Julstämning i Skottland

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Från Stirling Castle till livliga Edinburgh

Följ med på julresa till Skottland och njut sköna dagar i städerna Stirling och Edinburgh - vackert pyntade till jul.

Skottland är vackert också om vintern, med sina kuperade högländer, dramatiska landskap och vidsträckta skogar där vattenfall störtar ned i djupa raviner. Här väntar en värld av mytiska legender och spektakulära sevärdheter från vackra gamla slott och historiska städer till moderna stadskärnor, fyllda av butiker och restauranger. Skottland är en blandning av dåtid och nutid, med mörka vinterhimlar fulla av stjärnor som gör Skottland till en plats där magi och mystik förtrollar alla besökare. Speciellt i december månad, då julen står för dörren, är det extra mysigt.

Stirling är en viktig stad i Skottlands historia och spelar en nyckelroll i kampen om självständighet. Vi besöker ett par av de historiska sevärdheterna, bland andra Stirling Castle, som ger en inblick i Skottlands historia. Här besöker vi även det lokala destilleriet och får en presentation av den så populära drinken gin som var populär redan under "The Gin Craze" på 1700-talet. 

Därefter går turen tillbaka till den livliga storstaden Edinburgh, där vi bor de sista två nätterna. Vi ska ut på en skön promenad genom staden, besöka en lokal pub samt njuta julstämningen i denna underbara stad. Det finns också gott om möjligheter att kika förbi butikerna på Princess Street, The Royal Mile och George Street eller bara njuta av stämningen på en plats med utsikt över det imponerande Edinburgh Castle.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta GBP

Dagsprogram 5 dagar
Dag 1
Stockholm – Edinburgh och vidare till Stirling
Dag 2
Stirling – Stadsvandring och besök på Stirling Castle och gin destilleri
Dag 3
Stirling till Edinburgh med panoramasightseeing och stadsvandring
Dag 4
Edinburgh på egen hand
Dag 5
Edinburgh – Stockholm

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
9 698:–
Stockholm
9 698:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Stockholm – Edinburgh och vidare till Stirling

Tidigt på kvällen flyger vi från Stockholm till Skottland, landar på Edinburghs flygplats och kör strax vidare till Stirling, dit det tar ca. 45 minuter. När vi kommer fram till den mysiga staden, checkar vi in på vårt hotell og det är tid till att lägga sig.

(Dagens samlade körsträcka 55 km. Samlad körtid 45 min.)

Dag 2
Stirling – Stadsvandring och besök på Stirling Castle och gin destilleri

Vi inleder dagen med en stadsvandring då vi ska se närmare på Stirling. Vi får höra om staden och områdets spännande historia, och naturligtvis också besöka Stirling Castle. Den gamla fästningen användes av kungar och drottningar genom århundradena. När vi träder in innanför muren, känns det som om vi tagit ett kliv tillbaka i tiden och in i en värld av riddare, kungar och drottningar. Från toppen av borgen kan vi se ut över det kuperade landskapet och de många monument som är en symbol över Skottlands stolta historia.
Vi får också höra om skottarnas historia och inte minst deras stolthet över att vara skottar. Stirling är tätt förknippat med William Wallace, den berömde skotske frihetskämpen som vi också känner som Braveheart från filmen med samma namn. Braveheart kämpade mot den engelska ockupationen i slutet av 1200-talet, och han föddes i närheten av Stirling och är en av de mest berömda hjältarna i Skottlands historia. Utanför staden finns också ett monument vilket är tillägnat honom och hans modiga kamp.
Stadens gator är charmiga och mysiga. De kullerstensbelagda gatorna tar dig förbi vackra hus med färgglada dörrar och små butiker med lokalt hantverk och kanske frestas du att köpa en kilt eller en säckpipa med dig hem.

När allt kommer omkring är Skottland mest känt för sin whisky, men skottarna har också en långvarig kärlek till gin, och den skotska ginindustrin har sett ett imponerande återupplivande. Lokala destillerier producerar en rad unika ginvarianter, vilket återspeglar Skottlands engagemang för kvalitet och innovation i spritvärlden. Gin introducerades till engelsmännen redan 1688 av de holländska soldaterna som erövrade England under Vilhelm av Orange. Den nu avlidne drottning Elizabeth II var också förtjust i gin. Hennes favoritdryck var 2 delar Dubbonet och 1 del gin med isbitar och en citronskiva. I samband med drottningens begravning köpte engelsmännen så mycket Dubbonet att det faktiskt var slutsålt under långa perioder. Vi besöker det lokala destilleriet och tittar på produktionen och smakar på den lokala ginen.

Här i den trevliga staden känner man av den skotska gästfriheten och vänligheten på nära håll, och kanske blir det tid att njuta av en varm kopp te eller en ’dram’ av den lokala whiskyn under dagen.

Eftermiddagen är avsatt för egna äventyr i den lilla staden som bara väntar på att förtrolla dig med sin skönhet och historia. Den är en av Skottlands dolda pärlor som väntar på att bli upptäckt av den som söker autentiska upplevelser och vill känna av Skottlands stolta förflutna.

Vi äter middag på hotellet och kanske finns det också lust att njuta en god pint öl eller en whisky, antingen på hotellet eller på en av de närliggande pubarna efter middagen.

Dag 3
Stirling till Edinburgh med panoramasightseeing och stadsvandring

Efter frukost kör vi mot Edinburgh. När vi kommer tillbaka till huvudstaden, checkar vi in på vårt central belägna hotell och ger oss därefter ut på stadsvandring för att lära känna den skotska huvudstaden lite bättre och vi får en överblick över stadens historiska höjdpunkter. Vi kommer bland annat förbi den UNESCO-skyddade stadsdelen Old Town och den nyklassisistiska New Town.
I den gamla stadsdelen Old Town ligger Edinburgh Castle, på toppen av en sju kullar som dominerar stadsbilden. Varje dag klockan 13, utom söndagar, avfyrar en av slottets kanoner ett dundrande skott. Denna tradition var ursprungligen en service till besättningarna i hamnen i Leith, så de kunde ställa fartygets skeppsur när de var på väg från sina resor. Trots både GPS och satellitstyrda ur så fortsätter seden än idag och om det är någon som hoppar till av förskräckelse, är det förmodligen en besökare, eftersom lokalinvånarna inte längre bryr sig om ljudet.
En annan av stadens markanta kullar är den slocknade vulkanen Arthur’s Seat. Enligt den skotske författaren Sir Walter Scott, som bland annat skrev riddarromanen ”Ivanhoe”, är detta det bästa stället att beundra både soluppgång och solnedgång. Med Arthur’s Seat är Edinburgh den enda europeiska storstaden som kan skryta med att ha en slocknad vulkan mitt i centrum.
Vi beger oss genom New Town, som trots sitt namn är över 200 år gammal.
Stadsdelen ritades av den unge arkitekten James Craig, och den symmetriska strukturen kom senare att starkt påverka den europeiska stadsplaneringen.

Under eftermiddagen kan du själv gå på upptäcktsfärd i staden. Du kan exempelvis ta vägen förbi några av de många museerna eller gallerierna eller göra dina sista inköp.
Om man har lust att följa med reseledaren till Edinburgh Castle finns det möjlighet till detta på morgondagens fridag. Den historiska fästningen ligger högt över stadens centrum. Genom nästan tusen år har den tjänat som militärbas för skotska monarker. Vi utforskar dess försvarsverk, torn och bröstvärn och tar en tur genom historien. När vi går genom porten, möts vi av statyerna av två av 1200- och 1300-talens väktare av skotsk självständighet, Robert the Bruce och William Wallace, också känd som Braveheart. Träd in i storsalen, där Charles I höll banketter och besök sovgemaket där Mary, drottning av Skottland, födde den framtida James VI av Skottland, som förenade den engelska och skotska kronan. Gå upp för trappan till den första våningen där du hittar de skotska kronjuvelerna, inklusive Ödesstenen, ett block av röd sandsten, som har använts vid kröningsceremonier i århundraden. Besök också det skotska nationella krigsminnesmärket, rest till ära över de skotska soldater som förlorade livet i militära konflikter genom historien. Edinburgh Castle – där historia och äventyr väntar på dig. Entre inte inkluderad, ca. 19,50£.

När det blir dags att äta kan du välja att fylla din mage med den skotska specialiteten haggis – fylld fårmage – eller kanske välja en mindre äventyrslysten men till gengäld saftig Aberdeen Angus stek, färsk från höglandet. Kanske hinner du med en pint på en av många pubar på Rose Street eller en kopp kaffe på en av stadens caféer, och till fikabröd bör du välja en delikat smörrik småkaka som kallas ’shortbread’.

På kvällen samlas vi för en trevlig middag tillsammans.

(Dagens samlade körsträcka 60 km.)

Dag 4
Edinburgh på egen hand

Idag är dagen avsatt till egna äventyr. Det finns mycket att se i staden och det finns många spännande muséer som också är gratis att besöka. Bland annat National Museum of Scotland på Chamber’s Street och Scottish National Gallery där det bland annat finns målningar av Cezanne, Van Gogh, Vermeer och självaste Rafael. Om man är intresserad av krig och Skottlands historia kan man besöka National War Museum, där det också är gratis entré.
Från sista helgen i november finns det också en stor och känd julmarknad i staden som kan besökas. Och kanske de många fina butikerna också lockar till lite shopping.
Kvällen är på egen hand och det går fint att ge sig ut och äta middag någonstans trevligt i Edinburgh.

Dag 5
Edinburgh – Stockholm

Vi äter vår sista frukost i Skottland för den här gången och kör sedan till flygplatsen och tar flyget hem.

Prisinformation

Resans pris

Från 9 698:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
2 900:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Edinburgh t/r
 • Utflykter och transporter enl. program
 • Inkvartering i delat dubbelrum
 • Frukost (dag 2-5), och 2 middagar (dag 2 och 3)
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring 6 % av resans pris
 • Gouda Årsreseförsäkring eller Seniorreseförsäkring
 • Eventuella extra arrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Drycker
 • Dricks (räkna med ca. 6 euro per person)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura SEK 130 (gäller ej vid beställning online)
 • Allt som inte nämns under "Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Elektricitet

Svenska stickkontakter kan normalt sett bara användas i Storbritannien med en adapter som man kan köpa antingen hemma eller i Storbritannien. På vissa hotell kan man dock använda sig av uttaget i badrummet som är tänkt till rakapparater, men vi rekommenderar att man tar med sig en adapter på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.  

Mer om Skottland

Här kan du läsa mer om Skottland: www.albatros-travel.se/resmal/europa/skottland

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor