Ljumma höstvindar i Albanien

group-tour
Gruppresa med Albatros reseledare

Gemenskap och upplevelser från en annan värld

Vår utgångspunkt är den trevliga kuststaden Saranda i Albaniens södra del. Den vilda naturen och dess berg och isolerade landsorter står i bjärt kontrast mot stadens lugna livsstil och den vackra Adriatiska kusten där Korfu skymtar i fjärran.

De spännande besöken vid de tre albanska städerna på UNESCOs världskulturarvslista, Berat, Gjirokastra och Butrint, är bara grädden på moset under en resa där vi även ger oss ut på picknick i bergen, introduceras för det albanska språket och landets historia, och sist men inte minst, verkligen tar in Albanien. Vi besöker fruktträdgårdar och äter på lokala restauranger, vi äter med fiskarna i hamnen och ska naturligtvis även lära oss att laga en albansk lunch.

Vi får även uppleva huvudstaden Tirana och dess många imponerande byggnader från kommunisttiden. Den som vill kan köpa till en heldagsutflykt till närbelägna Grekland, och vi ska också få lära känna grannlandet Nordmakedonien när vi avslutar turen med ett besök i huvudstaden Skopje.

Vi bor på det familjedrivna hotellet Ari, som är centralt beläget i stadens historiska centrum, och endast ligger ett stenkast från stranden. Resan inkluderar halvpension och transport med moderna och bekväma bussar.

Klicka på kartan för att se den i större format
 • Typ Rundresor

 • Reseledare Svensk

 • Visum Nej

 • Vaccination Nej

 • Valuta Euro, lek, denar och lira

Dagsprogram 14 dagar
Dag 1
Flyg Stockholm – Tirana. Ankomst
Dag 2
Tirana. Stadsrundtur med House of Leaves, ambassadkvarteret och tid på egen hand
Dag 3
Tirana – Berat – Saranda. Staden med de tusen fönstren och ankomst till Saranda
Dag 4
Saranda. Stadsrundtur och introduktion till Albanien och det albanska språket
Dag 5
Saranda – Butrint – Ksamil - Saranda. Utflykt till de historiska ruinerna vid Butrint och semesterstaden Ksamil
Dag 6
Saranda. Lokal marknad och matlagningskurs
Dag 7
Saranda. Utflykt till bergsorten Devlina inklusive lunch och vinprovning
Dag 8
Saranda – Gjirokastra - Saranda. Utflykt till Gjirokastra inkl. tunnelsystemen och lunch
Dag 9
Saranda. Tid på egen hand. Möjlighet till tillköpsutflykt
Dag 10
Saranda - Xarra - Saranda. Utflykt till citrusplantage inkl. lunch och avskedsmiddag med lokalt uppträdande
Dag 11
Saranda – Llogara Nationalpark – Vlora. Imponerande landskap och stadsrundtur i Vlora
Dag 12
Vlora - Elbasan – Ohrid-sjön. Elbasan och stadsrundtur i Ohrid
Dag 13
Ohrid – Skopje. Stadsrundtur i Skopje och tid på egen hand
Dag 14
Skopje. Flyg till Stockholm

Hotell

Hotel Ari

Hotel Ari är ett litet familjedrivet hotell som ligger mitt i Sarandas historiska centrum och med mindre än 100 meter till havet. Hotellet är ett medelklasshotell med en trevlig bar och restaurang. 
Hotellet har 21 rum och två olika typer av rumskategorier, och det finns möjlighet att betala extra för att få ett rum med havsutsikt. 
Alla rum är välinredda, funktionella och har badrum med duscha och toalett, samt minikylskåp och luftkonditionering. Det är gratis internet på hotellet. 

Standardrum med balkong
Dubbelrum med utsikt över staden och bergen – inkluderat i priset.

Standardrum med balkong och delvis havsutsikt 
Rum med mot vattnet som har delvis havsutsikt. 
Tillägg: 998,- kr

Standardrum med balkong och havsutsikt 
Rum med mot vattnet som har full havsutsikt. 
Tillägg: 1 498,- kr

Enkelrum med balkong
Dubbelrum med utsikt över staden och bergen. Rummet säljs som enkelrum. 
Tillägg Vår: 1 998,- kr  
Tillägg Höst: 2 498,- kr 

* Priset inkluderar även enkelrum på hotel i Tirana, Elbasan och Skopje

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem

Avresedatum

Avresa Resans längd Pris Avresa från OBS:
16 998:–
Stockholm
Fullbokad
16 498:–
Stockholm
Fullbokad
Klicka på ett datum för att se tillhörande program

Dagsprogram

Hämta hela programmet OBS. Några av våra resor finns i flera olika versioner. Det är viktigt att du väljer rätt datum innan du skriver ut.

Dag 1
Flyg Stockholm – Tirana. Ankomst Cirka 30 kilometer
Skanderbegstorget i Tirana

Vi sätter kurs mot Tirana.  När vi har hämtat ut vårt bagage körs vi direkt til vårt hotell.

Dag 2
Tirana. Stadsrundtur med House of Leaves, ambassadkvarteret och tid på egen hand

Efter frukost ska vi se den albanska huvudstadens många sevärdheter. Vi kör längs ett av stadens huvudstråk, boulevarden Deshmoret e Kombit ”De nationella martyrernas boulevard” som tidigare hette Mussolini Boulevard. Här ligger flera universitet, administrativa byggnader och banker. Härifrån fortsätter vi till Skanderbegplatsen som är uppkallad efter Albaniens största nationalhjälte, som idag tronar över torget som ryttarstaty. Gjergj Kastrioti (1405-1468) var i osmansk tjänst då han fick tilltalsnamnet Skanderberg, som är en sammanslagning av namnet Iskander och den turkiska titeln bey.

Under vår sightseeing passerar vi Moder Teresa-torget som är uppkallat efter den berömda nunnan av albanskt ursprung, som vigde sitt liv åt att hjälpa Indiens fattiga. Vi fortsätter förbi Albaniens nationalmuseum och Pyramiden, som ursprungligen uppfördes som museum för diktatorn Enver Hoxha. Idag är det omvandlat till konferenscenter och sällskapslokaler men står under rivningshot på grund av byggplaner på en ny albansk parlamentsbyggnad.

Vi äter lunch i centrum och besöker House of Leaves, museet för den hemliga polisen i Albanien. Härifrån fortsätter vi in i de centrala delarna av staden, där många av de utländska ambassaderna håller till. Tiranas stadskärna präglas av olika arkitektoniska stilar som knyter an till olika perioder i landets historia: Här finns pampiga byggnader från 1939-44 när landet var under italiensk belägring och från efterkrigstidens kommunistperiod som dominerades av den sovjetiska monumentalarkitekturen.

Resten av eftermiddagen är öronmärkt till upplevelser på egen hand. 

Dag 3
Tirana – Berat – Saranda. Staden med de tusen fönstren och ankomst till Saranda Cirka 235 kilometer

Efter en god natts sömn är det dags för oss att bege oss till Saranda. Längs vägen stannar vi i staden Berat som ligger mitt i landet. Den gamla stadsdelen finns med på UNESCO:s världsarvslista och de historiska husen med de många fönstren, byggda på terrasser längs klippsidan, illustrerar på bästa sätt tilltalsnamnet ”Staden med de tusen fönstren”.

Berat har en vacker borg uppe på en kulle och på medeltiden bodde de flesta av stadens invånare innanför borgmurarna. Invånarna var mestadels kristna och på borgområdet låg det cirka 20 kyrkor varav de flesta uppfördes på 1300-talet. Några av dem innehåller verk av Albaniens mest berömda ikonkonstnär Onufri som har fått sitt eget museum i Mariakyrkan. Staden rymmer även vackra moskéer, bland annat Kungamoskén som byggdes i slutet av 1400-talet.

Osum-floden ringlar genom Berat och vi ska naturligtvis titta på den vackra Gorica-bron som förbinder stadens två gamla stadsdelar, Mangalem och Gorica. Den ursprungliga träbron uppfördes under Ahmet Kurt Pasha och den nuvarande konstruktionen är av ett senare datum.  Ahmet Kurt Pasha var regent i Berat i slutet av 1700-talet under den kortvariga Pashalik-regimen i Berat, en av grundstenarna till det albanska statsbildandet år 1912.

Vi anländer till Saranda sent på eftermiddagen, och när vi har checkat in på vårt trevliga och centralt belägna hotell äter vi en god middag på en restaurang i stadskärnan.

Dag 4
Saranda. Stadsrundtur och introduktion till Albanien och det albanska språket

Stadens nuvarande namn betyder De 40 helgonen, och refererar till legenden om de 40 kristna legionärerna som avrättades på grund av sin tro. Sarandas historia sträcker sig hela vägen tillbaka till 300-talet f.Kr. då staden ingick i kungadömet Epirus, som under mytomspunna Pyrrhus kontrollerade stora delar av dagens Albanien och Greklands norra del.

Staden blev senare en viktig hamn i det romerska imperiet, och drog till sig många olika befolkningsgrupper, bland annat ett större judiskt samfund som fick stadens handelsliv att blomstra ytterligare. En försvarsmur anlades och Sarandaklostret, som senare skulle ge sitt namn åt staden, uppfördes under den här perioden. Idag finns det inte mycket kvar at klostret som tyskarna använde som bas under andra världskriget, och som bombades av engelsmännen i slutskedet av kriget. Idag utgörs stadens landmärke av den något nyare borgen Lekuresi, som uppfördes av den lokala albanska fursten Ali Pasha Tepelana (1740-1822).

Saranda är vackert belägen med utsikt över de närbelägna grekiska öarna, och har upp till 300 solskensdagar per år, och under högsäsong drar staden till sig tusentals turister från Korfu. Det grekiska inflytandet går inte att ta miste på, och vid stadens trevliga hamnplats lunkar livet på i gemytlig takt när turisthorderna har lämnat staden i början av oktober.

