Julstämning i Irland

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Ett juläventyr i Galway och Dublin

Följ med på julresa till Irland och njut av de julpyntade städerna Galway och Dublin. Med vintergröna fält och vita får på bete, små byhus med färgglada dörrar och livliga pubar med musik, och skummande svart Guiness-öl är Irland ett fantastiskt resmål året runt, men extra mysigt i december då julen står för dörren.

På vår julresa till Irland börjar vi med en kort introduktion till Dublin innan vi besöker ett destilleri och får veta lite om hur man framställer den fantastiska irländska whiskyn. Vi åker tvärs över ön och kör längs ändlösa gröna ängar, vidsträckta stenöknar och öde torvmossar innan vi når fram till den mysiga staden Galway på västkusten.
I Galway besöker vi stadens centrum, tittar på juldekorationer och har tid att göra våra sista julklappsinköp. Vi insuper också den dramatiska Atlantkusten där klipporna går rakt ner i havet och får en svindlande känsla när vi tittar ner på Atlanten från Mohers klippor mer än 200 meter över havet.

Vi bor i den livliga storstaden Dublin de sista två nätterna. Här går vi på en trevlig promenad genom staden, besöker en lokal pub, lyssnar på irländsk folkmusik och njuter av atmosfären i den härliga staden. Det finns gott om möjligheter att besöka butiker och kanske också en julmarknad, eller bara njuta av atmosfären på en lämplig plats i området kring floden Liffey.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta EUR

Dagsprogram 5 dagar
Dag 1
Stockholm – Dublin. Vidare till Galway
Dag 2
Galway – Mohers klippor
Dag 3
Galway till Dublin – Panorama sightseeing, whiskey och stadsvandring
Dag 4
Dublin och tid på egen hand.
Dag 5
Hemresa – Dublin – Stockholm

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
8 998:–
Stockholm
8 998:–
Stockholm
8 998:–
Stockholm
8 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Stockholm – Dublin. Vidare till Galway

Vi flyger från Stockholm till Irland och välkomnas till Dublin med det gaeliska uttrycket Cead Mile Failte, som ungefär betyder ”hundratusen gånger välkommen”. 

Så är det dags att köra tvärs över ön mot Galway. När vi kommer fram till den mysiga staden checkar vi in på vårt hotell och äter en gemensam middag.
(Dagens totala körsträcka 210 km.)

Dag 2
Galway – Mohers klippor

Efter frukost checkar vi ut från vårt hotell i Galway och det är dags att sätta kursen söderut längs den vackra irländska Atlantkusten. Här finns en av Irlands spekatulära natursevärdheter: Mohers klippor (Cliffs of Moher). Branta bergväggar går rakt ner i Atlanten utefter en åtta kilometer lång sträckning. Klippornas skiftande lager av svart skifferlera och ljus sandsten är en fascinerande syn och alla fåglar som häckar på klipporna gör inte upplevelsen mindre. Vid gott väder kan man från toppen av klippkanten se hela vägen till Aranöarna, tre små kalkstensöar 20 kilometer ut i Atlanten.

Efter att ha kikat ut över de lodrätta klippväggarna vid Mohers klippor och magen hisnat, forsätter vi turen genom det särpräglade landskapet The Burren. Burren nationalpark är ett 100 kvadratkilometer stort område, ett egendomligt landskap av stora flata kalkstensklippor med djupa sprickor, nästan som ett månlandskap. Namnet The Burren kommer från iriska Boireann, som kan översättas med ”en stenig plats” – ett lämpligt namn för denna växtfattiga stenöken.

Den engelska statsmannen Oliver Cromwells förtrogne Edmund Ludlow, lär ha karakteriserat området som ”ett så vilt land, utan tillräckligt med vatten för att dränka en man, inte ett träd för att hänga honom i och ingen jord för att begrava honom i”. Detta något makabra uttalande ger en idé om vilket stenigt område som väntar oss i The Burren. Platsen är en så kallad karstbildning som består av kalk som lagrades under Karbon för cirka 350 miljoner år sedan. Genom åren har kalken ombildats till stora kalkstensplattor, som regn, vind och väder har bearbetat till säregna former. Det särpräglade stenlandskapet ser först kargt och livlöst ut, men där finns faktiskt en förvånande blandning växter, både medelhavsväxter och alpblommor sida vid sida, även om vi är långt från både Medelhav och Alperna.

Nu är det dags att ägna resten av dagen åt att njuta den mysiga staden Galway, som ofta kallas den ”mest irländska av alla städer”. Staden charmar oss med sina färgglada hus, kullerstensgator och mysiga pubar.

Vi åker på stadsrundtur på Galways smala gator mellan gamla trähus, fina restauranger och populära irländska pubar. Förutom det livliga studentlivet får Galway sin bohemiska karaktär från alla konstnärer och musiker som bosatt sig i den fina staden.

Vår tur i Galway börjar på Eyre Square – en vacker park omgiven av 1800-talsbyggnader. VI ser också bland annat det fina gamla rådshuset som är ett ombyggt medeltida munkkloster, och Salmon Weir Bridge, där laxstimmen varje vår leker i Corribflodens strömmar. Vi ser också den massiva katedralen som byggdes 1965 och en av Europas yngsta av sitt slag, och vi ser den Spanska Bågen från 1500-talet vars ursprungliga syfte ingen riktigt känner till.

Staden julpyntas fint inför varje jul och det finns goda möjligheter att göra några små julinköp eller njuta av ett besök på en av de lokala pubarna eller kanske besöka julmarknaden som brukar äga rum på Eyre Square.
Middagen är på egen hand och det finns gott om små mysiga restauranger i centrum där man kan provsmaka irländska specialiteter. Kanske lockar färsk fisk från Atlanten eller en klassisk Irish Stew – det får du bestämma.

(Dagens totala körsträcka 160 km.)

Dag 3
Galway till Dublin – Panorama sightseeing, whiskey och stadsvandring

Efter frukost reser vi österut mot Dublin. När vi kommer tillbaka till huvudstaden ger vi oss ut på en panoramasightseeing och passerar några av de främsta sevärdheterna, t.ex. Trinity College, O’Connell Street, The Spire och Merrion Square. Efter att ha fått ett gott intryck av staden beöker vi givetvis ett av Irlands berömda whisky-destillerier. Vi får höra om mältning av korn och hur hela processen går till och får höra historier om hur även änglarna får sin andel av de tusentals liter whisky som väntar på att tappas på flaska i de stora lagren. Det hela presenteras med god och gammaldags irländsk charm.

Efter en stund i whiskeyens världen är vi klara till at checka in på vårt centralt beliggade hotell och bege oss ut på en stadsvandring

Staden grundlades år 841  av norska och danska vikingar. Under medletiden övertog normanderna staden och byggde Dublin Castle som en symbol för engelskt styre över Irland. Detta varade fram till påskupproret 1916 då Irland blev en självständig republik.
 
Dublin delas i två delar av floden Liffey, som går tvärs igenom staden i en öst-västlig riktning. Genom århundraden har floden delat staden, inte bara fysiskt utan också som en mental gräns mellan den tidigare förmögna stadsdelen söder om floden och den mindre fina norr om floden. Norra Dublin byggdes ut på 1700-talet och trots områdets rykte som mindre fint och inte så välbärgat, så präglas stadsdelen av 1700-talets fina nyklassiska arkitektur. Norra Dublins huvudgata är den imponerande shoppinggatan O’Connell Street som kantas av statyer, monument och vackra, gamla hus. Bortom denna boulevard ligger det historiska Centralpostkontoret varifrån Irland utropades till republik 1916. Vi tar oss söder om Liffey-floden och omgivningarna blir än mer sofistikerade med stora palats och torg i överdådig georgiansk byggnadsstil. Ett av Dublins vackraste torg i georgiansk stil är Merrion Square, där husen har behållit sina vackert snidade dörrar i starka färger, utsmyckade gjutjärnsbalkar och de obligatoriska halvmåneformade fönster ovanför ytterdörrarna. I det gamla huset på Merrion Square nr 1, satt författaren Oscar Wilde och skrev sina pjäser och berättelser på 1800-talet. I den här delen av Dublin ligger också det stora Trinity College vilket grundlades av Elizabeth I år 1592. Irlands litterära arv kommer bland annat härifrån och giganter som Jonathan Swift, Bram Stoker, Oscar Wilde och Samuel Beckett har alla varit studenter på Trinity. Mittemot det gamla vackra universitetet ligger Dublins äldsta stadsdel, varifrån staden växte sig stor från medeltiden. Här ligger bland annat Dublin Castle.

Middagen i dag är på egen hand. Kanske vi också tar oss till Temple Bar-området och kanske till baren med samma namn på kvällen. Där kan man sjunga med i gamla klassiker som Finnegan’s Wake som har funnits på repertoaren sedan 1864 eller kanske The Irish Rover – en sak är säker, atmosfären liknar ingen annan.

(Dagens totala körsträcka 210 km.)

 

Dag 4
Dublin och tid på egen hand.

Idag har du gott om tid att utforska Dublin och dess mysiga julgator. Det finns goda möjligheter att njuta av en härlig dag på egen hand. Besök det berömda kaffe- och tehuset Bewley's från 1840 som ligger på Grafton Street. Här kan du njuta av en kopp te eller kaffe och en smörgås och känna atmosfären. Det går även bra att ta med sig deras berömda te hem. Du kan också välja att äta lunch på The Bank on College Green, som är en gammal bank som har byggts om till en bra restaurang.  Eller så kanske du hellre vill gå till en klassisk irländsk pub med irländsk mat och skummande öl.

På kvällen träffas vi på hotellet och äter en gemensam middag och pratar om resans upplevelser. Kanske väljer du att följa med reseledaren på kvällen till en av de många pubarna i det festliga Temple Bar-området. Här flyter ölet från kranarna till tonerna av irländsk folkmusik. Här kommer vi nära den underbara irländska folksjälen. Kanske prova en svart skummande Guiness innan det är dags att bege oss tillbaks till hotellet för en välförtjänt vila.

Dag 5
Hemresa – Dublin – Stockholm

Efter frukost checkar vi ut från hotellet för att åka mot flygplatsen och flyga hem till Sverige efter många härliga upplevelser på Den Gröna Ön.

Prisinformation

Resans pris

Från 8 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
2 250:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Dublin t/r
 • Utflykter och transport enligt program
 • Inkvartering i delat dubbelrum
 • Frukost varje dag (dag 2-5) och 2 middagar (dag 1 och 3)
 • Skatter och avgifter
Ingår ej i priset
 • Avbeställningsskydd, 6% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring, komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Enkelrumstillägg
 • Drycker
 • Personlig dricks, räkna med cirka 6 euro per person
 • Personliga förnödenheter
 • Administrativ avgift per faktura utgår med 130 kr (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from Toppenresa med jättebra guide allt var bra! Och oftast mycket bra. Reseledaren var kompetent och trevlig. Vädret hade ni inte fixat.
Date published: 2023-12-20
Rated 5 out of 5 by from Julresa Irland Bra och omväxlande resa med en utmärkt reseledare
Date published: 2023-12-17
Rated 5 out of 5 by from En bra resa lagom lång Det var en bra resa bra hotel centralt beläggna och utmärkta middagar.Våran reseledare Anna Maria Ek var bra påläst och väldigt tydlig och gav bra info.
Date published: 2023-12-16
Rated 5 out of 5 by from En härlig resa. Reseledaren var suverän. Påläst, kunnig, trevlig och rolig toppbetyg. Fint resmål och lagom balanserad med sightseeing och egen tid.
Date published: 2023-12-15
Rated 5 out of 5 by from En resa utan något att klaga på. Reseledaren verkligen helt fantastiskt bra. Pratade kring alla olika teman. Hotellen jättebra. Vädret på vår sida. Jag kan inte hitta något negativt förutom då första lunchen. Stökig och inget gott att äta. Men då kunde resten bara bli så mycket bättre.
Date published: 2023-12-15
Rated 5 out of 5 by from Det var en resa som blev bättre än vi trodde. Mycket bättre väder än väntat och en alldeles utmärkt reseledare. Det senare visste vi inget om, men var bonus!! Trots ganska mycket bussresande så kände det inte jobbigt. Reseledaren var behjälp när jag fick magsjuka.
Date published: 2023-12-12
Rated 5 out of 5 by from Irland ett intressant land. Vill åka tillbaka. En fantastisk lärorik resa med den bästa reseledaren,
Date published: 2023-12-09
Rated 5 out of 5 by from En trevlig resa med upplevelser Det var en bra resa med en engagerad Niklas som reseledare. Det sämsta var bussen som var trång och liten med tanke på bussresorna. Den bussen som vi hade från hotellet Dublin till flygplatsen. Den storleken på buss skulle vi haft under hela resan. Det drar ner betyget på resan. Ska vi åka mer med Albatros krävs det mer kvalité på bussens storlek med tanke på antal deltagare. Andra resebolag har mycket bättre och större bussar som exempelvis när vi rest med dem till SydAfrika och Italien.
Date published: 2023-12-09
 • y_2024, m_6, d_18, h_7
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_10, tr_51
 • loc_sv_SE, sid_IERTR02, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor