Långtidssemester på Sicilien

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Njut av livet på vackra Sicilien där vilda vulkaner, rik historia och vackra landskap lockar. Inklusive boende på bra hotell, halvpension och utflykter

Sicilianarna säger: ”Ge oss en vecka av ditt liv, så ska vi ge dig 3 000 år av historia!" – Och Albatros har sett till att du får tre veckor!

De första att åka på ”långtidssemester” i Taormina var antikens romare som njöt sitt otium här. Nu har det blivit din tur att njuta av en lång och välförtjänt semester i staden som slingrar sig vackert uppför berget Monte Tauro, med bas på det trevliga och populära Hotel Ariston.

Under de inkluderade utflykterna upplever vi tillsammans några av de små bergsstäderna, ger oss in i landet bakom vulkanen Etna och strosar på söndagsmarknaden i Randazzo. Dessutom arrangerar Albatros reseledare löpande spontana utflykter, föredragskvällar, en liten introduktion till det italienska språket  m.m. Du har också möjlighet att köpa till utflykter till några av de platser som har satt Sicilien på den historiska världskartan och inte minst på UNESCO:s världsarvslista.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Långtids­semester

 • Reseledare Skandinavisk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro

Dagsprogram
Dag 1 Avresa till Palermo. Vidare mot Taormina, kort introduktion med reseledaren
Dag 2 Stadsrundtur i Taormina
Dag 3 Tid till egna äventyr
Dag 4 Utflykt till Giardini-Naxos, Savoca och Castelmola (ingår)
Dag 5 Äventyr på egen hand
Dag 6 Möjlighet till utflykt till Piazza Armerina och Tempeldalen i Agrigento (extrautflykt)
Dag 7–8 Avslappning och upplevelser på egen hand
Dag 9 Utflykt till marknaden i Randazzo och siciliansk lunch
Dag 10–11 Äventyr på egen hand
Dag 12 Utflykt till barockstaden Catania (extrautflykt)
Dag 13 Tid på egen hand
Dag 14 Möjlighet för utflykt till Syrakusa (extrautflykt)
Dag 15–17 Tid på egen hand
Dag 18 Möjlighet för utflykt till vulkanen Etna (extrautflykt)
Dag 19–21 Avslappning och upplevelser på egen hand
Dag 22 Hemresa

Hotell

Hotel Ariston

Hotel Ariston är mycket vackert beläget i Taormina, vid foten av klippan där den antika teatern ligger och med en fantastisk utsikt över havet. Hotellet är perfekt beläget för våra upplevelser i området och för att njuta av staden Taormina. Staden Taormina är mycket vacker och det finns något att se vart man än går. Ovanför oss välver sig bergen och man kan se den grek-romerska teatern. Butiker, caféer och restauranger väntar bara 5 minuters promenad bort och stranden ligger 5 minuter bort med linbanan.

Hotellet bjuder på en bergig trädgård med blommor och palmer. Interiören är ljus och trevlig med en öppen lobby utsmyckad med skinande marmor och enstaka spotlights. Rummen är förhållandevis enkla men de är ljusa och rymliga.

Trädgården är fantastisk när solen skiner. Här hittar man tre terrasser med solstolar och parasoller samt en pool som kan användas när vädret tillåter. Hotellet har en pianobar som håller öppet flera dagar i veckan och som är en populär samlingspunkt. En gång i veckan arrangeras en siciliansk afton med folkmusik.

Rummen på Ariston varierar i storlek, det finns flera rumstyper att välja mellan och du kan bland annat beställa havsutsikt och balkong.

Hotel Ariston har 152 rum och byggdes 1970/1995. Hotellet har fem våningar och har renoverats löpande. Det förekommer nivåskillnader på hotellet och generellt ska man vara normalt gående för att få fullt utbyte av Taormina. Det finns totalt fyra hissar på hotellet.

Transferbussen stannar ca 100 meter från hotellet och bagaget transporteras härifrån till hotellet. Ariston ligger i ett hotellområde med begränsad lokaltrafik. Både frukost och middag serveras i form av buffé. Det finns tillgång till internet mot betalning, men det är inte lika snabb internetförbindelse som man är van vid hemifrån (specialpris för en månad ca 30 euro (augusti 2014).

Rummen är stora moderna dubbelrum med badrum/toalett, luftkonditionering, tv, och säkerhetsbox.

Hotellets adress:
Via Bagnoli Croce 168,
Taormina
Telefon +39-0942 61 90

Rumstyper på Hotel Ariston

Typ 1 – Standard dubbelrum
Inkluderat i resans pris. Standarddubbelrum för två personer, utan uteplats. Utsikt mot bergssidan. Alla rum är inredda med bad/dusch, toalett, telefon, satellit-tv och minibar.

Typ 2 – Dubbelrum med balkong/terrass
Standarddubbelrum med balkong/terrass. Utsikt mot bergssidan. Alla rum har badrum med dusch och toalett, telefon, satellit-tv och minibar.

