Långtidssemester i Vietnam

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

4-stjärnig avkoppling med en mängd spännande utflykter – till bl.a. Ho Chi Minh City, Cu Chi-tunnlarna och Mekongdeltat

Känns det kallt och mörkt här hemma? Ta en paus från hösten och vintern och njut av 3 veckor i sköna Vietnam. Vi börjar med kultur och historia i Ho Chi Minh City, Cu Chi-tunnlarna och en båttur genom det mäktiga Mekongdeltat.

Sedan väntar sköna dagar fyllda med sol, bad och avkoppling i Vietnams charmigaste stad, Hoi An. Här bor vi på 4-stjärnig resort i centrala Hoi An. Ta ett dopp i poolen, boka en behandling i spaet och följ med på våra spännande utflykter: Lär dig laga vietnamesisk mat, botanisera på den lokala marknaden eller cykla förbi långsträckta risfält.

Förutom de planerade utflykterna arrangerar reseledarna gemensamma middagar, föredrag, spelkvällar och spontana utflykter.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Långtids­semester

 • Reseledare Skandinavisk

 • Visum Ja

 • Vaccination Ja

 • Valuta Dong, US dollar

Dagsprogram
Dag 1 Flyg Stockholm – Ho Chi Minh City
Dag 2 Ankomst till Ho Chi Minh City. Välkomstmiddag
Dag 3 Ho Chi Minh City. Cu Chi-tunnlarna och stadsrundtur
Dag 4 Ho Chi Minh City. Heldagsutflykt till Mekongdeltat
Dag 5 Ho Chi Minh City. Flyg till Da Nang och vidare med buss till Hoi An
Dag 6 Hoi An på egen hand
Dag 7 Hoi An. Halvdags cykelutflykt till ön Kim Bong inklusive lunch
Dag 8 Hoi An på egen hand
Dag 9 Hoi An på egen hand eller möjlighet till matlagningskurs (extrautflykt)
Dag 10 Hoi An på egen hand
Dag 11 Hoi An på egen hand eller utflykt till My Son inkl. lunch (extrautflykt)
Dag 12 Hoi An på egen hand
Dag 13 Hoi An på egen hand eller halvdagsutflykt med kombinerad cykel- och båttur inklusive lunch (extrautflykt)
Dag 14–21 Hoi An på egen hand
Dag 22 Hemresa. Buss Danang och flyg till Ho Chi Minh City
Dag 23 Hemkomst

Hotell

Little Hoi An Central

 • Utomhuspool
 • Restaurang och bar
 • Business center
 • Wellness/Spa med bastu och jacuzzi
 • Gym
 • Gratis användning av hotellets cyklar
 • Gratis transport till hotellets egen strand
 • Tvättinrättning
 • Luftkonditionering på rummen
 • Gratis wi-fi på rummen
 • Minibar på rummen
 • Värdeförvaringsskåp på rummen
 • TV på rummen
 • Garderob på rummen
 • Kaffe- och tekokare på rummen

Little Hoi An Central Boutique Hotel & Spa ****

Little Hoi An Central Boutique Hotel & Spa ligger 10 minuter till fots från Hoi An charmiga centrum. På hotellet finns en inbjudande stor utomhuspool med solterrass, solstolar och parasoller. Om man vill bada i havet ligger stranden 5 km längre bort. Här har hotellet deras egen privata del av stranden med solstolar och parasoller. Det finns gratis transport mellan hotellet och stranden, och hotellet har cyklar man kan låna  (helt utan extra kostnad). Hotellets restaurang bjuder på både på vietnamesiska specialiteter och internationella rätter.

I resans pris ingår de 40m2 stora deluxe-rummen som har en rad faciliteter, bl.a. luftkonditionering och wifi. Alla rummen har privat balkong som antingen vetter mot poolen eller mot staden.

Uppgradering till Signature Suite

Du kan uppgradera till en suite på 56m2.

Pris: 7 998 kr per person

http://www.littlehoiancentral.com/

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Klicka på "Boka" för att se lediga rum
Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
24 998:–
Stockholm
25 998:–
Stockholm
25 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program
Klicka på "Boka" för att se lediga rum

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Ho Chi Minh City

Vi sätter oss på planet mot Vietnam och kommer fram nästa dag.

Dag 2
Ankomst till Ho Chi Minh City. Välkomstmiddag
Det är inte alltid lätt att navigera i Ho Chi Minh City

Vi landar i den hektiska metropolen Ho Chi Minh City i södra Vietnam. De senaste åren har staden genomgått en imponerande utveckling och gatubilden domineras av stora, moderna byggnader, färgsprakande reklamskyltar, splitternya bilar och bokstavligt talat miljontals motorcyklar. Mitt i den moderna stadsbilden hittar vi spår av det fantastiska Vietnam och den franska kolonialtiden med breda alléer och vackra villor.

Vi kör direkt till vårt centralt belägna hotell där vi hinner fräscha upp oss innan vi går till en lokal restaurang där vi avnjuter en välkomstmiddag. Om du orkar kan du besöka den livliga nattmarknaden på vägen tillbaka till hotellet. 

Dag 3
Ho Chi Minh City. Cu Chi-tunnlarna och stadsrundtur
Cu Chi-tunnlarna sträckte sig över 250 km

Efter en god natts sömn är vi redo att kasta oss ut på äventyr. Vi inleder med en kort resa till de berömda Cu Chi-tunnlarna som byggdes av Viet Cong mellan 1940 och 1960. Inledningsvis för att hjälpa den lilla landhären mot helikoptrar och annan modern krigföring, men när Vietnamkriget var på sin topp sträckte tunnlarna sig hela vägen från Ho Chi Minh City till den kambodjanska gränsen. Bara i Cu Chin-distriktet finns det över 250 kilometer underjordiska tunnlar.

När vi är tillbaka i Ho Chi Minh City ger vi oss ut på en stadsrundtur för att kika på några av stadens många historiska sevärdheter. Vi besöker bland annat Återföreningspalatset som tidigare hette Presidentpalatset eller Självständighetspalatset. Palatset är en klassisk konstruktion som byggdes på 1960-talet när den sydvietnamesiska presidenten Ngo Dinh Diem bestämde sig för att byta ut den gamla franska guvernörsbostaden mot detta storslagna palats. Du får verkligen känslan av svunna tiders storhet och rikedom när du vandrar genom de stora salarna som ser exakt likadana ut som när de övergavs 1975.

Utflykten fortsätter till Notre Dame-katedralen som byggdes mellan 1877 och 1883. Katedralen har två 40 meter höga torn med järnspiror som syns på långt håll.  Vi ser kyrkan utifrån och även det berömda posthuet som ligger ovanför kyrkan. Båda byggnaderna kommer från kolonialtiden. Vi besöker även krigsmuseet som berättar om Vietnams långa väg till självständighet. Besökaren får lära sig mer om frihetskrigen mot Frankrike samt det amerikanska kriget, som Vietnamkriget kallas för här. Utställningen är rå och barsk precis som historiken, men väldig intressant och relevant för att förstå Vietnams historia.

Vi återvänder till vårt hotell och den som vill hinner strosa runt på Binh Tay-marknaden. På kvällen har reseledaren förslag på plats för en gemensam middag för den som vill. 

 

Dag 4
Ho Chi Minh City. Heldagsutflykt till Mekongdeltat
Det frodiga Mekongdeltat

Idag ger vi oss ut på en spännande utflykt till Mekongdeltat, ett av världens frodigaste områden. Den mäktiga Mekongfloden, som börjar i södra Kina, sträcker sig nästan 5 000 kilometer genom fem länder tills den mynnar ut och förgrenar sig i deltat. Det här unika området kallas för Vietnams eget matförråd och man skördar ris tre till fyra gånger om året. På morgonen kör vi till Vinh Long där vi byter ut bussen mot båt och ger oss ut på Mekongfloden via de många kanalerna. Vi går i land och besöker fruktträdgården där vi ser hur man jobbar med råvarorna. Vi får bland annat se hur man framställer kokoskarameller, rispopcorn och inte minst hemtillverkat brännvin. Den modiga får ta sig en provslurk – skål!

Här råder en väldigt idyllisk stämning och det är ett sant nöje att strosa runt i de grönskande omgivningarna och hälsa på lokalinvånarna, för att inte tala om alla exotiska frukter vi får smaka. Vi äter lunch hos en familj i fruktträdgården och ros sedan i mindre båtar längs de smala kanalerna.

På eftermiddagen passerar vi den flytande markknaden i Cai Be där man handlar med frukt och grönt från båtarna. Vi går i land i Cai Be där vår buss väntar, och kör tillbaka till Ho Chi Minh City.

Dag 5
Ho Chi Minh City. Flyg till Da Nang och vidare med buss till Hoi An
Återföreningspalatset

Det är dags att lämna Ho Chi Minh City och södra Vietnam. Efter frukost beger vi oss mot flygplatsen varifrån vi flyger till Da Nang. Vid ankomsten till Da Nang kör vi den korta vägen till Hoi An, som är Vietnams charmigaste och mest välbevarade stad med en makalös historia som går flera tusen år tillbaka i tiden. Staden har en fascinerande historia som går flera tusen år tillbaka i tiden. På 1700-talet kom det framförallt handelsfartyg från Holland, Portugal, Kina och Japan för att handla med siden, papper, porslin, te, socker, peppar, kinesisk medicin, elfenben och lakvararer. Hamnstadens strategiska läge en bit uppåt längs en mindre flod skulle dock visa sig bli den driftiga stadens slut. Efterhand som handelsfartygen blev större blev vattendjupet i floden för lågt, och i mitten av 1800-talet flyttade handeln mot norr, där en stor naturlig vik var som gjord för en ny hamnstad. Det här är staden som idag går under namnet Da Nang, som med knappa miljonen invånare är Vietnams femte största stad.

Hoi An glömdes bort och fortsatte som fiskeläge fram till dess att turisterna började anlända till Vietnam i början av 1990-talet och fick upp ögonen för denna bortglömda skatt. Många av byggnaderna i den gamla stadsdelen (kinesiska, franska och vietnamesiska) är idag kulturmärkta och framstår som små arkitektoniska pärlor som på nästan ett mystiskt sätt har överlevt de många krigen och oroligheterna.

År 1999 upptogs Hoi An på UNESCOS lista över världens kulturarv. Trots många besökare har staden lyckats bevara en unik och idyllisk stämning. Det är inte bara den gamla stadsdelen som är värd ett besök, utan hela området runt floddeltat. Man behöver inte ta sig speciellt långt utanför staden innan man hittar en lantlig miljö med risfält och små orter på landsbygden.

När vi har fått våra rum följer vi med på en introduktionsrunda med reseledaren på hotellet och vidare ut längs Hoi Ans smala gator. Vi går över den Japanska bron som japanerna byggde år 1593 för att förbinda den japanska stadsdelen på ena sidan av floden med den kinesiska på den andra sidan. Japanerna byggde bron så att den skulle kunna stå emot de stora jordbävningar de var vana vid i sitt eget land. Bron täcktes över för att skyddas mot sol och vind, och smyckades med vackra japanska ornament.

 

Dag 6
Hoi An på egen hand
Nattliv i Hoi An

De dagar vi inte har ett inbokat program anordnar reseledaren olika aktiviteter för de som vill. Under vistelsen håller reseledaren föredrag, anordnar filmvisningar och extra utflykter. Om du vill spela bridge hjälper reseledarna dig att hitta likasinnade. Med andra ord är vår reseledare hela tiden på plats för att se till att du får den bästa upplevelsen och kan umgås med de andra gästerna i den utsträckning du själv vill.

För övrigt kan du tillbringa dagarna på stranden, Hoi Ans caféer eller gå på upptäcksfärd längs de trevliga, bilfria gatorna.

Dag 7
Hoi An. Halvdags cykelutflykt till ön Kim Bong inklusive lunch
På cykeltur i Hoi An

Vi får våra cyklar på hotellet och kör via den nya cykelbron till den lilla ön Kim Bong. Här råder en lugn stämning och det finns knappt några bilar. Med andra ord är det som upplagt för en cykeltur i de lantliga omgivningarna. Vi följer lokalbefolkningens arbete ute på risfälten och andra fält med majs, sockerrör, kasava, jordnötter med mera. Vi besöker även lokala verkstäder och ser hur risnudlar, vassmattor och bambuflottar tillverkas.

På ön finns ett gammalt skeppsvarv där man tillverkar träbåtar på traditionellt sätt. Efter några spännande timmar återvänder vi till Hoi An, denna gång med båt genom floddeatat, där vi äter lunch på en restaurang vid flodstranden.

Efter en härlig lunch lämnar vi restaurangen till fots och strosar tillbaka till hotellet genom den gamla staden.

 

Dag 8
Hoi An på egen hand
På stranden
Dag 9
Hoi An på egen hand eller möjlighet till matlagningskurs (extrautflykt)

Under vår första vecka har vi hunnit stiftat bekantskap med det välsmakande vietnamesiska köket, och idag ska vi själva försöka oss på deras kokkonst. Vi börjar med att besöka den lokala marknaden där vi köper färska grönsaker, fisk, kött och inte minst kryddor som är hemligheten bakom det vietnamesiska köket. Med fulla matkassar beger vi oss till vår kockskola där vi, iförda förkläden, lär oss att tillaga några av de klassiska vietnamesiska rätterna. Vi avslutar förmiddagen med att avnjuta våra vällagade rätter – smaklig måltid!

Dag 10
Hoi An på egen hand
Japanska bron som japanerna byggde 1593
Dag 11
Hoi An på egen hand eller utflykt till My Son inkl. lunch (extrautflykt)
My Son byggdes under lång tid - från 300-talet till 1100-talet

Förmiddagen är öronmärkt för en spännande utflykt till My Son, som är den gamla huvudstaden före Cham-imperiet, och som är vackert belägen i en grönskande dal. Staden jämförs med andra huvudstäder före Asiens gamla högkultur som exempelvis Angkor Wat i Kambodja och Ayutthaya i Thailand. My Son växte fram mellan 300- och 1300-talet vilket är den längst tillväxtperioden för Sydostasiens högkulturer. My Son var det viktigaste religiösa och intellektuella centret i Cham-dynastin, och hade väldigt nära relationer till hinduistiska Prampanan på Java. Merparten av monumenten i My Son byggdes för att tillbedja dynastins kungar, som alla förknippas med heliga figurer som Shiva, som tros vara dynastins grundare och beskyddare. Innan vi återvänder till vårt hotell i Hoi An äter vi lunch på en restaurang.

Dag 12
Hoi An på egen hand
Dag 13
Hoi An på egen hand eller halvdagsutflykt med kombinerad cykel- och båttur inklusive lunch (extrautflykt)

Under utflykten besöker vi landsorten Tra Que där vi får se hur de grönsaker och kryddor som är så typiska för det vietnamesiska köket planteras, odlas och skördas. Vi cyklar ut till den lilla landsorten som ligger cirka fem kilometer från Hoi An. Floden och områdets fertila mark har inneburit att landsortens invånare de senaste 500 åren har kunnat odla grönsaker och kryddor av hög kvalitet. Genom att använda en viss alg som finns i området undviker man att använda kemikalier och konstgödning vid odlingen av grödorna.

Vi fortsätter vår cykeltur längs De Vong-floden till ett litet fiskeläge varifrån vi ger oss ut i deltat. Här lär vi oss hur de lokala fiskarna fiskar genom att kasta ut när och själva få möjlighet att försöka oss på den speciella fångstmetoden. Vi fortsätter till orten Cam Thanh, känd för sina vattenkokosnötter som används till att förse husen med tak. Här i området fångar lokalinvånarna också krabbor, och vi får själva lära oss tekniken. Utflykten avrundas med lunch innan vi cyklar tillbaka till hotellet.

 

Dag 14–21
Hoi An på egen hand
På upptäcktsfärd i Hoi An med omgivning
Dag 22
Hemresa. Buss Danang och flyg till Ho Chi Minh City

Alla goda ting har sitt slut och idag tar vi farväl av Vietnam. Vi åker till flygplatsen i Danang varifrån vi flyger till Ho Chi Minh City. Härifrån flyger vi hemåt igen.

Dag 23
Hemkomst

Vi kommer hem med resväskan full av minnen efter en händelserik resa till Vietnam.

Extrautflykter

Du har möjlighet att boka en rad extra utflykter under din vistelse i Hoi An. Utflykterna ska bokas hemifrån senast 45 dagar före avresa.

Du kan spara 100 kr genom att boka alla tre utflykterna som ett paket. Utflyktspaketet kostar 1 294 kr per person.

Matlagningskurs (dag 9)

Under vår rundresa har vi stiftat bekantskap med det välsmakande vietnamesiska köket och idag ska vi själva prova på att laga mat. Vi börjar med att besöka den lokala marknaden där vi ska köpa färska grönsaker, fisk, kött och inte minst kryddor - den sistnämnda är verkligen hemligheten bakom de vietnamesiska smakerna! Med påsarna fulla av varor återvänder vi till vår kockskola, tar på oss förkläden och lär oss laga några av de klassiska vietnamesiska rätterna. Vi avslutar förmiddagen med att njuta av vår vällagade mat - smaklig måltid!

Pris per person:  498 kr

Utflykt till My Son inkl. lunch (dag 11)

Den här utflykten går till My Son, som är den gamla huvudstaden före Cham-imperiet, och som är vackert belägen i en grönskande dal. Staden jämförs med andra huvudstäder före Asiens gamla högkultur som exempelvis Angkor Wat i Kambodja och Ayutthaya i Thailand. My Son växte fram mellan 300- och 1300-talet vilket är den längst tillväxtperioden för Sydostasiens högkulturer. My Son var det viktigaste religiösa och intellektuella centret i Cham-dynastin, och hade väldigt nära relationer till hinduistiska Prampanan på Java. Merparten av monumenten i My Son byggdes för att tillbedja dynastins kungar, som alla förknippas med heliga figurer som Shiva, som tros vara dynastins grundare och beskyddare. Innan vi återvänder till vårt hotell i Hoi An äter vi lunch på en restaurang.

Pris per person: 398 kr

Halvdagsutflykt med kombinerad cykel- och båttur inklusive lunch (dag 13)

Under utflykten besöker vi landsorten Tra Que där vi får se hur de grönsaker och kryddor som är så typiska för det vietnamesiska köket planteras, odlas och skördas. Vi cyklar ut till den lilla landsorten som ligger cirka fem kilometer från Hoi An. Floden och områdets fertila mark har inneburit att landsortens invånare de senaste 500 åren har kunnat odla grönsaker och kryddor av hög kvalitet. Genom att använda en viss alg som finns i området undviker man att använda kemikalier och konstgödning vid odlingen av grödorna.

Vi fortsätter vår cykeltur längs De Vong-floden till ett litet fiskeläge varifrån vi ger oss ut i deltat. Här lär vi oss hur de lokala fiskarna fiskar genom att kasta ut när och själva få möjlighet att försöka oss på den speciella fångstmetoden. Vi fortsätter till orten Cam Thanh, känd för sina vattenkokosnötter som används till att förse husen med tak. Här i området fångar lokalinvånarna också krabbor, och vi får själva lära oss tekniken. Utflykten avrundas med lunch innan vi cyklar tillbaka till hotellet.

Pris per person: 498 kr

Prisinformation

Resans pris

Från 24 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
7 998:–
Tillägg för hotelluppgradering i Hoi An
Tillägg per person i delat dubbelrum Signature Suite: 7 998 kr
Priset inkluderar
 • Skandinavisk reseledare
 • Flyg Stockholm - Ho Chi Minh City t/r med mellanlandning
 • Inrikesflyg Ho Chi Minh City – Danang t/r
 • Utflykter och entréer, enligt program
 • 3 nätter på bra turistklasshotell i Ho Chi Minh City
 • 17 nätter på 4-stjärniga Little Hoi An Central
 • Frukost dagligen
 • Lunch dag 3, 4 och 7
 • Välkomstmiddag dag 2
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Dricks till lokalguider och chaufförer, räkna med cirka 30 USD per person
 • Eventuella extraarrangemang
 • Personliga förnödenheter
 • Tillägg för enkelrum
 • Administrationsavgift per faktura utgår med 150 kronor (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Visum till Vietnam

Eftersom vistelsen i Vietnam överstiger 15 dagar måste du ansöka om visum. Inresevisum till Vietnam utfärdas vid ankomst, och du behöver ta med ett visumbrev (skickas tillsammans med övriga resedokument) samt ett passfoto och 25 USD i kontanter. Vid ankomsten till Vietnamn är det viktigt att gå direkt till Visa-on-Arrival-disken och lämna in visumbrevet, pass och passfoto varpå visum utfärdas mot en avgift på 25 USD i kontanter. Det tar vanligtvis inte mer än 15-20 minuter att få ett visum utfärdat.

I samband med bokningen av resan ska du skicka in en kopia av fotosidan i ditt pass till Albatros Travel.

Vietnamesiskt nyår

Det vietnamesiska nyåret, även kallat TET, firas under årets första månader. För vietnameserna är detta en av årets största händelser och det är dessutom nationella helgdagar.

Nyårsfirandet är präglat av en helt speciell och förväntansfull stämning; gatorna är vackert pyntade med tusentals blommor och överallt hänger kinesiska lanternor. Om du reser till Vietnam under TET, kan du med andra ord se fram emot att få uppleva en alldeles speciellt folkfest som sträcker sig över flera dagar.  Samtidigt vill vi göra dig uppmärksam på att många butiker har stängt under TET. Man har möjlighet att köpa basvaror, man kan till exempel fortfarande gå på restaurang.

Vad gäller vårt reseprogram kan det förekomma en del ändringar. Vi vet till exempel redan nu att den flytande marknaden på Mekong-floden kommer att vara stängd under TET, men i stora drag kommer resans program att genomföras som planerat.

Det vietnamesiska nyåret firas under följande datum:

15 februari – 19 februari 2018

4 februari – 8 februari 2019

24 januari – 28 januari 2020

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Det är inte nödvändigt att ta med sig egen handduk.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som det framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Läs mer om Vietnam

Här kan du läsa mer om Vietnam: www.albatros-travel.se/resmal/asien/vietnam

Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter gruppen reseledaren på en av bussens första uppsamlingsplatser. I avreseinformationen framgår det vad som gäller för din specifika resa.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.
 

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros bussresor kan du reservera en specifik plats i bussen, varav några platser reservas mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn.

På våra resor med flyg genomförs transporten på destinationen ofta med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte köpa en specifik plats i förväg.  Däremot kan man under resans gång kommer överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.
 

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Liknande resor

19VNVLT01ASE0111