Vi inleder dagen med en promenad i den trevliga staden. Vi tittar närmare på utgrävningarna av stadens gamla synagoga, den trevliga hamnen och de många smågatorna som leder ner till stadens huvudtorg. Vi äter lunch innan vi på eftermiddagen ska få höra mer om Albaniens historia, dess befolkning och språk. Reseledaren ger en kort introduktion till Albaniens spännande och omtumlande historia, men kan även halka in på mer jordnära ämnen så som språk, skolgång, traditioner, religion och förhållandet till omvärlden.

Återstoden av dagen är avsatt till upplevelser på egen hand.

Dag 5
Saranda – Butrint – Ksamil - Saranda. Utflykt till de historiska ruinerna vid Butrint och semesterstaden Ksamil Cirka 50 kilometer

Idag ger vi oss ut på utflykt till den lilla halvön som ligger 25 kilometer söder om Saranda, där vi hittar den uråldriga staden Butrint. Butrint var omgiven av vatten och därför lätt att försvara, och trots att staden beboddes långt före grekernas tid, var det grekerna som byggde upp staden och försvarsmuren runt den. Efter grekerna kom först romarna och sedan bysantinerna, och därefter förföll den och övergavs. På 1920-talet började italienska arkeologer gräva ut staden, som idag är ett UNESCO-bevarat område.

Butrint har haft allt från en grekisk teater till ett akropolis med grekiska och romerska bad. Här finns även tempel som gjorts om till basilikor eftersom kristendomen inte accepterade de gamla gudarna. Akropolis låg på en kulle och har senare byggts om till fästning. Härifrån möts vi av en strålande utsikt över Vivarikanalen och Korfusundet mot Korfu, varifrån grekerna förmodligen kom. Området är stort och vi ska lägga lite tid på att gå runt och känna historiens vingslag.

Efter en resa tillbaka i tiden fortsätter vi till några av Albaniens bästa badstränder vid Ksamil, som tidigare var en tyst och lugn fiskeort. Idag är området något skamfilat efter alla hotell som vuxit upp under de senaste 10 till 20 åren. Stränderna fattas inte något och inte heller de många bra fiskrestaurangerna där vi besöker en av de bästa för att inta dagens välförtjänta lunch.

Vi återvänder till Saranda på eftermiddagen och tillbringar sedan resten av dagen på egen hand.

Dag 6
Saranda. Lokal marknad och matlagningskurs

Det odlas en uppsjö av olika och främmande grönsaker och frukter i området runt Saranda. Jorden har odlats under flera tusen år och varje säsong har sina egna färska varor att bjuda på.

Vi inleder dagen med att få reda på mer om den albanska mattraditionen, som är en härlig blandning av influenser från det italienska, grekiska och slaviska köket. Vi ska bland annat få veta mer om klassiska råvaror, kryddor och andra ingredienser, så att vi är rustade inför vår utflykt till den lokala matmarknaden. Vi ska nämligen själva stå för dagens lunch och delas in i små grupper, var och en med sin egen uppgift.

Efter besöket på den lokala marknaden, där man förhoppningsvis kan pruta på priset, hjälper hotellpersonalen os sat förbereda och tillaga dagens lunch.

Återstoden av dagen är avsatt åt upplevelser på egen hand, och vad kan då kännas naturligare än att avnjuta sin egen hemlagade lunch än på samma sätt som lokalinvånarna? Strosa längs hamnpromenaden, hälsa på grannarna och avrunda dagen med en god kopp kaffe, kaka eller glass på stadens mest populära café, Limani.

Dag 7
Saranda. Utflykt till bergsorten Devlina inklusive lunch och vinprovning Cirka 35 kilometer

Idag ska vi ge oss ut på utflykt upp i bergen. Kustlinjen vid Saranda kännetecknas av de massiva bergsformationerna som tornar upp sig inåt den centrala delen av landet. En buss tar oss till den lilla bergsorten Devlina, som under det osmanska styret hade en framträdande roll i området. Byn låg strategiskt placerad och turkarna uppförde på 1600-talet ett litet fort och några moskéer i området, varav några fortfarande finns kvar idag.

Vi ger oss ut på upptäcktsfärd i den lilla trevliga orten och tittar bland annat närmare på de gamla turkiska baden (hammam) samt besöker en lokal konstnär som ger oss en rundvisning i sin ateljé och berättar om livet i bergen. Vi besöker även en lokal vinbonde, där vi har möjlighet att smaka på de lokala. Vi tar med oss lunch och om vädret tillåter äter vi utomhus och njuter av den storslagna naturen.

Vi återvänder till Saranda på seneftermiddagen, och resten av dagen tillbringas på egen hand.

Dag 8
Saranda – Gjirokastra - Saranda. Utflykt till Gjirokastra inkl. tunnelsystemen och lunch Cirka 110 kilometer

Efter en avkopplande dag är det dags för nya upplevelser. Vi låter en buss ta oss till en av Albaniens vackraste städer, Gjirokastra. Staden, som är över 2 500 år gammal, är väldigt pittoresk med små kullerstensgator och många små hus med skifferstenstak. Staden, som är väldigt poetiskt beskriven i den albanske författaren Ismail Kadares bok ”Chronicles of Stone”, var även där Albaniens diktator Enver Hoxhas hemort. Hans förhållande till staden gjorde att den höll sig i någorlunda skick under diktaturen, och när denna föll förföll husen.

Fästningen och staden är UNESCO-bevarade och idag är det UNESCO som betalar de 20 000 amerikanska dollar som det kostar att underhålla varje tak. Ett belopp som en vanlig albansk medborgare inte har någon som helst möjlighet att betala själv. Staden har en hel del traditionella hantverksbutiker, en gammal trevlig stadsdel och en spännande basar.  

Vi har avsatt hela dagen åt att uppleva denna vackra stad, och vi inleder med att promenera upp till fästningen varifrån vi har en fantastisk utsikt över staden. Idag har fästningen förlorat sin strategiska betydelse, men fram till 1970-talet användes platsen som fängelse för politiska fångar. Vi fortsätter längs de små ringlande gatorna i den gamla stadsdelen, och passerar resterna av det imponerande tunnelsystemet som byggdes ut under kommunistregimen. Vid ett eventuellt krig skulle tunnelsystemen inte bara vara en säker tillflyktsplats för lokalbefolkningen, utan även vara vägen ut för trupperna utan fiendens vetskap.

Efter lunch tillbringas resten av dagen på egen hand i staden. Staden är bland annat känd för sitt speciella kaffe där bönorna mals i stora stenkrukor, och det finns alla möjligheter att testa denna specialitet på både caféer och i butiker. För den litteraturintresserade bjuder staden dessutom på ett litet museum över Albaniens största nu levande författare, Ismail Kadare. Museet är inrett i hans eget barndomshem och ger en spännande inblick i hans liv och leverne.

Vi återvänder till Saranda sent på eftermiddagen, och resten av dagen är avsatt åt upplevelser på egen hand.

Dag 9
Saranda. Tid på egen hand. Möjlighet till tillköpsutflykt
Saranda ligger vackert vid havet

Dagen är avsatt till upplevelser på egen hand. Återigen bjuder Saranda på ett hav av möjligheter. Besök till exempel det lokala stadsmuseet som med hjälp av gamla fotografier berättar om Sarandas historia genom de sista 150 åren. Stadens många kafeér lockar med gott kaffe, läckra glassderserter och kakor till nästan inga pengar alls. Är man mer till utomhusaktiviteter så finns det också möjlighet för att endera planera sin egen vandringstur eller hyra en båt i den gamla hamnen och åka på en fisketur.

För den som är intresserad arrangeras det en utflykt i naturområdet Blue Eye en liten bit utanför Saranda. Blue Eye källan är ett populärt utflyktsmål. Det kristallklara blå vattnet väller upp från ett mer än 50 meter djupt hål i klippan. Det har varit dykare nere på 50 meters djup men det är fortfarande oklart hur djupt hålet egentligen är. Hålet har en diameter på ca 10 meter. Källan är ursprunget från Bistricë floden som är 25 km lång och slutar i det Ioniske hav söder om Sarandë.
Området kring källan är ett naturreservat på ca 180 hektar som är bevuxet med ek och lönn.
Vi åker buss till parkeringsplatsen nära Blue Eye och går upp till parken där det finns ett par små restauranger och toaletter.
(Genomförande och pris för utflykt beror på antal intresserade. Anmälan och betalning görs till reseledaren på destinationen)

Dag 10
Saranda - Xarra - Saranda. Utflykt till citrusplantage inkl. lunch och avskedsmiddag med lokalt uppträdande Cirka 50 kilometer

Förutom olivlundar är södra Albanien även känt för sina stora citrusplantager, och idag ska vi besöka en sådan när vi med buss kör cirka 25 kilometer söder om Saranda. Strax utanför den lilla landsorten Xata hittar vi områdets största kooperativ, som har specialiserat sig på produktion av mandariner. De över 450 arbetarna på farmen, där vi får höra mer om platsens historia och utveckling precis som att vi får möjlighet att prata med de anställda och få en inblick i livet på landet.

Vi visas runt på farmen och får höra mer om platsens historia och utveckling, precis som att vi får få en inblick i livet på landet. Om det är säsong för det finns det möjlighet att delta i själva skördandet och under alla omständigheter äter vi lunch på plats innan vi återvänder till Saranda. (Lunchen intas under bar himmel, och vid dåligt väder intas den i Saranda)

På seneftermiddagen samlas vi till kvällens avskedsmiddag, som går av stapeln i stadens högt belägna borg, Lekursi. Med en vacker utsikt över Saranda och de omkringliggande öarna äter vi en utsökt middag i den historiska miljön innan vi njuter av den vackra solnedgången, ackompanjerade av en lokal musikensemble.

Dag 11
Saranda – Llogara Nationalpark – Vlora. Imponerande landskap och stadsrundtur i Vlora Cirka 140 kilometer

Det är dags att ta farväl av vårt trevliga hotell i Saranda och bege oss norrut. Körturen till Vlora är väldigt vacker och vi passerar genom några av de mest spektakulära bergspassen samtidigt som vi kan följa kustlinjen som slingrar sig fram flera hundra meter ner. Längs vägen stannar vi i Llogara nationalpark, där vi även intar vår lunch.
Vi kommer fram till Vlora på seneftermiddagen och gör en kort stadsvandring som bland annat inkluderar stadens centrala torg där den albanska flaggan alltid vajar till minne av den albanska självständighetsförklaringen, som proklamerades här i staden den 28 november 1912.

Vi inkvarterar oss på vårt hotell och avslutar dagen med en välförtjänt middag.

Dag 12
Vlora - Elbasan – Ohrid-sjön. Elbasan och stadsrundtur i Ohrid Cirka 220 kilometer

Efter frukosten åker vi mot Makedonien med stop i Elbasan. Elbasan, landets fjärde största stad, som under 1970-talet hade landets största industrikomplex som var uppfört med kinesiskt bistånd. I dag ligger det mesta av området öde och de tomma byggnaderna ligger kvar som ett minne av Albaniens försök att hitta sin plats i det kommunistiska samfundet efter striden med USSR 1961.

Det har blivit dags att lämna Albanien och strax efter avresan från Elbasan korsar vi gränsen till grannlandet Nordmakedonien. Vi fortsätter nu mot staden Ohrid, vackert belägen vid Ohridsjöns strand som lockar många besökande och semestergäster. Sjön är Balkanhalvöns djupaste med ett djup på upp till 288 meter och de 358 km2 vatten är fördelat mellan Albanien och Nordmakedonien. Både sjön och Ohrids gamla stadsdel uppe på berget är på UNESCOs lista över världens natur och kulturarv. Med mer än 3000 år på nacken är staden en av de äldsta på hela Balkan. Legenden säger att Ohrid en gång hade 365 kyrkor, en för varje dag, och blev därför kallad Balkans Jerusalem. I dag är antalet inte helt så stort men fortfarande imponerande.

Vi besöker några av stadens främsta sevärdheter och äter en god middag i den vackra gamla staden.

Dag 13
Ohrid – Skopje. Stadsrundtur i Skopje och tid på egen hand Cirka 180 kilometer
Nordmakedoniens största attraktion, Orhidsjön

Vi fortsätter den sista biten mot huvudstaden Skopje.Den nordmakedonska huvudstaden kan visa en lång och omtumlande historia som kännetecknar staden till denna dag.

Ett våldsamt jordskalv 1963 ödelade stora delar av den gamla staden men lämnade utrymme till uppförandet av stora boulevader och fina platser. Överallt i staden finner man imponerande marmorskulpturer var av många naturligvis föreställer landets mest berömda personlighet, Alexander den Store. Den nordmakedonska kungen (356 – 323 f.kr) blev endast 33 år gammal men lämnade ett arv efter sig som sträcker sig fram i modern tid och som inte blivit mindre aktuellt av den sista tidens bråk mellan de grekiska och makedonska länderna om användningen av hans namn.Vi gör ett kort stopp på stadens Makedonia Square, där en 15 meter hög staty av Alexander den Store som tittar ut över staden. Från platsen kan man gå över Stenbron som förbinder det nya Skopje med den gamla stadsdelen. I de små gemytliga gatorna erbjuds allt från lokala konsthantverk till dammsugarpåsar och vi ska naturligvis också se närmre på det vackra Kale Fort som ligger i samma område.
Sist om eftermiddagen inkvarterar vi oss på vårt hotell och äter en sista gemensam middag.

Dag 14
Skopje. Flyg till Stockholm

Efter frukost beger vi oss till flygplatsen i Skopje där vårt flyg hem väntar.

Heldagsutflykt till Korfu

Tidigt på morgonen beger vi oss till fängelselägret i Saranda, där vår färja till Korfu väntar på oss. Överfarten tar strax över en timme och leder oss direkt till huvudstaden på Korfu. Här ska vi se och höra mer om den grekiska förbindelsen till Albanien.

Korfu är strategiskt placerat vid utloppet till Adriatiska havet. Kerkyra, som grekerna själva kallar staden, har varit under bysantinskt, venetianskt, franskt och brittiskt styre innan ön år 1864 återigen blev en del av Grekland. Framför allt den nästan 400 år långa venetianska perioden har satt sina tydliga spår i staden. Idag är staden en arkitektonisk pärla, och hela den gamla stadsdelen finns med på UNESCOs världskulturarvslista. Dess många byggnader, palats, kyrkor och kloster gör att staden sjuder av en autentisk, grekisk stämning och gästfrihet kryddad med italienska, franska och brittiska influenser.

Vi ger oss ut på en stadsrundtur och ser de största attraktionerna innan vi äter en välförtjänt lunch (Lunch ikke inkluderat i prisen) Vi besöker också ett av öns många spännande museer, där vi får höra mer om livet på Korfu. Resten av eftermiddagen är avsatt åt egna upplevelser. 

Vi tar den sista färjan tillbaka till Saranda. 

Utflykten inkluderar:

 • Snabbfärja Saranda – Korfu t/r
 • Albatros reseledare
 • Engelsktalande lokal guide
 • Entréavgift till stadsmuseet på Korfu
 • Transport från hamn till centrum, Korfu

(Utflykten bokas hemifrån och genomförs vid minst 15 deltagare)

Pris: 998 kr/pers

Prisinformation

Tillägg för enkelrum
2 698:–
Priset inkluderar
 • Svensk reseledare
 • Flyg Stockholm – Tirana och  Skopje – Stockholm med mellanlandning
 • Utflykter enligt program
 • 8 nätter på Hotel Ari i delat dubbelrum (tillägg för enkelrum)
 • 5 nätter på 3-4-stjärniga hotell i Tirana (2), Vlora (1), Ohrid (1) och Skopje(1) i delat dubbelrum (tillägg för enkelrum)
 • Halvpension
 • Skatter och avgifter
Priset inkluderar inte
 • Avbeställningsskydd, 7 % av resans pris
 • Gouda reseförsäkring/komplement till hemförsäkring
 • Eventuella extrautflykter
 • Heldagsutflykt till Grekland (dag 9)
 • Tillägg för enkelrum
 • Drycker
 • Dricks till chaufför och lokalguide (frivilligt), ca. EUR30 – 40,-
 • Administrationsavgift 150 kr per faktura (bortfaller vid onlinebokning)
 • Personliga förnödenheter
 • Allt som inte nämns under ”Priset inkluderar”

Inför din resa

Resan omfattas av Albatros Travels resevillkor, som deltagarna förutsätts ha tagit del av.

Information om resan

Hotellen

Vi har valt att bo på bra och trevliga mellanklasshotell som gör allt för att få sina gäster att känna sig som hemma. Hotellen har en liten frukostrestaurang och bar, medan de övriga inkluderade måltiderna intas på närbelägna restauranger. 

Hotellen är uppförda som strandhotell vilket innebär att rummen inte är gjorda för att man ska vara inomhus hela dagen. Rummen är utrustade med det du behöver, men inbjuder inte till någon sofftillvaro. Å andra sidan finns det soffor och en trevlig utomhusbar. 

Saranda

Syftet med resan är att vi ska bo på ett och samma ställe hela tiden, och då är Saranda den perfekta platsen eftersom den ligger bra till för våra utflykter. Södra Albanien har massor av historik och är perfekt beläget vid vattnet.  Saranda är primärt en stad som lever på turism och lantbruk, men när charterbolagen stänger sina sommarflygningar blir det lugnt och stilla. Albatros anländer under den stilla säsongen då staden lunkar på i sin egen takt och de mest turistiga butikerna har stängt. I gengäld upplever vi det riktiga Albanien och så hoppas vi att vädret inte har koll på att vi är där utanför turistsäsong. Och vanligtvis brukar det fortsätta långt in i november och börjar i mars igen med en ny härlig säsong.  

Bagage

Det är en bra idé att ta med en mindre ryggsäck eller väska till dagsutflykter och resdagar då man inte ser sitt bagage förrän på kvällen igen.

Deltagarantal

Resan genomförs vid ett deltagarantal på minst 20 personer. Om vi inte når detta antal deltagare, förbehåller vi oss rätten att ställa in resan – detta sker i så fall ca 4-6 veckor före planerad avresa. Som också framgår av våra resevillkor punkt 6.3.1., samt lagen om paketresor, kan vi som researrangörer inte hållas ansvariga för några förluster som drabbat dig som kund till följd av avbeställningen. Vi är endast skyldiga att återbetala resans pris.

Ej lämplig för personer med rörelsehinder

Eftersom många av utflykterna företas till fots behöver resdeltagarna vara fullt rörliga och kunna röra sig utan hjälp..

Allmän information

Hälsokrav för att kunna delta på resan

Som huvudregel gäller att du ska kunna ta dig fram på egen hand utan hjälpmedel (t.ex. rullator eller rullstol). Generellt sett är våra resor inte lämpade för rörelsehindrade. Oavsett om det är en rundresa med tåg, buss eller en kryssning så ska man kunna gå till och från sevärdheter på egen hand. På de flesta av våra resor motsvarar en dags besök till sevärdheter och dylikt mer än 5 kilometer till fots.

Reseförsäkring

Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat en reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage.

Gouda Reseförsäkring

Albatros Travel har ingått ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan. 

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning. 

Om du är försäkrad hos ett annat bolag gäller möjligtvis andra regler – kontakta ditt försäkringsbolag för mer information. Det är resenärens eget ansvar att försäkringen omfattar den nödvändiga täckningen.

Albatros Travels reseledare och guider

Albatros gruppresor leds av en svensk reseledare, som antingen möter gruppen på flygplatsen före avresa, eller vid ankomst till destinationen. På våra bussresor möter ni reseledaren senast vid den sista påstigningsplatsen. Chauffören hjälper till med bagage, informerar om placering i bussen och ser till att ni kommer säkert fram.
 
På Albatros individuella resor möts ni av en engelsktalande lokalguide på destinationen. Även utflykter som ingår i resan leds av engelsktalande lokalguider.
 
På expeditionsresor med Albatros Expeditions möts du av en engelsktalande expeditionsguide på destinationen, precis som det blir det engelsktalande expeditionsteamet som leder utflykterna och håller de informationsmöten som ingår i resan. Vi påpekar att en svensk reseledare inte kan förväntas ombord.
 
Ett fåtal av våra resor är utan lokalguide. Det framgår i sådana fall tydligt av programmet. Alla våra guider och reseledare är erfarna, välutbildade och noggrant utvalda av Albatros.

Dricks

På våra resor kommer du i kontakt med vardagslivet och dess seder. Det kan förekomma förhållanden du inte tycker om eller inte är van vid, som t ex. seden med dricks. I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns en förväntan om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Vi anger ett belopp i vårt reseprogram, så att man hemifrån kan ta förbehåll för detta. Resans pris inkluderar inte personlig dricks eftersom det är ett individuellt åliggande och drickssystemet är en del av den kultur man väljer att besöka och som man därför bör följa och respektera. Albatros Travel ger lön till lokalguider och chaufförer men i många kulturer är lönen i servicebranschen anpassad efter att man dessutom mottar dricks. Vi vill betona att dricks naturligtvis är individuellt och frivilligt.

Tillägg för enkelrum och –hytt

Priserna på våra resor baseras på två personer som reser tillsammans och delar rum eller hytt. För de resenärer som reser ensamma tillkommer ett tillägg för enkelrum eller –hytt. Tillägget speglar den prisnivå som vi som researrangör möts av när vi bokar rum och hytter hos våra underleverantörer. Ett enkelrum kostar mer per person än ett dubbelrum. Detta är något som har varit gällande i resebranschen i många år och kan betraktas som standard.
Tillägget framgår av vårt material på respektive resa. 

Pass

Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver en kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Resa med barn/minderåriga

Om du reser med barn, till exempel ditt barnbarn, med en annan person som är under 18 år, om du reser ensam med ditt barn utan den andre föräldern eller om du och ditt barn inte har samma efternamn, kan det hända att några länder inte tillåter inresa.  Det kan därför vara nödvändigt att ta med ett personbevis på engelska samt under undertecknad förklaring som tillåter barnet att resa tillsammans med den vuxne.
USA är ett av de länder som har ovanstående krav, men det finns inte någon slutgiltig lista över vilka andra länder som kräver detta. Därför rekommenderar vi dig att kontakta närmaste ambassad eller konsulat för det land som du ska resa till för att säkra dig vad som gäller i just din situation.

Placering ombord på flyget

Vi vill göra dig uppmärksam på att det är flygbolaget som är ensamt ansvarigt för fördelningen av sittplatserna ombord.

Placering i bussen

På Albatros resor med flyg sker ofta transporten på destinationen med buss. Här kan man inte reservera en specifik plats i bussen och man kan heller inte betala extra för att få en speciell plats. Däremot kan man under resans gång komma överens om att flytta runt så att alla får sitta både fram och bak i bussen.

På Albatros bussresor, där hela resan sker med buss, kan du reservera en specifik plats i bussen mot en extra avgift. De platser som inte är reserverade fördelas enligt först-till-kvarn. Våra bussresor är markerade med ”BUSSRESOR” på hemsidan.

Service ombord på flyget

När du reser med Albatros Travel föregår resan oftast med reguljärflyg. På resorna inom Europa har man normalt sett möjlighet att köpa drycker och smörgåsar. Vissa bolag serverar fortfarande vatten, juice, kaffe eller te utan kostnad. På de långa, interkontinentala flygningarna är maten inkluderad och hos några enstaka bolag även drycker.
Önskar man vin, öl och sprit ska man oftast själv betala för detta. Nivån på servicen ombord kan inte garanteras eller upplysas hemifrån eftersom den varierar från bolag till bolag och dessa ofta ändrar på sina rutiner.

Önskemål om specialkost

På flygresor ska specialkost som exempelvis diabetes- eller vegetarisk mat beställas senast 45 dagar före avresa. På bussresor kan vi tyvärr inte erbjuda specialkost.

Vänligen observera att vissa flygbolag tar extra betalt för specialkost. Vi vidarebefordrar alltid våra gästers önskemål om specialkost på flygresan till flygbolagen, men vi kan inte garantera vad som serveras ombord.

Som utgångspunkt har vi inte möjlighet att erbjuda specialmat på våra rundresor. Dels för att det på många av våra resor ingår gemensamma måltider där menyn är beställd i förväg. Dels för att specialmat såsom glutenfri och laktosfri kost kan vara svårt att hitta i några av dem länder som vi reser till. Du får därför räkna med att äta samma mat som övriga deltagare på resan. Vi tar gärna emot och vidarebefordrar önskemål om specialkost och allergier, men vi har inte möjlighet att garantera att speciella måltider kan serveras under resans gång eller att det är möjligt att ta hänsyn till allergier.

Förbehåll/ändringar

Förbehåll för ändringar i programmet. Albatros Travel och våra lokala samarbetspartners strävar alltid efter att ta fram resan i förhållande till programmet, men av hänsyn till sevärdheternas öppettider eller praktiska omständigheter kan det bli nödvändigt att genomföra rutten i en annan ordning än den som anges. Dessutom kan vissa programpunkter utgå på grund av force majeure-situationer som väderförhållanden eller försenade flygavgångar. 
Slutligen vill vi uppmärksamma att alla resor regelbundet revideras och förbättras mot bakgrund av den feedback vi får efter varje resa. En revidering av resan kan medföra att det uppstår ändringar i programmet mellan bokningen av resan och avresedatum. Före avresa kommer samtliga deltagare att få det senast uppdaterade programmet som alltid har för avsikt att tjäna kundernas bästa och se till att de får en smidig resa.
Resan säljs som paketresa, och det går inte att få pengar tillbaka för de delar av resan som eventuellt inte nyttjas.

Vänligen uppmärksamma att tillköpta extrautflykter endast genomförs vid ett tillräckligt stort antal deltagare. Beroende av när utflykten ställs in, kommer priset för utflykten att betalas tillbaka till de anmälda deltagarna före eller efter hemkomst från resan.

Rated 4 out of 5 by from Intressant men gärna fler utflykter. Intressanta resmål men gärna mer info om Albanien och Nordmakedoniens natur och historia samt om hur landet är organiserat. Sökt info om standard på vatten och avlopp men hittar inget på engelska el tyska. Gärna lite högre standard på luncherna/middagarna! Frukostarna bra. Albatros borde kräva att bussarna har säkerhetsbälten! Vår buss luktade mögel.
Date published: 2023-11-18
Rated 4 out of 5 by from En lärorik och omväxlande resa i mycket bra väder och med bra ledning Rubriken "Ljumma vindar i Albanien" stämde verkligen bra. Vi fick en god inblick i landet genom besöken i Tirana, Saranda, Vlora etc Hotellen var bra och maten var god med mycket grönsaker. Utflykterna bra med utmärkt guidning. Vår viktigast synpunkt är att tiden i Saranda kunde kortas med ca 2 dagar och tiden i Nordmakedonien, Ohrid och Skopje förlängts med motsvarande tid. Som helhet en mycket lärorik och minnesvärd resa.
Date published: 2023-11-14
Rated 5 out of 5 by from Nyfikenheten stillad! Vi är nöjda med resan, fått se mycket från olika tidsperioder, erhållit mycket kunskap om Albaniens historia. All kredit till Albatros och reseledaren!
Date published: 2023-11-13
Rated 3 out of 5 by from Frisk, bra ben och gott hjärta Dålig info innan resan om mycket varierande gångunderlag och branta trappor vid nästan alla utflykter, lätt att något händer om man inte är på god fot. Ganska ansträngande resa.. Man umgås nära vid en bussresa och smitthärden blir god.
Date published: 2023-11-12
Rated 4 out of 5 by from Prisvärd och intressant resa till ett vänligt och vackert land Mycket hög standard på hotellen med utmärkta lägen med undantag av Hotell Ari i Saranda vars standard och frukost låg under genomsnittet. Väldigt trevliga utflykter. Lokala guiden i Saranda och reseledaren lite oengagerade. Men sammantaget en väldigt intressant och trevlig resa. Skulle dock gärna ha bytt ut ett dygn eller två i Saranda mot Ohridområdet. Första Albatrosresan för oss, vi återkommer gärna
Date published: 2023-11-10
Rated 4 out of 5 by from Albanien Intressant mycket historia från 2500 år.Duktigaste och ambitiösaste guide vi mött .Kunde varit 1 dag kortare i Sarandra och en dag till i Ohrid och Skopje.
Date published: 2023-11-09
Rated 5 out of 5 by from En helt fantastisk resa bästa jag gjort Det var otroliga upplevelser på varje plats.Det bästa var att vår reseledare översatte alla guidade turer till svenska. Hör till den generationen som är dålig på engelska. Toppen och hör dåligt oxå. Lars var toppen
Date published: 2023-11-09
Rated 5 out of 5 by from En toppenresa En toppenresa!
Date published: 2023-11-08
 • y_2024, m_6, d_18, h_7
 • bvseo_bulk, prod_bvrr, vn_bulk_3.0.42
 • cp_1, bvpage1
 • co_hasreviews, tv_1, tr_77
 • loc_sv_SE, sid_ALRTR03, prod, sort_[SortEntry(order=SUBMISSION_TIME, direction=DESCENDING)]
 • clientName_albatros-travel

Liknande resor