Typ 3 – Dubbelrum med havsutsikt
Dubbelrum med havsutsikt för två personer, utan uteplats. Alla rum har badrum med dusch och toalett, telefon, satellit-tv och minibar.

Typ SC – Dubbelrum i hotellets sidflygel med balkong/terrass
Stort dubbelrum som ligger i en sidflygel ca 50 meter från hotellets huvudbyggnad. Rummen har balkon/terrass och utsikt mot palmer/cypresser. Från vissa rum kan man skymta havet. Alla rum har badrum med dusch, toalett, telefon, satellit-tv och minibar.

Typ 4 – Dubbelrum med balkong/terrass och havsutsikt
Dubbelrum för två personer med balkong/terrass och havsutsikt. Alla rum har badrum med dusch och toalett, telefon, satellit-tv och minibar.

Typ 5 – Superior dubbelrum med balkong/terrass och havsutsikt
Nyinrett superior dubbelrum för två personer med balkong/terrass. Alla rum har badrum med dusch och toalett, telefon, satellit-tv och minibar. Skillnaden på typ 4 och 5 är minimal. Rummen har nyare inredning - även prisskillnaden är minimal.

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Klicka på "Boka" för att se lediga rum
Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
16 998:–
Stockholm
Fullbokad
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
17 998:–
Köpenhamn
Fullbokad
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
18 298:–
Köpenhamn
Fullbokad
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
17 998:–
Stockholm
Fullbokad
OBS: Programmet med det här avresedatumet varierar något från det du har valt. Klicka på datumet för att byta till motsvarande program.
18 498:–
Köpenhamn
Hotel Ariston
17 998:–
Stockholm
Hotel Ariston
Klicka på ett datum för att se tillhörande program
Klicka på "Boka" för att se lediga rum

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Det är möjligt att ordningsföljden på dagsprogrammet ändras på plats vid behov.
Dag 1
Avresa till Palermo. Vidare mot Taormina, kort introduktion med reseledaren
Taormina

Vi flyger till Siciliens västkust och landar i provinshuvudstaden Palermo och härifrån sätter vi kurs mot kusten och den vackra bukten Conca d'Oros. Vi förflyttar oss tvärs över ön där romarna anlade stora jordbruksområden som skulle förse det stora riket med vete. På vår vänstra sida dyker den legendariska vulkanen Etna upp, med sin konstant rykande krater.

I fjärran ser vi vår lilla stad Taormina med den fantastiska utsikten. Härifrån kan man se ända till Kalabrien på fastlandet och man har den vackraste utsikten över Etna. Taormina grundades redan 358 f.Kr. och romarna använde staden som rekreationsort för veteransoldater. Under mitten av 1800-talet var Taormina lekplats för Europas societet. Idag kan vi njuta av den vackra stadens huvudgata och de pittoreska torgen med mysiga kaféer. Och du har också den fantastiska möjligheten att besöka den historiska grekisk-romerska amfiteatern som fortfarande används till konserter, operor och en filmfestival.

När vi reser är det kallt och trist hemma i Sverige, men på Sicilien innebär det i regel ljumma, soliga dagar som påminner om svensk sommar. Det kan självklart förekomma dagar med regn och blåst, men du kan vara övertygad om att vädret alltid är bättre än hemma!

Högt över Medelhavet ligger vårt hotell, Ariston, precis bakom Taorminas antika teater. Från hotellets poolområde har man en härlig utsikt över kusten. Hotellet är byggt i terrasser i olika nivåer och här finns en frodig trädgård med palmer och exotiska plantor. Den som har lust att bada i havet kan enkelt ta linbanan ner till vattnet och Taorminas centrum ligger bara ett bar minuters gång från hotellet. Hotel Ariston har en pianobar där det spelas livemusik flera gånger i veckan och man arrangerar också siciliansk afton med folkmusik.

Dag 2
Stadsrundtur i Taormina
På besök i Taormina

Idag stiftar vi till fots bekantskap med den lilla mysiga staden som ska vara vårt hem under den kommande månaden. Först besöker vi stadens park, Giardina Trevelyan som vid sekelskiftet (1900) var den engelska Lady Florence Trevelyans privata trädgård. Parken innehåller idag många exempel på medelhavsflora, en samling märkliga lusthus och ett litet café. Färden fortsätter sedan genom smågatorna till Teatro Greco, den vackra grekisk-romerska teatern som idag används till bland annat filmföreställningar i samband med Taorminas årliga filmfestival. Från teatern har man en vidunderlig utsikt över vulkanen Etna.

Från gågatan går turen vidare mot det mycket vackra torget Piazza IX Aprile. Härifrån har man den klassiska utsikten över Naxos och Etna i horisonten. Platsens namn härstammar från det tal en katolsk präst höll här den 9 april 1860, en månad och två dagar före Garibaldi gick i land med sina styrkor vid Marsala. I talet uppfordrades Taorminas befolkning att stötta Garibaldi och rörelsen för ett samlat Italien.

Domkyrkan på Piazza Duomo är tillägnad San Nicolò och härstammar från 1100-talet. Kyrkan byggdes dock nästan helt om under bland annat 14- och 1500-talet. På torget framför kyrkan står en barockfontän med den symbol för Taormina som också finns på stadsvapnet. Den föreställer en Minotaurus – en mytologisk figur med grekiskt ursprung som är till hälften människa och till hälften tjur. Det är också härifrån namnet Taormina kommer.

Under vår lilla introduktionsrunda i staden ska vi smaka på den lokala specialiteten Cannolo Siciliano som är friterade degrör fyllda med ricottakräm och annat gott. Det är sött och smaskigt, precis som alla sicilianska bakverk.

Dag 3
Tid till egna äventyr
Syrakusa

När du har tid på egen hand kan du ge dig ut på egna äventyr i lokalområdet. Kanske du har lust att ta en promenad till Castelmola, eller i bergen runt staden? Du kan även att välja att gå ner till Giardini-Naxos och ta bussen tillbaka, eller ta lokalbussen till Giarre och sedan fortsätta med den smalspåriga järnvägen runt Etna och ta bussen hem igen från provinshuvudstaden Catania.

Dag 4
Utflykt till Giardini-Naxos, Savoca och Castelmola (ingår)
Båtar på land

Idag beger vi oss först ner till bukten som vi ser från Taormina till den lilla staden Giardini-Naxos. Det var här de första grekerna landsteg då de på 800-talet f. Kr kom för att kolonisera Syditalien. Vi stannar till på den vackra lavaudden Capo Schisò som skjuter ut i havet och idag är en del av hamnen. Härifrån har vi en vacker utsikt över vårt hem, Taormina. Vi styr kosan norrut längs kusten mot Messina till en av de små bergsstäderna, Savoca. Förutom att vara känd från filmen ”Gudfadern” är Savoca berömt för sina mumier från Kapucinerorden (det har inget med kaffet att göra även om munkkåpornas bruna färg inspirerat till namnet Cappuccino). Kapucinerna var en självständig del av Franciskanerorden som ville återgå till ordens fattigdom och asketiska leverne. Det vis som ordersbröderna ”ställde ut” de döda på syftade till att påminna om livets förgänglighet och människans obetydlighet i relation till det eviga livet. I kryptan i Savoca ser vi flera fint smyckade mumier som balsamerats och iklätts vackra kläder innan de på ett smått bisarrt vis hängts upp på väggen hos nunnorna.

Efter det lätt makabra besöket gör vi ett stopp på den legendariska Bar Vitelli som spelade en viktig roll i ”Gudfadern”. Här lagade den legendariska Maria granita i många år och traditionen fortlever efter hennes död. Den uppfriskande granitan är en citronglass som tillverkas av socker, vatten och färskpressad citronjuice. I samband med inspelningen av filmen blev Maria erbjuden en mindre roll, något som hon tackade nej till då hon skulle servera filmgruppen. Det var av naturliga skäl ingen som visste hur stor filmen skulle bli och Maria kom många gånger att ångra att hon tackade nej till rollen.

Från Savoca åker vi vidare till Castelmola som ligger ovanför Taormina på hela 529 meters höjd. Den lilla staden har bara 1 000 invånare. Eftersom Castelmola ligger ovanför det rika och välbesökta Taormina har staden utvecklat sig på ett helt annat vis än andra bergsstäder i området och staden står i skarp kontrast till Savoca. Här hittar vi mest souvenirbutiker, barer och restauranger – men staden bjuder också på en enastående utsikt över Taormina, Etna och det vackra havet.

Mittemot stadens torg ligger resterna av en medeltida borg som byggdes om på 1500-talet. Idag är platsen omgjord till en liten minneslund över stadens fallna söner i de två världskrigen. Efter promenaden från parkeringsplatsen upp till den lilla staden har vi förtjänat en liten förfriskning! På stadens bästa bar, Bar Turissi, smakar vi på det lokala mandelvinet som framställs genom att tillsätta mandlar till det klassiska Marsalavinet. I butikerna finns gott om mandelviner, många av dem är billiga och gjorda på socker och smakessens, men de riktiga och något dyrare vinerna är fantastiska. Mandelvin avnjutes bäst kallt och med lite citronskal! På Bar Turrisi använder man sig av ett gammalt familjerecept från 1919 och baren i sig är en sevärdhet då den är utsmyckad med en del märkliga föremål. Inget för de känsliga!

De som är pigga i benen kan välja att gå ner till Taormina längs den gamla åsnestigen – annars kör bussen oss tillbaka till hotellet under eftermiddagen.

Dag 5
Äventyr på egen hand
Dag 6
Möjlighet till utflykt till Piazza Armerina och Tempeldalen i Agrigento (extrautflykt)
På besök i Piazza Armerina

Idag förflyttar vi oss in till mitten av ön. Vi åker genom de stora jordbruksområdena som romarna grundade. Sicilien kallades lämpligt nog för Romarrikets kornbod. Staden Piazza Armerina var bara en sömnig stad på 1950-talet, men när man hittade ruinerna av en romersk villa från 300-talet kom staden med på världskartan. Idag är staden en av höjdpunkterna på vår resa genom Siciliens många historiska och kulturella sevärdheter. Villan tros ha tillhört en kejsare som dragit sig tillbaka, och vad som man först trodde var en liten jaktstuga visade sig vara ett hus på över 3 000 m². Villan hade de mest underbara golvmosaiker, väggarna pryddes med mosaiker som visar imponerande jaktscener, mytologiska figurer, vackra porträtt, och inte minst de berömda ”flickorna i bikini”. Och villan var dessutom inredd med rinnande vatten och golvvärme. Du får en verklig känsla av hur livet för kejsare var för nästan  2 000 år sedan.

Nu beger vi oss vidare till Agrigento och den berömda Tempeldalen. Här får vi uppleva flera av Medelhavets bäst bevarade tempelruiner. Det imponerande tempelområdet finns med på UNESCO:s världsarvslista, och vi förstår varför när vi ser de enorma kolosserna och får höra om stadens fascinerande historia. Under Agrigentos storhetstid, som varade i 100 år, tyckte människorna här mer om konst och kultur än krig. Trots att staden hade gått med i en pakt med staden Syrakusa, kunde de inte hjälpa Agrigento när Karthago beslutade sig för att förstöra staden 406 f.Kr.

Sedan återvänder vi till vårt hotell.

Pris 57 € – Spara pengar och boka utflykten hemifrån med vårt utflyktspaket. Annars kan den även bokas och betalas på plats. Entré till Tempeldalen betalas på plats, 13,50 EUR.

Dag 7–8
Avslappning och upplevelser på egen hand

Njut av underbara Sicilien på egen hand.

Dag 9
Utflykt till marknaden i Randazzo och siciliansk lunch
Härliga blodapelsiner

Det har blivit söndag, vilket innebär att det är marknad i den lilla staden Randazzo. Vi rör oss från kusten in i landet och kan se Etna i fjärran. Vi styr färden mot den frodiga Alcantara-dalen där vi reser parallellt med Etnas sluttningar och åker förbi odlingar med persikor, mandlar, citroner och inte minst vinrankor. Vi stannar i den lilla staden Linguaglossa för att smaka de lokala mandelkakorna innan vi åker vidare till Randazzo.

Vi gör en liten rundvandring i Randazzo och ser den vackra kyrkan som är byggd i lava från vulkanen. Staden har sluppit nådigt undan trots att den flera gånger hotats av lavaströmmar i samband med utbrott, och man lever i perfekt harmoni med den stora jätten i bakgrunden som med sin lava säkrar frodiga odlingar i området. Vi besöker marknaden där man kan köpa skor, kläder, hushållsartiklar eller kanske lite oliver att ta med hem till hotellet och avnjuta med ett glas vin om kvällen?

Lunchen blir ett möte med den sicilianska gastronomin. Vi ger oss ut på landet till Umberto och hans familj. Det är här som sicilianarna firar allt från bröllop till konfirmationer, och här har familjen med nonna (mormor) Sara huserat sedan 1984. Umberto driver restaurangen och han har lovat att vi ska få smaka allsköns specialiteter – kom hungrig!

Vi är tillbaka i Taormina tidigt på eftermiddagen.

Dag 10–11
Äventyr på egen hand
I centrum av Taormina

Under de dagar som vi inte har ett fastlagt program kommer reseledarna att arrangera diverse aktiviteter för de som är intresserade. Reseledarna håller föredrag och arrangerar extrautflykter till t.ex. Etna eller barockstaden Catania. Du kommer också att få erbjudande om en introduktion till det italienska språket – Albatros egen ”Italienska för nybörjare”, så att du snabbt kan kasta dig ut i det italienska äventyret. Om du vill spela bridge hjälper reseledarna dig med att hitta andra spelare. Kort och gott så ser våra reseledare till att du får den bästa möjliga upplevelserna och har möjlighet att delta i gemensamma aktiviteter i den mån du själv önskar.

Dag 12
Utflykt till barockstaden Catania (extrautflykt)

I dag kan du följa med till den fascinerande provinshuvudstaden Catania. Staden har flertalet gånger drabbats av naturens hänsynslösa krafter i form av lavaströmmar och jordbävning. Det kan man tydligt se i östkustens typiska barockarkitektur som vittnar om återuppbyggnaden efter den stora jordbävningen 1698. De senaste åren har staden restaurerats och det är verkligen ett sant estetiskt nöje att komma på besök. På torget framför domkyrkan, Piazza del Duomo, ser vi stadens symbol - den lilla elefantstatyn med obelisken på ryggen. Här står stadens ordspråk: Melior di Cinere Surgo – Vackrare ur askan återuppstår jag.

Här bland tutande bilar och knattrande mopeder märker man hur det sjuder av liv och energi. Cataniabornas livsglädje kan man inte ta miste på och om man går på fiskmarknaden får man ett smakprov på den sicilianska folksjälen från dess mest intensiva sida: En kakofoni av vespor, lastbilar och fiskhandlare i kombination med de obligatoriska metallpersiennerna framför butikerna utgör kulissen för vardagslivet här.

Tillsammans med reseledaren börjar vi besöket med en gemensam stadsvandring innan det är dags för lunch och till sist tid till att på egen hand uppleva staden. Vår stadsvandring tar oss också till den fantastiska matmarknaden. Det är här det vattnas i munnen: Nyfångad fisk av alla de slag är uppdukade för att möta sitt öde i köket. Likt troféer står svärdfiskhuvudena på rad i fiskhandlarnas bodar, ett tecken på att det är just här du får den färskaste fisken. En fiskhandlare med blodfläckar på förklädet slår med ett lätt slag på de åttaarmade bläckfiskarna, vars snabba färgskifte vittnar om att de precis har lämnat Medelhavets trygga famn.

Catania är även komponisten Vincenzo Bellinis stad. I Teatro Bellini går en Bellini-festival av stapeln varje år och då kan man uppleva några av hans största operor, bl.a. Norma, Sömngångerskan och Puritanerna, som odödliggjordes av självaste Maria Callas, vars Norma beundras än i dag.

Den som inte vill följa med på vår utflykt till Catania kan stanna i Taormina och njuta av dagen på egen hand.

Dag 13
Tid på egen hand
Dag 14
Möjlighet för utflykt till Syrakusa (extrautflykt)
Utflykt till Syrakusa

Idag ska vi ta oss tillbaka flera tusen år till den tiden när Sicilien för första gången var Europas centrum. Syrakusa bjuder på en rik historia bestående av greker, tyranner, rivaliseringen med Aten och Karthago och det Puniska kriget. Här finner vi unika lämningar efter en av de största grekiska kolonierna i världen. Detta var en av antikens ledande städer, både kulturellt och politiskt och berömda storheter som Archimedes och Platon har vandrat på Syrakusas gator. På ön Ortygia ser vi ruinerna efter det antika Apollon-templet och Syrakusas vackra katedral i barockstil där Santa Lucias helgonbild förvaras. Santa Lucia föddes i staden och är naturligtvis stadens skyddshelgon.  Minnet av henne firas den 13 december med en stor procession. Vi kommer också att besöka den mytomspunna Aretusakällan.

Vid de arkeologiska utgrävningarna i Neapolis känner vi igen historiens vingslag. Här finns Hierons stora offeraltare och några av de största grekiska teatrarna. Romarna har efterlämnat en amfiteater, och vi får höra en del om teaterns funktion. Vi kommer också att ta oss tid att besöka det en gång så fruktade stenbrottet Latomierna, som idag kallas för Paradisdalen. Här ska vi titta in i Dionysos öra, en grotta som har en väldigt spännande historia.

Efter en spännande dag lämnar vi Syrakusa och åker över den frodiga Simeto-slätten tillbaka mot Catania och vårt sköna Taormina.

Pris 47 EUR – Spara pengar och boka utflykten hemifrån med vårt utflyktspaket. Annars kan den även bokas och betalas på plats. Entré till det arkeologiska området betalas på plats, 13,50 EUR.

Dag 15–17
Tid på egen hand
Dag 18
Möjlighet för utflykt till vulkanen Etna (extrautflykt)
Vulkanen Etna

På morgonen sätter vi kurs mot den ständigt rykande vulkanen Etna som reser sig 3 330 meter över havet. Vid foten av vulkanen tar vi oss längs mindre vägar genom frodiga områden och byar där olivlundar, vin-, citron- och apelsinodlingar och andra fruktodlingar av kiwi och fikonkaktusar njuter av näringen som finns i den vulkaniska jorden. Här på sluttningarna, med en hissnande utsikt över Medelhavet och en vulkan i bakgrunden, har hundratusentals sicilianare valt att leva tillsammans med sin oroliga granne Etna.

Ovanför staden Zafferana Etnea, som nästan förstördes av en lavaström vid ett utbrott 1992, åker vi in i ett fascinerande lavalandskap. Detta bär spår av flera olika vulkanutbrott, och du kan följa olika lavaflödens envisa strävan att ta sig ner från berget. Vi kommer upp över trädgränsen, och här har även den minsta växtligheten gett upp. Resten av stigningen uppåt består av karga lavafält.

Vi stannar vid Rifugio Sapienza cirka 2 000 meter över havet, där det stora utbrottet i juli 2001 ägde rum. Här reser sig ett par av kratrarna från tidigare utbrott, och man kan föreställa sig hur mäktiga naturens krafter är när de släpper lös.

Beroende på hur vintern har varit kan det fortfarande ligga snö och man kan åka både längdskidor och utförs här. För dem som är intresserade finns det möjlighet att köpa biljett till linbanan och de små terränggående fordonen som, beroende av snön, tar med besökare upp till ca 3 000 meters höjd. Resan mot toppen är som att åka genom ett månlandskap, och man kan ibland höra vulkanen ”vråla” och verkligen känna dess styrka. Utflykten kräver bekväma skor och varma kläder. (Priset på biljetten är 65 euro – januari 2017).

Om du vill vara kvar på 2 000 meter över havet finns möjligheten att gå en promenad längs kraterkanterna på berget Monte San Silvestro, ta en promenad uppför vulkanen eller njuta av en espresso eller en lättare lunch i den värmande solen. Sedan åker vi tillbaka till hotellet där vi är framme under eftermiddagen.

Pris 42 € – Utflykten bokas och betalas på plats hos reseledaren. Beroende på väder och vind kan det hända att det blir en annan dag än planerat. Den här utflykten är inte en del av utflyktspaketet. Eventuella utgifter för linbana och jeep betalas på plats, se ovanför.

Dag 19–21
Avslappning och upplevelser på egen hand

Drick en kopp gott italienskt kaffe på ett av de trevliga caféerna, njut av den vackra utsikten över Etna och Giardini-Naxos eller gå en promenad längs de smala gränderna.

Dag 22
Hemresa

Vi checkar ut från hotellet och tar bussen till Palermo, där vårt flyg väntar på att oss med hem igen.

Utflyktspaket

Spara pengar och köp det samlade utflyktspaketet senast 45 dagar före avresa, så kostar det 1 030 kr. Vid beställning av utflykterna på plats efter ankomst är priset per utflykt:

• Syrakusa 47 € (495kr)
• Agrigento och Piazza Armerina 57 € (595 kr)

Vi förbehåller oss rätten att endast genomföra utflykter med tillräckligt stort antal deltagare. 

 

Syrakusa

Prisinformation

Resans pris

Från 17 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
5500 kr (typ 3, mycket begränsat antal)
Tillägg för uppgradering av rum
 • Typ 1 – Standard dubbelrum ingår i resans pris
 • Typ 2 – Dubbelrum med balkong/terrass 800 kr per person
 • Typ 3 – Dubbelrum med havsutsikt 800 kr per person
 • Typ SC – Dubbelrum i sidflygel med balkong/terrass och delvis utsikt  1 150 kr per person
 • Typ 4 – Dubbelrum med balkong/terrass och havsutsikt  2 800 kr per person
 • Typ 5 – Superior dubbelrum med balkong/terrass och havsutsikt 2 900 kr per person
Priset inkluderar
 • Skandinavisk reseledare
 • Flyg Stockholm – Palermo t/r med mellanlandning
 • Transport till och från flygplatsen
 • Stadsrundtur i Taormina
 • Utflykt till marknaden i Randazzo med typisk siciliansk lunch
 • Utflykt till Savoca och Castelmola
 • Boende på Hotel Ariston i delat dubbelrum (tillägg för enkelrum)
 • Halvpension bestående av frukost och middag
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd på grund av sjukdom, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring eller komplement till hemförsäkringen
 • Utflykt till Syrakusa (bokas som en del av ett samlat utflyktspaket hemifrån eller separat på plats)
 • Utflykt till Agrigento och Piazza Armerina (bokas som en del av ett samlat utflyktspaket hemifrån eller separat på plats)
 • Utflykt till vulkanen Etna (bokas och betalas på plats)
 • Utflykt till Catania (bokas och betalas på plats)
 • Dricks till chaufförer och lokalguider (beräkna ca 6 euro per resedeltagare)
 • Dricks till hotellpersonalen (beräkna ca 20 euro per resedeltagare)
 • Eventuella extraarrangemang
 • Entréer till museer: Piazza Armerina 14 €, Tempeldalen i Agrigento 13,50 €, Syrakusas arkeologiska område 13,50€
 • Enkelrumstillägg
 • Tillägg för balkong och havsutsikt
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Bagage

Det är en god idé att ta med en liten ryggsäck eller väska på dagsturer/utflykter och resedagar då du kanske inte ser ditt bagage igen förrän på kvällen. Det är inte nödvändigt att ta med handduk.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 24 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Reseledare

Under vistelsen finns en eller flera reseledare från Albatros på plats, från Sverige, Norge och/eller Danmark. Reseledarna kommer under resans gång att stå för olika gemensamma arrangemang, hålla föredrag och naturligtvis leda utflykterna i programmet.  Reseledarens roll är dock något annorlunda än på en vanlig rundresa med Albatros. Det betyder att reseledaren endast finns på plats vissa dagar och arrangerar extra utflykter, föredrag etc. Reseledaren är med andra ord resedeltagarnas kontaktperson på resan om det skulle uppstå behov för hjälp och de säkrar att vistelsen blir så bra som möjligt och att du reser hem igen med en mängd fina upplevelser i bagaget. Arrangemang och utflykter guidas av antingen en dansk, svensk eller norsk reseledare, beroende på vem vi anser är mest kvalificerad att stå för utflykten. Detta görs för att våra gäster ska få en så bra upplevelse som möjligt.

Måltider

Resans pris inkluderar halvpension bestående av frukost och middag som serveras i hotellets restaurang. Maten på hotellet är utmärkt och serveras i form av en omfattande och varierad buffé. Restaurangen är inte stor nog för att alla ska kunna äta samtidigt - vi kommer därför att äta på olika tider så att alla får plats.

Väder

Vi reser till södra Italien där vädret generellt sett är bra. I mars har södra Italien samma temperaturer som Skandinavien har i maj, med en genomsnittlig dagstemperatur på 16 grader. I mars har Taormina hela 171 solskenstimmar. I jämförelse har Köpenhamn 110 solskenstimmar i mars.

I oktober-november månad har Syditalien ungefär samma temperaturer som Skandinavien har i juni-juli med en medeltemperatur på 19-22 grader. I oktober/november bjuder Taormina på hela 189/138 soltimmar – i jämförelse med Stockholm som har 99/54 soltimmar i oktober/november. Det händer naturligtvis att det regnar på Sicilien, men regnet faller oftast som korta, kraftiga byar. Vi rekommenderar att man packar kläder efter lager på lager-principen så man är förberedd på både ljumma solskensdagar, regnbyar och de kyligare kvällstimmarna.

Flygresan

Vi reser helt biljettlöst, därför behöver du bara ditt pass för att checka in. Du ska också ta med dig den reseplan "Your trip" som vi skickar ut till dig.

Bagage hos flygbolaget

Det är tillåtet att ta med sig 20 kg bagage i en resväska och dessutom ett handbagage per person på max. 10 kg. Max storlek 55 cm x 40 cm x 23 cm.

Program

Av praktiska orsaker händer det att vi måste ändra lite i programmet. Därför kan de beskrivna utflykterna komma att flyttas till andra dagar än vad som står i programmet. Slutliga datum kommer att upplysas vid ankomst.

De extrautflykter som beskrivs i programmet genomförs vid minst 15 deltagare.

Dricks på långtidssemester

På en långtidssemester kommer man ofta ganska nära hotellets personal. Vi upplever att våra gäster ofta är väldigt uppmärksamma på om alla anställda får ta del av dricksen. Därför har vi valt att fördela all dricks så att alla anställda, från köks- till städpersonal och receptionister får ta del av våra gästers generositet. Dricksen kommer att utbetalas under en av de sista kvällarna.

Vi blir ofta tillfrågade hur mycket dricks man ska betala och vi rekommenderar 20 € för en månad. Det motsvarar mindre än 1 € om dagen som ska fördelas mellan ca 30 personer.

Mer om Italien

Här kan du läsa mer om Italien: www.albatros-travel.se/resmal/europa/italien
Läs bland annat om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum.

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 5 out of 5 by from Har vi haft tur eller är det alltid så här bra? Totalupplevelse för oss med tid och intresse för andra kulturer, mat, historia och inte minst för alt annat som inte nämns i broschyrer som tex språket, matlagning marknader m.m. (Där har jag förslag på lätt motionsgympa för de som orkar, typ en kvart varje morgon) Tyvärr är utflykterna så populära att grupperna blev alltför stora! Den långa vandringen upp på berg efter berg, blev alltför lång för somliga, och inte tillräcklig info om hur viktigt det var med vandrarskor/,vattenflaska, och att somliga faktiskt var för gamla,med pacemaker osv. Dessutom borde rimligen en ledare gå sist med de långsammare som uppsamlande. Nu kom de sista så långt bakom så de fick gissa vilken väg man skulle ta.
Date published: 2015-12-09
Rated 5 out of 5 by from Sicilien, Taormina Sicilien är ett fantastiskt resmål. Bergigt och vackert. Man behöver starka ben för att klara backar och trappor. Kan väl tycka att resan till och från var väldigt lång. Jobbigt med byte även om flygbolaget var mkt bra Hotell Ariston var mycket bra, vi bodde i annexet med lite större rum. Väldigt trevliga reseledare. Anna, stort tack för hjälp och omtänksamhet. Pouls föredrag, så underhållande och informativa. Jätteroligt med underhållning på plats, då menar jag språkundervisning, föredrag om italiensk ekonomi och politik, om Siciliens historia, besök på den lokala operan, filmvisning och pastabakning mm Jag åker gärna tillbaka till Sicilien i Albatros regi, kanske då till Palermo.
Date published: 2016-03-29
Rated 3 out of 5 by from Vacker natur, avkopplande Utsikten från Taormina och hotellet är fantastisk. Hotellets trädgård och polområde mycket tilltalande. Man skall dock inte ha svårt att röra sig, för var man än ska är det mycket backar. 3 veckor kändes väl långt om man inte bokar in sig på alla resor som går, men då kostar det! Taormina är för övrigt en väldigt dyr stad. Frukosten på hotellet är bra, men för egen del hade jag föredragit att gå ut på restaurang och äta middag, även om maten på hotellet var ok så blir det lite av skolmatsal med kantiner som man ska ta mat ur. Dessutom tröttnar man på den eftersom mycket upprepar sig. Reseledarna var mycket vänliga och hjälpsamma.
Date published: 2016-11-23
Rated 4 out of 5 by from Intressant och givande resa med många upplevelser. Resans program och utflykter bra, möjligen med undantag för utflykten till Palermo, som innebär väldigt många timmars bussresa. Det hade varit bra ifall vi i förväg fått info om att resan huvudsakligen vänder sig till en dansk publik: viss guidning och flertalet föredrag på danska som inte alla övriga har så lätt att förstå. Den svenskspråkiga reseledaren (Anna) var vi dock mycket nöjda med: hon var alltid tillmötesgående och vänlig, organiserade våra dagar utmärkt och gav bra, korrekt och underhållande information. Ett nöje att lyssna på och vara guidad av detta lovande framtidslöfte.
Date published: 2016-03-23
Rated 4 out of 5 by from Innehållsrik långtidssemester i Taormina Många intressanta utflykter med mycket kunniga guider. Tråkigt att bara en av guiderna talade svenska trots att majoriteten av gästerna var svenskar. Det hände att vi inte alltid förstod de danska guiderna även om de försökte prata skandinaviska. Under utflykterna var grupperna för stora vilket också försvårade. Trevligt att guiderna höll intressanta föredrag och även en introduktion i italienska. Mycket bra hotell, centeralt beläget och god mat. Lång restid via Istanbul. Bra service på planet.
Date published: 2015-11-23
Rated 5 out of 5 by from Åk till Sicilien, gärna med Albatros. Del av Italien man gärna återvänder till. Perfekt hotell men kanske lite lyhört, du behöver inte ta med vattenkokare, det finns, noteras speciellt av arrangören.Italien har blivit ett "dyrland". Ber att arrangören uppdaterar Albatross pärmen. Saker går i sönder, exempelvis Linbanan men det finns en buss så man slipper går alla trappor till och från stranden, 1€ är priset.Se över tidtabellerna och gör dessa lite tydligare i pärmen, gärna uppgift om olika resors kostnad.Planera om resan till Palermo, mycket buss och lite tid på plats. Gärna en övernattning. Detta gjorde resan till Porto i Portugal njutbar. Försök att få bussar med säkerhetsbälten i större omfattning. Stannar man 4 veckor vore det önskvärt med ett program vecka 4 och inte som nu under vecka 1-3.
Date published: 2015-12-21
Rated 4 out of 5 by from Aktiv långsemester Av resans 22 dagar var vi på utflykter i 7 dgr, låg vid poolen 7 dgr och promenerade aktivt runt och undersökte omgivningen resten av tiden. Bra hotell, reseledare, läge, mat och mycket att göra på egen hand. X-tra plus för alla trevliga "föreläsningar". Allt från Italiens historia och nuvarande samhälle, vinprovning, språkträning mm
Date published: 2015-12-08
Rated 3 out of 5 by from Sicilien Dålig WiFi som inte fungerade på rummet och knappast vid receptionen där det sas att tillgängligheten skulle vara bra. Att dessutom ta betalt för det är minst sagt oförskämt. Trots extrabetalning för ett bra rum blev vi erbjudna ett mycket litet, trångt och fuktigt rum. Fanns ingen möjlighet att byta förrän efter en vecka. Många klagade rummen. Mycket kultur och bra utflykter men alldeles för många Albatrosresenärer på samma hotell. Fyra (4) bussar till samma lilla by samtidigt, vilket resulterade i minst en timmas toalettkö. Dessutom var de få restaurangerna som var öppna fullbelagda. Bra guider som gjorde sitt bästa för att det inte skulle bli så kaotiskt trångt. Dålig information kring vilken buss som tillhörde respektive land. Alla slogs om samma buss. Svårt att förstå den kvinnliga danska guiden för många av oss svenskar. Maten på hotellet smakade bra men huvudrätten räckte inte till alla. De veckor då middagen var uppdelad på två pass var ofta huvudrätten slut för oss som kom sist.
Date published: 2015-12-04
 • y_2021, m_9, d_20, h_20
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.19
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_3, tr_140
 • loc_sv_SE, sid_ITVLT61, prod, sort_[SortEntry(order=RELEVANCE, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor

22ITVLT61VSE0503