Island – sagornas ö

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Från vikingahistoria till häpnadsväckande natur

Nordisk skönhet i sin renaste form! Island bjuder på naturupplevelser av sällsynt slag och på den här resan får vi se höga berg, aktiva vulkaner, gejsrar, glaciärer, lavaområden, varma källor och höga vattenfall.  

Vi ska bl.a. se glaciärsjön Jökulsárlón, Dettifoss – fågelparadiset Myvatn naturpark och Skaftafell nationalpark. Dessutom besöker vi en rad platser med anknytning till Islands historia, bl.a. Þingvellir-slätten, där Alltinget – ett av världens äldsta parlament – grundades år 930.

Vi ska naturligtvis även besöka det gyllene vattenfallet Gullfoss och gå på upptäcktsfärd i mysiga  Reykjavík och Akureyri.

Följ med på en storslagen sommarresa till Island!

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta ISK

Dagsprogram 8 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Keflavík. Ankomst och vidare till Reykjavík
Dag 2
Reykjavík – Västlandet. Rundtur i Reykjavík och nationalparken Þingvellir
Dag 3
Västlandet – Akureyri. Vattenfall, varma källor, Nordlandets fjordlandskap vid hästarnas dal, Skagafjördur och sagahistoria i Reykholt
Dag 4
Akureyri. Möjlighet för förmiddagsutflykt med valsafari. Utflykt till vattenfallet Goðafoss, ”Gudarnas vattenfall” och Mývatn naturreservat
Dag 5
Akureyri – östfjordarna. Husavik, Asbyrgi-ravinen, Dettifoss och Egilsstadir
Dag 6
Östfjordarna – Sydkusten. Glaciärlagunen Jökulssárlón vid Vatnajökulls många glaciärtungor och Skaftafell nationalpark
Dag 7
Sydkusten – Reykjavik. Vik-området, svarta stränder, vattenfallen Seljalandsfoss och Skógafoss, sprutande gejsrar och det gyllene vattenfallet Gullfoss
Dag 8
Flyg Keflavík – Stockholm

Bilder

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
24 998:–
Stockholm
25 998:–
Stockholm
26 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Keflavík. Ankomst och vidare till Reykjavík

Vi flyger från Stockholm och efter cirka tre och en halv timmars flygresa landar vi på Keflavik flygplats, som ligger längst ut på Reykjaneshalvön. Redan i Keflavik får vi en första skymt av de karga isländska lavamarkerna. Området är ett av de mest aktiva på Island ur ett geotermiskt perspektiv.

Når bagaget är på plats i bussen kör vi till Reykjanes där vi ska se områdets säregna geologi.

Nu har det blivit dags att fortsätta till Reykjavík, där vi ska checka in på vårt hotell.  
Det sägs att vikingarna gjorde sitt intåg i nya länder för 1 000 år sen genom att kasta en gudabild överbord och så gå i land där bilden drev in. Så även den norske vikingen Ingólfur Arnarson, som år 874 som en av de första satte fot på Island på den plats där Reykjavik nu ligger. Han kallade platsen för “Rökbukten”, och området befolkades långsamt. För 200 år sedan bodde runt 300 invånare här, men nu har 217 000 (126 000 i stadskärnan) personer - eller över hälften av Islands befolkning - slagit sig ner i huvudstaden.

Efter ankomst och om tiden tillåter kan den som är intresserad följa med reseledaren på en promenad på shoppingstråken Laugavegur och Hverfisgata. Här finns en rad olika caféer och restauranger. Island har under det senaste årtiondet gjort sig allt mer känt för sin nytänkande gastronomi och de många goda lamm- och fiskrätterna får det att vattnas i munnen.
 
Reseledaren kommer gärna med förslag på trevliga matställen.
    
Vi övernattar i Reykjavik.
(Dagens samlade körsträcka är 80 km – 1 timme 20 minuter)

Dag 2
Reykjavík – Västlandet. Rundtur i Reykjavík och nationalparken Þingvellir

För att förstå islänningarna och de platser där de ha valt att bosätta sig ska vi dyka ner i de gamla sagorna (isländska: Íslendingasögur). Islänningasagorna är utan tvekan den största enskilda källan till islänningarnas historia; var de kommer från och vilka händelser som har format deras kultur. Islänningarna är stolta över sina sagor som är oöverträffade när det gäller deras omfattning och detaljrikedom.  Från Landnámabóken vet vi att Akureyri-områdets grundläggare var en irländsk viking med namnet Helgi ’Magri’ Eyvindarson. Helgi ’Magri’ Eyvindarson satte segel mot Island med sin fru, Thorunn Hyrna, år 890 e.Kr., och gick i land inne i Eyjafjörður.

Exakt varför han lämnade Irland är än idag ett mysterium, även om många har antytt att det kan ha varit pga. hans fascination för nordiska asagudar. Han ska visst ha varit speciellt hängiven åskguden Thor, särskilt under de farofyllda resorna över havet. Helgis anses med rätta som Akureyris grundare och är norra Island och Akureyri, vad Ingólfur Arnarson var för Reykjavík, som byggde sin gård där ca 870 e.Kr. och grundade platsen som idag är landets huvudstad.

Just Reykjavik är dagens första programpunkt. Stadsrundturen tar oss bland annat till Hallgrímskyrkan, som tronar majestätiskt över staden på en kulle. Härifrån har man fin utsikt över staden, havet och bergen.  Kyrkan är ritad av Guðjón Samúelsson (1887-1950), som var Islands förste arkitekt och den kreativa hjärnan bakom många av stadens viktigaste byggnadsverk. Arkitekturen är inspirerad av de vulkaniska pelarna man ser på så många platser på ön, och framför kyrkan ser man en staty av Leif Eiríksson (“Leif den lycklige”). Statyn är en gåva från USA i samband med Islands Alltings 1000 års-jubileum 1930. Stadsrundturen tar oss dessutom förbi Höfdi-huset, där Reagan och Gorbatjov möttes 1986, samt det interessanta Kulturarvhuset, som har en fin samling gamla isländska handskrifter, som hittade tillbaka till isländsk jord från Köpenhamn på 1970-talet. Vi passerar dessutom Harpa, Reykjavíks nya konsert- och konferenscenter, och efter stadsrundturen fortsätter vi mot Þingvellir (Thingvellir).

Under sommaren 2004 kom Þingvellir med på Unescos världsarvslista. Þingvellir, som sedan 2004 har varit på Unescos världsarvslista, har hög geologisk aktivitet samtidigt som det är platsen för världens äldsta parlament, som grundades år 930. Alltinget, där alla större historiska beslut fattas, samlades här fram till år 1798. Området blev tillsammans med Islands största sjö, Þingvallavatn, omvandlat till nationalpark år 1930. De många ravinerna och sprickorna som löper genom marken markerar var den mittatlantiska ryggen landar, och två av jordens stora geologiska plattor, den europeiska och amerikanska, rör sig allt längre från varandra.

Vi avslutar dagen i Borgarnes, den enda kustorten på Island som inte är beroende av fiske.  Orten har ett helt unikt läge mellan 2 halvöar och förbinder all transport mellan södra och nordvästra Island, men det öppna läget ger även ganska ostabilt väder. Det har resulterat i en tunnel under Hvalfjördur, som nu kortat ner vår körsträcka med 50 km.

Vi övernattar i Borgarnes. Det finns en rad restauranger i centrum av lilla Borgarnes.
(Dagens körsträcka är 150 km – 2 timmar 10 minuter)

Dag 3
Västlandet – Akureyri. Vattenfall, varma källor, Nordlandets fjordlandskap vid hästarnas dal, Skagafjördur och sagahistoria i Reykholt

Vi börjar dagen vid Borgarfjördur, och på väg dit passerar vi ett fantastiskt område som skiftar mellan grönskande fält med betande hästar och får i breda dalar och fjälltoppar täckta av snö med utsikt över vulkantoppar. Dagens första besök är vid vattenfallen Hraunfossar och Barnafoss, som ligger vackert med utsikt över glaciärområdet Langjökull på gränsen till Islands svårframkomliga högland. Vattenfallen består av talrika små vattenfall som sträcker sig över ett område som är 1 000 meter brett.

Vi ska besöka en av världens största varma källor, Deildartunguhver. De böljande molnen av vattenånga syns på långt håll och ger en idé om vilka enorma krafter som ligger bakom. Källan producerar 180 liter kokande vatten per sekund och har en kapacitet på 62 megawatt. Vattnet används till centralvarme i Borgarfjördur och i Borgarnesområdet, där vi övernattade i går. Borgarfjördur är även känt för att det är en del i sagorna. Handlingen i två av Islands mest berömda sagor utspelar sig här och nästa anhalt är Reykholt, som var hemvist för Snorre Sturlason som skrev Eddan på 1200-talet.

Nu kör vi igenom Nordlandet som är berömt för sina djupa fjordar, höga fjäll och små öar samt ett fantastiskt fågelliv. Vi stannar till ett par gånger under resans gång för att sträcka på benen och ta bilder. Vi igenom området Skagafjörður, även känt som ”Hästarnas dal”, eftersom det är centrum för uppfödning av de berömda islandshästarna.  

Akureyri är vackert beläget vid fjorden Eyjafjörðurs slut med snöklädda fjälltoppar tronande i bakgrunden. Klimatet är unikt för de här breddgraderna. Staden är nämligen välsignad med många fler soltimmar och högre temperaturer än övriga Island, och den isfria hamnen har stor betydelse för staden. Akureyri er Nordislands centrum for handel och kultur och har – näst efter Reykjavik – Islands högsta invånarantal. Staden har ett universitet, som dessutom spelar en viktig roll för fiskeindustrin. Den spirande utbildningsmiljön, de många kulturella begivenheterna och den stora fiskeindustrin gör att Akureyri hela tiden växer och att allt fler turister gärna gör ett besök i nordkustens solskensstad.

Vi har 2 övernattningar i Akureyri-området.
(Dagens samlade körsträcka är 415 km – 5 timmar 10 minuter)

Dag 4
Akureyri. Möjlighet för förmiddagsutflykt med valsafari. Utflykt till vattenfallet Goðafoss, ”Gudarnas vattenfall” och Mývatn naturreservat
Vattenfallet Goðafoss är ett av Islands höjdpunkter

Efter frukost finns det möjlighet att följa med på valsafari. Vi kan naturligtvis inte ge några garantier, men med lite tur får vi se både delfiner, vikvalar, knölvalar eller kanske till och med blåvalar? (Valsafarien tar cirka 2½ timme och är en extrautflykt som bokas och betalas hemifrån – läs mer under Prisinformation). De som inte följer med på utflykten har tid på egen hand.  

Efter lunch är det dags för ännu en naturupplevelse till vattenfallet Goðafoss. Vattenfallet är runt 12 meter högt och 30 meter brett, och är ett av Islands vackraste. Namnet betyder gudarnas vattenfall och hänvisar till en av Islands viktigaste händelser; införandet av kristendomen. Det var här vid vattenfallet som Thorgeir Thorkelsson (Þorgeir Ljósvetningagoði) slängde sina hedniska gudastatyer i vattnet efter kristendomens införande år 999 eller 1000. Ett beslut som Thorgeir själv hade fattat vid Alltinget, där han var lagman mellan år 985 och 1001.

Härifrån kör vi mot det natursköna reservatet Myvátn, där vi bland annat upplever Islands livliga geotermiska aktivitet i form av bisarra lavalandskap, varma källor och stinkande svavelhål. Mitt i Mývatn ligger den 37 kvadratkilometer stora Mývatn-sjön omgiven av lavaslätter, fjäll och vulkaner. I sjön finns över 50 små lavaöar och holmar varav de flesta är så kallade ”pseudokratrar”, det vill säga att de liknar vulkankratrar men inte är det. Sjöns genomsnittliga djup är endast 2,5 meter och solljuset når ända ned till botten. Detta i kombination med att merparten av sjöns vatten kommer från underjordiska mineralhaltiga källor gör sjön gynnsam för bland annat fisk och fågel. Myvátn-sjön är ett äkta paradis för alla fågelälskare! Detta är en av landets bästa fågelskådarplatser. Om sommaren hittar man världens största koncentration av änder här, bland annat den isländska knipan och strömand.

Vid sjöns nordöstra brädd kör vi in i den stora öppna dalen Námaskarð, som är full av bubblande, kokande lerhål och stinkande svavelhål – och som i princip är helt utan vegetation på grund av de sura svavelångorna från källorna. å 1500-talet hämtade den danska flottan svavel i dalens svavelkällor. Svavlet användes till kruttillverkning för dåtidens krig.

Öster om Myvátn-sjön hittar vi Dimmuborgir, vilket betyder de svarta slotten. Området är berömt för sina många lavaformationer som liknar spiror och torn, bland annat en enorm lavaportal som kallas för ”Kyrkan”.

På marken går en djup spricka genom landskapet – här möts två av jordens stora geologiska plattor: den europeiska och den amerikanska, som rör sig allt längre bort från varandra. Sprickan blir med andra ord bredare och bredare – cirka en till två centimeter om året. Det finns möjlighet att uppleva den fascinerande geotermiska aktiviteten på nära håll med ett varmt dopp vid Jarðböðin i Mývatn Nature Baths, norra Islands ”Blå lagun” (entré till lagunen ingår inte i resans pris, men kan köpas på plats.

Vi övernattar omkring Akureyri.
(Dagens körsträcka 160 km – 2 timmar 30 minuter)

Dag 5
Akureyri – östfjordarna. Husavik, Asbyrgi-ravinen, Dettifoss och Egilsstadir

Det har blivit tid att ta avsked av de öde och orörda kustlandskapen. Men innan vi beger oss mot sydväst börjar vi med att besöka den hyggliga landsbyn Husavik som ligger ca en timmes körning från Akureyri. Husavik är en av Islands äldsta bebyggelser och valarna som ursprungligen drog folk till området är fortfarande en viktig inkomstkälla. Efter ett kort stopp fortsätter vi sydväst och mot några av områdets fantastiska naturfenomen.

Ásbyrgi-ravinen är en makalös hästskoformad fördjupning i landskapet; klippväggen är 3,5 kilometer lång och 90-100 meter hög och anses ha skapats av tidigare våldsamma vattenströmmar i området. De lokala skrönorna blandar dock gärna in lite nordisk mytologi: Ásbyrgi ska ha skapats när Odens häst Sleipner, tog ett långt steg med ett av sina åtta ben och därmed skapade en ravin med höga klippor i form av en hästsko.

Dettifoss är det största vattenfallet på Island och ett av de mest kraftfulla i hela Europa – det är upplevelse man inte vill vara förutan.  När vattnet faller 44 meter ner i floden har det så mycket kraft att man kan se det på 1 kilometers avstånd och samtidigt skapar det en vacker regnbåge över ravinen.  

Vi övernattar på hotell i Egilsstadir.
(Dagens körsträcka är 340 km – 4 timmar 15 minuter)

Dag 6
Östfjordarna – Sydkusten. Glaciärlagunen Jökulssárlón vid Vatnajökulls många glaciärtungor och Skaftafell nationalpark

Under de kommande två dagarna ska vi uppleva östfjordarna – med de otämjbara landskapen och Sydlandet – Islands södra kuststräcka.

Just östfjordarna dramatiska kustlinje upplever vi med de vackra kontrastfyllda landskapen av gröna och frodiga dalar, storslagna fjäll och fjordar och små fiskebyar. Området är det minst befolkade på Island, och fiske är fortfarande det dominerade yrket trots att Islands största aluminiumverk byggdes här 2007. Det var stora protester mot det amerikanska verket, eftersom man är beroende av en stor damm för att få elektricitet till produktionen, och man var bekymrad för att dammen skulle förstöra områdets säregna natur.
Idag lägger vi fokus på Islands is, och vi svänger förbi ett av Islands mest spektakulära naturunder, glaciärlagunen Jökulssárlón, som bildades av smältvatten från glaciären Breidamerkurjökull. Lagunen började ta form 1934, och sedan dess har den vuxit i takt med att glaciären har dragit sig allt längre tillbaka. Idag är lagunen cirka 25 kvadratkilometer stor och den blir hela tiden större i takt med att glaciären kalvar runt 500 kvadratmeter is per år.

Vi fortsätter utmed Islands ostkust och den enorma nationalparken Vatnajökull som sedan 2019 har varit på Unescos världsarvslista. Senare kör vi utmed sandöknen Breidamerkursandur med glaciären Vatnajökull i bakgrunden. Vatnajökull är Islands största glaciär och denna gigantiska iskåpa är världens tredje största inlandsglaciär efter inlandsisen på Grönland och Antarktis.
Vi fortsätter till den 1 736 kvadratkilometer stora nationalparken Skaftafell, som ligger i en vacker grön oas vid foten av vulkanen och iskåpan Öræfajökull. Denna utgör den södra delen av Vatnajökull, och rymmer Islands högsta berg, den istäckta vulkankedjan Hvannadalshnúkur. Tack vare sin skyddade placering är Skaftafell välsignat med ett relativt milt klimat, och området är populärt bland vandrare.

Sedan passerar vi det sagolika, mosstäckta lavaområdet Eldhraun och se de svarta sandstränderna vid Mýrdalssandur. Eldhraun, vars yta täcker 580 kvadratkilometer, bildades vid ett vulkanutbrott 1783-84, då 22 gårdar begravdes under vulkanaska. Utbrottet orsakades av en enda vulkan men hade katastrofala följder för landet, och anses ofta som ett av världshistoriens största och värsta utbrott. Askan utrotade stora delar av öns djur- och växtliv och åren efter katastrofen präglades av kyla, missväxt och sjukdomar, som kostade cirka 20 procent av befolkningen livet. Idag är området naturreservat och de vackra, böljande lavaformationerna täckta av mossa.

Vi övernattar i området omkring Vik.
(Dagens körsträcka är 475 km – 6 timmar 35 minuter)

Dag 7
Sydkusten – Reykjavik. Vik-området, svarta stränder, vattenfallen Seljalandsfoss och Skógafoss, sprutande gejsrar och det gyllene vattenfallet Gullfoss

Vi fortsätter till de två vackra vattenfallen Skógafoss och Seljalandsfoss. Skógafoss är med sin bredd på 25 meter ett av de största vattenfallen på Island. Om man ser vattenfallet i solsken kan man ha tur att se en regnbåge korsa rakt igenom vattenfallet.  Området är en stor ravin och de flesta känner säkert igen vattenfallet som är en av de mest populära sevärdheterna på Island.

En liten bit från Gullfoss ligger Geysir som har gett upphov till namnet gejser. Geysir fick sitt första utbrott i slutet av 1200-talet, och efter att ha legat i dvala under några år blev den aktiv igen år 2000 efter ett vulkanutbrott. Idag ser man bara en cirka tio meter hög vattenpelare, som under Geysirs storhetstid var 60 meter hög. Precis i närheten finns Strokkur-gejsern som var åttonde minut spottar ur sig väldiga vattenmassor som når över 20 meter upp i luften.

Vi avslutar vid vattenfallet Gullfoss som är Islands allra största attraktion. På vägen har man en fantastisk utsikt till landet runt omkring och om det är klart väder kan man se ändå till Islands mest kända vulkan, Hekla. Det 32 meter höga Gullfoss faller i två steg på 10 och 21 meter vardera genom den djupa ravinen. Vattenfallet blev först känt för omvärlden i början av det här århundradet. Den lilla lantbrukarfamiljen Tómasson drev en 20 år lång rättstvist om rättigheterna till landområdet, men förlorade mot utländska investerare. Det slutade med att investerarna inte kunde betala och att islänningen Einar Gudmundsson kunde köpa området 1939. År 1975 överlämnade han över området till isländska staten, som omvandlade det till naturreservat.

Vi fortsätter till Reykjavik och kommer fram till hotellet efter en sista upplevelserik dag i Islands vilda natur. Reseledaren kommer gärna med tips till matställen i omgivningarna.
(Dagens körsträcka är 360 km – 4,5 timmar)

Dag 8
Flyg Keflavík – Stockholm

Vi äter frukost på hotellet och säger farväl – och kanske på återseende – till den vackra lavaön.
(Dagens körsträcka är 50 km – 50 minuter)

Valsafari vid Akureyri

Möjlighet att delta på spännande valsafari på dag 4. Det ingår transport och båtutflykt. Ca 2½ tim.
 
Pris: 1 198 kr per person

På Island är det möjligt att se valar..

Prisinformation

Resans pris

Från 24 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
8 698:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Stockholm – Keflavik t/r med mellanlandning
 • Utflykter och transport enligt program
 • 7 nätter på enkla mellanklasshotell i delat dubbelrum
 • Frukost alla dagar
 • Middag på dag 6
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 7 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Entré i Mývatn Nature Baths
 • Valsafari i Akureyri
 • Tilllägg för enkelrum
 • Övriga måltider och dryker
 • Dricks till lokalguider och chaufförer
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagerantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan. Ta med bekväma skor.

Ta med badkläder om du vill ta ett dopp i de varma källorna eller någon av de många utomhusbassängerna på Island (entré till de varma källorna för egen räkning, möjlighet att hyra handduk).

Vädret

Island ligger långt norrut. I juli, augusti och september är dagarna fortfarande långa och det är ljust många timmar per dygn. På en oceanö kommer hösten senare än på fastlandet. Man ska vara inställd på att högsta temperatur kanske bara är 14 grader och att den kan sjunka ännu lägre än så. Inne i landet kan det vara upp till 20 grader på sommaren. Vädret är väldigt ombytligt och regnskurar kan snabbt avlösas av solsken.

Hotell

Vi bor enkla, men trevliga mellanklasshotell som har de bekvämligheter som behövs. Dock ska man som resenär vara uppmärksam på att många hotell på Island är av äldre standard och rummen är ofta ganska små.  Alla hotellen vi använder oss av har Wi-Fi. 

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from Island runt på en vecka Island runt under en vecka gav oss många fina naturupplevelser, vattenfall, glaciärer, lavafält, gejsrar mm. Toppenresa, trots långa bussresor men det var det värt. Supertrevlig guide som hade kunskap både på bredden och på djupet. Dessutom både trevlig och rolig. Busschauffören var mycket trevlig och gav superbra service. Som helhet en bra resa, trots bussåkandet och något låg kvalitet på ett par hotell.
Date published: 2023-10-05
Rated 4 out of 5 by from Intressant o givandecresa Mkt intressant resa o en mkt kunnig o entusiastisk reseledare med gott minne för namn på oss
Date published: 2023-09-18
Rated 4 out of 5 by from Island runt Intressant land med speciellnatur.
Date published: 2023-08-28
Rated 5 out of 5 by from En upplevelserik resa En fantastisk resa full med naturupplevelser och med en kunnig, empatisk och ansvarsfull reseledare.
Date published: 2023-08-28
Rated 5 out of 5 by from Fina naturupplevelser och härlig resa runt Island. Jimmy Wallenholt var vår kunnige guide. Visade stor empati om oss alla i bussen. Mycket information om gudar och landets historia. Duktig på att improvisera.
Date published: 2023-08-25
Rated 5 out of 5 by from Island - ett sagolikt land Fantastiskt att få se hela ön. Det hela förstärktes med bra väder. Hotellet i Reykjavik var inte bra. Även om det låg centralt så var standarden låg.
Date published: 2023-08-24
Rated 5 out of 5 by from Intensiv men härlig resa! Den här resan utlovar att du ska få se hela Island, och det uppfylls! Resan innebär bitvis långa bussresor, eftersom avstånden kräver det, men det är utflyktsmålen värda. Om du vill uppleva Islands unika natur är det här resan för dig - speciellt om du investerar i valsafarit som kan köpas till!
Date published: 2023-08-23
Rated 5 out of 5 by from Utmärkt guide visade oss sitt Island Åtta läckra Vattenfall, fint lagunbad, mycket information om Islands sagor, historia och nutid gav vår guide.
Date published: 2023-08-23
 • y_2023, m_12, d_2, h_7
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.37
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_2, tr_22
 • loc_sv_SE, sid_ISRTR02, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor