Långtidssemester till Malaysia och Borneo

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Njut av tre veckor i Malaysia på en minirundresa på den malaysiska halvön och ön Penang samt nio dagar på en strandresort på Borneo

Malaysia är under våra vintermånader ett perfekt resmål med en temperatur på härliga 25 grader. 
Resan tar avstamp i huvudstaden Kuala Lumpur, där moskéer, kinesiska tempel, hinduiska helgedomar och kristna kyrkor smyckar staden tillsammans med moderna byggnader som världens högsta tvillingtorn, Petronas Towers. Vi fortsätter till höglandet Cameron Highlands teplantager i kolonialstil, där vi besöker en teodling och njuter av afternoon te med scones och känner den brittiska kolonialtidens vingslag. På ön Penang upptäcker vi huvudstaden Georgetown, även känd som Malaysias kulinariska huvudstad. 

Resan går vidare till Borneo, där vi tillbringar nio dagar på ett härligt resort med djungeln och havet som grannar. Vi spanar efter orangutanger i Semenggoh orangutangcenter och njuter av sol och bad. Förutom de planerade utflykterna arrangerar reseledaren gemensamma måltider, föredrag, spelkvällar och utflykter som ger semestern det där lilla extra!

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor, Långtids­semester

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Ja

 • Valuta MYR

Dagsprogram
Dag 1 Avresa från Stockholm
Dag 2 Ankomst till Kuala Lumpur. Välkomstmiddag
Dag 3 Kuala Lumpur. Stadsrundvandring
Dag 4 Kuala Lumpur. Dag för egna äventyr
Dag 5 Kuala Lumpur – Cameron Highlands
Dag 6 Cameron Highlands. Besök på teplantage
Dag 7 Cameron Highlands – Georgetown på Penang
Dag 8 Penang. Promenad i Georgetown
Dag 9–10 Georgetown, Penang. Tid på egen hand
Dag 11 Flyg Penang – Kuching, Borneo
Dag 12 Damai. Tid på egen hand
Dag 13 Damai, utflykt till Kuching
Dag 14 Damai. Tid på egen hand
Dag 15 Damai, utflykt till Semenggoh orangutangcenter
Dag 16 Damai. Tid på egen hand
Dag 17 Damai, utflykt till Bako Nationalpark (tillköp)
Dag 18–19 Damai. Avkoppling och tid till egna upplevelser
Dag 20 Damai och flyg Kuching – Kuala Lumpur och hemresa
Dag 21 Ankomst till Stockholm

Hotell

Damai Beach Resort

 • 252 rum
 • Ligger 30 km från Kuching
 • Dygnsöppen reception
 • 1 restaurang
 • 1 bar
 • Hiss
 • 2 utomhuspooler
 • Solstolar vid poolen
 • Kreditkort accepteras
 • Gratis Wifi på hotellets område
 • Wellness
 • TV på rummet
 • Kylskåp på rummet
 • Värdeförvaringsskåp på rummet
 • Luftkonditionering på rummet
 • Vattenkokare på rummet
 • Hårtork på rummet
 • Wifi på rummet

Ett härligt stort strandhotell som ligger vid Teluk Bandung-stranden, med regnskogen precis bakom hotellet.

Hotellet bjuder på 2 utomhuspooler, den ena vid stranden och den andra vid Hilltop-rummen, där vi bor. Bägge poolområden har fantastisk utsikt över stranden och området. Det finns solstolar vid hotellets poolområde (inte på stranden) och handduksservice till pool och strand. 

Vi bor på Hilltop Wing, Sea View Deluxe-rum, som alla är med egen balkong och fin utsikt över bukten och hotellområdet. På rummen finns TV med internationella kanaler, (tomt) kylskåp, gratis värdeförvaringsskåp, kaffe-/te-kokare, hårtork samt strykjärn/-bräda. Varje dag får man en gratis flaska vatten (0,5 l per person per dag). I Hilltop-området ligger en mindre spa/massage-avdelning.

På hotellet finns en restaurang som erbjuder frukostbuffé, samt buffé och a la carte till lunch och middag.  På restaurangen är det möjligt att sitta inomhus i luftkonditionering eller utomhus på terrassen under tak. Dessutom finns det en bar, där man kan koppla av till musik med en god drink eller en öl. Receptionen har öppet dygnet runt och det finns gratis wi-fi överallt på hotellet. Wi-Fi:n fungerar dock bäst vid lobby-/restaurang-/poolområdet. I hotellets lilla kiosk kan man t.ex. köpa dricka och snacks. Hotellet erbjuder olika utflyktsmöjligheter, t.ex. båttur eller vandringar genom djungeln (ingår inte i resans pris).

I närheten av hotellet ligger The Cultural Village, där man kan uppleva Borneos traditioner och lära sig mer om dans, klädsel, kultur och levnadssätt. Entré ca 140 SEK per person. 

2 km från hotellet ligger Damai Golf & Country Club. 

Läs mer om hotellet här: 
http://damaibeachresort.com/

Bilder

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
27 998:–
Stockholm
26 998:–
Stockholm
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Avresa från Stockholm
Dag 2
Ankomst till Kuala Lumpur. Välkomstmiddag

Vi landar på Kuala Lumpurs internationella flygplats. Efter inreseformaliteterna kör vi till vårt hotell. På kvällen samlas vi och äter en välkomstmiddag tillsammans, innan det är dags för en välbehövlig natts sömn inför morgondagens upplevelser.

Dag 3
Kuala Lumpur. Stadsrundvandring

Kuala Lumpur är en stad som ska ses, kännas och upplevas - och det är det vi gör idag! Vår stadsrundtur börjar vid Masjid Jarnek, en av stadens äldsta moskéer, som inte kan låta bli att charma sina besökare med sina kritvita kupoler, rosa murstenar och Indieninspirerade pelargångar. Moskén byggdes av en engelsk arkitekt som fann sin inspiration i stormogulernas grandiosa byggnadsverk i Indien. Masjid Jarnek står vackert mellan gröna palmer där älvarna Klang och Gombak rinner ihop och staden en gång grundades.

Från Kuala Lumpurs födelseort beger vi oss till fots till den gamla stadsdelen och känner på stadspulsen. Vi går norrut, och snart får vi se sarier och höra tonerna av Bollywood-musik; vi befinner oss i Little India. Här går vi en liten promenad innan vi fortsätter till Merdeka Square, som är hjärtat i kolonialtidens Kuala Lumpur och omgiven av vackra kolonialbyggnader. Här förklarades landet självständigt år 1957, och britternas cricketbana byttes ut mot en gräsmatta och en enorm malaysisk flagga. Den ena sidan av torget domineras av Sultan Abbul Samad-byggnaden som uppfördes som sekretariat åt kolonialtidens administration. Byggnaden är ritad av samma brittiska arkitekt som ritade Masjid Jarnek, och vi ser tydligt hans stora förtjusning för den indiska stilen. 

På väg tillbaka till staden ser vi nationalmoskén (Nasjid Negara) med den 73 meter höga minareten och den turkosblå kupolen, och en bönesal med plats för 15 000 människor, och den alldeles speciella gamla järnvägsstationen. Denna är byggd i indisk-islamsk stil, men efter engelska byggregler som bland annat föreskrev att taket skulle vara stabilt nog för att kunna bära tyngden av flera ton snö. 

Det sista stoppet på vår stadsrundvandring är vid Kuala Lumpurs ikoniska tvillingtorn Petronas Towers, som under perioden 1998-2004 var världens högsta byggnader (451,9 meter inklusive antennen). Det finns en stor park vid tornen där både lokalbefolkningen och turister kommer för att ta bilder på de enorma byggnaderna. Efter detta besök åker vi tillbaka till hotellet. Det finns möjlighet att åka upp till den ”sky bridge” som förbinder tornen med varandra. Vill man ha biljetter till detta går det att beställa på förhand och det kan göras via Albatros senast 30 dagar innan avresa. Se mer under prisinformation. Köper man biljetter till tornen ska man själv ordna med transport tillbaka till hotellet, antingen med taxi eller skytrain. 

Efter denna rundvandring i Kuala Lumpur är resten av dagen fri för upplevelser på egen hand.

Dag 4
Kuala Lumpur. Dag för egna äventyr

Idag har vi en dag på egen hand för att upptäcka Kuala Lumpur. Du kan tillbringa dagen på en av stadens museum, slappna av vid poolen eller gå på en härlig shoppingrunda.

Dag 5
Kuala Lumpur – Cameron Highlands

Efter frukosten lämnar vi Kuala Lumpur och styr kosan norrut där Batugrottorna ligger. Grottorna upptäcktes år 1878 och är flera hundra meter långa och fulla av droppsten. Vi går genom de unika grottorna och får bland annat se fladdermöss.

Härifrån fortsätter vi norrut. En spännande färd uppåt längs slingrande vägar leder oss till den gamla engelska bergsstationen Cameron Highlands, som ligger på 1 800 meters höjd. Platsen är uppkallad efter William Cameron som kartlade det centrala höglandet och bergen i regnskogen år 1885. I motsats till låglandets värme och fukt har bergens behagliga klimat bidragit till att platsen snabbt blev populär bland engelsmän som var stationerade i Malaysia för att jobba åt kolonialherrarna. Man byggde hus och anlade vägar, och även klassiska trädgårdar och plantager med te och grönsaker. Här, mitt i tropikerna, hittar vi även himmelskt goda jordgubbar. 

På vägen till detta lilla paradis stannar vi vid vattenfallet Lata Iskandar och vi besöker landsorter och bosättningar tillhörande ursprungsbefolkningen orang-asli (mannen i skogen). 

Övernattning i Cameron Highlands.

Dag 6
Cameron Highlands. Besök på teplantage

Under dagen reser vi genom ett vackert landskap och passerar åkrar med blommor, grönsaker och jordgubbar, som varje dag plockas och skickas ner till marknaderna i Kuala Lumpur. Klimatet högre upp är även idealt för teodling. Vi besöker en teplantage där vi invigs i teodlandets mysterier. Vi stannar i de små landsorterna där vi hittar vackra blomsterängar och charmiga hus byggda i engelsk stil. Här får vi givetvis även Five O ‘Clock Tea med nybakta scones med kräm och sylt. 

Övernattning i Cameron Highlands.

Dag 7
Cameron Highlands – Georgetown på Penang

Idag säger vi farväl till höglandet kring Cameron Highlands och sätter kursen mot ön Penang, platsen där britterna anlade sin första koloni i Malaysia. På vägen dit besöker vi staden Kuala Kangsar som ligger vid Perakfloden. Vi gör ett kort stopp vid stadens imponerande moské och vid den tidigare sultanens palats. Här fortsätter vi till Georgetown. Huvudstaden Georgetown grundades 1786 som handelsstation av Ostindiska kompaniet, men idag bor det fler kineser än något annat folkslag här. Ön är ett ekonomiskt kraftcenter för Malaysia, men trots den moderna utvecklingen har Georgetown bevarat den tidens engelska och kinesiska arkitektur.

Vi inkvarteras på ett trevligt hotell mitt i Georgetown, nära stadens gamla del.

Dag 8
Penang. Promenad i Georgetown

På förmiddagen ser vi närmare på huvudstaden Georgetown till fots. Vi går runt i den gamla stadsdelen och upplever det trevliga stadslivet och de många historiska byggnaderna som staden bjuder på. Georgetown är med på UNESCO:s världskulturarvlista, detta på grund av de många charmiga gamla byggnaderna i kolonialstil som ligger sida vid sida om tempel, pagoder och moskéer. Trots de stora shoppingcentren finns fortfarande de små lokala marknaderna, som fortsatt är väldigt populära. Georgetown kallas även för Malaysias kulinariska huvudstad på grund av stadens stora och varierande utbud av maträtter, som kan avnjutas på alltifrån fina restauranger till små gatukök.

Dag 9–10
Georgetown, Penang. Tid på egen hand

Vi har hela två dagar på oss att njuta av denna fantastiska ö. Tillbringa tiden på stranden, vid poolen eller dra ut på upptäcktsfärd på ön. Penang bjuder på en uppsjö av historiska och kulturella sevärdheter. Man kan bland annat njuta av utsikten från toppen av Penang Hitt (821 m.ö.h), där vägen till toppen kantras av caféer och restauranger i gamla ombyggda villor från den brittiska kolonialtiden. 

Malaysias största buddhisttempel ligger på Penang, och ett annat tempel, Wat Chayamankalaram, har en 33 meter lång liggande Buddha belagd med bladguld. På öns västkust ligger Penang Butterfly Farm med över 3 000 fjärilar.

Reseledaren hjälper gärna till med att arrangera utflykter. 

Dag 11
Flyg Penang – Kuching, Borneo

Vi lämnar Kuala Lumpurs myllrande stadsliv och flyger till Sydkinesiska havet och till regnskogens, orangutangernas och ibanfolkets Borneo. Borneo är världens tredje största ö efter Grönland och Nya Guinea och har ett av världens mest unika ekosystem. Merparten av ön är täckt av regnskog och här finns ett unikt djur- och växtliv med orangutanger och näsapor som några av de mest berömda inslagen. Borneo delas idag mellan Indonesien och Malaysia. Den indonesiska delen kallas för Kalimantan och den malaysiska delen kallas för Östmalaysia och består av delstaterna Sabah och Sarawak. 

Vårt äventyr tar sin början i Sarawak som fram till år 1966 regerades av Brooke-familjen och inte blev en officiell del av brittiska imperiet förrän efter andra världskriget. År 1966 formades dagens självständiga Malaysia och efter ett kort krig mot Indonesien delades Borneo i två delar.

Efter ett par timmars flygresa landar vi i Sarawaks huvudstad Kuching. Från Kuching åker vi den korta sträckan till strandområdet Damai på Santubong-halvön. De kommande tio dagarna ska vi bo på ett resort, där stranden och havet syns på ena sidan och den frodiga regnskogen på den andra (notera att stranden vid Damai ibland kan uppleva stora vågor och då inte är en ideal badstrand).

Dag 12
Damai. Tid på egen hand

Idag är dagen avsatt för avkoppling och tid för egna äventyr.

Dag 13
Damai, utflykt till Kuching

Idag åker vi på en utflykt till Kuching för att titta runt i den anrika staden. Kuching betyder katt på malajiska, och visst är det något kattlikt över Kuching – staden är elegant, tillbakalutad och omöjlig att bli av med. I motsats till andra städer i området skonades merparten av Kuchings historiska byggnader under andra världskriget. Många av dem har nyligen restaurerats och stadens koncentrerade stadskärna som slingrar sig längs med Sarawakfloden erbjuder en synnerligen trevlig och vacker promenad.

Dag 14
Damai. Tid på egen hand

Idag är dagen avsatt för avkoppling och tid för egna äventyr.

Dag 15
Damai, utflykt till Semenggoh orangutangcenter

Efter frukosten åker vi till rehabiliteringscentret Semenggoh. Här lever orangutanger som tidigare blivit olagligt tillfångatagna, eller djur vars föräldrar är döda. På centret lär de sig att klara sig själva i djungeln igen. Orangutangerna lever i djungeln och kommer för det mesta bara till Semenggoh när det vankas mat, så vi kan därför inte vara helt säkra på att få syn på de sällsynta aporna.

Eftermiddagen är på egen hand i Kuching.

Dag 16
Damai. Tid på egen hand

Idag är dagen avsatt för avkoppling och tid för egna äventyr.

Dag 17
Damai, utflykt till Bako Nationalpark (tillköp)

Idag finns det möjlighet att besöka en av Malaysias mest spännande nationalparker, Bako. Här hittar vi näsapor, varaner, vildsvin, sambarhjortar och många unika växter. Vi tillryggalägger sträckan både med buss och båt och under den två timmar långa resan passerar vi kokosplantager, mangroveträsk och skogar med nipapalmer som är en slags blandning mellan palmer och mangroveträd.

Bako nationalpark är Sarawaks äldsta nationalpark och ligger på ett berg som vetter mot Sydkinesiska havet. Parken innehåller en unik blandning av tät grön djungel, branta kustklippor och eroderade klippöar. Här är det lättast att få syn på de unika näsaporna och här finns många makaker-apor.

Vi oss ut i nationalparkens väl utstakade system av stigar och utforskar lite av det Borneo är så känt för: lummig regnskog med ett fascinerande växtliv. I nationalparken återfinns i stort sett alla Borneos olika växtarter. Vi kommer att få se växter som skiljer sig helt från vår egen flora. Bland annat finns det många olika arter av den köttätande växten kannranka som får sin näring från insekter och småkryp som trillar ner i de kannformade bladen. Vi kommer förmodligen att se vildsvin, varaner och den fräcka javamakaker-apan som inte skyr några medel om det vankas något gott att äta (håll koll på din väska). Vi kikar även efter de försynta silverlangurerna som är silvergrå som vuxna och orangefärgade som barn. 

Mest intensivt tittar vi däremot efter näsapan. I Bako lever cirka 150 exemplar av denna sällsynta apa som endast hittas på Borneo. Om vi rör oss så tyst vi kan och håller ögon och öron öppna kanske vi får höra det där konstiga, grymtande lätet som vittnar om att de rör sig mellan trädtopparna. Och förhoppningsvis får vi även syn på dem. Om vi har riktigt mycket tur (och tålamod) kanske vi kan få se en hel flock av de grå och rödbruna aporna med hängnäsa och hängmage.

Under dagen äter vi lunch på ett café i parken, och vi är tillbaka i Damai sent på eftermiddagen.

Dag 18–19
Damai. Avkoppling och tid till egna upplevelser

Vi har de sista dagarna för att koppla av och smälta resans alla intryck. Du kan njuta av solen på en solstol vid poolen, läsa en bra bok eller gå en promenad längs med stranden. Vill du upptäcka området hjälper reseledaren gärna till med förslag och det praktiska.

Dag 20
Damai och flyg Kuching – Kuala Lumpur och hemresa

Efter frukosten åker vi till flygplatsen i Kuching, där vi flyger till Kuala Lumpur och påbörjar vår resa hemåt.

Dag 21
Ankomst till Stockholm

Vi landar i Stockholm efter en spännande och upplevelserik resa.

Prisinformation

Resans pris

Från 26 998:– kr per person i delat dubbelrum.
Se priser för alla avresedatum

Tillägg för enkelrum
7 998:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Kuala Lumpur t/r med mellanlandning 
 • Flyg Penang – Kuching och Kuching – Kuala Lumpur
 • Utflykter och transporter enligt program
 • Frukost dagligen på hotellen
 • Lunch dag 3
 • Middag dag 2, 6 och 7
 • 3 nätter på hotell i Kuala Lumpur 
 • 2 nätter på Strawberry Park Resort i Cameron Highlands
 • 4 nätter på Bayview Hotel Georgetown i Penang
 • 9 nätter på Damai Beach Resort i ett Hilltop Deluxe Sea View Room. 
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd vid sjukdom, 6 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Drycker 
 • Övriga måltider
 • Tillägg för enkelrum
 • Entré till skybridge i Petrona Towers 298 kr
 • Utflykt till Bako Nationalpark 998 kr
 • Dricks till lokalguider och chaufförer, räkna med 300 till 350 kronor per person
 • Administrationsavgift, 150 kr per faktura (bortfaller vid online-bokning)
 • Eventuella extraarrangemang
 • Personliga förnödenheter
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar” 

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 15 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 11, samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resedagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen. Du behöver inte ta med egen handduk på resan.

Mer om Malaysia

Vill du veta mer om klimat och väder, tidsskillnad, dricks och se om du behöver visum, så hittar du mer information här: www.albatros.se/resmal/asien/malaysia

Allmän information

En trygg reseupplevelse

Vi vill så gärna att du ska känna dig trygg som Albatrosresenär, både när du bokar din resa och när du iväg på din resa med Albatros – även i värld med coronavirus. Därför har vi tagit fram en rad åtgärder för att minska risken för smitta samtidigt som du kan ge dig ut i världen. Våra åtgärder omfattar bland annat följande:

 • Alla reseledare är certifierade i WHO:s riktlinjer för begränsning av smitta
 • Extra höga krav till våra samarbetspartner när det gäller rengöring
 • Vi informerar alla våra resedeltagare om reseförsäkring och minimering av smitta

Läs om alla våra åtgärder här

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Liknande resor