Kroatien för livsnjutare

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Bo på 5-stjärnigt hotell i Cavtat och utforska de medeltida städerna Dubrovnik och Mostar, och insup Montenegros oemotståndliga skönhet

Kroatien – klart som kristall. Unna dig en underbar vecka på 5-stjärniga Hotel Croatia Cavtat, strax söder om Dubrovnik. Härifrån ger vi oss ut på upptäcktsfärder i omgivningarna:

Vi flanerar genom Dubrovniks slingrande gränder, gör en avstickare till lilleputtlandet Montenegro med sin storslagna natur, och känner historiens vingslag i Mostar när vi vandrar över bron Stari-Most. Naturligtvis besöker vi Kotorviken med sitt nordiska fjordlandskap, medeltida byggnader och lyxyachter på rad. Här reser sig kustbergen rakt upp ur Adriatiska havets glittrande vågor - kanske är detta Medelhavets enda sanna skönhet?

Mellan våra spännande utflykter har du gott om tid att njuta av hotellets alla bekvämligheter – varför inte boka en behandling på spaet, ta ett dopp i hotellpoolen och njuta av livet i lugn och ro med utsikt över Adriatiska havet?

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta Kroatisk kuna

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm-Dubrovnik. Rundvisning på Hotel Croatia Cavtat och i Cavtat
Dag 2 Båttur till Dubrovnik. Stadsrundtur, tid på egen hand, välkomstmiddag på restaurang
Dag 3 Tid på egen hand i Cavtat eller Dubrovnik
Dag 4 Utflykt till Montenegro och Kotor. Stadsvandring i Kotor och eftermiddagen i Budva
Dag 5 Tid på egen hand i Cavtat eller Dubrovnik
Dag 6 Neretva-deltat, båttur med musik och lunch och eftermiddagen i Mostar
Dag 7 Cavtat. Tid på egen hand i Cavtat eller Dubrovnik och avskedsmiddag
Dag 8 Hemresa

Hotell

Hotel Croatia Cavtat

 • 487 rum
 • 4 restauranger
 • 1 utomhuspool och 1 uppvärmd inomhuspool
 • Spa och gym
 • WiFi på rummet
 • 500 m till centrum av Cavtat och 2,2 mil till Dubrovnik

Söder om Dubrovnik ligger den lilla orten Cavtat inne i en vacker bukt och på klippsidan Hotel Croatia Cavtat. Hotellet har mycket bra bekvämligheter, god mat, en fantastiskt läge och makalös utsikt över bukten. Här finns en trädgård med egen strand, swimmingpool, solterrass, terrass med servering vid havet, en liten butik, biluthytning och n härlig spaavdelning med bastu, ångbastu, flera massagerum och swimmingpool.

Rum
Trevliga dubbelrum med balkong, badrum med morgonrockar och tofflor, badkar och dusch, minibar, värdeförvaringsskåp, hårtork, luftkonditionering, satellit-tv, telefon, room service, tvätt-service och gratis WiFi.

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Klicka på "Boka" för att se lediga rum
Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
13 298:–
Stockholm
13 298:–
Stockholm
rum med havsutsikt
Klicka på ett datum för att se tillhörande program
Klicka på "Boka" för att se lediga rum

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm-Dubrovnik. Rundvisning på Hotel Croatia Cavtat och i Cavtat
Här njuter vi av utsikten

När vi har kommit fram till Kroatien kör vi den korta vägen till Cavtat vid Adriatiska havet. Vårt hotell ligger precis vid vattnet strax söder om Dubrovnik, på en liten men vacker och trevlig halvö. Cavtat ingick tidigare i republiken Ragusa. Idag är det en charmig kuststad som är vackert belägen vid en liten vik cirka 15 kilometer från Dubrovnik. Det går att köra till Dubrovnik från hotellet eller åka båt över viken. Cavtat har flera sevärdheter men först och främst en charmig atmosfär som gjord för en kaffe eller ett glas vin.

Vi bekantar oss med hotellområdet, och tar en promenad på den lilla halvön. Under kvällen ses vi för att äta middag på hotellet.

Dag 2
Båttur till Dubrovnik. Stadsrundtur, tid på egen hand, välkomstmiddag på restaurang
Vackra Dubrovnik

Efter frukost lämnar vi vårt hotell och tar båten till Dubrovnik. Dubrovnik är legendarisk för sin skönhet och elegans. Åsynen av Stradun, den marmorbelagda huvudgatan och de många barockpalatsen samt stadsmuren fortsätter att imponera på alla besökare som kommer till Adriatiska havets vackraste stad. Dubrovniks historia går hela vägen tillbaka till 600-talet då de första husen uppfördes. Den första stadsmuren byggdes på 800-talet. I slutet av 1100-talet hade Dubrovnik etablerat sig som en viktig handelsstad som fungerade som förbindelseled mellan Balkan och Medelhavet. År 1205 hamnade Dubrovnik under venetiansk kontroll. 1358 bröt staden sig loss från venetianerna och republiken Ragusa grundades. På 1400-talet sträckte Ragusa sig längs havet från Ston till Cavtat. 

Dubrovnik hade sin egen handelsflotta med förbindelser till Egypten, Mellanöstern, Sicilien, Frankrike, Spanien och Istanbul. År 1808 fick republiken sin dödsstöt när Napoleons här marscherades in i staden. Mellan 1815 och 1918 ingick Dubrovnik i det österrikiska-ungerska riket för att därefter bli en del av kungadömet som senare skulle bli Jugoslavien. Dubrovnik känns på många sätt fortfarande som en självständig republik som frigjort sig från övriga Kroatien, både fysiskt och historiskt.

Ingången till staden går genom stadsporten Pile från 1537. På medeltiden stängdes staden varje kväll och nycklarna gavs till stadens härskare. Innanför muren hittar vi Stradun, stadens gamla handelsgata som sträcker sig hela vägen ner till den gamla marknadsplatsen Luza. Överallt i staden finns gamla kyrkor och palats och under vår stadsvandring kikar vi närmare på dem.

I Dubrovnik rekommenderas en promenad på stadsmurarna eller en kabinbanefärd upp till toppen av klippan bakom staden. Härifrån väntar en makalös utsikt. Det finns dessutom flera museer och reseledaren är givetvis gärna behjälplig med tips och goda råd.

Vi äter en gemensam välkomstmiddag i Dubrovnik innan vi återvänder till hotellet.

Dag 3
Tid på egen hand i Cavtat eller Dubrovnik
Följ med till Korcula

Hela dagen är på egen hand, men du kan välja att följa med på en utflykt till den vackra ön Korcula. Vi är borta hela dagen, åker till vinprovning i Peljesac och stannar till för lunch under dagen.

Om du hellre vill stanna på land kan du njuta av stämningen på hotellet eller se närmare på Cavtat eller Dubrovnik.

Utflykten bokas och betalas på plats.

 

Dag 4
Utflykt till Montenegro och Kotor. Stadsvandring i Kotor och eftermiddagen i Budva
Gamlebyen i kotor

Idag kör vi till Montenegro och Kotor, och den gamla hamnstaden vid Adriatiska havet, är en av höjdpunkterna på dagens utflykt. Staden är vackert belägen i Kotorviken, där den ligger omringad av kalkstensberg. Kotors gamla stadsdel, stadens försvarsfästningar och den inre delen av Kotor-viken upptogs år 1979 på UNESCOs världsarvslista. När vi står mitt i staden är det lätt att förstå varför. Den gamla stadsdelen stammar från 1400-1500-talen och är ett unikt exempel på medeltida stadsplanering. De kullerstens- och marmorbelagda gatorna bildar en labyrint som då och då bryts av med vackra torg. Vid ett av torgen hittar vi stadens landmärke: Sankt Tryphon-kyrkan som byggdes i slutet av 1100-talet. Utspridda över staden hittar vi mindre kyrkor, trevliga caféer och bra restauranger.

Under vår rundtur i Kotor fördjupar vi oss i stadens historia och tittar närmare på de många medeltida byggnadsverken.

På eftermiddagen fortsätter vi till Budva som är huvudstad på Budva-rivieran och tidigare ingick i Dalmatiens sydligaste del. Budva grundades för 2 500 år sedan vilket gör den till Adriatiska havskustens äldsta stad. Den gamla stadsdelen ligger på en tunga omgiven av venetianska stadsmurar. I slutet av tungan ligger stadens gamla fästning. Vi strosar runt i den historiska, bilfria stadsdelen och stiftas bekantskap med torg, kullerstensgator, kyrkor och själva fästningen. Från Budva återvänder vi till vårt hotell i Cavtat.

Dag 5
Tid på egen hand i Cavtat eller Dubrovnik
Mysiga Cavtat
Ännu en avkopplande dag med möjlighet att njuta av hotellmiljön, besöka Cavtat eller Dubrovnik.
Dag 6
Neretva-deltat, båttur med musik och lunch och eftermiddagen i Mostar
Stari-Most i Mostar

På väg till Mostar och Bosnien-Hercegovina stannar vi vid Neretva-deltat där Neretva-floden ringlar ut i Adriatiska havet. Det här är ett väldigt bördigt område där man odlar en del grödor, flyttfåglar samlas på våren och hösten och fiskar leker. Vi tar oss runt i deltat i en mindre båt, äter lunch med lokalinvånare (till musik) och njuter av förmiddagen i det natursköna området. Efter det fortsätter vi till Mostar.

Vi går runt i Mostar där vi tittar på den unika medeltida stadens intakta stadskärna. Självklart ska vi även se bron Stari-Most. Den gamla bron är själva symbolen för Mostar och är ett praktexempel på osmansk arkitektur. Mannen bakom det hela är arkitekten Sinan som även har ritat några av de viktigaste moskéerna i Istanbul. Nuvarande bro är en rekonstruktion av den ursprungliga bron som förstördes under Balkankriget på 1990-talet. Det UNESCO-bevarade historiska kvarteret runt bron är idag restaurerat och är en charmig stadsdel med många caféer och restauranger. Strosa gärna runt i den gamla stadsdelen och gå över den förnäma bron när endagsturisterna har försvunnit. Mostar ligger vid Neretva-floden och med sina 113 000 invånare är staden Bosnien-Hercegovinas femte största stad. Stadens historiska stadskärna som ligger på var sin sida om Neretvafloden uppfördes under den osmanska perioden.

På eftermiddagen återvänder vi till Cavtat.

Dag 7
Cavtat. Tid på egen hand i Cavtat eller Dubrovnik och avskedsmiddag
Gamla stan i Dubrovnik

Ännu en avkopplande dag med möjlighet att delta i en utflykt, njuta av hotellmiljön eller besöka Cavtat eller Dubrovnik.

På kvällen beger vi oss till en bra restaurang, antingen vid Cavtat eller Dubrovnik, för att äta en gemensam avskedsmiddag.

Dag 8
Hemresa

Vi beger vi oss till Dubrovniks flygplats och flyger hem igen med väskan full av upplevelser från Balkanhalvön.

Prisinformation

Resans pris

Från 13 298:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
3 998:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm–Dubrovnik t/r med mellanlandning
 • Boende på 5-stjärniga Hotel Croatia Cavat i delat dubbelrum*
 • Utflykter och transport enligt program
 • Halvpension (frukost och middag), lunch dag 6
 • Båttur dag 2
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Tillägg för enkelrum
 • Övriga måltider och drycker
 • Dricks till lokalguide, chaufför m.m. (räkna med ca 300 kr per person totalt)
 • Utflykten till Korcula kostar från 80 - 120 EUR beroende på deltagarantal
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift: 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte är nämnt under "Priset inkluderar"

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Mer om Kroatien

Här kan du läsa mer om din spännande destination:

www.albatros.se/resmal/europa/kroatien

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter gruppen reseledaren på en av bussens första uppsamlingsplatser. I avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.
 

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros bussresor kan du reservera en specifik plats i bussen, varav några platser reservas mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn.

På våra resor med flyg genomförs transporten på destinationen ofta med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte köpa en specifik plats i förväg.  Däremot kan man under resans gång kommer överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.
 

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk resa med nya insikter och kunskaper Det var spännande att möte kulturen i Kroatien, Montenegro och Bosnien Hercegovina. Vår fantastiska guide gjorde upplevelsen till en intressant resa i tid och rum. Genom sitt engagemang och sin kärlek till länderna vi besökte fick resan en extra dimension. Vyerna vi fick se var sanslöst vackra. Jag vill lära mer och åka tillbaka!
Date published: 2017-10-28
Rated 5 out of 5 by from En härlig resa med många trevliga människor och ett fantastiskt boende. Vår resledare var fantastiskt trevlig och påläst.
Date published: 2019-05-15
Rated 4 out of 5 by from En intressant resa med många trevliga människor och en trevlig reseledare Det var en spännande resa med flera intressanta utflykter och en kunnig reseledare och lagom mycket tid på egen hand.
Date published: 2019-05-18
Rated 5 out of 5 by from Underbara naturupplevelser. Fick se många fina platser. Fin, fint hotell med bra mat, stora fina rum och bra trevlig personal. Vår reseledare samt guiderna gjorde sitt yttersta för att vi skulle ha det bra och trivas. Vilken pärla till reseledare Herdis K. L. är.
Date published: 2017-05-14
Rated 3 out of 5 by from Inger resa för livsnjutare! Dessvärre uteblev den Kroatiska känslan och omsorgen helt och fullt. Den Kroatiska utsökta maten syntes inte till. För mig/oss gjorde familjen resan inte hotellet eller reseledaren.
Date published: 2018-11-05
Rated 4 out of 5 by from Bra resa med många och bra utflykter Bra resa med många intressanta utflykter och en mycket bra reseledare som var mycket kunnig om resmålen och kultur och övriga delar om landet,
Date published: 2017-10-31
Rated 4 out of 5 by from En härlig resa med suverän guide Tycker att det var en spännande resa förutom alla tullarna tog för mycket tid att komma igenom
Date published: 2017-05-07
Rated 5 out of 5 by from Trevligt återseende efter 30 år Reseledaren Herdis har stor kunskap om resmålet och skapar en trevlig stämning i gruppen.
Date published: 2018-10-23
 • y_2019, m_5, d_20, h_22
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.12
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_3, tr_96
 • loc_sv_SE, sid_HRRTR04, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

19HRRTR04ASE1010