Isländsk vintermagi

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

En vinterresa till Island med frusna vattenfall, magiskt norrsken i vintervita landskap och kulturella upplevelser i den stämningsfulla huvudstaden Reykjavik

Rå natur och viskningar från vår nordiska forntid väntar när vi beger oss till den vackra vulkanön Island, då vintersolen sänder sina strålar ner över drömlikt vackra snö- och isprydda fjällandskap. Det finns goda möjligheter att uppleva den storslagna isländska naturen, fördjupa sig i landets spännande historia och lära känna modern isländsk kultur i den hippa och trevliga huvudstaden. Reykjavik har på allvar skaffat sig en plats på världskartan med design, konst, musik och gourmetmat gjord av färska isländska råvaror.

Den unika naturen alldeles utanför dörren går du heller inte miste om – den första kvällen ska vi ut och spana efter det fascinerande norrskenet, och på programmet finns en utflykt på rutten Den Gyllene Cirkeln med gejsern Geysir, vattenfallet Gullfoss och den UNESCO-skyddade Thingvellir Nationalpark.

Vill du uppleva mer, kan du följa med till den Blå Lagunen och ta ett hälsosamt bad i det ljusblå vattnet.

Island har många trevliga jultraditioner och på avgångarna i november och december kommer du garanterat i julstämning – förutom alla övriga fantastiska naturupplevelser.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Jul och nyår, City Break

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta isländska kronor

Dagsprogram 4 dagar
Dag 1
Stockholm – Keflavík. Vidare till Reykjavík, stadsrundtur och norrskenstur
Dag 2
Utflykten Den Gyllene Cirkeln och besök på Álafoss, isländsk ullverkstad
Dag 3
Reykjavík. Tid på egen hand. Möjlighet till tillköpsutflykt till den Blå Lagunen.
Dag 4
Keflavík – Stockholm. Hemresa

Hotell

Hotel Skuggi, Reykjavik

 • Antal rum: 100
 • Avstånd till centrum: Ca. 10 minuters promenad
 • Reception: Dygnsöppen
 • Restaurang: Frukostrestaurang
 • Bar: 1 bar
 • Hiss: Ja
 • Wifi: Ja, gratis

Skuggi Hotel har ett läge som är svårt att slå. Med sin placering i Reykjaviks nya coola kvarter, nära stadens största shoppingområde i Laugavegur, bjuder hotellet på mängder av möjligheter på gångavstånd.

Gå på upptäcktsfärd och kika förbi lokalområdets många nya barer, restauranger, samt inte minst den gamla bussterminalen på Hlemmur, som har gjorts om till en livlig mathall i roliga och informella omgivningar.

Hotellets rum är ljusa och välinredda med eget bad/toalett, TV, telefon, gratis trådlöst internet, minkylskåp, hårtork och kaffe-/te-faciliteter samt toalettartiklar.
Läs mer om hotellet https://www.keahotels.is/skuggi-hotel

 

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
12 998:–
Stockholm
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
12 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Stockholm – Keflavík. Vidare till Reykjavík, stadsrundtur och norrskenstur
Det dansande norrskenet dyker förhoppningsvis upp i kväll

Du flyger från Stockholm till Keflaviks flygplats. Här hämtas vi av vår reseledare och vi kör till Reykjavik.

Vi tar oss strax an upplevelserna när vi ger oss ut på en kort rundtur i den isländska huvudstaden.

Stadsrundturen tar oss bland annat upp till Hallgrimskyrkan som tronar majestätiskt över staden på en kulle. Härifrån är det bra utsikt över staden, havet och bergen bakom oss, och kyrkan är också intressant. Den ritades av Guðjón Samúelsson (1887-1950), Islands första arkitekt och den kreativa hjärnan bakom många av stadens viktigaste byggnadsverk. Arkitekturen på ön är märkbart inspirerad av de basaltpelare man ser på många platser och framför kyrkan står en staty av Leif Eiríksson (”Leif den Lycklige”). Statyn är en gåva från USA med anledning av Islands Alltings 1.000-årsjubileum år 1930.

Stadsrundturen tar oss också förbi Höfdi-huset, där Reagan och Gorbatjov möttes 1986, samt det intressanta Kulturhuset, som hyser en fin samling av gamla isländska handskrifter, vilka återfördes till Island från Köpenhamn på 1970-talet. Vi tar också vägen förbi Harpa, Reykjaviks nya konsert- och konferenscenter, ritat av Henning Larsen och inspirerat av norrskenet och den dramatiska isländska naturen.

På kvällen kör vi lite utanför staden på jakt efter Aurora Borealis – också kallat norrsken. Detta naturfenomen visar sig ofta på den isländska natthimlen, men det beror på väderförhållandena så det är ingen garanti att man får se dem. Om du inte ser några färger på natthimlen så finns det alltid ett färgstarkt isländskt nattliv!

Dag 2
Utflykten Den Gyllene Cirkeln och besök på Álafoss, isländsk ullverkstad

”Den Gyllene Cirkeln” är det klassiska namnet på en av de mest upplevelserika utflykterna man kan göra på Island. Du kan se fram emot storslagna naturscenerier och en spännande inblick i islänningarnas tusenåriga dramatiska historia. Vi börjar vid Skálholt, där Islands första biskopssäte upprättades år 1056. Cirka 40 kilometer därifrån finns Islands största attraktion, vattenfallet Gullfoss, som faller 32 meter i terrasser genom en djup ravin. På vintern är vattenfallet ofta fruset, vilket också är en imponerande syn.

En liten bit från Gullfoss ligger Geysir, som har gett namn till resten av världens gejsrar. Geysir fick sitt första utbrott i slutet av 1200-talet. Efter att ha legat i dvala blev den aktiv igen år 2000 efter ett vulkanutbrott, men idag anses den återigen ligga i dvala och det går flera månader mellan utbrotten. I närheten ligger gejsern Strokkur som med relativt korta intervaller sprutar kraftfulla vattenmassor mer än 200 meter upp i luften – en imponerande syn!

Naturutflykten slutar vid den UNESCO-skyddade nationalparken Thingvellir – ett geologiskt mycket intressant område, som också utgör ramen för världens äldsta parlament, som kan dateras ända tillbaka till år 930. Det isländska Alltinget, där alla större historiska beslut har tagits, samlades här fram till 1798.

På vägen besöker vi ullverkstaden Álafoss, som var med och drog igång den isländska ylleindustrin i slutet av 1900-talet, där man bl.a. producerar de klassiska isländska stickmönstren som är så populära idag. I deras underbara butik är det goda möjligheter att bli inspirerad till nästa stickprojekt eller köpa varma julklappar med hem till familj och vänner.

Dag 3
Reykjavík. Tid på egen hand. Möjlighet till tillköpsutflykt till den Blå Lagunen.
Islands berömda blå lagun

Dagen är avsatt till upplevelser på egen hand, men du har möjlighet att följa med på utflykt och använda förmiddagen i Islands berömda Blå Lagun, eller “Bláa Lónið”, som den heter på isländska. Även om luften på vintern är kylig, är det skönt att vistas i det 37-39 graders varma, hälsosamma och alldeles ljusblåa vatten. En helt unik upplevelse i vinterkylan. Färgen på vattnet kommer från kisellera och en speciell blågrön alg som har en positiv effekt på bland annat psoriasis.

(Utflykten till Den Blå Lagunen ingår inte i resans pris, men kan köpas till i förväg – se under Prisinformation.)

Har du lust på ett spännande museibesök kan du ta vägen förbi Islands Nationalmuseum, där landets färgstarka och dramatiska historia finns rikt illustrerad. Reykjavik bjuder också på ett spännande urval av gallerier och modebutiker och det finns gott om vackra och traditionella isländska stickprodukter. När du blir kaffesugen eller hungrig, är det inte långt till närmaste café eller prisbelönad restaurang. Landet har det senaste årtiondet satt sig tydligt på den gastronomiska världskartan med ett nytänkande och ett modernt kök baserad på färska nordiska råvaror.

Från mitten av november och hela december är den isländska huvudstaden vackert juldekorerad och det går att göra många goda julinköp, samt gå på upptäcktsfärd i stadens trevliga julmarknad.

Dag 4
Keflavík – Stockholm. Hemresa

Förmiddagen är avsatt till att göra de sista inköpen, innan vi blir hämtade på hotellet och kör till flygplatsen i Keflavik. Härifrån går flyget hem till Sverige.

Utflykt till den Blå Lagunen

Du har möjlighet att följa med på en tur till Islands berömda Blå Lagun eller “Bláa Lónið”, som den heter på isländska. Här kan du ta ett hälsosamt bad i 37-39 graders varmt och ljusblått vatten. Den speciella färgen beror på kisellera och en speciell blågrön alg, som också har en positiv effekt på bl.a. psoriasis. Stilfulla omklädnings- och badfaciliteter utgör en del av besöket.

Kom ihåg att ta med badkläder och handduk (det går att hyra handduk och badrock).

Utflykten genomförs vid minst 10 deltagare.

Pris: 1.798 kr. pr. person

Utflykten inkluderar:

 • Entré till den Blå Lagunen – och fri användning av bassängerna
 • Silica lermask
 • Lån av en handduk
 • 1 drink efter eget val
 • Transport till och från hotellet i Reykjavik

Prisinformation

Resans pris

Från 12 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
2 798:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Keflavík t/r
 • Utflykter enl. program
 • 3 nätter på hotel Klettur i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/ komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillköpsutflykt till Den Blå Lagunen med entré och transport
 • Tillägg för enkelrum
 • Dricks till lokalguider och chaufförer
 • Ev. spabehandlingar
 • Övriga måltider och drycker
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift på 130 kr per faktura (bortfaller vid onlinebeställning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Vädret

Reykjavik ligger långt norrut. I december ska man vara förberedd på att den högsta temperaturen ligger på max 0-2 grader eller lägre. Vädret är generellt mycket skiftande så var beredd på att snöbyar snabbt kan ersättas av perioder med sol.

Klädsel

En vinterresa till Island kräver att du har packat ordentligt med olika sorters kläder. Ska du på tur i naturen utanför Reykjavik är det bra med varm och vindtät klädsel. Ta med kläder som går att kombinera enligt lager-på-lager-principen, till exempel en långärmad tröja innerst, en (fleece)-tröja som mellanlager och en vatten- och vindtät jacka ytterst. På benen är tättvävda fritidsbyxor bra att kombinera med ett varmt underställ samt ett par vattenavvisande och vindtäta överdragsbyxor.

I Reykjavik kan samma klädsel som en vinterdag i Sverige fungera. Ett par kraftiga, profilerade skor fungerar bra i staden och på flyget, medan ett par vinterkängor eller stövlar kan vara bättre ute i naturen.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska för de dagsturer/utflykter och resdagar då vi oftast inte ser vårt bagage igen förrän på kvällen.

Deltagarantal

Denna resa kräver ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from Härlig resa med många fina minnen Det var en intressant och upplevelserik resa även om det var få dagar på Island. Vår guide Christian delade med sig av sin kunskap på ett intressant sätt och guidade oss fint på utflykten. Mycket att uppleva i Reykjavik bla Harpa och Pärlan.
Date published: 2023-12-08
Rated 5 out of 5 by from Bra resa Bra program. Fantastiskt resmål. En guide som var toppenbra. Informerad om resmålet som han förmedlade till oss. Skulle kanske vara bra med ytterligare en dag.
Date published: 2023-12-06
Rated 4 out of 5 by from Trevlig resa Lagom lång vistelse, sett en del men Husavik borde ingå i vintermagi då snön är inte överallt på Island. På hotellet hade vissa kallt och vi hårda sängar. Kul att se Island, ett annorlunda land. Träffade nya vänner.
Date published: 2023-12-06
Rated 5 out of 5 by from En upplevelserik resa för både yngre och äldre Jag reste med mitt barnbarn, 11 år. De läser om vulkanism och Norden i skolan så det var en passande resa. Fantastiskt att få dela upplevelsen.
Date published: 2023-12-05
Rated 4 out of 5 by from Fantastiska naturscenerier och mysig stad Vi hann med mkt. Norrsken, Tingvalla, gejser och varma bad på Sky Lagoon. Vatten fallet Gullfoss och rundtur i gyllenecirklen Med magiska naturscenerier. God mat och dryck på Reykjavik Kitchen. Vår guide Christian var kunnig, påläst, hjälpsam, positiv ock glad
Date published: 2023-12-04
 • y_2024, m_5, d_24, h_6
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_0, tr_5
 • loc_sv_SE, sid_ISVCB06, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor