap som delades till resenärerna.
Date published: 2024-06-16
Rated 5 out of 5 by from Härlig resa med många bra utflykter i vacker natur Det var en välorganiserad resa med många fina guldkorn som vi fick se. Vår guide var väldigt kunnig och förmedlade på ett humoristiskt sätt sin kunskap och vår busschaufför var en riktig guldklimp.
Date published: 2024-06-15
Rated 5 out of 5 by from Mycket lärorik resa med toppenguide Vi fick en 7 dagars historielekton om allt som rör Irland- kultur, politik, historia, klimat, växter och djur m.m samtidigt som vår excellenta busschaufför körde genom det vackra landskapet! Bra mat logi och bemötande! Intressanta studiebesök!
Date published: 2024-06-14
Rated 4 out of 5 by from Intressant och trevligt med många fina vyer Det mesta var mycket bra, reseledaren var fantastisk, både kunnig och trevlig. En bra mix av resmål, både de ”obligatoriska” och några mer udda och intressanta ställen. Det som drog ner betyget var hotellens läge i Galway (långt från centrum) och i Nevan som låg ca 6 mil från flygplatsen trots att programmet sa att vi skulle bo nära flygplatsen. Många hade velat ta sig in till Dublin men det var för långt. En sak som drar ner betyget är ganska trista hotellmiddagar.
Date published: 2024-06-14
Rated 5 out of 5 by from Intressant resa med många upplevelser Vi är väldigt nöjda med utbudet av intressanta platser som vi fick se samt av den härliga naturen. Vår guide var proffsig och delade generös med sig av sin stora kunskap om landet och dess historia. Ska man säga något som kanske inte var toppen så var det maten samt servicen i restaurang/barer på vissa hotell. Och att det ibland var lite tid mellan ankomst till hotellet och middagen.
Date published: 2024-06-13
Rated 5 out of 5 by from Vår fina Irlandsresa Det var en resa som infriade alla våra förväntningar.vi har lärt oss mycket om den gröna ön.vår reseledare Anna Maria gjorde ett fantastiskt jobb. Hon var kunnig, omtänksam och tog hand om oss på bästa sätt
Date published: 2024-06-13
Rated 5 out of 5 by from En härlig resa med många upplevelser. Vi hann se och uppleva mycket och vår reseledare var otroligt proffsig och kunnig.
Date published: 2024-06-13
 • y_2024, m_7, d_12, h_7
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_33, tr_438
 • loc_sv_SE, sid_IERTR01, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor