Kryssning i Kroatiens skärgård med Split och Dubrovnik

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Kryssa i Medelhavets vackraste skärgård! Med besök på Korcula, Brac och Elafiti-öarna

Den här mysiga kryssningen börjar och slutar i Split där vi besöker ruinerna av Diocletianus palats, som finns med på UNESCO:s lista över världens kulturarv. Därefter väntar vackra skärgårdsöar som lavendeldoftande Hvar, härliga Korcula och Brac. Vi ger oss även ut på upptäcktsfärd i stämningsfulla medeltida städer och strosar genom Dubrovniks UNESCO-bevarade gamla stadsdel. Och givetvis njuter vi av det varma klimatet och av att ta ett dopp eller två i Adriatiska havets kristallklara vatten.

För den resan har Albatros specialchartrat lilla trevliga MS Eden med endast 19 hytter, samtliga utvändiga. I priset för resan ingår halvpension på båten.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Kryssningar

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram 8 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Split. Avgång till ön Hvar
Dag 2
Hvar - Trstenik. Badpaus
Dag 3
Mljet – Dubrovnik. Stadsvandring i den gamla UNESCO-bevarade stadsdelen
Dag 4
Hvar - Badstopp vid Elafiti öarna och Mljet nationalpark
Dag 5
Mljet – Korcula. Stadsvandring i Korcula stad
Dag 6
Korcula – Brac. Pucisca – en av Europas vackraste städer
Dag 7
Brac - Split. Stadsvandring och Diocletianus palats
Dag 8
Split och hemresa

MS Eden

Kryssningsfartyget MS Eden är ett litet och trevligt fartyg som passar perfekt som en lugn och avslappnad bas för din kryssning. Fartyget är privatägt och det finns 19 utvändiga hytter ombord. Fartyget har en liten restaurang som serverar klassisk kroatisk mat. Det finns även en lounge-avdelning med soffor. Ombord finns också ett soldäck med solstolar där man kan koppla av och sippa på en god drink efter maten medan man njuter av omgivningarna. 

Måltiderna (halvpension) äter vi i skeppets restaurang och från skeppets soldäck kan man lapa sol och slappna av. 

Vi vill göra er uppmärksamma på att man eventuellt kan höra fartygets motor när den är igång.

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Avresedatum

Klicka på "Boka" för att se lediga rum
Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
18 998:–
Stockholm
18 998:–
Stockholm
Fullbokad
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
21 998:–
Stockholm
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
21 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program
Klicka på "Boka" för att se lediga rum

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Split. Avgång till ön Hvar

När vi har landat på Splits flygplats kör vi till stadens centrum där vårt fartyg ligger för ankar vid kajen. När vi har stigit ombord lämnar vi hamnen och sätter kurs mot ön Hvar. Vi äter vår första middag ombord och njuter av att vi har inlett vår stora skärgårdsodyssé.

Hvar är känd som Adriatiska havets egen motsvarighet till Madeira och breder ut sig över prunkande olivlundar, vingårdar och vackra blålila lavendelfält. Ön är rik på sol och värme och det finns tydligen fler solskenstimmar på Hvar än på någon annan plats i Kroatien – hela 2 724 timmar per år. Det är cirka 850 timmar fler än vår egen solskensö Öland kan erbjuda.

När vi har kommit fram till staden Starigrad på ön Hvar på kvällen kan den som vill gå på upptäcktsfärd tillsammans med reseledaren.
(Middag ombord ingår i priset)

Dag 2
Hvar - Trstenik. Badpaus

På morgonen ser kaptenen till att hitta ett trevligt badstopp för oss före lunch ombord före eftermiddagens båttur till Trstenik.

Efter vårt badstopp fortsätter vi till Trstenik dit vi anländer vid middagstid. Du kan på egen hand kasta dig ut i det lokala köket eller, som alltid, välja att följa med reseledaren.

Trstenik är en liten by som ligger på södra kusten av Peljesachalvön. Den är ansluten till det kroatiska fastlandet med en kustväg, men här är så lugnt att det verkar snarare som om du har kommit långt bort på en liten ö, där livet går i sin egen takt som gör att minnet av storstad snabbt försvinner.

Under 1800- och början av 1900-talet var denna lilla hamn en viktig utgångspunkt för att frakta det lokala vinet från Peljesacs isolerade södra vingårdar till Italien och vidare ut i Europa. Idag andas allt frid och att besöka Trstenik är som att komma till en liten dold pärla.


(Frukost och lunch ombord ingår i resans pris)

Dag 3
Mljet – Dubrovnik. Stadsvandring i den gamla UNESCO-bevarade stadsdelen
Dubrovniks historia går helt tillbaka till 600-talet

Idag sätter vi kurs mot Dubrovnik. Om tiden tillåter stannar vi för att bada längs vägen. På eftermiddagen utforskar vi en av resans absoluta höjdpunkter Dubrovnik, som kallas för Adriatiska havets pärla.

Dubrovnik är framför allt känt för sin stämningsfulla gamla stadsdel, Stari Grad, som finns med på UNESCOs lista över världens kulturarv. Stadsdelen är omgärdad av en imponerande mur från medeltiden (en av Europas mest välbevarade) och om vi tar oss upp till toppen av det sex meter tjocka byggnadsverket hittar vi en vidunderlig utsikt över havet och öarna. Stari Grad är helt bilfritt och vi kan i lugn och ro njuta av vackra byggnader från gotiken, renässansen och barocken. Överallt i staden stöter vi på vackra kyrkor, kloster och museer som vittnar om en händelserik historik och en levande konstnärlig tradition.

Under vår stadsrundtur tar vi oss innanför stadsmurarna och tittar närmare på den gamla stadsdelen.

Efter stadsrundturen i Dubrovnik kan den som vill gå på upptäcktsfärd på egen hand och kanske hitta en trevlig liten restaurang att inta kvällens middag på. 

(Frukost och lunch ombord ingår i resans pris)

Notera: Det är cirka 3 kilometer från Dubrovnik hamn (Gruz) till gamla stan. I samband med utflykten har vi arrangerat transport med buss från hamnen till gamla stan. Reseledaren kommer att informera om vilka lokalbussar man kan ta hem ifall man skulle vilja stanna kvar lite längre. Vill man kan man också promenera den relativt korta vägen hem. 

Dag 4
Hvar - Badstopp vid Elafiti öarna och Mljet nationalpark

Vi lättar ankar och beger oss mot ön Mljet, den sydligast belägna av de dalmatiska öarna.

Längs vägen stannar vi där vår kapten finner det bäst vid ögruppen Elafiti, där vi kan bada. Skärgården ligger en bit nordväst om Dubrovnik och består av sex öar – och vi räknar inte med de många små holmarna. De tre huvudöarna har en total befolkning på mindre än 1000; bara för att ge dig en uppfattning om hur små och lugna öarna är

Mljet kallas även för den gröna ön eftersom merparten av öns knappa 98 km2 är täckt av skog och växter, bland annat den för Medelhavsområdet karakteristiska aleppotallen. Enligt legenden är den frodiga ön platsen där nymfen Kalypso höll Odysseus fången i sju år på den berömda resa som beskrivs i Homers epos Odyssén.

Vi stiger i land i den lilla orten Pomena och besöker Mljet nationalpark som ligger på öns nordvästra del. Här hittar vi de två vackra, sammanlänkade saltsjöarna Veliko Jezero och Malo Jezero (vilket betyder stor sjö och liten sjö). Mitt i Veliko Jezero ligger ön Sankta Marija som rymmer ett benediktinerkloster från 1200-talet. Runt sjöarna finns bra vandringsleder och sjöarna används flitigt för kajak- och simturer.

Efter besöket i nationalparken återvänder vi till hotellet.

(Frukost och lunch ombord ingår i resans pris)

Dag 5
Mljet – Korcula. Stadsvandring i Korcula stad
Indgange til byen på Korcula

På morgonen lämnar vi Mljet och beger oss mot Korcula dit vi anländer på eftermiddagen.

Korcula är den kroatiska skärgårdens sjätte största ö. Korcula är skild från halvön Pelješac av en smal kanal som tidigare hade en viktig strategisk betydelse. Resultatet var att invånarna på Korcula fick inrätta sig under ett flertal herradömen och här har både hellener, romare, venetianer, britter, ryssar och italienare regerat.
Historien förtäljer att ön grundades på 1100-talet f.v.t. av den trojanske hjälten Anteno. Enligt en annan lokal berättelse föddes den venetianske köpmannen och upptäcktsresanden Marco Polo på Korcula, och inte i Venedig. Det finns dock inga skrivna källor som kan bekräfta det hela.

Längs kusten ligger en uppsjö av små vikar och isolerade stränder, och mitt på ön produceras ett av Kroatiens mest berömda vita viner på posip- och grk-druvorna. Ön är även känd för sin olivolja. Vi landstiger i Korcula stad som ligger på en liten rund halvö på öns norra spets, och som från luften har samma form som en fisk. Vi tar en promenad genom staden som är omgärdad av en gammal stadsmur med torn. Innanför muren kantas de smala gränderna av stadens hus och deras karakteristiska röda tak. Arkitekturen är ämnad att skydda stadens invånare mot de kalla vindarna som ibland blåser hårda runt halvön.

Korcula var under venetianskt herradöme mellan 1300- och 1700-talet och på många av de gamla offentliga byggnaderna ser vi Venedigs vapensköld. Stadens arkitektur är inspirerad av den venetianska renässansen och mitt i staden ligger den fantastiska Sankt Markus-domkyrkan som är byggd i gotisk renässansstil.

(Frukost och lunch ombord ingår i resans pris) 

Dag 6
Korcula – Brac. Pucisca – en av Europas vackraste städer
Pucisca

Vi fortsätter i dag till ön Brac, som med sina 396 kvadratkilometer är den största dalmatiska ön och känt för sina viner – bland annat det populära bolski plavac – sina oliver och söta, saftiga citrusfrukter. Vi lägger till i staden Pucisca som är byggd i sten från den djupa viken på den norra sidan av Brac. Här ligger stenhusen på rad som ett pärlband i solen med tak av bränt tegel. Pucisca har alltid varit känt för sin stenhuggarkonst, en tradition som lever vidare i stadens stenhuggarskola, dit du kan ta en omväg och få inblick i hantverket. (entré ej inkluderat, beräkna cirka 4 Euro per person)

(Frukost och lunch ombord ingår i resans pris)

Dag 7
Brac - Split. Stadsvandring och Diocletianus palats
Vi besøger det historiske Diokletians Palads

Efter lunch lämnar vi Pucisca och ser ön Brac försvinna bakom oss. På eftermiddagen kommer vi fram till Split och ger oss ut på stadsvandring. Split är Kroatiens näststörsta stad efter Zagreb och merparten av Splits cirka 175 000 invånare är kroater, men det finns även en serbisk minoritet.

Enligt legenden var Splits första invånare den romerske kejsaren Diocletianus som byggde sitt enorma palats vid Adriatiska havets kust cirka 300 e.Kr. På hamnpromenaden Riva fungerade de mörka och dystra källarna tidigare som kejsarens kyliga lägenheter. Idag står försäljarna uppradade längs den palm- och cafébeströdda promenaden och säljer konsthantverk, böcker och vykort med mera.

Ruinerna efter Diocletianus palats, som finns på UNESCOs världsarvslista, ligger utspridda över den gamla stadsdelen som nästan är inbyggd i ruinerna. Palatset var omgivet av 2 meter tjocka och 20 meter höga murar som fortfarande är vackert bevarade på flera platser. Mursystemet har ingångar från samtliga fyra världshörn: järnporten i väster, den gyllene porten i norr, silverporten i öster och bronsporten i söder. Bronsporten låg en gång parallellt med Adriatiska havet men det var långt innan stadens nuvarande hamnpromenad anlades.
Vi ger oss ut på upptäcktsfärd och tillbringar sedan vår sista natt ombord på fartyget innan det är dags att resa hemåt imorgon.

(Frukost och lunch ombord ingår i resans pris)

Dag 8
Split och hemresa

Vi äter frukost ombord på fartyget, och tar farväl av besättningen för att sedan bege oss ut till flygplatsen, där vårt flygplan hem väntar.

(Frukost ombord ingår)

Prisinformation

Resans pris

Från 18 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för uppgradering av enkelhytt
 • Enkelthytt på Lower-däck, hytt 13-20, 11 398 kr
 • Enkelhytt på Main-däck, hytt 8-12, 12 898 kr
 • Enkelhytt på Upper-däck, hytt 1-6, 15 898 kr
Tillägg för uppgradering av hytt
 • Tillägg för Main-däck, hytt 8-12 ,1 898 kr
 • Tillägg för Upper-däck, hytt 1-6, 3 398 kr

Läs mer om hyttkategorierna under Information om resan.

Det är inte möjligt att vara 3 eller fler personer i en hytt. 

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Split t/r.
 • Utflykter enligt program
 • Busstransfer till och från fartyget 
 • Busstur till Dubrovnik med guidad stadsrundtur
 • Guidad stadsrundtur i Korcula
 • Guidad stadsrundtur i Split
 • Inträde till nationalparken Mljet (€ 10/person)
 • 8 dagars kryssning med MS Eden i delad dubbelhytt på Lower-däck (hytt 13-20)
 • Halvpension på fartyget (från middagen dag 1 till frukosten dag 8)
 • Skatter och avgifter
 • WiFi ombord
Priset inkluderar inte
 • Gouda-avbeställningsskydd vid sjukdom, 7 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extra utflykter och arrangemang
 • Tillägg för enkelhytt
 • Eventuella måltider på land
 • Drycker
 • Dricks till personalen på kryssningsfartyget (beräkna cirka 7 euro per natt och person)
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (totalt cirka 10 euro per person)
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Hamnskatt och-avgift, betalas personligt på plats: 40 euro och person
 • Personliga förnödenheter
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”
 • Forlængelse – se separat beskrivelse.

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Hur är hytterna?

Det finns 19 hytter ombord. Alla hytter är utvändiga, enkelt inredda med garderobsutrymme samt badrum/toalett. Det finns antingen två separata sängar eller också en dubbelsäng. Hytterna är mellan 9 och 12 m2.

Det finns 220 volt-uttag i alla hytter och luftkonditionering. Det kan förekomma att luftkonditioneringen stängs av efter midnatt eller när fartyget är i hamn (och motorn är avstängd).

Hytter på Lower-däck, hyttnummer 12–19
Hytterna har en liten hyttglugg. Man kommer ner till hytterna via en brant trappa mitt på fartyget.

Hytter på Main-däck, hyttnummer 8–11
Hytterna har ett mindre fönster i dörren, som kan öppnas.

Hytter på Upper-däck, hyttnummer 1–7
Hytterna har ett mindre fönster i dörren, som kan öppnas.

Handdukar

Varje gäst får två handdukar som används under hela kryssningen. Om du vet med dig att du kommer att behöva fler handdukar, rekommenderar vi att du tar med handdukar hemifrån.

Ta gärna med

Det kan vara bra att ta med en mindre ryggsäck eller väska för utflykter samt en strandhandduk om du har tänkt bada. Stränderna är steniga och på vissa ställen kan det finnas sjöborrar, så badskor rekommenderas. Om du inte tar med badskor hemifrån, finns det prisvärda badskor att köpa under resan.

Vi rekommenderar att man tar med sig en jacka och långbyxor för svalare väder och under kvällarna. Ta också gärna med bra vandringsskor och ett paraply och/eller en regnjacka om det skulle bli sämre väder.
Det rekommenderas att man har med sig max en hård resväska att ha i hytten. 

Wi-fi ombord

Det finns wi-fi ombord, men det fungerar bäst då fartyget ligger i hamn, eftersom signalen ”hoppar” under gång. Det ska också nämnas att det inte är en så speciellt snabb uppkoppling. 

Lämpar sig ej för personer som har svårt att gå

Resan är tyvärr inte lämplig för personer som har svårt att gå, eftersom man behöver kunna gå från en båt till en annan för att komma i land och ta sig ombord på båten igen. Detta beror på att fartygen förtöjs långsides i samband med tilläggning. Myndigheterna kräver att passagerare ska kunna gå ombord/i land utan att använda några hjälpmedel.

Fartyget är inte byggt för funktionshindrade som inte kan förflytta sig på egen hand. Detta handlar först och främst om säkerheten eftersom rederiet kräver att alla ska kunna gå från en båt till en annan utan hjälp från personal eller passagerare.

Av säkerhetstekniska skäl får rullstolar eller rullatorer inte tas med ombord på fartyget. Det ska vara fri passage på samtliga gångarealer och dyl.

I vissa hamnar kan det tidvis förekomma underhållning och musik på de intilliggande båtarna fram till midnatt.

Betalning ombord och på land

Det är kontant betalning ombord på båten – antingen i Euro. När du är i land behöver du ha Euro för att kunna betala kontant. Det går att ta ut pengar i lokala bankomater, bland annat i Split, men vi rekommenderar att du tar med kontanter hemifrån.

Hälsokrav för deltagare på kryssningen

Enligt rederiets regler har är du skyldig att informera Albatros om ev. sjukdom eller åkomma, handikapp, graviditet eller andra förhållanden som kan ha betydelse för ditt välbefinnande ombord på kryssningen.

Vem kan delta?

För att delta på den här flodkryssningen är det ett krav att du kan gå själv utan hjälp av andra när vi är på stadsvandring och dylikt i städer och på mindre stigar genom parker.  Personer under 18 år ska resa och bo tillsammans med personer över 18 år.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Kajplats

När dom mindre skeppen i Kroatien ligger vid kaj förtöjs fartygen långsides bredvid varandra. Det betyder att man kan uppleva att man tittar in i sidan på ett annat fartyg när man ligger vid kaj, istället för att ha utsikt över landskapet eller en stad. Det betyder dessutom att ska gå över andra båtar för att komma i land – eller att andra passagerare går igenom vårt fartyg.

Handen på hjärtat

Kryssningar på små fartyg

En kryssning på ett litet fartyg är en trevlig och intim upplevelse. Små fartyg har ofta en klassisk charm och inredning och du får verkligen en känsla av att vara på vattnet.

Om du tidigare har varit på kryssning med de stora fartygen som kryssar Atlanten och de andra stora världshaven kanske du kan uppleva att bekvämligheterna ombord, servicen och de gastronomiska möjligheterna är på en annan nivå. 

Under alla omständigheter är det stor skillnad på stora och små kryssningsfartyg och antalet stjärnor följer därför även fartygets storlek och typ. Därför kan du heller inte förvänta samma service eller hyttstorlek på ett 3-stjärnigt fartyg med plats till 40 passagerare, som på et 3-stjärnigt fartyg med plats till 2 000 passagerare.

Vi kryssar med fartyget MS Eden

Fartyget förflyttar sig inte på natten, utan ligger då vid en kaj eller för ankar. Du kommer alltså inte att vaggas till sömns av fartygets guppande. Å andra sidan kan du stiga i land när du vill och få mesta möjliga ut av de öar och orter vi besöker, även efter mörkrets inbrott.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Förläng din resa

Förlängning vid Kroatiens kust

Typ Reseförlängning
Längd 4 dagar
Pris Från 5 898:–
4 dagars semester i UNESCO-listade Trogir vid Adriatiska havet

Förläng din resa i Kroatien med 3 nätters härlig semester på egen hand! Norra delen av Dalmatien bjuder på natur, kultur och UNESCO-bevarade städer – för att inte tala om det kristallklara Adriatiska havet som sträcker sig längs med hela kusten. 

Resan består av transport och tre övernattningar på hotell i den charmiga staden Trogir som ligger cirka 30 km från Split. Du bor på trevliga Hotel Tragos som ligger mitt i den gamla staden.

Du bestämmer helt själv vad du vill göra, du kan välja att koppla av och njuta av din semester, upptäcka de vackra naturområdena eller besöka några av de vackra medeltidsstäderna längs med kusten.

Dagsprogram

Dag 1: Transport från Split. Övernattning på Hotel Tragos i Trogir
Efter vår fantastiska kryssning fortsätter semestern med en förlängning i Trogir. Ni åker med resten av gruppen till Splits flygplats och säger hejdå till dem som inte ska med på förlängningen. Från flygplatsen är det cirka 7 kilometer till Trogir. Hotellet, Hotel Tragos, ligger mitt i den gamla staden i Trogir.

Trogir har cirka 13 000 invånare. Staden ligger på en liten ö mellan fastlandet och ön Čiovo med broar till bägge sidorna. Trogirs historia går mer än 2000 år tillbaka i tiden till Ilyrien, och ända sedan dess har bland annat romarna och venetianerna satt sina avtryck på stadens kultur och historia – precis som i övriga Dalmatien. Trogir är omgivet av en rejäl stadsmur, och innanför murarna hittar man flera vackra kyrkor, slott, torn och byggnader – alla ypperliga representanter för dåtidens byggkonst. Staden bjuder på ett överflöd av spiror, kolonner och kupoler från gotiken, barocken och renässansen.

Dag 2-3: Trogir och tid för egna äventyr 
Med hotellet som bas kan du njuta av livet och koppla av och upptäcka området. Hotel Tragos är den perfekta utgångspunkten för utflykter till Split eller någon av de många stränderna i området.

Det är också vacker natur som väntar på att upplevas i området, bland annat Krka Nationalpark, som blev en nationalpark 1985 – främst för att skydda områdets mer än 800 olika växtarter, varav en del är endemiska. Krka Nationalpark är även hem för mer än 200 olika sorters fåglar samt flera olika paddor, reptiler och fiskar. Stigar och broar går genom det frodiga området och över de strömmande vattensamlingarna. Här finns även det spektakulära Krka-vattenfallet som forsar ner i en vacker vattenfalls-sjö, vilka tillsammans utgör ett fall på 242 meter.

Är man ute efter att bada i det klara vattnet kan man gå ner till hamnen där man på morgonen och förmiddagen kan köpa biljetter till båtarna som tar en till de närliggande stränderna.

Dag 4: Transport till Split flygplats och flyg till Stockholm 
Utcheckning från hotellet och transport till Splits flygplats för åka hem till Stockholm. I samband med transporten till Trogir informerades det om tiden för transfern. Ofta hjälper hotellets personal till med att bära väskorna dit bussen/bilen stannar.

Var vänlig och uppmärksamma att det inte är med någon reseledare på den här förlängningen.

Bilder
Klicka på bilderna för att förstora dem
Hotell

Det som tidigare var ett barockt palats från 1900-talet huserar idag Hotel Tragos vackra trämöblerade rum i härliga färger. Den historiska touchen märks av i de vackra originaldetaljerna på fasaden och överallt i byggnaden. Hotellet har endast 12 rum som är enkelt inredda. Hotellet ligger i hjärtat av den UNESCO-listade staden Trogir, bara 30 meter från stadens mitt och katedralen. Hotellets utmärkta restaurang ligger i palatsets gamla vinkällare och är även den går i barockstil. Rummen är rökfria med antingen en dubbelsäng eller två enkelsängar.

Hotellet är valt på grund av den trevliga stämningen och läget mitt i stan. Närmaste strand ligger 1,5 km bort. Havet och stadens strandpromenad (Riva) ligger 50 meter från hotellet. Alla rummen är utrustade med säkerhetsbox, tv, hårtork och möjlighet till trådlöst internet.

Luftkonditionering
Hårtork 
Tv 
Telefon 
Internet
Mini-bar

Du kan läsa mer om hotellet här: 
www.tragos.hr/en

Pris:
5 898 kr per person i delat dubbelrum
8 698 kr per person i enkelrum

Priset inkluderar
 • Transport till hotellet i Trogiro och från hotellet till flygplatsen i Split
 • 3 nätter på Tragos Hotel, Trogir i delat dubbelrum 
 • Frukost dagligen i hotellets restaurang 
 • Skatter och avgifter 

Hemresan 
Det kan vara en mellanlandning på hemresan efter reseförlängningen. Vid bekräftelsen kommer du att få en resplan där detta då står.

Bokning
Reseförlängning ska beställas i samband med beställning av själva resan eller absolut senast 90 dagar före avresa. Vi rekommenderar att du beställer din förlängning i så god tid som möjligt, då vi inte kan garantera att det finns lediga platser på hotell och flyg på alla avresedatum.

Bokning

Reseförlängningen ska beställas i samband med beställningen av själva resan eller senast 95 dagar före avresan. Vi rekommenderar att du beställer din förlängning i så god tid som möjligt, eftersom vi inte kan garantera lediga platser på hotellet och flyget på alla avresedatum. Vänliga notera att priset på förlängningen kan variera beroende på utbud och efterfrågan. 

Rated 4 out of 5 by from Härlig tur i Kroatiska skärgården Många trevliga platser besöktes. Vädret är som det är: regn, blåst, sol och värme. Enkel standard på båten men trevlig personal på båten som gjorde allt de kunde för att vi skulle trivas .
Date published: 2024-06-09
Rated 5 out of 5 by from Fin kryssning där varje hamn var en egen upplevelse i toppklass! Intressant och rolig reseledare Robert N, som gav resan perfekt flyt genom sin koll på alla detaljer och dessutom visade sig vara en strålande berättare som på ett mycket bra sätt satte oss in i Kroatiens antika och moderna historia.
Date published: 2024-06-06
Rated 5 out of 5 by from Fin båt, trevlig personal, tidvis tråkigt väder Bra reseledare
Date published: 2023-09-29
Rated 5 out of 5 by from Kryssning med jugo- och boravind! Vi fick känna av den s.k. jugovinden på vår tripp i september - brukar komma först i oktober enl. kännarna. Skepparen på Mb Eden tog bra beslut tillsammans med den förträfflige guiden "Robban" från Boden, vilket innebar att vi låg i hamn med båten två nätter och vi fick åka buss till Dubrovnik istället. Tur att vi var på en halvö med tanke på busstransporten. Åskregn överraskade oss men upphörde i rättan tid när vi vandrade runt i Gamla sta´n i Dubrovnik. Det enda vi missade var att få bada från båten ute till havs men vad gör väl det när vi kunde bada från strand de sista dagarna med strålande väder. En resa vi sent ska glömma!
Date published: 2023-09-29
Rated 5 out of 5 by from Vädret kan man inte göra nåt åt, för övrigt perfekt Uppfyllde mina förväntningar
Date published: 2023-09-28
Rated 5 out of 5 by from Härlig kryssning Spännande och vackra resmål, fin båt, utmärkt reseledare, duktig besättning. Bra guidningar i land. Maten god - men portionerna i största laget.
Date published: 2023-09-28
Rated 5 out of 5 by from En härlig resa. Trevlig omväxlande resa.
Date published: 2023-09-28
Rated 5 out of 5 by from trevlig kryssning Mycket bra resa och reseledare, matportionerna kunde dock ha varit mindre.
Date published: 2023-09-28
 • y_2024, m_6, d_16, h_7
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_2, tr_47
 • loc_sv_SE, sid_HRCSC04, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor