Långtidssemester på Algarvekusten

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Tre veckor på 4-stjärnigt hotell vid Algarvekusten nära kustorten Praia da Rocha

Tillbringa 3 njutbara veckor i Atlantstaden Portimão och upplev Portugals vackra ockrafärgade sydkust med dramatiskt vackra klippkuster med små sandstränder, azurblått vatten och äkta portugisisk charm. Vi bekantar oss med några av Portugals många sevärdheter samtidigt som vi laddar batterierna med sol och värme. Här skiner solen även på vintern med 300 solskensdagar om året och härliga temperaturer runt 20 grader.

Vi bor på 4-stjärniga Turim Presidente Hotel precis vid vattnet och härifrån är det enkelt att utforska de härliga omgivningarna. I resans pris ingår utflykter till Cabo São Vicente och Lagos, och vi blir vi klokare på allt från korkekar, oliver och sardiner till Portugals tid som sjöfartsnation. Tillsammans med vår reseledare lär vi oss några portugisiska glosor och ger oss ut på vandringar och olika arrangemang. Det finns möjlighet att köpa till en utflykt till Alentejo och en marknadsutflykt till Loulé. Dessutom får vi härliga dagar med tid på egen hand. Resan inkluderar också en övernattning i Lissabon. 

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Långtids­semester

 • Reseledare Skandinavisk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram 22 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Lissabon
Dag 2
Sightseeing i Lissabon. Lissabon – Portimão
Dag 3
Ledig dag vid kusten
Dag 4
Portimão och sardin- och fiskemuseet
Dag 5–6
Härliga dagar på egen hand vid kusten och Portimão
Dag 7
Heldagsutflykt till Sagres, Cabo São Vicente och Lagos
Dag 8–9
Härliga dagar på egen hand vid kusten och Portimão
Dag 10
Heldagsutflykt till korkfabrik, Tavira och olivproducent
Dag 11–14
Njut av livet på Algarvekusten.
Dag 15
Möjlighet till halvdagsutflykt till marknaden i Loulé
Dag 16–17
Lediga dagar vid kusten
Dag 18
Möjlighet för utflykt till Alentejo
Dag 19–21
Koppla av i det härliga vädret vid kusten
Dag 22
Hemresa

Hotell

Turim Presidente Hotel

Vårt 4-stjärniga hotell ligger på den mycket vackra kuststräckan mellan den mysiga lilla kuststaden Praia da Rocha och den före detta fiskebyn Praia do Vau. Dessutom finns ca. 3 km till storstaden Portimão (55 000 invånare).

Hotellet genomgick en stor renovering 2022 och består nu av 178 rum, alla med balkong, fint badrum med dusch, luftkonditionering, TV, telefon, minibar, gratis Wi-Fi, hårtork och värdeskåp (gratis).

Hotellet ligger utan angränsande byggnader, omgivet av grönområden längs kusten. Om du går längs kusten finns det ca. 800 meter till början av den trevliga gågatan i Praia Da Rocha, där det finns många trevliga små restauranger och butiker. Går man åt andra hållet västerut är det ca. 400 meter till Praia do Vau som idag består av en fin sandstrand och några caféer.

Området inbjuder till bra promenader längs kusten. Du kan också ta en rask promenad (ca 3 km) in till staden Portimão eller ta lokalbussen till köpcentret i staden eller någon annanstans i staden. Om du är sugen på en tur på vattnet kan du ta en taxi ner till marinan och hoppa på en liten båt till andra sidan floden.

Det går även bra att åka på andra små utflykter i området. Reseledaren kan ge råd och tips.

Vi har fyra rumskategorier på hotellet:

Alla rum är 26 m2 och har balkong med ett lite bord och två stolar

Standard rum
Standardrummen vetter mot grönområden och ligger en aning tillbakadraget från havet. 
Ingår i resans pris.

Standardrum med delvis skymd havsutsikt österut
Dessa rum vetter mot grönska och staden Portimão och har delvis skymd havsutsikt. Rummen vetter mot öster och har morgonsol.
Dessa rum bokas mot tillägg – Se prisöversikten för resan.

Standardrum med delvis skymd havsutsikt i väster
Dessa rum vetter mot grönområden och har delvis skymd havsutsikt. Rummen vetter mot väster och har eftermiddagssol.
Dessa rum bokas mot tillägg – Se prisöversikten för resan.

Standardrum med havsutsikt
Dessa rum vetter mot söder mot havet och har havsutsikt. 
Dessa rum bokas mot tillägg – Se prisöversikten för resan.

Avresedatum

Klicka på "Boka" för att se lediga rum
Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
25 498:–
Stockholm
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
25 998:–
Köpenhamn
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
24 498:–
Stockholm
Fullbokad
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
25 498:–
Stockholm
Endast få platser kvar
Klicka på ett datum för att se tillhörande program
Klicka på "Boka" för att se lediga rum

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Utflykterna i programmet genomförs möjligtvis på andra dagar än nämnt ovan. Det slutgiltiga dagsprogrammet meddelas vid ankomsten.
Dag 1
Flyg Stockholm – Lissabon

Vi flyger till Lissabon där vi ska övernatta. Vi kommer fram sent till hotellet och får en lättare måltid.

Dag 2
Sightseeing i Lissabon. Lissabon – Portimão
De klassiska spårvagnarna i Lissabon

Idag skal vi uppleva Lissabon. I staden hittar vi slingrande gator, gröna parker, vackra torg och breda boulevarder med skramlande spårvagnar. Här hittar vi spännande kvarter där vi kan insupa den trevliga atmosfären och uppleva några av de många sevärdheter som staden har att erbjuda.

Efter frukosten kan den som vill ta metron in till staden tillsammans med reseledaren för en liten informell rundvandring innan vi på kvällen kör söderut mot vår stad på Algarvekusten.

Algarve är känt för sina vackra vikar och stränder, och kuststräckan har länge varit ett populärt resmål. Tack vare det azurblå vattnet, den vita sanden och klippformationerna är Algarve en härlig bekantskap som dessutom har så mycket mer än strand och vatten att erbjuda. Algarve har en lång och rik historia, och här hittar vi spåren efter de stora europeiska folkslagen.

Vi ska bo på ett härligt och närbeläget 4-stjärnigt hotell, det välrenommerade Hotel da Rocha, i den kända badorten Praia da Rocha vid Portimão. Hotellet ligger nära stranden och vid det härliga poolområdet kan man njuta av soliga dagar med en god bok och en kopp kaffe i trevligt sällskap. Hotellet har en bra bar och restaurangen serverar en vällagad och varierande buffé. Rummen är stora och komfortabla.

Hotellet ligger på gångavstånd från Portimão centrum (1,2 kilometer) precis vid vattnet i Praia da Rocha. I hotellet ingår halvpension under hela vistelsen och vi äter därför frukost och middag på hotellet varje dag.

När vi är framme checkar vi in på hotellet och äter vår middag.

(Idag kör vi 285 kilometer, ca 3 timmar 20 minuter)

Dag 3
Ledig dag vid kusten
Portimao

Vi inleder dagen med ett litet välkomstmöte där vi berättar mer om de olika aktiviteterna under vistelsen och presenterar resans extraarrangemang. Efter det är det dags för oss att lära känna vårt område.
Det är till exempel enkelt att ta bussen eller gå en rask tur in till Portimão centrum. Det finns även möjlighet att ta en liten båt till andra sidan floden Arade som flyter fram intill Praia da Rocha. Här hittar du många trevliga restauranger som lockar med goda fiskluncher.

Algarve producerar många goda råvaror som saltinlagda sardiner, tonfisk, mandlar, johannesbröd, fikon och apelsiner. Här finns även välsmakande ostar och en uppsjö av fisk och skaldjur som fångas i havet utanför kusten. Det finns många läckerheter du kan testa som bland annat bacalhau com natas (saltinlagd tork i grädde). Det här är Portugals nationalrätt som tillagas i ugn med potatis och grädde. Rätten har en stark smak och portugiserna älskar sin bacalhau så mycket att de hänvisar till den som ”den trofasta vännen”

Under lediga dagar anordnar vår reseledare olika aktiviteter som vandringar, dans, föreläsningar, introduktion till Portugal eller kanske bara en härlig gemensam lunch i solen. Om vädrets makter är emot oss kanske vi kan se en film tillsammans. Under en långtidsresa med Albatros är reseledarna vår sysselsättningsgaranti för aktiva och nyfikna resenärer.

 

Dag 4
Portimão och sardin- och fiskemuseet
Vackra Portimão

Vi lär oss att använda lokalbussen och från hotellet kör vi till Portimãos centrum.

På vår färd runt staden stannar vi vid Portimão-museet som är en gammal konservfabrik som tillverkade de världsberömda portugisiska sardinerna. Idag presenteras berättelsen om fisket som tidigare var stadens primära inkomstkälla, och museet visar historien fram till idag. Inne i Portimão får vi en stadskarta och beger oss sedan ut på en liten trevlig vandring och sjunker ner i stadens historiska och kulturella upplevelser och lär känna vår egen stad innan vi återvänder till vårt hotell.

Dag 5–6
Härliga dagar på egen hand vid kusten och Portimão
Praia da Rocha

Njut av tillvaron i Praia da Rocha och Portimão. Det är lätt att ta bussen eller gå till centrum. Det finns även en liten båt som enkelt tar dig över till den andra sidan av floden Arade, som har sin mynning vid Praia da Rocha. Här hittar man många trevliga restauranger som gärna lockar till en fisklunch.

Algarve producerar många läckra råvaror som saltade sardiner, tonfisk, mandlar, johannesbröd och fikon och apelsiner. Här hittar vi även goda ostar och en uppsjö av skaldjur och fisk som dras upp från havet utanför kusten. Det finns många goda specialiteter att smaka på. Passa gärna på att prova ”bacalhau com natas” (saltad torsk i grädde). Detta är den portugisiska nationalrätten. Den tillagas i ugn med potatis och grädde. Rätten har en stark smak och portugiserna älskar sin bacalhau, saltad torsk, så mycket att de till och med kallar rätten för sin trogna vän.

Vår reseledare anordnar olika aktiviteter under lediga dagar. Vandring, dans, föreläsning, introduktion till portugisiska eller kanske bara en liten utflykt där vi intar en gemensam lunch i solen. Vid dåligt väder kan vi eventuellt se en film tillsammans. När man följer med på en långtidssemester med Albatros är reseledarna vår garanti för att de aktiva och nyfikna inte blir rastlösa.

Dag 7
Heldagsutflykt till Sagres, Cabo São Vicente och Lagos
På besök i Lagos

Idag styr vi kosan till Algarvekustens västligaste del där vi förutom att uppleva väldigt vacker natur även strosar i historiens fotspår. Vi inleder med att köra till Ponta de Sagres, Iberiska halvöns sydvästligaste spets. Från och med antiken och fram till 1300-talet ansåg man att detta var Europas mest västliga punkt tillika slutet på den kända världen Det stämmer inte utan det är faktiskt Cabo da Roca norr om Lissabon. Men en sak är säker, och det är att detta var den sista punkt de portugisiska sjöfararna såg när de under Henrik Sjöfarare drog ut för att erövra de många kolonierna i Brasilien och Moçambique och hela vägen vidare till Indien och Macau i utkanten av Kina. Härute vid Sagres och Cabo de São Vincent. där Europas landmassor plötsligt upphör och störtar ner i det blå havet nedanför klippan som är kännetecken för Atlantens skoningslösa vågor, hittar vi ruinerna efter den gamla sjöfartsskolan där man från mitten av 1400-talet studerade astronomi, kartografi, kosmografi och allt som hör sjöfarten till. Det var här man fostrade några av de stora upptäcktsresenärerna från Portugals spännande kolonialhistoria. 

Från Sagres bär det vidare till den trevliga staden Lagos som skapade sin enorma rikedom på segelfartygens tid. Härifrån drog de stora fartygen ut för att utforska Afrikas kuster, och det var hit man förde alla rikedomar. Stadens stolthet är navigatören Gil Eannes, mannen som bevisade att världen inte slutar vid Cape Bojador på Afrikas västkust, och att havet inte var fullt med monster. Staden har naturligtvis rest en staty både över stadshjälten Gil Ennes och inte minst Henrik Sjöfararen, mannen som inledde Portugals storhetstid.

Vi hinner strosa runt i den trevliga staden som rymmer så mycket av Portugals stolta historia, men som även vittnar om upptäcktstidens baksida, nämligen den slavhandel som följde i dess kölvatten. Det var även här man anordnade Europas första slavmarknad. Vi är tillbaka sen eftermiddag.

(Idag kör vi 140 kilometer, ca 2 timmar 15 minuter)

Dag 8–9
Härliga dagar på egen hand vid kusten och Portimão
Praia da Rocha

Njut av tillvaron i Praia da Rocha och Portimão. Det är lätt att ta bussen eller gå till centrum. Det finns även en liten båt som enkelt tar dig över till den andra sidan av floden Arade, som har sin mynning vid Praia da Rocha. Här hittar man många trevliga restauranger som gärna lockar till en fisklunch.

Algarve producerar många läckra råvaror som saltade sardiner, tonfisk, mandlar, johannesbröd och fikon och apelsiner. Här hittar vi även goda ostar och en uppsjö av skaldjur och fisk som dras upp från havet utanför kusten. Det finns många goda specialiteter att smaka på. Passa gärna på att prova ”bacalhau com natas” (saltad torsk i grädde). Detta är den portugisiska nationalrätten. Den tillagas i ugn med potatis och grädde. Rätten har en stark smak och portugiserna älskar sin bacalhau, saltad torsk, så mycket att de till och med kallar rätten för sin trogna vän.

Vår reseledare anordnar olika aktiviteter under lediga dagar. Vandring, dans, föreläsning, introduktion till portugisiska eller kanske bara en liten utflykt där vi intar en gemensam lunch i solen. Vid dåligt väder kan vi eventuellt se en film tillsammans. När man följer med på en långtidssemester med Albatros är reseledarna vår garanti för att de aktiva och nyfikna inte blir rastlösa.

Dag 10
Heldagsutflykt till korkfabrik, Tavira och olivproducent
På besök i korkfabrik

Idag ska vi bege lära oss lite om en av de produkter som Portugal är mest känt för, nämligen korken. Från bussfönstret har vi redan sett korkekarna med sina karakteristiska röda nyskördade trädstammar som lyser upp landskapet.  Vart tionde år donerar träden sitt varma "hölje" till den viktiga korkproduktionen. Därefter står träden tålmodigt i den varma solen och väntar ytterligare tio år innan de återigen får chansen att bidra till korken i champagneflaskan, där de med en knall förkunnar att deras livscykel är slut.

Vi kör till närbelägna São Brás de Alportel där vi ska besöka en korkfabrik vars historik sträcker sig hela vägen tillbaka till 1935. Hemma i Sverige träffar vi ofta korkekens bark när vi drar ut vinkorken från flaskan men här används den till mycket mer än så. Man tillverkar allt från skor, hattar, värmeunderlägg, möbler och golv. Under vår rundvandring i den moderna korkfabriken möts vi av högar med bark från trädet utanför fabriken. Vi får lära oss mer om arbetet med att skörda och producera korkprodukter och vi lär oss om alla de processer som ska till för att bearbeta detta naturmaterial. Den som en gång har besökt en korkfabrik kommer att uppleva öppnandet av en flaska vin på ett helt nytt sätt.

Nästa anhalt på dagens program är den vackra staden Tavira, som ligger vid floden Gilão. Staden är hemvist åt romerska broar, renässanskyrkor och historiska monument. Efter en liten rundvandring i staden är det dags att inta lunch på egen hand innan vi på eftermiddagen kör vill Montcarapacho där vi besöker en olivproducent och får lära oss mer om oliver och olivolja. Och naturligtvis ska vi smaka på olika typer av olivolja innan vi återvänder till hotellet igen sent på eftermiddagen.

(Idag kör vi ca 200 kilometer, ca 3 timmar)

Dag 11–14
Njut av livet på Algarvekusten.

Dagarna disponeras som man själv önskar. Du kan t ex. utforska omgivningarna och koppla av vid havet.

Dag 15
Möjlighet till halvdagsutflykt till marknaden i Loulé

På morgonen finns det möjlighet att följa med till saluhallen i Loulé. Inne i den vackra vitmålade byggnaden med de vackra röda tornen hittar vi ett myller av portugiser som strosar runt bland bodarna där vackra chilifrukter trängs med torkade kryddörter. Borden dignar under färsk frukt som lockar besökarna med allehanda färger, och husmödrar från när och fjärran väljer noggrant ut de grönsaker och den fisk som ska utgöra grunden för söndagens familjelunch. Varför inte ta tillfället i akt att köpa lokalt tillverkad piri-piri-sås eller nybakade kakor som kan avnjutas på hotellbalkongen. Och det finns mycket mer än matvaror. Ta en titt på portugisiskt konsthantverk som färgsprakande keramik, koppargrytor, snygga broderier och flätade korgar. Alltsammans föremål som kanske kan locka till ett litet inköp att ta med sig hem.

(Idag kör vi 122 kilometer, ca 2 timmar)

Utflykten är en tillköpsutflykt och vi rekommenderar att du bokar och betalar hemifrån för att vara säker på att få plats. Pris: 420 kr. Utflykten kan bokas på plats för 35 euro i mån av plats.

Dag 16–17
Lediga dagar vid kusten

Några härliga dagar öronmärkta till upplevelser i omgivningarna runt Praia da Rocha.

Dag 18
Möjlighet för utflykt till Alentejo

Idag är det möjligt att åka på en utflykt till den närliggande Alentejo-provinsen, där de öppna ytorna sträcker sig så långt ögat kan se. När vi kör genom den vackra landsbygden passerar vi små enklaver av korkekar i sällskap av mandelträd och en rad krokiga grågröna olivträd. Vingårdarna lockar med tanken om ett gott glas vin i solen. Runt om kullarna finns låga, vitkalkade hus och ett enda slott, som påminner oss om de många strider och erövringar som har ägt rum här genom historien.

Vi kör norrut till Castro Verde, en liten by där en vacker basilika har utsikt över landsbygden. Kyrkans inre pryds av de vackra portugisiska azulejos, blått och vitt kakel, som gör kyrkan till ett mindre mästerverk. Det blir även tid för ett fikastopp innan vi besöker Beja, Den pittoreska staden ligger mitt i ett bördigt jordbruksområde och har funnits sedan kelterna. Här kan du hitta spår av de många erövringarna och stadens rika historia. En kort promenad tar oss upp till stadens slott, där det stolta marmortornet sträcker sig upp och erbjuder en fantastisk utsikt över landsbygden. Vi fortsätter genom staden till centrum där det kommer att finnas tid att äta lite lunch innan vi stannar på vägen tillbaka till Algarve vid en stor gård som producerar vin, olivolja och mandel. Här träffar vi José Gonçalves, som visar oss runt med kunskap och entusiasm. Här ska vi förstås smaka på både vin, ost, olivolja och mandel.

Vi är tillbaka på hotellet tidigt på kvällen lagom till dagens middag.

Utflykten kostar 520 SEK och beställs hemifrån senast 30 dagar innan avresa. Pris på plats 52 €

Dag 19–21
Koppla av i det härliga vädret vid kusten

Några sista härliga dagar på Algarvekusten innan vi vänder norrut igen.

Dag 22
Hemresa

Vi lämnar hotellet och kör till flygplatsen i Lissabon för att resa hem.

(Idag kör vi 285 kilometer, ca 3 timmar 20 minuter)

Halvdagsutflykt till saluhallen i Loulé och Alte

På morgonen finns det möjlighet att följa med till saluhallen i Loulé. Här finns allt från frukt och grönt till keramik och flätade korgar - varför inte ta tillfället i akt att köpa lokalt tillverkad piri-piri-sås eller nybakade kakor som kan avnjutas på hotellbalkongen? Efter marknadsbesöket drar vi längre inåt landet till den trevliga bergsorten Alte som räknas till en av Algarves vackraste städer. Här i staden finns det naturligtvis tid för ett kaffestopp innan vi återvänder till hotellet.
Utflykten är en extrautflykt och vi rekommenderar att du bokar och betalar hemifrån för att vara säker på att få plats.

Pris: 460 kr per person.

Utflykten kan bokas på plats för 40 euro i mån av plats.

Utflykt till Alentejo

Idag är det möjligt att åka på en utflykt till den närliggande Alentejo-provinsen, där de öppna ytorna sträcker sig så långt ögat kan se. När vi kör genom den vackra landsbygden passerar vi små enklaver av korkekar i sällskap av mandelträd och en rad krokiga grågröna olivträd. Vingårdarna lockar med tanken om ett gott glas vin i solen. Runt om kullarna finns låga, vitkalkade hus och ett enda slott, som påminner oss om de många strider och erövringar som har ägt rum här genom historien.
Vi kör norrut till Castro Verde, en liten by där en vacker basilika har utsikt över landsbygden. Kyrkans inre pryds av de vackra portugisiska azulejos, blått och vitt kakel, som gör kyrkan till ett mindre mästerverk. Det blir även tid för ett fikastopp innan vi besöker Beja, Den pittoreska staden ligger mitt i ett bördigt jordbruksområde och har funnits sedan kelterna. Här kan du hitta spår av de många erövringarna och stadens rika historia. En kort promenad tar oss upp till stadens slott, där det stolta marmortornet sträcker sig upp och erbjuder en fantastisk utsikt över landsbygden. Vi fortsätter genom staden till centrum där det kommer att finnas tid att äta lite lunch innan vi stannar på vägen tillbaka till Algarve vid en stor gård som producerar vin, olivolja och mandel. Här träffar vi José Gonçalves, som visar oss runt med kunskap och entusiasm. Här ska vi förstås smaka på både vin, ost, olivolja och mandel.

Vi är tillbaka på hotellet tidigt på kvällen lagom till dagens middag.

Utflykten kostar 530 SEK och måste köpas separat. Vi rekommenderar att du bokar och betalar hemifrån senast 30 dagar innan avresa, för att vara säker på att få en plats.

Utflykten kan också bokas på destinationen (om det finns plats) för 52 €. 

Utflykten genomförs vid min 20 deltagare.

Prisinformation

Resans pris

Från 25 498:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
9 000:–
Tillägg för enkelrum

Hotellets priser på enkelrum är relativt höga eftersom är enkelrummen är dubbelrum som hotellet skulle kunna sälja till 2 personer.

Standardrum som enkelrum: + 9000:-
Begränsat antal.

Uppgradering av hotellrum
 • Delat dubbelrum med begränsad havsutsikt: 2300 kr per person
 • Delat dubbelrum med havsutsikt: 3800 kr per person
  Begränsat antal.
Priset inkluderar
 • Skandinavisk reseledare
 • Flyg Stockholm – Lissabon t/r med mellanlandning
 • Boende i delat dubbelrum på Turim Presidente Hotel
 • Standardrum vid övernattningen i Lissabon
 • Utflykter och transport enligt program
 • Halvpension (frukost och middag)
 • Utflykter till Portimão och Lagos
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 7% av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Utflykt till marknaden i Loulé (pris 460 kr). Ska beställas hemifrån senast 30 dagar före avresa. Genomförs med minst 20 deltagare)
 • Utflykt till Alentejo (Priset är 530 kr.). Ska beställas hemifrån senast 30 dagar före avresa. Genomförs med minst 20 deltagare)
 • Hotelskatter i Algarve (2€ per natt). Betalas direkt till hotellet vid ankomst eller avresa
 • Eventuella extraarrangemang
 • Tillägg för enkelrum
 • Dricks till chaufförer och lokalguider (räkna med cirka 8 euro) och eventuell dricks till hotellpersonalen
 • Personliga förnödenheter
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en god idé att ta med en liten ryggsäck eller väska på dagsturer/utflykter. Det är inte nödvändigt att ta med handduk.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 24 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Måltider

I resans pris ingår halvpension som består av frukost och middag som intas i hotellrestaurangen. Middagen består av en utmärkt buffé med mycket att välja på och något för varje tycke och smak.

Utflykter

På den här resan förväntas det att deltagarna inte är gångbesvärade. Flera av de städer vi besöker har kullerstensgator och ligger ofta på sluttningar. Därför är de här städerna svåra att ta sig fram i om man har svårt för att gå och på våra utflykter förväntar vi att man kan följa med gruppen. Om man mot förväntan upptäcker att man inte orkar följa med får man välja att ta en taxi eller sätta sig ner och njuta av livet på ett kafé.

Vädret

Algarve är en av städerna med flest soltimmar i Europa. November bjuder på 186 soltimmar och mars på hela 234 soltimmar. Jämförelsevis har Paris 75/126 och Stockholm 99 soltimmar. Genomsnittlig dagstemperatur i november och mars ligger på härliga 18 dagar. Det kan självklart regna även i Portugal, i så fall är nederbörden är oftast kort och kraftig.

Reseledare

Under vistelsen finns en reseledare från Albatros på plats. Reseledaren kommer under resans gång att stå för olika gemensamma arrangemang, hålla föredrag och naturligtvis leda utflykterna i programmet. Reseledarens roll är dock något annorlunda än på en vanlig rundresa med Albatros. Det betyder att reseledaren endast finns på plats vissa dagar eller kanske arrangerar en båttur på floden för dem som vill delta. Reseledaren är med andra ord resedeltagarnas kontaktperson på resan om det skulle uppstå behov för hjälp. Våra reseledare bor på plats i Portugal, har omfattande kunskaper om området och fungerar även som lokalguider.

Mer om Portugal

Här kan du läsa mer om Portugal: www.albatros-travel.se/resmal/europa/portugal

Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum.

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor