Kryssning på Dourofloden – från Porto till vinlandet

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Från portvinets födelseort Porto till det världsarvslistade vinområdet i Dourodalen med barockstäder, vingårdar och undersköna landskap

Följ med på Albatros nya flodkryssning till den UNESCO-bevarade Douroregionen. Ombord på det trevliga lilla fartyget MS Douro Cruiser färdas vi längs den pampiga Dourofloden i hjärtat av norra Portugals enastående vinområde, där druvorna till det berömda portvinet odlas. Genom flera århundraden har Dourofloden varit huvudpulsådern längs vilken det söta vinet har transporterats från vinböndernas odlingar till Portos portvinslager – och vi ska följa i den ädla dryckens spår.

Längs vägen njuter vi av utsikten över de karakteristiska och böljande vinodlingsterrasserna. Om du bokar utflyktspaketet får du dessutom fyra handplockade utflykter till bland annat pilgrimsstaden Lamego och dess gotiska katedral, stadsrundtur i portvinets födelseort Porto och en utflykt till barockpalatset Mateus i Vila Real.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Kryssningar , Flodkryssningar

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Porto Vila Nova de Gaia. Ombordstigning
Dag 2 Porto – Entre-os-Rios Möjlighet till stadsrundtur med portvinsprovning i Porto
Dag 3 Entre-os-Rios – Peso da Régua. Möjlighet till utflykt till barockstaden Lamego
Dag 4 Peso da Régua – Pinhão – Vega de Terrón. Möjlighet till utflykt till barockslottet Casa de Mateus
Dag 5 Vega de Terrón – Barca d’Alva. Extrautflykt till den UNESCO-bevarade universitetsstaden Salamanca
Dag 6 Barca d’Alva-Pocinho-Pinháo Möjlighet till utflykt till Castelo Rodrigo, kvällsutflykt till Pinhâos pittoreska station och middag på Quinta (vingård)
Dag 7 Pinhâo-Porto Möjlighet till extrautflykt till Guimarâes, frivillig stadsrundtur i Porto med reseledaren
Dag 8 Porto – Hemresa

MS Douro Cruiser

Douro Cruiser är ett bekvämt flodkryssningsfartyg med plats till 130 passagerare fördelade på tre däck och 65 hytter.

Njut av det härliga livet ombord på det stora fartyget – i den behagliga loungebaren, över en god  middag i restaurangen, på det stora soldäcket, i swimmingpoolen eller mer privat i din egen hytt. Fartyget har också en liten butik och en reception.

Det lilla fartyget (78,1 meter långt och 11,4 meter brett) byggdes 2005 och kombinerar modern bekvämlighet med trevlig stämning. Fartyget är specialbyggt till att kryssa på Douro. Du kan njuta  av utsikten i loungebaren eller koppla av på soldäck. Alla måltider (helpension) serveras i fartygets  restaurang, som varierar mellan buffé och bordsservering.

Läs mer om fartyget på https://www.nicko-cruises.de/en/fleet/ship/ms-douro-cruiser/

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Klicka på "Boka" för att se lediga rum
Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
17 998:–
Stockholm
17 998:–
Stockholm
Fullbokad
17 998:–
Stockholm
Fullbokad
17 998:–
Stockholm
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
19 998:–
Göteborg
19 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program
Klicka på "Boka" för att se lediga rum

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Porto Vila Nova de Gaia. Ombordstigning

Vi flyger mot fadons och portvinets hemland Portugal. Från flygplatsen kör vi till det lilla trevliga fartyget MS Douro Cruiser som ligger för ankar i staden Vila Nova de Gaia. Staden ligger på den motsatta bredden av Dourofloden vid storstaden Porto, där man i flera hundra år har tillverkat det berömda portvinet.

Vila Novo de Gaia är bland annat förbundet med Porto via bron Ponte Dom Luis I, som uppfördes år 1877 av Gustave Eiffel, som senare skulle bli mannen bakom Paris berömda landmärke. Förutom den vackra utsikten från Vila Nova de Gaia till Porto samt broarna som förbinder de två städerna, delar de även en gemensam portvinshistoria eftersom det var i just Vila Nova de Gaia som de olika portvinstillverkarna hade sina portvinshus och -lager. Fram till 1986 fanns det en lag som sade att allt vin skulle blandas och lagras i Vila Nova de Gaia för att kunna uppnå certifikat och officiellt godkännande som portvin. Det råder fortfarande strikta regler och kvalitetskrav för att vinerna ska kunna klassas som äkta portvin. Bland annat ska vinet vara framställt på druvorna från ett av världens äldsta vinområden, nämligen den UNESCO-bevarade Dourodalen, som vi under denna flodkryssning får uppleva både från vattensidan och landsidan.

På kvällen skålar vi i en välkomstdrink ombord på fartyget och äter vår första gemensamma middag. Fartyget ligger för ankar vid kajen i Vila Nova de Gaia över natten. Här hinner du göra dig hemmastadd i hytten och eventuellt inspektera omgivningarna som bjuder på över 50 portvinshus.

Den här kryssningen innehåller ingen nattsegling och därför har du alla möjligheter att gå på upptäcktsfärd i de orter där vi stannar över natten.

OBS! I enskilda fall kan det gå att lägga till på Portosidan av floden, vilket rederiet i så fall prioriterar.

Dag 2
Porto – Entre-os-Rios Möjlighet till stadsrundtur med portvinsprovning i Porto Avgång kl. 14.30, ankomst kl. 18.30
Portvin smakar som bäst i Portugal

Dagen är vikt åt att utforska de många sevärdheterna i den inflytelserika och historiefyllda staden, som förutom att ha gett namn åt portvinet, även gett själva landet dess namn.

Vi inleder dagens Albatros-stadsrundtur i den färgsprakande och UNESCO-bevarade gamla stadsdelen Cais da Ribeira med smala medeltida stråk och färgglada fasader i hamnen, och avslutar vid den gamla katedralen på toppen av Penaventosa-kullen. Vi ska självklart även smaka på ett portvin i källarna som tillhör ett av de traditionsrika vinhusen.

Upplyfta efter vinprovningen och en lunch ombord på fartyget är det dags att hissa segel och bege sig mot Entre-os-Rios. Marinan och den lilla förorten ligger precis där Tâmega- och Douro-floderna möts. 
Fartyget ligger för ankar över natten i hamnen i Entre-os-Rios.

(Dagens stadsrundtur och portvinsprovning är en del av utflyktspaketet som måste bokas och betalas hemifrån. Se nedan för mer information).

Dag 3
Entre-os-Rios – Peso da Régua. Möjlighet till utflykt till barockstaden Lamego Avgång kl. 08.30, ankomst kl. 12.30
Resan tar oss genom fantastiska flodlandskap

Dourofloden är den Iberiska halvöns tredje längsta flod och har sitt ursprung i den nordspanska provinsen Saro. Härifrån flyter den cirka 900 kilometer genom norra Portugal och Dourodistriktet för att sedan mynna ut i Atlanten vid Vila Nova de Gaia. Fram tills dess att järnvägen byggdes var floden vägen som möjliggjorde transporten av portvin inifrån landet och ut till Porto och Vila Nova de Gaia. Vintunnorna fraktades i små flatbottnade träbåtar (rabelos) och själva resan kunde vara väldigt riskfylld fram tills dess att flodens krafter tämjdes av ett antal slussar. Vi får möjlighet att uppleva slussarna med egna ögon, vilket är en väldigt speciell upplevelse när fartyget sakta men säkert höjs till de olika vattennivåerna, som slussarna är med och reglerar.
Vi lägger till i Peso da Régua som med Serra do Marâo-bergen i bakgrunden är fredligt placerade med utsikt mot den vackra floddalen. Här hinner du på egen hand gå på upptäcktsfärd om du inte har köpt Albatros innehållsrika utflyktspaket, som idag bjuder på en utflykt inåt landet, till barockstaden Lamego.

När vi rör oss längs floden har vi en dramatisk utsikt över vindodlingsterrasserna som sträcker sig från flodbredden uppför de noggrant bearbetade sluttningarna som bönderna i flera hundra år har anlagt och odlat. Och utsikten blir idag inte ett dugg sämre när vi blickar ut mot dem från den vackra staden Lamego vars välbevarade arkitektur rör sig hela vägen tillbaka till barocken och renässansen. Vi besöker stadens imponerande katedral.

Efteråt kör vi tillbaka till vårt fartyg. Fartyget ligger för ankar över natten i Peso da Régua.

(Dagens stadsrundtur och portvinsprovning är en del av utflyktspaketet som måste bokas och betalas hemifrån  se nedan för mer information)

Dag 4
Peso da Régua – Pinhão – Vega de Terrón. Möjlighet till utflykt till barockslottet Casa de Mateus Avgång kl. 09.00, ankomst Pinhão kl. 11.30 och avgång Pinhão kl. 13.00, ankomst Vega Terrón kl. 19.00
Pinhao är en lugn och charmig stad

Dagens utflyktserbjudande är en liten kulturhistorisk stadsrundtur kryddad med upplevelser även för smaklökarna. Vi kör från Peso da Régua och kommer fram till Pinhâo där fartyget möter oss. Vi inleder med att insupa den aristokratiska atmosfären vid det vackra vita barockslottet Casa de Mateus och dennes sirligt och symmetriskt anlagda trädgård, med minutiöst klippta buskar, porlande springvatten och små dammar. Slottet ligger 2 kilometer från Vila Real.

Efter det kör vi tillbaka till fartyget, och den här sträckan är mycket mer än bara transport. Vi kan luta oss tillbaka och njuta av de förbipasserande landskapen som fyller den ena rutten efter den andra med mjuka kullar, vingårdar, raviner och grågröna olivlundar. Vi återvänder till vårt fartyg som under tiden har tagit sig till Pinhâo.
Efter att ha intagit en god lunch ombord styr vi kosan mot den spanska staden Vega de Terrón som vi anländer till på förmidagen. Vi lägger ankar för natten i Vega de Terrón där floden Douro en kort stund byter namn till spanska Duero.

(Dagens besök i Casa de Mateus är en del av ett utflyktspaket som bokas och betalas hemifrån - för närmare info se nedan)

Dag 5
Vega de Terrón – Barca d’Alva. Extrautflykt till den UNESCO-bevarade universitetsstaden Salamanca Avgång kl. 12.00, ankomst kl. 12.30
Katedralen i Salamanca

Idag erbjuder rederiet ett besök till den UNESCO-bevarade staden Salamanca där Spaniens äldsta universitet ligger. Salamanca omtalas ofta som den gyllene staden, eftersom tidens tand har gett stadens historiska sandstensbyggnader en alldeles speciell lyster – och här kan man verkligen tala om att åldras med värdighet.
Under stadsrundturen får vi se massor av exempel på några av stadens vackraste byggnader i den unika spanska platereskstilen. Denna är en rikt utsmyckad byggnadsstil med arkitektoniska element från den italienska renässansen, med moriska och sengotiska drag.

Under rutten passerar vi bland annat pampiga Plaza Mayor, enligt många Spaniens vackraste, vi ser det gamla universitetet som grundades år 1218 och barockkyrkan La Clereria samt den fantastiskt vackra ”musselbyggnaden” Casa de las Conchas, som är dekorerad med musselskal som skurits ut direkt i sandstensmurarna.

Dagens utflykt till Salamanca inkluderar lunch och bokas och betalas ombord. Om tillräckligt många anmäler sig följer även vår svenska reseledare med.

Dag 6
Barca d’Alva-Pocinho-Pinháo Möjlighet till utflykt till Castelo Rodrigo, kvällsutflykt till Pinhâos pittoreska station och middag på Quinta (vingård) Avgång kl. 09.00, ankomst Pinhão kl. 11.00 och avgång Pinhão kl. 12.30, ankomst Vega Terrón kl. 17.30
Charmiga hus med kakelfasader

Vi börjar med en Albatrosutflykt till Castelo Rodrigo, en historisk landsort som har lyckats bevara sina medeltidsanor med gamla murar, ruinerna av palatset Cristóvâo de Mour, kyrkor och cisterner. Vi återvänder till båten och går ombord för att äta lunch i Pocinho. 

Fartyget fortsätter till den lilla staden Pinhâo som ligger vid floden med samma namn, 22 kilometer från Peso da Régua, där floderna Pinhâo och Douro möts. Pinhâo är epicentrum för portvinsområdet som har jord i världsklass och de mest optimala klimatförhållandena ur ett vinodlingsperspektiv. Staden är lugn och fridsam, nästan bli lite sömnig ibland, men lever upp varje höst när skördningen av vindruvorna tar sin början.

Dagens inkluderade utflykt bjuder på ett besök vid stadens charmiga järnvägsstation, även känd för sina utsmyckade murar. Här hittar man på 25 blåvita kakelplattor motiv och scener från lantlivet. Det första tåget lämnade stationen den 1 juni 1880, och blev ett viktigt stopp på järnvägslinjen med vilken man transporterade vin, gods och passagerare. 

Efter det är det dags för middag, och den avnjuter vi på en traditionell Quinta (vingård).

(Dagens stationsbesök och middag på Quinta är inkluderade i resans pris)

(Dagens besök i Castelo Rodrigo är en del av utflyktspaketet som bokas och betalas hemifrån – se mer info nedan).

Dag 7
Pinhâo-Porto Möjlighet till extrautflykt till Guimarâes, frivillig stadsrundtur i Porto med reseledaren Avgång kl. 06.30, ankomst kl. 14.00.
Vy över Porto

Fartyget anordnar idag en extrautflykt till Guimarâes, även känd som ”den portugisiska nationens vagga”. Under utflykten besöker vi de godisfärgade husen i den UNESCO-bevarade gamla medeltida stadsdelen. Mer information om detta ges ombord.

Idag ställer vi in färdriktningen tillbaka till Porto, och njuter av den sista seglatsen längs portvinets vattenväg. Vi kommer fram till Porto eller Vila Nova de Gaia efter lunch.

Vår reseledare anordnar idag en stadsrundtur till fots i Porto, som alla kan delta i. Målet är att besöka nationalmonumentet Palacio de Bolsa och den gotiska San Francisco-kyrkan. Palacio de Bolsa stammar hela vägen tillbaka till 1842, men stod inte färdigt så som vi ser det idag, förrän år 1910. För den som vill finns det tid att köpa inträdesbiljett och se arkitekturen som är inspirerad av Alhambra-palatset i Grenada (räkna med cirka 8 euro i inträde). Den gotiska kyrkan San Francisco är utan tvekan Portos mest berömda kyrka, och har anor hela vägen tillbaka till 1223, och den berömda interiören kommer från 1600- och 1700-talen. Här kan den som vill köpa inträdesbiljett och utforska kyrkan (räkna med cirka 4 euro i inträdesavgift). Lite beroende på väder och vind kan det bli aktuellt att utnyttja lokaltransport in till området. Därför är det bra att ha några euros extra på fickan för köp av tur/retur-biljett.

Idag kan den som vill även följa med på en helikopterfärd över Porto med namnet ”de 6 broarna – helikopterfärd över Porto”.  Mer information om detta ges ombord.

Dagens extrautflykter till Guiamarâes och helikopterfärden bokas och betalas ombord, och om tillräckligt många har anmält sig följer även den svenska reseledaren med på utflykten till Guiamarâes.

Dag 8
Porto – Hemresa

Efter frukost lämnar vi MS Douro Cruiser som har varit vår trogna följeslagare under vår härliga resa i Portugal och Douroregionen. Vi kör till flygplatsen där vårt flyg som ska ta oss hem igen väntar.

Vin- och kulturpaket

Endast för Albatros gäster erbjuder vi ett utflyktspaket som anordnas av vår svenska reseledare. Paketet ska beställas hemifrån senast 45 dagar före avresa och kan endast köpas som ett totalpaket, och genomförs med minst 20 deltagare.

 • Halvdagsutflykt till barockstaden Lamego
 • Halvdagsutflykt till Castelo Rodrigo
 • Halvdagsutflykt till Casa de Mateus i Vila Real 
 • Halvdagsutflykt med stadsrundtur i Porto med portvinsprovning

Pris: 1 698:- kr per person

Casa de Mateus

Prisinformation

Resans pris

Från 17 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelhytt

Main-däck: 9 998:- kr
Upper-däck: 22 498:- kr

Tillägg för hyttuppgradering

Upper-däck: 6 498 kr per person

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Porto med mellanlandning
 • Transfer vid ankomst och avresa
 • Stadsrundtur i Pinhão
 • Stadsrundtur i Porto
 • Middag på lokal Quinta i Pinhão (vingård)
 • 7 nätters kryssning på MS Douro Cruiser i delad dubbelhytt med fönster på Main-däck 
 • Helpension på kryssningsfartyget
 • Kaffe och te till måltiderna på fartyget
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Utflyktspaket och eventuella extra utflykter och arrangemang
 • Tillägg för enkelhytt
 • Eventuella måltider på land
 • Övriga drycker
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med 10 euro per person vid köp av utflyktspaketet)
 • Dricks till fartygsbesättningen (vi rekommenderar 7-10 euro per person och dag)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”
Albatros öppet köp

Observera att denna resan inte omfattas av Albatros öppet köp. Avbeställning sker därför efter Albatros allmänna bestämmelser.

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

Särskilda hälsovillkor

Enligt rederiets regler är du förpliktad att informera Albatros om eventuell sjukdom eller handikapp, graviditet eller andra omständigheter som kan ha betydelse för ditt välbefinnande eller hälsotillstånd under kryssningen.

Vem får delta?

För att få delta i flodkryssningen måste du vara fullt rörlig och kunna färdas utan hjälp till fots i städer och på stigar i parker. Personer under 18 år måste resa i sällskap av och bo med målsman över 18 år.

Ej lämplig för personer med rörelsehinder

Vid några av våra utflykter och rundturer i städerna promenerar vi, och vi går ofta från fartyget till stadskärnan. Många av städernas gamla stadsdelar är kulturmärkta och har kullerstensgator, och här går det inte alltid att köra buss. Vi får å andra sidan uppleva mycket mer av atmosfären när vi närmar oss staden till fots. Vi kan även resa med lokala transportmedel som spårvagn och tunnelbana. Som deltagare på den här resan ska du räkna med att gå cirka 4-6 kilometer om dagen i ett lugnt tempo på stadsvandringarna. Dessa varar mellan 1,5 och 2,5 timmar. Du ska vara fullt rörlig och kunna ta dig fram utan hjälp.

Fartyget är tyvärr inte anpassat för personer med rörelsehinder som inte kan röra sig på egen hand. Det beror bland annat på säkerhetsmässiga skäl eftersom rederiet kräver att alla ska kunna förflytta sig från en båt till en annan utan hjälp från personal eller medpassagerare.

Av säkerhetsmässiga skäl får rullstolar och rullatorer inte heller föras ombord på fartyget. Samtliga gångar måste ha fri passage.

Utflykter – halvdag och heldag

Vanligtvis anordnas halv - och heldagsutflykter. Det innebär inte nödvändigtvis att utflykterna varar exakt en halv eller en hel dag. En halvdagsutflykt görs vanligtvis antingen på förmiddagen eller på eftermiddagen, och brukar inte inkludera en måltid. Därför är man oftast tillbaka igen lagom till lunch eller middag. Utflykterna varar vanligtvis 2-4 timmar. En heldagsutflykt varar cirka 5-9 timmar och sträcker sig över en huvudmåltid, som inte alltid är inkluderad i priset. Det här anges i utflyktsbeskrivningen.

Handen på hjärtat

Information

De olika sträckorna på Douro är relativt korta. Det innebär att vi inte alltid kommer att vara på resande fot när vi vistas ombord på fartyget. Det ger oss å andra sidan möjligheten att gå i land och ge oss ut på upptäcktsfärd samt använda oss av utflyktsbussarna för att besöka de omkringliggande områdena.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from En toppentrevlig resa till vackra Dourodalen En mycket trevlig resa med välplanerade och givande utflykter, en jättebra guide och en fantastisk reseledare.
Date published: 2021-10-10
Rated 4 out of 5 by from Naturskön flodfärd En omväxlande resa med många vackra vyer och bra utflykter med ett undantag, Lamego , som var alldeles för lång tid för så lite att se. Lägg till en vinrovning, vi är ju i ett vindistrikt. Övriga utflykter i utflyktsprogrammet var väldig intressanta och välarrangerade. Mycket professionell och kunnig reseledare. Om han inte visste svaret direkt så tog han reda på det, vilket i och för sig aldrig behövdes.
Date published: 2021-10-03
Rated 4 out of 5 by from En avkopplande resa med många upplevelser Det var en trevlig resa. Reseledaren var jättebra. Hoppas vi får träffa honom igen på en annan resa.
Date published: 2021-10-03
Rated 5 out of 5 by from En mycket trevlig resa som man kan njuta av länge. Det var en välplanerad resa. Extra plus att det blev Amsterdam och inte Paris med mellanlandning. Bra utflyktspaket och guidning. Trevlig underhållning på båten som har en fantastisk personal. Dessutom hade vi tur med vädret.
Date published: 2021-10-09
Rated 4 out of 5 by from Trevlig resa, vackra vyer och intressanta platser Jag hade förväntat mig en bra resa och det blev det, trots att efterdyningarna av pandemin fortfarande märktes.. Duorodalen är vacker med alla sina viodlingar och slussningarna på floden spännande
Date published: 2021-10-03
Rated 5 out of 5 by from En fantastisk resa med mycket vacker natur Vi åkte lagom långt på dagarna varvat med utflykter. Vår reseledare var fantastisk.
Date published: 2021-10-01
Rated 4 out of 5 by from En fin resa längs dalgången med 25000 vinbönder och höga slussar En fin resa längs dalgången med 25000 vinbönder och höga slussar
Date published: 2021-10-08
Rated 4 out of 5 by from Omväxlande och berikande resa. Vacker stad och fin natur, bra reseledare med lokala guider.
Date published: 2021-10-01
 • y_2021, m_10, d_19, h_18
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.19
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_2, tr_10
 • loc_sv_SE, sid_PTCRI02, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

22PTCRI02ASE0704