Kryssning på Dourofloden – från Porto till vinlandet

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Från portvinets födelseort Porto till det världsarvslistade vinområdet i Dourodalen med barockstäder, vingårdar och undersköna landskap

Följ med på Albatros nya flodkryssning till den UNESCO-bevarade Douroregionen. Ombord på det trevliga lilla fartyget MS Douro Queen färdas vi längs den pampiga Dourofloden i hjärtat av norra Portugals enastående vinområde, där druvorna till det berömda portvinet odlas. Genom flera århundraden har Dourofloden varit huvudpulsådern längs vilken det söta vinet har transporterats från vinböndernas odlingar till Portos portvinslager – och vi ska följa i den ädla dryckens spår.

Längs vägen njuter vi av utsikten över de karakteristiska och böljande vinodlingsterrasserna. Om du bokar utflyktspaketet får du dessutom fyra handplockade utflykter till bland annat pilgrimsstaden Lamego och dess gotiska katedral, stadsrundtur i portvinets födelseort Porto och en utflykt till barockpalatset Mateus i Vila Real.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Kryssningar , Flodkryssningar

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram 8 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Porto Vila Nova de Gaia. Ombordstigning
Dag 2
Porto – Caldas de Aregos. Möjlighet till stadsrundtur med portvinsprovning i Porto
Dag 3
Caldas de Aregos – Pinhao. Vistelse på Pihaos pittoreska station och lunch på Quinta(vingård). Möjlighet till utflykt till barockslottet Casa de Mateus
Dag 4
Pinhão – Barca d'Alva. Möjlighet till utflykt till Castelo Rodrigo.
Dag 5
Barca d'Alva – Pocinho. Extrautflykt till den UNESCO-bevarade universitetsstaden Salamanca
Dag 6
Pocinho-Regua. Möjlighet till utflykt till barockstaden Lamego.
Dag 7
Regua-Porto Möjlighet till extrautflykt till Guimarâes, frivillig stadsrundtur i Porto med reseledaren
Dag 8
Porto – Hemresa

MS Douro Queen

Douro Queen är ett bekvämt flodkryssningsfartyg med plats till 130 passagerare fördelade på tre däck och 65 hytter.

Njut av det härliga livet ombord på det stora fartyget – i den behagliga loungebaren, över en god  middag i restaurangen, på det stora soldäcket, i swimmingpoolen eller mer privat i din egen hytt. Fartyget har också en liten butik och en reception.

Det lilla fartyget (78,1 meter långt och 11,4 meter brett) byggdes 2005 och kombinerar modern bekvämlighet med trevlig stämning. Fartyget är specialbyggt till att kryssa på Douro. Du kan njuta  av utsikten i loungebaren eller koppla av på soldäck. Alla måltider (helpension) serveras i fartygets  restaurang, som varierar mellan buffé och bordsservering.

Läs mer om fartyget på https://www.nicko-cruises.de/en/fleet/flussschiffe/ms-douro-queen

Klicka på bilderna för att se dem i större format

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
24 998:–
Stockholm
Fullbokad
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Porto Vila Nova de Gaia. Ombordstigning

Vi flyger mot fadons och portvinets hemland Portugal. Från flygplatsen kör vi till det lilla trevliga fartyget MS Douro Queen som ligger för ankar i staden Vila Nova de Gaia. Staden ligger på den motsatta bredden av Dourofloden vid storstaden Porto, där man i flera hundra år har tillverkat det berömda portvinet. Om vi ankommer lite för tidigt till att komma ombord, kommer det att finnas tid på egen hand i Vila Nova de Gaia.

Vila Novo de Gaia är bland annat förbundet med Porto via bron Ponte Dom Luis I, som uppfördes år 1877 av Gustave Eiffel, som senare skulle bli mannen bakom Paris berömda landmärke. Förutom den vackra utsikten från Vila Nova de Gaia till Porto samt broarna som förbinder de två städerna, delar de även en gemensam portvinshistoria eftersom det var i just Vila Nova de Gaia som de olika portvinstillverkarna hade sina portvinshus och -lager. Fram till 1986 fanns det en lag som sade att allt vin skulle blandas och lagras i Vila Nova de Gaia för att kunna uppnå certifikat och officiellt godkännande som portvin. Det råder fortfarande strikta regler och kvalitetskrav för att vinerna ska kunna klassas som äkta portvin. Bland annat ska vinet vara framställt på druvorna från ett av världens äldsta vinområden, nämligen den UNESCO-bevarade Dourodalen, som vi under denna flodkryssning får uppleva både från vattensidan och landsidan.

På kvällen äter vi vår första gemensamma middag. Fartyget ligger för ankar vid kajen i Vila Nova de Gaia över natten. Här hinner du göra dig hemmastadd i hytten och eventuellt inspektera omgivningarna som bjuder på över 50 portvinshus.

Den här kryssningen innehåller ingen nattsegling och därför har du alla möjligheter att gå på upptäcktsfärd i de orter där vi stannar över natten.

OBS! I enskilda fall kan det gå att lägga till på Portosidan av floden, vilket rederiet i så fall prioriterar.

Dag 2
Porto – Caldas de Aregos. Möjlighet till stadsrundtur med portvinsprovning i Porto Avgång kl. 14.30, ankomst kl. 19.00
Portvin smakar som bäst i Portugal

Dagen är vikt åt att utforska de många sevärdheterna i den inflytelserika och historiefyllda staden, som förutom att ha gett namn åt portvinet, även gett själva landet dess namn.

Vi inleder dagens Albatros-stadsrundtur i den färgsprakande och UNESCO-bevarade gamla stadsdelen Cais da Ribeira med smala medeltida stråk och färgglada fasader i hamnen, och besöker den gamla katedralen på toppen av Penaventosa-kullen. Vi ska självklart även smaka på ett portvin.

Upplyfta efter vinprovningen och en lunch ombord på fartyget är det dags att hissa segel och bege sig mot Caldos de Aregos
Fartyget ligger för ankar över natten i hamnen i Caldas de Aregos.

(Dagens stadsrundtur och portvinsprovning är en del av utflyktspaketet som måste bokas och betalas hemifrån. Se nedan för mer information).

Dag 3
Caldas de Aregos – Pinhao. Vistelse på Pihaos pittoreska station och lunch på Quinta(vingård). Möjlighet till utflykt till barockslottet Casa de Mateus Avgång kl. 07.00, ankomst kl. 11.00
Resan tar oss genom fantastiska flodlandskap

Dourofloden är den Iberiska halvöns tredje längsta flod och har sitt ursprung i den nordspanska provinsen Saro. Härifrån flyter den cirka 900 kilometer genom norra Portugal och Dourodistriktet för att sedan mynna ut i Atlanten vid Vila Nova de Gaia. Fram tills dess att järnvägen byggdes var floden vägen som möjliggjorde transporten av portvin inifrån landet och ut till Porto och Vila Nova de Gaia. Vintunnorna fraktades i små flatbottnade träbåtar (rabelos) och själva resan kunde vara väldigt riskfylld fram tills dess att flodens krafter tämjdes av ett antal slussar. Vi får möjlighet att uppleva slussarna med egna ögon, vilket är en väldigt speciell upplevelse när fartyget sakta men säkert höjs till de olika vattennivåerna, som slussarna är med och reglerar.

Vi lägger till i Pinhao som med Serra do Marâo-bergen i bakgrunden är fredligt placerade med utsikt mot den vackra floddalen. Här hinner du på egen hand gå på upptäcktsfärd om du inte har köpt Albatros innehållsrika utflyktspaket, som idag bjuder på en utflykt till Pinhaos pittoreska station och lunsj på Quinta(vingård). Stadens charmerande station, som är känd för sina vackert dekorerade murar. Här kan man på 25 blåvita kaklor se motiver och scener från det landliga livet. Det första toget åkte från stationen den 1. juni 1880 och blev ett viktigt stopp på linjen med transport av vin, gods och passagerare.

Då är det dags för dagens Albatrosutflykt (tillköp). Vi nosar på den aristokratiska atmosfären i det vackra vita barockslottet Casa de Mateus och dess utsmyckade och symmetriskt anlagda trädgård med minutiöst klippta buskar,fontäner och små dammar. 

Efteråt kör vi tillbaka till vårt fartyg. Fartyget ligger för ankar över natten i Pinhao.Pinhão ligger vid floden med samma namn, 22 km från Peso da Régua, där floderna Pinhão och Douro rinner samman. Pinhão är epicentrum för portvinsregionen med några av de bästa marker i världen och de mest optimala klimatförhållandena när det gäller vinodling. Staden är tyst och lugn, ibland lite sömnig, men varje höst när vinskörden börjar är det hektisk aktivitet. (Dagens stationsbesök och lunch på Quinta ingår i resans pris)

(Utflykten till Casa de Mateus är en del av utflyktspaketet som måste bokas och betalas hemifrån  se nedan för mer information)

Dag 4
Pinhão – Barca d'Alva. Möjlighet till utflykt till Castelo Rodrigo. Avgång kl. 08.00, ankomst kl. 14.00
Pinhao är en lugn och charmig stad

Vi startar dagen med att luta oss tillbaka och njuta av de förbipasserande landskapen med mjuka kullar, vingårdar, raviner och grågröna olivlundar. 
Efter att ha intagit en god lunch ombord styr vi kosan mot Barca d'Alva med vinterrasser och pittoreska olivenlundar som vi anländer till på eftermidagen. Vi ger oss sedan ut på en Albatrosutflykt till Castelo Rodrigo, en historisk by som har lyckats bevara sina medeltida uttrykk med gamla murar, ruinerna av palatset Cristóvão de Moura, kyrkor och cisterner.

Vi lägger ankar för natten i Vega de Terrón där floden Douro en kort stund byter namn till spanska Duero.

(Dagens besök i Castelo Rodrigo är en del av ett utflyktspaket som bokas och betalas hemifrån - för närmare info se nedan)

Dag 5
Barca d'Alva – Pocinho. Extrautflykt till den UNESCO-bevarade universitetsstaden Salamanca Avgång kl. 18.00, ankomst kl. 20.00
Katedralen i Salamanca

Idag erbjuder rederiet ett besök till den UNESCO-bevarade staden Salamanca där Spaniens äldsta universitet ligger. Salamanca omtalas ofta som den gyllene staden, eftersom tidens tand har gett stadens historiska sandstensbyggnader en alldeles speciell lyster – och här kan man verkligen tala om att åldras med värdighet.
Under stadsrundturen får vi se massor av exempel på några av stadens vackraste byggnader i den unika spanska platereskstilen. Denna är en rikt utsmyckad byggnadsstil med arkitektoniska element från den italienska renässansen, med moriska och sengotiska drag.

Under rutten passerar vi bland annat pampiga Plaza Mayor, enligt många Spaniens vackraste, vi ser det gamla universitetet som grundades år 1218 och barockkyrkan La Clereria samt den fantastiskt vackra ”musselbyggnaden” Casa de las Conchas, som är dekorerad med musselskal som skurits ut direkt i sandstensmurarna.

Dagens utflykt till Salamanca inkluderar lunch och bokas och betalas ombord. Om tillräckligt många anmäler sig följer även vår svenska reseledare med.

Dag 6
Pocinho-Regua. Möjlighet till utflykt till barockstaden Lamego. Avgång kl. 07.00, ankomst kl. 14.30
Charmiga hus med kakelfasader

När vi seglar längs floden har vi den dramatiska utsikten över vingårdsterrasserna som sträcker sig från flodstranden uppför de mödosamt bearbetade sluttningarna som bönderna har byggt och odlat i århundraden. Och idag blir inte utsikten över vingårdarna sämre av att se dem från land, snarare tvärtom när det sker från den vackra staden Lamego, vars välbevarade arkitektur drar trådar tillbaka till barocken och renässansen. Vi besöker stadens imponerande katedral.

Vi ska övernatta på fartyget i Régua, vars namn tros komma från namnet på ett romerskt hus som en gång stod här - "Villa Reguela". Stadens stora utveckling skulle dock börja på allvar efter 1756 med skapandet av "Real Companhia Geral da Agricultura das Vinhas do Alto Douro" ("Kungliga selskapet av vinodlare från Douro regionen"), som etablerade världens första någonsin avgränsade vinregion.

Från sitt läge på stranden av floden Douro spelade Régua en grundläggande roll i produktionen och försäljningen av portvin, för det var härifrån som faten transporterades i de speciella båtarna som kallas barcos rabelos till Vila Nova de Gaia på kusten, där vinet lagrades i de lokala vingårdarna.

Övernattning ombord på Régua.

(Utflykten till Lamego är en del av ett utflyktspaket som bokas och betalas hemifrån - för mer info se nedan)

Dag 7
Regua-Porto Möjlighet till extrautflykt till Guimarâes, frivillig stadsrundtur i Porto med reseledaren Avgång kl. 07.00, ankomst kl. 14.00.
Vy över Porto

Fartyget anordnar idag en extrautflykt till Guimarâes, även känd som ”den portugisiska nationens vagga”. Under utflykten besöker vi de godisfärgade husen i den UNESCO-bevarade gamla medeltida stadsdelen. Mer information om detta ges ombord.

Idag ställer vi in färdriktningen tillbaka till Porto, och njuter av den sista seglatsen längs portvinets vattenväg. Vi kommer fram till Porto eller Vila Nova de Gaia efter lunch.

Vår reseledare anordnar idag en stadsrundtur till fots i Porto, som alla kan delta i. Målet är att besöka nationalmonumentet Palacio de Bolsa och den gotiska San Francisco-kyrkan. Palacio de Bolsa stammar hela vägen tillbaka till 1842, men stod inte färdigt så som vi ser det idag, förrän år 1910. För den som vill finns det tid att köpa inträdesbiljett och se arkitekturen som är inspirerad av Alhambra-palatset i Grenada (räkna med cirka 8 euro i inträde). Den gotiska kyrkan San Francisco är utan tvekan Portos mest berömda kyrka, och har anor hela vägen tillbaka till 1223, och den berömda interiören kommer från 1600- och 1700-talen. Här kan den som vill köpa inträdesbiljett och utforska kyrkan (räkna med cirka 4 euro i inträdesavgift). Lite beroende på väder och vind kan det bli aktuellt att utnyttja lokaltransport in till området. Därför är det bra att ha några euros extra på fickan för köp av tur/retur-biljett.

Dagens extrautflykt till Guiamarâes bokas och betalas ombord, och om tillräckligt många har anmält sig följer även den svenska reseledaren med på utflykten till Guiamarâes.

Dag 8
Porto – Hemresa

Efter frukost lämnar vi MS Douro Queen som har varit vår trogna följeslagare under vår härliga resa i Portugal och Douroregionen. Vi kör till flygplatsen där vårt flyg som ska ta oss hem igen väntar.

Vin- och kulturpaket

Endast för Albatros gäster erbjuder vi ett utflyktspaket som anordnas av vår svenska reseledare. Paketet ska beställas hemifrån senast 45 dagar före avresa och kan endast köpas som ett totalpaket, och genomförs med minst 20 deltagare.

 • Halvdagsutflykt till barockstaden Lamego
 • Halvdagsutflykt till Castelo Rodrigo
 • Halvdagsutflykt till Casa de Mateus 
 • Halvdagsutflykt med stadsrundtur i Porto med portvinsprovning

Pris: 1 898:- kr per person

Utflyktspaketet genomförs vid min 20 deltagare.

Casa de Mateus

Prisinformation

Tillägg för enkelhytt

Main-däck: 15 998:- kr
Upper-däck: 30 198:- kr

Tillägg för hyttuppgradering

Upper-däck: 7 398 kr per person
Utsides hytt med panoramafönster och skjutdörrar med privat balkong på Upper-däck (översta passgerardäck).

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Porto med mellanlandning
 • Transfer vid ankomst och avresa
 • Stadsrundtur i Pinhão
 • Stadsrundtur i Porto
 • Lunch på lokal Quinta i Pinhão (vingård)
 • 7 nätters kryssning på MS Douro Queen i delad dubbelhytt med fönster på Main-däck 
 • Helpension på kryssningsfartyget
 • Kaffe och te till måltiderna på fartyget
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsförsäkring, 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Utflyktspaket och eventuella extra utflykter och arrangemang
 • Tillägg för enkelhytt
 • Eventuella måltider på land
 • Övriga drycker
 • Dricks till lokalguider och chaufförer (räkna med 10 euro per person vid köp av utflyktspaketet)
 • Dricks till fartygsbesättningen (vi rekommenderar 10-13 euro per person och dag)
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”
Albatros öppet köp

Observera att denna resan inte omfattas av Albatros öppet köp. Avbeställning sker därför efter Albatros allmänna bestämmelser.

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Bagage

Ta gärna med en mindre ryggsäck eller väska för dagsutflykter och resdagar, eftersom du oftast inte har tillgång till ditt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med handduk.

Särskilda hälsovillkor

Enligt rederiets regler är du förpliktad att informera Albatros om eventuell sjukdom eller handikapp, graviditet eller andra omständigheter som kan ha betydelse för ditt välbefinnande eller hälsotillstånd under kryssningen.

Vem får delta?

För att få delta i flodkryssningen måste du vara fullt rörlig och kunna färdas utan hjälp till fots i städer och på stigar i parker. Personer under 18 år måste resa i sällskap av och bo med målsman över 18 år.

Ej lämplig för personer med rörelsehinder

Vid några av våra utflykter och rundturer i städerna promenerar vi, och vi går ofta från fartyget till stadskärnan. Många av städernas gamla stadsdelar är kulturmärkta och har kullerstensgator, och här går det inte alltid att köra buss. Vi får å andra sidan uppleva mycket mer av atmosfären när vi närmar oss staden till fots. Vi kan även resa med lokala transportmedel som spårvagn och tunnelbana. Som deltagare på den här resan ska du räkna med att gå cirka 4-6 kilometer om dagen i ett lugnt tempo på stadsvandringarna. Dessa varar mellan 1,5 och 2,5 timmar. Du ska vara fullt rörlig och kunna ta dig fram utan hjälp.

Fartyget är tyvärr inte anpassat för personer med rörelsehinder som inte kan röra sig på egen hand. Det beror bland annat på säkerhetsmässiga skäl eftersom rederiet kräver att alla ska kunna förflytta sig från en båt till en annan utan hjälp från personal eller medpassagerare.

Av säkerhetsmässiga skäl får rullstolar och rullatorer inte heller föras ombord på fartyget. Samtliga gångar måste ha fri passage.

Utflykter – halvdag och heldag

Vanligtvis anordnas halv - och heldagsutflykter. Det innebär inte nödvändigtvis att utflykterna varar exakt en halv eller en hel dag. En halvdagsutflykt görs vanligtvis antingen på förmiddagen eller på eftermiddagen, och brukar inte inkludera en måltid. Därför är man oftast tillbaka igen lagom till lunch eller middag. Utflykterna varar vanligtvis 2-4 timmar. En heldagsutflykt varar cirka 5-9 timmar och sträcker sig över en huvudmåltid, som inte alltid är inkluderad i priset. Det här anges i utflyktsbeskrivningen.

Handen på hjärtat

Information

De olika sträckorna på Douro är relativt korta. Det innebär att vi inte alltid kommer att vara på resande fot när vi vistas ombord på fartyget. Det ger oss å andra sidan möjligheten att gå i land och ge oss ut på upptäcktsfärd samt använda oss av utflyktsbussarna för att besöka de omkringliggande områdena.

Kajplats:

När flodkryssningsfartygen lägger till ligger fartygen förtöjda i längdriktningen utanför varandra på flera ställen. Det betyder att du kan uppleva att titta in i sidan av ett annat fartyg, istället för att ha utsikt över landsbygden eller en stad när fartyget ligger vid kajen. Och att man måste gå via andra båtar för att komma i land – eller att andra passagerare går genom "vårt" fartyg.

Så långt det är möjligt försöker rederiet få båtplatser i centrum av de städer vi besöker. Tyvärr är detta inte alltid möjligt, och även om en båtplats är bokad och bekräftad förbehåller sig hamnen alltid rätten att flytta vårt fartygs planerade ankomst upp till några timmar före ankomst.

Det innebär att i de fall kajen är långt från centrum och utanför gångavstånd, bokar vi en buss eller använder kollektivtrafik till centrum när vi åker på en utflykt jfr. programmet. Om du inte deltar i det planerade programmet, eller om du vill inkludera dina egna programpunkter, sker transport från fartyget på egen bekostnad.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from Fin Dourokryssning Trevlig och lärorik flodkryssning mycket tack vare vår portugisisktalande svenska reseledare Karin. Vacker natur och bra utflykter.
Date published: 2024-05-14
Rated 4 out of 5 by from En trevlig flodkryssning med vacker natur och spännande slussar. En trevlig flodkryssning med mycket vacker natur och en utmärkt guide. Båten var mycket bra med trevlig och hjälpsam personal.
Date published: 2024-05-13
Rated 4 out of 5 by from Kryssning på Dourofloden Flodkryssning är ett bekvämt sätt att resa. Man bor på båten i en fin hytt, men förflyttar sig och upplever olika platser.
Date published: 2024-05-13
Rated 4 out of 5 by from En fin resa i vilsammaomgivningar Karin är en mycket bra och kunnig reseledare och tillförde mycket på våra utflykter! fartyget tycker vi dock verkar lite åldersstiget.Hytten är ju ockås väldigt trång, drinkarna i baren var av ojämn kvalitet, ibland bra andra ggr smakade de inget. Vinerna till middagarna var över lag mycket bra.
Date published: 2024-05-10
Rated 5 out of 5 by from En trevlig upplevelse En spännande resa med en utmärkt svensk reseledare, en upplevelse utöver det vanliga som vi rekommenderar.
Date published: 2024-04-08
Rated 5 out of 5 by from Fantastisk resa med mycket varierade intryck! Vår reseledare Karin var helt otrolig. Alltid roligt och spännande med att vara på en båt med människor som man inte känner. Karin var passionerad och ville visa oss det vackra i Portugal. Eftersom hon även bodde i Portugal så kunde hon språket och gjorde det roligt att lyssna på henne.
Date published: 2024-04-06
Rated 5 out of 5 by from En oerhört fin resa trots väderutmaningar Vår reseledare Karin, en källa till inspiration Löste problem med ett leende Kunde inte varit bätrre
Date published: 2024-04-05
Rated 5 out of 5 by from Kanonresa! En resa fylld av fina upplevelser i ett intressant land. Mycket vacker och egenartad natur. Välfyllda dagar under ledning av vår duktiga reseledare Eva och den lokala guiden Astrid. De bidrog med intressanta fakta kring Portugal och våra utflyktsmål och till mycket god stämning i gruppen.
Date published: 2023-10-29
 • y_2024, m_5, d_23, h_5
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_9, tr_74
 • loc_sv_SE, sid_PTCRI02, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor