Kulturresa till Belgrad

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Med båttur på Donau, besök i Novi Sad, gourmetmat och ett rikt kulturliv

Tillbringa en lång hösthelg i härliga Belgrad och ge dig ut på upptäcktsfärd i den spännande staden vid Donau.

På den här resan har vi inkluderat alla traditionella besök i storstaden samt tillfört en extra krydda med upplevelser i landets näststörsta stad, Novi Sad. Vi ger oss ut med båt på Donau och Savafloden, utforskar det trevliga Skadarlija-kvarteret och äter en god lunch ute på landet, där vi även får smaka på det goda serbiska vinet.

Vi bor på 4-stjärniga Hotel Prag som ligger centralt.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ City Break

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Serbiska dinarer

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Belgrad. Stadsvandring
Dag 2 Stadsrundtur och båttur på Donau och Savafloden
Dag 3 Utflykt till Sremski Karlovci och Novi Sad
Dag 4 Tid på egen hand eller extrautflykt till Topola-Oplenac med lunch
Dag 5 Tid på egen hand och hemresa

Hotell

Hotel Prag

Under vår vistelse i den serbiska huvudstaden bor vi på 4-stjärniga Hotel Prag.
Hotellet byggdes 1929 och är ett av de äldsta i Belgrad. Med sin centrala placering och 82 stora rum utgör hotellet den perfekta ramen för en vistelse i Beograd.

Alla rum har gratis wifi, tv, minibar, värdeförvaringsskåp och hårtork.

Läs mer på hotellets hemsida: https://www.hotelprag.rs/hotel_eng.html

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Belgrad. Stadsvandring
Belgrads landmärke, Kalemedan-fortet
Vi flyger från Stockholm och landar i den serbiska huvudstaden. Med sina cirka två miljoner invånare är Belgrad en av Sydeuropas största städer, och med en historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden är den även en av de äldsta. Belägenheten vid floderna Donau och Sava har gjort staden eftertraktad av skiftande herradömen, med allt från romare till osmaner. Staden drabbades hårt under andra världskriget men blev efter det politiskt och kulturellt centrum i Jugoslavien. Idag är Belgrad den storstad i det tidigare Jugoslavien som utvecklar mest och har massor av spännande områden att utforska.
 
När vi har checkat in på vårt centralt belägna hotell och ätit en lätt lunch tillsammans med reseledaren på upptäcktsfärd i lokalområdet. Vi beger oss till stadens centrala torg, Republiktorget, och strosar sedan längs huvudgatan Knez Mihailova som kantas av trevliga butiker, caféer och restauranger. Naturligtvis ska vi även besöka Belgrads landmärke, Kalemedanfortet. Fortet har i flera hundra år fungerat som värn för staden och dess olika härskare. Förutom lekplatser, ett litet zoo, museum och matställen och caféer bjuder området runt fortet även på en strålande utsikt över floderna Donau och Savas.
 
På kvällen äter vi en god middag i området Skadarlija, som med sina färgsprakande hus och ojämna kullerstensgator marknadsförs som Serbiens svar på Montmartre.
Dag 2
Stadsrundtur och båttur på Donau och Savafloden
Belgrad ligger vackert vid Donau
Idag ska vi stifta bekantskap med Belgrads största sevärdheter. Vi kör förbi landets parlament och vackra Slaviatorget innan vi stannar vid Saint Sava-kyrkan som är en av världens största ortodoxa kyrkor. Vi fortsätter till mausoleet över den gamle jugoslaviske presidenten Josip Broz Tito. Mausoleet uppfördes år 1975, fem år före Titos död och fick det konstfärdiga namnet Blomsterhuset på grund av de många vackra blommorna i området. Idag är blommorna borta men serberna hyser fortfarande hög aktning för den forne presidenten.

Vi ska så klart även uppleva "den vita staden" från vattnet under en vacker båttur längs Donau och Savafloden. Floderna bildade tidigare en gränslinje mellan det öst-ungerska imperiet och det osmanska riket, och du ser tydligt skillnaden mellan de två flodbankerna. Vi äter en god lunch ombord på vår båt innan resten av dagen ägnas åt upplevelser på egen hand. Reseledaren kan självklart ge en mängd förslag på upplevelser, och inte minst bra restauranger (middag ingår inte i resans pris).

 

Dag 3
Utflykt till Sremski Karlovci och Novi Sad
Staden Sremski Karlovci ligger i regionen Vojvodina
Idag ska vi bege oss utanför Belgrad. Vi kör till staden Sremski Karlovci som ligger i regionen Vojvodina vid foten av berget Fruska Gora. Tidigare var staden huvudsäte för den serbisk-ortodoxa kyrkan och var områdets kulturella vagga. Vi besöker det imponerande Krusedol-klostret där den despotiska Brankovic-familjen ligger begravd. Området är även känt för sin vinproduktion där varje hus har sina egna vinodlingar. Vi ska givetvis ta tillfället i akt att smaka på de lokala druvorna.
 
Härifrån fortsätter vi till Novi Sad, Serbiens näststörsta stad med ett invånarantal på cirka 250 000. Merparten av invånarna är serber, men här finns även en stor ungersk minoritet. Innan första världskriget var staden kulturellt centrum för alla serber, och staden har fortsatt att vara en viktig kulturstad med ett ortodoxt biskopssäte. Staden grundades 1694 och år 1748 fick den status som fristad. Den ökande handeln och koncentrationen av framför allt serbisk kultur gjorde efterhand att staden kallades för Serbiens svar på Aten. Vi börjar med att besöka den imponerande fästningen Petrovaradin som är Europas näststörsta. Fäsningen uppfördes mellan 1692 och 1780 och är vackert placerad på andra sidan om Donaufloden, som delar staden på mitten. Härifrån har vi en vacker utsikt över de många kyrkorna som representerar flera olika trosinriktningar.
 
Novi Sad ligger vid en av Europas viktigaste knutpunkter och stadens historia som multinationellt handelscentrum och transitstad har försett den med åtskilliga historiska och kulturella servärdheter, som även de stora städerna har svårt för att matcha. Vi tar oss förbi stadens stora centraltorg Trg Slobode (Frihetstorget) och det vackra rådhuset i neo-renässansstil samt stadens äldsta gata, Zmaj Jovina, innan vi äter lunch på en trevlig restaurang. Vi tillbringar resten av dagen på egen hand och är tillbaka i huvudstaden sent på eftermiddagen.
Dag 4
Tid på egen hand eller extrautflykt till Topola-Oplenac med lunch
I Topola-Oplenac

Idag finns det möjlighet att uppleva den serbiska huvudstaden på egen hand, men den som vill kan köpa till en halvdagsutflykt till Topola-Oplenac.

 

Efter frukost beger vi oss söderut mot den charmiga staden Topola där vi får reda på mer om den serbiska kungafamiljen i allmänhet och en av de viktigaste personerna i serbisk historia i synnerhet; Karadorde, eller Svarte George, som han också kallas. Karadorde ledde det första upproret mot de osmanska belägrarna i början av 1800-talet, och gjorde Topola till huvudsäte. Vi ska besöka hans och andra kungliga familjemedlemmars gravplatser samt gå på upptäcktsfärd i hans barnbarns privata hem. Här finns personliga tillhörigheter utställda och vi får en strålande inblick i tillvaron i de kungliga kretsarna.

Efter en spännande resa tillbaka i tiden är det dags för lunch i grannorten, där vi äter i traditionella trähus.

Mätta på intryck och god mat återvänder vi till Belgrad dit vi anländer sent på eftermiddagen. Återstoden av dagen är avsatt åt upplevelser på egen hand.

(Utflykt till Topola-Oplenac ingår inte i resans pris och ska bokas separat)

Dag 5
Tid på egen hand och hemresa
Serbisk äpplepaj

Belgrad har otroligt mycket att erbjuda och idag är tiden avsatt åt egna upplevelser. Det gamla industriområdet nära floden Sava sjuder idag av liv med massor av små butiker och gallerier. Den som vill avnjuta en kopp kaffe och titta på folklivet ska bege sig till området runt Knez Mihailova och dess många vackra palats. Alternativt bjuder Skadarlija-området på massor av cafeer med en yngre publik.

Vår reseledare står givetvis redo att hjälpa till med tips och rekommendationer.

Vi ses igen på eftermiddagen för att tillsammans bege oss till flygplatsen där flyget hem väntar på oss.

Prisinformation

Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Direktflyg Stockholm – Belgrad t/r
 • Utflykter enligt program
 • 4-stjärniga Hotel Prag i delat dubbelrum
 • Frukost dagligen och lunch dag 1-3 samt middag dag 1
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 •  Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extraarrangemang
 •  Tillköpsutflykt till Topola och Oplenac (dag 4)
 •  Tillägg för enkelrum
 •  Drycker
 •  Personliga förnödenheter
 •  Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 •  Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Boende

Under vår vistelse i den serbiska huvudstaden bor vi på 4-tjärniga Belgrade City Hotel. Det 120 år gamla hotellet ligger på gångavstånd från stadens största sevärdheter, och samtliga rum är nyrenoverade och utrustade med gratis WiFi, LCD-TV, minibar, värdeförvaringsskåp och hårtork.

Du kan läsa mer på hotellets hemsida: www.bgcityhotel.com/

Inte lämplig för gångbesvärade

Eftersom en stor del av utflykterna genomförs till fots är det en förutsättning att samtliga deltagare kan gå utan hjälp av rullator och heller inte sitter i rullstol.

Klimat

Under våren och hösten kan det vara lite svalt på morgnar och kvällar och det förekom aatt det regnar. Ta därfär gärna med en tröja och en lätt jacka. Vad gäller klädsel på restauranger och liknande är man inte särskilt formell i Serbien. KOm ihåg att ta med bekväma skor till promenader i naturen och i de olika städerna.

Mer om Serbien

Här kan du läsa mer om ditt resmål:

www.albatros.se/resmal/europa/serbien

 

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter gruppen reseledaren på en av bussens första uppsamlingsplatser. I avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.
 

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros bussresor kan du reservera en specifik plats i bussen, varav några platser reservas mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn.

På våra resor med flyg genomförs transporten på destinationen ofta med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte köpa en specifik plats i förväg.  Däremot kan man under resans gång kommer överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.
 

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.
Rated 4 out of 5 by from Ett omväxlande program Joguslaviens alla små länder är svåra att hålla reda på. Försök framställa en karta med olika gränser för området.
Date published: 2018-10-25
Rated 3 out of 5 by from Mycket historia och vackra kyrkor Historiskt späckat program med en mycket kunnig inhemsk guide. Han skötte i princip hela guidningen. Programmet skulle behöva göras om så att det blev bättre tidsbalans på de platser vi besökte. T.ex. Helt meningslöst att fara till ett utsiktstorn när man på förhand vet att det är tjock dimma där. Programmet sakande helt och hållet fikapauser. Guiderna saknade som vanligt högtalarutrustning när vi vandrade med dem utomhus.
Date published: 2018-11-02
Rated 5 out of 5 by from Belgrad, en kulturell överraskning. Novisad en charmig vinort.... Mycket givande resa tack vore både lokal- och egen guide, duktig chaufför, bra hotell, idealt väder. Belgrad är fantastisk stad med århundrade lång historia
Date published: 2018-10-21
Rated 4 out of 5 by from En intressant stad och ett intressant land. Den lokala guiden Vladimir var otroligt kunnig och dessutom bra på att berätta fängslande. Den ”svenska” guiden lämnade en del övrigt att önska.
Date published: 2018-10-19
Rated 4 out of 5 by from Intressant, givande och trevligt. Det är alltid roligt att träffa andra människor med samma intressen. Belgrad och Serbien är historiskt intressanta resmål.
Date published: 2018-11-02
Rated 4 out of 5 by from Intressant och lärorik resa. Bra utflykter med sympatisk och kunnig lokalguide. Hotellet helt OK. Men för många deltagare, 34 stycken!
Date published: 2018-10-20
Rated 4 out of 5 by from En informativ resa där vi fick lära oss mycket om Serbien Vi fick detaljerade inblickar i Serbiens historia. Mycket bra med den lokala guiden Vladimir.
Date published: 2018-10-22
Rated 5 out of 5 by from En resa med många upplevelser En spännande resa med bra reseledare och en engagerad lokal guide
Date published: 2018-10-26
 • y_2019, m_3, d_20, h_2
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_2.0.11
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_9
 • loc_sv_SE, sid_RSVCB01, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

RSVCB01ASE